Guimarães – Belenenses 5:1 (kon.) | Chaves – Setúbal 1:2 (kon.) | Nacional – Porto 0:4 (kon.)
Rio Ave – Benfica 2:3 (kon.)
konec
CD Nacional
0:4 (0:2)
FC Porto
Neděle 12.05.2019, 18:30 • Estádio da Madeira, Funchal (kapacita: 8.589 diváků) • Portugalská Primeira Liga • 33. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Hezký nedělní večer přeji všem příznivcům fotbalu. Dnes je na programu třiatřicáté kolo portugalské Primeira Ligy a my prostřednictvím tohoto textového online přenosu budeme sledovat duel mezi týmy CD Nacional a FC Porto.
     
    CD Nacional

    Fotbalisté domácího Nacionalu jsou v tabulce portugalské ligy na předposledním, tedy sedmnáctém místě se ziskem osmadvaceti bodů. Zatím jsou tak v sestupovém pásmu a jejich záchrana je už asi pouze v rovině teorie. Ztrácejí totiž čtyři body a ve hře jich je už jenom šest. Patnácté Chaves tak nebude chtít klopýtnout a pokusí se si záchranu zajistit už v předposledním kole. Naposledy sehráli hráči Nacionalu utkání na půdě Guimaraes, kde remizovali 2:2. Dnes je nečeká doma vůbec nic lehkého a jejich boj o body naděje tak bude hodně trnitý.
     
    FC Porto

    Hosté z Porta jsou totiž v úplně opačné situaci. Jsou druzí s devětasedmdesáti body a na paty dýchají první Benfice, na kterou ztrácejí pouhé dva body. Mají tak ve hře nejen portugalský titul, ale také skupinovou fázi Ligy mistrů. Zatím na své pozici drží její předkolo. Portu se naposledy doma dařilo, když porazilo 4:0 Aves. Na tuto výhru by jeho fotbalisté rádi navázali i dnes na půdě Nacionalu, kde budou favoritem. Uvidíme, zda tuto roli naplní a ještě budou dále živit naději na první místo. Čeká nás tak další zajímavý zápas v portugalské lize, tak si ho nenechte ujít.
     
    Vzájemná utkání

    První vzájemné měření sil v probíhající sezóně patřilo Portu, které doma bralo všechny tři body za výhru 3:1. Jak to dopadne dnes, nám napoví samozřejmě až samotné utkání.
     
    Úvodní sestavy:

    CD Nacional: Guimarães – Kalindi, Júlio César, D. Coelho (C), N. Campos – Gonçalves, Abdullahi Alhassan, Marakis – Riascos, Hamzauí, Camacho.
    Náhradníci: Framelin – Barcelos, Rochez, Kaká, Avto, Cerqueira, Quembo.

    FC Porto: Vaná – Manafá, Felipe, Militao, Telles – J. M. Corona, Ó. Torres, Danilo (C), Otávio – Marega, Tiquinho Soares.
    Náhradníci: D. Costa – Pepe, Fernando, Aboubakar, Maxi Pereira, Hernâni, N'Diaye.

    Rozhodčí: Xistra – Pereira, Maia.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Domácí hráči jsou u míče a jdou na polovinu soupeře. Zatím se jim to ale přes zhuštěnou obranu Porta nedaří tak, jak by si přáli.
     
    2
    Na druhé straně nic nevymysleli hosté a ztratili míč. U něho jsou tak znovu domácí fotbalisté a už se blíží před branku soupeře.
     
    3
    Nyní už hráči Nacionalu vystřelili, míč však poslali jen mimo branku Porta. Následoval tak odkop od branky hostů, který provedl Vaná.
     
    4
    Hosté se dostali ke střele na kraji velkého vápna, ovšem Daniel Guimarães si počínal dobře a střelu zastavil.
     
    5
    Hosté svou další aktivitou před domácí brankou vybojovali rohový kop. Po něm poté střílel Otávio a míč se dostal na levou stranu k Soaresovi, kde však minul odkrytou bránu.
     
    7
    Nyní se o slovo přihlásili domácí hráči, chvíli obléhali portskou branku, ale jejich střela šla mimo tři tyče. Hosté tak mohli být v klidu, jejich branka v ohrožení nebyla.
     
    9
    Po pravé straně se domácí natlačili na polovinu Porta, ale hosté poté zakopli míč do zámezí a následuje autové vhazování pro domácí fotbalisty.
     
    10
    Manafá vyslal centr před branku Nacionalu, Tiquinho Soares si však míč sklepl rukou a je pískáno. U balonu tak bude opět domácí celek.
     
    12
    José Brayan Riascos byl v obrovské šanci, kterou však trestuhodně neproměnil. Brankář hostů Vaná si vyběhl z branky, ale nezastihl míč a prvně jmenovaný ho pak obešel, ale místo do prázdné branky zakončil jen do boční sítě!
    12. Riascos netrefil odkrytou branku Porta.
     
    14
    Porto právě vstřelilo branku!
    Hosté se ujímají vedení z volného přímého kopu. Ten rozehrál ALEX TELLES, jenž krásnou a hlavně nechytatelnou střelou poslal míč za záda domácího brankáře – 0:1. Daniel Guimarães tak byl bez šance jakkoli zareagovat.
    14. Alex TELLES - 0:1
     
    16
    Hosté jsou tak zatím na dobré cestě k dnešním povinným třem bodům, pomýšlejí-li ještě na titul v portugalské lize.
     
    17
    Domácí se dostali znovu do další akce, po které však zakročila obrana Porta a dostala míč na svou stranu. Hned poté tak hosté otáčejí hru na opačnou stranu.
     
    19
    Otávio váhal příliš dlouho se střelou, nakonec když se k tomu na hranici pokutového území odhodlal, přišel o balon. Rázem tak skončila další útočná akce Porta.
     
    20
    Autové vhazování pro domácí tým nedopadlo dobře. Míč získali hosté a stihli otočit hru směrem k brance Nacionalu, ale centr Otávia nenašel nikoho z jeho spoluhráčů.
     
    21
    Moussa Marega byl u značky penaltového puntíku, ale podklouzl a ke střele se nedostal. S bolestivou grimasou pak udělal pár kroků a vypadá to, že je v pořádku.
     
    23
    Další akce Porta, která však nenesla úspěch a domácí odvrátili hru na druhou stranu. Alhassan svou střelu pak poslal mimo tři tyče.
     
    25
    Nacional se dostal znovu na polovinu hostů a vybojoval autové vhazování.
     
    26
    Po něm se sice domácí dostali do předbrankového prostoru Porta, ale na brankáře nevystřelili. Vaná pak v pohodě odkopl balon daleko od své branky.
     
    28
    Porto právě vstřelilo branku!
    Hráči Porta navyšují svůj náskok. Marega patičkou poslal míč na nabíhajícího ÓLIVERA TORRESE, jenž nabral rychlost a poté zblízka prostřelil domácího brankáře – 0:2.
    28. Óliver TORRES - 0:2
     
    30
    Po třiceti minutách hry tak mají hosté slibný náskok a před chvílí si vypracovali další šanci. Ta však gólem neskončila.
     
    32
    Manafá udělal obránci domácích kličku a pokračoval dále směrem k brance Nacionalu, nakonec však vůbec nevystřelil.
     
    34
    Nepřesný centr domácího hráče do pokutového území sebral jeden z hostů a otáčí tak opět hru na opačnou stranu hřiště.
     
    35
    Vaná se při zákroku srazil se soupeřem a oba padli na trávník. Zřejmě bude potřeba ošetření na obou stranách.
     
    37
    Už jsou oba v pořádku a Vaná odkopl balon daleko od své branky. Poslal tak své spoluhráče do další útočné akce.
     
    38
    Diego Coelho zpracoval hrudí míč a hned ho poslal směrem dopředu. Domácí celek tak může zaútočit a pokusí se o kontaktní branku.
     
    39
    Moussa Marega se dostal lehce k míči a rychle ho chtěl poslat spoluhráči do běhu, avšak akce byla ofsajdová, což postrannímu sudímu neuniklo.
     
    41
    Hosté si nyní neporozuměli v rozehrávce a dopředu se vydali hráči Nacionalu. José Brayan Riascos obešel na levé straně soupeře a zakončil pravačkou, ale míč šel mimo.
     
    43
    Pomalu se blíží závěr prvního poločasu. Hosté se nemusí nikam hnát, mají dvoubrankový náskok. Naopak domácí se snaží stále o branku, která by je vrátila zpět do zápasu.
     
    45
    Nad rámec řádné hrací doby v prvním poločasu se budou nastavovat ještě dvě minuty navíc.
     
    45+2
    Oba týmy se už příliš nikam neženou a zdá se, že první část hry tak skončí vedením Porta o dvě branky.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku ve druhém poločase?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    První poločas je minulostí. V něm se hosté dostali do dvoubrankového náskoku, který si udrželi až do konce a stále tak jsou blíže třem bodům. Domácí se ve druhém poločasu pokusí zápas zdramatizovat, ale zatím to spíše vypadá, že Porto nic takového nedovolí. Uvidíme, jak se zápas ještě vyvine. Druhý poločas začne přibližně v 19:35.
     
    Střely na branku: 0 – 3
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Danilo se chopil míče a uháněl s ním na polovinu Nacionalu, avšak hosté svou akci do zdárného konce nedotáhli.
     
    47
    Ale vybojovali aspoň rohový kop.
     
    47
    Z této standardní situace Porto nezahrozilo, u míče byli domácí, kteří pak míč zakopli za postranní čáru a ještě je tu autové vhazování pro hosty.
     
    48
    Domácí nevymysleli směrem dopředu nic a hosté toho využili k rychlému protiútoku, avšak z jejich akce také nic nebylo.
     
    49
    Nyní střílel Sérgio Marakis, po zemi však brankáře Porta nepřekonal, ten poté ukryl míč do rukavic a odkopl ho daleko od své branky.
     
    50
    Hosté ale zvýšili aktivitu a rychle se přesunuli na polovinu Nacionalu, Danilo však svou střelu poslal jen vedle branky domácího celku.
     
    51
    Hosté se dožadovali penalty po faulu na Otáviu, který padl k zemi po tom, co byl přidržen za rameno a poslán na trávník. Sudí je však jiného názoru a penalta se nepíská.
     
    53
    Daniel Guimarães sebral míč a hned ho odkopl od své branky. Do akce tak mohou jít domácí fotbalisté.
     
    54
    Vaná si poradil s akcí domácího Nacionalu, míč dostal pod kontrolu a následoval další odkop od jeho branky. Hosté tak otáčejí hru před domácí svatyni.
     
    56
    Kalindi se sice dostal s míčem do pokutového území, avšak ten mu odskočil daleko od nohy a skončil za zadní čárou. Vaná tak bude mít další odkop.
     
    58
    Torres byl faulován, hosté budou zahrávat další standardní situaci v podobě volného kopu.
     
    58
    Tiquinho Soares pak centrovaný míč hlavičkoval uvnitř pokutového území, ale míč poslal jen vysoko nad domácí branku.
     
    59
    Porto právě vstřelilo branku!
    Hosté vedou rozdílem tří branek. JESÚS MANUEL CORONA po centru Maregy zakončil v pádu nůžkami a dává tak Portu daleko bezpečnější náskok – 0:3.
    59. Jesús Manuel Corona - 0:3
     
    61
    Marega si po pravé straně naběhl na roh velkého vápna a jeho střela pravačkou pak zaletěla jen těsně vedle domácí branky.
     
    63
    Na druhé straně si šanci vypracovali také domácí hráči, ale po ní dostal míč do bezpečí Vaná. Hned na to ho pak odkopl daleko od své branky.
     
    65
    Další odkop od branky hostů, jenž provedl Vaná. Vybíhající Alex Telles se nakonec ke střele před domácí brankou vůbec nedostal.
     
    67
    Z výskoku hlavičkoval Júlio César, avšak brankář Porta Vaná znovu dobře zakročil a udržel tak nejen slibný náskok hostů, ale také nulu na svém kontě.
     
    69
    Hosté faulovali domácího hráče v pokutovém území a sudí nařizuje penaltu pro Nacional! Ještě ale proběhne diskuze s videem.
     
    71
    Tak nakonec se pokutový kop nepíská, video prokázalo nafilmovaný pád Riascose a sudí mu uděluje žlutou kartu.
    71. Riaskos nakonec pád přifilmoval. Penalta se tak odvolala a ještě dostal domácí hráč žlutou kartu.
     
    74
    Nicméně domácí celek je v posledních chvílích znovu hodně aktivní a dostává se do dalších akcí. Marakis však nyní poslal míč jen nad břevno hostující branky.
     
    75
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Tiquinho Soares, přichází Mamadou N'Diaye.
     
    76
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Jesús Manuel Corona, přichází Fernando.
     
    77
    Tvrdá rána domácích skončila na brankáři Porta a Vaná tak bude znovu odkopávat míč od své branky.
     
    77
    Střídání v týmu CD Nacional: ze hřiště odchází João Camacho, přichází Bryan Rochez.
     
    79
    Nepřesná akce domácích znamenala protiútok Porta. Otávio pak skončil po faulu soupeře na zemi. Hosté budou zahrávat volný přímý kop.
     
    80
    Militao rozehrál tuto standardní situaci a míč poslal jen mimo tři tyče. Branka domácího celku tak ohrožena nebyla.
     
    81
    Střídání v týmu CD Nacional: ze hřiště odchází Sérgio Marakis, přichází Diego Barcelos.
     
    83
    Centr do šestnáctky na domácí straně kontroloval Vaná, který pak hned poslal balon zase až na polovinu domácího celku.
     
    84
    Střídání v týmu CD Nacional: ze hřiště odchází Okacha Hamzauí, přichází Witiness Quembo.
     
    86
    Barcelos střílel uvnitř pokutového území, míč však prolétl jen těsně kolem pravé tyče z pohledu hostujícího brankáře. Následuje tak jen odkop.
     
    86
    Střídání v týmu FC Porto: ze hřiště odchází Otávio, přichází Maximiliano Pereira.
     
    87
    Penalta pro Porto!
     
    88
    Porto právě vstřelilo branku!
    Na značku pokutového kopu si míč postavil MOUSSA MAREGA a poté nekompromisně proměnil nařízenou penaltu – 0:4.
    88. Moussa MAREGA - 0:4
     
    90
    Stejně jako v prvním poločase se budou nastavovat ještě dvě minuty navíc.
     
    90+2
    Zápas se už jen dohrává, hosté se nemají kam hnát, domácí už vědí, že je pro ně zápas ztracen. Ještě ale budou domácí zahrávat volný přímý kop.
     
    90+2
    Po něm dostal míč pod kontrolu brankář Vaná a poté ho zase rychle odkopl od svého zařízení.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Hosté ve druhém poločase přidali ještě dva góly a jsou tak stále ve hře o portugalský titul. Domácí naopak dnešní prohrou definitivně sestupují do druhé portugalské ligy. Porto bylo jasně lepší a potvrdilo tak roli favorita.
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 4:6. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 11:19.
     
    To je pro tuto chvíli z mé strany už vše. Přeji hezký zbytek nedělního večera a u dalších online přenosů z fotbalu se budu těšit zase na shledanou. (20:27:10)

    Vendula Zdražilová

    Branky: 14. Telles, 28. Ó. Torres, 59. J. M. Corona, 88. Marega (pen.)

    Karty:   71. Riascos (NAC)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 3:6. Střely mimo: 4:6. Rohy: 5:4. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 11:19.
    CD Nacional: Guimarães – Kalindi, Júlio César, D. Coelho (C), N. Campos – Gonçalves, Abdullahi Alhassan, Marakis (81. Barcelos) – Riascos, Hamzauí (84. Quembo), Camacho (77. Rochez).
    Náhradníci: Framelin – Barcelos, Rochez, Kaká, Avto, Cerqueira, Quembo.

    FC Porto: Vaná – Manafá, Felipe, Militao, Telles – J. M. Corona (76. Fernando), Ó. Torres, Danilo (C), Otávio (86. Maxi Pereira) – Marega, Tiquinho Soares (75. N'Diaye).
    Náhradníci: D. Costa – Pepe, Fernando, Aboubakar, Maxi Pereira, Hernâni, N'Diaye.

    Rozhodčí: Xistra – Pereira, Maia

    Diváci: 4 098
    bahis siteleri