Česko – Finsko 1:4 (po pr.)
po prodl.
Česko
1:4 (0:2, 1:1, 0:1 - 1:0)
Finsko
Úterý 17.03.2020, 10:00 • Lillehammer (Håkons Hall) • Mistrovství světa 1999
Partner:
     
    Dnešní utkání sledovalo 9 187 diváků. (12:09:05)
     
    All Stars turnaje:

    Brankář:
    Tommy Salo (Švédsko)
    Levý obránce: Jere Karalahti (Finsko)
    Pravý obránce: Pavel Kubina (Česko)
    Levé křídlo: Teemu Selänne (Finsko)
    Střední útočník: Saku Koivu (Finsko)
    Pravé křídlo: Martin Ručinský (Česko)
    Pavel Patera převzal trofej pro mistry světa.
     
    Česká hokejová reprezentace sice nevstoupila do druhého finálového zápasu zrovna nejlépe, avšak přeci jenom bere zlato! Dnešní duel totiž musel až do prodloužení, ve kterém měl český výběr více ze hry, což nakonec přineslo rozhodující branku, o kterou se po šestnácti minutách hry postaral Jan Hlaváč. Český celek tak bere z tohoto turnaje zlaté medaile, naopak hráči Finska se musí před svým sokem sklonit, na jejich krk poputují "pouze" stříbrné medaile.
     
    Konec zápasu.
    76:32 HLAVÁČ - 2:4
     
    76:32
    Česko právě vstřelilo branku!
    Máme zlaté medaile, dnešní zápas totiž rozhoduje JAN HLAVÁČ! Peltonen se sice dostal do pásma, ihned po zablokované nahrávce pronikl po pravém křídle až před brankáře právě JAN HLAVÁČ, který se štěstím propasíroval kotouč za ležícího Kiprusoffa. Češi ihned naskákali na ledovou plochu, tento úspěch si bude každý pamatovat!
     
    75:20
    Martin Procházka nabral na levém křídle rychlost, načež nabízel kotouč do předbrankového prostoru. Ujčík na jeho nabídku nedosáhl, k puku se dostal brankář Kiprusoff.
     
    73:40
    V krátkém časovém sledu je tu další postavení mimo hru, ve kterém se tentokráte nacházel Selänne. Finský kanonýr si stěžuje u sudího, nelíbil se mu totiž předchozí zákrok od Hniličky.
     
    73:12
    K volnému kotouči se málem dostal Jokinen, ke kterému se na poslední chvíli dostal Kučera, jehož pokus dokázal zablokovat. Posléze Hnilička raději přikryl kotouč.
     
    72:25
    Peltonen bekhendovým nahozením vybojoval pásmo, kde za brankou došlo k přetahované o touš. Sudí nakonec přerušil hru, na řadu tak přijde další vhazování.
     
    71:30
    Rychlý protiútok na druhé straně táhl Tuomainen, který nakonec vypálil směrem na Hniličku. Už předtím se pískal ofsajd, tento střelecký pokus se počítat nebude.
     
    71:13
    Češi opět začínali až od vlastní branky, přičemž si u červené čáry řekl o nahrávku Patera, který s pukem dojel až k finské brance, kde nepřesně hledal Martina Procházku.
     
    70:00
    Máme za sebou deset minut prodloužení, zatím sledujeme taktickou bitvu z obou stran. Češi jsou přeci jenom o něco aktivnější, jejich úvodní aktivita je ale minulostí.
     
    69:11
    Libor Procházka zkoušel najít Ujčíka, který byl v rychlostním souboji s protihráčem příliš pomalý. Další icing, tentokráte se toto posouzení nelíbí českému táboru.
     
    68:12
    Ručinský byl agresivním způsobem poslán k zemi, rozehrávka českého celku navíc přinesla další zakázané uvolnění. V posledních minutách se hra hodně často kouskuje.
     
    67:40
    Finové opět navštívili naše obranné pásmo, kde se ovšem moc dlouho nezdrželi. O rozehrávku se poté pokoušel zadák Špaček, který ovšem nenašel spoluhráče.
     
    66:44
    Na jistotu to udělal Kubina, jehož nahození podél hrazení nakonec skončilo mimo hrací plochu. Opět se tak hra pozastavila, prodloužení může rozhodnout jakákoliv chyba.
     
    66:06
    Následně se Jokinen probíjel směrem na opačnou stranu, přičemž si důrazným způsobem počínal Kubina, který přitlačil k hrazení Martikainena, což se fanouškům nelíbilo.
     
    65:14
    Kiprusoff nyní vypomohl s rozehrávkou, přičemž rozehrál k rohu hrací plochy. Češi jsou v prodloužení výrazně aktivnějším týmem, Ručinského nahrávka ale neprošla.
     
    64:55
    Puk se po jednom z odrazů dostal mimo hrací plochu, což si pochopitelně zasloužilo zvuk píšťalky rozhodčího. Opět se tak bude vhazovat ve střední třetině.
     
    64:11
    Šimíček čekal na modré čáře, jenomže se daleko s pukem nedostal. Finové se dokázali ubránit, na druhou stranu si to namířil Lydman, který prověřil brankáře Hniličku.
     
    63:07
    Do velice dobré pozice pro zakončení se dostal Kaberle, který mohl tento zápas rozhodnout. Jeho rána ovšem nebyla přesná, proto se opět pokračuje ve hře.
     
    62:16
    Ručinský si dal před protihráče tělo, navíc se mu povedla zadovka do předbrankového prostoru, kde se nenacházel nikdo ze spoluhráčů. Ke kotouči se tak dostal soupeř.
     
    61:20
    Hlaváč se během několika vteřin dostal ke dvěma střeleckým pokusům, při tom druhém si to namířil až před Kiprusoffa, který jeho únik dokázal zneškodnit.
     
    61:08
    Nummelin to zkoušel ostrým nástřelem do útočného pásma, kde jeho spoluhráči moc dlouho nevydrželi. Na druhé straně se daleko nedostal ani Patera, který narazil do protihráče.
     
    60:34
    Další rozehrávka pro změnu přinesla zakázané uvolnění, což znamená, že se hra opět přestěhuje před brankáře Kiprusoffa, což se české reprezentaci určitě hodí.
     
    60:10
    Úvodní vhazování prodloužení dopadlo lépe pro Finsko, které si dalo na první rozehrávce hodně záležet. Nakonec Karalahti rozehrával směrem na pravou stranu.
     
    60:01
    Začalo prodloužení.
     
    Třetí třetina pro změnu přinesla jedinou branku, což Finsku stačilo k vítězství v základní hrací době. Jelikož český výběr zvládl první vzájemný zápas, tak o zlatých medailích bude muset rozhodnout až prodloužení, ve kterém se dost možná dočkáme vítěze celého turnaje. Jakákoliv chyba může mít fatální následky, zároveň oba celky začínají opět od začátku.
     
    60:00
    Skončila třetí třetina.
    59:40 Peltonen v úniku nevyzrál na Hniličku.
     
    59:40
    S jistotou půjdeme do prodloužení, finálová série tak bude maximálně napínavá. Za zmínku ještě stojí únik v podání Peltonena, který tvrdou střelou nevyzrál na Hniličku.
     
    58:14
    Ručinský přenechal k levému kruhu Dvořákovi, který se nenápadným zakončením pokoušel zaskočit brankáře, jenomže jeho pokus trefil pouze záda protihráče.
     
    57:40
    Tormanen pouze přeposlal směrem na druhou stranu, kde se k puku dostal Kučera. Oba celky se už nesnaží moc útočit, avšak Finsko velmi dobře napadá rozehrávku.
     
    57:13
    Po vhazováním si přichystal střeleckou pozici u modré čáry Kaberle, který trefil pouze položený beton Kiprusoffa. Finský brankář měl celou dobu naprosto čistý výhled.
     
    56:44
    Po delší době se do akce dostal také Kiprusoff, který si poradil se dvěma pokusy šeského celku. Nejprve pálil Kučera, poté z velké blízkosti neuspěl ani Výborný.
     
    56:12
    Kubina byl sražen na ledovou plochu, o nedovolený zákrok se ale nejednalo. Češi se stále nemohou vymanit ze sevření, Hnilička tak raději schoval kotouč do své připravené lapačky.
     
    55:55
    Sledovali jsme nahození směrem na Hniličku, který vyrážel kotouč pouze před sebe. Nápor našeho soupeře i nadále pokračoval, Dvořák navíc neposlal puk do bezpečnějšího prostoru.
     
    55:11
    Před českou branku si sjel Karalahti, který se ovšem do zakončení nedostal. Finsku se tato přesilová hra zrovna moc nepovedla, Češi drží puk ve vlastní třetině.
     
    54:40
    Timonenovi se nepovedlo udržet kotouč před modrou čárou, hodně rychlým způsobem se jeho spoluhráči dostali zpět do pásma, k žádnému střeleckému pokusu to zatím ale nevede.
     
    54:11
    Finsko se muselo vracet zpět před vlastní branku, kde v poklidu rozjíždělo útočnou akci. Nakonec to na sebe vzal Jokinen, jehož ránu ztečoval jeden z protihráčů nad branku.
     
    53:52
    Vyloučení v týmu Česko (Radek Dvořák – 2 min., vysoká hůl).
     
    53:15
    Kučera to zkoušel tradičním nástřelem zpoza modré čáry, Kiprusoff neměl ani tentokráte větší problém a v poklidu vyrazil hrací předmět do volného prostoru.
     
    52:30
    Martin Procházka proskočil přes modrou čáru, po chvíli se navíc pokoušel najít Pateru, což se mu nepovedlo. Následný atak Česka skončila dalším ofsajdem, navíc úmyslným.
     
    52:02
    Důležitý obranný zákrok předvedl Sýkora, který zablokoval střelu od modré čáry. Stejně tak tomu bylo s dalším pokusem, jenž se snesl až do ochranné sítě.
     
    51:47
    Puk opět směřoval až na druhou stranu, kde s rozehrávkou vypomohl brankáře Kiprusoff. Jeho spoluhráči se však neohroženě dostali zpět do pásma, kde rozjeli kombinaci.
     
    51:22
    Finsko se dostalo k náporu, při kterém se zaskvěl Hnilička, který zasahoval hned dvakrát. Česko přeci jenom odehrálo touš do bezpečí, o což se zapříčinil Kaberle.
     
    50:07
    Vyloučení v týmu Česko (Jaroslav Špaček – 2 min., nedovolené bránění).
     
    50:00
    Do konce třetí třetiny zbývá pouze deset minut, zcela určitě půjdeme do prodloužení. Finský celek i nadále drží nadějné tříbrankové vedení.
     
    49:07
    Šimíček to zkoušel chytrou zadovkou do předbrankového prostoru, kde se nacházel Vlasák. Ten ovšem pouze promáchl, Tuomainen navíc dopravil puk do bezpečnějšího prostoru.
     
    48:33
    Nástřelem do útočného pásma to zkoušel Kučera, který ovšem své spoluhráče vystavil do ofsajdu. Následovat bude druhá komerční přestávka druhé třetiny.
     
    48:05
    Po vstřelené brance je Finsko výrazně aktivnější. Za brankou operoval Selänne, který pouze prodlužoval směrem na Martikainena, jenž se nedostal kolem protihráče.
     
    47:13
    Po rozehrávce se Lind snažil za sebou najít kolegu Kallia, což se mu nakonec nepovedlo. Záhy však zakončoval Sihvonen, který z úhlu netrefil českou branku.
    46:52 PELTONEN - 1:4
     
    46:52
    Finsko právě vstřelilo branku!
    S českým celkem to už nevypadá vůbec dobře, prohrává totiž o tři branky! Moravec přišel o kotouč na modré čáry, do protiútoku se tak dostávala dvojice protihráčů, přičemž to na sebe vzal VILLE PELTONEN, jehož dělovka směřovala mimo dosah brankáře Hniličky.
    Asistence: Raimo Helminen.
     
    46:10
    Tuomainen pouze nahazoval směrem na Hniličku, který pro jistotu schoval touš do své lapačky. Hra je tak pozastavena, Finové si díky tomuto nahození vybojovali pásmo.
     
    45:33
    Kallio si neporadil s poskakujícím kotoučem, sám nakonec odjel na střídačku. Češi mají více ze hry, naopak Finové se snaží vycházet ze zajištěné obrany, což se zatím daří.
     
    45:05
    Hlaváčovi se výstavní nahrávkou povedlo najít Ujčíka, který se pouštěl do úniku kolem Linda. Posledně jmenovaný hráč měl stejnou rychlost, proto včas zakročil.
     
    44:12
    Martin Procházka to opět vzal sám na sebe, jeho nahození však jako první dojel Nummelin, který navíc dokázal velice přesně rozehrát na spoluhráče.
     
    43:40
    Hnilička vypomohl s rozehrávkou, která směřovala na hokejku Kaberleho. Ten hledal kolegu Martina Procházku, který narazil na početnou hradbu protihráčů.
     
    43:12
    Češi se natlačili zpět do útočného pásma, jenomže vracející se Selänne si počínal čistým způsobem, sám však skončil po jednom ze soubojů na ledové ploše.
     
    42:14
    Sýkora měl na levém křídle o něco více prostoru, nakonec si ještě troufl na nahrávku směrem na Ručinského, kterou však zamezil jeden z protihráčů.
     
    42:06
    O rozehrávku se staral Kubina, který to zkoušel od červené čáry. Kiprusoff byl pozorný, tento projektil na jistotu vyrážel k pravému mantinelu.
     
    41:30
    Najednou to od modré čáry zkoušel Nummelin, jenomže jeho dělovka nebyla zrovna přesná. Hnilička tak lapačkou promáchl, nakonec však zasahovat nemusel.
     
    41:06
    Následně to nahozením do útočného pásma zkoušel Helminen, přičemž se jako první k volnému kotouči dostal Rintanen, jenž byl přitlačen k zadnímu hrazení.
     
    40:10
    Úvodní vhazování třetí třetiny dopadlo lépe pro český výběr, který se okamžitě hnal směrem na druhou stranu, kde ovšem moc dlouho nevydržel.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Je za námi také druhá třetina, která nám pro změnu přinesla dvě branky, přičemž se oba celky dokázaly jednou prosadit. Začátek této periody začal lépe pro Finsko, které bleskovým způsobem využilo přesilovou hru, díky čemuž se dostalo do herní pohody. Češi se směrem dopředu dlouho hledali, kontaktní branka přišla zhruba po polovině zápasu, samostatný únik totiž dokázal proměnit Viktor Ujčík, který svému celku vykřesal naději.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    39:15
    Peltonen rovněž vyzkoušel Hniličkovu pozornost, jenomže ani v tomto případě se nejednalo o nic nebezpečného. Již běží poslední minuta druhé třetiny, která nabídla velký závar před Kiprusoffem.
     
    38:30
    Ještě jeden zákrok si tak připsal Hnilička, který v poklidu sevřel střelecký pokus do své lapačky, načež ho před zvukem píšťalky dokázal rozehrát do strany.
     
    38:10
    Na ledovou plochu se dostala Výborného formace, která se musela vracet pro puk do vlastního pásma. Tam to na sebe vzal Hlaváč, jehož předávka na Ujčíka nebyla zrovna přesná.
     
    37:14
    O moment překvapení se pokoušel Patera, který přízemní střelou vyzkoušel pozornost Kipprusoffa. Ten vyrážel do strany, jednalo se o hodně slaboučký pokus.
     
    37:02
    Niemi to zkoušel přímo na branku, Hnilička jeho zakončení celou dobu viděl. Důležitý obranný zákrok si připsal Moravec, který zablokoval ránu soupeře.
     
    36:33
    Finská kombinace nakonec nabídla nepřesnou nahrávku, kterou dokázal ukořistit Šimíček. Česko dokázalo vystřídat, oslabení však stále není u konce.
     
    35:55
    Karalahti předal Jokinenovi, který ještě velice chytře zkoušel u druhé brankové konstrukce najít Selänneho, kterému nevyšlo zpracování neposedného kotouče.
     
    35:20
    Neúspěšné vhazování přesto vedlo k vyhození přes všechny čáry. Navíc se k nečekané nahrávce dostal Dvořák, který byl na druhé straně včas zbaven kotouče.
     
    34:57
    Vyloučení v týmu Finsko (Petr Sýkora – 2 min., sekání).
     
    34:42
    Výborný se nedostal přes Kiprusoffa, poté se k zakončení dostal Hlaváč, který bekhendem mířil vedle české branky. Finsko se dostává pod značný nápor.
     
    34:06
    Lind ze středního pásma prověřil připravenost Hniličky, který vyrážel před sebe. Na opačné straně operoval s pukem Ujčík, kterého neúnavně napadá Timonen.
    33:14 Při Finsku stálo štěstí.
     
    33:14
    K odraženému touši se dostal Patera, který ho ihned posílal na branku. Puk dokonce už padal za Kiprusoffa, jenomže jeden z finských zadáků ho rukou vyhodil směrem do bezpečí.
     
    33:01
    Českému celku narostla křídla, po kontaktní brance totiž sledujeme naší aktivitu, která donutila Finsko vyhodil přes všechny čáry – icing.
     
    32:33
    Vlasákovi se povedlo ukořistit kotouč, načež uháněl do rozhozené obrany. Manévr kolem Timonena nevyšel, finský zadák si navíc počínal hodně agresivním způsobem.
     
    32:07
    Na opačné straně to ihned po přejetí modré čáry zkoušel Rintanen, avšak dokázal trefit pouze dobře stojícího protihráče. Hnilička tak zasahovat nemusel.
     
    31:33
    Na pravém křídle nabral rychlost Dvořák, který se ještě v tísni pokoušel předat před branku na Ručinského, který měl k zachycení kotouče hodně daleko.
    30:47 UJČÍK - 1:3
     
    30:47
    Česko právě vstřelilo branku!
    Ono by to přeci jenom mohlo jít, máme tu totiž snížení! Vhazovalo se v našem pásmu, jenomže po zablokované střele se do úniku dostal VIKTOR UJČÍK, který mířil na Kipprusoffa. Tento souboj vyzněl pro českého střelce, který našel místečko nad rukou brankáře.
    Asistence: Libor Procházka.
     
    30:33
    Patera prodlužoval podél mantinelu na Martina Procházku, který neodehrál kotouč do bezpečí. Finsko se tak udrželo v pásmu, avšak stále sledujeme kostrbatou kombinaci.
     
    30:00
    Je za námi přesná polovina zápasu, před malým momentem se blýskl také Hnilička, který tváří v tvář Helminenovi podržel svůj celek ve hře.
     
    29:13
    Hnilička se pokoušel zastavit prudké nahození, což se mu nakonec nepovedlo. Naopak se Finové dostali ke kombinaci, která zatím nepřinesla žádné zakončení.
     
    28:27
    Vyloučení v týmu Česko (Libor Procházka – 2 min., faul loktem).
    28:03 Hnilička vychytal Selänneho.
     
    28:03
    Moravec si nyní neporozuměl s Martinem Procházkou, druhý jmenovaný hráč byl totiž v pohybu na opačnou stranu. Do útočení se zapojil také Kubina, který zapomněl na bránění. Selänne u zadní tyče ale nepřekonal Hniličku.
     
    27:11
    Česko najednou přidalo na aktivitě, což se podepsalo také na přesnosti kombinací. Po jedné z nich nebezpečně zakončoval Kubina, jehož rána byla ztečována do ochranné sítě.
     
    26:30
    Do protiútoku se navíc pouštěl Vykoukal, který v tomto případě ignoroval své spoluhráče. Naopak sám pálil směrem na finskou branku, kde Kiprusoff musel zasahovat.
     
    26:01
    Od modré čáry to pro změnu zkoušel Kaberle, který to zkoušel nástřelem před branku. Jeho rána ovšem trefila protihráče, Kipprusoff tak nemusel zasahovat.
     
    25:35
    Jako první se k volnému touši dostal Timonen, který se ho bekhendem pokoušel dostat ven z pásma. To se mu sice nepovedlo, avšak Česko se k ničemu nebezpečnému nedostalo.
     
    25:05
    V krátkém časovém sledu přichází na řadu další icing, tentokráte se Sihvonenovi nepovedlo zpracovat poskakující kotouč, který se tak svezl přes všechny čáry.
     
    24:12
    Na levou stranu si sjel Jokinen, který ovšem nepřešel přes Martina Procházku. Zatím nejméně povedená přesilová hra Finska, český celek tak je v plném počtu.
     
    23:48
    Před Hniličku se dostával Rintanen, kterému se nepovedlo vypálit kloudným způsobem. V oslabení se navíc pokusil zaútočit Vlasák, jehož zakončen zápěstím směřovalo přímo doprostřed branky.
     
    23:23
    Finský celek nedokázal načasovat přejezd přes modrou čáru, Selänne tak vystavil svůj celek do dalšího ofsajdu. České oslabení stále pokračuje, vhazovat se bude ve středním pásmu.
     
    22:11
    Vyloučení v týmu Česko (Petr Sýkora – 2 min., napadení).
    21:50 TUOMAINEN - 0:3
     
    21:50
    Finsko právě vstřelilo branku!
    S českým výběrem to nevypadá zrovna nejlépe, Finové se totiž dostávají do tříbrankového vedení! Finové se nejprve dokázali prosadit na vhazování, o což se postaral Rintanen. Následovala výměna směrem na Karalahtiho, jehož dělovka skončila až za brankářem Hniličkou. Jeho ránu ještě lehce tečoval MARKO TUOMAINEN, který je označen za střelce branky.
    Asistence: Jere Karalahti, Kimmo Rintanen.
     
    21:43
    Vyloučení v týmu Česko (David Výborný – 2 min., faul loktem).
    21:16 Procházka nevyzrál na Kiprusoffa.
     
    21:16
    Málem bylo sníženo! Sám před brankářem byl Martin Procházka, který se pokoušel zakončit po zemi, jenomže trefil pouze beton brankáře Kipprusoffa.
     
    20:47
    Kaberle se po souboji s protihráčem ocitl na zemi, avšak tentokráte se vylučovat nebude. Naopak jsme sledovali nástřel od Kubiny, který nedokázal trefit branku.
     
    20:10
    Právě nám začala druhá třetina, přičemž úvodní vhazování vyšlo lépe českému celku, který se ovšem daleko nedostal. Rozehrávku totiž dokázal přečíst Jokinen.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Je za námi první třetina, která nám přinesla velice aktivní nástup v podání Finska. Finové se totiž během pěti minut dostali do dvoubrankového vedení, což vedlo k psychické výhodě. Češi se totiž směrem dopředu hodně trápili, moc tomu nepomohly ani přesilové hry, se kterým si finský výběr poradil na jedničku.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:30
    Ke konci první třetiny došlo k menšímu závaru před finským brankářem, Kiprusoff přeci jenom schoval kotouč do své lapačky.
     
    19:14
    Stále jsme se nedočkali střeleckého pokusu směrem na brankáře Kiprusoffa. Finsko se totiž brání ukázkovým způsobem, český výběr se nedostává k ničemu vážnějšímu.
     
    18:44
    Česku se povedlo chvíli kombinovat, jenomže Špaček nepředvedl dobré zpracování puku, který se tak dostal na hokejku protihráče, jenž ho odehrál do bezpečí.
     
    18:08
    Vyloučení v týmu Finsko (Mark Lyman – 2 min., držení).
     
    17:22
    V krátkém časovém sledu jsme sledovali další zakázané uvolnění, Kučerova nahrávka na Pateru byla příliš nepřesná, Hnilička tak musí být i nadále hodně pozorný.
     
    16:40
    Vlasák operoval u levého hrazení, přičemž se snažil předat kotouč Kaberlemu, jenž nedokázal vypálit. Do protiútoku se tak pouštěl Kallio, se kterým si Libor Procházka dokázal poradit čistě.
     
    16:04
    Předchozí přesilová hra rozhodně nebyla povedená. Po jejím uplynutí to bekhendovou nahrávkou zkoušel Špaček, který u své střídačky přeci jenom našel Výborného.
     
    15:30
    Na ledovou plochu se dostaly čerstvé síly. Do útočného pásma se probíjel Ručinský, který byl přitlačen k mantinelu, což vedlo k dalšímu vystřelení puku do bezpečí.
     
    15:07
    Vykoukal si najížděl k zadní tyči na případnou nahrávku, do které vložil hokejku pozorný Kiprusoff. Finsko se zatím brání bez větších problémů, Češi čekají na výraznější příležitost.
     
    14:22
    Finsku se povedlo po úspěšném vhazování vyhodit puk do bezpečí, kde se k němu dostal Kaberle. Jeho rozehrávka nebyla dobrá, naopak Finové vypálili směrem na Hniličku.
     
    13:45
    Vyloučení v týmu Finsko (Olli Jokinen – 2 min., hákování).
     
    13:11
    Česko se dostalo pod velký tlak, při kterém vyhodilo přes všechny čáry. Jednalo se o zakázané uvolnění, hra se tak opět stěhuje před Hniličku.
     
    13:00
    Nebezpečným nástřelem to zkoušel Nummelin, který to zřejmě zkoušel na teč, jenomže trefil pouze jednoho z protihráčů do nohy. Hnilička zasahovat nemusel, Česko se tak opět ubránilo.
     
    12:04
    Timomen to zkoušel střílenou nabídkou na teč, jenomže Selänne nedokázal zamést puk do odkryté branky. Finsko se sice usadilo v pásmu, až nyní se hra opět přerušila.
     
    11:18
    Po vhazování se opřel do puku Kučera, který ho poslal daleko na druhou stranu. Útočnou akci Finska táhl Timonen, jehož nahození skončilo pouze u Hniličky.
     
    10:37
    Vyloučení v týmu Česko (Jiří Vykoukal – 2 min., nedovolené bránění).
     
    10:33
    Kučerova rozehrávka nebyla zrovna přesná, nedokázal totiž přesně najít hokejku Martina Procházky. Záhy se další rozehrávka proměnila v zakázané uvolnění.
     
    10:00
    Je za námi polovina první třetiny, která nám přinesla hned dva přesné zásahy. Před malým momentem to navíc zkoušel Tuomainen, který prověřil Hniličkovu připravenost.
     
    09:13
    Libor Procházka si v souboji o puk pomohl hodně podezřelým zákrokem, celkem překvapivě se nevylučovalo, což Česku přineslo rychlou protiakci.
     
    08:49
    První přesilová hra nebyla úspěšná, Česko jí nesehrálo zrovna nejlepším způsobem. V tuto chvíli se o rozehrávku stará Karalahti, který odpálil puk podél pravého hrazení.
    08:02 Sýkora selhal v šanci.
     
    08:02
    Češi se museli vracet pro puk až do vlastního pásma, odkud ho vyvážel zpět na druhou stranu Ručinský. Nakonec si dobře počínal Helminen, který vypíchl puk směrem do pásma. Záhy se však Česko dostalo do vyložené šance, jenomže Sýkora nevyzrál na Kiprusoffa.
     
    07:11
    Po vhazování jsme sledovali přetahovanou o puk za brankou. Po české kombinaci napřáhl od modré čáry Vykoukal, který trefil pouze jednoho z obětavých protihráčů před brankou.
     
    06:48
    Vyloučení v týmu Finsko (Marko Tuomainen, – 2 min., nedovolené bránění).
     
    06:20
    Češi to budou mít hodně složité, po necelých pěti minutách inkasovali hned dvě branky, což značí pořádně těžké sousto. Do konce tohoto zápasu ale zbývá hodně času.
    05:35 LIND - 0:2
     
    05:35
    Finsko právě vstřelilo branku!
    V krátkém časovém sledu tu máme druhou branku Finska! Ani tentokráte to náš dnešní soupeř nezkoušel žádnou světobornou kombinací, naopak jsme sledovali nahození do předbrankového prostoru, kde se JUHA LIND prezentoval natolik dobrou tečí, že puk skončil až za Hniličkou.
    Asistence: Tomi Kallio.
     
    05:02
    Sledovali jsme zakázané uvolnění, jako první se k puku totiž dostal Kubina. Finský zadák to neudělal zrovna nejlépe, opět se tak bude vhazovat před brankářem Kiprusoffem.
     
    04:12
    Niemi velice přesně našel Linda, jenomže i tentokráte se jednalo o finský ofsajd. Útočná akce je u konce, oba celky poté odjíždějí na střídačku.
     
    03:30
    Chybnou rozehrávku se pokoušel využít Törmänen, jenomže se mu nepovedla předávka do před českou branku, kde se nacházel osamocený Berg.
     
    03:05
    Kaberle pouze nahazoval směrem na finskou branku, kde si Kiprusoff poradil s nepříjemným odskokem. Jeho celek se poté dostal do pásma, Rintanen však narazil na Kucharčíka.
     
    02:20
    Do rychlého protiútoku se pokoušel vydat Ručinský, který se nedostal ani přes modrou čáru. Hodně rychle se k němu dostala smečka protihráčů, jenž zakročila čistým způsobem.
     
    01:47
    Peltonen se pokoušel o předávku na svého kolegu Helminena, jenomže Finsko se prezentovalo úvodním ofsajdem. Opět se tak bude vhazovat ve středním pásmu.
    01:41 NIEMI - 0:1
     
    01:41
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Tak to bylo hodně rychlé! Finové se svižným způsobem dostali do našeho pásma, kde se Sihvonen dostal po levém křídle až k nahrávce na ANTTIHO-JUSSA NIEMIHO, jehož dělovka z jedničky skončila za Hniličkou. Českému celku se tak vstup do tohoto zápasu vůbec nepovedl.
    Asistence: Kari Sihvonen, Mikko Eloranta.
     
    01:14
    Po pravém křídle si to namířil finský Jokinen, který ovšem narazil do jednoho z protihráčů. Záhy to na sebe vzal Patera, který se rovněž daleko s pukem nedostal.
     
    00:10
    Úvodní vhazování druhého finálového duelu dopadlo lépe pro český celek, který se ihned vydal do vlastního pásma. O rozehrávku se tedy stará Kaberle.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Hnilička – Libor Procházka, František Kaberle, Vykoukal, Kučera, Kubina, Špaček – Moravec, Patera, Martin Procházka – Ujčík, Výborný, Hlaváč – Dvořák, Petr Sýkora, Ručinský – Kucharčík, Šimíček, Vlasák

    Finsko: Mi. Kiprusoff – Karalahti, Timonen, Nummelin, Ma. Kiprusoff, Niemi, Lydman, Martikainen, Berg – Selänne, Jokinen, Tuomainen – Eloranta, Helminen, Peltonen – Kallio, Sihvonen, Lind – Törmänen, Rintanen

    Rozhodčí: Kurmann – Mandioni (oba Švýcarsko), Thudén (Švédsko).
     
    První finálový duel:

    První finálový duel vyzněl lépe pro české barvy, které dokázaly zvítězit výsledkem 3:1. Necelých pět minut před koncem zápasu došlo ke snížený výsledku, jenomže důležitou branku vstřelil třicet vteřin před koncem Radek Dvořák, který tak svému celku zajistil lepší výchozí pozici do následné odvety.

    Česko – Finsko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)

    Branky Česka
    : 10:35 František Kaberle, 37:20 Martin Ručinský, 59:29. Radek Dvořák
    Branky Finska: 54:42 Juha Lind
     
    Soupiska Finska:

    Brankáři:
    Mika Kiprusoff, Ari Sulander, Vesa Toskala.

    Obránci: Marko Kiprusoff, Petteri Nummelin, Kimmo Timonen, Aki-Petteri Berg, Kari Martikainen, Antti-Jussi Niemi, Tony Lydman, Jere Karalahti.

    Útočníci: Teemu Selänne, Saku Koivu, Olli Jokinen, Raimo Helminen, Antti Törmänen, Ville Peltonen, Tomi Kallio, Mikko Eloranta, Toni Sihvonen, Juha Lind, Kimmo Rintanen, Marko Tuomainen.

    Trenér: Hannu Aravirta, Esko Nokelainen, Jari Kaarela.
     
    Soupiska Česka:

    Brankáři:
    Roman Čechmánek, Milan Hnilička, Martin Prusek.

    Obránci:
    František Kučera, Ladislav Benýšek, Libor Procházka, František Kaberle, Jiří Vykoukal, Pavel Kubina, Jaroslav Špaček.

    Útočníci:
    Jan Hlaváč, David Výborný, Kapitán – Pavel Patera, Martin Procházka, Viktor Ujčík, David Moravec, Roman Meluzín, Tomáš Kucharčík, Tomáš Vlasák, Roman Šimíček, Jan Čaloun, Radek Dvořák, Martin Ručinský, Petr Sýkora.

    Trenéři: Ivan Hlinka, Josef Augusta a Vladimír Martinec.
     
    Finská cesta turnajem:

    Finové se v rámci své základní skupiny dostali do celkem nepříjemné společnosti, ve které se utkali s Ruskem, Běloruskem a Ukrajinou. Hned v prvním duelu se Finsku povedlo vykřesat plný počet bodů, v souboji proti Ukrajině stačily k výhře tři branky. Finům hrál do karet také konečný výsledek z duelu mezi Ruskem a Běloruskem, oba celky si totiž rozdělily po bodu, což bylo jedno z největších překvapení celého mistrovství. Finsko si i ve druhém skupinovém klání počínalo hodně podobným způsobem, výsledkem 4:1 se mu povedlo porazit Bělorusko, díky čemuž si připsalo další dva body, o první postupové pozici tak musel rozhodnout až poslední skupinový duel, a sice proti Rusku. Tento souboj se pro Finsko nevyvíjel vůbec dobře, soupeř se během pětatřiceti minut dostal do tříbrankového vedení, jenomže v poslední desetiminutovce se děly věci. Finsko totiž dokázalo srovnat krok, přičemž vyrovnávací branka přišla dvě vteřiny před koncem třetí třetiny, i díky této trefě se Finové dostali na první pozici své skupiny.

    Jak už bylo řečeno, tak ve čtvrtfinálové skupině stáli mnohem složitější soupeři. Na finské straně to byla Kanada, Amerika a Švýcarsku, Finsku se navíc moc šancí na postup nedávaly. Překvapení přišlo v prvním souboji, a sice proto Americe, která v začátku třetí třetiny dokázala srovnat krok na průběžných 3:3, avšak cennou výhru Finska vystřelil Teemu Selänne. Finové na tuto výhru navázali také v nadcházejícím duelu, tentokráte pěti góly sestřelili Švýcarsko, které se tak dostalo mimo hru o postup. Aby toho nebylo málo, tak neporazitelnost Finska pokračovala také po duelu s Kanadou, ta totiž prohrála výsledkem 2:4, což pro ní znamenalo "pouze" druhé postupové místo.

    I druhá semifinálová série byla hodně napínavá, jednalo se o souboj mezi Finskem a Švédskem. První vzájemný semifinálový duel vyzněl lépe pro Finsko, které si díky vítězství 3:1 vytvořilo mnohem lepší pozici do následné odvety. Finové se ovšem díky brance v prodloužení zajistili postup do finálové série proti Česku, což znamenalo celkem nečekané soupeře v celém finále!

    Utkání Finska na turnaji:

    Skupinová fáze:

    Finsko
    – Ukrajina 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
    Finsko – Bělorusko 4:1 (2:0, 2:0, 0:1)
    Finsko – Rusko 3:3 (0:2, 0:1, 3:0)

    Čtvrtfinále:

    Finsko – USA 4:3 (0:1, 3:1, 1:1)
    Finsko – Švýcarsko 5:1 (3:0, 1:1, 0:0)
    Finsko – Kanada 4:2 (2:0, 2:2, 0:0)

    Semifinále:

    Finsko
    – Švédsko 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
    Finsko – Švédsko 1:2 (0:0, 0:0, 1:1) – 1:0pp
     
    Česká cesta turnajem:

    Česká hokejová reprezentace se dostala do celkem přijatelné skupiny, ve které se potkala s Amerikou, Rakouskem a Japonskem. Češi se pochopitelně řadili mezi favority tohoto turnaje, a sice díky rok starým Olympijským hrám v Naganu, kde ukořistili velice cenné zlaté medaile. Česko v úvodním skupinovém klání změřilo síly s nevyzpytatelným Rakouskem, které od úvodních minut tahalo za kratší konec provazu, nakonec dohromady vyfasovalo sedm branek. Nutno dodat, že sedm vstřelených branek bylo rozloženo mezi šestici střelců, jediný, kdo se postaral o dvě trefy, byl zkušený zadák Libor Procházka. I nadcházející střetnutí přineslo celkem snadnou jízdu, soupeřem bylo Japonsko. Diváci se nakonec dočkali hned čtrnácti branek, přičemž dvanáct z nich zařídil český výběr, který si výrazně vylepšil skóre. V posledním skupinovém duelu se hrálo o první postupovou pozici, soupeřem byla Amerika, což doposud slibovalo nejtěžšího možného soupeře. To se pochopitelně promítlo také na ledové ploše, nicméně Češi se během první třetiny dostali do dvoubrankového vedení, což se drželo také v prostřední periodě. Spojené státy americké však do konce druhé třetiny dokázaly srovnat krok, což značilo hodně napínavou koncovku utkání. Tento duel nakonec skončil v šedesáti minutách, rozhodující branku si devět minut před koncem zápasu připsal Pavel Patera, který tak rozhodl o zisku dvou bodů.

    Český celek tak postupoval z první pozice, v rámci čtvrtfinále navíc čekala další skupinová fáze, avšak o mnohem složitější. Jednalo se totiž o poznání těžší soupeřem, kterými bylo Rusko, Švédsko a Slovensko. Hned první čtvrtfinálové klání dalo českému výběru pořádnou facku, duel proti Rusku se jim totiž vůbec nepovedl, neboť prohráli debaklem 1:6, což dělalo mnohem menší šance na postup do semifinále. Česko tak potřebovalo v nadcházejícím duelu za každou cenu bodovat, což se také povedlo. Bratrský souboj se Slovenskem přineslo spanilou jízdu, Češi totiž předvedli naprosto odlišný výkon, navíc svému soupeři nasázeli hned osm branek, přičemž inkasovali pouze dvakrát. Hodně důležitý byl také souboj se Švédskem, který nabídl vůbec nejméně branek. Na tu první jsme čekali necelou polovinu zápasu, načež se dokázal prosadit kladenský klenot Martin Procházka, kterého posléze napodobil Viktor Ujčík. Tito dva hráči se postarali o vítězství Česka nad Švédska, Češi navíc postoupili do semifinále z první pozice.

    Semifinálové boje se hráli na dva vzájemné zápasy, soupeřem českého výběru byla favorizovaná Kanada, která nekompromisně směřovala za dalším zlatým úspěchem. Jinak tomu nebylo ani po prvním vzájemném duelu, který vyšel lépe Kanadě, jenž nakonec vyhrála výsledkem 2:1, důležitou kontaktní branku ale vstřelil Pavel Kubina, který tak dal mnohem větší šance do následné odvety. S českým celkem to ani během druhého zápasu nevypadalo vůbec dobře, deset minut před koncem prohrával už 2:4, k možnému prodloužení potřeboval vstřelit tři branky. To se nakonec povedlo, pátá branka navíc padla třiadvacet vteřin před koncem, kýžené prodloužení tak zapříčinil David Výborný. Celou semifinálovou sérii nakonec musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých byli úspěšný hned čtyři čeští hráči, naopak Kanada se prosadila pouze třikrát. Pro Česko to znamenalo postup do finále, ve kterém se utkalo se Finskem.

    Utkání Česka na turnaji:

    Skupinová fáze:

    Česko – Rakousko 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
    Česko – Japonsko 12:2 (4:2, 7:0, 1:0)
    Česko – USA 4:3 (2:1, 1:2, 1:0)

    Čtvrtfinále:

    Česko – Rusko 1:6 (1:3, 0:0, 0:3)
    Česko – Slovensko 8:2 (2:2, 4:0, 2:0)
    Česko – Švédsko 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)

    Semifinále:


    Česko – Kanada 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
    Česko – Kanada 6:4pp (2:1, 1:1, 3:2) – 4:3sn
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! V době šířeného nového koronaviru se většina sportovních soutěží pozastavila či zrušila, proto si společně můžeme připomenout nejdůležitější sportovní milníky v naší sportovní historii. Bezesporu jedním z nich je jednadvacet let staré Mistrovství světa v ledním hokeji, ve kterém se českému výběru povedlo ukořistit zlaté medaile, zároveň byl tento turnaj počátkem legendárního "zlatého hattricku." I při této sportovní události se na trenérskou lavici postavil Ivan Hlinka, pro kterého se jednalo o jeden z mnoha úspěchů na lavičce české hokejové reprezentace.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:00.

    David Suchý

    Branky a nahrávky: 31. Ujčík (Libor Procházka), 77. Hlaváč – 2. Niemi (Sihvonen, Eloranta), 6. Lind (Kallio), 22. Tuomainen (Karalahti, Rintanen), 47. Peltonen (Helminen)


    Česko: Hnilička – Libor Procházka, František Kaberle, Vykoukal, Kučera, Kubina, Špaček – Moravec, Patera, Martin Procházka – Ujčík, Výborný, Hlaváč – Dvořák, Petr Sýkora, Ručinský – Kucharčík, Šimíček, Vlasák
    Finsko: Mi. Kiprusoff – Karalahti, Timonen, Nummelin, Ma. Kiprusoff, Niemi, Lydman, Martikainen, Berg – Selänne, Jokinen, Tuomainen – Eloranta, Helminen, Peltonen – Kallio, Sihvonen, Lind – Törmänen, Rintanen

    Rozhodčí: Kurmann – Mandioni (oba Švýcarsko), Thudén (Švédsko)

    Diváci: 9 187
    bahis siteleri