konec
Kvalifikace na VC Japonska

Vítěz: S. Vettel (Ferrari)

Neděle 13.10.2019, 03:00 • Trať: Suzuka, Japonsko • Formule 1
     
    Ode mě je to pro tuto chvíli vše, ale neloučím se na dlouho. Už od 7.10 hodin můžete sledovat online přenos ze samotného závodu. Zatím děkuji za pozornost a za dvě a půl hodiny se budu opět těšit. (04:36:05)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Japonska, kterou ovládl Sebastian Vettel z Ferrari, který získal 57. pole position v kariéře. V první řadě jej doplní stájový kolega Charles Leclerc. Druhá řada patří Mercedesu jmenovitě Valtterimu Bottasovi a Lewisi Hamiltonovi.


    V první části byla kvalifikace dvakrát zastavena vinou nehody Roberta Kubici, respektive Kevina Magnussena. Ve zbytku kvalifikace se jezdci museli vypořádat s opravdu silným větrem.


    Kvalifikace se měla původně uskutečnit v sobotu od 8 hodin ráno českého času, ale vzhledem k řádění tajfunu Hagibis byl celý sobotní program zrušen. Kvalifikace tak byla přesunuta na velmi brzké nedělní ráno našeho času, zatímco třetí trénink byl odpískán úplně.

     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Japonska: 1. Vettel (Ferrari), 2. Leclerc (Ferrari), 3. Bottas (Mercedes), 4. Hamilton (Mercedes), 5. Verstappen (Red Bull), 6. Albon (Red Bull), 7. Sainz (McLaren), 8. Norris (McLaren), 9. Gasly (Toro Rosso), 10. Grosjean (Haas), 11. Giovinazzi (Alfa Romeo), 12. Stroll (Racing Point), 13. Räikkönen (Alfa Romeo), 14. Kvjat (Toro Rosso), 15. Hülkenberg (Renault), 16. Ricciardo (Renault), 17. Pérez (Racing Point), 18. Russell (Williams), 19. Magnussen (Haas), 20. Kubica (Williams).
     
    Konec závodu.
     
    0:00
    Charles Leclerc projel cílem, ale na Vettela mu jeho čas nestačil. Bottasův výkon stačil na třetí místo a Lewis Hamilton se nakonec zařadil až na čtvrtou pozici. Max Verstappen je pátý. Sebastian Vettel ještě zlepšil svůj čas a potvrdil zisk pole position!
    Závěr třetí části dnešní kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola. Kdo získá pole position?
     
    1:10
    V boxech nakonec zůstává Romain Grosjean, který se už možná na dráze neobjeví. Měřené kolo by už stejně nestihl zajet a Francouz ve službách stáje Haas tak bude startovat jako desátý.
     
    2:21
    Na trať se vydávají i piloti, kteří byli dosud v boxech u svých mechaniků. Kvalifikace na Velkou cenu Japonska právě finišuje a jezdci budou mít poslední pokus, kterak zlepšit svůj čas a pozici na startu závodu.
     
    3:52
    Na tribunách je velký počet fanoušků a i mezi jezdci patří trať v Suzuce k nejoblíbenějším v kalendáři. Faktem je, že Japonsko přineslo do historie formule 1 velmi zajímavé závody i v době, kdy se jezdilo ve Fudži. Zesnulí James Hunt a Niki Lauda by mohli vyprávět, pokud by ještě žili.
     
    4:24
    Na dráze zůstali pouze Norris, Sainz, Gasly a Grosjean. Zbytek pilotů odbočil do pit lane, aby se připravil na závěrečné pokusy v rámci kvalifikace na Velkou cenu Japonska.
     
    5:10
    Zklamáním jsou výkony Renaultu, protože Daniel Ricciado skončil už v úvodní části kvalifikace a Nico Hülkenberg i vinou technických problémů o fázi později. Hülkenberg by v příští sezoně už neměl pokračovat ve francouzské stáji a u Ricciarda je to otázka.
     
    6:38
    Ještě samozřejmě není konec a známe, co dokáže v závěrečných metrech vykouzlit Lewis Hamilton. Ferrari má nicméně dobře našlápnuto k zisku pole position, respektivne první řady na startu za tři hodiny začínajícího závodu.
    Ferrari opět patří první dvě příčky kvalifikace
     
    7:24
    Na první místo se na malou chvíli dostal Leclerc, jenomže Sebastian Vettel měl eso v rukávu, nebo spíš ve formuli a zajel čas 1:27.212 a nadělil Leclercovi 323 tisícin sekundy. Tak to byl hodně povedený pokus ze strany čtyřnásobného mistra světa.
     
    8:01
    Do čela průběžného pořadí se dostal Valtteri Bottas, který byl o více než desetinu sekundy rychlejší než jeho týmový kolega Lewis Hamilton. Co na to oba piloti Ferrari Charles Leclerc a Sebastian Vettel spolu s Verstappenem?
     
    9:02
    Jezdci najíždí do svých prvních měřených kol v závěrečném kvalifikačním segmentu. Mezi ostatní piloty se zařadil také Alexander Albon, který zajel ve druhé části třetí nejlepší čas.
     
    10:26
    Zdá se, že vítr trochu zeslábl a piloti se této situace snaží okamžitě využít zajetím co nejrychlejšího času. Když nebudeme počítat dvě červené vlajky v první fázi kvalifikace, tak nám předzávodní kvalifikace proběhla celkem bez problémů.

    Michal Šandor

    bahis siteleri