SP ve skocích na lyžích - muži HS215, Planica Vítěz: J. Tepeš (SLO) (kon.)
konec
SP ve skocích na lyžích - muži HS215, Planica

Vítěz: J. Tepeš (SLO)

Neděle 22.03.2015, 10:00Skoky na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 10:00.
     
    Dobrý den, ještě jednou vítejte u posledního závodu sezony 2014/15 v rámci světového poháru. Snad ani hollywoodští scénáristé by nenapsali lepší příběh letošní sezony, protože o celkovém vítězi této sezony se bude rozhodovat právě v posledním závodu.
     
    V průběhu celé sezony se totiž prostřídalo v trikotu pro lídra světového poháru hned několik skokanů. Osud asi chtěl tomu, aby Severin Freund měl před lety ve slovinské planici nejlepší výchozí pozici, jenže... V pátečním závodě na domácím můstku Letalnica dominoval Peter Prevc a jeho německý konkurent skončil až na čtvrté pozici. Náskok Freunda na Prevce, který činil 94 bodů, se rázem smrsknul na 44 bodů a pokud se stejné pořadí bude opakovat i dnes, tak slovinský letec oslaví přes svými fanoušky zisk křišťálového globu.
     
    Věřme, že dnešní závod, do kterého nastoupí jen ti nejlepší z průběžného pořadí letů na lyžích, nebude nikterak ovlivněn větrem. V minulých závodech tomu tak bylo a snad bude dnes vše v pořádku, když se bude bojovat nejen o vítěze celkového pořadí SP, ale také o vítěze celkového pořadí leteckého seriálu letošní sezony.
     
    Startovní listina:
    1. Matjaž PUNGERTAR (SLO)
    2. Lauri ASIKAINEN (FIN)
    3. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN)
    4. Stephan LEYHE (GER)
    5. Gregor DESCHWANDEN (SUI)
    6. Anders JACOBSEN (NOR)
    7. Vincent DESCOMBES SEVOIE (FRA)
    8. Roman KOUDELKA (CZE)
    9. Manuel FETTNER (AUT)
    10. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT)
    11. Robert KRANJEC (SLO)
    12. Kamil STOCH (POL)
    13. Nejc DEŽMAN (SLO)
    14. Manuel POPPINGER (AUT)
    15. Richard FREITAG (GER)
    16. Michael HAYBÖCK (AUT)
    17. Taku TAKEUČI (JPN)
    18. Jernej DAMJAN (SLO)
    19. Piotr ŽYLA (POL)
    20. Daiki ITO (JPN)
    21. Markus EISENBICHLER (GER)
    22. Andreas STJERNEN (NOR)
    23. Michael NEUMAYER (GER)
    24. Johann Andre FORFANG (NOR)
    25. Rune VELTA (NOR)
    26. Stefan KRAFT (AUT)
    27. Anders FANNEMEL (NOR)
    28. Jurij TEPEŠ (SLO)
    29. Noriaki KASAI (JPN)
    30. Peter PREVC (SLO)
    31. Severin FREUND (GER)
     
    Pojďme se podívat, co je tedy ještě ve hře. Začneme pohárem národů, kde má situaci ve svých rukou Německo. Ovšem náskok svěřenců Wernera Schustera se po nepovedeném sobotním závodu smrsknul na 96 bodů. Vzhledem k tomu, že v dnešním závodu má Německo stejně skokanů jako Norsko, dá se očekávat, že o první místo ještě bude sveden tuhý boj:

    1 NĚMECKO 5468 bodů
    2. NORSKO 5372 bodů
    3. RAKOUSKO 5054 bodů
    4. SLOVINSKO 4774 bodů
    5. JAPONSKO 3444 bodů
    ...
    7. ČESKÁ REPUBLIKA 1832 bodů.
     
    Tuhý boj bude také sveden o leteckého specialistu sezony. Po čtyřech závodech (Kulm, 2x Vikersund a páteční Planica) je ve vedení stále Severin Freund, ale protože v Planici byl čtvrtý a vyhrál Peter Prevc, také si tento německý skokan nemůže být ničím jistý. Platí vlastně to samé, co v celkovém pořadí. Pokud dnes Prevc vyhraje a Freund skončí na čtvrtém či horším místě, bude brát výhru domácí skokan. Žádný jiný závodník než Severin Freund či Peter Prevc již nemůže být první:

    1. Severin FREUND 300 bodů
    2. Peter PREVC 265 bodů
    3. Noriaki KASAI 195 bodů
    4. Jurij TEPEŠ 187 bodů
    5. Anders FANNEMEL 173 bodů
    ...
    28. Roman KOUDELKA 28 bodů
    32. Jan MATURA 20 bodů
    39. Antonín HÁJEK 13 bodů.
     
    Nejdůležitější je však pořadí celkového světového poháru. I zde platí, že domácí Peter Prevc může myslet na velký křišťálový globus jen v případě, že dnes vyhraje a Severin Freund bude čtvrtý a horší, čili tak, jak to dopadlo v pátečním klání:

    1. Severin FREUND 1693 bodů
    2. Peter PREVC 1649 bodů
    3. Stefan KRAFT 1528 bodů
    4. Anders FANNEMEL 1137 bodů
    5. Michael HAYBÖCK 1117 bodů
    6. Roman KOUDELKA 1106 bodů
    ...
    40. Jan MATURA 114 bodů
    56. Jakub JANDA 34 bodů
    61. Antonín HÁJEK 24 bodů
    78. Lukáš HLAVA 4 body.
     
    Start
    Dnes se začne skákat z okna č. 8.
     
    Start
    Závod byl zahájen.
     
    1
    Jako první jde na svůj skok domácí Matjaž Pungertar, jehož osobní rekord je 210 metrů z Planice 2010.
     
    1
    Před skokem Pungertara bude následovat krátká přestávka.
     
    1
    Zkušební kolo totiž nabralo zhruba 40 minutovou ztrátu, kterou se však podařilo dohnat a za malou chvíli bude závod odstartován.
     
    Atmosféra v Planici je samozřejmě výborná, o tom není sporu. Nyní vidíme, jak ze zkušebního kola pospíchají skokané na nájezdovou věž.
    Úprk skokanů na nájezdovou věž
    Proč si menší pauzu před prvními skoky nezkrátit dobrým jídlem
     
    1
    Matjaž Pungertar v mírném větru proti jde na 186,5 metrů, což tedy není zrovna výkon, který by jej měl dnes vynést kamsi nahoru.
     
    2
    Lauri Asikainen svým skokem vyrovnává osobní maximum, která má na 193,5 metrech z Planice 2015. Jde tak do vedení.
     
    3
    Ale ve vedení vydržel Asikainen jen do skoku Jarkka Määttä, který dává první skok za 200 metrů, překonává o devět metrů tuto hranici. Finský závodník vedeo 18,7 bodů před Asikainenem.
     
    4
    Stephanu Leyhemu se skok vůbec nepodařil, nad bubnem se nedostal do vzduchu a je z toho jen 185 metrů, což je nejkratší skok dnešního prvního kola, navíc dopad byl přímo hrůzostrašný. Je poslední a vypadá to, že by nemusel jít do druhého kola.
     
    5
    Gregor Deschwanden šel dále než Leyhe, ale že by to byl od něj nějaký supr počin, to tedy ne. 197 metrů bude na druhé kolo stačit, je to zatím druhé místo s obrovskou ztrátou na Määttä.
     
    6
    Anders Jacobsen má osobní maximum 230,5 metrů. Co předvede nyní?
     
    6
    Nor atakoval první místo, ale nakonec je to 204,5 metrů. Bývalý vítěz světového poháru se lehce přiblížil Määtta, je druhý o pět bodů.
     
    7
    Vincent Descombes Sevoie skočil také pěkně, 206 metrů se počítá, i když Francouzovi přál vítr. Jde na druhé místo osm desetin bodů za Fina.
     
    8
    Připraven je i Roman Koudelka s osobním maximem 226,5 metrů.
     
    8
    Roman hezky vystoupal do vzduchu a nakonec to nebyl vůbec špatný skok. 205,5 metrů, 4x 18 a jednou o půlbod méně dávají českému skokanovi jistotu druhého kola, je na třetím místě o pouhý bod za Määttä.
    Roman Koudelka
     
    9
    Manuel Fettner nebyl dalek toho, aby atakoval svůj rekord 222,5 metrů, protože šel na vzdálenost 218 metrů. To byl tedy povedený skok a je jasné, že po šesti skocích opustí Määttä první místo. Fettner vede s náskokem jedenácti bodů.
    Krásný let Manuela Fettnera
     
    10
    Ano, létá se daleko a je to zatím parádní závod. Gregor Schlierenzauer šel z nájezdového okna č. 8 na 228,5 metrů, to tedy můžeme. Schlieri samozřejmě vede, jako první dnes překonává v bodovém součtu hranici 200 bodů. Je to 206,1 bodů a jasné vedení.
    Gregor Schlierenzauer dává 228,5 metrů
     
    11
    Robert Kranjec možná chtěl dále, ale Planica je náplast na jeho nepovedenou sezonu. 214,5 metrů mu dává třetí místo za Schlierenzauerem a Fettnerem.
     
    12
    Co předvede Kamil Stoch? Čekejme daleký skok!
     
    12
    A je to tak, polský letec měl sice problémy na dopadu, ale to mu při 235 metrech nemusí vůbec vadit a na známkách to není vidět. Schlierenzauer jde na druhé místo, protože Kamil Stoch vede o 6,1 bodů. Krásné to skoky.
    Krásný a daleký skok Kamila Stocha, který jde do průběžného vedení
     
    13
    Nejci Dežmanovi se skok nepovedl, 190,5 metrů je v kontextu posledních skoků málo. Až desátá pozice pro domácího skokana.
     
    14
    Ani Manu Poppinger neukázal své možnosti. 192,5 metrů je sice více než u Dežmana, a to o dva metry, ale i tak je to na Rakušana málo. Navíc Poppignerovi nepřišel vítr a je z toho devátá pozice.
     
    15
    Richard Freitag na velkých můstcích zatím neumí a je to vidět. 198,5 metrů je na limitu jeho současných možností a s devátým místem nemůže být neskopojen.
     
    16
    Michael Hayböck je dalším skokanem, který má maximum přes 240 metrů. Co dá nyní?
     
    16
    Michael Hayböck nabral nad bubnem také parádní výšku a vypadalo to daleko. V poslední fázi ale hodně rychle padal. I tak je to ale 225 metrů, výborný výkon a třetí místo.
     
    17
    Taku Takeuči si dnešní závod asi za rámeček nedá. 194,5 metrů znamená nepovedený let a až jedenácté místo pro Japonce.
     
    18
    Jernej Damjan nepřekvapil ani nezklamal, 207,5 metrů je na něj lehce nadprůměrný skok. Je však spokojen, řadí se na šesté místo.
     
    19
    Piotr Žyla měl menší problémy na dopadu, proto tak za 222,5 metrů nepůjde dále než na čtvrtou pozici. Menší srážky od rozhodčích sice dostal, ale není to nic výrazného.
     
    20
    Daiki Ito šel také na vzdálenost, která se od něj dala očekávat. 207,5 metrů v mírné podpoře větru znamená sedmé místo
     
    21
    Markus Eisenbichler dokresluje celou letošní sezonu. Chvíli mu to šlo, chvíli ne. V Letalnici ukazuje zatím odvrácenou tvář, 196 metrů je málo a Němci prostě tento můstek zatím nesedí. Třináctá pozice.
     
    22
    Poslední desítku prvního kola načíná Andreas Stjernen letem dlouhým 211,5 metrů, což stačí na osmé místo v součtu s 181,9 body. Ani Stjernenovi zatím nová Letalnica nesedí.
     
    23
    Michael Neumayer lehce zklamal německé naděje na vítězství v poháru národů. 206,5 metrů není tedy vyložený propadák, ale pokud jej nyní všichni ostatní přeskočí, bude na konci druhé desítky. Je třináctý.
     
    24
    Johann Andre Forfang také nevybočil z lehkého nadprůměru posledních skoků. 210 metrů ve větru proti, 3x 18 a 2x 18,5. Desáté místo pro Forfanga.
     
    25
    Rune Velta potvrzuje, že Norsko bude ještě bojovat o první pozici v poháru národů. 230,5 metrů ve větru zhruba 0,33 metrů proti je krásný skok. Po dlouhé době jde tak někdo na průběžnou "bednu", navíc od českého sudího dostal dvacítku. Je to druhé místo.
    Krásný let Rune Velty
     
    26
    Také Stefan Kraft se utrhnul ze řetězu. Atakoval 230 metrů, nakonec mu to o půlmetr nevyšlo. Krásný čistý let, navíc s telemarkem v závěru. 3x 19,5 a 2x devatenáct je skvělým ohodnocením jeho skoku, díky kterému se dostává na čtvrté místo.
    Stefan Kraft atakoval 230 metrů
     
    27
    Ve vzduchá máme světového rekordmana Anderse Fannemela, který drží tuto metu skokem dlouhým 251,5 metrů z Vikersundu. Tady to určitě nebylo špatné, zřejmě šlo o nejlepší skok Fannemela na Letalnici. 226 metrů a páté místo.
     
    28
    Jurij Tepeš vystoupal do vzduchu a šel na 230,5 metrů. Technicky snad nejlepší skok dnešního dne, dostává 3x 20 a dvakrát 19,5. No, mohli jsme vidět znovu pět dvacítek, nakonec to tak o kousek není. Je škoda, že Tepeš v poslední fázi hodně rychle spadl dolů, řekl bych, že mohl jít o deset metrů dále. Je z toho zatím třetí místo.
    Technicky čistý skok Jurije Tepeše
     
    29
    Nori Kasai potvrdil ve dvaačtyřiceti letech příslušnost k absolutní světové špičce, 223,5 metrů je hodně dobré. Chybičky tam byly, šesté místo je pro Kasaie dobré.
     
    30
    Peter Prevc je na nájezdu, pojďme se na něj podívat. Slovinec chce vyhrát světový pohár!
     
    30
    Peter Prevc jde do jasného vedení, o tom snad nemůže být žádná polemika. 236,5 metrů a chyby v jeho skoku bychom snad mohli hledat jen na odjezdu, který mu lehce nevyšel. I tak je to 4x 19,5 a jedna dvacítka. Peter Prevc vede s náskokem 3,9 bodů.
    Skvělý skok Petera Prevce, kterým si říká o křišťálový globus
     
    31
    Co na to Severin Freund?
     
    31
    Seerin Freund dává 222,5 metrů a háže Peteru Prevcovi volnou ruku k výhře v celkovém pořadí letošního pohárů ve skocích na lyžích 2014/15!
     
    31
    Vyjádřeno řečí čísel, Severin Freund je za 222,5 metrů až sedmý. To bylo od Němce hodně pokažené a velký křišťálový globus se mu vzdaluje!
    Skok Severina Freunda, kterým možná přijde o výhru v letošním pořadí SP
    Werner Schuster ví, že Severin Freund má velký problém
     
    1.kolo
    První kolo skončilo.
     
    Pořadí po prvním kole:
    1. Peter PREVC (SLO) 216,1 b. (236,5 m.)
    2. Kamil STOCH (POL) 212,2 b. (235,0 m)
    3. Rune VELTA (NOR) 210,3 b. (230,5 m.)
    4. Jurij TEPEŠ (SLO) 208,9 b. (230,5 m.)
    5. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 206,1 b. (228,5 m.)
    6. Stefan KRAFT (AUT) 205,5 b. (229,5 m.)
    7. Severin FREUND (GER) 202,0 b. (222,5 m.)
    8. Anders FANNEMEL (NOR) 201,4 b.(226 m.)
    9. Michael HAYBÖCK (AUT) 201,0 b. (225 n.)
    10. Noriaki KASAI (JPN) 199,3 b. (223,5 m.)
    ...
    20. Roman KOUDELKA (CZE) 175,7 b. (205,5 m.).
     
    Druhé kolo začne v 11:00.
     
    První kolo předvedlo to, v co všichni slovinští fanoušci skoku na lyžích doufali. Peter Prevc se dostal do vedení, předvedl parádní let, 236,5 metrů. Hned po něm zakončil Severin Freund první kolo na jeho možnosti sice dalekým skokem, 222,5 metrů, ale v celém kontextu to stačí jen na průběžné sedmé místo. Vsadil bych nyní svůj klobouk na to, že Peter Prevc vyhraje letošní světový pohár. Severin Freund musí být při výhře Prevce nejhůře třetí a na tuto pozici nyní ztrácí 8,3 body!
    Atmosféra v Planici je skvělá

     
    2.kolo
    Druhé kolo bylo zahájeno.
     
    30
    Matjaž Pungertar začíná druhé kolo kokem dlouhým 192,5 metrů a loučí se se slovinskými přiznivci. Nutno podotknout, že vidietelnost je zkraje druhého kola hodně špatná.
     
    29
    Ani Lauri Asikainen nešel za dvě stě metrů, je to 196 metrů a vedení před Pungertarem o téměř dvanáct bodů.
     
    28
    Nejc Dežman se už přes dvousetmetrovou hranici dostal, a to o dva metry. I Dežman tak jde po svém skoku do vedení a loučí se s příznivci.
     
    27
    Gregor Deschwanden se snášel na dvěstě metrů, nakonec to o dva metry nevyšlo a Švýcar, který by mohl být příští rok při konci kariéry Ammanna helvétskou jedničkou, jde na druhé místo o 2,6 bodů.
     
    26
    Skoky do podobné vzdálenosti pokračují, Manuel Poppinger jde na téměř stejnou vzdálenost jako Deschwanden, 197 metrů. Rakušana máme na druhé pozici o šest desetin bodů za Dežmanem.
     
    25
    Taku Takeuči si svých 194,5 metrů z prvního kola nevylepšil, šel nyní o dva metry níže a v jeho případě to dává jen průběžné čtvrté místo. Známky japonského skokana jsou kolem 17 bodů.
     
    24
    Richard Freitag sesazuje Dežmana z prvního místa, jeho skok o délce 205 metrů je nejlepším ve finálové části. Němec jde do vedení o 13,6 bodů, to se dalo čekat, pokud spočteme jeho náskok z kola prvního.
     
    23
    Markus Eisenbichler by svého reprezentačního kolegu mohl sesadit z prvního místa. Dává totiž 206,5 metrů, což je o metr a půl více než Freitag a v součtu to stačí, Eisenbichler vede o 3,7 bodů.
     
    22
    Anders Jacobsen by také mohl jít na první místo. V prvním kole si připsal 204,5 metrů, nyní je to o něco více, 206 metrů. Nor tak asi také bude první. Dsotává 3x 18 a dvakrát o půlbod více. Jacobsen se řadí na první místo zhruba o pět bodů před Eisenbichlera.
     
    21
    První desítku skoků uzavírá Michael Neumayer dobrým výkonem. Němec se loučí světovým pohárem délkou 210,5 metrů a bude po svém skoku na prvním místě s náskokem 6,9 bodů.
     
    20
    Druhou desítku finále otevře Roman Koudelka.
     
    20
    Roman Koudelka nepředvedl úplně plynulý skok, v letu vypadal trošku rozháraně. Je to 197 metrů, kterými se Koudy loučí letošní sezonou, jenž byla z jeho pohledu famózní, o tom žádná. Po dopadu si Koudy nasadil fousy a na dálku asi děkuje Richardu Schallertovi, trenérovi, který je bradkou pověstný. Roman je zatím pátý.
    Poslední skok Romana Koudelky v této sezoně
    Roman Koudelka a la Richard Schallert
     
    19
    Vincent Descombes Sevoie také končí svou povedenou sezonu. 202,5 metrů je z jeho pohledu dobrých a Francouz může být se svými letošními výkony spokojen. Jde na druhou pozici.
     
    18
    Jarkko Määttä končí sezonu svým osobním rekordem, co se délky týče. 213 metrů si nyní dá Fin do kolonky nejdelší skok a připíše k nim vzkaz Planica 2015. Seveřan samozřejmě vede, a to o 10 bodů.
     
    17
    Johann Andre Forfang těsně Fina neporazil. Šel na 209 metrů, o čtyři metry méně než Määttä a v součtu obou kol je to o osm desetin méně.
     
    16
    Jernej Damjan přes svými fanoušky letěl za 200 metrů, a to o 1500 metrů navíc. Dole asi neměl Damjan příliš větru proti, je z toho třetí místo.
     
    15
    Andreas Stjernen si asi také na vítr dole může stěžovat, na dopadu asi nefouká proti. 203,5 metrů znamená pro Nora třetí pozici.
     
    14
    Daiki Ito ukazuje, jak se má na mamutu skákat. Japonec dává parádních 217,5 metrů a půjde jasně na první místo, má 5x 19 bodů. Ito atakuje první desítku, nyní vede o 14,3 body.
    Let Daikiho Ita
     
    13
    I Robby Kranjec končí nepovedenou sezonu dobrým skokem. 214,5 metrů znamená nakonec hezké loučení, ale pachuť ze špatných letošních výkonů to u Kranjece nesmaže. Zatím je druhý.
     
    12
    Manuel Fettner si připisuje 206 metrů a ani on neporazí Daiki Ita. Rakušan navíc nejde na průběžné stupně vítězů, jeho dopad byl hodně špatný, není se čemu divit. Až pátá pozice.
     
    11
    Před poslední desítkou jde do vedení Piotr Žyla. 220,5 metrů je hezký výkon a Ito se tak loučí s piedestalem. Polák vede o 13,1 bodů a nyní, narozdíl od prvního skoku, nepokazil odjezd.
    Piotr Zyla jde do vedení
     
    10
    Velké finále je tu, posledních deset skoků letošní sezony načne Nori Kasai.
     
    10
    Tím nejlepším způsobem zakončil Nori Kasai letošní světový pohár. 229 metrů je prostě parádní výkon, dostává 3x 19,5 a dvakrát o půlbod méně. Japonec jasně vede a není snad níkdo, kdo by mu to v Planici nepřál. 229 metrů a první místo!
     
    9
    To je finále jako hrom! Michi Hayböck sesazuje Noriho Kasaie z vedení, protože Rakušan skáče ještě o tři metry více, přesně 232 metrů. Hayböck poráží Kasaie o 4,6 bodů a vede!
    Michael Hayböck a jeho poslední letošní skok
     
    8
    Od Anderse Fannemela to není tak daleké jako od Hayböcka či Kasaie, proto jde Nor za svých 214 metrů na průběžné čtvrté místo.
     
    7
    Severin Freund skáče o naději na velký křišťálový globus.
     
    7
    Není to od Freunda špatné, to určitě ne. Jenže Prevc je na tom lépe a Freund možná ani po svém skoku nepovede. Dostává sice 4x 20 a jednou 19,5, stylově to bylo naprosto skvělé, jenže.. 226 metrů je málo a Němec jde na druhé místo.
    Severin Freund
     
    6
    Stefan Kraft asi půjde do vedení, vypadá to tak. 229,5 metrů a i u něj naskakuje jedna dvacítka. Je to tak a Freund padá níže, což je voda na mlýn pro Prevce. Rakušan vede o 5,6 bodů před svým kamarádem Hayböckem.
     
    5
    Hodně dlouho nebyl Gregor Schlierenzauer takhle vysoko. Druhé kolo se mu ale nedaří, 218 metrů je málo a Freund tak má ještě naději. Bude po prvním kole nejhůře sedmý, Schlieri se propadne, je totiž až pátý.
     
    4
    Jurij Tepeš svému kamarádovi Peteru Prevcovi pomáhá, poráží totiž Freunda, ale nepomáhá, protože i Prevc bude muset daleko. 244 metrů znamená první místo. Přátelé, po pátečním superletu Petera Prevce, který dostává 5x20, bere tyto body i Jurij Tepeš – je sedmým skokanem v historii, kterému se to povedlo. K tomu není co dodat!
    Velelet Jurije Tepeše - 244 metrů a posedmé v historii skoků 5x 20 od jury
     
    3
    Rune Velta také letí daleko, 226,5 metrů je povedený skok, ale na Tepeše tohle určitě nestačí. I Velta také dostává dvě dvacítky, také od něj to bylo technicky hezké. Je z toho druhé místo pro Nora.
     
    2
    Poslední dva skoky letoška – Kamil Stoch a Peter Prevc.
     
    2
    Před skokem Kamila Stocha se vítr otočil a Stoch připočítává tři desetiny. Je to 222,5 metrů a polský orel o kousek poráží Severina Freunda. Je čtvrtý.
     
    1
    Peter Prevc vyhraje světový pohár, pokud bude dnes první!
     
    1
    Peter Prevc jde na to
     
    1
    Peter Prevc dává 233,5 metrů a bude dnes druhý, to se nezmění. Severin Freund je ale sedmý a vypadá to, že oba dva skokani budou mít stejně bodů.
    Peter Prevc si letí pro druhé místo dnes, druhé místo ve světovém poháru a výhru v pořadí v letech na lyžích
     
    1
    To jsou my počty, jak Freund tak Prevc by měli mít 1729 bodů, ale Severin Freund má více prvních míst, což by znamenalo křišťálový globus pro Němce.
     
    1
    Jurij Tepeš vyhrává dnešní závod před Peterem Prevcem a "vzal" mu křišťálový globus. Peter Prevc je totiž druhý a se Severinem Freundem má stejný počet bodů – 1729, ale Němec vyhrává díky většímu počtu výher. Tak tohle bylo drama do posledního metru!
     
    Konec
    Závod skončil, vyhrál jej Jurij Tepeš, křišťálový globus bere Severin Freund díky vyššímu počtu výher.
     
    Celkové pořadí:
    1. Jurij TEPEŠ (SLO) 436,4 b.
    2. Peter PREVC (SLO) 433,6 b.
    3. Rune VELTA (NOR) 418,2 b.
    4. Stefan KRAFT (AUT) 415,7 b.
    5. Kamil STOCH (POL) 412,5 b.
    6. Michael HAYBÖCK (AUT) 410,1 b.
    7. Severin FREUND (GER) 409,9 b.
    8. Noriaki KASAI (JPN) 405,5 b.
    9. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 401,0 b.
    10. Piotr ŽYLA (POL) 391,5 b.
    11. Anders FANNEMEL (NOR) 386,7 b.
    12. Daiki ITO (JPN) 378,4 b.
    13. Robert KRANJEC (SLO) 374,6 b.
    14. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN) 364,1 b.
    15. Johann Andre FORFANG (NOR) 363,3 b.
    16. Manuel FETTNER (AUT) 360,2 b.
    17. Andreas STJERNEN (NOR) 356,7 b.
    18. Jernej DAMJAN (SLO) 354,4 b.
    19. Michael NEUMAYER (GER) 354,1 b.
    20. Vincent DESCOMBES SEVOIE (FRA) 348,2 .b
    21. Anders JACOBSEN (NOR) 347,2 b.
    22. Markus EISENBICHLER (GER) 342,9 b.
    23. Richard FREITAG (GER) 339,2 b.
    24. Roman KOUDELKA (CZE) 338,4 b.
    25. Nejc DEŽMAN (SLO) 325,6 b.
    26. Manuel POPPINGER (AUT) 325,0 b.
    27. Gregor DESCHWANDEN (SUI) 323,0 b.
    28. Taku TAKEUČI (JPN) 321,2 b.
    29. Lauri ASIKAINEN (FIN) 316,3 b.
    30. Matjaž PUNGERTAR (SLO) 304,7 b.
     
    Neskutečně dramatický byl závěr světového poháru ve skocích na lyžích. Po prvním kole se zdálo, že Peter Prevc vyhraje dnešní závod i celkové pořadí světového poháru, protože Severin Freund byl až sedmý.

    Freund navíc nezářil ani ve druhém kole a po svém skoku šel na druhé místo. I když si potom pohoršil Kasai, znamenalo to, že Freund bude sedmý a Prevc má cestu ke křištálovému globu otevřenou. Jenže pak předvedl výkon z říše snů Jurij Tepeš a usadil se na prvním místě skokem dlouhým 244 metrů. Z prvního místa jej pak už nesesadil nikdo, ani posledním skokem Peter Prevc, a Tepeš vyhrál o 2,8 bodů.

    To znamená, že Peter Prevc i Severin Freund mají stejně bodů v konečném pořadí světového poháru – 1729 bodů – ale Freund bere křišťálový globus díky většímu počtu výher. Prevc se alespoň raduje z malého globu za výhru v pořadí letů na lyžích.
     
    Vítěz světového poháru 2014/15:
    Severin FREUNG (GER)

    Vítěz světového poháru v letech na lyžích 2014/15:
    Peter PREVC (SLO)

    Vítěz v poháru národů:
    NĚMECKO
     
    Celkové pořadí v letech na lyžích 2014/15:
    1. Peter PREVC (SLO) 345 b.
    2. Severin FREUND (GER) 336 b.
    3. Jurij TEPEŠ (SLO) 287 b.
    4. Noriaki KASAI (JPN) 287 b.
    5. Rune VELTA (NOR) 227 b.
    ...

    28. Roman KOUDELKA (CZE) 35 b.
    34. Jan MATURA (CZE) 20 b.
    40. Antonín HÁJEK (CZE) 13 b.
     
    Celkové pořadí poháru národů 2014/15:
    1. Německo 5533 b.
    2. Norsko 5496 b.
    3. Rakousko 5193 b.
    4. Slovinsko 4994 b.
    5. Japonsko 3501 b.
    6. Polsko 2282 b.
    7. Česká republika 1839 b.
     
    Celkové pořadí světového poháru 2014/15:
    1. Severin FREUND (GER) 1729 b.
    – výhra díky vyššímu počtu vítězství
    2. Peter PREVC (SLO) 1729 b.
    3. Stefan KRAFT (AUT) 1578 b.
    4. Anders FANNEMEL (NOR) 1161 b.
    5. Michael HAYBÖCK (AUT) 1157 b.
    6. Noriaki KASAI (JPN) 1137 b.
    7. Roman KOUDELKA (CZE) 1113 b.
    8. Rune VELTA (NOR) 848 b.
    9. Kamil STOCH (POL) 820 b.
    10. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 739 b.
    ...
    40. Jan MATURA (CZE) 114 b.
    56. Jakub JANDA (CZE) 34 b.
    61. Antonín HÁJEK (CZE) 24 b.
    78. Lukáš HLAVA (CZE) 4 b.
     
    Letošní světový pohár skokanů na lyžích končí. Viděli jsme obrovsky zajímavé souboje a hlavně jsme konečně mohli fandit českému skokanovi v bojích o úplnou špičku. Roman Koudelka zažil snovou sezonu, nezbývá mu než poděkovat a popřát, aby nám stejnou radost přínášel i za rok. Stejně tak si přejme, abychom českého veterána Jakuba Jandu viděli na můstcích světového poháru i za rok a pokračoval ještě ve své bohaté kariéře.
     
    S konstatováním, že Jurij Tepeš vyhrává poslední závod sezony – lety v Planici a v pořadí světového poháru vítězí Severin Freund díky většímu počtu výher před Peterem Prevcem, když oba nasbírali shodně 1729 bodů, se s Vámi loučí a snad při letním světovém poháru na umělé trávě se s Vámi těší Tomáš Lysý (13:43:11)

    Tomáš Lysý

    Statistiky
    Celkové pořadí:
    1. Jurij TEPEŠ (SLO) 436,4 b.
    2. Peter PREVC (SLO) 433,6 b.
    3. Rune VELTA (NOR) 418,2 b.
    4. Stefan KRAFT (AUT) 415,7 b.
    5. Kamil STOCH (POL) 412,5 b.
    6. Michael HAYBÖCK (AUT) 410,1 b.
    7. Severin FREUND (GER) 409,9 b.
    8. Noriaki KASAI (JPN) 405,5 b.
    9. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 401,0 b.
    10. Piotr ŽYLA (POL) 391,5 b.
    11. Anders FANNEMEL (NOR) 386,7 b.
    12. Daiki ITO (JPN) 378,4 b.
    13. Robert KRANJEC (SLO) 374,6 b.
    14. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN) 364,1 b.
    15. Johann Andre FORFANG (NOR) 363,3 b.
    16. Manuel FETTNER (AUT) 360,2 b.
    17. Andreas STJERNEN (NOR) 356,7 b.
    18. Jernej DAMJAN (SLO) 354,4 b.
    19. Michael NEUMAYER (GER) 354,1 b.
    20. Vincent DESCOMBES SEVOIE (FRA) 348,2 .b
    21. Anders JACOBSEN (NOR) 347,2 b.
    22. Markus EISENBICHLER (GER) 342,9 b.
    23. Richard FREITAG (GER) 339,2 b.
    24. Roman KOUDELKA (CZE) 338,4 b.
    25. Nejc DEŽMAN (SLO) 325,6 b.
    26. Manuel POPPINGER (AUT) 325,0 b.
    27. Gregor DESCHWANDEN (SUI) 323,0 b.
    28. Taku TAKEUČI (JPN) 321,2 b.
    29. Lauri ASIKAINEN (FIN) 316,3 b.
    30. Matjaž PUNGERTAR (SLO) 304,7 b.


    Pořadí po prvním kole:
    1. Peter PREVC (SLO) 216,1 b. (236,5 m.)
    2. Kamil STOCH (POL) 212,2 b. (235,0 m)
    3. Rune VELTA (NOR) 210,3 b. (230,5 m.)
    4. Jurij TEPEŠ (SLO) 208,9 b. (230,5 m.)
    5. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT) 206,1 b. (228,5 m.)
    6. Stefan KRAFT (AUT) 205,5 b. (229,5 m.)
    7. Severin FREUND (GER) 202,0 b. (222,5 m.)
    8. Anders FANNEMEL (NOR) 201,4 b.(226 m.)
    9. Michael HAYBÖCK (AUT) 201,0 b. (225 n.)
    10. Noriaki KASAI (JPN) 199,3 b. (223,5 m.)
    ...
    20. Roman KOUDELKA (CZE) 175,7 b. (205,5 m.).

    Startovní listina:
    1. Matjaž PUNGERTAR (SLO)
    2. Lauri ASIKAINEN (FIN)
    3. Jarkko MÄÄTTÄ (FIN)
    4. Stephan LEYHE (GER)
    5. Gregor DESCHWANDEN (SUI)
    6. Anders JACOBSEN (NOR)
    7. Vincent DESCOMBES SEVOIE (FRA)
    8. Roman KOUDELKA (CZE)
    9. Manuel FETTNER (AUT)
    10. Gregor SCHLIERENZAUER (AUT)
    11. Robert KRANJEC (SLO)
    12. Kamil STOCH (POL)
    13. Nejc DEŽMAN (SLO)
    14. Manuel POPPINGER (AUT)
    15. Richard FREITAG (GER)
    16. Michael HAYBÖCK (AUT)
    17. Taku TAKEUČI (JPN)
    18. Jernej DAMJAN (SLO)
    19. Piotr ŽYLA (POL)
    20. Daiki ITO (JPN)
    21. Markus EISENBICHLER (GER)
    22. Andreas STJERNEN (NOR)
    23. Michael NEUMAYER (GER)
    24. Johann Andre FORFANG (NOR)
    25. Rune VELTA (NOR)
    26. Stefan KRAFT (AUT)
    27. Anders FANNEMEL (NOR)
    28. Jurij TEPEŠ (SLO)
    29. Noriaki KASAI (JPN)
    30. Peter PREVC (SLO)
    31. Severin FREUND (GER)
    bahis siteleri