3. Stage Quinto - Olivone Víťaz: Peter Sagan (kon.)
konec
3. Stage Quinto - Olivone

Víťaz: Peter Sagan

sk Pondělí 15.06.2015, 15:00Tour de Suisse
     
    Konečné poradie dnešnej etapy:
    1. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo)
    2. Daniel Moreno (Kaťuša)
    3. Thibaut Pinot (FDJ)

    Priebežné poradie po 3. etape:
    1. Tom Dumoulin (Lotto-Jumbo)
    2. Daniel Moreno (Kaťuša)
    3. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) (18:27:40)
     
    Slovenský cyklista Peter Sagan si počas celej etapy počínal veľmi dobre a napokon to v samom závere potvrdil výborným špurtom, v ktorom nedal nikomu zo súperov najmenšiu šancu. Slovenský cyklista tak potešil nie len svoj tím, ale aj tisícky fanúšikov. Gratulujeme!
     
    Peter Sagan bol v špurte bezkonkurenčne najrýchlejší a víťazí v tejto etape!
     
    0,3
    Posledné tri stovky metrov a Sagan je stále tretí! Nasledovať bude špurt!
     
    1,2
    Peter Sagan je priebežne tretí a počína si veľmi dobre! Pred nami sú záverečné stovky metrov, držíme palce!
     
    2,0
    Peter Sagan je na čele balíku, ktorý sa rúti za trojicou v menšom úniku, ale má veľké problémy, pretože zozadu ho už atakujú súperi.
     
    2,6
    Copell už medzičasom nie je v úniku sám, pridala sa k nemu ďalšia dvojica cyklistov. V menšom úniku sú teda Morabito, Lopez a Copell.
     
    3,1
    Albasini to napokon vzdal a na čelo sa tri kilometre pred cieľom dostáva Francúz Copell. Albasini sa medzičasom prepadá veľmi hlboko a pôsobí skutočne veľmi vyčerpane.
     
    3,5
    Albasini je vpredu a pracuje skutočne veľmi tvrdo. Do pedálov teraz dáva úplne všetko a neustále sa obzerá za seba. Hlavný balík má stratu v hodnote necelých dvoch sekúnd.
     
    4,2
    Albasini je opäť na čele a svoju pozíciu si zatiaľ drží. Cieľ sa blíži, už ostávajú iba 4 kilometre a jazdci sa postupne obzerajú za seba. Nasledovať budú najdôležitejšie taktické prvky pred samotným záverom.
     
    5,6
    Na úplnom čele všetkých jazdcov sa strieda trojica Lopez, Albasini a Bakelants. Sagan sa stále pokúša vypracovať si dobrú pozíciu, zatiaľ to pre neho vyzerá naozaj nádejne.
     
    6,3
    Posledné kilometre nám bežia stále veľmi rýchlo a na trati sa nedeje nič podstatnejšie. V hre o celkový triumf je stále celý hlavný balík a tak o víťazovi rozhodne zárevečný špurt.
     
    7,4
    Sagan sa zavesil za súperov a drží sa takmer na úplnom čele celého hlavného balíku. Čaká nás ešte 7,4 kilometra a napätie sa začína stupňovať.

     
    8,3
    Unikajúca dvojica je dosiahnutá, Michael Albasini prešprintoval všetkých a dostal sa na čelo! Medzičasom sa poriadne rozpršalo a podmienky skutočne nie sú najlepšie.
     
    9,3
    Do konca nám už ostáva iba necelých 10 kilometrov a dvojica v úniku je už na dosiahnutie. Uvidíme napínavý záver týchto pretekov. Peter Sagan je stále v hre a nachádza sa v hlavnom balíku, takže zabojuje o triumf.
     
    10,5
    Pelotón sa v zjazde mierne potrhal. Mierne odskočiť sa podarilo pár jazdcom, medzi ktorými sú aj Jan Bakelants či Michael Albasini.
     
    12,8
    Po krátkom klesaní z predposlednej rýchlostnej prémie sa začne posledné kategorizované stúpanie etapy.
     
    14,5
    Dvojica, ktorá strávila celú etapu v úniku, už má len 41 sekundový náskok. S určitosťou už teda môžeme konštatovať, že víťaz vzíde z hlavného balíka, v ktorom máme aj my svoje želiezko v ohni.
     
    15,0
    Špicu pelotónu obhospodaruje Poliak Rafal Majka, ktorý pracuje pre Petra Sagana. Ten sa pohybuje približne v strede hlavného poľa.
     
    16,3
    Už mierne vyselektovaný pelotón na stúpaní trošku povolil, čo sa prejavuje na tom, že náskok vedúceho dua sa aktuálne drží takmer konštantne na hranici minúty a desiatich sekúnd.
     
    16,8
    Držiteľ dúhového dresu pre majstra sveta, Poliak Michal Kwiatkowski už spustil nohy a záver dnešnej etapy pojme v takpovediac turistickom móde.
     
    17,0
    Tinkoff-Saxo sa už porúčal z čela hlavnej skupinky, do ktorej popredia sa začínajú v týchto momentoch radiť predovšetkým tímy, majúce vo svojom strede pretekárov, ktorým sedí dnešný dojazd.
     
    18,0
    Podobný osud o niekoľko momentov postihne aj dvojicu Stefan Denifl a Branislau Samoilau.
     
    18,9
    Už na začiatku predposlednej horskej prémie tretej etapy stratil kontakt s dvojicou svojich spolubojovníkov z úniku práve Marco Marcato, ktorý má na dnes odpracované.
     
    20,0
    Vedúca trojica akurát minula druhú rýchlostnú prémiu dňa. Jej víťazom sa stal Marco Marcato, ktorý si tak zapísal ďalšie tri body do bodovacej súťaže.
     
    23,5
    Uniknutšia trojica, ktorá o malý moment začne stúpať na druhé stúpanie dnešnej etapy, to bude zrejme mať zrátané. Pelotón jej náskok pravdepodobne dokáže zlikvidovať.
     
    25,0
    Rozdiel sa behom niekoľkých kilometrov veľmi výrazne znížil. Momentálne osciluje okolo hranice troch minút.
     
    26,0
    Už-už to vyzeralo, že sa dnešná etapa takmer s určitosťou stane korisťou úniku. Akonáhle sa však čela pelotónu chopil tím Tinkoff-Saxo, to už tak jednoznačne nevyzerá.
     
    28,0
    O vytváranie tempa pelotónu sa stará štvorica jazdcov tímu Petra Sagana, ktorej sa darí manko na únik kontinuálnym spôsobom sťahovať.
     
    30,0
    Do konca etapy ostáva 30 kilometrov. Pretekári z čela etapy sa blížia na rýchlostnú prémiu. Ich náskok voči balíku neustále klesá.
     
    32,0
    Peter Sagan jazdí v úvodnej časti pelotónu za zadným kolesom Johna Degenkolba. Slovák bude čakať, či sa jeho tímovým kolegom podarí zabezpečiť dostihnutie úniku. Ak áno, tak bude spoločne s Degenkolbom obrovským favoritom na zisk etapy.
     
    36,0
    V hlavnom balíku to chytili za opraty borci z tímu Tinkoff-Saxo, ktorým sa za pár kilometrov podarilo stiahnuť niekoľko desiatok kilometrov.
     
    38,5
    Po občerstvení sa predsa len začalo v pelotóne trošku viac hýbať. Na to, aby sa však vedúci pretekári začali obávať o svoj náskok, by sa k tímu Giant museli pridať i ďalšie zoskúpenia.
     
    42,0
    S pribúdajúcimi kilometrami, ktoré už majú cyklisti v nohách, to vyzerá pre únik stále viac a viac nádejnejšie. Jeho náskok sa stále zvýrazňuje.
     
    46,0
    Množstvo cyklistov siahlo po tradičných pláštenkách. Pelotón vedie na jeho čele kompletne zoradený tím Giant, ktorý avšak nemusí mať záujem sťahovať vedúcu trojicu.
     
    50,0
    Ozajstné pretekanie sa začne o tridsať kilometrov. V záverečnej časti etapy totiž ešte čakajú pretekárov dve zaujímavé stúpania, na ktorých sa rozhodne o víťazovi etapy.
     
    60,0
    Trojica cyklistov vo vedúcej skupinke poctivo strieda, zásluhou čoho si vybudovala náskok, ktorý už presiahol hranicu šiestich minút.
     
    70,0
    Pelotón zatiaľ ide veľmi rozvláčnym štýlom. Pretekári v jeho strede majú dostatok času aj na vzájomné rozhovory či vymieňanie úsmevov.
     
    80,0
    Nemožno očakávať, že by sa v najbližších desiatkach kilometrov dialo na cestách dnešnej etape niečo dramatické, pretože pretekári absolvujú rovinatú pasáž.
     
    88,0
    Peter Sagan by sa mal bez akýchkoľvek problémov nachádzať v pelotóne. Doterajší priebeh etapy Slovákovi vyhovuje.
     
    91,0
    Rozdiel medzi trojicou lídrov a pelotónom sa po absolvovaní prvého stúpania tretej etapy začal šplhať k hodnote štyroch minút.
     
    94,0
    Pomyselnú pásku na vrchole úvodného kopca preťal Stefan Denifl pred Marcom Marcatom. Samoilau nakoniec úspešne dokonal svoje snaženie, keď sa na začiatku zjazdu pridal k dvojici utečencov.
     
    96,0
    Krátko pred vrcholom stúpania na Gotthard-Pass sa na čele pretekov stále drží únik o dvoch pretekárov. Bielorus Branislau Samoilau sa síce pelotónu dokázal vzdialiť, no na Marcata s Denfilom stráca viac ako minútu.
     
    98,0
    Hlavný balík zatiaľ musí byť veľmi spokojný s vývojom na najťažšom stúpaní dňa. Pred etapou sa totiž hovorilo o tom, že ak by sa na tomto kopci vytvorila silná skupina, mohla by pomýšľať možno aj na víťazstvo. Pred pelotón si zatiaľ povyrazila len trojica cyklistov.
     
    100,0
    Náskok vedúcej dvojice Denifl a Marcato sa zvýšil na 2 minúty a 12 sekúnd. Z pelotónu unikol aj Bielorus Branislau Samoilau a zrejme sa bude snažiť dostihnúť vedúcu dvojicu. Jazdci sú približne za polovicou úvodného stúpania.
     
    105,0
    Máme tu podrobnejšie informácie o úniku – Denifl a Marcato má pred pelotónom náskok presne 1 minútu a 33 sekúnd. Jazdci stále stúpajú na vrchol úvodného stúpania, uvidíme, či sa ich náskok ešte zvýši.
     
    107
    Máme tu prvý únik! Je v ňom Rakúšan Stefan Denifl a Talian Marco Marcato. Tak sa nám to začína zaujímavo zauzľovať, pelotón vstupuje do stúpania.
     
    110,0
    Na štarte sme zaregistrovali zrážku medzi niekoľkými cyklistami! Podľa všetkého sú však všetci v poriadku a do pretekov tak odštartovalo 151 jazdcov. Pelotón sa blíži k prvému stúpaniu.
     
    117,0
    Preteky sa práve začali! V úvode to ešte bude rovinka na rozohriatie, potom ale nasleduje 13-kilometrové stúpanie na vrch Gotthard-Pass, ktorý sa nachádza v nadmorskej výške 2093 metrov nad morom.
     
    Tretia etapa pretekov Okolo Švajčiarska, ktoré sú pre mnohých pretekárov generálkou na Tour de France, sľubuje vzhľadom na svoj profil veľmi zaujímavé zápolenia.

    Do oproti pôvodným plánom skrátenej, 117 kilometrov merajúcej etapy, vyštartuje v drese lídra celkovej klasifikácie Tom Dumoulin.

    Na pretekára tímu Lotto-Jumbo stráca len 15 sekúnd Peter Sagan. Náš hviezdny cyklista sa v oboch doterajších etapách dokázal umiestniť v najlepšej desiatke a zatiaľ mu v celkovom hodnotení patrí výborná piata pozícia.

    Žilinskému rýchliku by dnes mohol profil záverečných kilometrov sedieť. V prípade, že sa Peter udrží vo vedúcej skupinke až po záverečný kopec, na ňom bude s určitosťou patriť medzi najväčších ašpirantov na etapový vavrín.

    Priebežné poradie po 2. etape

    1. Tom Dumoulin (Giant) 3h42m37s
    2. Geraint Thomas (Sky) +7
    3. Daniel Moreno (Kaťuša) +11
    4. Jakob Fuglsang (Astana) +14
    5. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) +15
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 15:00.

    Michal Bakoš

    Veronika Pancuráková