Sprinty mužů a žen, Lahti Vítěz: F. Pellegrino (ITA) a M. Fallaová (NOR) (kon.)
konec
SP - sprinty mužů a žen, Lahti

Vítěz: F. Pellegrino (ITA) a M. Fallaová (NOR)

Sobota 03.03.2018, 13:15 • Lahti (Finsko) • Běh na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:15.
     
    Sportovní hry v Lahti připomínají malé mistrovství světa, kromě skokanů a sdruženářů se ve zdejším areálu konají také závody Světového poháru v běhu na lyžích a v sobotu jsou na programu sprinty.
    Účastníci finále, které se pojede volnou technikou, budou známi teprve po dopoledních kvalifikačních jízdách.
     
    Pořadí Světového poháru žen:
    1. Heidi Wengová (NOR) 1346
    2. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) 1147
    3. Jessica Digginsová (USA) 967
    4. Krista Pärmäkoskiová (FIN) 837
    5. Teresa Stadloberová (AUT) 731
    6. Charlotte Kallaová (SWE) 690
    ......
    24. Petra Nováková (CZE) 208
    86. Kateřina Beroušková (CZE) 13
     
    Pořadí Světového poháru mužů:
    1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 1112
    2. Dario Cologna (SUI) 953
    3. Martin Johnsrud Sundby (NOR) 935
    4. Alex Harvey (CAN) 900
    5. Aleksander Bolšunov (RUS) 710
    6. Maurice Manificat (FRA) 689
    ......
    35. Martin Jakš (CZE) 126
    136. Michal Novák (CZE) 2
    139. Petr Knop (CZE) 1
     
    Z kvalifikací si bohužel nevyjel účast ve finále žádný český lyžař. Petra Nováková obsadila 47. místo, následovaná Kateřinou Berouškovou.
    Obdobně dopadli čeští muži, Luděk Šeller si připsal také 47. místo a Michal Novák skončil jedenapadesátý.
     
    Finále začne závodem žen na 1,4 km ve 13:15, muži by měli přijít na řadu ve 13:42 a jejich trať je o 200 metrů delší.
    Čtvrtfiná
    Pravidla jsou pro obě pohlaví stejná, čtvrtfinále se jede v pěti rozjížďkách, z každé postupují dva nejlepší a další dva závodníci postupují na čas. Semifinále má podle stejných pravidel 12 účastníků a následovat bude šestičlenné finále.
     
    V první rozjížďce žen se představí Krista Pärmäkoskiová (FIN), Victoria Carlová (GER), Maiken Caspersen Fallaová (NOR), Stina Nilssonová (SWE), Ingvild Flugstad Østbergová (NOR) a Maja Dahlqvistová (SWE).
     
    Závod právě začal.
     
    1/4ž
    První čtvrtfinále vyhrála Stina Nilssonová (SWE) v čase 2:54,98 před obhájkyní loňského vítězství Maiken Fallaovou (NOR). Dahlqvistová a Østbergová budou čekat na časy z ostatních jízd. Nejlepší závodnice z kvalifikace, olympijská medailistka z maratónu Pärmäkoskiová a Němka Carlová, nabraly ztrátu hned na začátku a zejména Carlová už závěr vypustila.
     
    Ve druhé rozjížďce se představí Hanna Falková (SWE), Sadie Bjornsenová (USA), Nadine Fähndrichová (SUI), Marit Bjørgenová (NOR), Thea Krokan Murudová (NOR) a Hanna Kolbová (GER).
    Jak si povede historická rekordmanka olympijských her na nejkratší běžecké trati?
     
    1/4ž
    I další semifinalistiky jsou ze Švédska a Norka. Marit Bjørgenová uhájila druhé místo za vítěznou Falkovou ve spurtu o devět setin vteřiny před Švýcarkou Fähndrichovou. Ta má ještě naději postoupit na čas, stejně jako Dahlqvistová z první jízdy.
    Bjornsenová, Kolbová a Murudová končí ve čtvrtfinále.
     
    Účastnicemi třetího čtvrtfinále jsou Natalja Něprjajevová (RUS), Tiril Udnes Wengová (NOR), Ida Ingemarsdotterová (SWE), Laurien van der Graaffová (SUI), Jonna Sundlingová (SWE) a Rosie Brennanová (USA).
     
    1/4ž
    Druhá žena kvalifikace Natalija Něprjajevová končí už ve čtvrtfinále, to je velké překvapení. Tato jízda byla nejpomalejší, vyhrává ji do třetice Švédka – Ida Ingemarsdotterová časem 2:56,98. Postupuje také van der Graaffová, další tři závodnice spurtovaly za ní jen o špičky lyží. Poslední dojela s odstupem Američanka Brennanová.
     
    Na start přesposledního čtvrtfinále nastupují Sandra Ringwaldová (GER), Heidi Wengová (NOR), Lotta Udnes Wengová (NOR), Sophie Caldwellová (USA), Aino-Kaisa Saarinenová (FIN) a Natalja Matvejevová (RUS).
     
    1/4ž
    Jízdy jsou čím dál pomalejší, ze čtvrtého čtvrtfinále postupují Němka Ringwaldová časem 2:58,54 a těsně za ní Caldwellová z USA. Další čtyři lyžařky jsou bez šance na postup. Vyřazena je celá trojice norských sester Wengových.
     
    Čtvrtfinále uzavře šestice lyžařek, kterou tvoří Greta Laurentová (ITA), Anne Winklerová (GER), Anamarija Lampičová (SLO), Anne Kjersti Kalvåová (NOR), Ida Sargentová (USA) a Anna Dyviková (SWE).
     
    1/4ž
    Sledovali jsme dojezd celého hloučku, v němž měly nejvíce sil Anna Dyviková a Anne Winklerová. Čtyři z pěti jízd tedy vyhrávají Švédky. Další závodnice jsou vyřazeny, třetí Lampičové chybělo k postupu sedm setin.
     
    Skončilo čtvrtfinále žen.
     
    Postupující do semifinále žen:
    1. Stina Nilssonová (SWE)
    2. Hanna Falková (SWE)
    3. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    4. Marit Bjørgenová (NOR)
    5. Nadine Fähndrichová (SUI)
    6. Maja Dahlqvistová (SWE)
    7. Ida Ingemarsdotterová (SWE)
    8. Laurien van der Graaffová (SUI)
    9. Anna Dyviková (SWE)
    10. Anne Winklerová (GER)
    11. Sandra Ringwaldová (GER)
    12. Sophie Caldwellová (USA)
     
    Začal závod mužů.
     
    Prvního čtvrtfinále mužů se účastní Johannes Høsflot Klæbo (NOR), Federico Pellegrino (ITA), Renaud Jay (FRA), Maciej Staręga (POL), Valentin Chauvin (FRA) a Erik Bjornsen (USA).
     
    1/4m
    Prvními semifinalisty jsou Pellegrino a Klæbo. Ital v cílové rovince přespurtoval největšího favorita závodu a stanovil úvodní čas 3:03,56. Podstatnější bude čas pro třetího a čtvrtého muže této jízdy, Jay zajel 3:03,90 a Bjornsen 3:05,12. Pro Chauvina a Staręgu závod končí.
     
    O další místa se poperou ve druhé jízdě Baptiste Gros (FRA), Ristomatti Hakola (FIN), Sindre Bjørnestad Skar (NOR), Finn Hågen Krogh (NOR), Anton Persson (SWE) a Andrew Musgrave (GBR).
     
    1/4m
    Polovinu závodu odtáhl druhý muž kvalifikace Gros, ve stoupání se před něj dostali Nor Skar a Fin Hakola, ale Francouz v cílové rovince opět zabral a snažil se prosmýknout mezi ně. Podle původních výsledků se mu to povedlo, ale po opravě a zhlédnutí záznamů z fotobuněk se na druhé místo za vítězného Skara posunul Hakola. Gros ještě výkonem 3:04,09 může doufat v postup na čas, zatímco Krogh, Persson a Musgrave jsou mimo hru.
     
    Lucas Chanavat (FRA), Aleksander Bolšunov (RUS), Eirik Brandsdal (NOR), Maicol Rastelli (ITA), Andrew Young (GBR) a Emil Iversen (NOR) – takové je obsazení třetí čtvrtfinálové jízdy.
     
    1/4m
    Dlouho taktická a zdánlivě pomalejší jízda v závěru vygradovala, vítězem je Nor Iversen o dvě desetiny před Chanavatem. Šťastní poražení z této jízdy nebudou. Brandsdal, Rastelli, Bolšunov i Young končí ve čtvrtfinále.
     
    Ochozy v Lahti ožily. Ve čtvrté jízdě se představí polovina domácích závodníků: Anssi Pentsinen (FIN), Gjøran Tefre (NOR), Richard Jouve (FRA), Martti Jylhä (FIN), Verneri Suhonen (FIN) a Roman Schaad (SUI).
     
    1/4m
    Také tentokrát objeli závodníci krátký okruh společně a v zatím nejpomalejší jízdě rozhodovaly závěrečné metry. Postupují pouze Richard Jouve (3:04,18) a domácí Anssi Pentsinen. Těsně vyřazeni jsou Tefre a Jylhä, zatímco Schaad a Suhonen už ztratili naději před nájezdem do cílové rovinky.
     
    Gleb Retivych (RUS), Jovian Hediger (SUI), Kevin Bolger (USA), Francesco De Fabiani (ITA), Karl-Johan Westberg (SWE) a Pål Golberg (NOR) se poperou o poslední dvě volná místa, případně se pokusí vystrnadit z pozic "LL" oba Francouze Jaye s Grosem.
     
    1/4m
    Paráda! Nejrychlejší jízda překvapivě přišla na závěr, kde chyběla největší jména. Oba Francouzi protáhli obličeje, šťastnými poraženými jsou Westberg a debutant ve Světovém poháru Bolger. Jízdu vyhrál v nejlepším čase dne 3:01,92 Rus Gleb Retivych před De Fabianim z Itálie.
     
    Čtvrtfinále mužů skončilo.
     
    Postupující do semifinále mužů:
    1. Gleb Retivych (RUS)
    2. Francesco De Fabiani (ITA)
    3. Karl-Johan Westberg (SWE)
    4. Kevin Bolger (USA)
    5. Emil Iversen (NOR)
    6. Federico Pellegrino (ITA)
    7. Lucas Chanavat (FRA)
    8. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
    9. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
    10. Ristomatti Hakola (FIN)
    11. Richard Jouve (FRA)
    12. Anssi Pentsinen (FIN)
     
    Začalo semifinále žen.
     
    V prvním semifinále jedou čtyři Švédky (Dahlqvistová, Nilssonová, Ingemarsdotterová a Falková) a dvě Norky (Bjørgenová a Fallaová).
     
    1/2ž
    Tempo na čele skupinky zatím udávají Falková a Fallaová, naopak nestačí Dahlqvistová.
     
    1/2ž
    Stejná dvojice najíždí i do nejlepších drah v cílové rovince.
     
    1/2ž
    O vítězce rozhodl fotofiniš, vítězí Norka Fallaová (2:55,61). V cíli měla hodně sil Stina Nilssonová a časem 2:55,65 se dostala těsně před svou krajanku Falkovou, která končí třetí v čase 2:55,80. Doufat může ještě Ingemarsdotterová (2:56,01). Norská legenda Marit Bjørgenová končí v semifinále pátá a s velkým odstupem poslední dojela volným tempem Dahlqvistová.
     
    Ve druhém semifinále uvidíme dvě Němky (Ringwaldovou a Winklerovou), dvě Švýcarky (van der Graaffovou a Fähndrichovou), sestavu doplní Švédka Dyviková a Američanka Caldwellová.
     
    1/2ž
    Nejrychleji rozjela tuto jízdu Sandra Ringwaldová, celý vláček však jede zatím pohromadě.
     
    1/2ž
    Ani za polovinou trati se nic nemění, Němka stále táhne závod a zřejmě si věří na finiš. Druhá najíždí na stadión van der Graaffová.
     
    1/2ž
    Tak toto byla velmi jednoznačná záležitost, Sandra Ringwaldová si dojela pohodlně pro postup časem 2:58,08, druhá končí van der Graaffová a další ženy jsou vyřazeny – Dyviková, Caldwellová, Fähndrichová a po kolizi a pádu beznadějně poslední Winklerová.
     
    Semifinále žen skončilo.
     
    Postupující do finále žen:
    1. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    2. Stina Nilssonová (SWE)
    3. Hanna Falková (SWE)
    4. Ida Ingemarsdotterová (SWE)
    5. Sandra Ringwaldová (GER)
    6. Laurien van der Graaffová (SUI)
     
    V prvním semifinále mužů se představí Norové Klæbo, Skar, Iversen, Američan Bolger, Ital Pellegrino a Fin Hakola.
     
    Začalo semifinále mužů.
     
    Pellegrino odstartoval předčasně, závodníci se po pár metrech vracejí zpátky do startovních boxů!
     
    1/2m
    Na druhý pokus vše vyšlo, jenže Federico Pellegrino je skutečně smolařem závodu, záhy po startu zlomil hůlku a ztratil cenné vteřiny, než vyfasoval nouzovou náhradní hůl a navlékl si ji na rukavici.
     
    1/2m
    Italský běžkař dokázal dotáhnout skupinku a zařadil se dokonce za největšího favorita Klæba na druhé místo. Uvidíme, zda mu zbyly síly i do finiše.
     
    1/2m
    Tak to je neuvěřitelné, Pellegrino se navzdory karambolu hned po startu dokázal propracovat na konečné druhé místo za vítězného Klæba. Norův čas je 3:04,14, Ital ztratil jednu desetinku. Na čas druhé jízdy budou čekat Skar (3:04,43) a Hakola (3:04,47). Pátý končí Iversen, poslední je americký debutant Bolger.
     
    Druhou šestici tvoří Francouzi Jouve a Chanavat, Rus Retivych, domácí Pentsinen, Ital de Fabiani a Švéd Westberg.
     
    1/2m
    Ve stromečku na úvodním stoupání vedou skupinu Chanavat s Pentsinenem. Vítěz čtvrtfinále Retivych jede zatím na chvostu.
     
    1/2m
    Italové si skutečně vybírají kopec smůly, rovnováhu ztratil Francesco de Fabiani a propadl se na konec skupiny.
     
    1/2m
    Jouve střídá na čele Pentsinena, závodníky čeká ještě krátký sjezd a závěrečné kolečko na stadiónu.
     
    1/2m
    Retivych jde v poslední zatáčce do vedení!
     
    1/2m
    Gleb Retivych nedal v cílové rovince nikomu šanci a vítězí časem 3:06,19. Postupuje i Chanavat, ve francouzském souboji o druhé místo nezbyla finálová vstupenka na Jouveho. Čtvrtý končí Westberg, pátý Pentsinen a poslední de Fabiani.
     
    Semifinále mužů skončilo.
     
    Postupující do finále mužů:
    1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
    2. Federico Pellegrino (ITA)
    3. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
    4. Ristomatti Hakola (FIN)
    5. Gleb Retivych (RUS)
    6. Lucas Chanavat (FRA)
     
    Začalo finále žen.
     
    fin-ž
    Favoritky závodu, zlatá a stříbrná žena z olympiády Fallaová s Nilssonovou, jsou od začátku na čele, kde jim sekunduje Ingemarsdotterová.
     
    fin-ž
    Fallaová se snaží ostatní utrhnout a mezi ní a druhou Nilssonovou se utvořila několikametrová mezírka.
     
    fin-ž
    Norka vjíždí na stadión s náskokem první!
     
    fin-ž
    Maiken Caspersen Fallaová (NOR) uhájila první místo v čase 2:54,83 a nepustila před sebe mohutně dorážející Stinu Nilssonovou, která získává stříbro. Bronz bere další Švédka Hanna Falková.
    Norka tedy oplatila Nilssonové porážku z olympijského závodu.
    Čtvrtá končí Ringwaldová, které k medaili chyběla desetina vteřiny. S odstupem dojela pátá Ingemarsdotterová a šestá van der Graaffová.
     
    Skončilo finále žen.
     
    Pořadí finále žen:
    1. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) 2:54,83
    2. Stina Nilssonová (SWE) +0,36
    3. Hanna Falková (SWE) +0,78
    4. Sandra Ringwaldová (GER) +0,88
    5. Ida Ingemarsdotterová (SWE) +1,83
    6. Laurien van der Graaffová (SUI) +3,02
     
    Začalo finále mužů.
     
    fin-m
    V úvodních stovkách metrů se nikdo ze závodníků nikam nežene, zatím je to hodně taktizující jízda.
     
    fin-m
    Ve stoupání vedou vláček po boku maxifavorita Klæba Pellegrino s Retivychem.
     
    fin-m
    Klæbo se ve stopě zařadil na čelo závodu, kam se dere také jeho krajan Sinder Skar.
     
    fin-m
    Skar s Pellegrinem předjeli Klæba. Retivych se mezitím propadl až na poslední místo.
     
    fin-m
    Federico Pellegrino vítězí! Ital nedal v cílové rovince nikomu šanci, jeho frekvence byla přímo nadpozemská. Ze zadních pozic opět zaútočil Gleb Retivych a zajistil si druhé místo, když předjel dokonce největšího favorita závodu Johannese Klæba, na něhož zbyl bronz.
    Další pořadí: 4. Skar, 5. Hakola, poslední s velkou ztrátou dojíždí Chanavat.
     
    Závod ve sprintu žen a mužů v Lahti skončil.
     
    Pořadí finále mužů:
    1. Federico Pellegrino (ITA) 3:16,73
    2. Gleb Retivych (RUS) +0,77
    3. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) +0,90
    4. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) +1,30
    5. Ristomatti Hakola (FIN) +1,44
    6. Lucas Chanavat (FRA) +7,55
     
    Viděli jsme krásné a napínavé závody Světového poháru v mrazivém finském Lahti, první letošní titul získává Ital Federico Pellegrino, který přitom v semifinále nejdříve ulil start, poté ztratil hůlku, ale finálovou jízdu jasně ovládl. Z překvapivého druhého místa se raduje Rus Gleb Retivych, zatímco na vedoucího muže SP Johannese Klæba z Norska zbyl "pouze" bronz.
    U žen se obrátilo na prvních dvou místech pořadí z Pchjongčchangu, závod vyhrává stylem start-cíl Norka Maiken Fallaová před Švédkami Nilssonovou a Falkovou.
    Děkuji za pozornost a hezký zbytek soboty třeba při sledování dalších sportovních přenosů! (14:58:09)

    Karel Jedlička

    Pořadí finále mužů:
    1. Federico Pellegrino (ITA) 3:16,73
    2. Gleb Retivych (RUS) +0,77
    3. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) +0,90
    4. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) +1,30
    5. Ristomatti Hakola (FIN) +1,44
    6. Lucas Chanavat (FRA) +7,55

    Pořadí finále žen:
    1. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) 2:54,83
    2. Stina Nilssonová (SWE) +0,36
    3. Hanna Falková (SWE) +0,78
    4. Sandra Ringwaldová (GER) +0,88
    5. Ida Ingemarsdotterová (SWE) +1,83
    6. Laurien van der Graaffová (SUI) +3,02

    Startovní listina mužů:
    1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
    2. Baptiste Gros (FRA)
    3. Federico Pellegrino (ITA)
    4. Lucas Chanavat (FRA)
    5. Ristomatti Hakola (FIN)
    6. Anssi Pentsinen (FIN)
    7. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
    8. Gjøran Tefre (NOR)
    9. Richard Jouve (FRA)
    10. Aleksander Bolšunov (RUS)
    11. Eirik Brandsdal (NOR)
    12. Gleb Retivych (RUS)
    13. Renaud Jay (FRA)
    14. Finn Hågen Krogh (NOR)
    15. Jovian Hediger (SUI)
    16. Kevin Bolger (USA)
    17. Francesco De Fabiani (ITA)
    18. Karl-Johan Westberg (SWE)
    19. Martti Jylhä (FIN)
    20. Pål Golberg (NOR)
    21. Verneri Suhonen (FIN)
    22. Maciej Staręga (POL)
    23. Maicol Rastelli (ITA)
    24. Roman Schaad (SUI)
    25. Andrew Young (GBR)
    26. Emil Iversen (NOR)
    27. Anton Persson (SWE)
    28. Valentin Chauvin (FRA)
    29. Erik Bjornsen (USA)
    30. Andrew Musgrave (GBR)

    Startovní listina žen:
    1. Hanna Falková (SWE)
    2. Natalja Něprjajevová (RUS)
    3. Krista Pärmäkoskiová (FIN)
    4. Victoria Carlová (GER)
    5. Sadie Bjornsenová (USA)
    6. Nadine Fähndrichová (SUI)
    7. Sandra Ringwaldová (GER)
    8. Tiril Udnes Wengová (NOR)
    9. Ida Ingemarsdotterová (SWE)
    10. Heidi Wengová (NOR)
    11. Greta Laurentová (ITA)
    12. Maiken Caspersen Fallaová (NOR)
    13. Anne Winklerová (GER)
    14. Stina Nilssonová (SWE)
    15. Anamarija Lampičová (SLO)
    16. Lotta Udnes Wengová (NOR)
    17. Sophie Caldwellová (USA)
    18. Anne Kjersti Kalvåová (NOR)
    19. Laurien van der Graaffová (SUI)
    20. Jonna Sundlingová (SWE)
    21. Ida Sargentová (USA)
    22. Anna Dyviková (SWE)
    23. Marit Bjørgenová (NOR)
    24. Aino-Kaisa Saarinenová (FIN)
    25. Thea Krokan Murudová (NOR)
    26. Ingvild Flugstad Østbergová (NOR)
    27. Natalja Matvejevová (RUS)
    28. Hanna Kolbová (GER)
    29. Rosie Brennanová (USA)
    30. Maja Dahlqvistová (SWE)
    bahis siteleri