Austrálie – Srbsko 4:3 (po pr.) | Španělsko – Island 2:3 (kon.) | Belgie – Rumunsko 1:9 (kon.)
konec
Španělsko
2:3 (1:2, 1:1, 0:0)
Island
Pondělí 03.04.2017, 15:30 • Galati Arena, Galati • Mistrovství světa - II. A Divize • 1. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Mistrovství světa v ledním hokeji startuje a na úvod jsou samozřejmě na programu nižší divize. V utkání 2. divize skupiny A se spolu utkávají reprezentační výběry Španělska a Islandu.
     
    Španělsko

    Španělé jsou členy IIHF od března 1923 a v žebříčku reprezentací jim momentálně patří 30. pozice. Celkový počet hráčů je 904, z čehož je 187 mužů a 532 dětí a juniorů. Ve Španělsku se nachází 17 stadionů, kde se hraje lední hokej a všechny jsou kryté. Největším španělským stadionem je Pabellón de Hielo de Jaca, na němž hraje své domácí zápasy nejúspěšnější klub současnosti CH Jaca. Dlouhodobě nejlepším španělským brankáře je Ander Alcaine z klubu C. H. H. Txuri Urdin, který v reprezentaci působí jako jednička již od sedmnácti let. Drtivou většinu kariéry však strávil ve španělské lize. Velmi kvalitním zadákem je Adrián Ubieto, jenž nastupuje za již zmiňovaný CH Jaca, kde působí celou kariéru. V letošní základní části sehrál 11 zápasů, v nichž získal 21 bodů a v play-off přidal 5 bodů v 8 zápasech. V útoku je třeba se zaměřit na Patricia Fuentese, který si v mládí v Kanadě vyzkoušel středoškolské soutěže a do vlasti se vrátil v 17 letech. Okamžitě se stal důležitou postavou a na loňském šampionátu MS 2. divize skupiny A byl vyhlášen nejlepším hráčem.
     
    Island

    Island se stal členem IIHF teprve v roce 1992 a na žebříčku IIHF se nachází na 35. příčce. Celkový počet hráčů je 566, z čehož 64 jsou muži a 395 děti a junioři. Na Islandu se nachází tři kryté stadiony – největším z nich je Skautahöllin í Laugardal Reykjavík. Nejúspěšnějším klubem současnosti je Skautafélag Akureyrar. Brankářskou jedničkou je Dennis Hedström, který chytá v páté nejvyšší švédské lize za klub Göteborgs IK. V obraně si velmi dobře vede zkušený Ingvar Thor Jonsson, jenž v islandské lize nastupuje za Skautafélag Akureyrar, kde strávil drtivou většinu kariéry. Jonsson hraje za islandskou reprezentaci již od jejího vstpu na mezinárodní scénu. V útoku vypadá nadějně Björn Róbert Sigurdarson, který na klubové úrovni nastupuje za UMFK Esja. Jde o nejproduktivnějšího hráče islandské ligy.
     
    Úvodní sestavy:

    Španělsko: I. García (Barbo) – Brabo, G. Betrán (A), Baldris, A. García, Vicente, Vea, Paul – Rubio, Carbonell, Quevedo – Solorzano, Fuentes (A), Boronat – Puyuelo (C), Muñoz, González – A. Betrán, Cerda, García-Arias.

    Island: D. Hedström (Sigurbergsson) – Pålsson, Ingason, Jónsson, Einarsson, Thorsteinsson (C), Árnason – Maack, R. Hedström, Björnsson – Andrésson (A), Sigurdsson (A), Mikaelsson – Leifsson, Induss, Olafsson – Kristinsson, Knutsson, Magnusson – Johannsson, Gudnason.

    Rozhodčí: Aaro Brannare (FIN) – Markus Eberl (GER), Istvan Mathe (ROU).
     
    Hráči obou celků již přichází na ledovou plochu. Španělsko obléklo černé dresy, zatímco jeho soupeř z Islandu nastupuje v bílých dresech.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:07
    Island právě vstřelil branku!
    Seveřané vstoupili do zápasu perfektně a po vyhraném buly v podání Olafura Björnssona se dostali do útočného pásma, kde mohl po přihrávce před poloodkrytou branku pohodlně skórovat PÉTUR MAACK. Asistence: Olafur Björnsson, Robin Hedström.
    00:07 Pétur MAACK - 0:1
     
    01:50
    Islanďané jsou nabuzení úvodní brankou, takže se opět přestěhovali před brankáře Garcíu, který po další střele přerušuje hru.
     
    02:59
    I favorizovaní Španělé se dostali do útočného pásma, kde se však dlouho nezdrželi a naopak museli zachytávat pas na aktivního Olafura Björnssona.
     
    04:09
    Outsider se v úvodu utkání rozhodně neostýchá a Ignacio García musel řešit nepříjemnou střelu z těžkého úhlu, se kterou si ale poradil.
     
    04:48
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Ovšem Španělsko se přeci jen prosazuje. Na brankovišti dobře operoval IGNACIO SOLORZANO, který dokázal propasírovat volný kotouč za záda Dennise Hedströma. Asistence: Patricio Fuentes.
    04:48 Ignacio SOLORZANO - 1:1
     
    05:34
    K vidění je první vyloučení, když Gaston González zahrál příliš tvrdě a rozhodčí ho posílá na dvě minuty na trestnou lavici za faul kolenem.
     
    06:15
    Islanďané se usadili v útočném pásmu a prověřili pozornost Garcíi, ale ten našel puk ve své výstroji a přerušuje hru.
     
    07:20
    Island právě vstřelil branku!
    Robert Sigurdsson ještě Garcíu neprostřelil, jenže puk se odrazil k JOHANNU LEIFSSONOVI, který přesnou ranou nedal španělskému gólmanovi šanci. Bez asistence.
    07:20 Johann LEIFSSON - 1:2
     
    08:10
    Před brankou zakončoval celkem volný Carlos Quevedo, jenže ranou se mu podařilo trefit pouze soupeřova brankáře, který přerušuje.
     
    09:09
    Jorge Vea musel zamést kotouč o mantinel, protože mu na záda dýchal dotírající islandský hokejista. Následně Španělé puk dostali pryč z obranné zóny.
     
    09:49
    Carlos Quevedo zmátl svým pohybem všechny na ledové ploše včetně sebe, takže nakonec mu rozhodčí pískají postavení mimo hru při pokusu o přechod do útoku.
     
    10:21
    Jonas Magnusson si u mantinelu počíhal na Juana Muñoze, jehož poslal nedovoleně k ledu, za což bude pykat dvě minuty na trestné lavici.
     
    10:38
    Patricio Fuentes dorážel na brankovišti, leč kotouč se mu za záda Dennise Hedströma procpat nepodařilo.
     
    11:20
    Islanďanům se podařilo dostat kotouč pryč z obranného pásma, takže jejich soupeř musí zahajovat nové útočné snažení od vlastní branky.
     
    11:57
    Od modré čáry napřáhl Guillermo Betrán, ale jeho prudkou ránu dokázal udržet Dennis Hedström.
     
    12:21
    Vyloučený Magnusson se vrací na ledovou plochu, takže Španělsku se přesilovou hru zužitkovat nepodařilo.
     
    13:20
    Španělé však zůstávají usazení v útočném pásmu i po skončení přesilové hry a tlačí se za vyrovnáním.
     
    13:33
    Tlak Španělska končí nedovoleným zákrokem Olafura Björnssona, který si pomohl hákováním a také si odpočine na trestné lavici.
     
    14:40
    Španělé byli dlouho natlačeni v útočném pásmu, kde však chyběla střelba, načež se obrana Islandu dostala k puku a vyhazuje přes všechny čáry.
     
    15:33
    Druhá přesilová hra v podání Španělska nebyla vůbec vydařená a Dennis Hedström nebyl v žádném vážnějším ohrožení.
     
    16:30
    Teď však již Hedström zažíval složitější časy, nicméně i přes velkou snahu Španělů nekapituloval. Ránu Vicenteho vytěsnil do strany.
     
    17:35
    Seveřané se opět vydali na loupežnou výpravu, ze které však vytěžili pouze ránu, která rozezvučela zadní mantinel.
     
    18:12
    Oriol Boronat nedokázal udržet kotouč za brankou Islandu, takže se celek z chladného severu opět ubránil.
     
    18:49
    Další vyloučení v podání Islandu. Tentokrát si nedal pozor na svůj zákrok Aron Knutsson a je potrestán dvěma minutami na trestné lavici.
     
    19:30
    Islanďané dokázali vyhodit kotouč a zatím se tedy celkem úspěšně brání další španělské přesilové hře.
     
    19:56
    V závěru musel přeci jen Hedström na led při nepříjemném závaru, ale situaci vyřešil.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Máme za sebou úvodní třetinu utkání mezi Španělskem a Islandem, kde se Seveřané dostali do rychlého vedení brankou ze sedmé vteřiny, o kterou se postaral Pétur Maack po vynikající přihrávce Olafura Björnssona. Španělé se dlouho nemohli dostat do tempa, až se důrazem na brankovišti prosadil Ignacio Solorzano. Ovšem Islanďané si svoje vedení dokázali vzít nazpátek po precizně provedeném zakončení Johanna Leifssona. Španělé měli v úvodní třetině k dispozici tři přesilové hry, ale ani jednu využít nedokázali. Knutssonovo vyloučení se však protáhne ještě do začátku druhé části hry.
    Počet střel v 1. třetině: Španělsko – 17, Island – 10.
    Druhá část hry začne přibližně v 16:19.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:49
    Vyloučený islandský hokejista již naskakuje na ledovou plochu, takže Španělé nezužitkovali ani třetí přesilovou hru v dnešním utkání.
     
    21:27
    Zasahovat musel Ignacio García po další svižné akci severského družstva. Španělský gólman přerušil hru a vhazuje se po jeho pravici.
     
    22:09
    Ignacio García sebral z ledu volný kotouč a chtěl rozehrávat, což si zase rychle rozmyslel, když viděl dojíždějícího soupeře.
     
    22:34
    Zakázané uvolnění v podání Španělska vrací hru před Ignacia Garcíu. Španělům se zatím nedaří zatlačit svého soupeře před branku, kterou hájí Dennis Hedström.
     
    23:05
    Hodně nedůraznou střelu od modré čáry vyslal Javier García-Arias. Jeho pokus chytá Hedström do lapačky a přerušuje hru.
     
    23:39
    Aron Knutsson nahazoval kotouč do útočného pásma, jenže provedl to ještě před půlkou hřiště, takže se píská zakázané uvolnění.
     
    24:33
    Johann Leifsson přerušil nadějně se rozvíjející útok Španělska, když nepustil přihrávku na rozjetého hokejistu v černém.
     
    25:47
    Dennis Hedström teď vůbec nevěděl, kde má kotouč, ale měl štěstí, protože se musel nacházet někde pod islandským gólmanem, takže se přerušuje hra.
     
    26:17
    Andri Mikaelsson se dostal do velmi dobré šance po chybě ve španělské obraně, ale tváří v tvář Garcíovi nedokázal dokončit svůj blafák a kotouč mu ujel.
     
    27:10
    Bergur Einarsson ve spolupráci s Aronem Knutssonem dostali kotouč pryč z obranného pásma Islandu.
     
    27:42
    Jasný ofsajd si nepohlídali Španělé, když se útočící hráč vypravil do pásma, ale jaksi nepočkal na kotouč, který si chtěl převzít až v zóně soupeře, což se samozřejmě nesmí.
     
    28:11
    Islanďané důrazem vybojovali kotouč v útočném pásmu, jenže přihrávka před branku se nepotkala s přesností.
     
    28:50
    Trochu zmateně vypadal Dennis Hedström po zákroku, který předvedl proti jednomu ze španělských soupeřů, jenž vyslal skrytou střelu.
     
    29:41
    Teď už však předvedl Hedström jistý zákrok po střele od modré čáry, na kterou dobře viděl.
     
    30:28
    Islandská obrana obětavě zblokovala střelu soupeře. Španělé mají zatím problém zaskočit hodně pozornou defenzivu Seveřanů.
     
    31:06
    Paul Cerda se sice propracoval přes bránícího protivníka, jenže pak naservíroval natolik nepřesný pas, že ho poslal pouze na hůl soupeře.
     
    32:06
    Robert Sigurdsson našel volného Andriho Mikaelssona, jehož rána se však mezi tři tyče nevešla.
     
    32:10
    Ignacio Vicente však během předchozí akce fauloval, takže Island si zahraje druhou přesilovou hru, přičemž tu první dokázal využít.
     
    32:45
    Aron Knutsson skončil na ledové ploše, ale sudí situaci jako faul nevyhodnotil, načež Španělé snadno vyhazují přes všechny čáry.
     
    33:00
    Guillermo Betrán se po střetu s Knutssonem nemůže zvednout na nohy, takže je povolán lékař, který zkušeného španělského hokejistu ošetřuje.
     
    33:30
    Islanďané se v pokračující přesilové hře usadili v útočném pásmu, ale jejich snažení zoufale chybí střelba.
     
    33:45
    Španělé dokázali dostat kotouč pryč z obranného pásma, takže se jim daří otupit snahu soupeře.
     
    34:10
    Vyloučený hokejista naskakuje na ledovou plochu, takže Španělsko hraje v plném počtu a druhé přesilovce soupeře už se ubránilo.
     
    34:59
    Zblokovaná španělská střela končí pouze na zadním mantinelu, takže Hedström mohl zůstat v klidu.
     
    35:10
    Olafur Björnsson zbytečným zákrokem oslabuje svůj celek a dává přesilovou hru soupeři. Na dvě minuty míří na trestnou lavici za krosček.
     
    35:40
    Španělé začali přesilovou hru hodně aktivně, ale Oriol Rubio ani na několikrát neprocpal kotouč pod betony Dennise Hedströma.
     
    36:13
    Další nebezpečnou španělskou střelu v podání Baldrise musel řešit Hedström, jemuž ještě před brankou clonil Juan Muñoz.
     
    36:35
    Islanďané dokázali vybojovat kotouč, který následně poslali přes všechny čáry. Poté došlo ke srážce, kterou odnesl Juan Brabo, jenž zůstává v nehokejové pozici na ledové ploše a také on potřebuje lékařskou pomoc.
     
    37:09
    Španělsko právě vstřelilo branku!
    Přeci jen se Španělé dočkali vyrovnání v závěru přesilové hry. Od modré čáry vypálil Alfonso García, jehož střelu ještě Hedström vytěsnil, ale na dorážku GASTÓNA GONZÁLEZE už byl krátký. Asistence: Alfonso García, Carlos Quevedo.
    37:09 Gastón GONZÁLEZ - 2:2
     
    38:10
    Islanďané se však snaží opět něco udělat se skóre a vydávají se do útočného pásma.
     
    38:59
    Island právě vstřelil branku!
    Neuvěřitelné. Chvilka stačila Islandu k vstřelení další branky, když ROBERT PÅLSSON dostal přesnou přihrávku před branku a věděl si rady. Asistence: Robin Hedström, Pétur Maack.
    38:59 Robert PÅLSSON - 2:3
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    I ve druhé třetině padaly branky, i když k vidění byly až v samém závěru. Nejprve se o vyrovnání v přesilové hře postaral Gastón González důrazem v předbrankovém prostoru, ale téměř vzápětí skóroval Robert Pålsson, takže Španělé mají stále co dohánět. Budou to mít nesmírně obtížné, protože narazili na houževnatého soupeře, který hraje poměrně kvalitní utkání. Španělům se navíc v průběhu zápasu zranila dvojice hráčů a není jisté, zda bude některý z nich schopen pokračovat.
    Střely po druhé třetině: Španělsko – 27, Island – 19.
    Třetí třetina začne přibližně v 17:10.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    41:00
    V úvodu třetí části hry jsme nejprve mohli sledovat islandskou snahu o zteč soupeřovy branky, aby se následně vpřed vydali i Španělé, ale ani jim nebylo přáno.
     
    41:56
    Ignacio Solorzano se neohroženě vydal skrz obranné šiky Islandu a probojoval se až ke dvěma střelám, ale Hedström obě pokryl.
     
    43:00
    Island se však opět vymanil z obranného pásma a nepřipouští žádný tlak Španělska, které potřebuje vyrovnat nepříznivý stav.
     
    43:49
    Kristian Kristinsson hledal přihrávkou najíždějícího spoluhráče, ale záměr se mu nepodařilo realizovat.
     
    44:15
    Carlos Quevedo také předvedl pěkný průnik, jenže zpětná přihrávka skončila pouze na hokejce vracejícího se protihráče.
     
    45:31
    Po pěkné kombinaci Španělska výborně zasáhl Dennis Hedström, který se položil na led, čímž zamezil soupeřovi v zakončení.
     
    46:06
    Kotouč doletěl ze středího pásma až na Garcíu, který raději přerušuje hru, protože k němu dojížděl Robert Sigurdsson, jenž by gólmanovi nenechal potřebný klid na rozehrávku.
     
    47:18
    Nepovedenou rozehrávku španělské obrany dokázali zachytit Islanďané, avšak do zakončení možnost nedovedli.
     
    48:00
    Příliš dlouhá přihrávka na pravou stranu na Carlose Queveda končí pouze zakázaným uvolněním, takže se vhazuje po pravici Ignacia Garcíi.
     
    48:02
    Pozoruhodná situace se odehrála na ledové ploše, když islandský brankář dostává dvě minuty za zdržování hry. Trest za něj odpyká Sigurdur Thorsteinsson.
     
    48:52
    Pumelici Oriola Boronata schytal jeden z bránících islandských hokejistů a puk mizí pryč z útočného pásma.
     
    49:34
    Andri Mikaelsson ujel v oslabení a Alfonso García ho zezadu obejmul, takže mu znemožnil zakončení. Mikaelsson dostal výhodu trestného střílení.
     
    49:34
    Mikaelsson zkusil blafák, ale slabé zakončení nemělo šanci překonat Ignacia Garcíu, takže stav se nemění.
    49:34 Mikaelsson trestné střílení neproměnil
     
    50:08
    Na druhé straně musel řešit Dennis Hedström další nepříjemnou střelu a následný pokus o dorážku v podání Oriola Rubia, ale poradil si.
     
    51:00
    Další nebezpečné zakončení v podání Španělska končí na výborném islandském brankáři.
     
    52:22
    Defenziva Španělska musela vyřešit další nepříjemnou situaci, ale tentokrát si s nebezpečnými islandskými útočníky poradila.
     
    53:10
    Islanďané se pokusili udržet kotouč v útočném pásmu co nejdéle a ušetřili tím cenné vteřinky.
     
    53:53
    Zpoza branky letěla španělská přihrávka, kterou ale zachytil pouze jeden z Islanďanů.
     
    54:50
    Španělům se vůbec nedaří usadit na delší dobu v útočném pásmu a soupeř se jejich pokusům s přehledem brání.
     
    55:29
    Juan Brabo hledal před brankou nahozením někoho ze spoluhráčů, kdo by puk tečoval za záda Hedströma, ale nepodařilo se.
     
    56:20
    Oriol Rubio se protáhl do útočného pásma, kde však nepřesnou přihrávkou spoluhráče nenašel.
     
    56:44
    Jonas Magnusson dostává v závěru dvouminutový trest za sekání a Španělé vrhnou všechny síly do vyrovnání. Island si zároveň vyžádal oddechový čas.
     
    57:00
    Islanďané dokázali okamžitě po vhazování vyhodit kotouč přes všechny čáry.
     
    57:40
    Outsider mohl rozhodnout v oslabení, ale únik byl zakončen pouze střelou, která rozezněla zadní mantinel.
     
    58:21
    Puk se odrazil od mantinelu přímo k Dennisi Hedströmovi, který raději přerušuje hru.
     
    58:21
    Španělský trenér si vyžádal oddechový čas a je pravděpodobné, že sáhne ke hře bez gólmana.
     
    58:30
    Hra v šesti se zatím nekoná a Španělé tak pokračují v obléhání soupeřovy branky.
     
    58:44
    Vyloučený hráč už se vrátil na ledovou plochu, takže se Island může bránit v plném počtu.
     
    59:38
    Islanďané dostali kotouč do středního pásma a s jejich nadějemi na výhru to vypadá zase o něco růžověji.
     
    Konec zápasu.
     
    Máme zde první překvapivý výsledek letošního mistrovství světa v ledním hokeji 2. Divize skupiny A. Island si vyšlápl na favorizované Španělsko, které dokázal porazit 3:2. Islanďané předvedli soustředěný výkon a cílevědomě si dokráčeli pro všechny body. Španělé rozhodně nepředvedli očekávanou podívanou a v dalším průběhu turnaje se budou muset hodně zlepšit. Ve třetí třetině sice svého severského soupeře přestříleli, nicméně branku se jim vsítit nepodařilo. Halou tedy může zaznít islandská hymna na počest vítězného týmu.
    Hráči zápasu: Španělsko – Alejandro Carbonell, Island – Robert Pålsson.
    Počet střel: Španělsko – 41, Island – 22.
    Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne. (17:42:41)

    Pavel Černý

    Branky a nahrávky: 5. Boronat (Fuentes), 38. González (A. García, Quevedo) – 1. Maack (Björnsson, R. Hedström), 8. Leifsson, 39. Pålsson (Maack, R. Hedström)


    Španělsko: I. García (Barbo) – Brabo, G. Betrán (A), Baldris, A. García, Vicente, Vea, Paul – Rubio, Carbonell, Quevedo – Solorzano, Fuentes (A), Boronat – Puyuelo (C), Muñoz, González – A. Betrán, Cerda, García-Arias.
    Island: D. Hedström (Sigurbergsson) – Pålsson, Ingason, Jónsson, Einarsson, Thorsteinsson (C), Árnason – Maack, R. Hedström, Björnsson – Andrésson (A), Sigurdsson (A), Mikaelsson – Leifsson, Induss, Olafsson – Kristinsson, Knutsson, Magnusson – Johannsson, Gudnason.

    Rozhodčí: Aaro Brannare (FIN) – Markus Eberl (GER), Istvan Mathe (ROU)

    Diváci: 190
    bahis siteleri