Prague Black Panthers - Příbram Bobcats 52:13 (kon.)
konec
Prague Black Panthers - Příbram Bobcats
finále České ligy amerického fotbalu

52:13

(10:0, 21:0, 14:7, 7:6)

Pondělí 20.07.2015, 19:00 • Eden Aréna, Praha • Americký fotbal
     
    S konstatováním, že Prague Black Panthers ve finále české ligy Příbram Bocats se loučím z pražského Edenu a přeji příjemný zbytek pondělního večera. (21:36:26)
     
    STATISTIKY

    První downy: 25 – 10
    Yardy po zemi: 217 – 93
    Yardy vzduchem: 219 – 151
    Yardy celkem: 436 – 244
    Tresty: 7-75 – 11-100
    Ztráty míče: 0 – 3
     
    Početné sestavy obou celků se zdraví podáním rukou na závěr dnešního souboje, ve kterém Black Panthers deklasovali svého soupeře podobně jako před rokem, oproti minulému finálovému souboji se ale Příbram už dokázala prosazovat i v ofenzivě, když získala dva touchdowny a také jim patří aplaus pražského publika.
     
    Dnešní finále ve vršovickém Edenu sledovalo 4 526 diváků!
     
    Pražští Black Panthers získávají mistrovský titul v elitní divizi České ligy amerického fotbalu, když poráží Příbram Bobcats 52:13!
     
    0:00
    ----------- KONEC ZÁPASU ------------
     
    0:34
    Jan Dundáček získal během po zemi celých devětadvacet yardů, snadno se probil pro první down a to bylo to poslední, co jsme viděli v dnešním zápase!
     
    0:44
    Štiegler nezachytil Dundáčkův pas, před Black Panthers je čtvrtý down na čtyři yardy.
     
    1:20
    Dalších osm yardů ve prospěch Black Panthers získal průnikem po zemi Adam Synáček.
     
    2:00
    Dundáček vyzval k úspěšnému zachycení míče Jakuba Králíka, ten získává osm yardů pro Black Panthers.
     
    2:23
    Pavlu Hruzíkovi je odpískáno držení, to posouvá Black Panthers o deset yardů zpět a před domácími je první down na dvacet yardů.
     
    2:23
    Hřiště při domácím útočném pokusu zasypaly žluté vlajky od rozhodčích.
     
    2:31
    Tentokrát už se míče bez potíží zmocnili Black Panthers a z vlastních šestatřiceti yardů budou moci zápas dovést do vítězného konce.
     
    2:34
    Příbram tak bude kopat z 30 yardů místo obvyklých pětatřiceti.
     
    2:34
    Je tomu tak, provinil se Martin Hamza.
     
    2:34
    Příbrami se to dokonce i podařilo, ovšem na hřišti vidíme žlutou vlajku a nejspíše se bude trestat kopající tým.
     
    2:40
    Místo extra pointu se hosté pokusili o dvoubodovou konverzi, ovšem neúspěšně a za stavu 52:13 tak budou útočit Black Panthers. Možná se tedy ještě dočkáme pokusu o onside kick, kdy by se Příbram mohla pokusit o zisk míče.
     
    2:40
    52:13 – Při dlouhém čtvrtém downu se Bobcats prosazují a mohou oslavit svůj druhý dnešní touchdown! Givens tak dlouho hledal volného spoluhráče, až jej našel v DANIELU VITIŠOVI, jenž si u postranní čáry našel cestu až do endzóny.
     
    2:54
    Před Příbramí je čtvrtý down na 18 yardů a hosté si berou svůj první oddechový čas v druhém poločasu.

    Tomáš Kohlmann

    Rosíval – Klimeš, Martinček, Rybář, Janhuba, Haza, Gazdík
    ZAHAJOVACÍ SESTAVY
    Prague Black Panthers: obrana - Šimínek (DL), Jantoš (S), Mikulka (CB), Klemš (S), Hamal (S), Plánka (CB), Augusta (LB), Svoboda (LB), Novák (DL), Večeš (DL), Machura (DL)
    útok - Sýkora (RB), Woleský (WR), Newhall-Caballero (QB), Dundáček (WR), Štiegler (RB), Hašlar (OL), Vencovský (OL), Kysilka (OL), Franta (OL), Frisch (OL), Šindler (WR)

    Příbram Bobcats: obrana - Davis (S), Čunát (CB), Bartoš (S), Podhradský (CB), Rom (LB), Folejtar (LB), Murgaš (LB), Leicht (LB), Vokurka (DL), Urban (DL), Krpec (DL)
    útok - Hamza (WR), Givens (QB), Straka (WR), Kohut (WR), Datel (RB), Vitiš (WR), Pohůnek (OL), Svallin (OL), Mráz (OL), Janýr (OL), Jira (OL)
    EXKURZE DO PRAVIDEL
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po 15-minutových periodách dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning), zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření a každý tým má také tři oddechové časy na poločas k zastavení času.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů, přičemž pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře a útočit začne z místa ztráty míče soupeře. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-50 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem (extra point – 1 bod) nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získává dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception) či pokud hráči vypadne či je soupeřem vyražen míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri