NY Rangers – Pittsburgh 1:6 (kon.) | Washington – St. Louis 4:3 (kon.) | Columbus – Calgary 0:2 (kon.)
Buffalo – Detroit 1:2 (1:2 po s.n.) | New Jersey – Toronto 5:4 (1:0 po s.n.) | Minnesota – Winnipeg 3:1 (kon.)
Tampa – Philadelphia 4:2 (kon.) | Nashville – Dallas 5:2 (kon.) | Colorado – Edmonton 3:6 (kon.)
Arizona – Vancouver 1:4 (kon.) | San Jose – Chicago 2:1 (kon.) | Los Angeles – NY Islanders 4:2 (kon.)
konec
New York Rangers
1:6 (1:0, 0:5, 0:1)
Pittsburgh Penguins
Čtvrtek 24.11.2016, 01:00 • Madison Square Garden, New York • NHL
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 01:00.
     
    Pittsburgh Penguins se během dvou dnů podruhé střetne s New Yorkem Rangers, proti kterému v úterý v noci zazářil Jake Guentzel. Nováček v dresu Penguins během svého debutu vstřelil dva góly, Rangers ale předvedli skvělý comeback a nakonec vyhráli 5:2.
     
    New York Rangers

    NY Rangers vede v metropolitní divizi o čtyři body před Pittsburghem, proti němuž se bude v Madison Square Garden podruhé v letošní sezóně zvítězit. Rangers před dvěma dny prohrávali na ledě Penguins už 2:0, na úvodní dvě branky debutujícího Jakea Guentzela ale dokázali po přestávce odpovědět a nakonec zvítězili v zápase bohatém na góly 5:2. Domácí hokejisté se proti Pittsburghu budou muset obejít bez dvojice Pavel Bučněvič a Mika Zibanejada, naopak do sestavy se vrací uzdravený Chris Kunitz.
     
    Pittsburgh Penguins

    Pittsburgh bude v Madison Square Garden proti NY Rangers usilovat o ukončení série dvou porážek v řadě. V bráně Penguins by měl začít Matt Murray poté, co Marc-Andre Fleury v úterý proti Rangers čelil 35 střelám a čtyři pustil za svá záda. Murray má skvělou bilanci, když vyhrál pět z posledních šesti zápasů a jeho průměr inkasované branky na zápas činí 1,68 s úspěšností zákroků 94,5%. Pittsburgh vynechal ranní rozbruslení a jeho hráči by tak měli být odpočatí.
     
    Vzájemné zápasy

    22.11.16 Pittsburgh Penguins – NY Rangers 2:5
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v první třetině?

    Tipovat můžete do začátku 1. třetiny.

     
    Úvodní sestavy:

    New York Rangers: Lundqvist (33. Raanta) – McDonagh (C), Girardi (A), M. Staal, Holden, Skjei, Klein – Kreider, K. Hayes, Zuccarello – Grabner, Stepan (A), Rick Nash – Vesey, Pirri, J. T. Miller – Lindberg, Jooris, Fast. Hlavní trenér: Alain Vigneault.

    Pittsburgh Penguins: M. Murray (M.-A. Fleury) – Määttä, Letang, Dumoulin, Daley, Cole, J. Schultz – Hagelin, Crosby (C), Sheary – Guentzel, Malkin (A), Kessel – S. Wilson, Bonino, Rust – Kühnhackl, Cullen (A), Fehr. Hlavní trenér: Mike Sullivan.

    Rozhodčí: Ghislain Hebert, Marc Joannette. Čároví: Brian Murphy, Kory Nagy.
    Hráči Pittsburghu během rozbruslení v Madison Square Garden.

     
    Hráči obou týmů právě vychází na led a po zaznění americké národní hymny bude vše připraveno k zahájení zápasu, v němž NY Rangers hosté Pittsburgh.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:24
    Utkání mezi New Yorkem Rangers a Pittsburghem Penguins před pár okamžiky začalo a domácí hokejisté po nepřesné přihrávce vyhodili puk podél střídaček na zakázané uvolnění.
     
    00:39
    Pittsburgh se po pravém křídle snažil vrátit po předchozím vhazování do útočného pásma, jenže jeho útočnou akci zastavilo postavení mimo hru.
     
    00:56
    Úvod utkání je pořádně rozdroben a po 56 sekundách je pískáno další zakázané uvolnění, tentokrát proti hostujícím hokejistům Pittsburghu Penguins.
     
    01:39
    Jesper Fast byl zastaven na levém křídle na útočné modré čáře a do útočného pásma se mu proniknout nepodařilo.
     
    01:50
    Kris Letang na levém křídle vyhrál osobní souboj s jedním z hráčů New Yorku Rangers a z úhlu od mantinelu z otočky nahodil puk po ledě směrem na bránu, v ní byl ale připraven Henrik Lundqvist.
     
    02:37
    Rangers na opačné straně vypálili z pravého křídla, jejich následná střela ale byla zablokována.
     
    03:36
    Mats Zuccarello na levém křídle těsně před útočnou modrou čárou nahodil puk do třetiny, v pravém kruhu ho ale žádný z domácích hokejistů nedokázal dojet.
     
    04:17
    J. T. Miller byl ve středním pásmu podražen Jevgenijem Malkinem a Rangers si zahrají první přesilovou hru.
     
    04:22
    Rangers právě vstřelili branku!
    RICK NASH se v blízkosti pravé tyče dostal k zablokované střele Chrise Kreidera, z forhendu si hodil hodil kotouč rychle na bekhend a poté ho z úhlu a blízkosti poslal nad levým betonem ležícího Matta Murrayho do odkryté brány. Rangers využili přesilovou hru a ujímá se vedení 1:0! Asistence: Chris Kreider a Mats Zuccarello.
    04:22 Rick NASH - 1:0
     
    05:31
    Penguins se mohli postarat o rychlou odpověď, jejich střela z pravého křídla a ostrého úhlu ale orazítkovala bližší tyč, od níž se puk odrazil zpět do hry! Rangers teď měli obrovské štěstí.
     
    08:00
    Po vstřelení úvodní branky zápasu Ricka Nashe se více než dvě minuty nepřerušovalo a hra je velice plynulá.
     
    08:10
    Marc Staal dostal menší trest za hákování a také Pittsburgh si zahraje v první třetině přesilovou hru. Rangers ji využili, co v ní předvedou Penguins?
     
    08:22
    Derek Stepan si pěkně potáhl puk v levém kruhu pro vhazování na střelu a poté v oslabení svižně vypálil zápěstím mezi betony Matta Murrayho, ten byl ale připraven a kotouč zastavil!
     
    08:56
    Phil Kessel střelou z levého kruhu pro vhazování orazítkoval pravý beton Henrika Lundqvista a z opačné strany vzápětí na švédského brankáře nevyzrál ani Sidney Crosby, který mířil do stejných míst.
     
    10:11
    Marc Staal se po uplynutí dvouminutového trestu vrátil zpět na ledovou plochu a New York Rangers na rozdíl od svého soupeře první přesilovou hru přežil.
     
    11:42
    Mats Zuccarello na pravém křídle vypálil prudce od mantinelu, na přední tyči byl ale připraven Matt Murray, který se nenechal překonat mezi betony.
     
    13:02
    Ryan McDonagh tvrdě narazil zezadu na mantinel Conora Shearyho, což se nelíbilo projíždějícímu Sidneymu Crosbymu a okamžitě se do něj pustil. Oba kapitáni vzápětí byli vyloučeni. Domácí Ryan McDonagh dostal pět minut za vražení na hrazení, zatímco hostující Sidney Crosby dvě minuty za hrubost.
     
    13:42
    Derek Stepan na pravém křídle krásně vypálil od mantinelu a jeho střela zápěstím mířila do bližšího pravého horního rohu brány, Matt Murray ale vytáhl skvělý semafor, po kterém puk ukryl ve své lapačce! Fantastický zákrok.
     
    14:30
    Mats Zuccarello minul ve slibné šanci bránu Penguins, ještě před tím měl ale obrovskou šanci Nick Bonino, který na pravém křídle z úhlu mířil do odkryté části brány, Henrik Lundqvist ale předvedl spektakulární zákrok, když jeho pokus po bleskovém přesunu vleže vyrazil!
     
    15:03
    Sidney Crosby naskočil na led a v závěru první třetiny po jeho návratu začíná tříminutová přesilová hra Penguins, kteří mají velkou příležitost srovnat krok.
     
    15:51
    Rick Nash vyhodil puk směrem na bránu Penguins a Matt Murray holí posunul kotouč do rohu.
     
    17:15
    Sidney Crosby dostal na pravém křídle příliš mnoho prostoru a po srovnání kotouče na hůl napřáhl na vrcholu kruhu pro vhazování k prudké střele s příklepem, jeho pokus ale zamířil pouze doprostřed brány, kde byl připravený Henrik Lundqvist.
     
    17:53
    Jevgenij Malkin se pokusil po rychlém objetí brány zasunout kotouč do sítě v blízkosti pravé tyče, Henrik Lundqvist u ní ale skvěle ucpal volný prostor levým betonem!
     
    18:23
    Tom Kühnhackl krásně vypálil z levého kruhu pro vhazování a překonaného brankáře Henrika Lundqvista podruhé v zápase zachránila tyč!
     
    19:00
    Do konce první třetiny zbývá odehrát 1 minuta.
     
    19:00
    Chris Kreider objel bránu a v pravém kruhu pro vhazování našel zpětnou přihrávkou Nicka Holdena, který bez přípravy těsně nad ledem mířil s příklepem ke vzdálenější levé tyči, Matt Murray ale vytáhl skvělý zákrok a pravým betonem v poslední sekundě úvodní části jeho pokus vyrazil! Rangers vedou stále 1:0.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhé třetině?

    Tipovat můžete do začátku 2. třetiny.

     
    New York Rangers využil první přesilovou hru v zápase, během které se prosadil Rick Nash a po necelých pěti minutách poslal domácí do vedení. Pittsburgh na něj mohl odpovědět a dokonce zápas otočit na svou stranu, jenže překonaného Henrika Lundqvista dvakrát zachránila branková konstrukce. Skóre po první třetině. New York Rangers 1 Pittsburgh Penguins 0.
    Úvodní gól zápasu Ricka Nashe z pohledu diváka u mantinelu.

     
    Druhá třetina začne přibližně ve 2:04.
     
    Statistiky po první třetině: Střely na bránu: 7-10; Zablokované střely: 6-3; Vhazování: 59%-41%; Přesilové hry: 1/1-0/2; Trestné minuty: 7-4.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:16
    Sidney Crosby mohl hned v úvodu druhé třetině po 16 sekundách vyrovnat, v blízkosti pravé tyče ale z úhlu Henrika Lundqvista překonat nedokázal! Skvělou přihrávkou z levého křídla hostujícího kapitána našel Conor Sheary.
     
    21:10
    Penguins vstoupili do prostřední části utkání pořádně zostra, zatím se jim ale vyrovnat nepodařilo.
     
    22:02
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Phil Kessel nádhernou přihrávkou z levého křídla ve správný moment našel na vzdálenější pravé tyči SCOTTA WILSONA, kterému sice napoprvé zakončení nevyšlo, vzápětí si ale stáhl puk na střelu a z blízkosti ho poslal do odkryté brány – 1:1! Asistence: Phil Kessel, Nick Bonino.
    22:02 Scott WILSON - 1:1
     
    23:47
    Nick Bonino, kterého v první třetině spektakulárním zákrokem vychytal Henrik Lundqvist, si připsal druhou asistenci na vyrovnávací brance Scotta Wilsona.
     
    24:05
    Kevin Klein dostal dobrou přihrávku do prostoru mezi kruhy pro vhazování a zápěstím mířil mezi betony Matta Murrayho, brankář Penguins ovšem ukryl puk ve svém náručí a připsal si další úspěšný zákrok.
     
    24:58
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Ian Cole na levém křídle skvěle zachytil vyhození Rangers rukavicí a poté puk těsně nad ledem napálil s příklepem na přední tyč, kde do jeho střely skvěle vložil hůl kapitán Penguins SIDNEY CROSBY a usměrnil kotouč mezi betony bezmocného Henrika Lundqvista. Pittsburgh během necelých tří minut otáčí vývoj zápasu na svou stranu a vede 2:1! Asistence: Ian Cole.
    24:58 Sidney CROSBY - 1:2
     
    25:54
    Michael Grabner se v poskytnuté výhodě krásně natlačil před Trevora Daleyho, který se ho marně snažil zastavit, a samostatný únik se pokusil zakončit střelou mezi betony Matta Murrayho! V obrovské šanci ale neuspěl a bude se vylučovat.
     
    25:54
    Sidney Crosby podruhé v zápase usedl na trestnou lavici poté, co za bránou Rangers podrazil zbytečně Marca Staala. Rangers si zahrají druhou přesilovou hru.
     
    27:39
    Rick Nash si krásně najel na přihrávku z levého křídla a v blízkosti pravé tyče se snažil z úhlu zamířit do odkryté části brány, jenže Matt Murray vytáhl spektakulární zákrok, když po bleskovém přesunu jeho střelu lapačkou vyrazil!
     
    27:53
    Nick Bonino dostal dvě minuty za hákování a Rangers budou po návratu Sidneyho Crosby na let pokračovat v početní výhodě. Předchozí určitě nevyužijí.
     
    28:29
    Ryan McDonagh tvrdě vypálil ve středu útočného pásma od modré čáry, jeho pokus byl ale v mezikruží zablokován a Matt Murray zasahovat nemusel.
     
    30:12
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    PHIL KESSEL po bleskově sehraném protiútoku a dvou přečkaných přesilových hrách Rangers krásně překřížil útočné pásmo a poté z pravého kruhu pro vhazování svižnou střelou zápěstím zamířil nad lapačkou Henrika Lundqvista přesně do bližšího horního rohu brány. Nádherný gól a Penguins vedou 3:1! Asistence: Nick Bonino.
    30:12 Phil KESSEL - 1:3
     
    31:23
    Penguins se na pravém křídle nepodařilo rozvinout útočnou snahu a puk skončil na zakázaném uvolnění.
     
    31:44
    Pittsburgh znovu vyhodil puk na zakázané uvolnění a hlavní trenér Mike Sullivan si vyžádal oddechový čas.
     
    32:39
    Jimmy Vesey na levém křídle vypálil od mantinelu a jeho následný pokus zamířil vedle vzdálenější pravé tyče. Rangers se usadili v útočném pásmu a mají tlak.
     
    32:57
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    SIDNEY CROSBY přihrávkou z pravého kruhu pro vhazování hledal na vzdálenější levé tyči najíždějícího Conora Shearyho, puk se ale od hole vracejícího se Ryana McDonagha odrazil do vzduchu, ze kterého se vzápětí snesl do levého horního rohu brány. Kuriózní gól, po kterém Pittsburgh vede už 4:1! Asistence: Kris Letang.
    32:57 Sidney CROSBY - 1:4
     
    32:57
    Střídání v týmu New York Rangers: ze hřiště odchází Henrik Lundqvist, přichází Antti Raanta.
     
    35:09
    Penguins ve druhé třetině vstřelili čtyři góly v řadě a dokonale oplácí Rangers průběh zápasu z domácího prostředí. Hra domácích hokejistů se rozsypala.
     
    36:33
    Penguins se usadili v útočném pásmu a po jejich obrovském zámku už Rangers tahají nohy za sebou.
     
    36:42
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    CONOR SHEARY po přihrávce Sidneyho Crosbyho krásnou střelou z pravého kruhu pro vhazování zamířil nad levým ramenem střídajícího Anttiho Raanty do bližšího pravého horního rohu brány. Střelecké představení Penguins nebere konce a hosté z Pittsburghu vedou nad zdecimovaným NY Rangers již 5:1! Asistence: Sidney Crosby a Carl Hagelin.
    36:42 Conor SHEARY - 1:5
     
    37:59
    Penguins se pokusili přidat další gól, Antti Raanta tentokrát ale zasáhl a puk našel ve své lapačce.
     
    39:00
    Do konce druhé třetiny zbývá odehrát 1 minuta.
     
    39:48
    Chris Kreider se postavil do cesty Conorovi Shearymu a dostal menší trest za nedovolené bránění.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve třetí třetině?

    Tipovat můžete do začátku 3. třetiny.

     
    Pittsburgh prožil neuvěřitelnou druhou třetinu, během které vstřelil pět gólů v řadě a otočil vývoj utkání v Madison Square Garden výrazným způsobem na svou stranu. O vyrovnávací gól se postaral Scott Wilson, po kterém se dvakrát prosadil kapitán Penguins Sidney Crosby a jeden gól vstřelili Phil Kessel a Conor Sheary. Po Kesselově gólu opustil branku Henrik Lundqvist, kterého nahradil finský brankář Antti Raanta, krátce na to ale inkasoval a ani on v dnešním zápase čisté konto neudrží. Skóre po druhé třetině. New York Rangers 1 Pittsburgh Penguins 5.
    Hra NY Rangers se totálně rozpadla. Skóre mluví za vše!

     
    Třetí třetina začne přibližně ve 2:57.
     
    Statistiky po druhé třetině: Střely na bránu: 13-21; Zablokované střely: 11-10; Vhazování: 63%-37%; Hity: 15-18; Přesilové hry: 1/3-0/3; Trestné min.: 9-8.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:09
    V Madison Square Garden začala závěrečná část dnešního utkání, do které Penguins vstupují s vysokým vedením 5:1 a navíc přesilové hře.
     
    40:50
    Jevgenij Malkin na pravém křídle tvrdě vypálil od mantinelu, jeho střela ale byla nepřesná a skončila v ochranné síti. Antti Raanta mohl zůstat v klidu.
     
    41:35
    Penguins před pár okamžiky vypálili nebezpečně z vrcholu mezikruží, Antti Raanta ale dobře zasáhl levým betonem a střelu skvěle vyrazil!
     
    42:04
    Nick Bonino si našel prostor v blízkosti pravé tyče, puk se ale od jeho hole odrazil do Raantovy náruče.
     
    43:56
    Rangers vyrazili po levém křídle do protiútoku, který neměl dlouho trvání a krátce na to ztroskotal.
     
    44:13
    Domácím hokejistům se navíc nepodařilo vzápětí rozehrát a puk zamířil na zakázané uvolnění.
     
    44:24
    Jimmy Vesey mezi dvěma protihráči dobře pronikl do útočného pásma a jeho následná střela zápěstím zamířila těsně nad ledem vedle levé tyče brány.
     
    45:02
    Justin Schultz zkusil na pravém křídle vypálit z úhlu a puk se od Raantyho výstroje odrazil do ochranné sítě.
     
    45:37
    Zaměřeno na ...

    Kapitán Sidney Crosby dnes hraje skvělý zápas, během něhož připsal tři kanadské body za 2 góly a asistenci.
     
    46:11
    Bryan Rust na levém křídle vystřelil od mantinelu, jeho střela ale našla pouze výstroj Anttiho Raanty.
     
    47:44
    Jeden z hráčů domácího New Yorku Rangers pronikl po levé straně do útočného pásma a mohl se pokusit vypálit od mantinelu, jenže místo střely přišla série zaseknutí puku a poté nepřesná přihrávka před bránu.
     
    48:13
    Sidney Crosby na rozdíl od protihráče na pravém křídle vypálil od mantinelu a donutil Anttiho Raantu k zákroku. Brankář Rangers ukryl kotouč ve svém náručí.
     
    48:38
    Sidney Crosby se vzápětí pokusil zkompletovat hattrick střelou z vrcholu mezikruží, našel ale pouze Raantovu lapačku, který v rychlém sledu podruhé dobře zasáhl.
     
    49:04
    A další úspěšný zákrok Anttiho Raanty, který tentokrát ukryl puk v lapačce po svižné střele Scotta Wilsona.
     
    50:06
    Dnešní utkání se ve třetí třetině pouze dohrává a za současného vývoje zápasu je to zcela pochopitelné.
     
    50:56
    Před bránou Anttiho Raanty vznikl hlouček hráčů, finský brankář ale v pohodě našel puk a přerušil hru.
     
    51:57
    Rangers v poslední části ještě nevystřelili na bránu, do konce přitom zbývá odehrát 8 minut!
     
    52:58
    Eric Fehr se ocitl v blízkosti brány ve skvělé šanci, jeho střela ale skončila na hrudi Anttiho Raanty, který skvělým zákrokem puk vyrazil!
     
    53:05
    Pittsburgh právě vstřelil branku!
    Justin Schultz sice střelou po ledě mířil od modré čáry vedle levé tyče, do jeho pokusu ale skvěle vložil hůl MATT CULLEN a nad pravým betonem Anttiho Raanty poslal puk do brány. Asistence: Justin Schultz a Eric Fehr.
    53:05 Matt CULLEN - 1:6
     
    56:15
    Mats Zuccarello konečně zařídil ve třetí třetině první střelu Rangers na bránu a z hlediště se ozval hlasitý potlesk. Ze strany domácích hráčů je to pořádná bída.
     
    56:26
    Na časomíře chvíli svítilo, že do konce utkání zbývá odehrát 35 sekund, což by si domácí svěřenci Alaina Vigneaulta jistě přáli, ale do konce dnešního zápasu skutečně zbývají odehrát necelé čtyři minuty.
     
    57:08
    Matt Murray si v rychlém sledu připsal dva dobré zákroky, během kterých puk ukryl ve své lapačce.
     
    59:00
    Do konce utkání zbývá odehrát 1 minuta.
     
    59:15
    Mats Zuccarello se ocitl po nahození z pravého křídla před bránou v obrovské šanci, Matta Murrayho ale překonat 45 sekund před koncem zápasu nedokázal! Stav utkání zůstává 6:1.
     
    Konec zápasu.
     
    Sidney Crosby ve druhé třetině zavelel k velkému obratu Pittsburghu, ke kterému přispěl po první třetině, ve které se jako jediný na domácí straně prosadil Rick Nash, třemi kanadskými body. Kapitán Penguins vstřelil dva góly, z nichž druhý byl vítězný, a zaznamenal jednu asistenci. O osudu utkání v Madison Square Garden rozhodla druhá třetina, během níž svěřenci Mikea Sullivana vstřelili pět gólů. Konečný výsledek. New York Rangers 1 Pittsburgh Penguins 6.
    Pittsburgh díky Sidneymu Crosbymu výrazně přehrál Rangers.

     
    Statistiky: Střely na bránu: 17-38; Zablokované střely: 19-14; Vhazování: 48%-52%; Hity: 23-21; Přesilové hry: 1/3-0/3; Trestné minuty: 9-8.
     
    Tři hvězdy utkání

    1. Sidney Crosby (PIT) 2+1
    2. Phil Kessel (PIT) 1+1
    3. Nick Bonino (PIT) 0+2 (03:41:26)

    Tomáš Reiner

    Branky a nahrávky: 5. Rick Nash (Kreider, Zuccarello) – 23. S. Wilson (Kessel, Bonino), 25. Crosby (Cole), 31. Kessel (Bonino), 33. Crosby (Letang), 37. Sheary (Crosby, Hagelin), 54. Cullen (J. Schultz, Fehr)


    New York Rangers: Lundqvist (33. Raanta) – McDonagh (C), Girardi (A), M. Staal, Holden, Skjei, Klein – Kreider, K. Hayes, Zuccarello – Grabner, Stepan (A), Rick Nash – Vesey, Pirri, J. T. Miller – Lindberg, Jooris, Fast. Hlavní trenér: Alain Vigneault.
    Pittsburgh Penguins: M. Murray (M.-A. Fleury) – Määttä, Letang, Dumoulin, Daley, Cole, J. Schultz – Hagelin, Crosby (C), Sheary – Guentzel, Malkin (A), Kessel – S. Wilson, Bonino, Rust – Kühnhackl, Cullen (A), Fehr. Hlavní trenér: Mike Sullivan.

    Rozhodčí: Ghislain Hebert, Marc Joannette. Čároví: Brian Murphy, Kory Nagy

    Diváci: 18 006
    bahis siteleri