10. etapa: Lanciano - Tortoreto Vítěz: P. Sagan (BOR) (kon.)
konec
10. etapa: Lanciano - Tortoreto

Vítěz: P. Sagan (BOR)

Úterý 13.10.2020, 12:05Giro d’Italia
     
    Peter Sagan dnes předvedl fantastický výkon. Po bleskovém startu, kdy velké množství jezdců zkoušelo nastoupit pelotonu se slovenský jezdec dokázal dostat do ustálené čelní skupiny a po celou dobu etapy v ní bezpečně vydržel. Rodák ze Žiliny zvládl eliminovat nástupy konkurentů v těžkých kopcích a na konci ukázal nejlepší nohy, v posledním kopci se zbavil i posledního zbývajícího člena uprchlické skupiny, Brita Bena Swifta. Slovenského bojovníka neohrozili ani boje za jeho zády, které se týkaly závodníků bojujících o celkové pořadí. (16:22:38)
     
    Konečné pořadí 10. etapy:

    1. Peter Sagan (BOR) 4:01:56
    2. Brandon McNulty (UAE) +0:19
    3. Joao Almeida (QUI) +0:23
    4. Ben Swift (INE)
    5. Jai Hindley (SUN)
    6. Rafal Majka (BOR)
    7. Patrick Konrad (BOR)
    8. Wilco Kelderman (SUN)
    9. Domenico Pozzovivo (NTT)
    10. Pello Bilbao (BAH)... všichni stejný čas
     
    1,5km
    Peter Sagan dnes ukázal všem kritikům, že umí i vítězit. Na Giru, jež absolvuje poprvé v životě, získá prvenství ve velmi těžké etapě, rozhodně ne určené pro sprintery.
     
    3 km
    Z druhé skupiny se odpoutal dvaadvacetiletý americký mladík Brandon McNulty. Závodník ze zámoří útočí maximálně pro druhou pozici, zvítězí Peter Sagan!
     
    6 km
    Sagan to bude mít do cíle už jen po rovině. Slovenský sprinter navíc dokázal na Bilbaa najet dalších deset vteřin.
     
    7 km
    Na čele pokračuje bez větších problémů Peter Sagan s konstatním náskokem jak na Bilbaa, tak na peloton.
     
    11 km
    Peter Sagan zdolal poslední stoupání s náskokem 13 vteřin na Bilbaa a 20 sekund na peloton. Rodák ze Žiliny je velmi blízko etapovému vítězství.
     
    12 km
    Peter Sagan vystoupil ze sedla a urval Bena Swifta! Slovenský sprinter dnes působí skvělým dojmem. Získá prvenství?
     
    16 km
    Na závodníky čeká ještě jedno nepříjemné stoupání. Sagan se Swiftem jedou na čele výborně, stejně tak jejich pronásledovatelé Bilbao a Villela. Hlavní pole ztrácí 40 vteřin.
     
    18,5km
    Situace se má tak, že slovensko-britská dvojice disponuje náskokem dvaceti vteřin na Bilbaa. Peloton pak ztrácí 37 sekund.
     
    19 km
    Nezapomínejme na Petera Sagana! Slovák má dnes opravdu skvělé nohy, teď se ho drží jen Ben Swift! Bilbao dojel skupinku za nimi.
     
    57 km
    Pro tři body si do vrchařské soutěže si podle očekávání dojel Simon Clarke. Australan jako jediný vystoupil ze sedla, dva body v poklidu získal Ganna, jeden Sagan.
     
    58 km
    Peter Sagan zatím bojuje se stoupáním velmi statečně. Je schován za trojicí protivníků a doposud úspěšně drží jejich tempo.
     
    67 km
    Peter Sagan si s přehledem dojel pro 12 bodů na sprinterské prémii, žádný z protivníků se mu ani nesnažil vzdorovat.
     
    88 km
    Groupama-FDJ to vzdává! Domestici pro Démara toho mají viditelně dost, a tak se domluvili o odstoupení z čela pelotonu. Šance pro Sagana snížit na Francouze ztrátu v boji o fialový dres.
     
    106 km
    Konečně vám můžeme přinést jména, která jsou v jedenáctičlenném vedoucím úniku. Jsou jimi Davide Villela, Ben Swift, Giulio Ciccone, Stéphane Rossetto, Filippo Ganna, Dario Cataldo, Simon Clarke, Peter Sagan, Nicolas Edet, Jhonatan Restrepo a Ignatas Konovalovas.
     
    118 km
    S Peterem Saganem nikdo spolupracovat nechce, jsou si vědomi Slovákovy obrovské síly v dojezdu. Proto ztráta na peloton klesla pod 40 vteřin. Pětičlenná skupina pronásledovatelů pak ztrácí 25 vteřin.
     
    121 km
    Zřejmě jsme se konečně dočkali skupinky, která bude tvořit denní únik. Udržel se v něm Peter Sagan, bohužel Josef Černý zůstal v pelotonu.
     
    131 km
    Zbývají dva kilometry do stoupání. Cyklisté aktuálně jedou z kopce dolů, na čele Peter Sagan, následovaný vítězem dvou etap letošního ročníku, domácím Filippem Gannou.
     
    134 km
    Nakonec se k vedoucí pětce přidali další tři jezdci, avšak Fabbro mezi nimi není. Spokojeni mohou být čeští fanoušci, protože do vedoucí skupiny se připojil i Josef Černý.
     
    159 km
    Nastoupit hlavnímu poli zkusil slovenský srpinter Peter Sagan! Odvážný pokus vydržel dva kilometry.

    Milan Huppert

    bahis siteleri