Švédsko – Česko 3:5 (kon.) | Rusko – Finsko 0:4 (kon.) | Japonsko – Německo 2:3 (kon.)
USA – Kanada 3:2 (kon.)
konec
Rusko
0:4 (0:1, 0:0, 0:3)
Finsko
Sobota 06.04.2019, 15:10 • Metro Areena, Espoo, Finsko • Mistrovství světa žen • Skupina A
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne přeji všem příznivcům ledního hokeje. Mistrovství světa žen je už v plném proudu a na řadě jsou dnes další zápasy. My se prostřednictvím tohoto textového online přenosu zaměříme na utkání mez týmy Ruska a Finska.
     
    Rusko

    Rusko vstoupilo do světového šampionátu žen velmi dobře, když těsně 2:1 porazilo Švýcarsko. Hokejisty Ruska tak budou dnes usilovat o další výhru, proti finskému výběru to ale nebude jednoduché. Zápas Rusek se Švýcarkami byl od první třetiny vyrovnaný a za stavu 1:1 se pokračovalo i ve třetí třetině. Už to vypadalo, že dojde na prodloužení, avšak šestatřicet vteřin před koncem třetí části hry se Rusky trefily podruhé a rozhodly o třech bodech. Švýcarky tak sahaly minimálně po bodu a nakonec odešly s prázdnou.
     
    Finsko

    To Finky hned na úvod mistrovství světa žen narazily na velmi favorizované Američanky, které obhajují zlaté medaile z roku 2017. A prohrály 2:6. Finky nad týmem USA dokonce vedly po druhé třetině 2:1. Američanky však ve třetí třetině nasázely severskému výběru pět branek a nakonec zápas dotáhly do vítězného konce. Tuto prohru by tak rády hráčky Finska dnes odčinily a pokusí se s Ruskem jakkoli bodovat. Čeká nás určitě zajímavý duel, tak si ho nenechte ujít.
     
    Vzájemná utkání

    Obě reprezentace se naposledy utkaly v únoru letošního roku v rámci EHT žen, kde ve finále padly 2:3 s právě s Ruskami. Mají jim tak co vracet.
     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Merkuševová (Prugovová) – Pirogovová, Šibanovová (C), Ganějevová, Savoninová, Batalovová, Nikolajevová, Těrjoškinovová – Sosinová (A), Timofejevová, Vafinová – Pavlovová (A), Děrgačjovová, Štarjovová – Kanajevová, Kadirovová, Smolinová – Bratiševová, Kulišovová

    Finsko: Rätyová (Suonpääová) – Hiirikoskiová (C), Savolainenová, Laitinenová, Tuominenová, Rahunenová, Lindstedtová, Viitasuová – Sallinenová (A), Karvinenová (A), Tapaniová – Välimäkiová, Nieminenová, Tulusová – Hoviová, Nuutinenová, Niskanenová – Rajahuhtaová, Holopainenová, Hakalaová, Vainikkaová

    Rozhodčí: Arianová-Lortieová (Kanada), Huntleyová-Parková (USA) – Štefková (Česko), Toddová (Kanada).
     
    Oba celky jsou už na ledové ploše a za malý okamžik tak bude moci utkání mezi Ruskem a Finskem začít.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Od úvodního vhazování jsou na kotouči Rusky a hned se natlačily do útočného pásma. Tam však Rätyovou neohrozily a hned na to Finky otáčejí hru.
     
    00:40
    Ovšem Rusky si puk sebraly zase zpátky a znovu se dostaly do útočného teritoria, kde už Rätyová musela zasahovat. Hra je přerušena a vhazovat se bude po její levé ruce.
     
    00:49
    Vyloučení v týmu Finsko (Nelli Laitinenová – 2 min., držení).
     
    01:01
    Rusky jako první velmi brzy mají k dispozici přesilovou hru a mají tak šanci otevřít účet tohoto duelu. Už jsou před Rätyovou, kterou se pokusí ohrozit.
     
    01:28
    V oslabení se však ke střele z levé strany dostala Susanna Tapaniová, avšak její pokus Merkuševová zastavila a nechala raději hru přerušit.
     
    01:45
    Rusky se už uhnízdily v pásmu Finek, dobrou střelu z vrcholu levého kruhu vyslala Olga Sosinová, avšak Noora Rätyová včas nastavila pravý beton a podržela svůj tým.
     
    02:49
    Laitinenová skáče na ledovou plochu a finský tým je tak kompletní. Své první oslabení zvládl.
     
    03:23
    Sanni Hakalaová se prodrala podél levého mantinelu do pásma Rusek, avšak její přihrávka byla hodně nepřesná. Puk tak získaly opět hráčky Ruska.
     
    04:30
    Nepřesný útok Rusek a u kotouče jsou zase Finky. Ty už z hloubi vlastního obranného pásma zakládají svou další útočnou akci.
     
    05:21
    Rusky nyní zahrozily před Rätyovou, tak znovu podržela své spoluhráčky a ty už s pukem okamžitě míří na opačnou stranu.
     
    06:06
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finky otevírají účet tohoto utkání. V rohu kluziště převzala puk od Tulusové PETRA NIEMINENOVÁ, která si nabruslila blíže ruské brance a poté zvednutím kotouče tento umístila do pravého horního rohu ruské klece z pohledu Merkuševové – 0:1. Asistence: Noora Tulusová.
    06:06 Petra NIEMINENOVÁ - 0:1
     
    07:21
    Rusky se hned pokusily o útok, jejich pokus ale mířil jen vedle finské branky.
     
    08:18
    Na druhé straně Linda Välimäkiová poslala svou střelu vysoko nad branku Merkuševové a další akce finských barev tak skončila neúspěchem.
     
    08:42
    Následuje komerční přestávka.
     
    09:46
    Rusky si pohlídaly kotouč v obranném pásmu a šly do postupného útoku. Finky je však zastavily před útočnou modrou čárou a otáčejí hru.
     
    10:33
    Alexandra Vafinová se proháčkovala do útočného pásma, svou individuální akci ale do zdárného konce nedotáhla.
     
    11:27
    Z druhé vlny pak zaútočily Finky, bekhendem z prostoru mezi kruhy zakončovala Tanja Niskanenová, ale také její akce byla zastavena ruskou brankářkou. Ta podržela svůj tým a srazila puk do bezpečí.
     
    11:52
    Vyloučení v týmu Rusko (Diana Kanajevová – 2 min., hákování).
     
    11:52
    První přesilovku si zahrají také Finky při vyloučení Kanajevové. Nyní ale následuje další komerční přestávka.
     
    12:03
    Finský tým se už uhnízdil v útočném pásmu a rozvíjí první přesilovkovou akci.
     
    12:25
    Od modré tvrdě vypálila Jenni Hiirikoskiová, její pokus srazila ruská obrana do bezpečí a následně pak se Rusky dokázaly osvobodit.
     
    13:10
    Susanna Tapaniová to zkusila z pravé strany, její přízemní střela končí na betonu Merkuševové a její tým pak vyhazuje puk až před branku Noory Rätyové.
     
    13:52
    Rusky jsou už v plném počtu.
     
    14:27
    Zakázané uvolnění ruského celku stěhuje hru před branku Valerie Merkuševové a vhazovat se bude po její levé ruce. Finky tak zadarmo získaly útočné pásmo.
     
    14:51
    Další menší tlak si vytvořily Finky, které operovaly před Merkuševovou, avšak do zakončení se nedostaly. Puk poté získaly ruské hráčky a míří s ním před branku Rätyové.
     
    15:29
    Nepřesnou rozehrávku Rusek napadly finské hráčky a šly do přečíslení. Obrana Ruské sborné však nebezpečí zažehnala a pomohla své brankářce.
     
    16:34
    Nahození Finek ze středního pásma zachytila Merkuševová a chvíli váhala, za nepřeruší hru. Nakonec poslala puk Děrgačjovové, která ho vyváží z obranného pásma.
     
    17:00
    Vyloučení v týmu Finsko (Isa Rahunenová – 2 min., držení).
     
    17:04
    Rusky hrají přesilovou hru a v závěru prvního dějství mají možnost srovnat nepříznivý stav. Už jsou před Rätyovou, kde kombinují.
     
    17:32
    Finky se však po špatné střele Rusek dostaly na kotouč a ten vyhodily bez čekání až před ruskou klec.
     
    18:05
    Finský tým vybojoval v obranném pásmu puk, dostal se s ním v přečíslení dva na jednoho do pásma Rusek, avšak tato akce končí zmarem. Nicméně Finky pošetřily cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    18:37
    Vyloučení v týmu Finsko (Susanna Tapaniová – 2 min., nedovolené bránění).
     
    18:37
    Rusky mají k dispozici třiadvacet vteřin dlouhou přesilou hru pět na tři.
     
    19:00
    Finky jsou už ve čtyřech a zároveň byla ohlášena poslední minuta první třetiny.
     
    19:27
    Šibanovová dobře vystřelila, její snahu však zastavila obrana Finska a puk poté letí až před ruskou klec. Finský celek se tak opět osvobozuje.
     
    19:50
    Finky držely puk před brankou Rusek, ale už se asi nic nestane a první dějství tak pomalu, ale jistě jde do svého finále.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je za námi. V ní jsme viděli jednu branku. V sedmé minutě otevřela účet zápasu Petra Nieminenová a poslala finské barvy do vedení. Na její trefu nedokázal už nikdo navázat a první třetina tak lépe vyzněla pro severský celek. Uvidíme, co nám přinese prostřední část, která začne přibližně v 15:55 a v ní se Rusky pokusí smazat své jednobrankové manko.
     
    Střely na branku: 5 – 7
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:37
    Finsko je v plném počtu.
     
    20:45
    Hned se finský tým dostal do útočného pásma, ale ruskou brankářku žádnou střelou neohrozil. Až o chvilku později Merkuševová už zasahovala.
     
    21:15
    Štarjovová se prodrala do útočného pásma, stahovačkou pak vyslala střelu na Rätyovou, avšak ruská hráčka s osmašedesátkou na zádech poslala puk jen přímo do jejího betonu.
     
    22:20
    Tapaniová chtěla tečovat u branky Ruska střelu své spoluhráčky od modré čáry, ale byla tísněna obranou soupeřek, takže nakonec její úmysl nevyšel.
     
    23:35
    Nepřesnosti na obou stranách. Nyní už mají puk Finky a snaží se projít před ruskou branku.
     
    25:04
    Finky mají ponechanou výhodu a pokud ji nevyužijí, budou hrát přesilovou hru. Už se ženou do útočného pásma.
     
    25:15
    Vyloučení v týmu Rusko (Oxana Bratiševová – 2 min., podrážení).
     
    25:28
    Michelle Karvinenová dostala pas na pravý kruh a odtud pak okamžitě vystřelila. Jenže její střelu srazila obrana mimo ohrožení branky Merkuševové a Rusky se záhy osvobozují.
     
    26:28
    Finský celek pak založil akci od brankářky Rätyové. Z prostoru mezi kruhy střílela hodně nebezpečně Sanni Hakalaová, Merkuševová však vytasila přesný zákrok, ukázkový semafor.
     
    27:15
    Rusky se ubránily a už jsou v plném počtu.
     
    27:37
    A hned se dostaly do útočného pásma, kde vyslala střelu od modré čáry Oxana Bratiševová, ale její pokus šel jen vedle branky Rätyové.
     
    28:53
    Elisa Holopainenová neudržela kotouč v útočném pásmu, ten jí sjel z čepele a dostal se do neutrální zóny. Hra je tak vykázána do středního pásma, kde se bude po komerční pauze vhazovat.
     
    29:08
    Nyní dostala na pravou stranu přihrávku Ronja Savolainenová a její svižná střela od modré čáry byla zastavena jednou z ruských obránkyň.
     
    29:18
    Vyloučení v týmu Rusko (Anna Savoninová – 2 min., hákování).
     
    29:42
    Rusky opět faulovaly a nabídly Finkám další přesilovou hru. A ty se jí pokusí využít, rády by své vedení pojistily.
     
    30:08
    Avšak Rusky se hned dokázaly osvobodit a poslaly puk až před branku finského národního týmu.
     
    30:24
    Neúspěšná teč Lindy Välimäkiové u levé tyče Merkuševové. Nicméně Finky pásmo udržely a dále útočí a hrozí před ruskou klecí.
     
    31:15
    Vyloučení v týmu Rusko (Liana Ganějevová – 2 min., podrážení).
     
    31:15
    A další trest pro Rusky.
     
    31:30
    Jenni Hiirikoskiová střílela od modré čáry a její dalekonosná střela skončila v lapačce Valerie Merkuševové. Ta před dotěrnými finskými hráčkami raději pozastavila hru.
     
    32:04
    Dlouho obléhaly Finky ruskou branku, ale nakonec se v rohu kluziště k puku dostala jedna z ruských hráček a poslala ho až před Rätyovou. Rusky šetří cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    32:45
    A další osvobození Rusek. Finky tak další akci zakládají z hloubi vlastního obranného pásma.
     
    33:15
    Další ruské oslabení ubráněno a Sborná je v plném počtu.
     
    33:38
    Nyní následuje komerční pauza.
     
    34:00
    Venla Hoviová dostala přihrávku do mezikruží a z první střílela, jenže její pokus šel mimo tři tyče.
     
    34:39
    Holopainová si sjela do blízkosti ruské brankářky, ale její přízemní střela se otřela jen o její pravý beton. Dalším zákrokem tak Merkuševová podržela svůj tým.
     
    35:32
    Merkuševová musela být znovu v pozoru, Finky na ní vyslaly další střelu, tu ale dokázala opět zastavit dalším přesným zákrokem.
     
    36:23
    Vyloučení v týmu Rusko (Maria Batalovová – 2 min., nedovolený zásah tělem (ženy)).
     
    37:59
    Finky opět operovaly před brankou Rusek, proti střele Tapaniové zasáhla Merkuševová znovu efektním semaforem a přerušila hru.
     
    38:23
    Rusky jsou v plném počtu.
     
    38:34
    Batalovová se vracela z trestné lavice a hned se dostala do úniku před finskou branku. Zblízka však brankářku Rätyovou nepřekonala. Ta udržela kotouč na své výstroji.
     
    39:00
    Hraje se poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:40
    Další finská šance končí neúspěchem a do útoku ještě míří ruské hráčky.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhé dějství je minulostí. V něm ani jeden tým neskóroval. Finky tak stále drží těsný náskok nad ruským výběrem. Uvidíme, co nám přinese třetí třetina, která začne přibližně v 16:45. Rusky se pokusí o srovnání skóre, finský tým naopak bude usilovat o navýšení svého hubeného vedení.
     
    Střely na branku: 12 – 26
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:15
    Riikka Sallinenová napřáhla v prostoru mezi kruhy a její střela končí na Merkuševové. Ta si tak hne zkraje třetí části hry připisuje další zákrok.
     
    40:58
    A také Rätyová musela být pozorná, když lapila střelu Fanuzy Kadirovové. Hra je přerušena a vhazuje se po její levé ruce.
     
    41:46
    Sosinová nepřesně střílela a poté se Finky dostaly na kotouč. A už s ním míří zase před ruskou branku.
     
    42:22
    Isa Rahunenová neudržela puk v útočném pásmu a ten poté sebraly Rusky. Ty však svou možnou útočnou akci zakončily postavením mimo hru.
     
    43:07
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finky navyšují své vedení. Jejich branku ovšem musel posvětit videorozhodčí. SANNI HAKALAOVÁ ve zmatku před ruskou klecí plácla do kotouče a nakonec se došoural za brankovou čáru, když prošel pod betonem Merkuševové – 0:2. Asistence: Viivi Vainikkaová a Elisa Holopainenová.
    43:07 Sanni HAKALAOVÁ - 0:2
     
    43:56
    Početné publikum v Espoo žene hráčky Finska do další útočné akce. Ale tu překazily ruské hráčky. Ty otáčejí hru na opačnou stranu.
     
    45:15
    Rusky se snaží nějak zareagovat na druhou inkasovanou branku, ale zatím se jim nedaří ohrozit brankářku Rättyovou. Ta tak zatím stále drží své čisté konto.
     
    45:49
    Místo toho přišel další finský útok. V něm se neprosadila Hakalaová, autorka druhé finské branky.
     
    46:30
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Nyní se to už Finkám povedlo a ty jdou do tříbrankového trháku. Hakalaová poslala přihrávku o těsné blízkosti ruské klece a VIIVI VAINIKKAOVÁ pak prostřelila Merkuševovou – 0:3. S ruským výběrem to tak už nevypadá vůbec dobře. Asistence: Sanni Hakalaová a Susanna Tapaniová.
    46:30 Viivi VAINIKKAOVÁ - 0:3
     
    46:30
    Rusko si bere oddechový čas.
     
    46:45
    Následuje další komerční přestávka.
     
    47:53
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Po chybě obránkyně na modré čáře získala puk Vainikkaová, která ho poté poslala na levou stranu, kde byla připravena ELISA HOLOPAINENOVÁ. Ta poté svou střelu umístila pod víko ruské branky – 0:4. Finské hráčky jsou tak ve třetí třetině hodně aktivní a mají tak nakročeno k prvním bodům ve skupině. Asistence: Viivi Vainikkaová.
    47:53 Elisa HOLOPAINENOVÁ - 0:4
     
    47:53
    Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Valeria Merkuševová, přichází Anna Prugovová.
     
    48:54
    Prugovová už musela být poprvé pozorná mezi třemi tyčemi, ale nakonec jedné z finských hráček střela nesedla a skončila mimo tři tyče.
     
    49:10
    Další komerční přestávka.
     
    51:04
    Rusky se vydaly do rychlé útočné akce, ale ztroskotaly na finské obraně. Takže se ke střele vůbec nedostaly.
     
    51:45
    Emma Nuutinenová se zjevila těsně před Prugovovou, kterou však překonat přes její beton nedokázala.
     
    52:37
    Rätyová stále drží čisté konto. Před chvílí zastavila další ruskou střelu.
     
    52:54
    Vyloučení v týmu Finsko (Rosa Lindstedtová – 2 min., nedovolené bránění).
     
    53:45
    Rätyová si připsala další zákrok proti nebezpečné střele Batalovové. A znovu udržela nulu na svém kontě. Hra je přerušena a vhazuje se před ní.
     
    54:15
    Rusky neuspěly po dalším pokusu a finský celek se osvobozuje. Šetří tak cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    54:54
    Finky jsou už v plném počtu.
     
    55:21
    Viktoria Kulišovová nyní předvedla pěknou individuální akci, sjela si do mezikruží, ale její pokus byl nepřesný.
     
    56:19
    Finský celek se už příliš nikam nežene a jen kontroluje hru. Zdá se, že Rusky už nemají tolik sil na to, aby se pokusily se zápasem ještě něco udělat.
     
    56:45
    Smolinová střílela z mezikruží a Rätyová vytasila další zákrok a puk ukryla na své hrudi. Hra je přerušena a vhazovat se bude po její levé ruce.
     
    57:15
    Další nepřesný pokus ruských hráček a ty se tak ke střele před Rätyovou tentokráte nedostaly.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:34
    Ještě se ruský celek nadechl k útočné akci, ten zmařila finská obrana a hned se Finky tlačí znovu do útočného pásma, kde ještě mohou vymyslet nějakou akci.
     
    59:25
    Ale nic z toho nebylo, poté finský tým držel dlouho puk ve středním pásmu a držel kotouč co nejdále od vlastní branky.
     
    59:45
    U puku jsou Finky a už se nic nestane. Zápas je tak definitivně minulostí.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Finky nakonec ve třetí části hry vsítily další tři góly a potvrdily tak svou první výhru na šampionátu a také první tři body do tabulky ve skupině A. Ruské hráčky stále dotahovaly, snažily se o korekci skóre, ale finská brankářka Rättyová je doslova vymazala a zapsala své čisté konto.
     
    Střely na branku: 18 – 37
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek sobotního dne a u dalších online přenosů z hokeje se budu těšit zase na shledanou. (17:21:50)
    Marken.cz

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 7. Nieminenová (Tulusová), 44. Hakalaová (Vainikkaová, Holopainenová), 47. Vainikkaová (Hakalaová, Tapaniová), 48. Holopainenová (Vainikkaová)


    Rusko: Merkuševová (Prugovová) – Pirogovová, Šibanovová (C), Ganějevová, Savoninová, Batalovová, Nikolajevová, Těrjoškinovová – Sosinová (A), Timofejevová, Vafinová – Pavlovová (A), Děrgačjovová, Štarjovová – Kanajevová, Kadirovová, Smolinová – Bratiševová, Kulišovová
    Finsko: Rätyová (Suonpääová) – Hiirikoskiová (C), Savolainenová, Laitinenová, Tuominenová, Rahunenová, Lindstedtová, Viitasuová – Sallinenová (A), Karvinenová (A), Tapaniová – Välimäkiová, Nieminenová, Tulusová – Hoviová, Nuutinenová, Niskanenová – Rajahuhtaová, Holopainenová, Hakalaová, Vainikkaová

    Rozhodčí: Arianová-Lortieová (Kanada), Huntleyová-Parková (USA) – Štefková (Česko), Toddová (Kanada)

    Diváci: 5 723
    bahis siteleri