Štafeta mužů 4x8 km, La Clusaz Vítěz: Norsko I (kon.) | Štafeta žen 4x4 km, La Clusaz Vítěz: Norsko (kon.)
konec
SP - štafeta mužů 4x8 km, La Clusaz

Vítěz: Norsko I

Neděle 18.12.2016, 12:30 • La Clusaz (Francie) • Běh na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:30.
     
    Vůbec první štafetu nám ve francouzském La Clusazu nabídne světový pohár klasického lyžování. Pochopitelně že tím největším favoritem bude Norsko, které tomuto sportu dlouhodobě vládne. Nicméně zapomínat bychom neměli rovněž na celky Švédska, Finska Ruska, které se zatím obecně marně snaží konkurovat severské velmoci.
     
    Včerejší závod s hromadným startem vynechalo hned několik velkých favoritů z pelotonu, někteří kvůli nadcházejícímu Tour de Ski, jiní právě kvůli této štafetě. Triumfoval nakonec Finn Hågen Krogh, druhý byl Martin Johnsrud Sundby, třetí Alexander Legkov. Na startu jinak máme celkem patnáct štafet a i Česko má zde zastoupení. Reprezentovat ho budou Martin Jakš, Aleš Razým, Petr Knop a Dušan Kožíšek.
     
    Startovní listina:

    1. Norsko (Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Anders Gløersen, Finn Hågen Krogh)
    2. Švédsko (Emil Jönsson, Jens Burman, Martin Johansson, Axel Ekström)
    3. Rusko (Jevgenij Bělov, Alexander Legkov, Alexej Červotkin, Sergej Ustjugov)
    4. Finsko (Sami Jauhojärvi, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen, Ville Nousiainen)
    5. Francie I (Jean Marc Gaillard, Alexis Jeannerod, Clement Parisse, Maurice Manificat)
    6. Švýcarsko (Üli Schnider, Jason Rüesch, Toni Livers, Roman Furger)
    7. Itálie (Dietmar Nöckler, Francesco De Fabiani, Giorgio Di Centa, Federico Pellegrino)
    8. Japonsko (Akira Lenting, Keišin Jošida, Hirojuki Mijazawa, Takacugu Uda)
    9. Německo (Thomas Bing, Tim Tscharnke, Florian Notz, Lucas Bögl)
    10. Estonsko (Raido Ränkel, Algo Kärp, Karel Tammjärv, Aivar Rehemaa)
    11. Česká republika (Martin Jakš, Aleš Razým, Petr Knop, Dušan Kožíšek)
    12. Kazachstán (Sergej Malyšev, Aleksandr Malyšev, Olžas Klimin, Jerdos Achmadijev)
    13. Francie II (Valentin Chauvin, Ivan Perrillat Boiteux, Mickaël Philipot, Jean Tiberghien)
    14. Rusko II (Emil Vokujev, Stanislav Volžencev, Andrej Melničenko, Jevgenij Děmentjev)
    15. Norsko II (Pål Golberg, Niklas Dyrhaug, Simen Andreas Sveen, Kasper Stadaas)
     
    Závod začal.
     
    1 KM
    První kilometr je za námi. Zatím jsou všechny štafety pohromadě, každopádně bylo vidět, že někteří v těžkém stoupání začali ztrácet. Na čele je Norsko I, Švédsko a Rusko I, a to dle očekávání.
     
    2 KM
    Každý závodník štafety podstoupí celkem čtyři kola po dvou kilometrech. To první má už peloton za sebou. Na čele stále Norsko I, Švédsko a Rusko I. Česká republika je jedenáctá, ale stále v kontaktu.
     
    3 KM
    Zajímavý manévr nyní předvedl na třetím měřeném úseku Pål Golberg (NOR), závodník druhé norské štafety, který jako by se snažil uniknout. Přece jenom už jsou jinak vidět ve startovním poli menší trhliny.
     
    4 KM
    Druhé kolo je za námi. Na čele je nyní Norsko II, Švédsko a Rusko I jsou v těsném závěsu. Začíná se například propadat Švýcarsko i Rusko II, každopádně ne nijak výrazně. Česká republika ztrácí 5,6 vteřiny.
     
    5 KM
    Emil Vokujev (RUS), který působí v druhém ruském týmu, začíná ztrácet už 12,8 sekundy. Ani Üli Schnider (SUI) není vyloženě blízko hlavnímu pelotonu. Každopádně českým fanouškům dělá radost Martin Jakš (CZE), jenž se drží v kontaktu.
     
    6 KM
    Didrik Tønseth (NOR) z první norské štafety zřejmě zlomil hůlku, což je pro něj rozhodně nepříjemná zpráva. Z 15 štafet se 12 drží vesměs pospolu, propadlo se Rusko II, Švýcarsko a také Kazachstán.
     
    7 KM
    Martin Jakš (CZE) se začíná propadat, vysokému tempu favoritů začíná nestačit. Rusko I, Francie I, Německo, Švédsko, Norsko II., Itálie, Norsko I a Česká republika, to je aktuální pořadí.
     
    8 KM
    Po osmi kilometrech se na trať vydávají druzí závodníci svých štafet. Na čele je Norsko II, druhé je Rusko I, třetí pak Švédsko. Odstupy jsou minimální.
     
    Průběžné pořadí – 1. předávka:

    1. Norsko II – 18:26,4
    2. Rusko I +0,3
    3. Švédsko +0,5
    4. Německo +1,2
    5. Itálie +1,7
    ...
    9. Česká republika +8,7
     
    9 KM
    Možná že největší favorité, tedy Norsko I, po první předávce trošku ztráceli, především proto, že Didrik Tønseth (NOR) měl problémy se svojí hůlkou, nicméně Martin Johnsrud Sundby (NOR) vše velmi rychle dohnal.
     
    10 KM
    Aleš Razým (CZE). druhý účastník naší štafety, ztrácí již 25,3 sekundy. A navíc jede sám, mohl by snad vzadu spolupracovat s Keišinem Jošidou (JPN), nicméně teď se mu rozhodně nepojede příjemně.
     
    11 KM
    Norsko I, Itálie, Švédsko, Rusko I, Norsko II, Francie I, Finsko, Německo, to je složení, které drží už přes 25 minut pospolu. Devátá je Česká republika, která už ztrácí, s Alešem Razýmem (CZE) na trati, celkem 37,4 sekundy.
     
    12 KM
    Francesco De Fabiani (ITA) přivedl peloton do právě probíhajícího třetího kola. V osmičce nejlepších se toho za poslední kilometr nic moc nezměnilo.
     
    13 KM
    Trošku jsme opomněli dodat, že na prvním úseku inkasoval Emil Jönsson (SWE) žlutou kartu. Pravděpodobně měl co dočinění s poškozenou hůlkou Nora Tønsetha.
     
    14 KM
    Martin Johnsrud Sundby (NOR) jede na hladkých lyžích a opravdu neudělal dobře. Některá stoupání jsou na této trati hodně prudká. Vynakládá hodně sil, aby vůbec kopce vyšlapal. Přitom tohle měl být možná nejsilnější norský úsek.
     
    15 KM
    Pořád se nikdo nesnažil zaútočit. Každopádně můžeme něco takového očekávat. Pojďme si ještě jednou doplnit, kdo že bojuje na čele – je to Norsko I, Itálie, Švédsko, Rusko I, Norsko II, Francie I, Finsko a Německo.
     
    16 KM
    Situace za vedoucí osmičkou se změnila. Martin Jakš (CZE) už se vzadu netrápí sám, spolupracuje spolu Česká republika, Francie II, Japonsko, a Estonsko. Jeho ztráta už se vyšponovala na 1:24,6.
     
    Průběžné pořadí – 2. předávka:

    1. Norsko II – 37:04,2
    2. Itálie +0,4
    3. Rusko I +1,2
    4. Švédsko +2,0
    5. Francie I +5,0
    ...
    13. Česká republika +1:34,9
     
    17 KM
    Poslední kolo Alešovi Razýmovi (CZE) moc nevyšlo. Unikly mu jak štafety Japonska, tak i Estonska a Francie II. V tuhle chvíli tak má nejblíže k Rusku II. Poslední je už jenom Švýcarsko.
     
    18 KM
    Hodně Norové prokaučovali pozici Martina Johnsruda Sundbyho (NOR), který si vzal špatné lyže. Pořád má šanci zvítězit každý z vedoucí osmičky, možná že malinko začíná ztrácet Norsko II, ale je dost pravděpodobné, že Simen Andreas Sveen (NOR) situaci dožene co nejrychleji.
     
    19 KM
    Tohle není dobrá zpráva pro norské fanoušky. Těžko říci, co je se Simenem Andreasem Sveenem (NOR), nicméně na první příčky ztrácí už skoro 19 vteřin.
     
    20 KM
    Norsko I, Francie I, Německo, Švédsko, Rusko I, Finsko, Itálie. Definitivně zkrátka odpadlo norské béčko, kde se i nadále trápí Simen Andreas Sveen (NOR).
     
    21 KM
    Zatím velmi dobře si vedou Francouzi. Na čelo se nyní vyhoupl Clement Parisse (FRA), který se snaží pomalejší tempo trošku navýšit. Přitom na posledním úseku mají domácí Maurice Manificata (FRA)! Rozhodně nejsou bez šance.
     
    22 KM
    Chytře jede vzadu veterán Giorgio Di Centa (ITA), nechává se vždy pouze vyvážet. Uvidím, jestli v posledním svém kole udrží tempo mladších soupeřů.
     
    23 KM
    Norské béčko pomalu a jistě dotahuje rezerva ruská, Japonsko, Estonsko, Francie II ani Česká republika nejsou vyloženě daleko. Jen Švýcarsko je pořád dost vzadu, ztrácí už skoro dvě minuty.
     
    24 KM
    Už zhruba 700 metrů před cílem začal výrazně ztrácet Giorgio Di Centa (ITA). K vysokému tempu totiž nasadil Anders Gløersen (NOR), jehož se italský veterán udržet nedokázal. Právě Nor předal na prvním místě.
     
    Průběžné pořadí – 3. předávka:

    1. Norsko I – 54:12,8
    2. Švédsko +0,9
    3. Rusko I +1,9
    4. Finsko +2,2
    5. Francie I +2,5
    ...
    14. Česká republika +2:38,4
     
    25 KM
    O stupně vítězů může bojovat sedm reprezentací. Federico Pellegrino (ITA) se totiž zvládl dotáhnout zpět na vedoucí skupinku. Rusko I, Norsko I, Švédsko, Finsko, Francie I, Německo, Itálie, to je výčet oněch štafet.
     
    26 KM
    Česká republika je na předposledním místě, poslední úsek pojede Dušan Kožíšek. Dostalo se před ní Švýcarsko, propadl se naopak výrazně Kazachstán.
     
    27 KM
    Sergej Ustjugov (RUS) zaútočil, což je docela překvapení. Ale na druhou stranu, kdyby na cílové rovince měl bojovat se spurterem Federicem Pellegrinem (ITA), byl by to hodně těžký boj. Takže tenhle krok je vlastně logickým řešením, aby Itala unavil.
     
    28 KM
    Tempo se zase hodně zvolnilo. Vedoucí sedmička je zase pospolu. Nástup Sergeje Ustjugova (RUS) nebyl ve finále úspěšný. Dvě kola do konce.
     
    29 KM
    Nenápadní Němci nyní na čele. O tempo se stará Lucas Bögl (GER). Čeká nás zkrátka velké drama v posledních třech kilometrech. Každopádně Axel Ekström (SWE), Ville Nousiainen (FIN) a Federico Pellegrino (ITA) jako by už přece jenom začali malinko ztrácet!
     
    30 KM
    Je to tak, Finové, Švédové a Italové ztrácejí už kolem nějakých sedmi sekund. Vypadá to, že na boj o stupně vítězů tam zbyla Francie I, Německo, Norsko I a Rusko.
     
    31 KM
    Tak jak to dopadne? Sergej Ustjugov (RUS), Finn Hågen Krogh (NOR), Maurice Manificat (FRA) nebo Lucas Bögl (GER)? Především souboj prvně dvou jmenovaných by mohl být ve finiši hodně zajímavý.
     
    31 KM
    Sergej Ustjugov (RUS) a Finn Hågen Krogh (NOR) si to rozdají o vítězství na cílové rovince! Oba skvěle nastoupili v rozhodujícím stoupání. Maurice Manificat (FRA) zřejmě skončí třetí.
     
    CÍL
    Norsko I vítězí! Finn Hågen Krogh (NOR) měl nakonec na krátké cílové rovince trošku navrch a získal v dramatickém a napínavém závodě zlato pro svou reprezentaci. Sergej Ustjugov (RUS) zaostal o pouhé dvě desetinky.
     
    CÍL
    Za bouřlivého potlesku domácích fandů si pro bronz dojel Maurice Manificat (FRA). Sice skvělé, ale smutné čtvrté místo musel překousnout Lucas Bögl (GER).
     
    CÍL
    Dojíždí taktéž páté Švédsko, šestá Itálie a sedmé Finsko.
     
    CÍL
    Dušan Kožíšek (CZE) na posledním úseku vybojoval alespoň třináctou příčku před norským béčkem, které se ve druhé polovině trati úsecích hodně trápilo. Poslední skončil Kazachstán.
     
    Závod skončil.
     
    Tenhle závod jasně naznačil, že Norsko nemůže být v žádném případě tak pyšné a něco podcenit, jinak se mu to může šeredně vymstít. I když nakonec získalo první příčku, byl to velký boj. Až sedm štafet totiž bojovalo o čelní pozice ještě kolo a půl před konce. Druhé Rusko I nemůže být v žádném případě zklamané, odvedlo maximum, to samé se dá říci i o Francii I.
     
    Konečné pořadí:

    1. Norsko I – 1:11:25,7
    2. Rusko I +0,2
    3. Francie I +7,7
    4. Německo +12,8
    5. Švédsko +26,8
    6. Itálie +28,2
    7. Finsko +47,8
    8. Rusko II +2:25,5
    9. Francie II +2:35,6
    10. Estonsko +2:59,6
    11. Švýcarsko +3:26,8
    12. Japonsko +3:32,6
    13. Česká republika +4:02,5
    14. Norsko II +4:35,0
    15. Kazachstán o 1 kolo zpět
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (13:53:35)

    Patrik Sandev

    Startovní listina:
    1. Norsko (Didrik Tønseth, Martin Johnsrud Sundby, Anders Gløersen, Finn Hågen Krogh)
    2. Švédsko (Emil Jönsson, Jens Burman, Martin Johansson, Axel Ekström)
    3. Rusko (Jevgenij Bělov, Alexander Legkov, Alexej Červotkin, Sergej Ustjugov)
    4. Finsko (Sami Jauhojärvi, Perttu Hyvärinen, Lari Lehtonen, Ville Nousiainen)
    5. Francie I (Jean Marc Gaillard, Alexis Jeannerod, Clement Parisse, Maurice Manificat)
    6. Švýcarsko (Üli Schnider, Jason Rüesch, Toni Livers, Roman Furger)
    7. Itálie (Dietmar Nöckler, Francesco De Fabiani, Giorgio Di Centa, Federico Pellegrino)
    8. Japonsko (Akira Lenting, Keišin Jošida, Hirojuki Mijazawa, Takacugu Uda)
    9. Německo (Thomas Bing, Tim Tscharnke, Florian Notz, Lucas Bögl)
    10. Estonsko (Raido Ränkel, Algo Kärp, Karel Tammjärv, Aivar Rehemaa)
    11. Česká republika (Martin Jakš, Aleš Razým, Petr Knop, Dušan Kožíšek)
    12. Kazachstán (Sergej Malyšev, Aleksandr Malyšev, Olžas Klimin, Jerdos Achmadijev)
    13. Francie II (Valentin Chauvin, Ivan Perrillat Boiteux, Mickaël Philipot, Jean Tiberghien)
    14. Rusko II (Emil Vokujev, Stanislav Volžencev, Andrej Melničenko, Jevgenij Děmentjev)
    15. Norsko II (Pål Golberg, Niklas Dyrhaug, Simen Andreas Sveen, Kasper Stadaas)
    bahis siteleri