13. etapa: Muros - Mirador de Ézaro Vítěz: P. Roglič (SLO/TJV) (kon.)
konec
13. etapa: Muros - Mirador de Ézaro

Vítěz: P. Roglič (SLO/TJV)

Úterý 03.11.2020, 13:47La Vuelta
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 13:47.
     
    V pořadí třináctá etapa nabídne v letošním programu poslední cyklistické Grand Tour tohoto roku časovku. A nepůjde o jen tak ledajakou, organizátoři zařadili do itineráře časovku horskou. Nevyzpytatelná disciplína, která znovu může notně zamíchat průběžným pořadím. Největším favoritem by měl být Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma), který aktuálně ztrácí v průběžném pořadí na Richarda Carapaze (ECU/Ineos Grenadiers) pouhých deset sekund.
     
    Průběžné pořadí (po 12. etapě):

    1. Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers) – 48h 29min 27s
    2. Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) +10s
    3. Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling) +32s
    4. Dan Martin (IRL/Israel Start-Up Nation) +35s
    5. Enric Mas (ESP/Movistar Team) +1min 50s
    6. Wout Poels (NED/Bahrain–McLaren) +5min 13s
    7. Felix Grossschartner (AUT/Bora–Hansgrohe) +5min 30s
    8. Alejandro Valverde (ESP/Movistar Team) +6min 22s
    9. Aleksandr Vlasov (RUS/Astana) +6min 41s
    10. Mikel Nieve (ESP/Mitchelton–Scott) +6min 42s
    ...
    40. Jan Hirt (CZE/CCC Team) +1h 17min 23s
    109. Zdeněk Štybar (CZE/Deceuninck–Quick-Step) +2h 43min 52s
     
    Etapa, počínajíc v Murosu, měří celkem 33,7 kilometrů. A fakticky devadesát procent z této trasy představuje lehčí úseky, které by každý profesionální cyklista měl zvládnout v rámci svých možností, a to bez větších obtíží. Jenže poslední dva kilometry, to je brutální prověřování schopností celého pelotonu. Stoupání na Mirador de Ézaro měří 1,8 kilometrů, přičemž průměrné procento stoupání činí 14,8%. Jet se tam musí zkrátka naplno, tohle je jízda proti chronometru.
     
    Trikoty (po 12. etapě):

    Červený dres – Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers)
    Zelený dres – Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma)
    Puntíkatý dres – Guillaume Martin (FRA/Cofidis)
    Bílý dres – Enric Mas (ESP/Movistar Team)

    Týmová klasifikace: Movistar Team
     
    Zdeněk Štybar (CZE/Deceuninck–Quick-Step) a Jan Hirt (CZE/CCC Team) by měli být na startu této etapy, která by spíše neměla sedět ani jednomu z nich. Dojet zkrátka ve zdraví a pokusit se vylepšit své dosavadní výsledky, jak jen to půjde, to bude asi hlavní cíl obou českých rodáků.
    Brutální závěrečné stoupání na Mirador de Ézaro:
     
    Původně měli první cyklisté vjet na trať zhruba třicet tři minut po jedné hodině odpoledne, start etapy se ale každopádně přece o něco posunul. A tak se závod naplno rozjede ve 13:47.
     
    Závod začal.
     
    START
    Mickaël Delage (FRA/Groupama–FDJ) je prvním závodníkem, který se vydal na trať. Následovat budou Martin Laas (EST/Bora–Hansgrohe) a Rüdiger Selig (GER/Bora–Hansgrohe). Klasicky činí startovní intervaly minutové rozestupy.
     
    START
    Tak Rüdiger Selig (GER/Bora–Hansgrohe) nakonec do závodu nenastoupil, po Martinu Laasovi (EST/Bora–Hansgrohe) se na silnici vydal až Mihkel Räim (EST/Israel Start-Up Nation), na startovní listině napsaný jako čtvrtý v pořadí. Zatím nemáme podrobnější informace, proč Němec do této etapy nezasáhl.
     
    START
    Odstartoval taktéž Sam Bennett (IRL/Deceuninck–Quick-Step). S dnešní časovkou se už na trati pere celkem sedm závodníků.
     
    START
    Emmanuel Morin (FRA/Cofidis) uzavřel ve 13 hodin a 58 minut první dvanáctku startujících. Zatím na trať nevjel žádný z favoritů, který by se případně měl rvát o konečné prvenství v této horské časovce.
     
    START
    Michael Mörkøv (DEN/Deceuninck–Quick-Step), Pascal Ackermann (GER/Bora–Hansgrohe) nebo Rui Oliveira (POR/UAE Team Emirates) a aktuálně také Andreas Schillinger (GER/Bora–Hansgrohe) již zápasí s nástrahami této trasy. Doplňují tak již dvacítku startujících.
     
    START
    Bereme nepravdivé zprávy zpět. Informace z oficiálního webu Vuelty informovaly o tom, že by Rüdiger Selig (GER/Bora–Hansgrohe) neměl zasáhnout na trať, nakonec se však ukázalo, že opravdu odstartoval. Zatím tedy neexistuje žádný odpadlík, jede se zkrátka v plném složení.
     
    22 KM
    Podíváme-li se na průběžné pořadí na prvním mezičase 21,7 kilometrů před cílem, aktuálně je nejlepší Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott). Vede však o pouhou jednu sekundu, druhý je nyní Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale). Třetí je pak Gerben Thijssen (BEL/Lotto–Soudal), ten už však ztrácí 1 minutu a 31 sekund.
     
    START
    Niki Terpstra (NED/Total Direct Énergie), Logan Owen (USA/EF Pro Cycling) a nově i Ivo Oliveira (POR/UAE Team Emirates) před malou chvílí odstartovali.
     
    22 KM
    Na první mezičas dosud dorazilo celkem 12 cyklistů. Pořadí se přitom nemění. První je Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott), druhý Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale), třetí Gerben Thijssen (BEL/Lotto–Soudal).
     
    START
    Rory Sutherland (AUS/Israel Start-Up Nation) odstartoval jako třicátý v pořadí.
     
    22 KM
    Michael Mörkøv (DEN/Deceuninck–Quick-Step) sice nezměnil nic na prvním místě aktuálně vedoucího Alexe Edmondsona (AUS/Mitchelton–Scott), ovšem vecpal se průběžně na stupně vítězů. Na první příčku ztrácí ze třetí pozice 59 vteřin.
     
    22 KM
    Taktéž Rui Oliveira (POR/UAE Team Emirates) nevypadá na trati vyloženě špatně. Na prvním mezičase je nyní čtvrtý se ztrátou 1 minuty a 5 sekund.
     
    22 KM
    Poměrně slušný projev na trati má Reinardt Janse van Rensburg (RSA/NTT Pro Cycling). A dostal se na prvním mezičase na průběžné třetí místo. Ztrácí 59 sekund, tedy shodně jako Michael Mörkøv (DEN/Deceuninck–Quick-Step), se kterým se o příčku třetí dělí.
     
    22 KM
    Všechno zpět, na první mezičase máme rychlou změnu. Ivo Oliveira (POR/UAE Team Emirates) je třetí, přičemž na vedoucího Alexe Edmondsona (AUS/Mitchelton–Scott) ztrácí 20 vteřin.
     
    9 KM
    Na druhý mezičas, který počítá rozestupy 9,2 kilometrů před cílem, dojelo aktuálně 10 závodníků. Vede nyní Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale), který je na tom lépe než Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott), vládnoucí zatím na prvním mezičase, o 10 sekund. Třetí je Sam Bennett (IRL/Deceuninck–Quick-Step), ten už je ale pozadu o 2 minuty a 42 sekund.
     
    START
    Zdeněk Štybar (CZE/Deceuninck–Quick-Step) se vydal na trať jako čtyřicátý třetí v pořadí. Přejme českému závodníkovi, aby se s nástrahami této horské časovky popasoval co nejlépe.
     
    START
    Dmitrij Gruzdev (KAZ/Astana) uzavřel první pětačtyřicítku startujících. Na trať se vydal ve 14 hodin a 31 minut.
     
    22 KM
    Průběžné pořadí – 1. mezičas (ve 14:35):

    1. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) – 14min 53s
    2. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +1s
    3. Ivo Oliveira (POR/UAE Team Emirates) +20s
     
    START
    Na trati je aktuálně padesátka cyklistů. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) uzavřel startovní pole právě jako padesátý v pořadí.
     
    9 KM
    Někteří cyklisté se již perou s nástrahami těžkého stoupání na Mirador de Ézaro, které je pro tuhle horskou časovku vůbec to nejklíčovější. Mezitím na druhý mezičas dorazila dvacítka závodníků. Stále vede Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale).
     
    CÍL
    Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) se právě dostal do cíle, předjel všechny své soupeře a dorazil na Mirador de Ézaro jako první! A zřejmě na první příčce nějaký ten čas ještě vydrží. Jeho čas se zastavil na hodnotách 48 minut a 52 sekund.
     
    9 KM
    Průběžné pořadí – 2. mezičas (ve 14:40):

    1. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) – 30min 50s
    2. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) +10s
    3. Michael Mörkøv (DEN/Deceuninck–Quick-Step) +1min 41s
     
    START
    Ve 14:39 se vydal na trať také Tejay van Garderen (USA/EF Pro Cycling), který by mohl v této etapě překvapit. Byť jeho výkonnost není v optimálních hodnotách jako například ze sezón minulých.
     
    CÍL
    Změna na prvním místě. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) se dostal na vrchol Mirador de Ézaro ještě lépe než dosud vedoucí Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale). A byl lepší dokonce o 28 sekund.
     
    START
    Šedesát závodníků na trati, první osmička rovněž v cíli. Na trať vjel aktuálně Stan Dewulf (BEL/Lotto–Soudal) se startovním číslem 62.
     
    22 KM
    Zdeněk Štybar (CZE/Deceuninck–Quick-Step) se dostal na první mezičas 21,7 kilometrů před cílem. Ztratil celkem 1 minutu a 33 sekund na vedoucího Alexe Edmondsona (AUS/Mitchelton–Scott). A drží se aktuálně ve druhé desítce průběžného pořadí.
     
    CÍL
    Průběžné pořadí – cíl (ve 14:50):

    1. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) – 48min 24s
    2. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +28s
    3. Michael Mörkøv (DEN/Deceuninck–Quick-Step) +2min 47s
     
    9 KM
    O průběžné stupně vítězů zřejmě bude v cíli bojovat Ivo Oliveira (POR/UAE Team Emirates), který se na druhém mezičase vecpal na třetí místo. Uvidíme, kolik sil mu zbyde na závěrečné stoupání na Mirador de Ézaro.
     
    START
    Chris Froome (GBR/Ineos Grenadiers) právě odstartoval jako šedesátý osmý v pořadí. Uvidíme, jak si tenhle Brit povede, jestli bude chtít zabojovat o přední příčky. Každopádně je právě on asi tím aktuálně nezajímavějším mužem na silnici.
     
    22 KM
    Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) začal v této etapě kousat a říká si o přední pozice. Na prvním mezičase je nyní třetí, a to pouhé dvě sekundy za dosud vedoucím Alexem Edmondsonem (AUS/Mitchelton–Scott).
     
    START
    Odbyla přesně třetí hodina odpolední. A na trať se vydal se startovním číslem 74 další závodník, konkrétně Magnus Cort (DEN/EF Pro Cycling)
     
    9 KM
    Nejede vůbec špatně! Zdeněk Štybar (CZE/Deceuninck–Quick-Step) se aktuálně na druhém mezičase 9,2 kilometrů před cílem vecpal do první desítky. Ztrácí 2 minuty a 34 sekund. Snad mu tempo vydrží až na vrchol Mirador de Ézaro.
     
    CÍL
    Ivo Oliveira (POR/UAE Team Emirates) se dostal do cíle. A opravdu se nakonec vecpal na průběžnou třetí příčku. Za vedoucím Alexem Edmondsonem (AUS/Mitchelton–Scott) zaostal o 29 sekund. Jen o sekundu neporazil druhého Harryho Tanfielda (GBR/AG2R La Mondiale).
     
    CÍL
    Průběžné pořadí – cíl (v 15:05):

    1. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) – 48min 24s
    2. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +28s
    3. Ivo Oliveira (POR/UAE Team Emirates) +29s
     
    9 KM
    Tak Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) od prvního mezičasu stačil své tempo navýšit. A zatím je průběžně první! O osm sekund porazil na tomto úseku Harryho Tanfielda (GBR/AG2R La Mondiale) a o osmnáct Alexe Edmondsona (AUS/Mitchelton–Scott). Lámat chleba se ale bude pochopitelně v posledních dvou kilometrech během stoupání na Mirador de Ézaro.
     
    START
    Dalšími zajímavými jmény, která se vrhla do této etapy, je bezpochyby Tim Wellens (BEL/Lotto–Soudal) či Omar Fraile (ESP/Astana). Na trati nebo v cíli je nyní 85 závodníků.
     
    CÍL
    V cíli se před malou chvilkou objevil Ian Garrison (USA/Deceuninck–Quick-Step). A i když je průběžně čtvrtý, jeho ztráta na čelo je poměrně velká. Činí 2 minuty a 26 sekund.
     
    22 KM
    Nevypadá to, že by Chris Froome (GBR/Ineos Grenadiers) měl zasáhnout do hry o přední pozice. Ztratil na prvním mezičase 1 minutu a 40 sekund a je aktuálně až ve čtvrté desítce průběžného pořadí.
     
    START
    Jhojan García (COL/Caja Rural–Seguros RGA) taktéž odstartoval. V 15:16 jsme tak na trati, či v cíli, měli celkem 90 cyklistů.
     
    9 KM
    Průběžné pořadí – 2. mezičas (v 15:20):

    1. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) – 30min 42s
    2. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +8s
    3. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) +18s
     
    9 KM
    Dobře do toho zatím šlape Jannik Steimle (GER/Deceuninck–Quick-Step). Zatím nepříliš viditelný cyklista se najednou objevil na druhém mezičase na třetí místě se ztrátou 17 sekund na první místo. O jednu sekundu tak porazil dosud čtvrtého Alexe Edmondsona (AUS/Mitchelton–Scott).
     
    9 KM
    Průběžné pořadí – 2. mezičas (v 15:25):

    1. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) – 30min 42s
    2. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +8s
    3. Jannik Steimle (GER/Deceuninck–Quick-Step) +17s
     
    CÍL
    Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) zajel tuhle časovku perfektně! Vůbec nic neztratil ze svého elánu ani na stoupání na Mirador de Ézaro. Vede aktuálně o 47 sekund. Tohle je hozená rukavice všem favoritům. Zasloužené první místo pro Francouze. Jako první se dostal pod 48 minut.
     
    CÍL
    Průběžné pořadí – cíl (v 15:25):

    1. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) – 47min 37s
    2. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) +47s
    3. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +1min 15s
    4. Ivo Oliveira (POR/UAE Team Emirates) +1min 16s
    5. Scott Davies (GBR/Bahrain–McLaren) +1min 44s
     
    CÍL
    Doplňme ještě výsledek jednoho ze dvou českých závodníků na Vueltě. Zdeněk Štybar (CZE/Deceuninck–Quick-Step) se aktuálně objevuje na 14. místě se ztrátou 4 minut a 32 sekund na prvního Rémiho Cavagnu (FRA/Deceuninck–Quick-Step).
     
    START
    Andrey Amador (CRC/Ineos Grenadiers), Imanol Erviti (ESP/Movistar Team), Rui Costa (POR/UAE Team Emirates) či naposledy Jonas Vingegaard (DEN/Team Jumbo–Visma) se před malými okamžiky vydali na trať. Uzavřena je tak soupiska 105 startujících.
     
    22 KM
    Průběžné pořadí – 1. mezičas (v 15:35):

    1. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) – 14min 53s
    2. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +1s
    3. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) +2s
     
    START
    Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) by taktéž mohl zasáhnout do hry o přední pozice, minimálně tedy o první desítku či patnáctku. Vydal se na trať jako sto šestý v pořadí.
     
    CÍL
    V cíli se objevil také slušně jedoucí Brent Van Moer (BEL/Lotto–Soudal), který je průběžně na pátém místě. Za vedoucím Rémim Cavagnou (FRA/Deceuninck–Quick-Step) zaostal o 1 minutu a 39 sekund.
     
    CÍL
    A Jannik Steimle (GER/Deceuninck–Quick-Step) se po vystoupání na Mirador de Ézaro dostal průběžně na druhou pozici! Perfektní výkon německého cyklisty. Rémiho Cavagnu (FRA/Deceuninck–Quick-Step) neporazil o 31 sekund a dostal se na druhé místo.
     
    CÍL
    Průběžné pořadí – cíl (v 15:40):

    1. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) – 47min 37s
    2. Jannik Steimle (GER/Deceuninck–Quick-Step) +31s
    3. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) +47s
    4. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +1min 15s
    5. Ivo Oliveira (POR/UAE Team Emirates) +1min 16s
     
    9 KM
    Pomalu a jistě se začíná ozývat o příčky nejvyšší Jasha Sütterlin (GER/Team Sunweb). Už na prvním mezičase zaznamenal solidní výsledky, na druhém přitom ztrácel na vedoucího Rémiho Cavagnu (FRA/Deceuninck–Quick-Step) pouhé čtyři sekundy! Bude to bezpochyby tuhý boj mezi Němcem a Francouzem na Mirador de Ézaro. Tedy alespoň něco podobného můžeme očekávat.
     
    START
    V 15:38 se vydal na trať také druhý z českých závodníků Jan Hirt (CZE/CCC Team). Přejme i jemu co nejlepší popasování se s nepříjemnou tratí, především pak se závěrečným stoupáním na Mirador de Ézaro.
     
    START
    Do hry už zasáhli také dva borci stáje Astana. Ion Izagirre (ESP/Astana) a Luis León Sánchez (ESP/Astana) patří mezi nezajímavější jména celého pelotonu. A určitě by nebylo od věci sledovat taktéž jejich výkony, byť v celkovém pořadí se nacházejí na nepříliš zajímavých příčkách.
     
    9 KM
    Průběžné pořadí – 2. mezičas (v 15:50):

    1. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) – 30min 42s
    2. Jasha Sütterlin (GER/Team Sunweb) +4s
    3. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +8s
     
    22 KM
    Skvěle si zatím vede Nelson Oliveira (POR/Movistar Team), jeden z favoritů tohoto závodu. Útočí s přehledem na první místo! 21,7 kilometrů od cíle byl lepší než Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott), již bývalý lídr prvního úseku, o celých 16 sekund.
     
    CÍL
    Jasha Sütterlin (GER/Team Sunweb) je v cíli. A nakonec první místo neuzmul. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) je stále první, před Němcem, který je průběžně druhý, nakonec zvítězil o 9 sekund.
     
    CÍL
    Průběžné pořadí – cíl (v 15:55):

    1. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) – 47min 37s
    2. Jasha Sütterlin (GER/Team Sunweb) +9s
    3. Jannik Steimle (GER/Deceuninck–Quick-Step) +31s
    4. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) +47s
    5. Harry Tanfield (GBR/AG2R La Mondiale) +1min 15s
     
    22 KM
    Jan Hirt (CZE/CCC Team) první úsek této časovky nezajel nikterak dobře. Je až ve druhé stovce průběžného pořadí. Za vedoucím Nelsonem Oliveirou (POR/Movistar Team) zaostal o 2 minuty a 32 sekund, a to 21,7 kilometrů před cílem.
     
    START
    Marc Soler (ESP/Movistar Team), který ve zbývajících etapách Vuelty bude především pracovat pro stájového lídra Alejandra Valverdeho (ESP/Movistar Team), se právě vydal na trať, a to jako sto třicátý třetí v pořadí přesně v 16:00.
     
    START
    Startovní intervaly v době, kdy začíná během této etapy lehce poprchávat, se navýšily z jedné minuty na dvě. Pomalu a jistě se blížíme největším favoritům, bojujícím o celkové pořadí na letošní tradičně poslední Grand Tour tohoto roku.
     
    22 KM
    Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) začíná vystrkovat růžky. Na prvním mezičase byl horší než dosud vedoucí Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) o pouhých 12 sekund. Taktéž on by mohl zabojovat o nejpřednější pozice.
     
    Průběžné pořadí – 1. mezičas (v 16:05):

    1. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) 14min 37s
    2. Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) +12s
    3. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) +16s
     
    9 KM
    Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) i nadále neslevuje ze svých nároků. A na druhém mezičase byl dokonce lepší než Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) o 25 vteřin. Pokud během stoupání na Mirador de Ézaro výrazně neodpadne, měl by si dojet pro průběžné vedení.
     
    START
    Gorka Izagirre (ESP/Astana) a Sergio Henao (COL/UAE Team Emirates), dva velmi dobří vrchaři či pomocníci týmových lídrů, odstartovali. V cíli nebo na trati je už aktuálně 137 cyklistů.
     
    22 KM
    Panečku, to je moc dobrý start! Na prvním mezičase se nám opět mění pořadí. Možná trochu překvapivě se dostal do vedení Will Barta (USA/CCC Team), který zaznamenal zcela shodný čas jako Nelson Oliveira (POR/Movistar Team). Uvidíme, jestli Američan své tempo nepřepálil.
     
    Průběžné pořadí – 1. mezičas (v 16:15):

    1. Will Barta (USA/CCC Team) 14min 37s
    1. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) 14min 37s
    3. Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) +12s
     
    9 KM
    Jan Hirt (CZE/CCC Team) se na druhém mezičase nikterak nezlepšil. Bude opravdu hlavně rád, aby dojel ve zdraví. Ztrácí 4 minuty a 55 sekund 9,2 kilometrů před cílem na vedoucího Nelsona Oliveiru (POR/Movistar Team).
     
    CÍL
    Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) dotáhl své počínání do úspěšného konce. S přehledem zvládl stoupání na Mirador de Ézaro a v cíli se objevil jako první. Aktuálně vede o 48 sekund před druhým Rémim Cavagnou (FRA/Deceuninck–Quick-Step).
     
    9 KM
    Tohle bude možná souboj na ostří nože! Will Barta (USA/CCC Team) znovu zajel shodný čas jako vedoucí Nelson Oliveira (POR/Movistar Team). Na druhém mezičasu jsou oba cyklisté zase na stejné úrovni. Jak zvládne Američan stoupání na Mirador de Ézaro?
     
    9 KM
    Připomeňme jen, že aktuálně o stupně vítězů bojuje taktéž Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ). Ten už by se měl prát se stoupáním na Mirador de Ézaro. Na druhém mezičase ztrácel 21 vteřin na vedoucí příčku.
     
    Průběžné pořadí – cíl (v 16:25):

    1. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) – 46min 49s
    2. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) +48s
    3. Jasha Sütterlin (GER/Team Sunweb) +57s
    4. Jannik Steimle (GER/Deceuninck–Quick-Step) +1min 19s
    5. Thymen Arensman (NED/Team Sunweb) +1min 20s
     
    START
    Mikel Nieve (ESP/Mitchelton–Scott), Aleksandr Vlasov (RUS/Astana), Alejandro Valverde (ESP/Movistar Team), Felix Grossschartner (AUT/Bora–Hansgrohe), Wout Poels (NED/Bahrain–McLaren) a Enric Mas (ESP/Movistar Team) jsou na trati! Všichni tihle cyklisté bojují na letošní Vueltě minimálně o první desítku.
     
    Průběžné pořadí – 2. mezičas (v 16:30):

    1. Will Barta (USA/CCC Team) 30min 17s
    1. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) 30min 17s
    3. Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) +21s
     
    CÍL
    116 cyklistů je aktuálně v cíli, včetně obou českých cyklistů. Jan Hirt (CZE/CCC Team) se dostal na vrchol Mirador de Ézaro, to bylo pro něj vůbec to nejdůležitější. Zkrátka etapu absolvoval, ovšem s nepříliš vábným výsledkem. Ztratil celkem 7 minut a 35 sekund.
     
    1,8 KM
    Will Barta (USA/CCC Team), jedoucí na stejné úrovni jako osud vedoucí Nelson Oliveira (POR/Movistar Team), právě absolvuje klíčový úsek této časovky. Stoupání na Mirador de Ézaro je teď plně v jeho pracovní náplni.
     
    START
    Dan Martin (IRL/Israel Start-Up Nation), Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling), Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) i poslední cyklista ze startovní listiny Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers) se vydali na trať. Připomeňme ještě jednou, že hlavně Slovinec je pasován do role největšího favorita této časovky a měl by po této etapě uzmout opětovně červený dres pro lídra Vuelty.
     
    CÍL
    Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) je v cíli, zařadil se průběžně na druhé místo před třetího Rémiho Cavagnu (FRA/Deceuninck–Quick-Step). Na první příčku, kterou aktuálně obsazuje Nelson Oliveira (POR/Movistar Team), ztratil celkem 31 sekund. Rozhodně si řekl o umístění v první desítce, možná i v první pětce.
     
    CÍL
    Will Barta (USA/CCC Team) je první! Skvělý výkon tohoto Američana, který zaútočil na svůj životní triumf. Stoupání na Mirador de Ézaro zvládl perfektně a porazil nakonec Nelsona Oliveiru (POR/Movistar Team) o 9 sekund. Tohle je bezpochyby útok na prvenství v této etapě.
     
    Průběžné pořadí – cíl (v 16:45):

    1. Will Barta (USA/CCC Team) 46min 40s
    2. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) +9s
    3. Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) +40s
    4. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) +57s
    5. Jasha Sütterlin (GER/Team Sunweb) +1min 6s
    6. Jannik Steimle (GER/Deceuninck–Quick-Step) +1min 28s
    7. Thymen Arensman (NED/Team Sunweb) +1min 29s
    8. Clément Champoussin (FRA/AG2R La Mondiale) +1min 43s
    9. Alex Edmondson (AUS/Mitchelton–Scott) +1min 44s
    10. Gino Mäder (SUI/NTT Pro Cycling) +1min 55s
     
    22 KM
    Dobře si zatím vede aktuálně Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling), aktuálně třetí muž průběžného pořadí Vuelty. Na prvním mezičase se dostal průběžně na třetí místo, a to jen o 11 sekund za Nelsona Oliveiru (POR/Movistar Team) a Willa Bartu (USA/CCC Team), kteří tomuto úseku zatím vládnou.
     
    22 KM
    Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) jede dle očekávání na čelních pozicích. Na prvním mezičase je zatím pátý, o pouhých třináct sekund je pozadu oproti nejlepším výkonům Nelsona Oliveiry (POR/Movistar Team) a Willa Barty (USA/CCC Team).
     
    22 KM
    Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers) zatím drží po prvním mezičase červený trikot. Na první příčku ztratil 17 sekund, byl tedy horší než jeho největší rival Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) o pouhé čtyři sekundy. Zatím náskok hájí, tedy alespoň podle jednoduchých propočtů. Uvidíme však, jak mu vyjdou kilometry následující.
     
    Konečné pořadí – 1. mezičas:

    1. Will Barta (USA/CCC Team) 14min 37s
    1. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) 14min 37s
    3. Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling) +11s
    4. Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) +12s
    5. Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) +13s
     
    9 KM
    Felix Grossschartner (AUT/Bora–Hansgrohe) právě dojel na druhý mezičas. A nevede si vyloženě špatně, ostatně jako Wout Poels (NED/Bahrain–McLaren). Oba jsou zatím na úrovni umístění v první patnáctce.
     
    1,8 KM
    George Bennett (NZL/Team Jumbo–Visma), stájový kolega Primože Rogliče (SLO/Team Jumbo–Visma), se právě vydal na stoupání na Mirador de Ézaro. Po druhém mezičase ztrácel něco málo přes 2 minuty, bude bojovat zřejmě o umístění na pomezí třetí až čtvrté desítky.
     
    CÍL
    Trochu v ústraní byl během sledování této etapy Mattia Cattaneo (ITA/Deceuninck–Quick-Step). A neprávem. Stoupání na Mirador de Ézaro zvládl velmi dobře a zařadil se na čtvrté místo. Ztratil na prvního Willa Bartu (USA/CCC Team) dohromady 45 sekund.
     
    Průběžné pořadí – cíl (v 17:00):

    1. Will Barta (USA/CCC Team) 46min 40s
    2. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) +9s
    3. Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) +40s
    4. Mattia Cattaneo (ITA/Deceuninck–Quick-Step) +45s
    5. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) +57s
     
    9 KM
    Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling) ze svého tempa neustoupil. Na druhém mezičase je pouhých osmnáct sekund pozadu oproti Willu Bartovi (USA/CCC Team) a Nelsonovi Oliveirovi (POR/Movistar Team). Určitě útočí na čelní pozice.
     
    9 KM
    Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) jede prakticky na stejné úrovni jako Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling), je jen o sekundu lepší než Brit. Také on, dle očekávání, hodlá urvat třeba i stupně vítězů v této etapě. Na druhém mezičase je Slovinec aktuálně třetí. Ale opravdu jen o kousek před cyklistou ze stáje EF Pro Cycling, jenž tak spadl na čtvrté místo.
     
    9 KM
    Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers) zpomalil! Na druhém mezičase ztrácí na nejlepší časy Willa Barty (USA/CCC Team) a Nelsona Oliveiry (POR/Movistar Team) již 37 sekund. Opravdu to vypadá, že do červeného trikotu se po této etapě obleče Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma).
     
    Konečné pořadí – 2. mezičas:

    1. Will Barta (USA/CCC Team) 30min 17s
    1. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) 30min 17s
    3. Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) +17s
    4. Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling) +18s
    5. Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) +21s
     
    1,8 KM
    Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling) právě stoupá na těžký kopec na Mirador de Ézaro. Zanedlouho se pod ním objeví taktéž jeho dva největší rivalové, a to Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) a Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers).
     
    CÍL
    Wout Poels (NED/Bahrain–McLaren) se právě vyšplhal do cíle. A zaznamenal velmi solidní výsledek. Se ztrátou 1 minuty a 11 sekund se zařadil průběžně na osmé místo. Vypadá to, že se aspoň do první patnáctky umístí.
     
    CÍL
    Enric Mas (ESP/Movistar Team) je taktéž na vrcholu na Mirador de Ézaro. A možná nebude úplně spokojený se svým výkonem. Celkem ztratil 1 minutu a 42 sekund a zařadil se až na dvanácté místo. Přitom zrovna jemu se dávaly šance, že by mohl usilovat o umístění nejvyšší.
     
    CÍL
    Dan Martin (IRL/Israel Start-Up Nation) byl v cíli lepší než Enric Mas (ESP/Movistar Team), který dojel na vrchol Mirador de Ézaro o pár chvil předtím. Celkem se Irův deficit vyšplhal na 1 minutu a 16 sekund, zařadil se aktuálně na desáté místo.
     
    CÍL
    Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling) dělal, co mohl, ale na to urvat první místo neměl. Dohromady se vyšplhala jeho ztráta na 25 sekund. Je aktuálně třetí.
     
    CÍL
    Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) vyhrává tuto etapu o pouhou jednu sekundu! Byť je na trati ještě Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers), neměl by dnešního vítěze již ohrozit, alespoň dle čísel ze druhého mezičasu. Slovinec jakožto největší favorit získává nejenom prvenství v této horské časovce, ale také červený trikot pro lídra letošní Vuelty.
     
    CÍL
    Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers) ztrácí pozici lídra této Grand Tour. Do cíle se totiž dostal se ztrátou 49 sekund.
     
    Závod skončil.
     
    Konečné pořadí etapy:

    1. Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) – 46min 39s
    2. Will Barta (USA/CCC Team) +1s
    3. Nelson Oliveira (POR/Movistar Team) +10s
    4. Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling) +25s
    5. Bruno Armirail (FRA/Groupama–FDJ) +41s
    6. Mattia Cattaneo (ITA/Deceuninck–Quick-Step) +46s
    7. Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers) +49s
    8. Rémi Cavagna (FRA/Deceuninck–Quick-Step) +58s
    9. David de la Cruz (ESP/UAE Team Emirates) +59s
    10. Jasha Sütterlin (GER/Team Sunweb) +1min 7s
    ...
    76. Zdeněk Štybar (CZE/Deceuninck–Quick-Step) +5min 30s
    129. Jan Hirt (CZE/CCC Team) +7min 45s
     
    Bylo to velké drama až do konce. Will Barta (USA/CCC Team) vzhlížel ke svému životnímu úspěchu vyhrát na Grand Tour etapu, nepříjemnou horskou časovku, triumf mu ale vyfoukl na poslední chvíli největší favorit závodu Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma), a to o pouhou jednu sekundu. Jako třetí se pak umístil Nelson Oliveira (POR/Movistar Team).
     
    Průběžné pořadí (po 13. etapě):

    1. Primož Roglič (SLO/Team Jumbo–Visma) 49h 16min 16s
    2. Richard Carapaz (ECU/Ineos Grenadiers) +39s
    3. Hugh Carthy (GBR/EF Pro Cycling) +47s
    4. Dan Martin (IRL/Israel Start-Up Nation) +1min 42s
    5. Enric Mas (ESP/Movistar Team) +3min 23s
    ...
    43. Jan Hirt (CZE/CCC Team) +1h 24min 58s
    109. Zdeněk Štybar (CZE/Deceuninck–Quick-Step) +2h 49min 12s
     
    Z mé strany vše, u dalších on-line přenosů brzy na shledanou. (17:33:42)

    Patrik Sandev

    bahis siteleri