Astana – Valletta 5:1 (kon.) | Larnaka – Gent 1:1 (kon.) | Sparta – Trabzonspor 2:2 (kon.)
Pjunik – Wolverhampton 0:4 (kon.) | Universitatea Craiova – AEK Atény 0:2 (kon.) | Brøndby – Braga 2:4 (kon.)
Ventspils – Guimarães 0:3 (kon.) | Šeriff Tiraspol – AIK Stockholm 1:2 (kon.) | Neftçi Baku – Bnei Yehuda 2:2 (kon.)
Malmö – Zrinjski Mostar 3:0 (kon.) | Haugesund – Eindhoven 0:1 (kon.) | Mariupol – Alkmaar 0:0 (kon.)
Thun – Spartak 2:3 (kon.) | Molde – Aris Soluň 3:0 (kon.) | Ludogorec – New Saints 5:0 (kon.)
Maccabi Tel Aviv – FK Sūduva 1:2 (kon.) | CSKA Sofia – Zorja Luhansk 1:1 (kon.) | Lokomotiv Plovdiv – Štrasburk 0:1 (kon.)
Feyenoord – Dinamo Tbilisi 4:0 (kon.) | Antverpy – Plzeň 1:0 (kon.) | FK Sarajevo – BATE 1:2 (kon.)
Dudelange – Kalju 3:1 (kon.) | Rijeka – Aberdeen 2:0 (kon.) | Midtjylland – Rangers 2:4 (kon.)
Norrköping – Beer Ševa 1:1 (kon.) | Vaduz – Frankfurt 0:5 (kon.) | FCSB – Mladá Boleslav 0:0 (kon.)
Austria – Apollon Limassol 1:2 (kon.) | Luzern – Espanyol 0:3 (kon.) | Partizan Bělehrad – Yeni Malatyaspor 3:1 (kon.)
Legia – Atromitos 0:0 (kon.) | Turín – Salihorsk 5:0 (kon.)
konec
AC Sparta Praha
2:2 (1:0)
Trabzonspor AŞ
Čtvrtek 08.08.2019, 18:00 • Generali Arena, Praha-Bubeneč • Evropská liga (předkola) • 3. předkolo
Předzápasové kurzy
     
    STATISTIKY

    Střely celkem: 23 – 13
    Střely na bránu: 11 – 4
    Střely mimo: 8 – 5
    Zablokované střely: 4 – 4

    Držení míče: 53% – 47%
    Rohové kopy: 7 – 4
    Ofsajdy: 1 – 0

    Fauly: 13 – 18
    Žluté karty: 3 – 4
    Červené karty: 0 – 0 (19:58:05)
     
    Z pražské Letné se loučí Tomáš Kohlmann, děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek čtvrtečního večera.
     
    V pohárové matematice dnešní výsledek znamená, že Sparta bude v Trabzonu potřebovat vyhrát, tureckému týmu bude stačit remíza 0:0 či 1:1 a jakékoliv vítězství. V případě nerozhodného výsledku by se prodlužovalo, Spartě nerozhodný výsledek pomůže jen 3:3 a vyšší.
     
    Sparta měla dnešní utkání skvěle rozehrané, když Trabzonspor dlouho výrazně přehrávala a díky skvělému výkonu Guélora Kangy vedla o dvě branky. Kanga nejdříve z rohu asistoval u úvodní branky Costy a druhou parádně vstřelil sám. Kanga byl navíc vidět nejen u vstřelených branek, ale rozdával přesné pasy a sbíral žluté karty pro protihráče.

    Situace se ale zcela otočila v posledních deseti minutách, kdy hosté nejdříve udeřili ze standardní situace díky Ekubanovi a právě tento ghanský fotbalista pak přihrál Alexandru Sorlothovi na vyrovnávající trefu.
     
    Po závěrečném hvizdu španělského sudího se radují turečtí fanoušci, neboť Trabzonspor dotáhl dvoubrankové manko a do odvety v domácím bouřlivém prostředí si odveze velmi výhodný výsledek.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Dlouhý nákop Matěje Hanouska přeletěl Libora Kozáka.
     
    90+2
    Střídání v týmu Trabzonspor AŞ: ze hřiště odchází Ekuban, přichází Erdogan.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí José Luis Munuera Montero oddaluje závěrečný hvizd o tři nastavené minuty.
     
    90
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Plavšić, přichází Hancko.
    89. SORLOTH - 2:2
     
    89
    Trabzonspor právě vstřelil branku!
    Hosté se usadili na útočné polovině, Ekuban přihrál míč do pokutového území a norský debutant ALEXANDER SORLOTH ránou kolem Costy prostřelil Florina Nitu!
     
    88
    Caleb Ekuban potáhl míč po útočné polovině, pak se pokusil o prudkou ránu z pětadvaceti metrů, tu ale záhy odrazil do hloubi pole Lukáš Štetina.
     
    87
    David Moberg-Karlsson hned přiběhl k míči a z volného kopu vyslal přímou ránu na branku, kterou ale u bližší tyče pokryl Ugurcan Cakir.
     
    87
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Trávník, přichází Moberg-Karlsson.
     
    86
    Michal Sáček si výborným pokrytím míče u rohu pokutového území vynutil hostující faul a standardní situaci pro Spartu.
     
    85
    Vstřelená branka Trabzonsporu výrazně mění ráz dvojzápasu.
    84. EKUBAN - 2:1
     
    84
    Trabzonspor právě vstřelil branku!
    Hosté se prosadili ze standardní situace. Na Sosův kratší centr si naběhl CALEB ANSAH EKUBAN a z voleje zády k brance procedil míč přes klubko těl před Florinem Nitou a ten už nestačil zasáhnout!
     
    83
    Michal Trávník odstavil Parmaka od míče jen za cenu faulu a standardní situace pro hosty.
     
    82
    Kangovi tentokrát nevyšla souhra s Matějem Hanouskem u levé postranní čáry, přihrávka na krajního obránce byla o něco prudší, než by Hanousek vyžadoval.
     
    80
    Aktivní Sorloth dokázal z pravé strany odcentrovat přes Costu, výborně si ale před brankou vedl Michal Sáček a přehlavičkoval mohutnějšího Nwakaemeho.
     
    80
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Tetteh, přichází Kozák.
    79. Sorloth z voleje přestřelil sparťanskou branku
     
    79
    Po Nwakaemeho lobované přihrávce do pokutového území se zády k brance do zajímavého voleje položil Alexander Sorloth, norský útočník těsně přestřelil sparťanskou branku!
     
    78
    Benjamin Tetteh dostal velké množství prostoru v pokutovém území soupeře, při pokusu o zakončení levačkou se ale ukopl, míč nabral opačnou faleš, než by ghanský útočník potřeboval a Cakira nijak neohrozil.
     
    77
    Sosův centr od praporku našel v pokutovém území osamoceného Filipa Nováka, český obránce hostujícího týmu v záklonu hlavičkuje vedle vzdálenější tyče sparťanské branky.
     
    77
    Nový muž na trávníku Donis Avdijaj potáhl míč po pravé straně, poté jej otřel o Matěje Hanouska a vybojoval rohový kop pro svůj celek.
     
    76
    Střídání v týmu Trabzonspor AŞ: ze hřiště odchází Ömür, přichází Avdijaj.
     
    75
    Prudký centr Joaa Pereiry proletěl nad sparťanskou brankou daleko do zámezí, po tureckém střídání bude rozehrávat Florin Nita.
     
    74
    Hanousek velmi špatně přihrál obsazenému Haškovi, čehož hosté využili k protiútoku, Nwakaeme si z levé strany navedl míč do pokutového území, kde svým spoluhráčům v obraně včasným vyběhnutím pomohl Florin Nita a zmocnil se míče.
     
    73
    Guélor Kanga získal volný prostor na útočné polovině, přesně přihrál do levé strany Plavšićovi, jehož centr sice nenašel adresáta Tetteha, odražený míč si ale zpracoval Kanga a pak ze střední vzdálenosti tentokrát výrazně minul branku tureckého týmu.
     
    73
    Neúspěšná kombinace Sáčka s Trávníkem na pravé straně hřiště, zpětná přihrávka druhého jmenovaného mířila mimo Sáčkův dosah.
     
    71
    Sparťané se teď hodně zatáhli do vlastního pokutového území, čehož Joao Pereira využil k přetaženému centru na Anthonyho Nwakaemeho, ten ale v tísni hlavičkuje vysoko nad břevno.
     
    69
    Hosté ztratili míč okamžitě po rozehrávce a Sparta mohla znovu zaútočit, Trávník ale přihrál Sáčkovi na paty, domácí obránce už se pak na pravém křídle nedokázal prosadidt kolem Filipa Nováka.

    Po odrazu míče od Sáčka za brankovou čáru postranní rozhodčí ukazoval na rohový praporek, byť všichni hráči už odběhli ke středu hřiště, jelikož počítali s odkopem od branky, hlavní rozhodčí Munuera Montero pak ale potvrdil odkop od hostující svatyně.
    68. KANGA - 2:0
     
    68
    Sparta právě vstřelila branku!
    GUÉLOR KANGA potvrzuje svoji naprosto senzační formu posledních týdnů!

    Africký záložník si na útočné polovině vyměnil míč se Srdjanem Plavšićem a pak zpoza pokutového území nádherně nasměroval míč ke vzdálenější tyči a Ugurcan Cakir plachtil vzduchem marně!
     
    67
    Žlutou kartu dostává Michal Trávník (AC Sparta Praha).
     
    67
    Hosté trestuhodně zaváhali při rozehrávce u vlastního pokutového území, od nějž pak vtrhl Hašek a po pádu na zem se dožadoval odpískání penalty, Munuera Montero jej ale nevyslyšel.
     
    65
    José Sosa u středové čáry objal Kangu, kterého nestíhal a stává se třetím hráčem Trabzonsporu, který přijímá žlutou kartu za faul na gabonskou oporu Sparty.
     
    65
    Pereirův centr našel jen bránícího Costu, Kanga se pak nepříjemně ukopl při odehrání míče z pokutového území a hosté ještě zahrozili, Sorlothovu střelu ale dokázal zablokovat zimbabwský kapitán Sparty.
     
    64
    Po souhře s Kangou Krejčí přesně přihrál na křídlo Plavšićovi, Srbův centr stáhl ze vzduchu Cakir.
    63. Nwakaemeho technická střela
     
    63
    První výrazná příležitost hostů! Michal Trávník se nechal ve středu hřiště odstrčit od míče Nwakaemem, ten vnikl do pokutového území narážečkou s Ömürem a jeho technickou ránu brankář Nita jen vyrazil, na dorážku číhající Sorloth se ale neprobil k míči přes Costu!
     
    61
    Zeď Trabzonsporu v žádném případě nestála potřebných 9,15 metrů od míče, střílející Michal Trávník pak sice dokázal míč procedit skrz zeď, brankář Cakir skákavý míč ale pevně zachytil pod svoji kontrolu.
     
    60
    Sparta přežila další roh tureckého celku bez soupeřova zakončení a po následném rychlém přenesení hru k pokutovému území Trabzonsporu je pískán faul proti hostům a následuje další zajímavá standardní situace pro Spartu.
     
    59
    Ekuban se z pravé straně probil přes Hanouska do pokutového území, jeho střílený centr z ostrého úhlu sparťané srazili na roh.
     
    58
    Další střelecký pokus zapsal do statistik Martin Hašek, jeho střela zpoza pokutového území proletěla nad branku Trabzonsporu.
    57. Štetinova rána Cakira nepřekvapila
     
    57
    Kanga přelstil hostující defenzivu rychlou přihrávkou na volného Lukáše Štetinu, prudkou ránu slovenského stopera brankář Cakir kryje!
     
    57
    Po velmi pohledné sparťanské souhře ve středu hřiště Srdjan Plavšić potáhl míč po ose hřiště k pokutovému území, po cestě byl faulován a Sparta bude zahrávat standardní situaci.
     
    56
    Po přihrávce Trávníka Tetteh na levém křídle nepřešel přes Joaa Pereiru.
     
    55
    Žlutou kartu dostává Benjamin Tetteh (AC Sparta Praha).

    Ghanský útočník je potrestán za prohřešek u rohu soupeřova pokutového území.
     
    54
    Nepřesný nákop Türkmena po útočné polovině Costa snadno hlavou prodloužil k Florinu Nitovi.
     
    53
    Poprvé v zápase o sobě dávají slyšet dvě stovky tureckých fanoušků, kteří začali zpívat chorály.
     
    52
    Hosté se nastěhovali k pokutovému území Sparty, výbornou práci v defenzivě ale odvedl Michal Trávník, jenž vstoupil do Ömürovy přihrávky a zažehnal hrozící nebezpečí.
     
    51
    Rohový kop Sparty, Plavšićův centr ale letěl k penaltovému bodu, kde byl jen naprosto osamocený Nwakaeme, jenž odehrál míč z hostujícího pohledu do bezpečí.
     
    50
    Po odkopu brankáře Cakira Sorloth sklepl míč Ömürovi a hosté rozjeli rychlejší akci po pravé straně hřiště, na Ekubanovu přihrávku ale nedosáhl Nwakaeme.
     
    48
    Benjamin Tetteh se rozběhl s míčem podél postranní čáry, zezadu jej poslal k zemi Hüseyin Türkmen a stoper Trabzonsporu se stává třetím hráčem tureckého celku se žlutou kartou na kontě.
     
    47
    Ekuban se po změně stran stáhl na pravé křídlo, vysoký Sorloth se postavil na hrot a Ömür působí pod ním.
     
    46
    Střídání v týmu Trabzonspor AŞ: ze hřiště odchází Mikel, přichází Sorloth.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Mikel John Obi dnes na Letné odehrál jen poločas, do toho druhého jej nahradí jiná posila z anglických trávníků, norský útočník Alexander Sorloth.
     
    Sparta ve specifických podmínkách před prázdným hledištěm zvládla první poločas výborně, když kvalitní turecký celek místy výrazně přehrávala.

    Svoji převahu využila k úvodní brance zápasu, kterou po Kangově rohovém kopu vstřelil Costa, další šance Sparty už se ale neujaly a vzhledem k průběhu zápasu tak hosté odcházejí do šaten s ještě přívětivým výsledkem.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+1
    První poločas skončil.
    45+1. Tetteh mohl v nastavení poslat Spartu do dvoubrankového vedení
     
    45+1
    V samém závěru nastavení Hašek nádhernou lobovanou patičkou vysunul za hostující obranu Tetteha, tomu ale tváří v tvář před Cakirem dokázal v poslední možnou chvíli ukopnout míč od kopačky Hosseini!
     
    45+1
    Rozhodčí Munuera Montero k úvodním pětačtyřiceti přidává jednu nastavenou minutu.
     
    45+1
    Tureckému rohu se Sparta znovu bez výraznějších potíží ubránila a Guélor Kanga pak vybojoval již druhou žlutou kartu pro soupeře, tentokrát jej nad rámec pravidel srazil Abdülkadir Ömür.
     
    45
    Rychlá souhra Trabzonsporu po pravém křídle rezultuje v rohový kop, hosté se mohou nastěhovat před Florina Nitu.
     
    44
    Tentokrát zpoza pokutového území zakončoval Srdjan Plavšić, jeho rána prosvištěla nad břevnem hostující branky.
     
    44
    Další sparťanská rána z dálky, ta Krejčího teď rozhodně nepostrádala razanci, mířila ale doprostřed branky a tak Cakir ukryl míč pod svoji kontrolu.
     
    43
    Kanga výborně přenesl hru ze středu hřiště k pravé postranní čáře na Michala Sáčka, tomu se ale nepovedlo zpracovat míč na hrací ploše.
     
    43
    Rohový kop Sáčka hostující brankář Cakir vyrazil do hloubi pole.
     
    42
    Hanouskův centr Türkmen zablokoval jen za cenu rohového kopu, je tu další možnost ohrožení hostující branky.
     
    41
    Sám Kanga pak nacentroval míč do pokutového území, kde jej Tetteh v krkolomné pozici jen prodloužil do ochranné sítě za brankou Trabzonsporu.
     
    41
    Kangu ve středu hřiště přidržel Parmak, Sparta rozehrává z místa přestupku hostujícího záložníka.
     
    39
    Srdjan Plavšić perfektním obranným zákrokem v těsné blízkosti vlastního pokutového území, kdy riskoval velmi nebezpečný volný kop, dokázal obrat o míč Ömüra a pak sám potáhl míč po celém hřišti až na pravé křídlo, tam už neměl síly uspět v souboji s Hosseinim, kterého fauloval.
     
    38
    Domácí jej rozehráli po zemi, po Sáčkově centru pak sice nedokázal zakončit Tetteh, odražený míč naprosto osamocený Costa napálil mimo hostující branku.
     
    37
    Další sparťanský nápor, po souhře se Sáčkem ale Haškova přihrávka před branku nedorazila k adresátu Kangovi. Sparta bude zahrávat rohový kop.
     
    36
    Plavšićův výborný centr mířil do předbrankového prostoru, kam si nabíhali jeho spoluhráči, Cakir ale dokázal míč pevně zachytit do své náruče.

    Pokud by mu vypadl, pravděpodobně by rudí snadno dorazili míč do sítě, neboť hosté bránili velmi zle i tuto standardní situaci.
     
    35
    Michal Sáček vybojoval Nwakaemeho faul na pravém křídle, Sparta bude zahrávat standardní situaci.
    35. Kangova parádní rána protáhla Cakira
     
    35
    Guélor Kanga dostal obrovské množství prostoru na útočné polovině, čehož využil k povedené dalekonosné ráně, brankář Cakir ji vyráží k postranní čáře.
     
    33
    Po souhře s Trávníkem byl před pokutovým územím Trabzonsporu sražen Plavšić, Türkmen ale nejdříve odehrál míč a rozhodčí Munuera Montero tak nechává pokračovat ve hře.
     
    31
    Guélora Kangu ve středu hřiště fauloval John Obi Mikel a zkušený Nigerijec je potrestán žlutou kartou.
     
    30
    Po delší době se ukázal Srdjan Plavšić, domácí křídelník zajímavým centrem ke vzdálenější tyči hledal Benjamina Tetteha, toho nepustil do zakončení Hosseini.

    Míče se pak ujali zase sparťané, Kanga si všiml na ose hřiště naprosto osamoceného Krejčího, ten ale z dálky střílí velmi nepřesně.
     
    29
    Čtyřiatřicetiletý kapitán hostů José Sosa je znám jako brilantní technik, teď ale pokazil jednoduchou přihrávku ve středu pole, Sparta toho ale nevyužila k rychlému brejku, když hosté stačili srazit Kangovu přihrávku na Haška.
    27. Nwakaeme zakončil jen vedle pravé Nitovy tyče
     
    27
    Anthony Nwakaeme se šikovně prokličkoval z levého křídla do pokutového území kolem Sáčka, pak po zemi střílel mimo branku.
     
    27
    Po následném přetaženém centru Sosy ze standardní situace hosté nedokázali nijak zahrozit.
     
    26
    Nepovedená souhra Trávníka se Sáčkem u postranní čáry vedla k autovému vhazování hostů, po němž se Trabzonspor o rychlý brejk, který sice měl zprvu pod kontrolou Costa, ten však nedůrazně odkopl míč směrem k vlastní brance, Florin Nita pak musel vyběhnout daleko ze své branky a smolně při odkopu ve skluzu zahrál rukou mimo pokutové území.

    Standardní situace pro Trabzonspor, sparťanský brankář navíc vidí žlutou kartu.
     
    25
    Na nákop Pereiry do sparťanského pokutového území nedosáhl Ekuban, míče se ujal Florin Nita.
     
    23
    Kangova štiplavá střela z dálky sice mířila doprostřed branky, přesto měl Cakir velké potíže se zachycením míče, nakonec se mu jej povedlo zkrotit.
     
    23
    Po Sáčkově autovém vhazování se zpoza pokutového území opřel do balónu Hašek, jeho střelu bránící hosté odrazili do pole.
     
    22
    Kanga tentokrát od praporku nasměroval míč do pokutového území po zemi, hosté se ubránili.
     
    21
    Sáčkův prudký centr před branku si u přední tyče zpracoval zády k brance Trávník, ten se pak pokoušel ještě přihrát "do ohně", hosté odrazili míč na rohový kop.
     
    21
    Trávníkovi čistě odebral míč od kopačky José Sosa, hosté mohou začít další útočné snažení od stoperské dvojice.
     
    20
    Hosté se znovu usadili na útočné polovině, jejich snahu ale přerušil velmi nepřesný nákop Mikela na Nováka, český obránce neměl nejmenší šanci zpracovat míč na hrací ploše.
     
    18
    Ekubanova střela byla sražena na rohový kop, tomu se sparťané bezpečně ubránili.
     
    18
    Novákův nákop po levé straně hřiště postrádal přesnost, míč doskákal až k Florinu Nitovi.
    16. COSTA - 1:0
     
    16
    Sparta právě vstřelila branku!
    Sparta využívá převahu k vedoucí brance zápasu!

    Podobně jako v zápase s Příbramí k otevření skóre vedla souhra Guélora Kangy se zakončujícím COSTOU při rohovém kopu Sparty! Gabonský středopolař výborně zakroutil míč do brankoviště, kde hostující defenziva v čele s brankářem Cakirem výrazně zaváhala a zcela osamocený Costa snadno skóroval!
     
    15
    Zeď Trabzonsporu ani v tomto případě nestála předepsanou vzdálenost od míče a Kangovi se ji znovu nepovedlo obstřelit.
     
    15
    O pár momentů později byl faulován tentokrát Martin Hašek a byť hosté zase důrazně protestují, tak se budou muset bránit dalšímu volnému kopu.
     
    14
    Guélor Kanga zakončoval jen do zdi tureckého týmu.
     
    13
    Benjamin Tetteh byl podražen Türkmenem u hranice pokutového území a byť se faul uskutečnil ještě mimo "šestnáctku", tak Sparta dostává zajímavou standardní situaci.
     
    12
    Ömür se šikovně protáhl po pravém křídle kolem Hanouska, pak jeho sražený centr doletěl k brankáři Nitovi.
     
    11
    Guélor Kanga se krásně uvolnil ve středu hřiště a rozjel rychlý přechod do útoku přihrávkou Plavšićovi do běhu, Srba ale stačil v rozletu přibrzdit Joao Pereira a zkušený portugalský obránce šťastným odrazem míče o rohový praporek pak získal míč do své moci.
     
    10
    Letenští se pokoušejí o další nápor, Kanga přenesl hru k pravé postranní čáře, kde je ale pískán nedovolený zákrok Trávníkovi.
     
    9
    Sparta zahrávala dva rohové kopy v rychlém sledu, oběma se hosté ubránili.
    7. Trávník v těžké pozici trefil jen spojnici branky Trabzonsporu
     
    7
    První tutovka Sparty! Po souhře s Tettehem na levém křídle Martin Hašek připravil výbornou pozici pro Michala Trávníka a letní posila z Jablonce trefuje břevno takřka prázdné branky!
     
    6
    Sparťanskou útočnou souhru po útočné polovině zakončil Ladislav Krejčí přízemním střeleckým pokusem z třiceti metrů, brankář Cakir si ale připisuje další zákrok z těch jednodušších.
     
    5
    Argentinský kapitán hostů José Sosa branku z výhodné pozice vysoko přestřelil.
     
    4
    Centr Ömura odvrátil Sáček za pokutové území, kde Kanga fauloval Parmaka a hosté budou zahrávat nebezpečnou standardní situaci.
     
    3
    Caleb Ekuban se pokusil protáhnout po pravé straně pokutového území, míč mu ale odskočil do zámezí.
     
    3
    Pokyny obou trenérů jsou nezvykle slyšet zřejmě i na přilehlé tramvajové zastávce.
     
    1
    Už v závěru první minuty poprvé vystřelil Srdjan Plavšić, jeho rána zpoza pokutového území doprostřed branky nenadělala brankáři Cakirovi žádné potíže.
     
    1
    Sparta oblékla tradiční rudé dresy, hosté hrají v černém.
     
    1
    Rozehráno! Úvodního výkopu se ujal "turecký Messi" Abdülkadir Ömur.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Španělští rozhodčí už přivedli aktéry zápasu před takřka prázdné ochozy letenské arény.

    Dvě stovky tureckých fanoušků se usídlily na hlavní tribuně, nejedná se ale o žádné radikály a ani o sobě nedávají nijak slyšet.
     
    Sparťanští příznivci tu nejsou, klubová hymna ale nechybí, a tak se amplióny line "Zpívej, kdo jsi sparťanem!".
     
    Nyní už základní sestavu Trabzonsporu doprovází komentář hlasatele v turečtině.
     
    Probíhá představení základní sestavy Trabzonsporu, dnes zcela bez hlášení, jen probíhají jména s fotografiemi na světelné tabuli.
     
    Sparta se dnes musí obejít bez nemocného Adama Hložka, kterého v sestavě nahradí Martin Hašek. Jen na lavičce náhradníků pak zůstal Libor Kozák, na hrotu se objeví Benjamin Tetteh.
     
    Na trávníku se oba týmy čile rozcvičují, úvodní výkop se uskuteční za dvacet minut.

    V Praze je dnes hezké letní počasí. Polojasno, kolem pětadvaceti stupňů Celsia a takřka bezvětří, ideální pro kvalitní sportovní výkony.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Nita – Sáček, Štetina, Costa, Hanousek – Krejčí – Hašek, Trávník, Kanga, Plavšić – Tetteh
    Náhradníci: Heča – Kaya, Juliš, Radaković, Moberg-Karlsson, Kozák, Hancko

    Trabzonspor AŞ: Ugurcan Cakir – Joao Pereira, Tükrmen, Hosseini, Novák – Sosa, Mikel – Ömur, Parmak, Nwakaeme – Ekuban
    Náhradníci: Kardesler – Corekci, Avdijaj, Sorloth, Fernandes, Erdogan, Campi

    Rozhodčí: Munuera Montero – López De Cerain, Baena Espejo (ESP).
     
    Rozhodčí

    Utkání bude řídit španělský arbitr José Luis Munuela Montero. Rodák z Jaénu teprve začíná svoji mezinárodní pouť, dnešní utkání bude pro něj druhým na evropské klubové scéně v kariéře. Tím prvním byl odvetný souboj druhého předkola Evropské ligy mezi rumunským týmem Viitorul a belgickým Gentem.

    Pětatřicetiletý sudí píská španělskou La Ligu od roku 2016, dosud v ní rozhodoval 56 zápasů. V loňské sezóně jich bylo 19, v nichž udělil 111 žlutých karet, 5 červených a nařídil 9 pokutových kopů.

    Mnozí fanoušci Realu Madrid mu nemohou zapomenout domácí utkání se San Sebastianem, které madridský gigant prohrál 0:2 a Munuela Montero za stavu 0:1 neodpískal pokutový kop po podražení Viníciuse brankářem Rullim.

    Téměř dvoumetrovému arbitrovi budou na čarách pomáhat Iňigo Prieto López de Cerain a Alfonso Baena Espejo, čtvrtým rozhodčím bude další Španěl Valentin Gómez.
    Sestřih posledního přípravného utkání Trabzonsporu proti Veroně.
     
    Trabzonspor AS

    Zatímco Spartě se v posledních letech na evropské scéně moc nedaří, tak Trabzonspor se tam vůbec ani neprobojoval. Na kontinentální úrovni si naposledy zahrál v sezóně 2015-16, navíc vůbec ne úspěšně, když tehdy ve třetím předkole Evropské ligy vypadl s makedonským celkem Rabotnički Skopje poté, co nezvládl prodloužení domácí odvety. Hlavní fázi evropských pohárů si tak zahrál naposledy o rok dříve, kdy po postupu ze základní skupiny Evropské ligy inkasoval debakl od Neapoli (0:4 doma, 0:1 venku).

    V Turecku se Trabzonspor stal šestkrát národním šampiónem, všechny tyto tituly ale spadají do sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. V tomto tisíciletí třikrát obsadil druhé místo, naposledy v roce 2011, přičemž prvenství mu tehdy uteklo jen o skóre. Loni Trabzonspor obsadil čtvrté místo, když ve výsledném účtování mu čtyři body chyběly k postupu do bojů o Ligu mistrů.

    Klub z Trabzonu byl založen 1967, když se sloučilo několik místních klubů dohromady a už o devět let později slavil první turecký titul. Od prosince 2016 pak Trabzonspor působí na zbrusu novém stadiónu Şenol Güneşe, současného trenéra tureckého národního týmu, který pochází právě z města ležícího na severovýchodě Turecka. Krásný stadión pojme přes čtyřicet tisíc diváků a v odvetě se dá čekat bouřlivá kulisa.

    Nevýhodou pro Trabzonspor by mohla být absence mistrovských utkání v této sezóně. Turecká liga totiž začíná až po odvetě se Spartou, Trabzonspor tak zatím hrál jen přípravné zápasy vesměs v Rakousku.

    V nich uhrával převážně remízy, 0:0 s maďarským týmem Haladás, 3:3 s bundesligovým Hoffenheimem, 2:2 s Parmou z italské Serie A a v generálce 1:1 se staronovým účastníkem italské nejvyšší soutěže Hellas Verona.

    V hráčském kádru je nejdůležitější jméno Filipa Nováka. Levý obránce českého národního týmu do Trabzonsporu přestoupil v lednu 2018 z dánského Midtjyllandu a za rok a půl se stačil stát důležitým mužem sestavy tureckého týmu, za nějž už odehrál 44 ligových zápasů a na levém kraji obrany je jasné číslo jedna.

    Mezi další výrazná jména patří nigerijský středopolař John Obi Mikel, posila z anglického Middlesbrough, který dlouhá léta úspěšně působil v Chelsea, dále argentinský kapitán José Sosa, čerstvá norská posila z Crystal Palace, účastníka Premier League, Alexander Sorloth, nebo mladý turecký ofenzivní záložník Abdülkadir Ömür, v domovské zemi přezdívaný "turecký Messi".
     
    AC Sparta Praha

    Už jsem naznačil, že Sparta na evropské scéně nezažívá vůbec dobré období. Po dvou úspěšných sezónách 2015-16 a 2016-17, kdy se nejdříve probojovala do čtvrtfinále Evropské ligy a v dalším ročníku vyhrála těžkou základní skupinu s Interem Milán či Southamptonem, marně čeká na pohárový úspěch.

    V létě 2017 ve třetím předkole Evropské ligy nestačila na Crvenu Zvezdu Bělehrad po výsledcích 0:2 venku a 0:1 doma, podstatně větším průšvihem ale bylo loňské vyřazení od průměrného srbského týmu Spartak Subotica, kde Sparta sice dokázala v průběhu domácí odvety smazat manko 0:2 ze hřiště soupeře, v průběhu druhého poločasu ale inkasovala branku z penalty a výhra 2:1 byla k postupu příliš vzdálena.

    Při pohledu na letošní los kvalifikace o Evropskou ligu Spartu musí dvojnásob mrzet, že se Arsenalu nepodařilo vyhrát květnové finále nad Chelsea, co by bývalo Spartu posunulo přímo do základní skupiny.

    Na domácí scéně pozice Sparty je také vzdálena dřívějším úspěchům. Předloňské páté místo Sparta v uplynulé sezóně sice dokázala o dvě příčky vylepšit, do předkol Ligy mistrů ale stále měla daleko.

    V letošním ligovém ročníku už má Sparta za sebou čtyři kola. Na nečekanou domácí prohru se Slováckem z úvodního kola (0:2) navázala dvěma výhrami na Letné (Jablonec 2:0, Příbram 3:0), mezi něž vklínila remízu na hřišti nováčka z Českých Budějovic 2:2.

    Trenéra Jílka trápí celá řada dlouhodobě zraněných hráčů – Ben Chaim, Dočkal, Pulkrab, Panák, Kadlec, Frýdek a Drchal. Po letním příchodu se do hry ještě vůbec nezapojil ani norský obránce Andreas Vindheim, ten už se ale zúčastnil i včerejšího předzápasového tréninku a mohl by dnes být k dispozici, byť se jeho start všeobecně moc neočekává podobně jako v případě čerstvé posily Dávida Hancka z Fiorentiny, ten už byl včera dopsán na pohárovou soupisku.
     
    Hezký podvečer z pražské Letné, kam se po roce vrací evropské poháry. Sparta se po roce zase pokusí uspět ve dvojzápase kvalifikace evropské ligy, což se ji nepovedlo v posledních dvou sezónách.

    Nutno podotknout, že letošní los pro ni nebyl vůbec přívětivý a přisoudil ji čtvrtý tým uplynulého ročníku turecké ligy, Trabzonspor, který má v Evropské lize ambice minimálně na postup do základní skupiny Evropské ligy.

    Utkání navíc bude velmi specifické, neboť vůbec poprvé v české historii se zápas evropského poháru na domácí půdě odehraje bez fanoušků domácího týmu. Sparta dostala od evropské federace UEFA trest za rasistické chování svých příznivců v prvním utkání loňského druhého předkola v Novi Sadu proti Subotici a takřka všechna místa v ochozech budou prázdná.

    Počet lidí na stadiónu dnes bude velmi omezený. Kromě přímých účastníků zápasů (hráči, realizační týmy, rozhodčí) bude na stadiónu přítomno jen 200 fanoušků hostů, kteří dostali vstupenky první kategorie, po 20 VIP osobách od obou klubů, pořadatelská služba, organizační složky (např. zdravotníci) a novináři.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.

    Tomáš Kohlmann

    Branky: 16. Costa, 68. Kanga – 84. Ekuban, 89. Sorloth

    Karty:   26. Nita (SPA), 55. Tetteh (SPA), 67. Trávník (SPA) – 31. Mikel (TRA), 45+1. Ömür (TRA), 48. Türkmen (TRA), 65. Sosa (TRA)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 11:4. Střely mimo: 8:5. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 13:18.
    AC Sparta Praha: Nita – Sáček, Štetina, Costa, Hanousek – Krejčí – Hašek, Trávník (87. Moberg-Karlsson), Kanga, Plavšić (90. Hancko) – Tetteh (80. Kozák)
    Náhradníci: Heča – Kaya, Juliš, Radaković, Moberg-Karlsson, Kozák, Hancko

    Trabzonspor AŞ: Ugurcan Cakir – Joao Pereira, Tükrmen, Hosseini, Novák – Sosa, Mikel (46. Sorloth) – Ömur (76. Avdijaj), Parmak, Nwakaeme – Ekuban (90+3. Erdogan)
    Náhradníci: Kardesler – Corekci, Avdijaj, Sorloth, Fernandes, Erdogan, Campi

    Rozhodčí: Munuera Montero – López De Cerain, Baena Espejo (ESP)
    Čtvrtek 15.08.2019
    Trabzonspor - Sparta 2:1

    Branky: 11. Sorloth, 90+8. Novák – 78. Hložek

    Karty:   41. Parmak (TRA), 81. Mikel (TRA) – 14. Plavšić (SPA), 30. Krejčí (SPA)   88. Plavšić (SPA)

    Neproměněná penalta: 90+7. Nwakaeme (TRA), brankář Nita zneškodnil

    Držení míče: 57 % : 43 %.
    Střely na branku: 8:3. Střely mimo: 6:4. Rohy: 9:6. Ofsajdy: 4:0. Fauly: 10:14.
    bahis siteleri