Klasika: Paríž - Roubaix Degenkolb (kon.)
konec
Klasika: Paríž - Roubaix

Degenkolb

(Štybar)

sk Neděle 12.04.2015, 12:45Cyklistika
     
    To je z cyklistickej klasiky od nás na dnes všetko, ďakujeme za pozornosť a želám príjemný zvyšok nedele. Veríme, že nášmu portálu Onlajny.eu i naďalej zachováte svoju priazeň. (16:38:58)
     
    Víťazom cyklistickej klasiky Paríž – Roubaix je nemecký jazdec JOHN DEGENKOLB. Druhé miesto patrí českému jazdcovi Zdeňkovi Štybarovi.
     
    0,5
    Degenkolb nastupuje a bude víťazom!
     
    1
    Práve sa ozvala zvonenie do záverečného kola, je tu naozaj záver dnešných pretekov.
     
    2
    Pred vjazdom na Velodrome Roubaix je na čele skupina siedmych jazdcov. Blíži sa nám definitívny záver "Pekla severu", alebo teda "Kráľovnej klasík".
     
    3
    Nuž, všetko má vo svojich rukách Degenkolb, ktorý je na čele jasne najrýchlejší.
     
    4
    Peter Sagan mení bicykel a doslova zahodil svoj stroj. Nuž, je vidieť, že je poriadne nasrdený.
     
    5
    Je to zlé, je to zlé, je to zlé. Peter Sagan má technické problémy a zjavne sa mu nedá na bicykli preradiť. Volá svoje technické vozidlo.
     
    6
    Skupina favoritov stráca na vedúcu trojicu približne 25 sekúnd a povedal by som, že situácia začína byť kritická.
     
    7
    Do cieľa ostáva sedem sekúnd, Degenkolb naháňa vedúcu dvojicu osamote a už je takmer pri nej.
     
    9
    Deväť kilometrov do cieľa a Degenkolb sa rozhodol ísť do úniku osamote. Tak toto by bolo veľké prekvapenie, keby sa mu podarilo vyhrať.
     
    10
    Na čele sa odtrhla trojica jazdov. Je tam Johann Degenkolb, aktuálne majú náskok približne 12 sekúnd.
     
    12
    Ale pozor, zdá sa, že Sagan má nejaké technické problémy, búcha po páčke na prehadzovanie, nuž, verme, že ho nezradí technika.
     
    13
    Začína sa to vo vedúcej skupine formovať, nášmu Petrovi Saganovi však nemá kto pomôcť, pretože znovu tam nemá žiadneho tímového kolegu.
     
    14
    V skupine favoritov sú títo jazdci: Kristoff, Peter Sagan, John Degenkolb, Bradley Wiggins, Zdeněk Štybar, Niki Terpstra Sep Vanmarcke, Greg van Avermaet, Lars Boom a Ian Stannard.
     
    16
    Cyklisti sú práve v náročnom sektore Arbre, ktorý máv náročnosti 5 hviezdičiek. Peter Sagan sa stále drží na výbornej pozícii, tak verme, že dnes z toho bude znovu výborný výsledok.
     
    18
    Cyklisti majú za sebou 235 kilometrov, v sedlách strávili už 5 a pol hodiny. Na čele je stále skupina viacerých favoritov. Peter Sagan si dával ešte energetický gél, ale drží sa na takticky dobrom mieste.
     
    21
    Do cieľa ostáva 21 kilometrov, jazdci vstupujú do sektora číslo 5. Únik je už minulosťou, teraz sa začínajú skutočné preteky.
     
    22
    Už sa čelo pelotónu zužuje na 10-15 favoritov, ktorí si to zrejme v závere postrážia a pobijú sa o víťazstvo medzi sebou.
     
    24
    Do cieľa ostáva 24 kilometrov, skupinka na čele už má náskok len 18 sekúnd, nás však môže tešiť, že Peter Sagan zatiaľ jazdí skvele pozične.
     
    27
    Zaujímavo to však vyzerá z pohľadu tímov v hlavnej skupine. BMC tam má štyroch jazdov, Astana rovnako, Kaťuša tiež štyroch, náš Peter Sagan tam má dvoch pomocníkov, ale až na konci vedúcej skupiny.
     
    30
    Náš Peter Sagan je na čele pelotónu spoločne so Zdenkom Štybarom, verme, že mu toto tempo vydrží.
     
    34
    Už sa nám to znovu pekne všetko pospájalo, poďme si to teda zosumarizovať. Na čele je skupina 5 jazdcov – Rast, Declerq, Backaert, Saramotins, Gougeard. Za nimi je so stratou 50 sekúnd Stijn Vandenberg a za ním so stratou 19 sekúnd pelotón.
     
    37
    Za vedúcou skupinkou sa z pelotónu odtrhla ďalšia skupina, ktorá naháňa utečencov. Sú v nej všetci dnešný favoriti.
     
    42
    Už sa nám to začína pomerne hodne kúskovať, strata pelotónu však už je len jediná minúta.
     
    45
    Do cieľa ostáva 45 kilometrov, náskok utečencov je približne 90 sekúnd, no momentálne robí cyklistom problém silný vietor.
     
    48
    Jazdi sú v sektore číslo 10. Ten sa nazýva Mons en Pevele a patrí medzi kľúčové v celom preteku.
     
    50
    Strata pelotónu už je len 100 sekúnd, do cieľa ostáva posledných 50 kilometrov. Borci sú na trati už štyri hodiny a 37 minút, priemerná rýchlosť je aktuálne na úrovni 44 kilometrov za hodinu.
     
    52
    Ale pozor, náš Peter Sagan poriadne šliapol do pedálov a je na čele pelotónu. Tak dúfajme, že mu toto tempo vydrží, pretože Peter by si v tejto sezóne už naozaj zaslúžil veľký úspech. Pozor, máme tam znovu pád, spadol jeden z kolegov práve Petra Sagana. Uff, tak toto je nepríjemné. Nie som síce lekár, ale toto si odniesla kľúčna kosť.
     
    53
    Rovné dve minúty. To je aktuálny náskok siedmych jazdcov na čele pretekov. Ale pozor, vidíme ďalší pád, tentoraz spadol Daniel Oss z tímu BMC.
     
    57
    Nuž, ale treba povedať, že tím Petra Sagana, Tinkoff-Saxo je znovu niekde vzadu, verme, že Peter neostane v závere pretekov znovu sám.
     
    60
    Do cieľa ostáva 60 kilometrov, náskok utečencov každým kilometrom klesá a klesá, aktuálne už sú to len 2 minúty a 45 sekúnd.
     
    62
    Na čele pelotónu sa tlačí tím Etixx so Zdeňkom Štybarom, ale je tam aj Peter Sagan, Degenkolb či Terpstra. Problémy má tím Sky, pretože Bradley Viggins je hodne vzadu.
     
    65
    Máme tu posledný bufet pred cieľom, svoju taštičku s občerstvením si zobral aj Sagan. Tak dúfajme, že bude mať v cieli dostatok energie.
     
    66
    Cieľ sa blíži stále viac a viac, pelotón už poriadne ukrajuje z náskoku utečencov. Aktuálne stráca približne 200 sekúnd. Na čele pelotónu už sa formuje silná skupina, ktorá si to zrejme rozdá o víťazstvo. Nás môžeš tešiť, že je tam aj náš Peter Sagan.
     
    70
    Jazdci už prichádzajú do sektora číslo trinásť, ktorým je Beuvry a Orchides. Stále máme na čele skupinu 8 cyklistov, pelotón stráca štyri minúty a päť sekúnd.
     
    75
    Do cieľa ostáva 75 kilometrov, skupina na čele má náskok štyri a pol minúty. Pelotón však znovu pomaličky pridáva, priemerná rýchlosť je na úrovni 45 kilometrov za hodinu.
     
    84
    Francúzsky majster Arnaud Demare (FDJ) takmer narazil do závory na železničnom priecestí. Tak toto bol skutočne veľmi nepríjemný moment.
     
    85
    Pelotón začína poriadne sťahovať náskok utečencov, aktuálne už je to len päť minút.
     
    88
    Cieľ sa pomaly, ale isto blíži. Na čele je stále skupina ôsmych jazdcov, ktorí majú pred pelotónom náskok päť minút a dvadsať sekúnd.
     
    90
    Fantastickú prácu včas v náročnom Arenbergskom lese predvádza i náš Peter Sagan, ktorý sa tlačí dopredu a je na úrovni Andreho Greipela.
     
    91
    Aleksejs Saramotins (IAM) zaútočil v Arenbergskom lese a má na čele už približne 30 metrový náskok.
     
    95
    A je to tu, vedúca skupina prichádza do brutálneho úseku, ktorým je Arenbergský les. Úsek, ktorý je dlhý približne 2 a pol kilometra je výzvou pre každého cyklistu v dnešných pretekoch.
     
    97
    V páde bol dnes už po druhý raz Lieuwe Westra (AST), spolu s ním ďalší dvaja pretekári vrátane Giovanniho Bernaudeau (EUC).
     
    98
    Ďalším pánom na holenie s defektom je Welšan Thomas Geraint. Videli sme i ďalší pád, v ktorom bola trojica cyklistov.
     
    100
    Deväť pretekárov na čele už prešlo úsek číslo 19 a blíži sa k úseku číslo 18, ktorým je Arenbergský les. Strata pelotónu je zatiaľ šesť minút a päťdesiat sekúnd.
     
    102
    Už takmer 300 minút šliapu cyklisti do pedálov. Utečenci znovu nabrali pár sekúnd k svojmu náskoku, aktuálne je to na úrovni siedmich minút a pelotón sa už pomaly, ale isto musí začať preberať k životu.
     
    105
    Cyklisti sa pomaly blížia do sektoru 19, čo je Haveluy a Wallers. Utečenci znovu získali k dobru 12 sekúnd.
     
    107
    Francúzsky jazdec Offredo dnes dostal už tretí defekt.
     
    109
    Tim Declercq (TSV) vo vedúcej skupine dostal defekt a tým pádom zrejme vypadne z úniku.
     
    110
    Do cieľa ostáva 110 kilometrov, pelóton znovu ubral zopár sekúnd z náskoku utečencov, aktuálne stráca na deväť cyklistov vpredu približne šesť a pol minúty.
     
    114
    Máme tu ďalší pád a v ňom sú Lieuwe Westra (AST), Adriano Malorix (MOV) a Adrien Petit (COF).
     
    117
    Pelotón ide približne rovnako rýchlo ako deväť cyklistov v úniku, takže náskok ostáva konštantný. Utečenci Gregory Rast (FR), Adam Blythe (OGE), Alexis Gougeard (ALM), Sean De Bie (LTS), Aleksejs Saramotins (IAM), Pierre-Luc Perichon (BSE), Tim Declercq (TSV), Frederik Backaert (WGG) a Ralf Matzka (BOA) už prichádzajú do sektora 22.
     
    123
    Do cieľa ostáva 123 kilometrov, cyklisti prechádzajú cez úsek, ktorý je hodnotený tromi hviezdičkami obtiažnosti. Pelotón stráca na utečencov šesť minút a päťdesiat sekúnd.
     
    127
    Cyklisti prichádzajú do úseku Vertain, ešte ich čaká 23 podobných úsekov.
     
    130
    Do cieľa ostáva 130 kilometrov, na čele je stále skupina deviatich cyklistov v úniku. Pelotón však postupne sťahuje ich náskok.
     
    132
    V tomto momente už pretekári šliapu do pedálov 150 minút po skutočne náročnom teréne. Pelotón stiahol náskok utečencov na približne sedem minút.
     
    134
    Spadol nám ďalší cyklista z tímo Cofidis, nuž, nenadarmo sa týmto pretekom hovorí "Peklo severu".
     
    137
    Pelotón čoraz viac sťahuje náskok utečencov, aktuálne je to už len sedem minút a dvanásť sekúnd.
     
    139
    Jazdci práve prekonávajú oblasť Saint Python, aktuálny náskok cyklistov v úniku je približne sedem a pol minúty, rýchlosť pelotónu je 48 km za hodinu.
     
    140
    Pelotón je v týchto momentoch poriadne roztrhaný a bude to trvať zrejme poriadne dlho kým sa znovu spojí.
     
    141
    V pelotóne máme prvý pád, zdá sa, že končí Steegmans z tímu Trek, ale problémy má viacero borcov, ktorí sa len veľmi ťažko zbierajú zo zeme.
     
    144
    Pretekári sú v sektore Quiévy, ktorý má približne 4 kilometre a jazdí sa od roku 1973.
     
    145
    Vo Francúzsku vládne krásne slnečné počasie, vyzerá to, že cyklisti majú dnes naozaj všetko pripravené pre ideálny pretek.
     
    146
    Náš Peter Sagan má dnes číslo 31, je v pelotóne so stratou približne osem minút. V úniku sú však zaujímavé mená, uvidíme ako sa to bude vyvíjať ďalej. Český pretekár Zdeněk Štybar dnes štartuje s číslom 5, no podľa zákulisných informácií má zdravotné problémy so zubami.
     
    Cyklistami v úniku sú Belgičania De Bie, Backaert a Declerq, ďalej Nemec Matzka, Brit Blythe, Švajčiar Rast, Francúz Gougerd a Lotyš Saramotins.
     
    149
    Priemerná rýchlosť pelotónu sa pohybuje okolo 47 km/h.
     
    150
    Aktuálne ostáva cyklistom do cieľa približne 150 km, na čele je skupina ôsmych pretekárov v úniku. Táto osmica má náskok približne osem minút a dvadsať sekúnd.
     
    Dobrý deň, vitajte pri sledovaní on-line prenosu z ďalšej jarnej cyklistickej klasiky. Tentoraz je to azda najznámejšia klasika Paríž – Roubaix, ktorá je známa tým, že sa jazdí po dlažobných kockách, alebo teda inak povedané mačacích hlavách.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 12:45.

    Dávid Švec