Domažlice – Chrudim 2:2 (4:2 po pen.) | Admira Praha – Převýšov 0:4 (kon.) | Vyšehrad – Písek 2:0 (kon.)
Čáslav – Vltavín 2:1 (kon.) | Zápy – Union 2013 3:1 (kon.) | Benešov – Meteor 3:0 (kon.)
Štěchovice – Louňovice 4:0 (kon.)
konec
SK Zápy
3:1 (3:0)
Union 2013
Neděle 17.05.2015, 17:00 • SK Zápy • Česká fotbalová liga
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Poslední kolo: Ve 27. kole minulý týden Zápy podlehly o čelo tabulky bojující Chrudimi 0:2. Unionu zařídil tři body proti pražské Admiře proměněnou desítkou Petr Janda – 1:0.
    Ve středu však oba týmy odehrály zápasy dalekého kola čtyřiatřicátého. V něm Zápy dobyly Vyšehrad nečekaně vysoko 4:1, o branky se postarali Putz, Mojdl, Duben a Kalivoda. O poznání vydřenější bylo vítězství Unionu v Čáslavi. Na branku Dominika Nobsta soupeř z konce tabulky odpověděl a čest tak Východočechům přinesla až vítězná penalta Tomáše Živnůstky.

    Tabulka: Oba týmy od sebe dělí jen tři body. Po dnešních dopoledních zápasech (a výhře Převýšova nad Admirou) vypadá střed tabulky následovně: 1. Bohemians Praha (74 b.)... 8. Převýšov (46 b.), 9. Zápy (44 b.), 10. Vltavín (43 b.), 11. Benešov (41 b.), 12. Union 2013 (41 b.), 13. Štěchovice (39 b.). V případě dnešní výhry tak Union svého soupeře přeskočí.

    Minulé střetnutí: Union a Zápy se naposledy utkaly 19. října. Po bezbrankové remíze a vítězné penaltě Karla Holečka bral bod navíc domácí Union 2013.
     
    Za oba týmy nastoupí jejich nejlepší střelci. S číslem 22 přijel do Záp Petr Janda. Ten díky svým devíti trefám okupuje spolu s královedvorským Šlapákem sedmou příčku v ligové tabulce střelců. Jen o příčku a gól za nimi jsou Jandovi dnešní soupeři, osmigóloví Jan Jelínek a David Kalivoda.
     
    Oba týmy přicházejí na hřiště. Domácí v klasické červeno-bílé pruhované kombinaci, hosté z Nového Bydžova přijeli v bílých trikotech.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    První bezzubý pokus o útok ze strany hostí.
     
    3
    Do vápna domácích se prodral Vodička. Měl na sobě hned dva strážce a jeho střela tak mířila příliš mimo Doležalovu bránu.
     
    9
    První pohlednější akce přišla z kopaček domácího mužstva. Putz ze středu hřiště poslal krásnou přihrávku do míst, kam si teprve nabíhal Jelínek, ten akci po pravém křídle potáhl a na hranici šestnáctky poslal balón pod sebe. Z první střílející Kalivoda mířil metr nad Nguyenovu bránu.
     
    14
    Roh domácích tečovala obrana Unionu těsně vedle vlastní bránu.
     
    15
    Zápy právě vstřelily branku!
    Domácí se prosadili po opakovaném rohovém kopu. Prudká přihrávka našla hlavu JIŘÍHO DUBNA, který ještě přes obránce dokázal dostat balon lehkou tečí do sítě. Stav 1:0.
    Jiří DUBEN - 1:0
     
    17
    Domácí po vstřeleném gólu začali hrát aktivněji a veškeré pokusy Unionu končí na půlící čáře.
     
    19
    Ofsajd a v něm domácí Petr Putz, který Svobodův dlouhý centr čekal dříve.
     
    21
    Hostující gólman Filip Nguyen často vybíhá ze svého území a "poneuerovsku" sbírá dlouhé přihrávky soupeře.
     
    23
    Šance borců v bílém. Z obrany poslal dlouhý míč Tomáš Živnůstka. Nabíhající Jiří Macháček zády k brance sklepl čelem pro Raima Žalmana. Ten ale těsně minul.
     
    25
    Přímý kop hostí. Petr Janda z pravé strany centroval na vzdálenější tyč kroucený míč směrem do branky. Brankář Doležal si situaci pohlídal a před naskakujícím Motyčkou vyboxoval balón do bezpečí.
     
    29
    Břevno zachránilo vedení domácích! Motyčka tentokrát v roli nahrávajícího poslal nadýchaný centr z pravé strany, který našel trestuhodně volného Macháčka. Ten ovšem namířil svoje trknutí jen do středu horní tyče. S následnou mrzkou dorážkou si trochu dezorientovaný Doležal poradil.
     
    30
    Žlutou kartu dostává Putz (SK Zápy).
     
    31
    Další pád ve vápně domácích, tentokrát je tím, kdo se podíval zblízka na zápský trávník Ladislav Gazdík. K nelibosti fanoušků Unionu se ale desítka nepíská.
     
    33
    Rychlá akce skrze obranu Záp. Motyčka vyslal Jandu, jehož střela k pravé tyči postrádala razanci a Doležal ji schoval do náruče.
     
    34
    Domácí potvrzují svoji nebezpečnost z rohových kopů. Naprosto identickou situaci, která vedla k úvodnímu gólu, teď novobydžovská obrana se štěstím uhasila.
     
    38
    Zápy právě vstřelily branku!
    A nejen z rohů se domácí dokáží prosadit. Z levé strany poslal střílenou přihrávku do druhé vlny Svoboda a míč se nečekaně dostal až k DAVIDU KALIVODOVI. Zápský šutér se tímto osamostatňuje v týmové tabulce střelců, když placírkou překonal bezmocného Nguyena.
    David KALIVODA - 2:0
     
    41
    Jandova málo nebezpečná střela a jistý Doležal.
     
    43
    Zbytečný faul metr od vápna dává domácím slibnou šanci k navýšení náskoku.
     
    44
    Zápy právě vstřelily branku!
    Střelec druhého gólu Kalivoda namířil svou technickou střelu z přímého kopu jen do břevna. Gólman Nguyen se snažil střelu jistit robinsonádou a JAN JELÍNEK tak měl až příliš snadnou pozici. Nikým nehlídán dorazil čelem odražený míč a zvyšuje na 3:0.
    Jan JELÍNEK - 3:0
     
    44
    Žlutou kartu dostává Nguyen (Union 2013). Inkasující gólman zřejmě příliš aktivně poukazoval na možný ofsajd při Jelínkově trefě.
     
    45
    První poločas skončil. Marek Janoch nenastavuje ani minutu a hráči tak odcházejí do šaten.
     
    Domácí borci potvrdili v první půli roli mírného favorita, ale rozhodně více, než možná sami čekali. Po čtvrthodině hry se prosadil Jiří Duben a hra červeno-bílých dostala jasné obrysy. Z dalších útoků se prosadili nejlepší střelci domácího týmu David Kalivoda a Jan Jelínek. Union 2013 se s přibývajícím časem dostává do křeče, který jeho hráči řeší zbytečnými fauly.
    Druhý poločas začne zhruba v 18:02.
     
    Oba celky se pomalu vracejí na trávník. Hosté se scházejí viditelně pomaleji.
     
    45
    Střídání v týmu Union 2013: ze hřiště odchází Motyčka, přichází Rozsévač.
     
    45
    Střídání v týmu Union 2013: ze hřiště odchází Žalman, přichází Mokošín.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Union chce začít druhou půli sebejistě a zodpovědně teď kombinuje z obrany.
     
    48
    Sympatická snaha obou týmu ale zatím neklidí úspěch ani na jedné straně.
     
    50
    Roh z pravé strany pro Union 2013.
     
    50
    Standardka ale nepřinesla ani náznak nebezpečí pro zápskou svatyni.
     
    51
    Přízemní Jandova střela z třiceti metrů našla připraveného Doležala.
     
    52
    Na druhé straně překazil slibnou akci domácích praporek čárového. Hned dva hráči v červeno-bílém byli v ofsajdu.
     
    53
    Dlouhý přímák sebral z vzduchu vyskočivší Nguyen.
     
    55
    Žlutou kartu dostává Nobst (Union 2013).
     
    Dnešní utkání sleduje jen 85 diváků. Nízkou návštěvu můžeme přičíst paralelně hranému utkání o bronz mezi českými hokejisty a výběrem USA.
     
    60
    Union 2013 zalepil díry v obraně a jeho defenzivní hra je výrazně lepší než v prvních pětačtyřiceti minutách. K ohrožení dosavadního klidu domácích fotbalistů ale jen jistá hra dozadu stačit nebude.
     
    63
    Střídání v týmu SK Zápy: ze hřiště odchází Pavlík, přichází Snop.
     
    70
    Po dlouhé době alespoň náznak ohrožení, tentokrát z kopaček hostů díky šanci přímého kopu. U míče stojící Petr Janda balón posunul za sebe a dal tak Janu Věchetovi šanci obstřelit červeno-bílou zeď. Jeho pumelice ale mířila metr vedle Doležalovy brány.
     
    74
    Střídání v týmu Union 2013: ze hřiště odchází Janda, přichází Janouch.
     
    75
    Střídání v týmu SK Zápy: ze hřiště odchází Jelínek, přichází Lukashov.
     
    80
    Union 2013 právě vstřelil branku!
    Tak přece se Union dokázal prosadit. Po zákroku na Balouna přestali domácí hrát. Vyběhnuvšího Doležala vysokým lobbem přehodil JIŘÍ MACHÁČEK a snižuje tak na 1:3.
    Jiří MACHÁČEK - 3:1
     
    81
    Union vstřelená branka nakopla a bílé dresy začali hrát sebevědoměji. Uvidíme, jestli jim deset minut bude stačit na zvrat utkání.
     
    82
    Střídání v týmu SK Zápy: ze hřiště odchází Putz, přichází Glasnovič.
     
    84
    Žlutou kartu dostává Janouch (Union 2013).
     
    86
    Rychlou akci Unionu zakončoval Vodička. Zbrklá střela ale mířila příliš vysoko, než aby její autor mohl pomýšlet na úspěch.
     
    88
    Střídání v týmu SK Zápy: ze hřiště odchází Svoboda, přichází Jemelík.
     
    90
    Roh hostí vyboxoval Doležal a zmařil tak možná poslední šanci na vstřelení gólu.
     
    91
    Konec zápasu.
     
    Druhá půle velkou změnu nepřinesla. Zápy dovolily Unionu vstřelit jen jedinou branku (80. min., Macháček) , která nemohla výrazněji promluvit do výsledku střetnutí. Po třech brankách Dubna, Kalivody a Jelínka z prvního poločasu tak domácí vítězí 3:1.
     
    Zdeněk Havlíček, delegát FAČR: "Hrál se celkem pohledný fotbal, nahoru dolu, jak to má být. Myslím, že se to divákům mohlo líbit. Škoda, že jich přišlo tak málo. Za větší nasazení si domácí tři body zaslouží."
     
    Michal Mašek, trenér SK Zápy: "Z mého pohledu vyrovnaný zápas, který jsem rozhodli v prvním poločase díky dvěma dobře zahraným standardním situacím a jednomu brejku. Naštěstí jsme byli dostatečně produktivní a v druhé půli se soustředili na ubránění výsledku. Jakkoliv druhý poločas nebyl z naší strany úplně ideální."
     
    Viktor Pařízek, trenér SK Union 2013: "Zápas jsme prohráli vlastními chybami. Nebýt jich, byli jsme Zápám podle mého rovnocenným soupeřem. Ale udělali jsme chyby, které děláme, a které ale prostě dělat nemůžeme. Druhá půle byla už jen o dohrání, takže škoda těch prvních pětačtyřiceti minut."
     
    Ze stadionu v Zápech je to vše. U některého z dalších on-line přenosů na viděnou. (19:13:55)

    Martin Holzknecht


    Hledáme zpravodaje pro tým SK Zápy. Více informací zde.

    Branky: 15. Duben, 38. Kalivoda, 44. Jelínek – 80. Macháček

    Karty:   30. Putz (ZAP) – 43. Živnůstka (NPA), 44. Nguyen (NPA), 55. Nobst (NPA), 84. Janouch (NPA)


    SK Zápy: Doležal – Baloun, Hakl, Petržilka, Kalivoda, Kovařík (C), Jelínek, Putz, Duben, Svodoba, Pavlík
    Náhradníci: Šejvl, Jemelík, Doležal, Snop, Šmejkal, Glasnovič, Lukashov

    Union 2013: Nguyen – Živnůstka, Gazdík, Macháček, Vodička, Nobst, Houžvička, Žalman, Motyčka, Věchet (C), Janda
    Náhradníci: Rozsévač, Faitl, Janouch, Mokošín, Průcha

    Rozhodčí: Janoch – Košan, Szikszay

    Diváci: 85
    thejrc.org