Norsko – Švédsko 2:3 (kon.) | Francie – Finsko 1:3 (kon.) | Rusko – Švýcarsko 5:1 (kon.)
Maďarsko – Bělorusko 5:2 (kon.) | Kazachstán – Lotyšsko 1:2 (kon.) | Kanada – Slovensko 5:0 (kon.)
konec
Kazachstán
1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Lotyšsko
Sobota 14.05.2016, 19:15 • VTB Ice Palace, Moskva • Mistrovství světa • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:15.
     
    Hezký sobotní večer u dalšího online přenosu, tentokrát spolu omrkneme šlágr Kazachů s Lotyši v moskevské skupině A. Jde pro oba o existenční duel, vzhledem k jejich výsledkům na šampionátu totiž v podstatě rozhodne o sestupujícím, přestože za srdnatě odmakané zápasy si to objektivně vzato nezaslouží ani jeden z týmů. Lotyši třeba zatím jako zatím jediní vzali bod Čechům a stejně jako Kazaši statečně vzdorovali Rusům. Nováček z Kazachstánu zase dokázal v nájezdech porazit Švýcary a kromě rychty 3:7 od Švédů prohrává jen těsně. Startujeme v 19.15 a vám neunikne žádná podstatná akce tohoto mače, ať už jste kdekoliv.

    KAZACHSTÁN
    Nahoru, dolů, nahoru, dolů. Kazachstán to takhle od postupu mezi elitu v roce 2009 má rok co rok neustále na přeskáčku. Aby se dalšímu sešupu letos vyhnuli, povolali na jaře do zbraně i zámořské posily se zkušenostmi z NHL. Trio Brandon Bochenski (který už před devíti lety na MS hrál za USA), Nigel Dawes a Dustin Boyd už roky válí v jedné formaci za Astanu, tým KHL, který tvoří podstatnou část reprezentace. A to ještě reprezentaci letos chybí kanadský zadák Kevin Dallman, který za svoji novou zemi hrál i na posledním šampionátu nižší divize. Bochenski, Dawes a Boyd dostali občanství v březnu, pak vše schválila IIHF a oni tak mohou být klíčovou ofenzivní silou, na níž vydatně spoléhá i kouč Andrej Nazarov. Bývalý ruský ranař z NHL známý i pro své excesy coby kouč řady týmů KHL, chce od svých svěřenců přímočarý, agresivní hokej, a i když ten zatím nenese tolik bodů, soupeře značně vysiluje. Citelnou ztrátou je ovšem absence kapitána Romana Starčenka, který se zranil proti Švédům a včera s Čechy nehrál. Až během dneška se ukáže, jestli opět nastoupí.

    Nejproduktivnějším hráčem týmu je podle očekávání Nigel Dawes, který se včera střelecky prosdadil proti Česku. Během 5 zápasů nasbíral 7 bodů za 3 góly a 4 asistence. Stejně jako parťák Bochenski má ale v hodnocení +/- hrůzných -5. Jejich spoluhráč Vadim Krasnoslobodcev je dokonce na -8.

    Statistiky Kazachstánu

    Nejvíce vstřelených branek: Nigel Dawes (3+4)

    Nejvíce asistencí: Nigel Dawes (4 asistence)

    Brankáři: Vitalij Kolesnik – 5 odchytaných zápasů (91,46%), Pavel Poljetkov – 1 odchytaný zápas (88,0%)

    Úspěšnost střelby: 11,71% (13 gólů, 111 střel)

    Úspěšnost přesilových her: 33,33% (7 z 21)

    Vstřelené góly v oslabení: 1

    Inkasované góly v přesilové hře: 5


    LOTYŠKO
    Sympaťáci turnaje, kteří ale i přes fajn projev na ledě hazardují se sešupem do 1A skupiny, jejich bojovná hra totiž zatím nenese tolik bodů, kolik by bylo třeba… Hokej milující země, která se mezi elitou drží nepřetržitě od roku 1997 a čas od času pěkně protáhne nejednoho favorita, se loni v Praze jen tak tak udržela. Letos zatím zvládli jen vydřenou remízu 1:1 po 60 minutách se Švédy, neudržený obrat z 0:2 na 3:2 proti Čechům a včerejší remízu s Dány. Ani jediná výhra. Tuhý odpor domácí sborné k ničemu jinému než uznalým komentářům nevedl. Co však má tenhle výběr skvělého, to je gólman. Nový kouč Leonids Beresněvs má k ruce nejslavnějšího Elvise od dob Mr. Presleyho, přesněji – nažhaveného mladíka Elvise Merzlikinse, který během svých třech startů pochytal už 108 střel. K ruce mu je stále schopný matador Edgars Masalkis. Na druhou stranu vzývaný idol Zemgus Girgensons z Buffala zatím bral jen bod za gól Česku.

    V lotsšském týmu jsou dva pětibodoví hráči, Mikelis Redlihs dal 3 góly a na 2 nahrál, ale včera kvůli zranění nehrál, gól a čtyři asistence už nabral Andris Dzerinš.

    Statistiky Lotyšska


    Nejvíce vstřelených branek: Mikelis Redlihs (3+2)

    Nejvíce asistencí: Andris Dzerinš (4 asistence)

    Brankáři: Elvis Merzlikins – 3 odchytané zápasy (92,31%), Edgars Masalskis – 2 odchytané zápasy (87,14%)

    Úspěšnost střelby: 8,20% (10 gólů, 122 střel)

    Úspěšnost přesilových her: 28,57% (6 z 21)

    Vstřelené góly v oslabení: 0

    Inkasované góly v přesilové hře: 5

     
    Úvodní sestavy:

    Kazachstán: Kolesnik (Polujetkov) – Semjonov, Trjasunov, Lipin, Savčenko, Lakiza, Korabjenikov, Kairov – Dawes, Boyd, Bochenski – Starčenko, Ivanov, Rymarev – Šin, Solarjov, Puškarjov – Markelov, Grents, Krasnoslobodcev. Trenér Nazarov.

    Lotyšsko: Merzlikins (Masalaskis) – Galvinš, Sotněks, Cibulskis, Jerofejevs, M. Širokovs, Freibergs, Kulda, Siksna – A. Širokovs, Girgensons, Kenins – Bukarts, Dzerinš, Daugavinš – Indrašis, Meija, Abols – Pavlovs, Bičevskis, Skvorcovs. Trenér Beresněvs.

    Rozhodčí: Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Chartrand-Piche (CAN), Lederer (CZE).
     
    Zatímco Kazachstánu se do hry vrací zraněný kapitán Starčenko, Lotyši pořád nemůžou počítat se svým nejproduktivnějším borcem Mikelisem Redlihsem.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje první třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Tribuny Parku Legend se podle očekávání celkem solidně zaplňují, oba hokeji vydatně fandící národy mají v Moskvě logicky spoustu fanoušků. Rachot jako odpoledne na Rusy to ale ani zdaleka nebude.
     
    Na ledě krouží čtveřice rozhodčích, z nichž dva v tomto zápase reprezentují Česko – hlavní Martin Fraňo a čárový Vít Lederer. Za nimi už nastupují oba týmy.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:59
    Ani na jedné straně se zatím z opatrných útoků neurodila střela na branku.
     
    01:05
    Střela Savčenka zlomila blokujícímu Bukartsovi hokejku vejpůl. Stále bez rány na branku.
     
    01:46
    Nejčastější zápis do průběhu utkání je zatím kazašské zakázané uvolnění...
     
    02:23
    Galvinšova střela zblokována nad. Stále ani jeden z brankářů nemusel zasahovat.
     
    03:17
    Přihrávky mezi beky, pokus o průnikový pas, zakázaná uvolnění, hra na mantinelech. Tak zatím vypadá zápas z obou stran.
     
    03:47
    Rodrigo Abols a jeho zkušební švih z levé strany je první střelou dnešního moskevského večera.
     
    04:37
    Kazachstán právě vstřelil branku!

    Hned první pokus Kazachstánu stál za to a možná už trochu ztuhlého Merzlikinse překonal ukázkovou peckou zápěstím po průniku z pravé strany NIKITA IVANOV. Bez asistence.
    04:37 Nikita IVANOV - 1:0

     
    06:30
    Lotyšům se přes četné pokusy zatím nepodařilo ani jednou souvisle obléhat kazašské pásmo. Naproti tomu po protiútoku Jevgenij Rymarev zblízka svojí dorážku poslal jen kousek mimo tyčku.
     
    07:35
    Buffalský buldozer Girgensons šel po hlavě za dorážkou a lehce se za to v brankovišti pofackoval s kazašskými beky. Trestů netřeba, šarvátka byla brzy u konce.
     
    08:11
    Lotyši zatím působí unaveně, včerejší prodlužovaný večerní duel s Dány jim zřejmě sebral hodně sil. V útoku končí často v rohu.
     
    09:13
    Další kazašské zakázané uvolnění. Tentokrát vinou nepřesné přihrávky, ne jako záchrana osvobozující od tlaku.
     
    11:07
    Všechny lotyšské pokusy končí stejně. Chvíli motání puku po mantinelech a pak protiútok Kazachstánu. Na střely je to zatím pouze 3:3.
     
    12:36
    Štiplavý golfák Maksimse Širokovse od modré čáry do Kolesnikova betonu je vítanou změnou v řešení lotyšských akcí.
     
    13:49
    Roberts Bukarts opět ztenčuje svoji zásobu holí, další mu praskla vejpůl při pokusu o ránu příklepem.
     
    14:08
    Alexnader Lipin podrazil soupeře, Lotyši hrají první přesilovku utkání.
     
    14:58
    Cibulskisova švestka z levé strany minula cíl a vyhnala Lotyše z pásma.
     
    16:08
    Zbytek přesilovky se utopil v přihrávkách. Kazachstán je kompletní.
     
    16:31
    Nová hokejka Robertsovi Bukartosvi zatím drží a málem byla gólová. Zlínský útočník se pokusil překvapit Koelsnika rychlým zakončením od mantinelu. Brankář Kazachstánu sklapl betony včas, ale měl co dělat, aby nepřepadl s pukem za brankovou čáru. I když Bukrats už zvedal ruce, radost byla předčasná.
     
    16:58
    Lotyši se pokusili kotouč ve třech do branky dotlačit. Kolesnik ho razantně přikryl lapačkou a vhazuje se po jeho pravé ruce.
     
    17:06
    Kazachstán = zakázané uvolnění.
     
    17:44
    Další podražení při rodící se lotyšské šanci, Ilja Slarjov je na trestné.
     
    18:42
    Lotyši po sérii zbytečných přihrávek přece jen začali střílet. Pecku Cibulskise ale skvěle vylehl Puškarjov, dva pokusy Sotněkse pak zkrotil Kolesnik.
     
    19:34
    Kolesnik předvedl další dva povedené zákroky. Lotyši už se alespoň dostávají do nebezpečných situací.
     
    19:51
    Kazachstán se ubránil.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhou třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    Zpočátku utahané a vcelku nekoukatelné utkání se především v druhé polovině třetiny alespoň trochu rozjelo, pomohly k tomu dva fauly Kazachstánců. Lotyši se snaží hrát, spousta jejich útoků však dlouho končila na mantinelech. Až před přestávkou narostlo skóre střel na jejich straně na 12. To Kazaši ohrozili Merzlikinse jen třikrát, ovšem hned první rána po průniku Ivanova byla gólová. Další třetina začne přibližně ve 20:08.
     
    Za minutku se jde zase na to...
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:01
    První kazašská lajna se zámořskými útočníky ještě nevydolovala ani jedninou střelu na branku a navíc za podražení v útočném pásmu odchází na trestnou Brandon Bochenski.
     
    22:07
    Lotyši hrají přesilovku zase až moc pasivně, dlouho si přihrávají. Zatím jediná střela z dálky Kolesnika jen vítaně protáhla.
     
    22:45
    Lotyši nevymysleli nic a Kazachstán se osvobozuje.
     
    23:00
    Před návratem Bochenského aspoň Daugavinš šikovným natlačením před branku ohrozil Kolesnika. Ten zasáhl betonem.
     
    24:14
    Boyd přihrával v útočném pásmu rozjetému Dawesovi křížně před odkrytou branku. Nepřesně.
     
    24:55
    Kazaši jsou pěkní podrazáci. Počtvrté jsou na trestnou za podražení, tentokrát to byl zase Ilja Soljarov, který nechal hokejku v cestě lotyšského soupeře k brance.
     
    25:13
    Lotyši si neustále přihrávají.... A to tak, že se vypřihrávali z pásma.
     
    25:58
    Po haldě předávek puku zkusil vystřelit Cibulskis. Puk skončil v ochranné síti.
     
    26:30
    Kolotoč přihrávek a slabá střela Galvinše. Toť vše z další akce.
     
    27:10
    Kazachstán zvládl v pohodlném postavení čtyř hráčů před brankou i čtvrté oslabení.
     
    27:36
    Boyd napochodoval po levé straně do útočné třetiny a málem ustřelil Merzlikinsovi hlavu. Branku ale netrefil.
     
    28:29
    Další přerušení po bramboračce ve středním pásmu. Blíží se půlka základní hrací doby a Kazachstán zatím třikrát trefil lotyšskou klec. K vedení mu to ale zatím stačí.
     
    28:36
    Teď asi nějaké ty střely přijdou, Aleksejs Širokovs zadržel protivníkovu hůl a Kazachstán má první přesilovku.
    Diváci na letošním mistrovství se mohou bavit se skvělým maskotem! Je jím Lajka!

     
    29:09
    Wow. Merzlikins ukázal, že by rád nějaký ten puk mířící jeho směrem uvítal. Dawesovu dorážku zastavil luxusním rozklekem, který vyšvihnul při rychlém přesunu od jedné ke druhé tyčce.
     
    30:36
    Další vážnější vzruch se nekonal, Lotyši mají na ledě zase pět hráčů do pole.
     
    31:38
    Další lotyšské vyloučení. Za zdržování jde ven Ralf Freibergs. Sevřel puk rukou až moc okatě.
     
    33:27
    Kazašské řešení přesilovek si zatím v ničem moc nezadá s tím, jak je hraje dnes soupeř. Do toho se do zajímavého zakončení natlačil Pavlovs, který pláchl po pravé straně.
     
    34:20
    Lotyši jsou komplet. Kolesnik pak odrazil puk přímo na hokejku lotyšského protivníka, který ho následně řádně prozkoušel.
     
    34:40
    Zámořská letka ve službách Kazachstánu dostala puk do brankoviště. Lotyšská obrana na poslední chvíli zachránila situaci.
     
    35:14
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!

    Mizerná rozehrávka kazašského beka darovala puk najetému KASPARSI DAUGAVINŠOVI. Lotyšský kapitán vyšvihnul náramnou šlupku do horního růžku branky. Bez asistence.
    35:14 Kaspars DAUGAVINŠ - 1:1

     
    Lotyšské trio Meija, Indrašis a Abols vodilo kazašskou obranu po jejím pásmu jako zástup medvědů, ale vážnější ohrožení branky se útočícímu týmu ani po prostřídání nepodařilo zajistit.
     
    37:45
    Dawes pelášil na lotyšskou branku doplňován parťákem na jediného beka, do pokusu o střelu mu ale právě ten vložil hůl. Puk letěl vysoko nad.
     
    38:40
    Indrašis z protiútoku šikovně vystřelil přes beka, ale Kolesnik sklapl betony včas. Lotyši dál drží hodně puk, ale ne a ne se dostat do palebných pozic.
     
    39:55
    Konec třetiny strávili s pukem Kazachstánci, ale do šance se taky neprobili, i když to Rymarev prostředkem zkoušel.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje třetí třetinu?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Ve druhé třetině už je hra živější, ale stejně jí chybí na obou stranách jakákoliv kombinace. Lotyši jsou hodně na puku, ovšem dál s ním hlavně obrušují reklamy na mantinelech, Kazachstán je nebezpečný z protiútoků a své dvě přesilovky sehrál o chlup nebezpečněji než protivník, rozpouštějící početní převahy v oceánu nic neřešících přihrávek. Lotyšský gól padl po chybě kazašského beka. Další třetina začne přibližně ve 20.56.
     
    Minuta do začátku poslední třetiny, která už může rozhodnout o sestupujícím ze skupiny A.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:27
    Aleksejs Širokovs objel branku a našel u opačné tyčky jen mohutnou hruď gólmana Kolesnika.
     
    40:53
    Alexander Lipin za brankou vysekl Džerinšovi hůl z rukou a je tu další lotyšská přesilovka.
     
    41:20
    Roberst Bukarts zkusil vystřelit. Minul. Ale aspoň mu vydržela hokejka.
     
    42:24
    Hrát se hokej na počet přihrávek v přesilovce, jsou Lotyši mistři světa. Takhle ale zase nemají ani jednu střelu na branku.
     
    42:40
    Během lotyšské přesilovky se na ledě objevil druhý puk, ale sudí hru nepřerušili a jeden z Lotyšů ho sebral a hodil zpět do hlediště.
     
    43:02
    Lotyši se drží v útočném pásmu i proti pěti soupeřům a alespoň jednou přece jen vypálili.
     
    44:52
    Kazachstán se ke střeleckým pokusům dostává jen občas, ale často pěkně nebezpečně. jako teď Nigel Dawes z pravé strany. Mířil na vyrážečku jako v první třetině úspěšný Ivanov.
     
    45:53
    Golfák Siksny zavdal možnost k lotyšským dorážkám, Kolesnik s obránce vše vyřešili.
     
    46:54
    Kenins chytře přešel beka soupeře kolem levého mantinelu a zkusil Kolesnika překvapit střelou mezi betony. Nic z toho.
     
    47:57
    Hra teď létá z jedné strany na druhou, útoky jsou zakončené střelami z dálky. Dorážka Solarjova po jedné z nich neprošla obětavou lotyšskou defenzivní hrází.
     
    49:08
    Opět lehký vzruch před Merzlikinsem.
     
    49:35
    Kazachstán, především nabuzený Ivanov a jeho kumpáni, teď poprvé v zápase skutečně zavřeli Lotyše a hrozili.
     
    49:58
    Z protiakce se jim ale za obranu dostal Džerinš. Kolesnik jeho pokus zkrotil.
     
    50:10
    Dawesova dorážka přeskočila Merzlikinse, ale brankovištěm puk proskotačil ven.
     
    50:50
    Starčenkova schovaná jedovka nadělala Merzlikinsovi starosti. Ale poradil si s ní.
     
    52:01
    Poslední reklamní pauza základní hrací doby. Na kazašském týmu je vidět, že si uvědomuje důležitost ideálně tříbodového vítězství. Lotyše by totiž na jeho úkor zachránila i výhra v nastavení.
     
    53:53
    Puk je teď spíš na lotyšských hokejkách. Ale Kazachstán brání pečlivě.
     
    54:34
    Lotyši vykombinovali akci tří na dva a Aleksejs Širokovks střílel do terče jménem Kolesnik.
     
    54:49
    Lotyšsko právě vstřelilo branku!
    Lotyšsko je krok od záchrany elitní skupiny mistrovství světa a polibek ke stropu haly na tu počest poslal MARIS BIČEVSKIS. Jeho první ale o to důležitější gól přišel po dravém výjezdu zpoza branky. Puk do ní dostal okolo Kolesnika. Asistence: Miks Indrašis, Oskars Cibulskis.
    54:49 Maris BIČEVSKIS - 1:2

     
    55:53
    Zámořské trio v kazašských dresech se pokusilo o rychlou odpověď, Lotyši už ale zase obléhají Astanu.
     
    56:48
    Starčenkova dorážka šla mimo lotyšskou klec.
     
    57:58
    Bochenski, Dawwes a Boyd skoro neslezou z ledu. Ze střídačky se na něj vždycky rychle vracejí. Jejich akce zatím ale vážnější nebezpečí neznamenají.
     
    58:28
    Bičevskis byl sám před Kolesnikem po chytrém prostrčení Indrašise, ale puk mu přeskočil hokejku.
     
    58:50
    Andrej Nazarov si vzal time-out. Vydatnou poradu mají ale i Lotyši.
     
    59:10
    Kazaši hrají v šesti, ale dost dobře neoplývají pukem.
     
    59:18
    Lotyšské zakázané uvolnění. Kolesnik zůstává na střídačce.
     
    59:30
    Zámořští hráči a kapitán Starčenko dělají, co můžou, ale nejde jim ani způsobit pořádnou melu na brankovišti.
     
    59:54
    Ne. Ani poslední kazašský pokus se neujal.
     
    Konec zápasu.
     
    Lotyši poprvé na tomto turnaji uslyší svoji hymnu, a bude se jim zpívat ještě příjemněji, protože se díky tomuto vydřenému vítězství zachránili v elitní skupině. Naopak Kazachstán po roce zase padá. Lotyše už nemůže dostihnout ani v případě vítězství ve svém posledním utkání v pondělí proti Dánsku.
     
    Zápas to byl přesně takový, jaký se od přímého souboje o udržení čekal. Urputný, plný nepřesností, i přes mizerně sehrané přesilovky v něm ale přece jen byli hokejovější Lotyši. Na střely vyhráli 38:20, z čehož 11 ale Kazachstán nastřádal až v poslední třetině.
     
    Ceny pro nejlepší hráče dostali Vitalij Kolesnik a střelec vítězné branky Maris Bičevskis.
     
    Lotyši se při hymně drželi kolem ramen, teď už si oba týmy třesou rukama. Teoreticky si ještě mohou zahrát i čtvrtfinále, bude však záležet na ostatních výsledcích, než přijde na řadu jejich poslední duel ve skupině proti Norsku. Ten je na programu až v úterý odpoledne. To je z Moskvy pro dnešek vše, mějte fajn večer. (21:40:09)
    Unikátní sběratelské relikvie. Získejte masku Tomáše Vokouna či jeho zápasový dres ze zlatého šampionátu 2010 v Německu.

    František Suchan

    Branky a nahrávky: 5. Ivanov – 36. Daugavinš, 55. Bičevskis (Indrašis, Cibulskis)


    Kazachstán: Kolesnik (Polujetkov) – Semjonov, Trjasunov, Lipin, Savčenko, Lakiza, Korabjenikov, Kairov – Dawes, Boyd, Bochenski – Starčenko, Ivanov, Rymarev – Šin, Solarjov, Puškarjov – Markelov, Grents, Krasnoslobodcev. Trenér Nazarov.
    Lotyšsko: Merzlikins (Masalaskis) – Galvinš, Sotněks, Cibulskis, Jerofejevs, M. Širokovs, Freibergs, Kulda, Siksna – A. Širokovs, Girgensons, Kenins – Bukarts, Dzerinš, Daugavinš – Indrašis, Meija, Abols – Pavlovs, Bičevskis, Skvorcovs. Trenér Beresněvs.

    Rozhodčí: Björk (SWE), Fraňo (CZE) – Chartrand-Piche (CAN), Lederer (CZE)
    bahis siteleri