Kortrijk – Standard 3:3 (kon.) | Waasland-Beveren – Eupen 4:2 (kon.) | Sint-Truiden – Westerlo 2:2 (kon.)
Mouscron – Genk 2:2 (kon.)
konec
Waasland-Beveren
4:2 (1:0)
KAS Eupen
Sobota 15.10.2016, 20:00 • Freethiel-Stadion, Beveren-Waas (kapacita 13 290 diváků) • Belgická liga • 10. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Dámy a pánové, vítejte u sledování přímého přenosu z utkání belgické Jupiler league, kdy na sebe narazí týmy KV Red Star Waasland-Beveren a KAS Eupen. U sledování duelu 10. kola soutěže vás vítá Jaroslav Svoboda.
     
    KAS Eupen, chcete-li celým názvem Königliche Allgemeine Sportvereinigung Eupen, je klub sídlící v německy mluvící části Belgie, což ale napovídá i samotné celé jméno.

    Klub je ve vlastnictví katarské společnosti, která má například ve svém portfoliu i Paris SG. Možná i proto je jedním z hráčů kádru také katarský fotbalista Fahad Al-Abdulrahman. Rozhodně však Eupen nepatří mezi ty nejslavnější belgické kluby, spíše naopak. Je nováčkem soutěže.

    V ní se mu zatím moc nedaří, Eupen je předposlední se ziskem sedmi bodů (2 výhry, 1 remíza a 6 proher). Skóre má vysoce pasivní 11:22, rozdíl -11 branek pak v soutěži již nikdo nemá. Nejlepším střelcem týmu je čtyřbrankový Nigerijec Henry Chukwuemeka Onyekuru, teprve devatenáctiletý útočník. O dvě branky méně má na kontě Mamadou Sylla Diallo, další africký mladík, dvaadvacetiletý Senegalec.

    Koučem týmu je španělský trenér se jménem, které může českému fanouškovi připadat poněkud úsměvně, tedy Jordi Condom.

    Do zápasů pravidelně nastupují pouze tři belgičtí hráči, v kádru jich ale celkově o moc více ani není. V kádru jsou však i čtyři Senegalci, tři Nigerijci a zástupci dalších národností.
     
    KV Red Star Waasland-Beveren je pro našince poměrně známějším oddílem, byť je prakticky nástupcem slavnějšího týmu KSK Beveren, který dokonce v sezóně 1978/79 postoupil až do semifinále tehdejšího Poháru vítězů pohárů.

    V roce 2010 však došlo ke sloučení s klubem KV Red Star Waasland a vzniku týmu, který nese své jméno až dodnes.

    Waasland-Beveren je jediným klubem belgické Jupiler League, který je na tom hůře než Eupen. Zcela logicky jsou tedy domácí poslední v ligové tabulce, se ziskem pouhých šesti bodů za jedno vítězství a tři remízy, pětkrát pak odešel klub poražen.

    Koučem týmu je Belgičan Stijn Vreven, který staví, oproti Eupenu, více na domácích belgických hráčích. Pravidelně, či méně pravidelně, nastupuje do zápasů soutěže plná desítka hráčů v čele s nejlepším střelcem týmu, dvacetiletým útočníkem Siebem Schrijversem, odchovancem Genku, který je v Beverenu na hostování. Ze zahraničních akvizic pravidelně nastupuje do zápasů například Srb Boljevič, Francouz Michel, Lucemburčan Jans, Angolan Buatu a v brance dostává příležitosti i Maďar Köteles.
     
    POSLEDNÍ VZÁJEMNÉ ZÁPASY

    Poslední vzájemné duely je již čtyři roky staré zápasy, kdy v rámci play-off o účast v nejvyšší soutěži vyhrál Waasland-Beveren jak doma, tak venku (2:0 a 2:1). Zajímavé je, že přitom v té samé sezóně v dlouhodobé části 2. ligy to byl Eupen, kdo vyhrál oba duely.

    17/05/12, Waasland-Beveren vs. Eupen 2:0
    13/05/12, Eupen vs. Waasland-Beveren 1:2
    17/02/12, Eupen vs. Waasland-Beveren 2:1
    01/10/11, Waasland-Beveren vs. Eupen 0:1

    Historická bilance
    V historii se oba týmy střetly osmnáctkrát a mírně lepší je bilance ve prospěch Waasland-Beverenu (8 výher, 4 remízy a 6 proher, skóre 27:28).
     
    Dámy a pánové, vítejte u přímého přenosu, ještě jednou. Za malou chvíli zápas začne, teď jsme ještě na maličkém stadionku v Beverenu byli svědkem minuty ticha.
     
    Úvodní sestavy:

    KV Red Star Waasland-Beveren: Köteles – Demir, Camacho, Buatu Mananga, Jans – Seck (C), Boljevič, Marquet – Schrijvers, Gano, Myny
    Náhradníci: Goblet – De Schutter, Moren, Michel, Schwartz, Cools, Vanzo

    KAS Eupen: Van Crombrugge – Diallo, Kenne, Blondelle, Radebe – Jeffren, Luis Garcia (C), Amani, Ocansey – Sylla, Onyekuru
    Náhradníci: Niasse – Diagne, Bassey, Dufour, Taulemesse, Jamabo, Hackenberg

    Rozhodčí: Laforge – Conotte, Plumes.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní minuty patřili hostům, teď ale před vápnem fauloval García a uvidíme přímý kop z nebezpečného pozice v podání domácího celku.
     
    3
    Van Crombrugge se musel pořádně natáhnout po střele k pravé tyčce! Nakonec vyráží míč, ale domácí zahrozili hned z první šance.
    3.
     
    3
    Schrijvers to byl, kdo střílel z přímého kopu, abych splnil zpravodajskou povinnost. Nyní hosté vedou útok po pravém křídle.
     
    6
    Další útok hostům nevyšel, podobně na tom jsou ale i domácí.
     
    7
    Dvakrát se aktivněě prezentoval Gano, ani jednou se ale do koncovky nedostal, v prvním případě před ním pokryl míč brankář Van Crombrugge.
     
    7
    Aktivita hostů z prvních dvou třech minut hry opadla, nejspíš po prvních výpadech domácího celku Red Star.
     
    9
    Útočný faul Luíse Garcíi, domácí budou rozehrávat přímý kop opravdu hluboko na své polovině.
     
    9
    Teď se domácí zkoušeli propracovat do gólovy akcí zleva, ale kombinace evidentně činí problémy jednomu i druhému týmu. I to může být důvod, proč oba celky uzavírají pořadí nejvyšší belgické ligy.
     
    11
    Dlouhý nákop za obranu Waasland-Beverenu sbírá maďarský gólman Köteles.
     
    13
    Rychlá narážečka na levé straně a Radebe centroval do vápna domácího celku, ten však míč odvrací.
     
    14
    Boljevič, který nakonec operuje ve středu zálohy, rozehrál akci domácích, nic vážnějšího z ní ale nepramenilo.
     
    16
    Po čtvrthodině zápasu můžeme směle konstatovat, že kromě přímého kopu Schrijverse se nic vážného zatím na trávníku nestalo.
     
    18
    Další domácí šance, Schrijvers se uvolnil na levém křídle a dostal se do šestnáctky, následně i ke střele, tu však Van Crumbrugge chytá.
     
    19
    A znovu domácí zleva, tentokrát šel ale centr na Gana o několik decimetrů pod sbíhajícího hráče.
     
    21
    Velmi ostrý zákrok prošel Camachovi, který zezadu sundal Syllu. Samozřejmě prošel ve smyslu, že se neuděluje karta, ale faul odpískán a hosté budou mít k dispozici přímý kop z levé strany z úrovně šestnáctky.
     
    22
    A jestliže Eupenu exekuce standardky nevyšla, tak naopak zase vyšel rychlý útok domácím. Ostrý centr od Mynyho mířil metr až dva před brakovou čáru, vyboxoval Van Crombrugge i před nabíhajícím Ganem.
     
    23
    Velkou chybu v rozehrávce nakonec napravil Camachu, který sebral míč před nabíhajícím Syllou.
     
    24
    Na další centr do vápna naskakoval opět Gano, obránci odvrátili míč na roh.
     
    25
    Před jeho rozehrávkou ještě strkanice několika hráčů, rozhodčí uklidňuje vášně.
     
    26
    Hra se na chvíli uklidnila poté, co se hosté ubránili rohovému kopu. Teď hráči Eupenu drží míč a pomalu kombinují.
     
    26
    Další faul hostů, provinil se Radebe.
     
    26
    Na padající centr z přímého kopu si naběhl Camacho, jeho hlavička však končí jen u brankáře.
     
    29
    Po dalším faulu Eupenu se domácí snažili o útok dlouhým míčem, znovu neúspěšně.
     
    29
    Tentokrát byl faulovaný Ocansey, míč tak pro hosty.
     
    30
    Po souboji Mynyho s Radebem zůstává jihoafrický hráč hostujícího týmu ležet na trávníku a drží se za zátylek. V reálu však nevypadalo, že by jej Myny nějakým způsobem zasáhl do krku.
     
    31
    Tak vážné to nakonec opravdu nebylo, Radebe zpět na svém postu levého obránce.
     
    32
    Amani měl šanci projít po pravé straně, ale nakonec jej soupeř trochu přidržel za dres, což mu prošlo.
     
    33
    Zatím skrze centry z obou křídel jsou domácí nejnebezpečnější a teď přistál ve vápně další, znovu se Waasland-Beveren dostal i k hlavičce, ale Van Crombrugge zakončení Mynyho lapil.
     
    35
    Jeffren zahrozil zpoza vápna, jeho rána byla sice tečována obráncem, ale i tak míč skončil jen těsně vedle tyče a brankář Köteles teď vysvětluje svým spoluhráčům, co že udělali blbě.
     
    36
    Centr z rohového kopu domácí odvrátili, teď si ale Luis Garcia střihne repete z druhé strany.
     
    36
    Na centr si naskočil Amani, jeho hlavička však neměla přesnost.
     
    37
    Kombinace zatím opravdu ani jednomu celku nejdou a pokud nezjednodušší souhry na dvě rychlé přihrávky a finální, tak se dnes nejspíš gólu nedočkáme.
     
    38
    Pokus o centr do vápna v podání hostů zablokován jedném z bránících hráčů. I přes nepříliš výživnou podívanou nutno smeknout před fanoušky, kteří se na Freethiel Stadionu snaží po celou dosavadní dobu vytvářet utkání důstojnou atmosféru.
     
    39
    Další centr hostů do šestnáctky končí až v zámezí.
     
    40
    Radebe dnes podruhé důrazněji na koberečku u hlavního rozhodčího, znovu se mu zákrok na soupeře podařilo ukecat.
     
    41
    Nutno dodat hodně ochotnicky se skácel k zemi Kenne Raoul po hlavičkovém souboji se soupeřem, když se do vápna dostal balon z přímého kopu od Marqueta. Sudí Laforge píská útočný faul Ganovi.
     
    43
    Po delší době trochu vzrušení! Do vápna vlétl na centr zprava urostlý Seck, jeho hlavička však končí hodně mimo. Míč netrefil ideálně.
     
    43
    Waasland právě vstřelil branku!
    Domácí tým se ujímá vedení! Po pokusu proniknout do útoku po levé straně se míč odrazil do středu hřiště, kde jej převzal FRANCOIS MARQUET a po třech krocích poslal tvrdou bombu k tyčce, na kterou nedokázal Van Crumbrugge reagovat!
    43. MARQUET - 1:0
     
    45
    Útok hostů končí faulem jednoho z nich na Schrijverse, kterému se podařilo vydolovat míč.
     
    45+1
    Köteles na samé hranici své šestnáctky chytá míč do náruče.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Domácí se, nutno dodat v jinak nepříliš poutavém utkání, dostali v závěru poločasu do vedení, asi i zaslouženého, protože oproti soupeři se snažili o aktivnější hru.
    Autor první branky Marquet samozřejmě oslavován na oficiálním twitteru domácího týmu

     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Druhý poločas začínají aktivněji domácí a letmým pohledem neregistruji žádné střídání či změnu na hřišti.
     
    47
    O změnu se naopak snažil Myny, ale co se skóre týče, jeho rána však trefila pouze bránícího hráče.
     
    48
    A další míč do šestnáctky soupeře, tentokrát hosté poklidně odvracejí.
     
    48
    Pokus hostů o útočné snažení zastavují domácí i díky tomu, že hosté si příliš přesně v kombinaci nepočínají.
     
    49
    Eupen právě vstřelil branku!
    A domácí doslova darovali hostům vyrovnání! Ve vápně si důrazněji počínal jak Sylla, tak hlavně zakončující ERIC OCANSEY, ke kterému nikdo z bránících hráčů nepřistoupil. Toho záložník Eupenu využil a hned první střela hostů na branku končí gólem, když si elegantně obhodil Kötelese.
    49. OCANSEY - 1:1
     
    51
    Ocansey faulovaný, pro hosty přímý kop ze své poloviny hřiště.
     
    52
    Z levé strany střílel či centroval, to se asi nedozvíme, Gano, míč přechází brankovou čáru až za brankovou konstrukcí.
     
    54
    Hosté vrací míč až k Van Crombruggemu.
     
    54
    Rozhodčí nejprve ponechal Luis Garciovi výhodu, když po pár vteřinách ale zjistil, že se hostující hráč dostal pod tlak, tak hru přerušuje.
     
    55
    Dvě zajímavé šance domácího týmu končí bez střely na branku, teď ale bude Waasland-Beveren zahrávat ještě rohový kop, byť míč šel do zámezí od jednoho z jeho hráčů.
     
    56
    A ačkoliv pomezní nijak nesignalizoval aut, míč dle hlavního přešel brankovou čáru a tak následuje odkop od branky.
     
    57
    Eupen právě vstřelil branku!
    ERIC OCANSEY se mění v hrdinu Eupenu! Znovu se uvolnil z levé strany a znovu poslal balón na zadní tyč, znovu se pak Köteles natahoval po míči marně! A zatímco v první půli hosté nebyli vůbec nebezpeční, teď již vedou 2:1 a maďarský gólman Waasland si ještě nepřipsal jediný zákrok.
    57. OCANSEY - 1:2
     
    59
    A domácí mají nyní nůž na krku, protože jim takto začíná utíkat další soupeř v boji o záchranu. To cítí i trenér domácích Vreven, který chystá první změnu na hřišti.
     
    61
    A zatímco se domácí dostali na půlku soupeře, tak z trávníku odchází útočník Myny, kterého nahrazuje dánský útočník Ronnie Schwartz.
     
    62
    Na zadní tyč střílel zpoza šestnáctky Srb Boljevič, ale minul branku.
     
    63
    Domácí zůstanou u míče po obranném faulu. Rozehrávat bude Marquet.
     
    63
    Centr z přímého kopu mířil do druhé vlny, ale tam se k míči nikdo z domácích nedostal. Teď však budou mít hráči ve žlutém šanci na repete a navíc z podstatně výhodnější pozice.
     
    64
    Žlutou kartu dostává Luis Garcia (KAS Eupen).
     
    65
    Waasland právě vstřelil branku!
    Je vyrovnáno! Krásný gól přímo z nařízené standardní situace vsítil SIEBE SCHRIJVERS! Van Crombrugge sice včas natáhl k tyči své tělo, ale těsně před ním míč skočil a přepadl přes rukavice brankáře!
    65. SCHRIJVERS - 2:2
     
    67
    Waasland právě vstřelil branku!
    Bleskový to obrat! A domácí rázem znovu vedou! Z levé strany rozjel akci Boljevič, lehce přiťukl do šestnáctky na volného ERDINA DEMIRA, který překonal technickou střelou na zadní tyč brankáře Van Crombruggeho! Míč se ještě odrazil od tyčky do branky!
    67. DEMIR - 3:2
     
    69
    Domácí jsou při chuti a jestli jsem kritizoval atraktivitu hry v prvním poločase, tak nestranný divák si v tom druhém musí přijít na své.
     
    70
    Výpad hostů přinesl sice přihrávkou do vápna, ale to bylo vše...
     
    71
    Waasland právě vstřelil branku!
    Přišel, viděl, zvítězil! RONNIE SCHWARTZ krásnou trefou na zadní tyč, znovu "po anglicku" od tyčky, zvyšuje již na 4:2 pro domácí, kteří sice byli ještě před 10 minutami na kolenou, teď ale rychlým tempem běží za vítězstvím! Výborný tah se střídáním od domácího kouče, Schwartz po deseti minutách na hřišti zvyšuje na 4:2.
    71. SCHWARTZ - 4:2
     
    73
    Hosté se sympaticky nevzdávají, ale znovu jejich akce končí ve chvíli, kdy přišla přihrávka do vápna. Domácí obránci teď oproti úvodním minutám druhé půle pracují velmi odhodlaně a pečlivě.
     
    77
    I na domácí straně se trestá faul žlutou kartou, prvním potrestaným je autor čtvrté branky domácích, Ronnie Schwartz.
     
    78
    Domácí tým podruhé v zápase střídá, Jens Cools vymění na trávníku autora první branky utkání, Francoise Marqueta.
     
    80
    A domácí se již nikam příliš neženou, jsou to naopak hosté, kdo teď musí hrát. Ani dvě parádní trefy Ocanseye tedy Eupenu příliš nepomohly a v tuto chvíli by hostující tým, pokud výsledek zůstane ve prospěch Waasland-Beverenu, musel zamířit v belgické Jupiler league na poslední místo tabulky.
     
    81
    Zatím se hosté tedy snaží zamířit aspoň do šestnáctky domácího celku, nyní se o to pokusil Sylla, ale zastavil Camacho.
     
    82
    Hosté poprvé v utkání střídají, původně jsem myslel, že jde o dvojí střídání, ale to se jen Jeffren chybně vydal střídat. Trávník nakonec opouští Onyekuru, nahrazuje jej francouzský útočník Taulemesse.
     
    83
    Teď totiž nedobře dosedl na svou nohu při obranném zákroku Ocansey a autor dvou branek si zcela protočil koleno. Snad to nebude nic vážného.
     
    86
    Poslední střídání na domácí straně, odešel Boljevič, místo něj na trávníku Vanzo. A střídají i hosté, na hřiště vběhl Geogre Jamabo, který střídá zraněného Ocanseye.
     
    87
    Hosté v házenkářském rozestavění svírají domácí tým, ale ani Jeffren zleva teď do šestnáctky neprošel.
     
    89
    Drsný zákrok v podání jednoho z hostujících hráčů, který skluzem zajel do soupeře! Byl to Diallo, který také po dopadu soupeře na hráče zůstává zraněn na hřišti, ale v ruce hlavního rozhodčího už je připravena červená karta!
     
    90
    A Diallo opravdu dohrál, byť to by ho asi neminulo i bez červené karty, je totiž podpírán dvěma zdravotníky týmu a po jedné noze skáče za postranní čáru. Tak skluz na Vanza se teď hostujícímu obránci rozhodně nevyplatil.
    90. Červená karta
     
    90+2
    Ještě rohový kop pro domácí.
     
    90+2
    Van Crumbrugge jej vyboxoval ven ze šestnáctky a následná střela končí hodně vedle.
     
    90+3
    Hosté se ještě snaží o útočnou akci, ale domácí pozorně brání a ihned odehrávají míč, aniž by cokoliv vymýšleli, až na půlku soupeře.
     
    90+4
    Köteles sbírá dlouhý nákop, v tomto zápase se toho již moc asi nestane, ale troufám si tvrdit, že co se stalo, to za to nakonec stálo.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je hotovo! Eupen sice prohrával v poločase o gól, ale podařilo se mu stav otočit. Jenže šestiminutovka mezi 65. a 71. minutou patřila jasně domácím. Ti třemi góly zcela rozmetali šance hostů na bodový zisk.
     
    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 10:3. Střely mimo: 5:2. Rohy: 3:4.
     
    Já se s vámi pro tuto chvíli loučím, děkuji vám za pozornost a již brzo zase u nějakého online přenosu na počtenou. (21:53:45)

    Jaroslav Svoboda

    Branky: 43. Marquet, 65. Schrijvers, 67. Demir, 71. Schwartz – 49. Ocansey, 57. Ocansey

    Karty:   77. Schwartz (WAS) – 64. Luis Garcia (EUP)   90. Diallo (EUP)


    Držení míče: 48 % : 52 %.
    Střely na branku: 10:3. Střely mimo: 5:2. Rohy: 3:4.
    Waasland-Beveren: Köteles – Demir, Camacho, Buatu Mananga, Jans – Seck (C), Boljevič (86. Vanzo), Marquet (78. Cools) – Schrijvers, Gano, Myny (61. Schwartz)
    Náhradníci: Goblet – De Schutter, Moren, Michel, Schwartz, Cools, Vanzo

    KAS Eupen: Van Crombrugge – Diallo, Kenne, Blondelle, Radebe – Jeffren, Luis Garcia (C), Amani, Ocansey (86. Jamabo) – Sylla, Onyekuru (82. Taulemesse)
    Náhradníci: Niasse – Diagne, Bassey, Dufour, Taulemesse, Jamabo, Hackenberg

    Rozhodčí: Laforge – Conotte, Plumes
    bahis siteleri