Tlačová konferencia DAC Dunajská Streda pred štart (kon.) | TK ČAAF k zápasu Black Panthers - Příbram Bobcats (kon.)
konec
Tlačová konferencia DAC Dunajská Streda pred štartom Fortuna ligy

sk Středa 15.07.2015, 10:00Tiskové konference
     
    Keďže už neboli ďalšie otázky, tak sa tlačová konferencia práve skončila. Ja vám už len ďakujem za pozornosť a prajem vám príjemný zvyšok dňa. Lúči sa s vami Milan Vrábeľ. Dovidenia! (10:25:39)
     
    Pán Világi, ako pokračuje výstavba mládežníckeho centra?

    "Po výberovom konaní už máme niečo porobené a najprv budeme mať 3 prírodné a jeden umelý trávnik. Na jar chceme mať 5 alebo 6 ihrísk, čo by bol už optimálny stav. A zámerom je ako som spomínal skončiť práce do konca budúceho roka. Pokiaľ viem, tak to bude najväčšia akadémia na Slovensku."
     
    Otázka na majiteľa. Ako napreduje stavba štadióna?

    "Začíname búracími prácami koncom septembra, začiatkom októbra. Kvôli tomu bude kapacita menšia, no v prvých mesiacoch nie veľmi. Kde však býva najviac divákov, tak tie tribúny budú zatiaľ funkčné. Začiatkom leta plánujeme otočiť ihrisko a vtedy to bude najťažšie, no kapacita okrem troch mesiacov nebude nikdy menšia ako 6000 divákov. To sú však milé starosti, bodaj by som musel riešiť len tie. Zatiaľ napredujeme a dúfame, že sa nám všetko podarí dotiahnuť. Akadémiu aj s budovou chceme dokončiť koncom budúceho roka a štadión do roku 2018."
     
    Ako chcete zlepšiť koncovku mužstva, ktorá bola v minulej sezóne dosť zlá?

    "Keď si pozrieme prípravné zápasy, tak vidíme, že gólov sme dali viac. Cieľom samozrejme nebolo hrať proti najlepším hráčom, ale hráčom, kde bude motivácia skórovať. Najmä v ofenzíve máme oveľa väčšiu konkurenciu a najlepší budú hrať."
     
    Opäť otázka na trénera. Ako sa ukazujú noví hráči?

    "S novými hráčmi som veľmi spokojný. Som rád, že sa nám podarilo uzavrieť zmluvy a keď si pozrieme ročníky, tak vidíme, že sú to 94,95,96 – ky. Sú to mladí hráči, ktorí majú svoje kvality a treba s nimi pracovať. Jedine Pačinda je v úvodzovkách strarši hráč. Posily podľa mňa kvalite mužstvu určite pomôžu."
     
    Pán Marić, aký bude hlavný herný systém, ktorý ste si určili?

    "Bude to závisieť aj od protivníka. Treba povedať, že budeme pracovať aj s dvomi útočníkmi a potom sa to môže roztiahnuť na tri špičky alebo jednu. V tomto smere sme určite variabilnejší."

    V sobotnom zápase nastúpite v akom hernom systéme?

    "Budeme hrať 4-4-2 a viac by som k tomu nechcem povedať, lebo to by som už mohol zavolať senickému trénerovi. (smiech)"
     
    Gábor Straka:

    "Nálada v mužstve je dobrá, každý sa teší na ligu. Mali sme mesiac na prípravu, kde prvé dva týždne boli náročné a posledné dva týždne ladíme na ligu. Chceme prvé zápasy vyhrať a dobre sa naladiť na ligu. Chceme uspieť hneď v sobotu, nič iné neprichádza do úvahy."
     
    Tomislav Marić

    "Už som medzi vami šiesty mesiac a sľúbil som vám, že ďalšiu tlačovku budem robiť v slovenčine, čo bohužiaľ urobiť nemôžem aj keď sa ju poctivo učím. Pokiaľ ide o letnú prípravu musím povedať, že sme dostali niekoľko nových hráčov, ktorých sme čo najskôr chceli integrovať do mužstva. Veľmi sme pracovali na fyzičke. Chceli sme sa výrazne zlepšiť pokiaľ ide o pressingové situácie a to isté platí aj o ofenzívne situácie a ja sa teším, že túto sobotu začíname."
     
    Kriztián Németh

    "Sedeli sme tu v marci a ľudí prekvapilo, že chceme ísť s dorastencami do prvej ligy. Vieme, že vlajkovou ľodou je A mužstvo, no my si zakladáme vo veľkej miere aj na mládeži. Urobili sme organizačné zmeny v štruktúre klubu. B mužstvo bude spĺňať úlohu prechodového mužstva do Ačka. Bude to U23. Naša U18 bude v 5. lige. Prichádzajú k nám aj reprezentanti a som rád, že nám veria. Napríklad Sandal Dominik z Gyoru, či kapitán U17 Šimka."
     
    Oszkar Világi

    "Začíname druhú sezónu v novej kapitole DAC-u. Môžem povedať, že sme profesionálnejší. Už sme na 15. kroku. Môžem to prirovnať k chlapcovi, ktorý chce vyzerať dospelo. Už nenosí traky, avšak ešte mu niečo chýba, aby bol dospelý. Čo nás ťaží je to, že máme zlú infraštruktúru. V tom sme pokročili tak, že koncom septembra by sme mali mať štyri ihriská hotové, no optimálne by boli 5,6 a záver by mala byť akadémia s 10 ihriskami. To čo teraz z DAC-u vidíte, je zatiaľ urobené na kolenách, cvičíme na 5-6 ihriskách na rôznych miestach, čo je dosť náročné. Našou snahou je, aby sme sa v tom vylepšili. Čo sa týka štadiónu, tak sme začali s priečnymi prácami. Snáď na jeseň začneme aj s búracími prácami. Cieľ máme skončiť do roku 2018. Ambície na tento rok: vlani sme chceli, aby sa dorastenci dostali do prvej ligy, no a A tím do šiesteho miesta. Nakoľko sa druhý cieľ nenaplnil, tak cieľ zostáva rovnaký, no čo najskôr chceme ísť na medzinárodnú scénu."
     
    Úvodné slovo si zobral Krisztián Nagy

    Všetkých srdečne privítal, predstavil a zároveň dal slovo majiteľovi klubu Oszkárovi Világimu.
     
    Všetci dôležití práve prišli. Môžeme začať.
     
    Vítam vás priamo z tlačovej konferencie klubu DAC Dunajská Streda, ktorá začne už o niekoľko minút. Zostante s nami.
     
    Realizačný tím:

    Tréner: Tomislav Marić
    Asistenti trénera: Karol Praženica, Dean Računica
    Kondičný tréner: Nicolas Charton
    Tréner brankárov: Martin Matlák
    Lekári: Marián Jančár, Zsolt Fegyveres
    Masér: Vladimír Knap
    Vedúci mužstva: Dušan Chytil
     
    Súpiska pre Fortuna ligu 2015/16

    Brankári: Tujvel, Pernecký, Slávik

    Obrancovia: Asanović, Szépe, Ljubičić, Michalík, Kwin, Turňa, Szabó

    Stredopoliari: Csóka, Straka, Pačinda, Ľupták, Krišto, Horváth, Stephens, Sarr, Pambou, Brašeň, Štepanovský

    Útočníci: Mészáros, Černák, Polievka, Szarka, Jurčo
     
    Zmeny v kádri

    Príchody: Tomáš Tujvel (Videoton), Erik Pačinda (MFK Košice), Róbert Polievka (Dukla Banská Bystrica), Yves Simon Pambou (FC Trélissac), Alfredo Stephens (FC Chorrillo), Csóka, Mészáros, Szépe (DAC U19), Matej Slávik (Dubnica – v riešení), Antonio Asanović (ŠK Senec – v riešení).

    Odchody: Peter Majerník, Ivan Šnirc (ukončenie zmluvy), Martin Polaček (ukončenie hosťovania zo Slovana), Erik Ujlaky (Frýdek-Místek – v riešení), Roman Sabler (hosťovanie Podbrezová – v riešení), Mário Tóth (hosťovanie Karviná – v riešení), Ivan Sesar (hosťovanie Široki Brijek – v riešení).
     
    Tlačovej konferencie sa zúčastnia:

    Väčšinový majiteľ: Oszkár Világi
    Tréner: Tomislav Marić
    Športový riaditeľ: Krisztián Németh
    Kapitán: Gábor Straka
    Manažér pre vonkajšie vzťahy: Krisztián Nagy
     
    Nový ročník Fortuna ligy sa nezadržateľne blíži a k tomuto obdobiu neodmysliteľne patria aj tlačové konferencie pred zahájením sezóny. Na programe máme tlačovú konferenciu klubu FC DAC Dunajská Streda a ňou vás budem sprevádzať ja, Milan Vrábeľ. Buďte s nami a určite vám neunikne z jej priebehu nič podstatného.

    Pred jej začiatkom je čas na rekapituláciu doteraz známych faktov. Dunajská Streda skončila minulú sezónu na ôsmej priečke, čo znamená, že nenaplnila predsezónne ciele. Na druhej strane od prvej šestky nebola ďaleko, chýbali jej len dva body na šieste Košice. V Slovnaft cupe si počínala určite lepšie. Stroskotala až v semifinále po nešťastnej penaltovej lotérii, kde mala viac futbalového šťastia Senica.

    Jesenná časť ročníka sa niesla v znamení domácej neporaziteľnosti, kým na pôde súpera nedokázala zvíťaziť ani raz. Vtedajší tréner Radványi nebol spokojní s viacerými stratenými bodmi, keď DAC niekoľkokrát nedokázal zúročiť prevahu na ihrisku. Okrem toho v tejto časti sezóny odohrali "žlto-modrí" určite aj najpamätnejší zápas ročníka, keď domáci duel s neskorším majstrom Trenčínom dokázal obrátiť zo stavu 0:2 na 3:2.

    Pred jarnou časťou ligy prišlo k výmene trénera. Kormidlo juhoslovenského klubu prebral Tomislav Marić aj s dvomi novými asistentmi. Samozrejme došlo aj k menšej obmene kádra, ale zďaleka nie k tak divokej, ako sme boli zvyknutí. Klub začal jar dobre, niekoľkými víťazstvami, avšak prišiel veľký útlm, ktorý znamenal vyradenie zo Slovnaft cupu, päť zápasov bez výhry v najvyššej súťaži a zároveň aj najvyššiu prehru v sezóne na pôde Senici, ktorej podľahol 4:0. Ku koncu ročníka nabrali výsledky opäť správny smer, avšak ako už bolo spomenuté, tak predsa len nie dostatočný.

    Letná príprava na nadchádzajúcu sezónu prebehla v domácich podmienkach aj so sústredením v Belej. Počas tejto prípravy sa celkovo na zápasoch predstavilo až 31 hráčov, čo znamená, že posily bolo naozaj z čoho vyberať. Tie sa aj dostavili. Pred ročníkom 2015/2016 klub oficiálne posilnili postupne: mladý a talentovaný Polievka z Banskej Bystrice, ofenzívu ďalej podporil Pačinda z Košíc, na brankársky post si to namieril najlepší gólman maďarskej NB1 Tujvel, ktorý naposledy hosťoval v Kecskeméte, klub posilnil aj reprezentant Panamy, Alfredo Stephens – na hosťovanie prišiel z panamského FC Chorrillo a poslednou oficiálnou známou posilou je 19-ročný Francúz Simon Pambou – odchovanech akadémie FC Nantes prichádza z francúzskeho treťoligového mužstva FC Trélissac.

    Na druhej strane Dunajská Streda zaznamenala aj niekoľko odchodov. Hneď po skončení minulej sezóny v mužstve skončili Majerník a Šnirc. Mužstvo ukončilo spoluprácu aj s mladých stredopoliarom Ujlakym a na prestup alebo hosťovanie sa vyberie pravdepodobne aj Sabler. Okrem toho sa skončilo hosťovanie aj brankárovi Polačekovi. Ešte stále mladý futbalista sa upísal poľskému Zaglebie Lubin.

    DAC stihol odohrať počas letnej prípravy dokopy 6 priateľských stretnutí a všetky tieto duely dokonca aj vyhral so skvelým skóre 18:4. Výsledky však určite netreba preceňovať. Zo šiestich duelov totiž narazil len na jedného prvoligistou a to Sigmu Olomouc, čo znamená, že formu tímu preverí až ostrý štart ročníka! Najlepším strelcom prípravy sa stal Jurčo so štyrmi gólmi a najviac mu konkurovali trojgólový Szarka, či dvojgólový Pačinda so Sarrom. Po jednom góle sa okrem toho prezentovali Brašeň, Sabler, Straka, Ľupták, Polievka, Mészáros a Ljubičić.

    Prehľad priateľských duelov DAC-u:

    Bernolákovo 0 – 4 FC DAC (0:3)
    ŠK Senec 0 – 1 FC DAC (0:0)
    Sigma Olomouc 1 – 2 FC DAC (1:1)
    Dolný Kubín 1 – 5 FC DAC (1:1)
    FC DAC 4 – 2 Duslo Šaľa (1:2)
    FC DAC 2 – 0 FC Nitra (1:0)

    Pred začiatkom ročníka sme spoznali aj najlepšieho hráča jari, ktorého v hlasovaní vybrali samotní fanúšikovia klubu. S prehľadom túto súťaž vyhral Peter Štepanovský, keď sa na druhom mieste ocitol Michalík a tretí skončil Szarka.

    Okrem toho klub priniesol aj ďalšiu pozitívnu správu. Mestské zastupiteľstvo schválilo búracie práce na štadióne, ktoré by sa mali začať už počas tohto leta, čo je vlastne prvý krok k výstavbe úplne nového, vyše dvanástisícového svätostánku.

    Vyzerá to zatiaľ tak, že v srdci Žitného ostrova všetko funguje ako má. Uvidíme však ešte, že čo nám prinesie samotná tlačová konferencia a hlavne najbližšia sezóna.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 10:00.

    Milan Vrábeľ

    bahis siteleri