Tiskový konference Bílí Tygři Liberec (kon.) | Tisková konference PSG Zlín (kon.)
Tisková konference HC Vítkovice Steel (kon.) | Tisková konference HC Sparta Praha (kon.)
Tisková konference HC Oceláři Třinec (kon.) | Tisková konference HC Slovan Ústí nad Labem (kon.)
konec
Tisková konference HC Vítkovice Steel

Úterý 08.09.2015, 12:00Tiskové konference
     
    Všichni zúčastnění budou ještě k dispozici na individuální rozhovory, tímto je tisková konference oficiálně uzavřena. Děkujeme za pozornost. (13:07:05)
     
    Jak zapadli noví hráči do týmu?

    Podle Svozila vůbec není nutné o těchto hráčích (Sloboda, Štich, Balán) mluvit, všichni vědí, že to jsou fajn kluci, všichni dokonce hrají v jedné pětce. Samozřejmě, sezóna ukáže, zda jsou přínosem, ale za přípravu jsou trenéři spokojeni. Na druhou stranu není třeba je chválit, aby moc nezpychli.

    Trenér Petr nezastírá, že je pro ně důležité, jací jsou hráči i osobnostně, a že dříve než je osloví, zjišťují si o nich i tyto informace. Potřebují, aby jim zapadli do týmu jako celek a aby byla kabina celkově silná.
     
    Zpráva mimo extraligu - podle losování budou Vítkovice pokračovat v play-off v Lize mistrů s finským týmem Tappara Tampere.
     
    Otázka na prezidenta Černíka, jak to vypadá s rozpočtem klubu?

    Rozpočet se stále pohybuje kolem sto miliónů korun, Vítkovice Steel budou stále pokračovat jako partner klubu HC Vítkovice, během týdne nebo dvou bude podepsána smlouva. Nebudou v roli generálního partnera, ale pokračují jako partner týmu. Všichni víme, jaké to v tomto kraji je po ekonomické stránce, také Vítkovice Steel mají určité problémy. Není to jednoduché, když se podíváme na všechny partnery, pak máme rozpočet naplněn zhruba z 85%. Dnes večer proběhne jednání s partnery a sponzory, uvidíme, na jaké spolupráci se s nimi i nadále domluvíme.
     
    Jaké jsou ambice Vítkovic pro tuto sezónu?

    Dle Černíka je jedna věc to, čeho chce mužstvo dosáhnout a druhá ta, na co ten tým jako celek má. Myslí si, že nakonec to bude jako ve fotbale, tři – čtyři kluby budou vládnout, které jsou na tom daleko lépe i finančně, Vítkovice by se chtěly zařadit tak do středu tabulky, ale je to otázka spíše na trenéry. Mužstvo je mu jeví silné, až na to, že dává opravdu málo gólů.

    Trenér Svozil jej doplňuje tím, že liga bude vyrovnaná, i když ty tři čtyři mančafty mají finanční možnosti větší. Vítkovice určitě nejdou do sezóny s tím, že se chtějí zachránit, ale to chtějí všechny týmy, chtějí hrát play-off, tedy hrát ve středu tabulky, případně v její horní polovině.
     
    Prezident Černík dodává, že dnes je prostě taková doma, že když hráči skončí smlouva, může se rozhodnout, jestli bude pokračovat nebo půjde jinam. Např. Ondřej Roman se nechal slyšet, že je pro něj výzva hrát ruskou KHL, seděli spolu několik dní, hned po sezóně, ale nabídka přišla a Roman se rozhodl odejít. Je důležité, aby trenéři věděli, jaké mají hráče, na kterých chtějí stavět a kterým věří. Od toho se odvíjí zbytek.
     
    Je tým slabší, když se přišlo o sto kanadských bodů v sezóně?

    Kouč Petr odpověděl, že se nedá říct, že by byl slabší, loni přebírali tým na posledních místech a rozhodně by tyto dva týmy nesrovnával. Jestli je posílení dostatečné, ukáže čas, ale je nastolena jiná filozofie, která se tomuto faktu přizpůsobila a uvidí se, jestli se časem zvedne i střelecká potence.

    Trenér Svozil přidává, že by rádi vycházeli hlavně ze zabezpečené obrany, a pokud budou mít hráči sebevědomí, že umějí vyhrát i na málo gólů, budou více v pohodě a mohou se rozstřílet.
     
    Otázka na brankářský post:

    Trenéři cítili nutnost trochu posílit tento post, proto dostal Martin Prusek důvěru vytipovat nějakého gólmana. Tip padl na Pavla Kantora, který se v přípravných zápasech jeví velmi dobře. Který z gólmanů začne první zápas v sezóně v brance, zatím prozrazovat nebudou.
     
    První otázka směřuje ke shánění centrů:

    Tuto otázku uchopili trenéři, podle Svozila téměř 90% klubů v Evropě shání dobré centry, je velmi těžké sehnat někoho dobrého, kdo se Vám navíc hodí i do filozofie týmu. Ve hře byla spousta jmen, ať už např. Vrána, Mertl, někteří z Kanaďanů nebo Slováků, ale nic z toho nevyšlo. Někteří hráči čekají na nabídky z NHL, takže se může stát, že během týdne, dvou, se klidně ještě může nějaké nové jméno v týmu objevit. Velmi dobře se však jeví Stanislav Balán. Také Petr Strapáč je kvalitní centr, ale sami víte, že byl zraněn, ale poslední zápasy ukazují, že bude výborný.
     
    Manažer pro komunikaci Janiurek ukončuje tedy úvodní část a nyní je prostor pro otázky novinářů.
     
    Hodně hráčů si prošlo buď akademií nebo mládežnickými mužstvy Vítkovic, už nepatří mezi mladé hráče, patří mezi tzv. střední generaci a musejí tým táhnout – s tím souvisejí právě ty role, na které nejsou zvyklí, ale musejí se s nimi poprat.
     
    Důležité je konsolidovat defenzivní složku, soustředit se a vycházet z obrany, poté střední pásmo a také je důležitá hra v útočném pásmu bez puku. Podle Petra chtějí být Vítkovice týmem, který když ztratí puk, okamžitě si pro něj půjdou a budou o něj bojovat.
     
    Ke slovu se dostává také trenér Jakub Petr, který se zmiňuje, že všichni určitě zaznamenali "boom" kondičních trenérů, a že také vítkovičtí šli podobnou cestou, kdy se trénovalo v bloku a hráči měli dost času také na regeneraci. Filozofii týmu nechce nyní prozrazovat, hráči jsou s ní ovšem seznámeni a potřebují trochu času, což zní jako alibi, ale není to tak myšleno, aby se s ní srovnali a připravili na své role, protože každé mužstvo se během sezóny vyvíjí.
     
    Trenér Ladislav Svozil hovoří o tom, že příprava na sezónu byla o něco jiná, než předchozí roky, a to proto, že se v hale se konalo Mistrovství světa, ale přesto si trenéři našli cestu, kterou šli a výsledky ukazují, že vítkovičtí jsou na sezónu připraveni lépe, než loni. Pravdou také je, že Vítkovicím odešlo v jedné lajně přes sto bodů, a proto tomu byla přizpůsobena hra.
     
    Generální manažer Petr Husička jen nerad hovoří po prezidentovi Černíkovi, protože je na úvod řečeno vše, ví, že je zde mnoho otázek, ať už ohledně financí nebo kádru, ale nechá vše na později, kdy se budou volně klást otázky.
     
    Prezident klubu František Černík vítá přítomné novináře, naznačuje, co obsahují materiály, které dostali všichni přítomní.
     
    Manažer pro komunikaci Zdeněk Janiurek vítá přítomné a představuje všechny zúčastněné.
     
    Aktéři dnešního setkání se pomalu dostavují na svá místa.
     
    Tiskové konference, která proběhne v Ostrava aréně, se zúčastní prezident klubu František Černík, generální manažer Ing. Petr Husička a trenéři Ladislav Svozil a Jakub Petr.

    Monika Baloghová

    bahis siteleri