Slovinsko – Polsko 2:4 (kon.) | Itálie – Maďarsko 2:3 (kon.)
konec
Slovinsko
2:4 (0:1, 1:2, 1:1)
Polsko
Pondělí 23.04.2018, 16:00 • Laszlo Papp Sportarena, Budapešť • Mistrovství světa - I. A Divize • 2. kolo
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Slovinsko

    Výběr finského trenéra Kariho Savolainena je českým fanouškům velmi dobře známý. Působí v něm celá řada hokejistů, kteří mají, anebo měli, co do činění s tamními ligami. Ani největší hvězdy v podobě Roberta Saboliće či Roka Tičara ale včera nezabránily nečekané porážce s outsiderem z Velké Británie, která v otevíracím utkání celého šampionátu zvítězila 3:1. O jedinou branku papírového favorita se ve třinácté minutě postaral královehradecký obránce Blaž Gregorc. Slovinci se tak v šestičlenné tabulce dělí o čtvrté místo a v dalším průběhu budou muset zabrat proti silným soupeřům, aby mohli usilovat o vysněný postup do elitní divize.

    Nejproduktivnější hráči:
    1. B. Gregorc – 1 bod (1+0)
    2. J. Urbas – 1 bod (0+1)
    3. M. Verlić – 1 bod (0+1).
     
    Polsko

    Polský národní tým v minulém roce sice převzal bývalý kouč Buffala Sabres nebo New Yorku Islanders Ted Nolan, ovšem jeho ambice nejsou ani zdaleka takové, jako například u Kazachstánu nebo Slovinska. Nic na tom nezměnilo ani včerejší střetnutí s reprezentanty Itálie, které Nolanovi svěřenci dobře rozehráli, ale na gól Zapaly ze šesté minuta nijak nenavázali a nakonec prohráli 1:3. Po prvním hracím dnu se Polsko nachází až na předposledním pátém místě a dá se očekávat, že se v nastávajícím týdnu bude bít především o záchranu.

    Nejproduktivnější hráči:
    1. K. Zapala – 1 bod (1+0).
     
    Vzájemné zápasy

    19.02.2017 Polsko – Slovinsko 1:4
    01.09.2016 Slovinsko – Polsko 6:1
    26.04.2016 Slovinsko – Polsko 1:4
    05.11.2015 Slovinsko – Polsko 2:1
    01.04.2012 Polsko – Slovinsko 1:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Slovinsko: Krošelj (Stojanovič) – Magovać, Gregorc, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Pavlin – Tičar, Sabolič, Urbas – Verlič, Ž. Pance, Goličič – Kuralt, Mušič, Ograjenšek – Bašič, Drozg, Hebar – Ropret.

    Polsko: Odrobny (Murray) – Dronia, Rompkowski, Ciura, Pociecha, Górny, Tomasik, Wanacki Bryk – Zapała, Malasiński, Kolusz – Chmielewski, Dziubiński, Kapica – Lyszczarczyk Łopuski, Komorski – Witecki, Urbanowicz, Neupauer.

    Rozhodčí: Heikkinen, Smetana – Nemeth, Spur.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:55
    První práce pro slovinského brankáře Krošelje, který neriskoval rozehrávku a po nahození z poloviny hřiště raději zastavil hru.
     
    01:09
    Polský výběr si hned na začátku zápasu zahraje přesilovou hru. Za držení je vyloučený Miha Verlič.
     
    02:11
    Slovinci se zatím v pohodě brání, Pance se dokonce dostal ke střele, ale Odrobny byl pozorný.
     
    02:49
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Polští hokejisté svou první přesilovku přeci jenom využili a dostávají se do vedení! Dziubiński přijel k zadnímu mantinelu podpořit bojujícího Chmielewského a vzápětí přihrál DAMIANU KAPICOVI, který zprava našel kousek volného místa nad levým ramenem překvapeného Krošelje. Asistence: Krystian Dziubiński, Aron Chmielewski.
    02:49 Damian KAPICA - 0:1
     
    03:08
    Slovinci mohou rychle odpovědět, na trestnou lavici totiž usedá Filip Komorski, a to za držení hole.
     
    04:05
    Hráči v modrém se rozestavěli do přesilovkového pětiúhelníku, jenže střelou od modré čáry Odrobného branku netrefili.
     
    04:35
    Robert Sabolič dostal přihrávku do levého kruhu, většího prostoru ale nevyužil a trefil jen Odrobného, který ucpal prostor u své pravé tyčky.
     
    05:08
    Polsko v plném počtu.
     
    05:24
    Ihned po vhazování po pravici Odrobného se kotouč dostal do jeho brankoviště, ovšem Bašič ze vzduchu nedokázal sklepnout až za brankovou čáru.
     
    05:55
    Lyszczarczyk to zkusil z pravé strany a odstartoval velké problémy pro Krošelje, který musel čelit několika dorážkám dalších dvou polských forvardů.
     
    06:21
    Poláci aktivně napadali v útočném pásmu, ale vyhození kotouče nezabránili. Zakázané uvolnění Slovinců se však nepíská.
     
    06:44
    Vyloučení v týmu Polsko (Bartłomiej Neupauer – 2 min., podražení).
     
    07:06
    Sabolič nabil svému spoluhráči v pravém kruhu, ale jeho tvrdá střela golfákem nebyla přesná. Puk se svezl po prknech až do středního pásma.
     
    07:50
    Slovinci propadli na útočné modré čáře a hned dva poláci se hnali úplně osamoceni na Krošelje, který svůj tým ale podržel vychytáním bekhendového blafáku.
     
    08:44
    Polsko v plném počtu.
     
    09:46
    Kranjc držel puk za vlastní brankou, následně po pravém křídle zaútočil Hebar, ale střela zápěstím byla zablokovaná.
     
    10:25
    Kotouč vyletěl na jednu ze střídaček a hra je přerušena. Vhazovat se bude mezi modrými čarami.
     
    11:50
    Lyszczarczyk přenechal puk Droniovi, který měl spoustu času na střelu, jenže Krošelj zakončneí z vrcholku levého kruhu vyrazil.
     
    12:36
    Podlipnik neudržel kotouč na útočné modré čáře a se svými spoluhráči se tak musel rychle vracet s nezdařeným brejkem Poláků.
     
    13:24
    Aron Chmielewski uklidnil hru ve středním pásmu a přihrál na své obránce, aby Poláci mohli vystřídat.
     
    14:41
    Jan Drozg se hezky uvolnil do mezikruží, ovšem několik clonících protihráčů v čele s Odrobným neprostřelil. Následně polský gólman vychytal střelu zpoza levého kruhu.
     
    15:16
    Nevynucené zakázané uvolnění Poláků znovu vrací hru před Przemyslawa Odrobného.
     
    15:39
    Unavená polská pětice už potřebovala vystřídat, a tak jenom nahodila puk za Krošelje, kde už operuje Žiga Pavlin.
     
    16:06
    Chmielewski byl před brankovištěm důrazně atakovaný Kranjcem, kvůli tomu nemohl těžit z přihrávky z levého křídla a případně ohrozit Krošelje.
     
    16:29
    Další icing Polska.
     
    17:12
    Robert Sabolič po trochu komplikovaném přechodu do ofenzivy zakončoval bekhendem z blízkosti levého mantinelu, ale to nemohlo Odrobného ohrozit.
     
    18:02
    Rozehrávka slovinského obránce Aleše Kranjce nebyla povedená, minula všechny hráče v modrém a je z toho zakázané uvolnění.
     
    18:10
    Z vhazování v polském útočném pásmu rychle těžil Chmielewski, nicméně Krošelj svižný pokus z mezikruží precizně zastavil.
     
    18:21
    Opět Poláci nic nevymýšleli a zakončovali přímo z vhazování. Zprava to tentokrát zkoušel Kapica, jenž mířil do bližšího horního rohu, ale narazil na tyčku.
     
    19:00
    Poslední minuta první třetiny.
     
    19:22
    Jakub Witecki udělal otočku kolem levého kruhu, jenže bekhendové střele nedal tolik razance, aby více prověřil Krošelje.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Je za námi úvodní dvacetiminutovka, která jenom potvrdila fakt, že se Slovinsko na začátku šampionátu nenachází v ideálním rozpoložení. Polsko se už ve třetí minutě dostalo do vedení, když se prosadil Kapica. Následně mělo ještě několik dalších šancí, ale Krošelj druhý puk za svá záda nepustil.
     
    Střely na branku po 1. třetině: 8 – 13.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:28
    Poláci se prudkým nástřelem do betonu Krošelje usadili v útočném pásmu, ale nic dalšího už nevymysleli.
     
    20:58
    Vyloučení v týmu Polsko (Krystian Dziubiński – 2 min., hákování).
     
    21:12
    Poláci nevyhodili a poté se museli spolehnout na Odrobného, který jenom vyrazil prudkou ránu z osy hřiště a pak zlikvidoval i dorážku Mihy Verliče.
     
    21:48
    Ze slovinské kombinace v útočné třetině resultovala Tičarova tvrdá střela z pravého křídla, ovšem Odrobny tentokrát zasahovat nemusel.
     
    22:24
    Elitní slovinský útok stále zůstává na ledě. Stejně tak čtveřice Poláků, která už je hodně unavená a jenom cloní před brankou.
     
    22:58
    Polsko v plném počtu.
     
    23:16
    Anže Kuralt přejel útočnou modrou ještě dříve než Urbas a zavinil postavení mimo hru. Polský tým může po dlouhé době poslat na led čerstvé síly.
     
    23:55
    Stále se hraje před polskou brankou, ale tlak Slovinců není příliš nebezpečný.
     
    24:30
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Tak jsem to zakřikl a přivolal vyrovnávající gól Slovinců! Akce to byla až překvapivě jednoduchá, JAN DROZG po pravé straně vjel do útočného pásma a nenápadnou střelou zavěsil kotouč pod horní tyč. Asistence: Luka Vidmar.
    24:30 Jan DROZG - 1:1
     
    24:47
    No a Slovinsko bude mít ideální příležitost na obrat. Pavel Dronia zezadu zahákoval zakončujícího Goličiče a vyfasoval menší trest.
     
    25:27
    Polákům se dvakrát podařilo vyhodit puk z defenzivní třetiny. Mezitím přišla střela z mezikruží, ale Odrobny ji vyrazil.
     
    25:55
    Slovinci se rychle vrátili do útoku po soupeřově vyhození. Své šikovné ruce ukázal Sabolič, ale až ke střele se neprobil.
     
    26:35
    Trochu nejistý zákrok Odrobného teď pocuchal nervy Poláků! Střelu od modré čáry neměl pod kontrolou a puk se odrazil od obou tyčí, přičemž pochodoval po brankové čáře!
     
    26:47
    Polsko v plném počtu.
     
    27:28
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Bíločervení přečkali několik kritických situací a teprve z druhé střely v této třetině se vrátili do vedení! Bartolomiej Pociecha přebral puk v pravém rohu útočného pásma od Witeckého a o brusli obránce ho dostal do mezikruží, odkud se přesnou střelou prosadil BARTOLOMIEJ NEUPAUER. Asistence: Bartolomiej Pociecha, Jakub Witecki.
    27:28 Bartłomiej NEUPAUER - 1:2
     
    28:02
    Krzysztof Zapala měl na hokejce třetí gól, jenomže ze samostatného úniku trefil jen vyrážečku brankáře Krošelje!
     
    29:00
    Chmielewski nabral rychlost a hezky prostrčil puk za slovinskou obranu. Další z Poláků se před brankovištěm ale neprosadil.
     
    29:31
    Vyloučení v týmu Polsko (Filip Komorski – 2 min., podražení).
     
    30:11
    Slovinci hrají už pátou přesilovku, při kombinaci jsou ale hodně pasivní a víceméně jenom stojí, což Polákům vyhovuje.
     
    30:51
    Hodně neefektivní přesilovku přerušil hlavní rozhodčí, který odpískal postavení útočícího hráče v brankovišti.
     
    31:06
    Slovinský výběr se po vyhození vrátil do útočného pásma, Sabolič zprava ani Tičar zleva kotouč do sítě ale nedostali.
     
    31:31
    Polsko v plném počtu.
     
    31:55
    V početní převaze si tentokrát zahraje Polsko! Robert Sabolič po ztrátě kotouče fauloval Komorského a poslušně zamířil na trestnou lavici.
     
    32:37
    Polské kroužení v útočném pásmu bylo mnohem zajímavější, aktivní Chmielewski vyjížděl zpoza branky, ale obránci ho ke střele z otočky nepustili.
     
    33:29
    Pavlinovi se ještě nepovedlo vyhodit, ale jeho snažení dokončil Bašič. Poláci musí zpět do středního pásma.
     
    33:55
    Slovinsko v plném počtu.
     
    34:00
    Žiga Pavlin poslal jednoho z Poláků do vlastního brankáře, což bylo posouzeno jako nedovolené bránění. Polská přesilovka bude pokračovat.
     
    34:28
    Slovincům se ale daří vyhazovat puky alespoň k červené čáře. Z další rozehrávky Polska resultuje icing.
     
    34:36
    Slovinci jsou dokonce do tří! Za nesportovní chování si k Pavlinovi přisedl Žiga Pance.
     
    35:07
    Polská pětka utahovala šrouby a kombinovala skoro u brankoviště, kde ztratili puk a poté i útočné pásmo.
     
    35:35
    Tomasikova střela z delší vzdálenosti nebyla přesná. Po další kombinaci už pálil z mezikruží, ale Krošelj celou situaci uklidnil jistým zákrokem.
     
    35:43
    S menšími tresty se nám roztrhl pytel. Polsko zbytečně přichází o dvojnásobnou přesilovku, za sekání po přerušení bude pykat Damian Kapica.
     
    36:09
    Kranjc ztratil puk v hodně nebezpečné situaci, polský kapitán Kolusz byl ve velké šanci faulován a je z toho trestné střílení!
     
    36:09
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Tak to byl mazácky provedený nájezd, po kterém Polsko poprvé vede dvougólovým rozdílem! MARCIN KOLUSZ u mezikruží výrazně zpomalil, poté si počkal, až Krošelj bude na břiše, a z úhlu ho mazácky přehodil k vzdálenější tyči.
    36:09 Marcin KOLUSZ - 1:3
     
    36:36
    Slovinsko v plném počtu.
     
    37:06
    Polský tým po třetím gólu přešel do zkráceného oslabení, jejich protivníci se snaží prokombinovat do šance.
     
    37:34
    Hokejisté v modrých dresech poněkolikáté hledali Roberta Saboliče, který se opřel do golfáku z pravého kruhu, ale z gólu se radovat nemohl.
     
    37:43
    Polsko v plném počtu.
     
    38:22
    Witeckého střela znamenala pro Krošelje jen rutinní práci, při které raději přerušil hru. Vzápětí Slovinci vyhodili na icing.
     
    39:00
    Poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:41
    Poláci nikam nespěchají a drží puk v bezpečné vzdálenosti od obou branek tak, aby se k němu Slovinci už nedostali.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Začátek druhé třetiny v Budapešti patřil Slovincům, kteří během pár minut vedli na střely 10:1 a během toho dokázali vyrovnat zásluhou Drozga. Polsko však rychle odpovědělo Neupauerem a začalo tahat za výrazně delší konec provazu. To následně vedlo k trestnému střílení Kolusze, jenž upravil skóre na aktuálních 3:1 pro Polsko.
     
    Střely na branku po 2. třetině: 23 – 21 (8:13, 15:8).
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:31
    Blaž Gregorc nenapodobil svou včerejší trefu a z vrcholku levého kruhu teď poslal puk jen do dobře nastavené lapačky Odrobného.
     
    41:46
    Slovinci díky aktivnímu forčekinku udrželi v puk v útočném pásmu, ale po urputném boji nakonec byli vytlačeni mezi modré čáry.
     
    42:01
    Návrat do útoku Slovincům nevyšel, z nezachycené přihrávky se vyklubal icing a buly u Krošelje.
     
    42:58
    Robert Sabolič se krásně vyhnul dvěma obráncům a přenesl těžiště hry do pravého kruhu, odkud dobře pálil Urbas, ale na rychle se přesunujícího Odrobného si nepřišel.
     
    43:30
    Slovinci jsou také v úvodu třetí části výrazně aktivnější. Gregorc poslal svou střelu tahem do horní poloviny branky, ovšem Odrobny byl opět připraven.
     
    43:52
    Vyloučení v týmu Slovinsko (Žiga Pance – 2 min., nedovolené bránění).
     
    44:31
    Polští reprezentanti se rozestavěli do přesilovkového vzorce. Dronia nahazoval od modré a marně doufal, že jeho spoluhráči dorazí puk do sítě.
     
    44:56
    Další z polských hráčů měl dobrou pozici v pravém kruhu, branku ale přestřelil a puk skončil až v ochranné síti.
     
    45:39
    Bránící Slovinci se konečně zmocnili kotouče a po několika nepřesných střelách ho poslali do bezpečí.
     
    45:52
    Slovinsko v plném počtu.
     
    46:51
    Anže Kuralt zvolil rychlý přechod přes střední pásmo a přihrál k mantinelu na Goličiče, jehož prudký pokus Odrobny s přehledem pokryl.
     
    47:55
    Poláci se vymanili z nepříjemného sevření jen díky vyhození přes všechny čáry na zakázané uvolnění.
     
    48:32
    Rompkowski zachytil dlouhou slovinskou přihrávku přes celé střední pásmo, vzápětí předal puk Kapicovi, ale ten byl u pravého kruhu zastaven.
     
    49:14
    Nepovedenou střelu Vidmara Odrobny jenom vyrazil k dalším Slovincům, kteří teď herně dominují.
     
    49:46
    Formace vedená Mikolajem Lopuskim polskému týmu na pár sekund ulevila, Slovinci musí pracně bojovat o kotouč.
     
    50:37
    Anže Kuralt moc dobře věděl o Kranjcovi, který přijel do útočného pásma ze druhé vlny, ale střelu zápěstím poslal jen do blokujícího soupeře.
     
    51:25
    Polsko právě vstřelilo branku!
    Ještě včera večer přebíral v dresu Třince stříbrnou medaili a teď výrazně přiblížil polský národní tým k cenné výhře na světovém šampionátu! ARON CHMIELEWSKI využil nepozornosti bránícího Hebara a před brankovištěm bekhendem dorazil za Krošeljova záda Rompkowského nahození od modré čáry. Asistence: Mateusz Rompkowski, Krystian Dziubiński.
    51:25 Aron CHMIELEWSKI - 1:4
     
    52:31
    Teď už to bude mít slovinský výběr hodně složité, na turnaji se střelecky zatím trápí a teď má jen sedm minut na vstřelení tří branek.
     
    53:34
    Podlipnik rozjel slovinskou akci zpoza vlastní branky, Žiga Pance pak nabral vynikající rychlost a ujížděl po levém křídle, ovšem jeho střela rozvlnila jen ochrannou síť.
     
    54:27
    Jan Urbas byl na útok úplně sám, po stahovačce pouštěl puk pro dojíždějící spoluhráče, ale to už dobře zafungovala polská obrana.
     
    55:15
    Goličič prodloužil přihrávku z levé strany k brankovišti, tam ale nebyl nikdo v modrém a kotouč si pohodlně přivlastnil Przemyslaw Odrobny.
     
    56:06
    Slovinci již začínají působit trochu odevzdaným dojmem. Jen velké selhání by teď Polsko připravilo o první vítězství na turnaji.
     
    56:46
    Svěřenci Teda Nolana navíc začínají hrát naprosto jednoduše a jenom vyhazují puky do bezpečí tak, aby se nemusel pískat icing.
     
    57:34
    A když už se Slovinci ke střele dostanou, tak v brankovišti zafunguje poslední instance v podobě Odrobného. Ten nyní vychytal Podlipnikovu střelu z otočky.
     
    58:15
    A znovu Odrobny, který ani tentokrát podruhé nekapituloval! Miha Verlič už byl příliš blízko brankáři a bekhendem nad něj kotouč nezvedl.
     
    58:20
    Slovinsko odvolala gólmana Gaspera Krošelje na střídačce. Hrát se bude v šesti proti pěti.
     
    58:33
    Slovinsko právě vstřelilo branku!
    Tak přece jenom se utkání ještě malinko dramatizuje! Miha Verlić během Gregorcova nahození od modré clonil Odrobnému, kotouč se od něj odrazil na JANA URBASE a ten už to měl proti rozhozenému brankáři jednoduché. Asistence: Miha Verlič, Blaž Gregorc.
    58:33 Jan URBAS - 2:4
     
    59:00
    Poslední minuta třetí třetiny.
     
    59:18
    Poláci neuhlídali Urbase, který v rychlosti zakončoval z pravého kruhu. Odrobny ale zasáhl a poté se neujala ani dorážka Podlipnika.
     
    59:40
    Ani Tičarova střela z úhlu gólem neskončila a to už zřejmě bude pro slovinské naděje konečná.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Slovinsko po včerejší nečekané prohře s Velkou Británii nestačilo ani na druhého papírově slabšího soupeře a už po dvou zápasech se víceméně může rozloučit s nadějemi na postup do elitní divize světového šampionátu. Polsko naopak odčinilo včerejší porážku s Itálii, když téměř po celé utkání vedlo a díky šestatřiceti zákrokům výborného brankáře Odrobného slaví zisk prvních tří bodů za výsledek 4:2.
     
    Střely na branku: 38 – 27 (8:13, 15:8, 15:6).
     
    Z tohoto zápasu je to vše, mějte se fajn. (18:21:49)

    Michal Břuchanský

    Branky a nahrávky: 25. Drozg (Vidmar), 59. Urbas (Verlič, Gregorc) – 3. Kapica (Dziubiński, Chmielewski), 28. Neupauer (Pociecha, Witecki), 37. Kolusz (TS), 52. Chmielewski (Rompkowski, Dziubiński)


    Slovinsko: Krošelj (Stojanović) – Magovać, Gregorc, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar (A), Kranjc, Pavlin (A) – Tičar, Sabolič (C), Urbas – Verlič, Ž. Pance, Goličič – Kuralt, Mušič, Ograjenšek – Bašič, Drozg, Hebar – Ropret.
    Polsko: Odrobny (Murray) – Dronia, Rompkowski, Ciura, Pociecha (A), Górny, Tomasik, Wanacki, Bryk (A) – Zapała, Malasiński, Kolusz – Chmielewski, Dziubiński, Kapica – Lyszczarczyk, Łopuski, Komorski – Witecki, Urbanowicz, Neupauer.

    Rozhodčí: Heikkinen, Smetana – Nemeth, Spur
    bahis siteleri