Feirense – Guimarães 1:2 (kon.) | Benfica – Boavista 5:1 (kon.) | Portimonense – Chaves 0:1 (kon.)
Braga – Santa Clara 1:0 (kon.)
konec
SC Braga
1:0 (0:0)
CD Santa Clara
Úterý 29.01.2019, 22:15 • Estádio AXA, Braga (kapacita: 30.286 diváků) • Portugalská Primeira Liga • 19. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:15.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu devatenáctého kola nejvyšší portugalské soutěže. Od dvaadvaceti hodin a patnácti minut se můžeme těšit na utkání mezi Bragou a Santa Clarou!
     
    SC Braga

    Domácí tým za posledních čtrnáct sezon jen dvakrát chyběl v nejlepší pětce, ovšem na titul nedosáhl ani jednou. V probíhajícím ročníku si Braga vede výborně, což se nedá říct o zápasech s dvěma největšími favority na první místo. Proti Portu prohrála těsně 0:1, jenže den před Vánoci schytala na půdě Benficy debakl 2:6. Od té doby svěřenci Abela Ferreiry odehráli v lize další čtyři zápasy, naposledy na hřišti Nacionalu, kde zvítězili 3:0 a upevnili si tím třetí příčku se ztrátou jediného bodu na druhou Benficu. Před pár dny se Braga představila i v semifinále ligového poháru, v němž prohrála penaltový rozstřel s lisabonským Sportingem.
     
    CD Santa Clara

    Hosté si v první polovině sezóny rozhodně nepočínali jako vyjukaní nováčci. Během úvodních čtrnácti kol měli vynikající bilanci šesti výher a dvou remíz, nicméně se začátkem nového roku se jejich výsledky rapidně zhoršily. Sanca Clara přitom neměla žádný neřešitelný los. Kromě domácího zápasu s Benficou (0:2) hrála s Tondelou, Feirense a Marítimem a z tohoto trojboje urvala jediný bod za remízu 2:2 s předposledním Feirense. Klub ze souostroví Azory se tak nachází na desátém místě. Na dosah má jen Rio Ave, takže se musí dívat hlavně pod sebe. Od sestupového pásma mají svěřenci Joãa Henriquese jen pětibodový náskok.
     
    Vzájemný zápas

    První vzájemné měření sil po několika dlouhých letech rozhodně stálo za sledování. Braga si už v první půli vybudovala třígólový náskok, jenže se změnou stran se karta naprosto obrátila. Santa Clara během dvaceti minut vyrovnala na 3:3 a nakonec nechybělo moc, aby ze zápasu vytěžila ještě více než jeden bod.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů obdrží první žlutou kartu v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    SC Braga: T. Sá – Esgaio, B. Viana, R. Silva, Goiano (C) – W. Eduardo, Ricardo, Claudemir, Novais – Dyego Sousa, Paulinho.
    Náhradníci: Marafona – Eduardo, Murilo, R. Horta, Fransérgio, Palhinha, Trincao.

    CD Santa Clara: Serginho – Vieira, Accioly (C), César, Candé – Pantaleão, Rašíd – Zé Manuel, Chrien, D. Pineda – Stephens.
    Náhradníci: João Lopes – Cardoso, Ukra, Lucas, Lamas, Marques, Schettine.

    Rozhodčí: Capela – Teixeira, Brás.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v tmavě modrých, zatímco domácí v tradičních červenobílých dresech.
     
    3
    Od začátku je jasné, že se nebude hrát v nějaké frenetické atmosféře. Třicetitisícový stadion v pozdní úterní večer zeje prázdnotou.
     
    5
    Po klidném úvodu to vypadalo na domácí rohový kop, když byl Novaisovi ukopnut balón do autu. Rozhodčí nakonec nařídili odkop od Serginhovy branky.
     
    7
    Po dlouhém nákopu na hrot domácího útoku už se rohový kop konat bude. Balón poslal za koncovou čáru Candé.
     
    8
    Z několika soubojů před hostující brankou žádné zakončení nevzniklo. Balón se naopak dostal až na kopačky Tiaga Sá.
     
    9
    Patrick Vieira si pod tlakem napadajícího protihráče řekl o faul a ochotně přepadl přes nohu jednoho z domácích.
     
    10
    Zé Manuel nezpracoval přenesení hry na jeho levou stranu a daroval autové vhazování hráčům Bragy.
     
    11
    Serginho byl jako první u přihrávky za obranu. Ricardo byl během ní faulován a domácí mohou pokračovat v akci.
     
    12
    Pineda jenom stínoval Esgaia, který přes něj odcentroval, jenže balón spadl pouze na střechu hostující brány.
     
    13
    Rašíd přišel o míč a zatáhl za záchranou brzdu. Taktický faul skončil ponechanou výhodou, které domácí hráči nevyužili. Střelu zablokoval právě Usáma Rašíd.
     
    14
    Serginho vystartoval proti vysokému nákopu a před zraky jeho adresáta Dyega Sousy schoval míč do rukavic.
     
    15
    Chrien si při kličce dal míč daleko od nohy a mohl poděkovat Esgaiovi, který trochu zbytečně zahrál na rohový kop.
     
    16
    Standardní situace ale nebyla vůbec povedená. Centr zprava byl příliš vysoký a přeletěl všechny natahující se hráče v pokutovém území.
     
    17
    Naopak se konal rychlý brejk Bragy, ze kterého rovněž nic nebylo. Na hřišti však zůstává ležet Candé a nevypadá to s ním zrovna nejlépe. Viditelně si ublížil, když se mu zapíchla špička kopačky do trávníku.
     
    18
    Krajní bek z Guinea-Bissau za doprovodu lékařů odkulhal do zámezí. S největší pravděpodobností se do hry ještě vrátí.
     
    19
    Pantaleão startoval své rychlé nohy, které šly po kontaktu s Ricardem k zemi. Hosté z klidu rozehrávají ve středu pole.
     
    21
    Úvodních dvacet minut uteklo jako voda. Stále čekáme na první náznak šance, který možná přijde ze standardní situace vytvořené faulem Pantaleãa.
     
    22
    Nic takového se však nestalo. Nákop z hloubi pole neškodně propadl velkým vápnem až do autu. Následuje odkop od branky Serginha.
     
    24
    Po darovaném autu se Braga dostala k první střele. Akrobatické zakončení Dyega Sousy z hranice vápna ale putovalo vysoko nad branku.
     
    25
    Hned vzápětí pokus číslo dvě. Výsledek byl ale stejný, Paulinho z velké dálky přestřelil o dobré dva metry.
     
    26
    Ricardo Esgaio šel s míčem z levého křídla na střed, jenže Patrick Vieira ho čistým odstrčením nekompromisně odzbrojil. Domácí se vrací s míčem k vlastnímu vápnu.
     
    27
    Eduardův centr z pravé strany dva obránci Santa Clary prodloužili za sebe. Měli ale štěstí, protože ve vápně nečíhal nikdo v domácím dresu.
     
    28
    Mamadu Candé ve skluzu přerušil přímočarou akci, ze které resultuje jen autové vhazování z rukou Claudemira.
     
    29
    Alfredo Stephens se postavil před míč a vynutil si faul od Ricarda. Nějakou dobu si poležel na hřišti, ale i on by měl být v pořádku.
     
    30
    Držení míče: 67% – 33%.
     
    31
    Paulinho nabral dobrou rychlost a přihrál do odkryté pravé strany na Eduarda. Ten se dostal s míčem do ostrého úhlu a nakonec musí být rád, že Pinedou přečteným centrem vybojoval roh.
     
    32
    Santa Clara se snadno ubránila a díky práci Zé Manuela si rovněž vyzkoušela rozehrávku rohového kopu. Jmenovitě se o ni postaral Vieira, jenže hlavičkáři Bragy byli připravení.
     
    33
    Konečně trochu zajímavější momentka, o kterou se postaral Dyego Sousa. Ten si šikovně zpracoval těžký centr a s pomocí Césara vybojoval roh.
     
    34
    Ani z tohoto mráčku ale nezapršelo. Odvrácený centr přistál u Esgaia, kterému absolutně nesedla střela z nějakých pětadvaceti metrů. Z prořídlých tribun se už ozývá nespokojený pískot.
     
    35
    Serginho zatím působí velmi jistým dojmem. Nyní si došel pro prudký centr Eduarda, který sebral těsně před hlavou Paulinha.
     
    36
    César zakřižoval náběh Ricarda Esgaia a zakopl balón za postranní čáru. Claudemir vhodil dlouhý aut až do vápna, nicméně hostující obrana opět odolala.
     
    36
    Nejzajímavější situací první půle se stává žlutá karta pro hostujícího Stephense, který si dal míč daleko od nohy a pak přišlápl levý nárt Paulinha.
     
    38
    Marcelo Goiano u postranní čáry fauloval Pinedu, kterého si chtěl rukou odmítnout, ale místo toho jej trefil do obličeje.
     
    39
    Hostující pokus o útočnou akci skončil v samotném zárodku kvůli ofsajdu nedaleko za půlící čarou. Následný nákop Bragy zase ze vzduchu sebral Serginho.
     
    40
    Paulinho podklouzl na kluzkém trávníku a nezpracoval přihrávku. Poté došlo ve středovém kruhu k hraničnímu souboji, který nebyl posouzen jako domácí faul.
     
    41
    Opět v akci Paulinho, který si narazil se Sousou a tím málem prošel přes velmi zahuštěný prostor. Po odraženém balónu nakonec musel skákat Serginho.
     
    42
    Usáma Rašíd dostal nakopáno od Raúla Silvy a je z toho velmi zajímavý přímý kop Santa Clary ze vzdálenosti osmadvaceti metrů.
     
    43
    Mno, tak tohle dokonale shrnulo dosavadní průběh zápasu. Vierova střela z přímého kopu šla minimálně pět metrů nad branku Tiaga Sá.
     
    44
    O chviličku později už domácí strážce branky práci měl. O nic vážného ale nešlo, Sá pouze zneškodnil Vierův centr z pravého křídla.
     
    45
    Snad poprvé zazněl poloprázdným stadionem potlesk. Novais si na konci zajímavého zámku navedl míč na pravačku a z delší vzdálenosti ho poslal jen těsně nad břevno.
    45. Joao Novais (BRG)
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+2
    Po několika hlavičkových soubojích na hranici velkého vápna propadl míč k Serginhovi. Před odchodem do šaten se s největší pravděpodobností už nic nestane.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    Je za námi první poločas, ze kterého jde velmi těžko něco vypíchnout. Hraje se v nízkém tempu a domácí Braze není nic platné, že má balón v držení mnohem častěji. Papírový favorit se zmohl jen na pár nepřesných střel zpoza šestnáctky, nejnadějnější byla ta poslední od Novaise, ovšem Serginho zasahovat nemusel. Bez šancí zkrátka nemohou padnout góly a proto nadále platí stav 0:0.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů během poločasové přestávky nestřídal, a tak na obou stranách pokračují původně dané základní jedenáctky.
     
    48
    Ricardo Esgaio si dal záležet na svém centru, kterým ale nenašel Paulinha ani Sousu. O pár vteřin později pro změnu fauloval Zé Manuela.
     
    49
    Hodně nepřesná přihrávka Zé Manuela na rozběhnutého Sousu. Toho balón minul o mnoho metrů a zamířil k Tiagu Sá.
     
    50
    Rašídovu odvážnou střelu z velké dálky ztečoval Claudemir na rohový kop, jenže Chrien se k přetaženému centru přes urostlejšího obránce nedostal.
     
    52
    Martin Chrien neobešel Raúla Silvu, ale ten si v souboji pomohl nedovoleně. Následovala standardka, ze které resultuje jenom aut.
     
    53
    Candé hlavou poslal míč do vápna, kde se snažil uvolnit Stephens. Toho fauloval Viana a je z toho penalta!
     
    54
    Bezbrankové skóre se nemění! Tiego Sá skočil směrem k levé tyči a nijak dobře umístěnou střelu vyrazil!
    54. Rašíd nedal penaltu!
     
    54
    Žlutou kartu dostává Raúl Silva (SC Braga).
     
    56
    Braga právě vstřelila branku!
    Pár desítek vteřin po neproměněné penaltě přichází gólový trest na opačném konci hřiště! Hostující kapitán Accioly se nechal u půlící čáry školácky obrat o míč Paulinhem, o kterém asi vůbec nevěděl. Poté nezabránil centru na DYEGA SOUSU, jehož hlavičku Serginho jenom zpomalil a míč propadl až za brankovou čáru.
    56. Dyego SOUSA - 1:0
     
    58
    Najednou je tady jeden zajímavý moment za druhým. Serginho se nyní vytáhl proti technické střele Sousy, který z kraje vápna tlačil balón ze svého pohledu k pravé tyči.
     
    59
    Po rohovém kopu došlo jen ke srážce dvou hlav, kvůli které byla hra na chvíli pozastavena. Sousa i jeden z hostů ale budou moci pokračovat.
     
    60
    Denis Pineda sladil svůj náběh s nákopem z půlící čáry. V plném běhu pálil z rohu šestnáctky a jen o pár decimetrů minul vzdálenější tyč!
     
    61
    Držení míče: 66% – 34%.
     
    62
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Ricardo, přichází Fransérgio.
     
    62
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Joao Novais, přichází Ricardo Horta.
     
    63
    Fransérgio se hned po nástupu dostal do hledáčku kamer, když si na sebe vynutil faul v podání Kaia Pantaleãa.
     
    64
    Poslední události hodně otřásly se sebevědomím Santa Clary, jejíž obrana je najednou velmi snadno prostupná. Po centru zleva však jeden z domácích zakončoval nad horní tyč.
     
    65
    Znovu se Braga jednoduše dostala do vápna. Teď to ale bylo dáno jasným ofsajdem, ze kterého zakončoval Ricardo Esgaio.
     
    67
    Střídání v týmu CD Santa Clara: ze hřiště odchází Martin Chrien, přichází Bruno Lamas.
     
    68
    Denis Pineda si hezky zpracoval pas přes několik desítek metrů. Během vymýšlení dalších plánů ale zjistil, že byl ve špatně posouzeném ofsajdu.
     
    69
    Claudemir neodhadl razanci ani směr svého nákopu ze středu hřiště. Balón skončil u Serginha, jehož spoluhráči ho rychle ztratili.
     
    70
    Centr Wilsona Eduarda doletěl jen na nohu Zé Manuela. Tomu se ale nepovedlo dostat míč do bezpečí a následovala další domácí akce, která vyvrcholila nepovedenou křižnou střelou od Horty.
     
    71
    Nedorozumění mezi Wilsonem Eduardem a Dyegem Sousou znovu poslalo míč za koncovou čáru. Ihned po výkopu Serginha byl nařízen domácí aut.
     
    72
    Serginho nezkrotil centr z rohového kopu. Míč odrazil před sebe na Claudemira a měl kliku, že domácí záložník vůbec netrefil balón při pokusu o střelu do nehlídané branky.
     
    74
    Standardní situaci z necelých čtyřiceti metrů kopala i Santa Clara. Prodloužený nákop putoval na prostředek branky, kde si balón zastavil Sá.
     
    75
    Dyego Sousa podle rozhodčích fauloval Candého, který spíše sám podklouzl. Na rozehrávce ligového nováčka to nic nemění.
     
    75
    Hned vzápětí hlavní arbitr viděl další faul Bruna Viany, který sestřelil Stephense. Tentokrát se to neobešlo bez žluté karty.
     
    76
    Standardku z pětatřiceti metrů rozehrál Vieira jen do rukavic Tiaga Sá. I čtvrthodinu před koncem tak platí domácí vedení 1:0.
     
    77
    Střídání v týmu CD Santa Clara: ze hřiště odchází Kaio Pantaleão, přichází Guilherme Schettine.
     
    78
    Hra je teď hodně rozkouskovaná. Většinou kvůli prohřeškům Bragy. Nyní zahrál rukou Marcelo Goiano.
     
    79
    Domácí se marně dožadují rohového kopu poté, co Ricardo Horta z úhlu střílel na zadní tyč. Balón se otřel o hlavu Césara, jenže sudí si toho nevšimli.
    79. Ricardo Horta (BRG)
     
    80
    Bruno Lamas měl kolem sebe dost volného prostoru, kterého využil ke střele z nějakých třiceti metrů. Razanci dal balónu dostatek, ale s přesností už to bylo mnohem horší.
     
    81
    Dyego Sousa dával míč k pravé postranní čáře, kde byl Wilson Eduardo úplně volný, ale zároveň se nacházel v ofsajdovém postavení.
     
    82
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Paulinho, přichází Joao Palhinha.
     
    83
    Raúl Silva dostihl míč na levém křídle. Serginho jeho centr vyrazil ke Claudemirovi a ten z šestnácti metrů o pořádný kus minul prostor mezi tyčemi.
     
    84
    Nepříjemná srážka hlav mezi nově příchozím Palhinhou a Rašídem, který si určitě hodně vyčítá neproměněný pokutový kop ze čtyřiapadesáté minuty.
     
    86
    Střídání v týmu CD Santa Clara: ze hřiště odchází Zé Manuel, přichází Ukra.
     
    87
    Santa Clara už brání s menším počtem hráčů. Místo nějakého tlaku poblíž Tiaga Sá se však hraje spíše na útočné polovině Bragy.
     
    88
    Domácí už nikam nespěchají a zaměřují se na bezpečné držení míče. U něho zůstávají i po dosti nepovedeném centru Wilsona Eduarda.
     
    89
    Pro hráče Santa Clary to jsou hodně frustrující desítky vteřin, ve kterých se vůbec nemůžou dostat k balónu. Po faulu na Palhinhu se domácí dobrovolně vrátili až k Tiagu Sá.
     
    90
    Až Mamadu Candé dokázal vyvézt míč po levé straně a z nastalé situace vytěžil asi maximum v podobě standardní situace. Faulem se provinil Bruno Viana.
     
    90+1
    Braga odvrátila centr z křídelního prostoru metr před šestnáctku, odkud se do balónu opřel Bruno Lamas, jenže tečovaná střela letěla hodně mimo.
     
    90+2
    Z rohového kopu Santa Clara nezahrozila. Na vyrovnání už moc času nemá, neboť pomalu vrcholí druhá ze čtyř nastavených minut.
     
    90+3
    Rašídova střela z dálky byla sražená k Lamasovi, který to znovu zkusil z podobné pozice, ale míč poslal několik decimetrů nad břevno.
    90+3. Bruno Lamas (SCL)
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Po fotbalové mizérii z prvního poločasu se hra přeci jen výrazně zatraktivnila. Začalo to faulem Viany v pokutovém území, po němž Rašíd neproměnil nařízenou penaltu. Hned vzápětí o sobě dalo vědět pravidlo nedáš – dostaneš, neboť Acciolyho zaváhání ve středu hřiště potrestal centrující Paulinho a hlavičkující Dyego Sousa. Oba celky měly ve zbývající půlhodině ještě pár menších šancí. Gólem ale neskončila žádná z nich a favorizovaná Braga tak uhájila těsné vítězství 1:0.
     
    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 10:5. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 19:16.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (00:12:34)

    Michal Břuchanský

    Branky: 56. Dyego Sousa

    Karty:   54. R. Silva (BRG), 75. B. Viana (BRG) – 36. Stephens (SCL)

    Neproměněná penalta: 54. Rašíd (SCL), brankář T. Sá zneškodnil


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 10:5. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 2:3. Fauly: 19:16.
    SC Braga: T. Sá – Esgaio, B. Viana, R. Silva, Goiano (C) – W. Eduardo, Ricardo (62. Fransérgio), Claudemir, Novais (62. R. Horta) – Dyego Sousa, Paulinho (82. Palhinha).
    Náhradníci: Marafona – Eduardo, Murilo, R. Horta, Fransérgio, Palhinha, Trincao.

    CD Santa Clara: Serginho – Vieira, Accioly (C), César, Candé – Pantaleão (77. Schettine), Rašíd – Zé Manuel (86. Ukra), Chrien (67. Lamas), D. Pineda – Stephens.
    Náhradníci: João Lopes – Cardoso, Ukra, Lucas, Lamas, Marques, Schettine.

    Rozhodčí: Capela – Teixeira, Brás
    bahis siteleri