Graafschap – Emmen 1:0 (kon.) | Heerenveen – Venlo 2:2 (kon.) | Alkmaar – Heracles 2:1 (kon.)
Ajax – Arnhem 4:2 (kon.)
konec
Ajax Amsterdam
4:2 (1:0)
SBV Vitesse Arnhem
Úterý 23.04.2019, 20:45 • Johan Cruijff Arena, Amsterdam • Nizozemská Eredivisie • 32. kolo
Předzápasové kurzy
     
    S konstatováním, že AFC Ajax vyhrál souboj 32. kola doma proti Arnhemu 4:2 a opět se posunul do čela tabulky o tři body před PSV Eindhoven, který má ale čtvrteční zápas k dobru, se s Vámi loučí a hezký večer přeje Tomáš Lysý. (22:49:18)
     
    Statistiky zápasu:
    Góly: 4-2
    Střely na branku: 9-4
    Zásahy gólmanů: 2-5
    Střely mimo: 5-1
    Rohy: 5-2
    Ofsajdy: 3-0
    Fauly: 15-14
    Žluté karty: 2-4
    Červené karty: 0-1.
     
    Jestliže první poločas nebyl úplně záživný a šance přišly až v jeho závěru, kdy se mj. rozhodovalo i o tom, zda domácí budou zahrávat pokutový kop či nikoliv, druhá půlka byla výborná. Ale nepředbíhejme. Ajax měl v prvním poločasu dvě možnosti, ale hlavička de Ligta se stala kořistí Pasveera a poté Zijach nasměroval svůj přímý volný kop vedle. Ale ve 41. minutě již domácí po gólu Hakíma Zijacha vedli, jelikož útočník Ajaxu přetlačil ve vápně soupeře a ze vzduchu zamířil přesně.

    Druhý poločas přinesl výborné věci! Ajax ho začal výborně a měl šanci, ale dobře hrající Dolberg po zisku míče napadáním zamířil tváří v tvář gólmanovi vedle a o pár minut poté z nefotbalové pozice opět minul levou šibenici. Pak přišly tři góly domácích během čtyř minut, poslední však nebyl uznán. Nejprve se z penalty nemýlil Dušan Tadić a trefil se přesně k levé tyči. O tři minuty později, v 58. minutě, se již Matthijs de Ligh po rohovém kopu prosadil. Hned z rozehrávky vstřelili domácí čtvrtý gól, ale ten nebyl kvůli malému ofsajdu uznán.

    Hostům pauza při zkoumání videa pomohla a v 66. minutě se také prosadili, když Navarone Foor načasoval přesný náběh na Berúv centr a přes bránícího hráče snížil. Závěr přinesl ještě tři zajímavé momenty. Deset minut před koncem byla nařízena další penalta pro domácí, kterou opět střelou k levé tyči proměnil Dušan Tadića de facto hned z protiútoku stanovil střídající Oussama Darfalou stav na konečných 4:2 pro Ajax, když si opět našel centr z pravé strany, tentokrát od Matavže, byl důraznější než soupeř a hlavičkoval přesně. A onen třetí zajímavý moment? V první minutě nastavení šel o tři minuty dříve pod sprchy slovenský bek nebo záložník Matúš Bero, jenž dostal druhou žlutou kartu.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+4
    Zaplněným stadionem se nesou oslavné chorály, Ajax minimálně do čtvrtka uskočí PSV na prvním místě tabulky o tři body.
     
    90+4
    Závěr zápasu se dohrává na obranné půlce Ajaxu. Snahu vstřelit kontaktní gól měl nyní Darfalou, ale míč ho v rozhodující chvíli při zpracování u levé tyče neposlechl.
     
    90+3
    To je koncert Ajaxu kolem vápna, na pár krátkých přihrávek, z toho dvakrát ze vzduchu. Ale zastavuje jej asistent rozhodčího, který chytil Frenkie de Jonga v ofsajdu.
     
    90+2
    Remko Pasveer ukázal, že umí hrát i nohama, když z první odkopl skákavý míč daleko od své klece.
     
    90+2
    Domácí si už v poklidu přihrávají před pokutovým územím a ještě hledají cestu, jak dát nepopulárního "bůra".
     
    90+1
    Další zcela jasná žlutá karta a protože Matúš Bero dostává už druhý kartonek, jde předčasně pod sprchy. Slovenský záložník u levé lajny doslova láskyplně objal unikajícího Tadiće a vidí tak červenou. Tak jako tak by slovenský reprezentant za první žlutou kartu v příštím utkání nehrál, takže nyní to bude možná stopka na dva špíly.
     
    90
    Sudí ve druhém poločasu nastaví čtyři minuty.
     
    90
    A proto možná snaha domácích končí už před vápnem, ale to Ajaxu nemusí za současného stavu vůbec vadit.
     
    89
    Ajax zakládá ještě jeden z posledních útoků v základní hrací době, ale jde jen do zformované obrany.
     
    86
    Také hosté jsou zde s posledním střídáním. V Johann Cruyff aréně si na závěr zahraje Rasmus Thelander, který střídá Maikela van der Werffa.
     
    86
    Donny van de Beek při rychlém protiútoku Arnhemu zezadu podkopl Serera a sudí vůbec neváhá – jasná žlutá karta.
     
    84
    Pasveer si možná trošku zahrával, když proti napadajícímu hráči zkusil kličku a rázem měl u sebe dalšího hráče Ajaxu, ale nakonec stačil míč odkopnout pryč.
    82. Oussama DARFALOU - 4:2
     
    82
    Arnhem právě vstřelil branku!
    Jak je to jednoduché, dát branku. Ödegaard vyhrál ve středu útočné poloviny hlavičkový souboj a prodloužil míč na nabíhajícího Tima Matavže. Ten z pravé strany dokázal odcentrovat přesně na hlavu OUSSAMA DARFALOUA, který byl důraznější než obránce a opět bleskově snižuje. Asistence: Tim Matavž.
    80. Dušan TADIĆ - 4:1

    Tomáš Lysý

    Branky: 41. Zijach, 55. Tadić (pen.), 58. de Ligt, 80. Tadić (pen.) – 66. Foor, 82. Darfalou

    Karty:   69. Veltman (AJA), 86. van de Beek (AJA) – 53. Bero (ARN), 80. van der Werff (ARN)   90+1. Bero (ARN)


    Držení míče: 65 % : 35 %.
    Střely na branku: 9:4. Střely mimo: 5:1. Rohy: 5:2. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 15:14.
    Ajax Amsterdam: Onana – Tagliafico (63. Kristensen), Blind, de Ligt, Veltman – F. de Jong, van de Beek, Schöne (79. Ekkelenkamp) – Tadić, Dolberg, Zijach (62. Neres).
    Náhradníci: B. Varela, Lamprou – Magallán, Schuurs, Labyad, Kristensen, Neres, de Wit, Ekkelenkamp, Traoré.

    SBV Vitesse Arnhem: Pasveer – Bero, van der Werff (86. Thelander), Doekhi, Clarke-Salter, Clark – Ödegaard, Serero, Foor (67. Matavž), Linssen – Buitink (78. Darfalou).
    Náhradníci: Eduardo – Dauda, Musaba, Thelander, Matavž, Ali, Darfalou, Beerens.
    thejrc.org