W. Brémy – Union Berlín 0:2 (kon.) | Freiburg – Hoffenheim 1:0 (kon.) | Hertha – Mohuč 1:3 (kon.)
Schalke – Paderborn 1:1 (kon.) | Wolfsburg – Düsseldorf 1:1 (kon.) | Leverkusen – Dortmund 4:3 (kon.)
konec
Bayer Leverkusen
4:3 (2:2)
Borussia Dortmund
Sobota 08.02.2020, 18:30 • BayArena, Leverkusen • Německá Bundesliga • 21. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Z mé strany je to dnes vše. Bylo mi neskutečnou ctí vás tímto skvělým zápasem provázet. Přeji vám krásný zbytek víkendu, úspěšný vstup do pracovního týdne a budu se těšit u Bundesligy někdy příště napočtenou! (20:37:12)
     
    Dnešní utkání sledovalo 30 210 diváků, bylo vyprodáno!
     
    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 8:10. Střely mimo: 1:2. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 11:11.
     
    V BayAreně je hotovo a diváci, kteří na dnešní zápas přišli, by se nejraději vrátili o dvě hodiny zpět v čase, aby tuhle horskou dráhu plnou emocí, napětí a skvělého fotbalu viděli znovu! Už první poločas naznačil, že to bude velice pěkná podívaná, během prvních 45 minut padlo celkem pět gólů, z nichž čtyři byly uznány.

    Dortmundu však nebylo nic platné, že dvakrát vedl (1:2 a 2:3). Sice v druhé půli jako první skóroval, o což se zasloužil potrestáním neproměneného brejku domácích Raphaël Guerreiro na druhé straně, ale více gólů již nevstřelil. Leverkusen dal naopak čtyři, VAR ale ve dvou rozpoznal porušení pravidel, a proto první legitimní zásah ve druhé půli přišel až v 81. minutě z nohy Leona Baileyho, kterému na zásah stačilo deset minut ve hře.

    Právě Bailey byl jedním z rozdílových hráčů v samotném závěru zápasu, dokázal několikrát vzít řešení situace na sebe a ustál těžké souboje s obránci BVB. Jenom necelou minutu po jeho gólu pak sledoval, jak Lars Bender usměrnil míč hlavou do sítě a obrátil zápas do finálního výsledku 4:3. Opaření hosté se pak již na nic nezmohli a Erling Häland tak zůstal bez gólu.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    90+6
    Borussia má vhazování, ale je to strašně daleko od domácí branky. Teď už je to více než jasné, že bude Leverkusen slavit.
     
    90+5
    Půlminutu před vypršením nastavené doby bude mít Hrádecký odkop od své branky. Tohle už domácí pravděpodobně zvládnou.
     
    90+4
    Situace 3 na 3 skončila u rohového praporku, Bailey byl čistě odstaven a žlutočerní velí k dalšímu útoku.
     
    90+4
    Bailey nebyl překvapivě v ofsajdu, ze svého pokusu ale nevytěžil vůbec nic. Ale domácí mají míč, hrají s ním před vápnem BVB a drží výsledek 4:3.
     
    90+3
    Lukáš Hrádecký vykopává daleko, na útočnou polovinu svého týmu, dobrých 70 metrů od vlastní kasy.
     
    90+3
    Erling Häland vyloženě naběhl do Sinkgravena před ním, stáhl ho na zem a další útočný faul je na světě. Domácí jsou zase blíže třem bodům.
     
    90+2
    Volland si zkušeně došel pro nic neřešící faul u postranní čáry a domácí můžou šetřit čas. Je odehrána zhruba minuta a půl z celého nastavení.
     
    90+1
    Borussia přechází do oblasti před vápnem Leverkusenu, domácí se však obětavě brání.
     
    90
    Ještě pět minut téhle výborné podívané!
     
    90
    Axel Witsel měl na svém „květáku“ srovnání! Rohový kop zachytil Hummels a o zem poslal míč pro Witsela, který stál u tyče. Jenže z velice těžkého postu Witsel poslal balon těsně nad břevno!
     
    89
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Nadiem Amiri, přichází Aleksandar Dragović.
     
    89
    Až nyní se ale Borussii povedlo získat kontrolu nad hřištěm a hosté si zásluhou Hälanda vybojovali rohový kop.
     
    88
    Stále se Dortmund nemůže dostat z náporu Leverkusenu. Werkself se sympaticky nezatáhl do obrany a stále tlačí, stále hraje.
     
    87
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Manuel Akanji, přichází Thorgan Hazard.
    Střídání v týmu Borussia Dortmund: ze hřiště odchází Emre Can, přichází Mario Götze.

    Trenér Favre hraje absolutní vabank, nemá na co čekat.
     
    85
    Posledních pět minut zápasu, ale myslím si, že tenhle zápas by se měl hrát ještě dále, klidně i s prodloužením. Domácí jsou rázem na koni, cítí šanci a hlavně drží míč, což je pro ně klíčové.
     
    82
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Dámy a pánové, tohle je neskutečný zápas! Po necelé minutě se domácí ujímají vedení a otáči vývoj! Bayer operoval hned po vstřeleném gólu ve vápně, po několika přihrávkách nakonec přišel centr napříč šestnáctkou, který ještě na hřišti stihl jeden z hráčů domácích a patičkou jej poslal na Sinkgravena. Nizozemský záložník našel přesně ve vzduchu hlavu LARSE BENDERA a kapitán Werkselfu umístil míč na zadní tyč, Bürki neměl nárok – 4:3! Asistence: Daley Sinkgraven.
     
    81
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Teď už to gól je a LEON BAILEY pokračuje ve svém suverénním výkonu po nástupu na hřiště! Za obranou číhal Volland, na kterého přišla z hloubi pole na ofsajdové hraně přihrávka. Volland sice ještě nezakončil, skluz jednoho z obránců Dortmundu ale přihrál míč právě pro Baileyho, který uklidil míč do protipohybu Bürkiho – 3:3! Bez asistence.
     
    80
    Kai Havertz nedosáhl těsně na dlouhý centr, který se na něj snášel. Werkself ale pokračuje v útočných manévrech a jeho zvýšená aktivita je znát.
     
    79
    Manuel Akanji uspěl v souboji s Baileym a už si to šturmoval na branku, výborný obranný zákrok Tapsoby ale celou akci zastavil a otočil.
     
    78
    Chystají se závěrečná střídání. Emre Can pravděpodobně dnes nedohraje, v prostoru pro náhradníky se rozehřívá Mahmoud Dahoud, což je možná náhrada za tureckého hráče.
     
    77
    Opět se hraje, Can pokračuje ve hře bez nutnosti střídání.
     
    76
    Na hřišti zůstává ležet Emre Can po nepříjemném dopadu na zem. Navíc se k tomu připočetly i křeče a ošetřování je tak nutné.
     
    74
    Pomaličku se blížíme do konce dnešního strhujícího zápasu. Leverkusen se snaží snížit, tlačí na obranu Dortmundu, kýžený efekt to ale nemá.
     
    72
    Leon Bailey dal hned při svém prvním doteku s míčem gól, ale ten neplatí! S Vollandem šli totiž zase dva na nikoho, Volland ale již na půlce přebíral míč v ofsajdové pozici. Dnes tedy vidíme hodně gólů, ale také hodně neuznaných.
     
    71
    Do poslední dvacetiminutovky přichází na plac Leon Bailey, je jasně vidět, že domácí chtějí jít za srovnáním.
     
    71
    Střídání v týmu Bayer Leverkusen: ze hřiště odchází Moussa Diaby, přichází Leon Bailey.
     
    69
    Po rozehrávce trestňáku si Bayer vybojoval rohový kop. Ale ani ten nezahrál ideálně, hlavička jednoho z naskakujících hráčů mířila přímo do srdce domácího kotle.
     
    67
    Kevin Volland (LEV) po odpískání faulu tak moc protestoval u rozhodčího, až dostal zbytečnou žlutou kartu, celkově třetí v této sezoně. Na hřišti se mezitím ošetřuje jeden z domácích plejerů.
     
    65
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Hned z protiútoku však BVB doručilo gól na 3:2! Díky několika šikovným přihrávkám vzniklo přečíslení Dortmundu v podobě 4 na 2. Hakimi ve správnou chvíli uvolnil na levém křídle RAPHAËLA GUERREIRA, který prostřelil po zemi křížem na zadní tyč padajícího Hrádeckého a žlutočerní se tak ujímají zase vedení – 2:3! Asistence: Achraf Hakimí.
     
    63
    Překopávaná na středu pole nakonec rezultovala v brejk domácích dva na nikoho. Zakončoval se po pasu od Vollanda jal Kai Havertz, jeho tvrdá bomba na bližší tyč ale končí právě na tyči, která bere domácím radost z vedoucího gólu!
     
    62
    Nadiem Amiri dvakrát vyměnil míč s Weiserem u postranní čáry, k ničemu to ale nevedlo a hosté přešli do útoku, který však končí na středové čáře, neboť se míč dostal do zámezí.
     
    60
    Kai Havertz se položil skluzem do přízemního centru na bližší tyč z levého křídla. Ale nedokázal svůj skluz přesně načasovat a Bürki si mohl nyní oddechnout. Během úvodní čtvrthodinky neměl prakticky žádnou práci.
     
    59
    Nadiem Amiri zkusil vystřelit z voleje ve vápně, sám se do toho nicméně zamotal a vznikl tím protiútok, který měl zakončoval Häland. Dnes je ale velice dobře bráněn a k ničemu jej domácí obrana nepouští. To platilo i v tomto případě.
     
    58
    Další roh kopl Sancho přetažený na zadní tyč, kde byl Witsel. Ten míč vracel hned krosem zpátky na Sancha, který byl však v ofsajdovém postavení u rohového praporku.
     
    58
    Ani poprvé, ani podruhé se to Hummelsovi nepovedlo, BVB však stále operuje v blízkosti branky Leverkusenu.
     
    57
    Sražená střela Sancha zpoza vápna značí, že budou hosté zahrávat další rohový kop. Opět jej bude zahrávat Sancho, bude znovu skórovat Hummels?
     
    55
    Na hřišti se toho však posledními minutami moc neděje. Je to spíše boj o střed hřiště, hosté budou nyní rozehrávat standardku po faulu Amiriho zhruba 40 metrů od branky Bayeru.
     
    52
    Dobré dvě minuty se nic nedělo, až Jadon Sancho zahájil útočnou akci a zakončil ji gólem! Z levé strany se kličkou krásně dostal na osu a poslal míč na pravou stranu pro Hakimiho. Ten mu následně míč vrátil pod sebe na hranici šestnáctky a prostřelil po zemi Hrádeckého – 2:3! Asistence: Achraf Hakimí.

    To by byl gól na 2:3. Po zásahu VAR byl však odhalen útočný faul, který odvolává celkově šestý gól v dnešním zápase a pokračujeme tedy za stavu 2:2!
     
    49
    Daley Sinkgraven uklidnil hru, raději potlačil své útočné choutky a nahrál svým kolegům dozadu. Ti se tak budou snažit postupně dostat až před branku Dortmundu.
     
    48
    Raphaël Guerreiro zakončoval celou akci po přihrávce Sancha z otočky, jeho střela z těžké pozice však míří vysoko nad branku a Hrádecký se jenom ohlédl, do jaké řady vlastně ten pokus letí.
     
    48
    Diaby se nedohodl s Vollandem v tom, kdo zahraje míč. Ve finále jej tak nezahrál ani jeden a hosté toho využívají na protiútok.
     
    47
    Druhá půle začíná pozvolna, ani jeden tým se do ničeho velkého nežene. Je to spíše Dortmund, který drží míč v prvních minutách více na kopačkách, nedokáže se ale propracovat do finální fáze.
     
    46
    Do druhé půle vstupují oba týmy s jednou změnou. Na straně Dortmundu to je výměna Brandta za Reynu, na domácí straně jde do boje místo nevýrazného Bellarabiho Weiser.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně ve 19:33.
     
    Markus Schmidt sice Borussii už nepovolil rohový kop, ale z hlediska fotbalu to vůbec ničemu nevadí. Sledovali jsme totiž neskutečně strhující první poločas, ve kterém padlo pět branek. Jenom čtyři však byly uznány. Celý gólový ohňostroj odpálil ve 20. minutě přesně zakončeným výpadem Kevin Volland. Za necelé dvě minuty ale bylo srovnáno, když se z rohového kopu prosadil nikým nehlídaný Mats Hummels. Werkself reagoval prakticky záhy, trefa Diabyho však nemohla být kvůli ofsajdu uznána. Díky tomu se BVB dostalo ve 33. minutě do vedení, krásnou střelu totiž našel ve své noze Emre Can a pořádně si vychutnal oslavu gólu na půdě, kde dříve hrál. Přesto to nebyl poslední gól. Dvě minuty před koncem prostřelil obránce Dortmundu znovu Kevin Volland a ustanovil nám tak průběžný poločasový výsledek 2:2!
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vyhraje druhý poločas?

    Tipovat můžete do začátku 2. poločasu.

     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    45+1
    Dortmund jedinou nastavenou minutu tráví na útočné polovině a Guerreiro hledal vysokým centrem Hälanda. S míčem se sice norský šikula nemohl potkat, ale jisté nebezpečí to pro domácí představovalo. Okolo Hälanda totiž nikdo v okruhu pěti metrů nebyl...
     
    45+1
    Bude nastavena 1 minuta navrch.
     
    45
    Půl minuty před vypršením základní hrací doby pro první poločas se domácí pokusili o další útok, ten ale končí v propadlišti dějin. Uvidíme, kolik hlavní rozhodčí nastaví nad rámec doby.
     
    43
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Těsně před koncem první půle máme srovnáno a tenhle fotbal baví! Jonathan Tah zabránil v poslední chvíli tomu, aby nepřesný centr na zadní tyč zalétl mimo hřiště a kopem přes hlavu jej vrátil pod sebe na KEVINA VOLLANDA. Elitní střelec leverkusenské sestavy se nijak nerozpakoval, zhruba z penaltového puntíku pustil míč na branku a přes obránce Dortmundu a gólmana Bürkiho se míč dostal až do šibenice – 2:2! Asistence: Jonathan Tah.
     
    42
    Sancho našel napříč vápnem pomocí centru naprosto volného Axela Witsela, který vzal míč z voleje, ani jej nenechal dopadnout na zem. Na efekt to tak působilo krásně, reálně ale střela mířila o několik metrů nad.
     
    41
    Hrádecký nákopem hledal Vollanda na útočné půlce. To se sice povedlo, ve vzdušném souboji ale Volland propadl a Borussia tedy okamžitě útočí.
     
    40
    Sancho nedokázal zpracovat míč s dvěma obránci Leverkusenu na zádech, proto se majitel hracího předmětu mění a domácí podnikají na začátku poslední pětiminutovky útok.
     
    39
    Raphaël Guerreiro (BVB) nejprve po odpískání faulu zakopl balon napříč celým hřištěm, následně to doplnil nevybíravým slovníkem a protesty vůči sudímu Schmidtovi. Resultát celého je tak naprosto zbytečná žlutá karta pro tohoto hráče.
     
    38
    Domácí na chvíli vypadli z role a zřejmě je i trochu znát absence Aránguíze ve středu pole. Poradit si však musí bez něho, Dortmund má však v posledních minutách navrch.
     
    37
    Náběh za míčem nezachytil zcela Hakimi a zvednutím ruky se omlouvá dárci této přihrávky. Kdyby totiž Hakimi balon následoval, pravděpodobně by postupoval na branku sám. Ale všichni moc dobře víme, k čemu je kdyby.
     
    35
    Lars Bender (LEV) dostává za pozdní přišlápnutí nohy Hakimiho na středové čáře první žlutou kartu v tomto zápase.
     
    33
    Dortmund právě vstřelil branku!
    BayArena mlčí a EMRE CAN výmluvným gestem tohle všechno dává domácím fanouškům najevo! Turecký záložník totiž vyslal z dobrých 20 metrů neskutečnou technickou střelu z levé strany, která plachtila vzduchem, až zapadla přesně do šibenice Hrádeckého branky! Neskutečný gól a Dortmund se dostává na konci 33. minuty do vedení – 1:2! Bez asistence.
     
    32
    Lukáš Hrádecký běhal v brankovišti jako střelený, neboť vyběhl proti Hälandovi kvůli možné střele z ostrého úhlu. Zjev sezony však vrátil míč pod sebe na Sancha, Hrádecký se rozhodl stínovat i jeho. V poslední možný moment se nakonec obrátil a postavil se zpět mezi tři tyče.
     
    31
    Jadon Sancho nyní nastartoval do situace, která mu maximálně vyhovuje. Sprint přes padesát metrů podél lajny. Nyní dostal žlutočerné až před šestnáctku, na přesnou nahrávku mu však nezbyly už síly a obrana domácích už to zvládla pokrýt.
     
    30
    Další vhazování domácích se lehce opozdí, na trávníku zůstal ležet Sancho, signalizuje však, že nebude potřebovat lékařskou pomoc a během pár sekund se zase zvedne.
     
    29
    Nadiem Amiri nabídl míč pro Bellarabiho. Záložník Leverkusenu chtěl z jedničky centrovat do vápna, před ním ale stál Guerreiro a zblokoval centr na autové vhazování.
     
    27
    Rychlá kombinace na jeden dotek skončila zhruba 15 metrů od domácí branky. Přihrávka na Hälanda totiž nebyla přesná a norský mladík nedosáhl na tento míč. Lukáš Hrádecký jej tak okamžitě sebral a rozehrál vpřed.
     
    26
    Další útok se valil na branku Dortmundu, na levé straně ale skvěle zafungoval Emre Can, který stínoval pohyb nabíhajícího Vollanda a včas uklidil mimo nebezpečí míč sněřující na střelce jediného gólu Bayeru.
     
    25
    Domácí se už chvíli radovali ze znovu nabytého vedení, gól ale kvůli ofsajdu správně neplatí! Moussa Diaby uklízel do branky křižný centr na jeho osobu, ale v momentě, kdy se na něj míč snášel, byl domácí plejer v ofsajdu.
     
    22
    Dortmund právě vstřelil branku!
    Po dvou minutách ale máme srovnáno! Rohový kop po šanci Brandta se sice zahrával dlouho, neboť na hrací plochu létaly papírky z chorea domácího kotle, nakonec se ale rozehrávky ujmul Jadon Sancho, který přesným centrem našel nabíhajícího MATSE HUMMELSE. Ztracený syn BVB zkušeně uklidil hlavou míč přímo do sítě – 1:1! Asistence: Jadon Sancho.
     
    20
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Prakticky z rohového kopu ale vznikl protiútok Leverkusenu, který se tímto ujímá vedení! Amiri ze středu pole našel krásnou pozemní přihrávkou rozběhnutého KEVINA VOLLANDA. Domácí útočník se dostal legální cestou za obránce BVB a střelou z hranice šestnáctky na delší tyč posílá Bayer do vedení – 1:0! Asistence: Nadiem Amiri.
     
    19
    Erling Häland se poprvé připomněl. Dostal míč do volného prostoru ve vápně a z úhlu postupoval na domácí branku, svojí střelu nasměroval jenom do gólmana Hrádeckého, od něhož se míč dostal za brankovou čáru, avšak mimo tři tyče. Je tu tedy rohový kop.
     
    18
    Vysoká svíce dopadla prakticky přímo do běhu pro Jadona Sancha, pomezní ale píská ofsajd, neboť v momentě výkopu do vzduchu byl mladý anglický záložník mimo hru.
     
    17
    Smluvený signál v podobě zahrávání na bližší tyč se Leverkusenu moc nepovedl a hostující stopeři bez problémů odvedli balon mimo nebezpečnou zónu.
     
    16
    Pas za obranu nedoběhl Kai Havertz a musel tak bojovat s Hummelsem u rohového praporku. Jenže Havertz to zvládl a domácí se dostali do blízkosti branky, centr před branku ale končí sražením na rohový kop.
     
    15
    Po delší době se Bayer dostává na útočnou půlku a po zemi obehrává obranu Borussie.
     
    15
    Prvních 15 minut je za námi a vypadá to, že se domácí přesunuli do herního systému 3-4-3. Zatím však sledujeme sice svižný, ale poměrně nezáživný fotbal.
     
    14
    Ani nebylo potřeba ošetření a hostující plejer už vesele operuje na levé straně, kde je jeho základní postavení pro toto utkání.
     
    13
    V současnosti máme přerušenou hru, na zemi totiž zůstal Guerreiro. Naběhl si totiž do ramene Taha a zase od něj pěkně odlétl, držíc se za obličej. Tato spíše divadelní vložka mu ale nemůže vyjít.
     
    12
    Mats Hummels si počínal ve vzdušném souboji 20 metrů od branky Leverkusenu nedovoleně a pískán je tak útočný faul. Domácí však ani nepřelezli půlku a znovu se musí bránit.
     
    11
    Raphaël Guerreiro se efektní kličkou zbavil napadajícího Havertze a udělal nějaké metry navíc pro hosty. Ti přenesli z levého křídla krosovým pasem hru na pravou stranu, kde se zapojuje do hry Emre Can, což se dá poznat i na pískotu, který se na něj snáší z domácích tribun.
     
    10
    Achraf Hakimí dostal přihrávku do běhu na pravém křídle a sprintoval už do výhodnější pozice na centr do vápna. Výborně se ale s ním vrátil Daley Sinkgraven, který skluzem odvrátil balon za postranní čáru.
     
    9
    Kevin Volland neuspěl v souboji 1 na 1 u postranní čáry, hosté navíc získali vhazování. V tomhle případě tak obránce BVB zafungoval na jedničku.
     
    8
    Guerreiro si sice zpracoval míč jako první v souboji na středové čáře, pomohl si však rukou, respektive si tímto způsobem balon sklepl na nohu, tudíž je mu pískán přestupek a domácí rozehrávají.
     
    7
    Znovu to hosté zkusili zahrát přes Sancha, ale pravá strana Leverkusenu působí pevně a nepřipustila další ohrožení branky. Záhy následoval rychlý brejk Werkselfu, ale Havertz skončil s míčem v zámezí.
     
    6
    Häland po Sanchově kličce vracel patičkou míč právě na anglického teenagera, který se ale zasekl v proskoku mezi obránci a nestihl být tak na míči včas.
     
    5
    Karim Bellarabi čistým skokem pod nohy odebral balon Guerreirovi, neboť hráč s číslem 13 se už pomalu dostával do otevřenější obrany svého soupeře. Vše bylo zahráno v rámci pravidel, a proto jsou hosté vytlačeni na svoji půlki.
     
    4
    Nepřesný centr na středové části hřiště opět zahání Dortmund do obrany. Leverkusen bude před vlastní střídačkou vhazovat a v prvních minutách vidíme velmi mnoho nepřesností.
     
    3
    Diaby zachytil nepříliš povedenou rozehrávku BVB a po levé straně se vřítil do pásma, jeho střela ale byla zastavena prakticky hned blokujícím obráncem, který stál před ním.
     
    2
    Brandt byl na půli ostře sražen na zem od Larse Bendera a zůstává ležet na trávníku. Rozhodčí Schmidt píská hráči Leverkusenu útočný faul a chvíli bude trvat, než se Brandt vzpamatuje z bolesti.
     
    2
    Domácí v prvních minutách zápasu kombinují pozvolna na své půlce a hledají cestu blíže brance Bürkiho.
     
    1
    Jadon Sancho získal na levém křídle balon od bezradného obránce Bayeru a hned šajtlí hledal nabíhajícího Hälanda, který ale ve vápně těsně na nahrávku nedosáhl.
     
    1
    Utkání před chvílí začalo, a zatímco v hostujícím kotli hoří světlice, na hřišti to je Leverkusen, který uvede míč do hry v tomto ostře sledovaném zápase. Příjemnou zábavu!
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    -2
    Hlavní rozhodčí dnešního zápasu, Markus Schmidt, přivádí oba týmy na hrací plochu. Zápas tak v krátkém časovém sledu zajisté začne.
     
    -8
    Ještě jednou vám přeji krásný sobotní večer při sledování německého fotbalu! Vyprodaná BayArena přihlíží živému vystoupení kapely, která hraje klubovou hymnu. Atmosféra vypadá velice nadprůměrně, zajisté tomu pomohou i hostující fanoušci. Do hry se dnes podívá i nová posila Leverkusenu Edmond Fayçal Tapsoba. Tento stoper z Burkiny Faso dorazil v rámci zimní přestávky z portugalského Guimaraes.
     

    Tipovací soutěž

    Hrajte s Tipsportem každý týden o 3000 Kč.
    Který z týmů vstřelí první branku v prvním poločase?

    Tipovat můžete do začátku 1. poločasu.

     
    -40
    Úvodní sestavy:

    Bayer Leverkusen: Hrádecký – L. Bender, Tah, Tapsoba, Sinkgraven – Amiri, S. Bender – Bellarabi, Havertz, Diaby – Volland.
    Náhradníci: R. Özcan, Lomb – Wendell, Weiser, Dragović, Stanilewicz, Azhil, Alario, Bailey.

    Borussia Dortmund: Bürki – Akanji, Hummels, Zagadou – Hakimí, Can, Witsel, Guerreiro – Brandt, Sancho, Häland.
    Náhradníci: Hitz – Balerdi, Schmelzer, Ł. Piszczek, N. Schulz, M. Götze, Reyna, Dahoud, T. Hazard.

    Rozhodčí: Schmidt – Günsch, Bandurski.
     
    -43
    Krásný sobotní večer přeji všem příznivcům německého fotbalu! Za necelých 45 minut začne v BayAreně spolušlágr 21. kola mezi Leverkusenem a Dortmundem. Sestavy jsou již venku a do hry se na domácí straně vrací Sven Bender, Leon Bailey naopak začíná na lavičce. Borussii nechybí v základní sestavě norský supertalent Erland Häland, návrat po sedmi letech hlásí do BayAreny Emre Can, avšak na opačné straně barikády.
     
    POSLEDNÍ VZÁJEMNÝ ZÁPAS

    4. kolo, 14. září 2019: BORUSSIA DORTMUND – BAYER 04 LEVERKUSEN 4:0 (1:0)

    Branky: 28. Alcácer (Hakimí), 50. Reus (Sancho), 83. Guerreiro, 90. Reus (Bruun Larsen)

    Držení míče: 33 % : 67 %
    Střely na branku: 7:2
    Střely mimo: 1:6
    Rohy: 3:3
    Ofsajdy: 3:5
    Fauly: 9:11
     
    Dortmund vyhrál poslední čtyři zápasy proti Leverkusenu celkem, včetně zápasů v pohárech. Na druhé straně ale ve vzájemných zápasech dosti často inkasoval, Bayer se vždy přehoupl přes 2,5 gólu. Když se k tomu připočte veliká střelecká potence BVB, dá se očekávat pořádná přestřelka.
     
    ZRANĚNÍ A MARODKA

    BAYER 04 LEVERKUSEN

    Domácí budou v sobotní večer počítat velmi citelné ztráty. Kromě déle zraněného Charlese Aránguíze přibyl na seznam absentujících i Kerem Demirbay, který proti Hoffenheimu vlivem červené karty nedohrál a má tak nucenou jednozápasovou stopku. V ohrožení je i start dvou zkušených záložníků, Julian Baumgartlinger se proti Stuttgartu zranil v oblasti kolena a jeho start je nejistý, což platí i o Svenu Benderovi, který by ale podle současných zpráv do zápasu na více než 80 % zasáhnout měl.

    BORUSSIA DORTMUND

    Dortmund tak rozsáhlý seznam absencí sice nemá, na druhé straně ale chybí jeden ze stavebních kamenů. Marco Reus kvůli svalovému zranění do zápasu rozhodně nenaskočí, otazník visí nad dánským šikulou Thomasem Delaneym, který laboroval s poraněním kotníku.
     
    BAYER 04 LEVERKUSEN
    5. místo, 34 bodů, skóre 31:24, bilance 10-4-6

    S Leverkusenem to šlo v posledních sezonách tak trochu od desíti k pěti a třeba po vybojování třetího místa v sezoně 2015/2016 se Werkself propadl v té další sezoně až na místo dvanácté. Tým se ale dokázal stabilizovat a pravidelně nyní hraje roli týmu „zezadu“, který je takovou šedou eminencí v širší špičce německé soutěže. Pravdou také je, že v posledních deseti letech se devětkrát hrály v porýnské konurbaci evropské poháry. Letos se ve společnosti moskevského Lokomotivu, Juventusu a Atlética Madrid umístil na třetím místě a zamířil do Evropské ligy.

    Co se mise v Bundeslize týče, Bayer dokonale využil lehčí los na úvod jara a proti beznadějně poslednímu Paderbornu a Düsseldorfu se moc nepředřel. V ostré konfrontaci s Hoffenheimem, který je na podobných pozicích jako červenočerní, však propadl a ve velice zajímavém utkání nakonec podlehl 1:2. Odčinění porážky však přišlo o čtyři dny později v poháru. Proti druholigovému Stuttgartu to byl ale boj, Švábští kousali a bojovali do poslední minuty o to, aby mohli jít dále. Nakonec ale prohráli 2:1 a Leverkusen si tímto zajistil souboj s Frankfurtem ve čtvrtfinále.
     
    BORUSSIA DORTMUND
    3. místo, 39 bodů, skóre 56:28, bilance 11-6-3

    V poslední době stačí říci v rámci Dortmundu jenom jedno jméno: Erling Håland. Norský kulomet a těžká útočná palba přišla v zimní pauze z rakouského Salzburgu a Borussia si musí jenom mnout ruce, jaký nákup udělala. Hned při svém debutu z toho byl hattrick do sítě Augsburgu a výrazná pomoc při výhře 5:3, hattrick navíc padl za málokdy vídaných 20 minut hry! V derby s Kolínem to byly „jenom“ dvě trefy. Třetí zápas proti Unionu přinesl další dvě trefy, celkově to tak bylo sedm gólů ze tří utkání. Na to lze říci jenom jediné: Kdo z vás to má?

    Co se týče nástupu Borussie do jarní části sezony, ta plně využila lehčího losu na začátek a neprohrála v Bundeslize ani jeden zápas. Kromě přestřelky s Augsburgem (5:3) to bylo všechno prakticky na jednu branku a na Vestfálském stadionu nepořídili jak Kozlové z Kolína (prohra 1:5), tak ani klub z východní části Berlína (prohra 0:5). Až nyní se tak prakticky ukáže, jak na tom Dortmund v přímé konkurenci s tabulkovými sousedy je. Varování už přišlo v tomto týdnu při osmifinále Německého poháru na půdě Brém, které vyhrály těsným rozdílem 3:2. Tím pádem se Dortmundu uzavřela cesta k postupu mezi poslední osmičku a možnost celý pohár vyhrát.
     
    Krásný sobotní večer vám přeji při sledování německé Bundesligy! Jarní část fotbalové sezony začíná v Německu pěkně zostra a my budeme sledovat v sobotu jeden ze šlágrů kola. Utkají se proti sobě dva týmy, které to nemají od sebe vůbec daleko, jak geograficky, tak tabulkově. Bayer Leverkusen po slabších letech opět roste a po 20 zápasech uzavírá první pětku s drobnou ztrátou na čtvrtý Gladbach. Jenom o příčku nad Hříbaty je ale Borussia Dortmund, která rozhodně hlásí útok na titul, ale zatím má na první místo ztrátu tří bodů.

    Utkání začíná v BayAreně od sobotních 18:30, příjemnou zábavu!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.

    Tomáš Kalas

    Branky: 20. Volland (Amiri), 43. Volland (Tah), 81. Bailey, 82. L. Bender (Sinkgraven) – 22. Hummels (Sancho), 33. Can, 65. Guerreiro (Hakimí)

    Karty:   35. L. Bender (LEV), 67. Volland (LEV) – 39. Guerreiro (DOR)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 8:10. Střely mimo: 1:2. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 4:3. Fauly: 11:11.
    Bayer Leverkusen: Hrádecký – L. Bender, Tah, Tapsoba, Sinkgraven – Amiri (89. Dragović), S. Bender – Bellarabi (46. Weiser), Havertz, Diaby (71. Bailey) – Volland.
    Náhradníci: R. Özcan, Lomb – Wendell, Weiser, Dragović, Stanilewicz, Azhil, Alario, Bailey.

    Borussia Dortmund: Bürki – Akanji (87. T. Hazard), Hummels, Zagadou – Hakimí, Can (87. M. Götze), Witsel, Guerreiro – Brandt (46. Reyna), Sancho, Häland.
    Náhradníci: Hitz – Balerdi, Schmelzer, Ł. Piszczek, N. Schulz, M. Götze, Reyna, Dahoud, T. Hazard.

    Rozhodčí: Schmidt – Günsch, Bandurski

    Diváci: 30 210
    bahis siteleri