Švédsko – Turecko 2:3 (kon.)
konec
Švédsko
2:3 (1:0)
Turecko
Pondělí 10.09.2018, 20:45 • Friends Arena (Solna) • Liga národů UEFA - Liga B • Skupina 2
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Liga národů UEFA má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi Švédskem a Tureckem.
     
    Švédsko

    Fotbalisté Švédska se nakonec dostali na uplynulé mistrovství světa, v baráži o postup totiž zdolali Itálii, což čekalo opravdu málo lidí. Švédové se na šampionátu dostali do skupiny F, kde na ně číhalo Mexiko, Jižní Korea a Německo. Úvodní duel přinesl očekávanou výhru proti Jižní Koreje, o jedinou branku se necelých dvacet minut před koncem postaral Granqvist. Jediná porážka ve skupině přišla v následujícím zápase proti Německu, Švédsko totiž prohrálo brankou z nastaveného času. Poslední zápas skupiny F nabídl celkem překvapivé vítězství Švédska, které zdolalo Mexiko poměrem 3:0. Švédové tak vstupovali do vyřazovací fáze z prvního místa, v osmifinále si pak jedinou brankou poradili se Švýcarskem. Konečnou ale bylo čtvrtfinále, kde čekala Anglie.
     
    Turecko

    Na opačné straně se nachází reprezentace Turecka, která mohla na účinkování na mistrovství světa zapomenout. Turci se totiž v kvalifikační skupině umístili až na čtvrté pozici, na případnou barážovou příčku jim scházelo pět bodů. Turecko tak sehrálo hned sedm přátelských zápasů, ve kterých dokázalo zvítězit pouze ve dvou případech, bylo tomu tak proti Íránu a Irsku. Turecko pocítilo hořkost porážky také ve dvou případech, hned v prvním dvou zápasech nestačilo na Rumunsko a Albánii. Hostující celek dnešního utkání má už za sebou jedno utkání v rámci Ligy národů, Turecko v něm ale nestačilo na Rusko, které zvítězilo poměrem 2:1.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Olsen – Lustig, P. Jansson, Lindelöf, Augustinsson – Durmaz, Seb. Larsson (C), Ekdal, Claesson – Kiese Thelin, Berg.
    Náhradníci: Johnsson, Nordfeldt – Guidetti, Helander, Hiljemark, Hult, Krafth, Sam Larsson, Quaison, Rohdén, Sema, Svensson.

    Turecko: Bolat – Celik, K. Ayhan, Söyüncü, Bayram – Topal (C), Yokuşlu – Ünder, Özyakup, Çalhanoğlu – Tosun.
    Náhradníci: Akkan, Kirintili – Akbaba, Gürler, Kaldırım, Özbayraklı, Malli, Serbest, Tekdemir, Yazıcı, Ünal, Ersoy..
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Hlavní sudí poprvé pískl do své píšťalky, utkání tak může začít, Úvodní slovo si vzali hosté, kteří budou hrát zprava doleva.
     
    3
    Úvodní nákop měl v útoku najít Tosuna, který se nakonec k míči vůbec nedostal. I tak si Turecko vybojovalo standardní situaci.
     
    4
    Söyüncü si pohrával s míčem daleko od středového kruhu, jenomže přišla ztráta míče, po které bude následovat přímý kop Švédska.
     
    5
    K oné rozehrávce se postavil středopolař Larsson, jenž rozehrával cvičeným signálem. Na hranici pokutového území ale zasáhl Celik.
     
    6
    Následný centr z kopačky Augustinssona skončil v rukavicích Bolata, který okamžitě rozehrál do strany. Hosté jsou opět u kulatého nesmyslu.
     
    7
    Ünder přeposlal přihrávku na Tosuna, který ale neuspěl s nabídkou pod sebe. To nemusí tolik vadit, Turci si totiž vybojovali úvodní rohový kop.
     
    8
    Rozehrávka nebyla vůbec špatná, avšak jeden z hostů se v době přihrávky nacházel v ofsajdu. Olsen tak nemusel vůbec zasahovat.
     
    9
    Bayram to nyní hodně schytal, neboť ho přišlápl napadající Thelin. Jednoznačný faul, Turecko bude rozehrávat z vlastní poloviny.
     
    10
    Obrannou povinnosti si nyní splnil Larsson, jenž u postranní čáry ubránil Özyakupa. Momentálně sledujeme hru plnou nepřesností.
     
    11
    Bayram si všiml naběhnuvšího Tosuna, který si ale nepohlídal ofsajdovou linii. Snad třetí ofsajd v samotném úvodu tohoto utkání.
     
    12
    Ofsajdové postavení také na druhé straně. Na zemi totiž zabojoval Ekdal, jehož přihrávka na Thelina ale směřovala pouze do ofsajdu.
     
    13
    Augustinsson měl v šestnáctce hned trojici spoluhráčů, k míči se jako první dostal Bolat, který zakročil pouze za cenu rohového kopu.
     
    14
    Odpovědnost na sebe vzal Larsson, který to zkoušel padajícím bochánkem do malého vápna. Hlavičkující Jansson nakonec zamířil vedle brány.
     
    15
    Olsen zapojil do rozehrávky zkušeného Lindelöfa, kterého ale neúnavně napadal Özyakup. Domácí obránce to nakonec vyřešil odkopem do bezpečí.
     
    16
    První kloudnější zakončení tohoto zápasu. Özyakup se zmocnil míče ve středu hrací plochy, následná střela pravačkou skončila v rukavicích Olsena.
     
    17
    Bayram si dával s rozehrávkou hodně načas, nakonec jeho nabídka směřovala mimo prostor, ve kterém se nacházel forvard Tosun.
     
    18
    Jenomže Turecko měli k dispozici rohový kop, po kterém z úhlu pálil Ünder. Zablokovaná rána, hosté si vyzkouší další rohový kop.
     
    19
    Çalhanoğlu si vybral vedle stojícího Celika, u kterého byl okamžitě pozorný Lindelöf. Turecko ale začíná svírat svého soupeře.
     
    20
    Nyní musel v obraně zasahovat Claesson, který zastavil přihrávku směřující na Ündera. Následný centr musel z nebezpečného prostoru odvracet Lindelöf.
     
    21
    Máme za sebou něco málo přes dvacet minut. Turecko je zatím mírně aktivnější, Švédové mají velké problémy s přechodem do útoku.
     
    22
    Nyní se Topalovi podařilo prostrčit míč na Tosuna, druhý jmenovaný si ale ukopl balón daleko od nohy, následná Ünderova rána skončila nad brankou.
     
    23
    Durmaz nebyl přesný směrem k Larssonovi, posléze se podobně prezentoval také Özyakup, kterému se nepodařilo vysunout Tosuna.
     
    24
    Tentokráte se do ofsajdového postavení dostal Çalhanoğlu, který se v něm ocitl na levé straně. Švédové se tak vracejí zpět k míči.
     
    29
    Kapitán Topal rozjel útočný výpad po pravém křídle, kde se jeho kolega Celik dostal ke kombinaci, která byla hodně rychle u konce.
     
    30
    Velká šance domácích! Obrana Turecka nezafungovala vůbec dobře a sám na bránu uháněl Berg. Včas z branky ale vystartoval Bolat, jenž jeho střelu zneškodnil.
    30. Berg nepřekonal Bolata.
     
    31
    Z předchozího souboje byl hostující brankář ještě mírně potlučen, na nic vážného to ale nevypadá. Na scénu musel také lékařský personál.
     
    32
    Máme za sebou něco málo přes třetinu hry. Zdá, se že se domácí konečně herně probudili, stále je to ale z jejich strany hodně za očekáváním.
     
    33
    Nyní sledujeme celkem zdlouhavou rozehrávku v podání Turecka. U míče se střídá kompletní obranná čtveřice, v tuto chvíli má míč na kopačce Söyüncü.
     
    34
    Berg sice upadl na hranici šestnáctky, tento pád ale neznamenal nedovolený zákrok. Domácí s prosbou o standardku neuspěli.
     
    34
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Domácí se dostávají do vedení! Švédové přesunuli hru na levou stranu, kde číhal Augustinsson. Levý obránce našel na malém vápně ISAACA KIESE THELINA, který nejprve trefil tyč, následná dorážka už směřovala do sítě.
    34. Isaac Kiese Thelin - 1:0
     
    35
    Útočným faulem si pomohl zatím nenápadný Thelin, který si v osobním souboji s Ayhanem pomáhal rukama. Hosté okamžitě rozehráli.
     
    36
    Ani tentokráte není pískáno. Na zemi sice skončil Çalhanoğlu, avšak hlavní sudí zůstává klidný. Faktem je, že rozhodčí nastavil hodně benevolentní metr.
     
    37
    Nyní si Berg udělal tělem prostor, záhy ho ale fauloval jeden z protihráčů. Na pořadu dne bude standardka z velké vzdálenosti.
     
    38
    I tentokráte se k míči dostal Thelin, který si i v tomto případě pomáhal nedovoleně. Už delší dobu čekáme na něco kloudnějšího z hostující strany.
     
    39
    První poločas se neúprosně blíží ke svému konci, hrát se bude ještě něco málo kolem pěti minut. Uvidíme, zda se bude nastavovat.
     
    40
    Hráči ve žlutých dresech zahrávali další roh, který směřoval na přední tyč. Tam zasahoval Bayram, jenž poslal míč zpět za brankovou čáru.
     
    41
    Bolat si po delší době vyzkoušel dalekonosný odkop od branky, který u středového kruhu přečetl Lindelöf. Hosté se i přesto dostali k míči.
     
    43
    Zanedlouho se nám rozběhne poslední minuta prvního poločasu. Zdá se, že žádnou další branku už neuvidíme, v tuto chvíli jsou ale aktivnější domácí.
     
    44
    Hezká akce v podání Švédska putovala až na pravou stranu, kde se nacházel osamocený Berg. Domácí forvard ale trestuhodně zamířil nad branku.
     
    45
    První poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    45+1
    Turecko začíná nestíhat, na což by před koncem prvního poločasu mohlo opět doplatit. Durmaz se ale neprobil přes přehuštěný střed hřiště.
     
    45+2
    Lustig si na pravé straně nebral servítky, míč poslal přesně do prostoru, kde se nacházel Ayhan. Turecko to ještě zkouší směrem dopředu.
     
    45+3
    Durmaz si hodil míč na silnější nohu, jenomže poté jen těsně minul vzdálenější branku. Domácí ještě reklamovali hru rukou, kterou ale sudí neviděl.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Máme za sebou první poločas, který nám nabídl jedinou branku, o kterou se postaral domácí Thelin. Do utkání ale vstoupilo aktivněji Turecko, jenž bylo směrem dopředu výrazně nebezpečnější. Postupem času se ale hra vyrovnala, navíc se Švédové dostali do vedení. Koncovka poločasu vyšla mnohem lépe domácí, avšak žádnou další branku jsme už neviděli.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Odstartoval nám druhý poločas, jehož úvodní rozehrávku si tentokráte vzali na starost domácí. Ti budou pro změnu hrát zprava doleva.
     
    48
    Hned v úvodu se Ekdal pokoušel prodrat do šestnáctky, na samotné hranici ho ale zastavil Yokuşlu, který navíc vybojoval volný kop.
     
    49
    Olsen rozehrál od své branky, jako adresáta si vybral Lustiga, který ale dalekonosným nákopem nenašel nikoho ve žlutém dresu.
     
    49
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Je tu druhá branka v hostující síti! Celikovi uskočil míč daleko od kopačky, čehož domácí využili tím nejlepším možným způsobem. VIKTOR CLAESSON si potáhl míč na pravačku a poté zpoza šestnáctky překonal marně se natahujícího Bolata.
    49. Viktor CLAESSON - 2:0
     
    50
    Podobně to na druhé straně zamýšlel Bayram, který se pro změnu pokouše nastartovat Ündera. Jeho pohyb si ale dokázal pohlídat Lindelöf.
     
    51
    Turecko právě vstřelilo branku!
    Jenomže je tu rychlá odpověď v podání Turecka! Přenesení hry našlo na levé straně HAKANA ÇALHANOĞLUA, který si chytrým popíchnutím vylepšil palebnou pozici, odkud nekompromisně vypálil mimo dosah Olsena.
    51. Hakan ÇALHANOĞLU - 2:1
     
    52
    Hosté to opět zkoušeli směrem dopředu, Özyakup se ale v době přihrávky nacházel v ofsajdu. Rozehrávky se ujme sám brankář Olsen.
     
    53
    Zatím nevýrazný Tosun neúnavně napadal rozehrávajícího protihráče, který nakonec neudělal chybu. Turecko se i přesto dostane k autu.
     
    54
    Jansson si pořádně zavařil, na což mohl doplatit. Tosun se totiž prodral až do zakončení, které mu ale absolutně nevyšlo.
     
    55
    Nyní si pro nedovolený zákrok došel Lustig, kterého po odehrání míče ještě dohrál Ayhan. Švédové s rozehrávkou volného kopu na nic nečekali.
     
    56
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Albin Ekdal, přichází Oscar Hiljemark.
     
    57
    S rozehrávkou domácího celku vypomohl také Olsen, po jehož přenesení hry se ale Claesson nesetkal s úspěšným vedením míče.
     
    58
    Turecko neúnavně napadalo rozehrávku soupeře, což přineslo kýžený úspěch v podobě zisku míče. Zablokovaná rána ale skončila u Olsena.
     
    59
    Celik se dostal do nejpříjemného postavení, odkud raději zvolil bezpečný odkop na druhou stranu. Jeho kolega Tosun se k míči ale nedostal.
     
    60
    Na druhé straně se do vzdušného prostoru dostával Berg, který v hlavičkovém souboji uspěl. Slabá hlavička ale skončil u brankáře Bolata.
     
    61
    Momentálně sledujeme zdlouhavou kombinaci v podání hráčů Turecka. Ti výrazně zpřesnili hru, avšak stále prohrávají o jednu branku.
     
    62
    Střídání v týmu Turecko: ze hřiště odchází Mehmet Topal, přichází Emre Akbaba.
     
    63
    Navíc to byl hostující brankář, který si připsal další zákrok. Své štěstí totiž zkoušel Larsson, jehož pokus zaplul do rukavic brankáře.
     
    64
    Švédové podnikli velice nadějnou protiakci, kterou ale nevyřešili zrovna nejlépe. Thelinova nabídka totiž pouze prosvištěla malým vápnem.
     
    65
    Olsen si vyžádal větší podporu spoluhráčů, rozehrávka nakrátko nakonec přinesla centr od Claessona. I tentokráte včas zasáhl brankář Bolat.
     
    66
    Söyüncü sice předvedl ukázkové zpracování míče, jeho celek se i nadále drží na vlastní polovině. Švédové čekají, s čím soupeř přijde.
     
    67
    Střídající Akbaba se okamžitě po svém příchodu na hrací plochu zapojil do kombinace, finální přihrávka ale našla pouze nohu protihráče.
     
    68
    Po kratší době se opět připomněl Çalhanoğlu, který to tentokráte zkoušel z mnohem větší vzdálenosti. Míč se ale stočil daleko od branky.
     
    69
    Nyní to Turci vykombinovali opravdu kvalitně, neboť se Akbaba dostával do vyložené šance. Rozruch byl ale zbytečný, jednalo se totiž o ofsajd.
     
    70
    Bayram ještě zastihl míč na hrací ploše, načež centroval do pokutového území. Tam si naběhl Tosun, jehož hlavičku dokázal Olsen vyrazit před sebe.
    70. Olsen vychytal Tosuna.
     
    71
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Jimmy Durmaz, přichází Marcus Rohdén.
     
    72
    Do konce zápasu zbývá něco málo přes dvacet minut. Těžiště hry se nám dostalo na druhou stranu, kde budou Švédové zahrávat další rohový kop.
     
    73
    A ten nebyl vůbec špatný, ba naopak. Na vzdušnou nabídku si dokázal naskočit Lustig, který ale mířil pouze doprostřed, kde se nacházel také Bolat.
     
    74
    Na opačném pólu hrací plochy jsme sledovali standardku v podání Çalhanoğlua. Tento turecký šikula centroval pouze na hlavu Lindelöfa.
     
    75
    Slušná pasáž v podání domácích. Za šestnáctkou si Berg navedl míč na levačku, následný obstřel ale minul vzdálenější konstrukci.
     
    76
    Střídání v týmu Turecko: ze hřiště odchází Cengiz Ünder, přichází Serdar Gürler.
     
    77
    Gürler okamžitě přenášel hru do volného prostoru, tam jsme se opět dočkali ofsajdového postavení, ve kterém se opět nacházel Tosun.
     
    78
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Mikael Lustig, přichází Emil Krafth.
     
    79
    Jenomže opakovaný záběr nám potvrdil, že se jednal o opravdu těsnou záležitost. Tosun se po právu zlobil, ofsajd to zřejmě nebyl.
     
    84
    Do konce zápasu nezbývá už moc času. Turecko se snaží s nepříznivým výsledkem něco udělat, domácí ale nepřipouštějí výraznější nebezpečí.
     
    85
    Akbaba se pokoušel uvolnit Tosuna, který s tímto záměr příliš nepočítal. Domácí se ale zbytečně zbavili míče, Turecko začíná dominovat.
     
    86
    Střídání v týmu Turecko: ze hřiště odchází Hakan Çalhanoğlu, přichází Yunus Malli.
     
    87
    Jenomže opět ten stejný výsledek. Bayram to opět zkoušel prostřednictvím centrovaného balónu, ten ale skončil u pozorného brankáře Olsena.
     
    88
    Turci to opět zkoušeli přenesením hry, tentokráte se v roli adresáta zjevil Celik, jehož centr z první skončil až za domácí svatyní.
     
    88
    Turecko právě vstřelilo branku!
    Hosté to přeci jenom dokázali, naopak soupeř nezvládá koncovku tohoto zápasu! Vše začalo zbytečnou ztrátou míče v podání Thelina, po které se Turecko dostalo k ukázkové kombinaci, která putovala na kopačku EMREHO AKBABY. Tento střídající hráč bezpečně propálil Olsena.
    88. Emre AKBABA - 2:2
     
    89
    Hosté jsou najednou na koni, Švédové se ještě zřejmě budou strachovat o remízový výsledek. K rozehrávce od své svatyně se staví brankář Bolat.
     
    90
    Druhý poločas bude nastaven o tři minuty.
     
    90+1
    Do obrany zavítal také domácí záložník Larsson, jenž u vlastní šestnáctky zastavil průnik v podání Malliho. Švédové si opět zahrávají.
     
    90+2
    Turecko právě vstřelilo branku!
    To je neuvěřitelné, hosté totiž otáčejí stav zápasu! Zdánlivě nenápadná akce se konala na levé straně, kde se k centru dostal Gürler. Jeho nabídka našla hlavu EMREHO AKBABY, jehož prodloužení míče překvapivě skončilo až za Olsenem. Dílo je dokonáno!
    90+2. Emre AKBABA - 2:3
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je konec! Dnešní utkání nabídlo opravdu zajímavou podívanou, která končí vítězstvím Turecka 3:2. Švédové se krátce po startu druhého poločasu dostali do vedení, avšak následné zahazování šancí mělo fatální následky. Koncovku utkání totiž ovládl soupeř, který v rozmezí pěti minut otočil stav ve svůj vlastní prospěch. Hrdinou tohoto zápasu je střídající Akbaba, který nejprve dvě minuty před koncem vyrovnal, v nastaveném čase pak završil překvapivý obrat.
     
    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 6:2. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:8. Fauly: 13:3.
     
    To je pro tuto chvíli ode mne už vše. Přeji hezký zbytek dne a u dalších online přenosů na shledanou. (22:43:01)

    David Suchý

    Branky: 34. Kiese Thelin (Augustinsson), 49. Claesson (Kiese Thelin) – 51. Çalhanoğlu (Topal), 88. Akbaba (Tosun), 90+2. Akbaba (Gürler)


    Držení míče: 38 % : 62 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 6:2. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 2:8. Fauly: 13:3.
    Švédsko: Olsen – Lustig (78. Krafth), P. Jansson, Lindelöf, Augustinsson – Durmaz (71. Rohdén), Seb. Larsson (C), Ekdal (56. Hiljemark), Claesson – Kiese Thelin, Berg.
    Náhradníci: Johnsson, Nordfeldt – Guidetti, Helander, Hiljemark, Hult, Krafth, Sam Larsson, Quaison, Rohdén, Sema, Svensson.

    Turecko: Bolat – Celik, K. Ayhan, Söyüncü, Bayram – Topal (C) (62. Akbaba), Yokuşlu – Ünder (76. Gürler), Özyakup, Çalhanoğlu (86. Malli) – Tosun.
    Náhradníci: Akkan, Kirintili – Akbaba, Gürler, Kaldırım, Özbayraklı, Malli, Serbest, Tekdemir, Yazıcı, Ünal, Ersoy.
    bahis siteleri