Kvalifikace VC Velké Británie Vítěz: L. Hamilton (Mercedes) (kon.)
konec
Kvalifikace Velké ceny Velké Británie

Vítěz: L. Hamilton (Mercedes)

Sobota 15.07.2017, 14:00 • Okruh: Silverstone, Velká Británie • Formule 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 14 hodin sledovat on-line přenos ze samotného závodu. Mějte se hezky a příjemný zbytek soboty. (15:25:48)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Velké Británie, kterou ovládl miláček domácího publika Lewis Hamilton časem 1:26.600, čímž druhému Kimimu Räikkönenovi nadělil půl sekundy! V první řadě tedy budou stát Hamilton s Räikkönenem, v té druhé pak Vettel s Verstappenem, protože Bottas dostane penalizaci pěti míst za předčasnou výměnu převodovky. O velké překvapení se postaral Stoffel Vandoorne, který dovezl svůj mclaren do třetí části kvalifikace a díky trestu pro Bottase bude startovat z osmého místa. Smůla potkala Daniela Ricciarda, jemuž selhalo auto, které nechal stát vedle trati, čímž se postaral o krátké vyvěšení červených vlajek a pozastavení kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie: 1. Hamilton, 2. Räikkönen, 3. Vettel, 4. Bottas, 5. Verstappen, 6. Hülkenberg, 7. Pérez, 8. Ocon, 9. Vandoorne, 10. Grosjean, 11. Palmer, 12. Kvjat, 13. Alonso, 14. Sainz, 15. Massa, 16. Stroll, 17. Magnussen, 18. Wehrlein, 19. Ericsson, 20. Ricciardo.
     
    Konec kvalifikace.
     
    0:00
    Lewis Hamilton projel cílem v čase 1:26.600 a druhému Kimimu Räikkönenovi nadělil půl sekundy! Trojnásobný mistr světa ovládl kvalifikaci se vší noblesou a získává pole position!
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    0:20
    Valtteri Bottas probrzdil v nájezdu do zatáčky, čímž přišel o drahocenné vteřinky. To může hrát rozhodující roli v boji o pole position.
     
    1:12
    Sportovní komisaři budou vyšetřovat incident mezi Hamiltonem a Grosjeanem, ke kterému došlo v zatáčce číslo 16.
     
    2:17
    Všichni piloti opustili boxovou uličku a finiš třetí části kvalifikace je na spadnutí. Lewis Hamilton je na nejlepší cestě k zisku třetího pole position na Silverstonu za sebou.
     
    3:10
    Jako první vyjel z garáže Esteban Ocon a závěrečné kvalifikační boje tak vrcholí!
     
    4:41
    Průběžné pořadí vypadá takto: Hamilton, Vettel, Bottas, Räikkönen, Verstappen Hülkenberg, Pérez, Ocon, Grosjean a Vandoorne.
     
    5:14
    Všichni jezdci postupně zajeli do boxů a na trati tak panuje naprostý klid před závěrečnou bouří.
     
    6:02
    Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Silverstonu v předchozích dvou letech a dnes tedy útočí na kvalifikační hattrick.
     
    7:35
    Sebastian Vettel porazil Valtteriho Bottase o desetinu sekundy a odsunul jej na třetí místo. Týmový kolega Sebastiana Vettela Kimi Räikkönen je čtvrtý.
     
    8:46
    Valtteri Bottas zajel hodně dobré kolo, ale z prvního místa jej záhy sesadil Lewis Hamilton, který byl rychlejší o 349 tisícin a zaznamenal čas 1:27.231.
     
    9:45
    Romain Grosjean a Max Verstappen zamávali svým mechanikům a vyrazili bojovat o co nejlepší umístění na startu zítřejšího závodu. Všichni závodníci jsou momentálně na trati.
     
    10:54
    Světoví šampioni v barvách Ferrari ale nelenili moc dlouho a i oni už opustili pit lane. U mechaniků stále zůstávají Max Verstappen a Romain Grosjean.
     
    11:50
    Oba piloti stáje Mercedes na nic nečekali a mezi prvními vyjeli na trať. Zato Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen zatím zůstávají v garážích.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších nepostupují Palmer, Kvjat, Alonso, Sainz a Massa.
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola!
     
    1:28
    V současné chvíli by do třetí části kvalifikace neprošli Sainz, Alonso, Pérez, Palmer, Massa.
     
    2:10
    Valtteri Bottas je jediným pilotem, který má na svém voze měkké pneumatiky. Všichni ostatní nazuli super-měkkou směs.
     
    3:41
    Hodně práce má před sebou také Fernando Alonso, který je momentálně jedenáctý, což značí, že je prvním nepostupujícím. Ale vzpomeňte, jak dopadla první část kvalifikace. Třeba nás dvojnásobný světový šampion znovu něčím překvapí.
     
    4:55
    Carlos Sainz konečně opustil boxy a vydal se na trať. Španělský jezdec má před sebou hodně těžký úkol spočívající v boji o postup mezi desítku nejrychlejších, přičemž má k dispozici necelých pět minut.
     
    5:05
    Za současné konstelace by do závěrečného kvalifikačního dějství nepostoupili Pérez, Grosjean, Palmer, Massa a Sainz.
     
    6:37
    Důvodem absence Daniila Kvjata ve druhé části kvalifikace jsou nejspíš nějaké problémy na jeho voze, protože mechanici pracují na monopostu ruského jezdce.
     
    7:15
    Ovšem ani Valtteri Bottas nezůstal první nikterak dlouho, neboť jej vzápětí překonal Lewis Hamilton časem 1:29.097, což znamená, že Brit byl rychlejší o 590 tisícin.
     
    8:24
    Na čele průběžného pořadí se to pěkně rychle střídá, před malou chvílí byl ve vedení Verstappen, po něm Vettel a momentálně kraluje Valtteri Bottas.
     
    9:47
    Jediným jezdcem, který dosud nevyrazil na závodní dráhu, je Carlos Sainz ze stáje Toro Rosso. Španěl asi nechá své pokusy až na poslední chvíli.
     
    10:12
    Nico Hülkenberg má za sebou hodně dobré kolo, protože zajel čas 1:31.085 a je první! Němec ve službách Renaultu překonal Lewise Hamiltona o 60 tisícin sekundy.
     
    10:25
    Ještě rychlejší než Räikkönen byl Lewis Hamilton, který útočí na vedoucí pozici, ovšem hodně dobré kolo má rozjeté Nico Hülkenberg!
     
    11:15
    Na prvním místě se usadil Kimi Räikkönen, který za sebou nechal Sebastiana Vettela nebo Fernanda Alonsa.
     
    12:32
    Podle informací, které řekl Fernando Alonso v týmovém rádiu, přeci jen ještě na určitých částech tratě trochu kape. Ale nejedná se o nic dramatického, a tak jezdci mohou kroužit na současných pneumatikách.
     
    13:20
    Valtteri Bottas nazul pro začátek druhé fáze kvalifikace měkké pneumatiky. Na trať postupně vyjíždějí další a další jezdci.
     
    14:27
    Mezi prvními vyrazil na trať Daniil Kvjat, za ním pak Max Verstappen či Valtteri Bottas.
     
    15:00
    Druhá část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Tak to byl závěr jako blázen! Fernando Alonso jen tak tak stihl najet do posledního měřeného kola a na suchých pneumatikách si dojel pro první místo v úvodní části, přičemž dosud byl na poslední pozici! WOW!
     
    0:00
    Do druhé fáze kvalifikace nepostupují Stroll, Magnussen, Wehrlein, Ericsson, Ricciardo.
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola..
     
    1:05
    Do druhé části kvalifikace by v současné chvíli neprošli Ericsson, Vandoorne, Wehrlein, Palmer, Alonso.
     
    1:49
    Do boxů odbočil Fernando Alonso, který nazul suché pneumatiky. Tento krok znamená, že déšť nad Silverstonem už ustal.
     
    2:46
    Jezdci se na čele průběžného pořadí střídají jako den a noc, aktuálním lídrem celého pelotonu je Max Verstappen, který zajel čas 1:38.912.
     
    3:09
    Na hraně postupu se nachází Stoffel Vandoorne, který je momentálně v boxech a měl by ve zbývající části prvního kvalifikačního dějství ještě vyrazit na trať, pokud nechce spoléhat na ostatní soupeře.
     
    4:38
    Je tomu skutečně tak, Sebastian Vettel proťal imaginární cílovou pásku časem 1:40.056 a je první. Vettel byl rychlejší o vteřinu a dvě stě čtyřicet tisícin.
     
    5:56
    Moje premisa se potvrdila, Lewis Hamilton projel cílem, zaknihoval čas 1:41.296 a usadil se na vedoucí příčce. Dobře rozjeté kolo má Sebastian Vettel, který by mohl Hamiltona porazit.
     
    6:47
    Na první pozici stále figuruje Daniel Ricciardo, jenže ten už svůj čas v úvodním kvalifikačním segmentu nezlepší. Je pravděpodobné, že jej za chvíli někdo z prvního místa sesadí.
     
    7:11
    Za současné konstelace by do druhé fáze kvalifikace nepostoupili Stroll, Magnussen, Palmer, Wehrlein a Ericsson.
     
    8:34
    Zatímco ostatní jezdci rychle vyrazili zpět na závodní dráhu, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso a Max Verstappen si dávají trochu na čas a zůstávají u svých mechaniků.
     
    9:24
    Jedinými dvěma závodníky, kteří dosud nezaznamenali žádný měřený čas, jsou Pascal Wehrlein a Marcus Ericsson ze stáje Sauber.
     
    10:07
    Jezdci opouští pit lane, což značí, že první část kvalifikace pokračuje! Všichni jezdci mají nazuté gumy do přechodných podmínek.
     
    10:07
    První část kvalifikace bude restartována ve 14:12.
     
    10:07
    Ředitelství závodu vyvěsilo červené vlajky, což znamená, že kvalifikace je zastavena! Důvodem je stojící monopost Daniela Ricciarda vedle trati a vedení závodu tak chtělo umožnit traťovým maršálům, aby formuli v klidu odtlačili.
     
    11:02
    Daniel Ricciardo odstavil svůj vůz mimo trať a nevypadá to, že bude pokračovat v kvalifikaci. Australan tak odstartuje do zítřejšího závodu z chvostu startovního pole.
     
    12:41
    Lewis Hamilton nevychytal nájezd do zatáčky a na malý moment opustil trať. Brit zatím nezajel žádný měřený čas, a jakmile projede cílem, zcela jistě nebude první, protože ztratil drahocenné vteřinky.
     
    13:10
    Z boxů vyjíždí Marcus Ericsson, za ním byl měl pit lane opustit také Pascal Wehrlein, který je dosud jediným pilotem, jenž se na trať ještě nepovídal.
     
    14:05
    Daniel Ricciardo zajel čas 1:42.966 a vyhoupl se na první místo. Podle dostupných informací začíná pršet čím dál více, což potvrdil v týmovém rádiu Kimi Räikkönen.
     
    15:14
    K mechanikům zajeli oba piloti Force India v pořadí Sergio Pérez, Esteban Ocon, kteří nazuli pneumatiky do přechodných podmínek.
     
    16:32
    Garáž opustil také Lewis Hamilton, zato Sebastian Vettel si zatím dává na čas. Miláček domácího publika vyrazil na dráhu na super-měkkých pneumatikách.
     
    17:50
    Jako první vyjel na trať Daniel Ricciardo, který za sebou veze peloton dalších jezdců.
     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    Podle aktuálních informací začalo nad Silverstonem trochu pršet, ale zatím se jedná o drobné mrholení.
     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl na Silverstonu nejrychlejší Valtteri Bottas z Mercedesu časem 1:29.106, druhý Lewis Hamilton na něj ztratil 78 tisícin. Třetí projel cílem Max Verstappen s mankem 498 tisícin na vedoucího Bottase. Sebastian Vettel vyzkoušel na svém voze novou ochranu hlavy, tzv. štít, který by mohl být zaveden místo již dříve zkoušeného "halo". Čtyřnásobný mistr světa dostal v zatáčce Becketts smyk, ale svůj monopost nakonec ukočíroval. Technické problémy potkaly Jolyona Palmera, který kvůli nim vynechal velkou část tréninku.


    Také druhý trénink si podmanil Valtteri Bottas, který zajel čas 1:28.496. Druhé místo znovu obsadil Lewis Hamilton se ztrátou 47 tisícin a na třetí pozici vyskočil Kimi Räikkönen, jemuž Bottas nadělil 332 tisícin sekundy. V prostřední tréninkové fázi málem došlo k nehodě, když se Verstappen málem střetl s Massou. V zatáčce Becketts vyjeli mimo trať Grosjean, Sainz a Räikkönen.


    Generálku na kvalifikaci, která byla ovlivněna deštěm, ovládl domácí Lewis Hamilton časem 1:28.063. Druhý Sebastian Vettel byl pomalejší o 32 tisícin a třetí Valtteri Bottas o 74 tisícin. Kvůli horším podmínkám na trati se v jednu chvíli roztočil Daniel Ricciardo, ale svoji formuli dokázal zkrotit.

     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na desátý závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Velké Británie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.

    Michal Šandor

    bahis siteleri