Magnus Carlsen - Fabiano Caruana (7. partie) (kon.)
konec
Magnus Carlsen - Fabiano Caruana (7. partie)

Neděle 18.11.2018, 16:00Mistrovství světa v šachu
     
    Z mé strany je to dnes vše, loučím se s vámi a těším se u některého z dalších, nejen šachových přenosů. Hezký zbytek dne přeje Daniel Juráš. (20:06:20)

     
    Dnešní, poměrně krátká hra, je u konce. Jako i v šesti předchozích ani nyní nenašla vítěze. Magnus Carlsen nedokázal ani tentokrát využít výhodu bílých figur. Začal tahem d4, poté hra pokračovala variantou indické hry (1. d4 Jf3; 2. Jf3 d5). Důležitý moment přinesl dvacátý, respektive jednadvacátý tah, kdy došlo k výměně obou věží. Dvatřicátým tahem poté byly vyměněny také obě dámy, dále už bylo téměř jasné, že hra skončí 1/2 – 1/2. Po několika dalších tazích došlo na opakování a hra skončila.
    Konečná pozice na šachovnici.
     
    40.tah
    Magnus Carlsen znovu provádí tah Kf2 a dnešní hra je tím pádem minulostí.
     
    39.tah
    Norský šachista opět volí možnost postupu krále na e3, černý okamžitě reaguje stejně, jako před chvílí – střelcem na f1. Pokud nyní Magnus Carlsen zopakuje potřetí tah Kf2, končí hra remízou.
     
    38.tah
    Carlsen se vrací králem zpět na f2 a napadá tak soupeřova střelce, Caruana s ním poodjíždí na původní pozici (Sa6).
     
    37.tah
    A stejného názoru je i náš americký kolega, který na šachovnici provádí Sf1.
     
    37.tah
    Nakonec je zahráno Ke3, Caruana získal několik zajímavých možností pokračování – mezi ty nejsilnějších bych nejspíše zařadil fxe5 a Sf1, mně osobně se druhá varianta líbí mnohem více.
     
    37.tah
    Magnus opět využívá své časové výhody a ubírá se k delšímu přemýšlení. Situace je podobná jako před chvílí – nabízí se několik rovnocenně silných variant pokračování.
     
    36.tah
    Nyní už tolik voleb Magnus neměl, kromě zmiňovaného c4 se nabízel ještě další postup králem – Kf2. Tento tah byl také zahrán. Soupeř opět, bez delších úvah, hraje nejlepší možnou reakci v podobě Kd7.
     
    35.tah
    Odehrána je nakonec druhá varianta, tedy Kg1. Caruana, vědom si své častové diskomfortibility, volí hned Ke7, čímž ale rozhodně nechyboval.
     
    35.tah
    Carlsenovo dlouhé přemýšlení je logické, protože se mu nabízí velké množství rovných tahů a je potřeba zjistit, který z nich je nejvýhodnější hrát. Z tahů pěšci je nejsilnější volba c4 díky dobře vyvinutému koni na d6; dobrým tahem je i vrácení krále zpět na g1.
     
    35.tah
    Nor po delší době opět hluboce přemýšlí; nad tímto tahem už strávil deset minut. Může si to ale dovolit, protože disponuje komfortním časovým náskokem – zbývá mu ještě pětadvacet minut. Jeho soupeř je na tom hůře, šest následujících tahů musí zahrát do minut osmi.
     
    34.tah
    Carlsen zatím neskáče, což vypadá jako dobrá volba – místo toho raději hraje f4, což je jeho nejlepší možný tah. Odpovědí Caruany je alternativa z minulého tahu – Kf8.

    Daniel Juráš

    bahis siteleri