Brazílie – Itálie 4:1 (kon.)
konec
Brazílie
4:1 (1:1)
Itálie
Čtvrtek 02.04.2020, 14:00 • Aztécký stadión, Mexico City • Mistrovství světa 1970 • Finále
     
    Ode mě je to z historického fotbalového utkání vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (15:50:34)
     
    Nejlepším střelcem turnaje se s 10 brankami stal Gerd Müller z NSR. Za hvězdy mistrovství světa jsou považováni Brazilci Pelé, Jairzinho a opět Gerd Müller ze Západního Německa. Nejlepším brankářem byl zvolen Uruguayec Ladislao Mazurkiewicz.
     
    Vítězem Mistrovství světa 1970 se stává Brazílie! Kanárci ve finálovém utkání proti Itálii dominovali, výsledek 4:1 je toho jasným důkazem. Jihoameričané se dostali do vedení v 18. minutě, kdy se hlavou prosadil Pelé. Itálie na tento gól ještě našla odpověď, hrubku Everalda dokonale využil Roberto Boninsegna.

    Ve druhé půli už ale pálili pouze Brazilci. Vítěznou branku vstřelil v 66. minutě Gérson, pro něhož to byl vůbec první zásah na turnaji. Na rozdíl dvou gólů zvýšil po přiťuknutí Pelého útočník Jairzinho, konečnou podobu dal výsledku v 86. minutě kapitán Carlos Alberto.

    Brazílie v Mexiku získala třetí titul mistrů světa, předtím se totéž podařilo Kanárkům v letech 1958 a 1962, kde ve finále zdolali Československo. Kouč Mario Zagallo se tímto prvenstvím stává prvním mužem, který vyhrál mistrovství světa jako hráč (1962), i jako trenér (1970).
     
    90
    Konec zápasu.
     
    89
    Pověstného "bůra" mohl završit Rivellino, jenž dostal milimetrově přesnou nahrávku do pokutového území od Clodoalda. Při zakončení se ale divně překroutil, Albertosi nemusel zasahovat.
     
    88
    Brito nikam nespěchá. Mohl vyslat do přečíslení Tostãa, místo toho ale míč podržel a poslal malou domů gólmanovi. Blíží se poslení minuta utkání.
     
    87
    Okamžitě po výkopu se hned pět hráčů Itálie rozběhlo do pokutového území, jenže vysoký nákop De Sistiho se stal kořistí Félixe.
    86. Carlos ALBERTO - 4:1
     
    86
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Je rozhodnuto! Pelé to udělal, jak nejlépe mohl. Počkal si, až CARLOS ALBERTO naběhne do pokutového území, a poté mu adresoval nahrávku. Kapitán Kanárků se do míče opřel z první a trefil se nechytatelně k levé tyči.
     
    85
    Z velkého úhlu se brankáře pokusil překvapit Sandro Mazzola. Félix ovšem s podobnou variantou počítal a situaci si s přehledem pohlídal, míč trefil boční síť.
     
    84
    Trenér Ferruccio Valcareggi sahá k druhému střídání. Hrací plochu opouští jediný italský střelec Roberto Boninsegna, na poslední minuty nastupuje do hry Gianni Rivera.
     
    83
    Giacinto Facchetti se snažil, jenže neměl kudy kulatý nesmysl propasírovat na Rivu skrze skvěle postaveného Everalda. Bek míč vybojoval a rozehrál na Clodoalda.
     
    82
    Stoper Brito jen pohlídal nepřesný pas Pierluigiho Cery. Boninsegna se ještě snažil balón dostihnout, jako první u něj však byl gólman Félix.
     
    81
    Skvělé zpracování předvedl Rivellino. Útočník si poradil s prudkým pasem Gérsona a vzápětí hledal na penaltě Pelého, ten na míč těsně nedosáhl.
     
    80
    Gini Riva udělal ze dvou protihráčů kužely. Posléze z pravé lajny odcentroval do pokutového území, kde se Angelo Domenghini přes Piazzu neprosadil.
    79. Pelé tváří v tvář gólmanovi neuspěl
     
    79
    Definitivní razítko na vítězství Zagallových svěřenců mohl dát Pelé, který se po krásné kombinaci objevil sám před brankářem. Albertosi střelci skvěle zmenšil úhel a pokus mířící k levé tyči lapil!

    Milan Huppert

    Branky: 18. Pelé, 66. Gérson, 71. Jairzinho, 86. Alberto – 37. Boninsegna

    Karty:   45. Rivellino (BRA) – 27. Burgnich (ITA)


    Brazílie: Félix – Carlos Alberto (C), Brito, Piazza, Everaldo – Clodoaldo, Gérson – Jairzinho, Tostão, Pelé, Rivellino
    Náhradníci: Ado, Leao – Marco Antonio, Baldochi, Fontana, Joel Camargo, Ze Maria, Paulo Cesar, Roberto, Edu, Dario

    Itálie: Albertosi – Burgnich, Rosato, Cera, Facchetti (C) – Bertini (74. Juliano) – De Sisti, Mazzola, Domenghini – Boninsegna (84. Rivera), Riva
    Náhradníci: Zoff, Vieri – Poletti, Ferrante, Niccolai, Puia, Rivera, Juliano, Furino, Gori, Prati

    Rozhodčí: Glöckner (NĚM) – Scheurer (ŠVÝ), Coerezza (URU)

    Diváci: 107 412
    bahis siteleri