Ukrajina – Slovensko 5:1 (kon.)
konec
Ukrajina
5:1 (3:0)
Slovensko
sk Úterý 12.04.2016, 18:00 • Odessa Sports Palace, Odessa (UKR) • Baráž o MS
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 18:00.
     
    Vážení diváci, vítam vás pri sledovaní online priameho prenosu z baráže o postup na MS vo futsale. V prvom stretnutí slovenskí reprezentanti podľahli Ukrajine vysoko 0:6, čím si de facto zmarili šance na postup. Odvetný zápas sa v Odesse začína v 18:00 hod.

    UKRAJINA

    Ukrajinskí futsalisti nechýbali od roku 2004 na žiadnom vrcholnom podujatí a MS 2016 s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú výnimkou. Vo februári tohto roka sa Ukrajinci predstavili na európskom šampionáte v Srbsku, kde obsadili celkové šieste miesto. Vo štvrťfinále mali poriadnu dávku smoly, keď v súboji s domácimi reprezentantmi inkasovali rozhodujúci gól v poslednej sekunde riadneho hracieho času. V súčasnej kvalifikácii si počínali absolútne suverénne. Anglicko zdolali 7:0, Belgicko 6:2 a v záverečnom zápase si poradili aj s Maďarskom 5:3. V Nitre potvrdili úlohu favorita, hoci až takéto jasné víťazstvo sa rozhodne neočakávalo. Najväčší podiel na demolácii slovenského tímu mal Mykhailo Grytsyna, ktorý sa pri „tenisovom víťazstve“ zaskvel hattrickom.

    SLOVENSKO

    Slovenskí futsalisti začali kvalifikáciu veľmi dobre, keď zdolali Moldavsko 3:1. Na úvodné víťazstvo však nedokázali nadviazať, keď Macedónsku nešťastne podľahli 1:2. Ich šance na účasť v baráži tak boli minimálne, no v poslednom zápase zverenci Mariána Berkyho dokonale šokovali futsalový svet. Víťazstvom nad vysoko favorizovaným Talianskom 2:1 si ale zaručili konečné druhé miesto v skupine. O to väčšia škoda je úvodnej barážovej prehry. Po senzačnom výsledku si Slováci verili aj na našich východných susedov, no ich ambície sa v druhom polčase rozpadli ako domček z kariet. Na Ukrajinu cestoval náš tím bez zraneného Antona Brunovského. Ešte dnes v dopoludňajších hodinách absolvovali Slováci svoj druhý tréning v miestnej hale a verme, že v ostrom zápase predvedú taký výkon, ktorým by sa revanšovali za vysokú prehru z Nitry.
     
    Úvodné zostavy:

    Ukrajina: Ivanyak (Tsypun) – D. Sorokin, Bondar, Zhurba, Ovsyannikov, Lytvynenko, Kiselyov, Koval, Mykhailo Grytsyna, O. Sorokin, Mykola Grytsyna, Borsuk, Shoturma.

    Slovensko: Herko (Oberman) – Kozár, Kyjovský, Drahovský, Višváder, Zdráhal, Směřička, Hudek, Papajčík, Serbin, Hudáček, Doša.

    Rozhodca: Fernando Gutiérrez Lumbreras (ESP) a Juan Gallardo (ESP).
     
    Pred začiatkom zápasu tu máme štátne hymny oboch krajín. Nad Tatrou sa blýska už odznelo, a tak máme pred sebou hymnu domácej reprezentácie.
     
    00:01
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    00:07
    Hneď po siedmich sekundách hry sa v dobrej príležitosti ocitol Juraj Višváder. Jeho pokus ale skončil vedľa domácej brány.
     
    00:25
    V priebehu niekoľkých sekúnd vyslali domáci na Milana Herka tri strelecké pokusy. Najmä strely Dmytra Bondara a Serhiya Zhrubu boli veľmi nebezpečné.
     
    00:46
    Ukrajinci kombinujú na vlastnej polovici ihriska. Naši reprezentanti sa ale zatiaľ dobre bránia.
     
    01:25
    Prvá veľká šanca zápasu. Po peknej kombinácii sa dostal k strele Tomáš Drahovský, ale brankár Yevgen Ivanyak vyráža loptu na rohový kop.
     
    01:56
    Opäť musel zasahovať aj Milan Herko. Strela Denysa Ovsyannikova bola ale z úctivej vzdialenosti a tiež jej chýbala razancia.
     
    02:29
    Tomáš Dráhovský nedokázal loptu udržať na hracej ploche, a tak Ukrajina zahrávala roh. K strele sa dostal Dmytro Bondar, no jeho pokus bol zblokovaný.
     
    03:00
    V súboji dvoch hráčov s číslom 9 si lepšie počínal ten v modrom drese. Peter Kozár dobre odtlačil od lopty Mykhaila Grytsynu a získal vhadzovanie pre náš tím.
     
    03:36
    Na druhej strane sa črtala šanca pre Tomáša Drahovského. Ten ale dlho váhal so zakončením a proti presile domácich obrancov napokon prišiel o loptu.
     
    04:21
    Po prihrávke Denysa Ovsyannikova zakončoval z prvej Serhiy Zhurba. Našťastie jeho pokus mieril vedľa Herkovej brány.
     
    04:36
    Na druhej strane to skúšal technickou strelou Marián Hudek, ale jeho strela takisto minula bránu.
     
    05:04
    Pred našou bránou to teraz doslova horelo. K dvom strelám sa dostal Serhiy Zhurba, ale Milan Herko predviedol skvelé zákroky. Následne Denys Ovsyannikov mieril z tesnej blízkosti vedľa.
     
    05:30
    A ďalšie ukrajinské šance. Najprv sa do brejku dostal Dmytro Bondar, no jeho pokus Milan Herko zneškodnil. Následne však stratil loptu Marko Hudáček, lopty sa zmocnil opäť Bondar, no v čistej šanci minul bránu.
     
    06:05
    Ukrajina stupňuje svoj tlak a naši reprezentanti sa v obrane musia poriadne obracať. Milan Herko zatiaľ predvádza fantastický výkon.
     
    06:50
    Opäť musel zasahovať slovenský brankár. Tentokrát sa zlikvidoval pokus Mykolu Grytsynua.
     
    07:40
    Ukrajina práve strelila gól!
    Náš tím dostáva úplne zbytočný gól. Martin Doša sa zbytočne hral s loptou pred vlastnou bránou. Svoj dôraz zužitkoval IHOR BORSUK, ten mu vypichol loptu, ktorá po sklze ukrajinského futsalistu skončila v sieti.
     
    08:14
    K strele sa dostal Tomáš Drahovský. Jeho strela bola opäť veľmi prudká, no skončila až nad bránou súpera.
     
    09:04
    Serhiy Zhurba sa dostával do šance, no na poliacej čiare faulovaný. Pre slovenský tím je to druhý faul v prvom polčase.
     
    09:33
    K strele z ľavej strany sa dostal Marián Hudek. Jeho strelu ukrajinský brankár tečoval, a tak bude Slovensko zahrávať rohový kop.
     
    10:21
    Po ďalšom rohovom kope sa dostal po centri Marián Hudeka do zakončenia Tomáš Drahovský. Jeho volej bol veľmi efektný, ale domáci brankár ho dokázal vyraziť.
     
    10:42
    Strelec úvodného gólu Ihor Borsuk bol faulovaný približne desať metrov od brány. Po faule Martina Směřičku zahral priamy kop Mykhailo Grytsyna, no našťastie prestrelil Herkovu bránu.
     
    11:05
    Po jednom zo súbojov ostal na palubovke ležať slovenský brankár. Jeho zranenie ale našťastie nebude vážne, keďže bez ošetrenia pokračuje v zápase.
     
    11:27
    K strele z pravej strany sa dostal Sergiy Koval. Pekne sa zbavil obrancu, no jeho strela pravačkou skončila len na ochrannej sieti za bránou slovenského tímu.
     
    11:53
    Peter Serbin si takmer strelil vlastný gól. Pri spätnom pohybe nešťastne zasiahol loptu, no jeho "strelu" reflexívnym zákrokom vyrazil Milan Herko.
     
    12:34
    Martin Doša mohol napraviť svoje zaváhanie pri prvom góle ukrajinského tímu. Po ľavej strane sa predral do zakončenia, ale napokon trafil len bočnú sieť.
     
    13:32
    Opäť musel zasahovať slovenský brankár Milan Herko. Ten sa teraz vyznamenal pri strele Denysa Ovsyannikova.
     
    14:00
    Slovensko má na svojom konte už štyri akumulované fauly, čo je veľmi nepríjemné. Ak sa Slováci dopustia v prvom polčase ešte ďalších dvoch, budú čeliť 10-metrovému kopu.
     
    14:37
    Dmytro Sorokin sa dostal k strele z úctivej vzdialenosti. Jeho strele síce nechýbala razancia, no presnosť už pokrivkávala.
     
    14:56
    Martin Zdráhal sa dostával do nádejnej pozície, no jeho pokus bol zblokovaný obetavým ukrajinským futsalistom. Následne neuspel ani Tomáš Drahovský.
     
    15:14
    Ukrajina práve strelila gól!
    Domáci tím zveľaďuje svoje vedenie. Po rohovom kope sa dostal k strele mimoriadne aktívny SERHIY ZHURBA, ktorý s prispením teču Mariána Hudeka strieľa druhý gól favorita zápasu.
     
    15:58
    Prvú žltú kartu v dnešnom zápase dostáva slovenský reprezentant Peter Serbin.
     
    16:34
    Slovenskému tímu nevychádza rozohrávka. Ukrajinci dokážu vyvinúť veľký tlak na loptu, s čím majú zverenci Mariána Berkyho veľké problémy.
     
    17:19
    Fantastický zákrok Milana Berka. Ten si za dnešný výkon určite zaslúži pochvalu. Tentokrát dokázal vytesniť loptu na rohový kop po strele Sergiya Kovala.
     
    17:52
    A opäť sa dostal do zakončenia Sergiy Koval. Tento raz prenikol po pravej strane, no našťastie jeho strelecký pokus mieril priamo do miest, kde stál slovenský brankár.
     
    18:24
    Hlavný rozhodca udeľuje prvú žltú kartu aj na ukrajinskej strane. Jej adresátom je Dmytro Bondar.
     
    18:38
    Ukrajina práve strelila gól!
    Tomáš Drahovský sa nevyvaroval zbytočného faulu v strede ihriska a keďže to už bol v poradí šiesty slovenský nedovolený zákrok, Ukrajinci zahrávali 10-metrový kop. Ten bez najmenších problémov premenil SERHIY ZHURBA.
     
    19:00
    Máme pred sebou poslednú minútu prvého polčasu. Ukrajina potvrdzuje svoj postup a v celkovom súčte vedie nad Slovenskom už o priepastných deväť gólov.
     
    19:34
    Tentokrát kombinácia hráčom v žltých dresoch nevyšla. Rozohrávať tak bude slovenský brankár Milan Herko.
     
    20:00
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvých dvadsať minúť máme za sebou. Ukrajina potvrdzuje úlohu favorita a po prvom polčase vedie už trojgólovým rozdielom. Skóre zápasu otvoril Ihor Borsuk a v poslednej päťminútovke sa dvakrát strelecky presadil aj Serhiy Zhurba. Našim najlepším hráčom je jednoznačne brankár Milan Herko, ktorý zneškodnil veľký počet ukrajinských šancí. Druhý polčas sa začne približne o 15 minút.
     
    20:01
    Začal sa druhý polčas.
     
    20:36
    Výkop v druhom dejstve mali futsalisti Ukrajiny. Tí držia loptu na svojich kopačkách, hoci ich naši reprezentanti agresívne napádajú.
     
    21:00
    Juraj Višváder sa predviedol pekným volejom z ľavej strany. Náhradného brankára Kyryla Tsypuna však neprekonal.
     
    21:29
    Druhý polčas sa zatiaľ odohráva nie v najrýchlejšom tempe. Na hre Ukrajiny je badať isté uspokojenie.
     
    22:08
    Po peknej akcii sa dostal k strele kapitán slovenského tímu Peter Kozár. Jeho strelecký pokus ale bol zblokovaný do outu.
     
    22:37
    Na druhej strane sa črtala šanca pre Ukrajinu. Mykola Grytsyna ale na prihrávku svojho spoluhráča nedosiahol. Ak by ju stihol zachytiť, bol by úplne sám pred bránou.
     
    23:00
    Do zakončenia sa dostal náš najaktívnejší hráč – Tomáš Drahovský. Jeho strela však skončila len v náručí ukrajinského brankára.
     
    23:27
    Slovenský tím hrá power play! Brankára Richarda Obermana vymenil hráč z poľa, ktorým je Juraj Višváder.
     
    23:49
    Po strate lopty sa do slovenskej brány vrátil Richard Oberman a na svoje konto si pripísal dobrý zákrok po strele Sergiya Kovala z pravej strany.
     
    24:25
    Ukrajinci sa agresívnym napádaním snažia o to, aby sa nášmu tímu nepodarilo odvolať brankára. Zatiaľ sa im to pomerne darí.
     
    25:15
    Slovensko sa v početnej prevahe dostalo do zakončenia. K strele sa dostal Matúš Kyjovský, no po jeho snahe nasleduje len roh. Slováci pokračujú v útočnej aktivite.
     
    26:30
    Ukrajina práve strelila gól!
    Slovenským reprezentantom sa riskantná hra bez brankára nevydarila. Brankár Kyrylo Tsypun po zisku loptu okamžite našiel PETRA SHOTURMA, ktorý skóruje do odkrytej brány.
     
    27:05
    V druhom polčase je hra síce menej zaujímavá, no na druhej strane sa aspoň toľko neprerušuje. Slováci si nerozumeli v rozohrávke, a tak kombinujú futsalisti v žltých dresoch.
     
    27:56
    Kombinácia Ukrajina neviedla k úspechu. Po strate lopty to zverenci Mariána Berkyho opäť skúšajú vez brankára. Do hry ide namiesto brankára opäť Juraj Višváder.
     
    28:46
    Slovensko dalo gól!
    Tak predsa len sa podarilo Slovensku streliť čestný gól. Matúš Kyjovský pekným prízemným centrom našiel pred bránou MARTINA DOŠU, ktorý z tesnej blízkosti skóroval.
     
    29:30
    Slovákom strelený gól dodal potrebné sebavedomie a v záverečných minútach ešte určite zabojujú o dobrý výsledok.
     
    30:04
    K streleckému pokusu sa dostal Juraj Višváder. Jeho strela mierila do vrchných partií brány, no jeho pokus vyrazil domáci brankár na roh.
     
    30:36
    Slováci pri power play stratili loptu a takmer na to doplatili. Brankár pohotovo vyhodil loptu dopredu a Ihor Borsuk len tesne minul opustenú bránu.
     
    30:54
    Do dobrej šance sa dostal Tomáš Drahovský, ale podobne ako pred niekoľkými minútami jeho pokus mieril len do stredu brány, kde stál pripravený Kyrolo Tsypun.
     
    31:27
    Pri hre bez brankára sa zverenci Mariána Berkyho nevyhli strate a jeden z futsalistov v žltých dresoch skúšal skórovať cez celé ihrisko. Napokon ale tesne minul bránu.
     
    32:47
    Martin Směřička sa dostal po pravej strane k strele, ale brankár ukrajinského tímu jeho strelu v páde dokázal vytesniť na rohový kop. Následne v dobrej šanci minul loptu Peter Serbin.
     
    33:13
    Ukrajinci sa dostali do šance, no v jej závere až príliš dlho váhali s koncovkou. Napokon mieril nepresne Sergiy Koval.
     
    33:40
    Ukrajina práve strelila gól!
    Naši reprezentanti riskovali, čo malo v konečnom účtovaní za následok prečíslenie 3 na 1. Na konci peknej ukrajinskej akcie bol PETRO SHOTURMA, ktorý strieľa svoj druhý gól v zápase.
     
    34:19
    Ukrajinci sa okamžite snažili pridať aj šiesty gól, ale Richard Oberman dokázal zlikvidovať strelecký pokus Mykolu Grytsynu.
     
    34:34
    Martin Doša je ďalším potrestaným hráčom v dnešnom zápase. Priamy kop následne rozohral Mykola Grytsyna ale dobrý zákrok predviedol Richard Obertman.
     
    35:10
    Slováci to neustále skúšajú v pätici. Ich snaha síce priniesla jeden strelený gól, no pri hre bez brankára zverenci Mariána Berkyho aj dvakrát inkasovali.
     
    35:34
    V obrovskej šanci sa ocitol Juraj Višváder. Ten si pekne narazil loptu s Tomášom Drahovským, no v čistej šanci minul bránu.
     
    36:15
    Futsalisti Ukrajiny zahrávali nepriamy kop. Po peknej kombinácii sa dostal k strele Dmytro Bondar, no z pravej strany trafil len tyčku slovenskej brány.
     
    37:00
    Hra bez brankára nášmu tímu nesvedčí. Až príliš často strácame loptu, a tak sa nemôžeme dostať do kvalitného zakončenia.
     
    38:27
    Ukrajinci kontrolujú záver zápasu. Ďalšiu šancu pridať gól mal Oleksandr Sorokin, ale jeho strele nenašla priestor troch žrdí.
     
    39:11
    Priamy kop z nádejnej pozície zahral Dmytro Bondar, no jeho technická strela skončila vedľa slovenskej brány. Domáci hráč to už ale berie s úsmevom.
     
    39:34
    V závere budú ešte Slováci zahrávať priamy kop. Jeho exekútorom bude Tomáš Drahovský.
     
    39:58
    V posledných sekundách zápasu sa dostal do šance Peter Serbin, no v páde nedokázal usmerniť loptu do siete.
     
    40:00
    Koniec zápasu.
     
    Účinkovanie slovenského tímu v boji o MS vo futsale 2016 sa skončilo. Bohužiaľ, už po prvom zápase bolo jasné, že sa zverenci Mariána Berkyho do Kolumbie neprebojujú. Po prehre 0:6 neuspeli ani v odvetnom zápase, keď v ukrajinskej Odesse prehrali 5:1. Jediný gól nášho tímu strelil Martin Doša, ktorý ťažil z prihrávky Matúša Kyjovského. S celkovým skóre 11:1 tak zaslúžene postupuje na svetový šampionát Ukrajina. S týmto konštatovaním sa s vami lúčim, ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný večer. (19:52:38)

    Miroslav Kováčik

    Branky: 8. Borsuk, 16. Zhurba, 19. Zhurba (10 m kop), 27. Shoturma, 34. Shoturma – 29. Doša

    Karty:   19. Bondar (UKR) – 16. Serbin (SVK), 35. Doša (SVK)


    Ukrajina: Ivanyak (Tsypun) – D. Sorokin, Bondar, Zhurba, Ovsyannikov, Lytvynenko, Kiselyov, Koval, Mykhailo Grytsyna, O. Sorokin, Mykola Grytsyna, Borsuk, Shoturma.
    Slovensko: Herko (Oberman) – Kozár, Kyjovský, Drahovský, Višváder, Zdráhal, Směřička, Hudek, Papajčík, Serbin, Hudáček, Doša.

    Rozhodčí: Fernando Gutiérrez Lumbreras (ESP) a Juan Gallardo (ESP)