konec
Kvalifikace VC Německa

Vítěz: N. Rosberg (Mercedes)

Sobota 30.07.2016, 14:00 • Trať: Hockenheimring, Hockenheim, Německo • Formule 1
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Kvalifikace začíná v 14:00.
     
    Dobrý den vám přeji u sledování kvalifikace na Velkou cenu Německa. V té by měl být, alespoň podle výsledků pátečních tréninků a vlastně i celého prozatímního ročníku, favoritem Mercedes, konkrétně Nico Rosberg. Ten totiž opanoval všechny volné tréninky.
     
    Přestože páteční jízdy moc drama nenabídly (oba tréninky přinesly stejné pořadí první trojice – Rosberg, Hamilton, Vettel), v zákulisí se toho děje více než dost.

    Strategická skupina F1 se totiž rozhodla, že systém na ochranu hlavy závodníka Halo nezavede v příštím roce, jak bylo původně avizováno. Rovněž by nemělo docházet k letmým startům za safety carem v případě deště.

    Určité změny však vešly v platnost už od GP Německa. Jezdci mohou opět komunikovat se svým inženýrem skrze rádio na libovolné téma a komisaři už nebudou trestat překročení limitů trati. Alespoň tomu tak mělo být, jenže ve druhém tréninku ředitel závodů Charlie Whiting oznámil, že limity v zatáčce číslo jedna je třeba opětovně dodržovat, a tak platí situace z Maďarska, kdy dostal jezdec po třech prohřešcích tohoto druhu varování a při dalším vyjetí mimo okruh i penalizaci.

    Whiting rovněž prohlásil, že během kvalifikace nahradí dvojité žluté vlajky červená vlajka, dojde tedy k zastavení jízdy. To aby se předešlo incidentu z Maďarska, kdy Nico Rosberg pod žlutými vlajkami sice zpomalil, ale i tak si kontroverzně zajistil první místo na startovním roštu.
     
    F1 se do Německa vrací po dvouleté pauze, způsobené vypadnutím Nürburgringu, který se měl s Hockenheimringem, kde se jede tento víkend, střídat. Poprvé se tak například představí německému publiku Sebastian Vettel ve voze Ferrari.

    Hockenheimring byl do roku 2002 nejrychlejší tratí ve formuli 1, a to díky dlouhým (rovným) lesním úsekům. Právě ve výše zmíněném roce ale došlo k radikálnímu zkrácení okruhu do dnešní podoby.
     
    Ještě jednou přeji hezký sobotní den. Před samotným startem kvalifikace tu máme několik žhavých novinek. Lewisi Hamiltonovi hrozila penalizace za nebezpečné vypuštění z garáže, když se Brit ve třetím tréninku připletl do cesty jednomu z vozů Haas. Nakonec z toho je však „jen“ pokuta 10 000 euro pro Mercedes.
     
    Pro Haas už to tak dobře nedopadlo. Tedy ne, že by tým doznal nějakého poškození kvůli manévru Hamiltona, ale na voze Grosjeana se porouchala převodovka. Francouz jako trest za její předčasnou výměnu klesne o pět pozici na roštu nedělního závodu.
     
    Na Hockenheimringu je sice trochu zataženo, ale podle radarových snímků déšť nehrozí, kvalifikace by tak měla proběhnout bez potíží.
     
    18:00
    První část kvalifikace právě odstartovala.
     
    17:22
    A na trať jako první vyjel šampion DTM Pascal Wehrlein na voze Manor. S ním však němečtí diváci příliš počítat do boje o první místo nemohou. Wehrlein má na kontě zatím jediný bod za desáté místo v Rakousku, což je však objektivně velký úspěch s ohledem na techniku, kterou má u Manoru k dispozici.
     
    16:01
    Wehrlein ale zamířil hned do boxů, zatímco z nich zase na dráhu vyjel jeho kolega Rio Haryanto, který má potíže se zafinancováním zbytku sezony.
     
    14:52
    Relativně klidný úvod kvalifikace, zatím nikdo si nepřipsal měřený čas.
     
    13:48
    A už to neplatí. Haryanto zajíždí čas 1:17,701. Ten by ale podle časů z tréninků na postup do další části kvalifikace stačit neměl.
     
    12:48
    Pro srovnání, nejrychlejší čas víkendu zajel ve druhém tréninku Nico Rosberg – 1:15,614. Haryanta mezitím překonaly oba haasy i kolega Wehrlein.
     
    11:54
    Na dráhu vyjíždí konečně většina pole. Nico Rosberg svůj výjezd doprovodil menším kouřovým efektem, který vyšel ze zadní části jeho vozu, nejedná se ale o nic vážného.
     
    11:02
    A podle očekávání většina pilotů má na svých vozech nejměkčí dostupnou směs v Německu; červenou super-měkkou pneumatiku.
     
    10:02
    Z boxů vyjíždí také ferrari Sebastiana Vettela, který se vůbec poprvé představí před německým publikem v barvách Scuderie. Spojení německého jezdce a italského vozu není v F1 vůbec neznámé, ba naopak. Je to právě Němec Michael Schumacher s italským vozem Ferrari, který vlastní většinu rekordů v F1. A právě jeho syn Mick je přítomen v boxech italské stáje.
     
    8:25
    Jezdci Mercedesu, kteří mají žlutou sadu, už na to šlápli a vedou průběžné pořadí. Ostatní jezdci mají měkčí sadu, ale přesto rychlostně Stříbrným šípům nestačí.
     
    7:08
    Mercedesu nestíhá ani Vettel, který se ztrátou necelých sedmi desetin řadí na čtvrté místo za Maxe Verstappena.
     
    6:25
    Räikkönen je na tom o něco lépe, řadí se na třetí místo. Na druhého Rosberga má ale stále deficit více než půl sekundy.
     
    5:41
    A už ho přeskakuje Daniel Ricciardo, a to díky nejrychlejšímu času v posledním sektoru.
     
    4:48
    A jak to vypadá v nepostupové zóně? Momentálně se v ní nachází Haryanto, Grosjean, Magnussen, Palmer, Nasr a Ericsson.
     
    3:54
    Na dráze momentálně krouží jen Guttiérez, Grosjean a oba saubery.
     
    2:32
    Nasr se sice zlepšil, ale stačí to jen na sedmnácté, tedy stále nepostupové místo.
     
    1:59
    Romain Grosjean je suverénně desátý, ale nezapomínejte, že klesne na startu o pět pozic.
     
    1:24
    I druhý haas je zachráněn. Problém má Renault, jehož oba vozy jsou sice na trati, ale v pořadí jim patří úplně poslední řada.
     
    0:00
    Čas pro první část kvalifikace vypršel, jezdci ale pokračují v rychlých kolech.
     
    0:00
    Renaulty se posunuly dopředu a odsunuly Jensona Buttona do sestupové zóny, Brit se ale nakonec zachránil.
     
    0:00
    Zrychlil i Carlos Sainz a o nepostupových pozicích je jasno. První část znamená konečnou pro tyto piloty: Magnussen, Wehrlein, Kvjat, Haryanto, Nasr a Ericsson.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    13:05
    Mercedesy momentálně jako jediné vozy krouží po dráze blízko Hockenheimu, zatímco se nebe nad okruhem konečně projasnilo.
     
    12:17
    Rosberg jde časem 1:14,839 do vedení, Brit jej ale vzápětí rozdílem necelé desetiny překonal. Wow!
     
    11:41
    To však v této části není úplně až tak podstatné, závodníkům stačí se dostat do TOP10. O pozice v prvních řadách půjde až v poslední části.
     
    10:26
    Na dráze jsou už i oba red bully a obě ferrari. Tedy vozy stájí, které spolu bojují o druhé místo v Poháru konstruktérů.
     
    9:28
    Verstappen na druhém čase ztrácí jen desetinu na mercedesy, to je velmi sympatický výkon mladého Nizozemce.
     
    8:52
    V cíli nakonec Verstappen ztratil tři desetiny. Kolega Ricciardo se ztrátou další půl vteřiny řadí na čtvrté místo.
     
    8:08
    Tak pardon, vozy Ferrari jsou stále v garáži. Mezitím si rychlé kolo připsal Bottas, který je ale až za oběma red bully.
     
    6:46
    Tak teď už jsou na trati i oba koníci z Maranella, stejně jako velké množství dalších pilotů.
     
    5:32
    Průběžné pořadí: Hamilton, Rosberg, Verstappen, Räikkönen, Ricciardo, Vettel, Bottas, Hülkenberg, Pérez a Massa.
     
    5:15
    A co nepostupová zóna? Oba haasy, Sainz, oba mclareny a Jolyon Palmer.
     
    4:12
    Závodníci jsou momentálně v boxech a buď se připravují na závěrečné pokusy, nebo (jako v případě Mercedesu) už mají ve druhé části hotovo.
     
    3:39
    Ajéje! Opakovaný záznam z druhé zatáčky ukázal nebezpečný manévr Sainze, který jel pomalu ideální stopou a Massa se mu jen tak tak vyhnul. To bude podle mého penalizace pro Španěla.
    Přehled maximálních rychlostí

     
    1:21
    Prvních pět jezdců už zůstává v garáži. Zbytek se popere o své místo v elitní desítce, která zajistí postup do poslední fáze kvalifikace.
     
    0:19
    Button se zatím řadí na deváté místo, ale rychlé kolo má rozjeto hodně lidí za Britem. Guttiérez se například dostal na deváté místo prakticky vzápětí.
     
    0:00
    Čas určený pro druhou část kvalifikace vypršel.
     
    0:00
    Dále nepostoupí ani Alonso a Grosjean. Naopak dopředu se posunul Massa, který tak odsunuje Buttona mimo elitní desítku.
     
    0:00
    Dále tedy nepostoupí Guttiérez, Button, Sainz, Alonso, Grosjean a Palmer.
    Aktuální pořadí

     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    11:17
    A na dráhu se okamžitě vyřítilo ferrari Sebastiana Vettela. Vzápětí jej následuje i Sergio Pérez.
     
    9:04
    Zatímco Vettel zaznamenává první rychlé kolo, mercedesy ne prostředním mezičasu vedou prakticky o půl vteřiny!
     
    8:28
    Co to? Rosberg měl rozjeto fantastické kolo, ale zamířil do boxů... že by technický problém?
     
    7:59
    Tak Mick Schumacher je zase u Mercedesu, nikoliv Ferrari. Mezitím jde Hamilton na pole position, Verstappen na třetím místě překonává obě ferrari v pořadí Räikkönen – Vettel.
     
    6:37
    Hohó! Parádní kolo v podání Ricciarda, který se jen těsně řadí na druhé místo za Lewise Hamiltona, ztráta dvě desetiny a nějaké drobné!
     
    6:03
    Za Ferrari je na šestém a sedmém místě duo Force Indie. Williams si stejně jako Rosberg měřené kolo ještě nepřipsal.
     
    5:12
    Aha, tak Rosberg měl elektronický problém na svém voze, vše by ale mělo být už v pořádku.
     
    4:04
    No tak to bude infarktový konec kvalifikace. Rosberg je zpět na trati, ale určitě bude pod velkým tlakem, jelikož zatím nemá žádné měřené kolo!
     
    3:25
    Tři a půl minuty do konce a Nico Rosberg vjíždí do „prvního“ rychlého kola. Na prvním mezičase je o 0,028 rychlejší než Hamilton!
     
    2:04
    A Nico Rosberg jde s náskokem větším než jedna desetina do vedení! Překoná ho ještě Lewis Hamilton?
     
    1:10
    Felipe Massa jde na šesté místo, ale mnohem důležitější je Lewis Hamilton, který najíždí do posledního rychlého kola! V prvním mezičase je rychlejší o jednu desetinu, ale ve vlásence hodně probrzdil!
     
    0:00
    Konec kvalifikace! A Hamilton to nedokázal, se ztrátou desetiny se řadí na druhé místo!
     
    Na dalších pozicích se umístily oba red bully (Ricciardo před Verstappenem) a obě ferrari (Räikkönen před Vettelem)! To bylo pořádné drama.
     
    Celkové pořadí: Rosberg, Hamilton, Ricciardo, Verstappen, Räikkönen, Vettel, Hülkenberg, Bottas, Pérez, Massa, Guttiérez, Button, Sainz, Alonso, Grosjean, Palmer, Magnussen, Wehrlein, Kvjat, Haryanto, Nasr, Ericsson.
     
    Máme za sebou zajímavou kvalifikaci, kterou opanoval domácí jezdec Nico Rosberg. Druhý skončil vedoucí muž průběžného pořadí Lewis Hamilton, a zítra nás tak určitě čeká parádní podívaná! Prozatím se s vámi ale loučím a přeji hezký zbytek dne. (15:06:39)
    Radost vítěze kvalifikace

    Lukáš Štěrovský

    bahis siteleri