Los 1. kola Davisova poháru (Austrálie – Česko) (kon.)
konec
Los 1. kola Davisova poháru (Austrálie – Česko)

Čtvrtek 02.02.2017, 00:10Losování soutěží
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 00:00.
     
    Hezký den. Čeští tenisté zahájí v pátek své letošní vystoupení v rámci Davisova poháru na půdě Austrálie. V Melbourne, kde jen před několika dny skončil úvodní grandslamový turnaj sezóny, se na tvrdém povrchu v Kooyongu utkají s domácím výběrem již nehrajícího kapitána Lleytona Hewitta.
     
    Role favoritů je Australanům přisuzována zejména pro nezvyklé množství omluvenek na straně českého výběru. Domácí celek vyrukuje do bojů s patnáctým hráčem světa Nickem Kyrgiosem, kterého ve dvouhře doplní Jordan Thompson. Tomu patří v žebříčku ATP 65. pozice. Pro čtyřhru jsou připraveni ještě Sam Groth, a především deblový specialista a čerstvý vítěz Australian Open John Peers.
     
    Český tým povede do bojů o postup 54. hráč světového pořadí Jiří Veselý. K dispozici je také zkušený matador Radek Štěpánek, v žebříčku dvouhry 104. tenista planety, který je ovšem nepostradatelnou součástí pro čtyřhru. A právě až do té by měl karvinský rodák nastoupit, pro páteční dvouhru by měl dostat svou premiérovou šanci v národním týmu Jan Šátral, jemuž patří v současnosti 157. pozice. Do výběru se dostal také mladičký Zdeněk Kolář. Dvacetiletý talent je aktuálně ve třetí stovce žebříčku a rád by se vyškrábal ještě výše. Přítomen je v nejlidnatějším australském městě samozřejmě i nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, který měl tentokrát se skladbou týmu více starostí, než je u něj obvyklé. Z účasti se mu totiž omluvili Tomáš Berdych, Lukáš Rosol a Adam Pavlásek.
     
    Austrálie rozhodně není pro český tým oblíbeným soupeřem. Z celkových osmi vzájemných měření sil se hned v sedmi případech radovali "protinožci". A bez již zmíněného tria předních českých tenistů budou také v tomto případě Australané platit za poměrně výrazné favority.
     
    Los pátečních dvouher proběhne ve čtvrtek v deset hodin dopoledne australského času, tedy o půlnoci času středoevropského, a náš redaktor bude přímo na místě!
     
    Začátek bude o několik minut opožděn. Celá akce se ponese ve slavnostním duchu.
     
    Vše je připraveno. Začínáme!
     
    Zástupci obou týmů byli slavnostně přivítání na pódiu.
     
    Všechny vítá Geoff Polard, zastupující ITF: „Díky oběma týmům za reprezentaci své země. Doufám, že si užijete týmový duch, který je pro Davis Cup tak typický.“
     
    Polard: „Máme tu dva skvělé týmy. Australané mají historicky víc titulů, Češi jich získali více v poslední době.“
     
    Rozhodčí turnaje představuje, jak bude los probíhat. Jména budou tažena prostřednictvím tenisových míčků se jmény hráčů.
     
    Za Českou republiku byli do singlů na úvod nominováni Jiří Veselý a Jan Šátral. Za domácí pak místní hvězda Nick Kyrgios a Jordan Thompson.
     
    První zápas rozehraje v pátek Jiří Veselý s Jordanem Thompsonem a Jan Šátral s Nickem Kyrgiosem.
     
    Do debla byl nominován John Peers a Sam Groth. Za českou stranu Zdeněk Kolář s Radkem Štěpánkem.
     
    Na neděli potom připadne zápas obou jedniček – Jiřího Veselého a Nicka Kyrgiose. Doplní je Jan Šátral s Jordanem Thompson. (00:26:25)

    David Soumar

    bahis siteleri