Muži HS142, Ruka Vítěz: H. E. Granerud (NOR) (kon.)
konec
SP - muži HS142, Ruka

Vítěz: H. E. Granerud (NOR)

Neděle 29.11.2020, 15:30 • Rukatunturi • Skoky na lyžích
     
    Konečné pořadí:

    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 282,0 b
    2. Markus Eisenbichler (GER) 272,1 b
    3. Dawid Kubacki (POL) 265,6 b
    4. Jukija Sato (JPN) 260,3 b
    5. Johann André Forfang (NOR) 255,8 b
    6. Robert Johansson (NOR) 249,9 b
    7. Kamil Stoch (POL) 246,5 b
    8. Karl Geiger (GER) 242,5 b
    9. Severin Freund (GER) 229,0 b
    10. Anže Lanišek (SLO) 228,4 b
    11. Markus Schiffner (AUT) 227,8 b
    12. Constantin Schmid (GER) 220,7 b
    13. Žiga Jelar (SLO) 220,6 b
    14. Daniel-André Tande (NOR) 216,9
    15. Rjoju Kobajaši (JPN) 214,5 b
    16. Naoki Nakamura (JPN) 213,3 b
    17. Bor Pavlovčič (SLO) 212,7 b
    18. Peter Prevc (SLO) 206,8 b
    19. Clemens Leitner (AUT) 203,5 b
    20. Gregor Deschwanden (SUI) 202,4 b
    21. Pius Paschke (GER) 202,3 b
    22. Timon-Pascal Kaho,er (AUT) 201,9 b
    23. Piotr Żyła (POL) 198,2 b
    23. Davide Bresadola (ITA) 198,2 b
    25. Pawel Wąsek (POL) 197,3 b
    26. Dominik Peter (SUI) 193,4 b
    27. Džunširo Kobajaši (JPN) 191,4 b
    28. Casey Larson (USA) 184,7 b
    29. Daiki Ito (JPN) 168,7 b
    30. Artti Aigro (EST) 165,7 b (17:39:38)
     
    Tímto závodem napsal světový pohár tečku za působením ve finském středisku Ruka. Po výživném víkendu plném klasického lyžování přijde příští týden půst, skoky na lyžích ale nakonec pauzírovat nebudou. Místo zrušených závodů v Lillehammeru se bude o příštím víkendu skákat v Nižném Tagilu. Uvidíme, v jakých sestavách tam jednotlivé týmy odcestují. Z Ruska vám samozřejmě přineseme i textové přímé přenosy, k jejichž sledování vás srdečně zvu.
     
    Halvor Egner Granerud to dokázal! Konečně k sobě poskládal dva skvělé a vyrovnané skoky v závodě, což mu vynáší premiérové umístění na stupních vítězů v sezóně, a hned je to příčka nejvyšší. Letošní suverén Markus Eisenbichler nakonec nepřetavil obří náskok z prvního kola ve třetí zlato a po kratším druhém skoku končí druhý. Tyto dva na stupních vítězů doplní bronzový Dawid Kubacki, jenž naopak předvedl krásný pokus ve druhém kole. Nejdelší let měl na svědomí Japonec Jukija Sato, který využil silného protivětru, a ten ho donesl až na fantastických 146 metrů a hlavně na čtvrté místo.

    Zklamaný bude Anže Lanišek, který z bronzové pozice padl až na desátou. Tlak neustál Estonec Artti Aigro a z páté příčky putuje až na poslední místo. Polák Piotr Żyła pokazil oba skoky a končí až třiadvacátý, naopak relativně spokojený může být Rjoju Kobajaši, jenž konečně pronikl do elitní patnáctky, byť až na její chvost.
     
    Závod právě skončil.
     
    1
    Eisenbichler potřetí nevyhraje! I jeho obrovský náskok z prvního kola mu nestačí a 131 metrů znamená pro Němce stříbro. Zlatý hattrick z toho tedy nebude.
     
    2
    Vousatý sympaťák Johansson ještě škrtal patkami lyží o zem, jak se snažil natáhnout svůj skok. 127 metrů mu stačí na páté místo a na podium dnes znovu vystoupá i Dawid Kubacki.
     
    2
    Jdeme do finále, na můstku čeká na zelené světlo nejvýše postavený Nor Robert Johansson.
     
    3
    Anže Lanišek namlsal v prvním kole slovinské fanoušky, v tom druhém je ale zklamal. 118 metrů znamená jen osmé místo. I on ale skončí v top desítce.
    Halvor Egner Granerud
     
    4
    Halvor Egner Granerud zase vystoupal do neskutečné výšky! Vítr s ním házel ze strany na stranu, ale i tak se s tím Nor vypořádal parádně, doplachtil na 142 metrů a navíc neodepisuje tolik za vítr! Tohle bude stačit na podium! Obrovský náskok na Kubackého 17 bodů!
     
    5
    Karl Geiger zase potvrdil vysoký standard, ale na top závodníky to dnes nestačí. 129 metrů posílá Němce až za Stocha na páté místo, v elitní desítce ale zůstane.
     
    6
    Napodruhé už se zadařilo, ale na tenhle skok bude chtít Aigro hodně rychle zapomenout. Neustál nápor na psychiku a poprvé o tomto víkendu zkazil skok, a to pořádně. 89 metrů ho posílá na poslední místo a ze životního závodu je velké zklamání.
     
    6
    Artti Aigro byl největší senzací prvního kola, zatím ale čeká na zelené světlo. To je pro Entonce velká škoda a odvolání z lavičky by ho mohlo ještě víc rozhodit. Z takové pozice zatím v kariéře ještě neskákal.
    Dawid Kubacki
     
    7
    Dawid Kubacki trefil odraz náramně, vyvaroval se všech chyb a vítr proti ho donesl až na 139 metrů. Kvalitní telemark byl oceněn dvema známkami 19,5 a je to první místo pro Poláka. Vedení před Satem s náskokem 5,3 bodu.
     
    8
    Slušnou slinu chytil konečně i Johann André Forfang. Za hranou vystoupal hodně vysoko a doplachtil na 137,5 metru. Slušný styl a tři devatenáctky posílají Nora na druhé místo, na Sata ztratil 4,5 bodu. Parádní výkon Forfanga.
     
    9
    Kamil Stoch včera trefil náramně svůj druhý skok, dobře se mu vedlo i dnes. V daných podmínkách předvedl velmi slušných 132 metrů a pěkný telemark, který mu vynesl druhé místo za Satem o 14 bodů. Stále obrovská propast mezi prvním a druhým místem.
     
    10
    Příjemným překvapením prvního kola byl i Satův krajan Naoki Nakamura. Ve druhém kole vybojoval 116 metrů a momentálně je osmý, zůstane tedy ve dvacítce. Po prvním pokusu ale asi mířil výše.
     
    Na můstku zůstává elitní desítka závodníků z prvního kola. Uvidíme, jak dlouho budou muset na své pokusy čekat. A kdo sesadí famózního Sata z čela.
     
    11
    Na druhý pokus Bresadola dostal zelenou, ale i on bude zklamaný a propadne se pořadím, a to dost výrazně. 107 metrů posílá Itala až na průběžné 14. místo.
     
    11
    Na lavičce je velké překvapení prvního kola, Ital Davide Bresadola. Vítr ale stále zlobí. Sice se ustálil kolem 4 m/s, ale fouká ze všech stran, což je pro skokany to nejhorší možné.
     
    12
    Na druhý pokus Paschke dostal zelenou hodně rychle, ale technicky se mu skok nepovedl. Nenabral takovou výšku a ve větrné loterii a z nižšího nájezdu předvedl jen 114 metrů, což stačí pouze na 12. místo.
     
    12
    Němec si silný protivítr zatím neužije, je z nájezdové lavice stažen. První kolo proběhlo proti předpokladům plynule, teď se závod nepříjemně natahuje.
     
    12
    Pius Paschke bude skákat z nájezdového okna č. 8, Jury pokus Sata trochu vystrašil.
    Yukiya Sato
     
    13
    Jukija Sato dostal zelenou na poslední chvíli, trenér Myahira není spokojen s podmínkami na můstku. Ale Sato předvedl neuvěřitelný let, fouklo mu pod lyže a přistál až na hodnotě 146 metrů! Navíc Japonec přidal ukázkový telemark, ohodnocený třemi devatenáctkami. Fantazie! Jasné vedení o 30 bodů.
     
    14
    Jury chce nechat doskákat závod za každou cenu, vítr si ale v Kuusamu dělá co chce. Tande byl přeci jen vpuštěn do stopy i jemu se zračí ve tváří zklamání. 122,5 metrů vyneslo Tandemu aktuálně páté místo.
     
    14
    Daniel-André Tande si trochu spravil chuť a předvedl nejpovedenější vstup do závodu. Teď si na druhý pokus znovu počká.
     
    15
    Pavlovčič byl nakonec přeci jen spuštěn z nájezdového okna. Dlouhé čekání s ním ale celkem zamávalo a se skokem spokojen není. 122 metrů mu stačí na šesté místo. A hlavně odečítá skoro 16 bodů za vítr, přitom k němu nebyl zrovna přívětivý.
     
    Severin Freund už má skok za sebou a jako momentální lídr rozdává úsměvy v cílovém prostoru. Šanci na můstku dostal předskokan, který bezpečně usedl na svah.
     
    15
    Vítr sílí a znovu nepustil Pavlovčiče do stopy. Zase musel Slovinec opustit lavičku a stáhnout se.
     
    15
    Jeho krajan Bor Pavlovčič je překvapivým tahounem slovinské reprezentace, i on je ale odvolán z lavičky. Jury nechce nic riskovat.
     
    16
    Žiga Jelar měl včerejší závod rozjetý lépe, dnes útočí zezadu. Natáhl svůj skok na 127 metrů a potvrdil dobrý víkend. Průběžně je čtvrtý a vůči prvnímu kolu se příliš neposune.
     
    17
    Na druhý pokus to vyšlo, Leitner musel ze všech sil bojovat s větrem a dopadl na hranici 118 metrů. Řadí se nakonec až na šesté místo a asi nepronikne do elitní dvacítky.
     
    17
    Posledním z Rakušanů je loňský vítěz celkového pořadí kontinentálního poháru Clemens Leitner. V prvním kole ukázal slušné umění, na druhý skok si kvůli větru bude muset počkat.
     
    18
    Severin Freund zatím boduje pravidelně a tady se možná bude jednat o posun v pořadí! Vyrovnaný let bez korekcí ho donesl až na 128 metrů a střídá Schiffnera na čele. Němec vede o 1,2 bodu.
     
    19
    Peter Prevc nemá skokanskou pohodu a i když v prvním kole založil slušně, druhý skok se mu nevydařil. 117,5 metru ho řadí na čtvrté místo a pořadím se asi lehce propadne. Uvidíme, zda Prevc načasuje formu na vrcholy letošní sezóny.
     
    20
    Druhou desítku závodníků v prvním kole načíná Constantin Schmid. Sice neletěl tak daleko, ale obdržel osmnáctky a za skok dlouhý 124,5 metru je druhý za Schiffnerem.
     
    21
    Casey Larson bojoval, ale jeho parádní výkon z prvního kola nepotvrdil. 109 metrů znamená 9. místo a nejspíše dva body pro amerického reprezentanta.
     
    22
    Džunširo Kobajaši svého bratra nenapodobil a skončí v poli poražených. 113 metrů znamená předposlední příčku před Item.
     
    23
    Skvělý výkon Markuse Schiffnera! Krásná letová fáze a čistý let, kterým doplachtil až na 134 metrů. Kvalitní výsledek pro člena rakouského béčka a dobrý závdavek do budoucnosti. Jasné vedení o 13 bodů.
     
    24
    Pawel Wąsek potvrdil, že Polákům se dnes nedaří tak jako včera. Dosedl na 117 metrů, tedy pod konstrukční bod můstku a řadí se až na pátou příčku.
     
    25
    Timon-Pascal Kahofer letěl sympaticky, ale na konci letu ho vítr předčasně srazil dolů, až na hranici 118,5 metru. Třetí místo pro Rakušana.
     
    26
    Rjoju Kobajaši si trochu vylepšil reputaci, oživil svou zvadlou formu a za skok dlouhý 126,5 metru by se měl lehce posunout pořadím a připsat si nějaké body.
     
    27
    Piotr Żyła na dnešní závod nebude vzpomínat v nejlepším, potýkal se se stejnými problémy jako v prvním kole, letěl moc nízko a vítr s ním dost házel. 116,5 metru ho řadí až za Deschwandena.
     
    28
    Daiki Ito proklouzl do druhého kola na poslední chvíli, moc toho ale nevyužil. 106,5 metrů je bídný výsledek a je možné, že Ito bude klasifikovaný jako úplně poslední.
     
    29
    Dominik Peter se s podmínkami ve druhém kole nepopasoval a za 116,5 metrů se propadne minimálně za Švýcara.
     
    30
    Gregor Deschwanden předvedl solidní skok i ve druhém kole, 124,5 metru by ho mohlo posunout o pár příček výše.
     
    Druhé kolo začíná
     
    Startovní listina 2. kola

    1. Gregor Deschwanden (SUI)
    2. Dominik Peter (SUI)
    3. Daiki Ito (JPN)
    4. Piotr Żyła (POL)
    5. Rjoju Kobajaši (JPN)
    6. Timon-Pascal Kahofer (AUT)
    7. Pawel Wąsek (POL)
    8. Markus Schiffner (AUT)
    9. Džunširo Kobajaši (JPN)
    10. Casey Larson (USA)
    11. Constantin Schmid (GER)
    12. Peter Prevc (SLO)
    13. Severin Freund (GER)
    14. Clemens Leitner (AUT)
    15. Žiga Jelar (SLO)
    16. Bor Pavlovčič (SLO)
    17. Daniel-André Tande (NOR)
    18. Jukija Sato (JPN)
    19. Pius Paschke (GER)
    20. Davide Bresadola (ITA)
    21. Naoki Nakamura (JPN)
    22. Kamil Stoch (POL)
    23. Johann André Forfang (NOR)
    24. Dawid Kubacki (POL)
    25. Artti Aigro (EST)
    26. Karl Geiger (GER)
    27. Halvor Egner Granerud (NOR)
    28. Anže Lanišek (SLO)
    29. Robert Johansson (NOR)
    30. Markus Eisenbichler (GER)
     
    První kolo je nakonec i přes lehké problémy s větrem za námi a znovu přineslo krásnou podívanou, ukázalo neuvěřitelnou fazónu Markuse Eisenbichlera, ale i několik překvapení. Svůj skok nezvládl třeba včera stříbrný Piotr Żyła, naopak životní formu má Estonec Artti Aigro, který je aktuálně pátý! Probudil se i Anže Lanišek, který doletěl na třetí příčku, na podiu ho v prvním kole doplnil Robert Johansson.
    Markus Eisenbichler
     
    51
    Neskutečná dominance Markuse Eisenbichlera. Jako jediný překonal 140 metrů! Nádherný skok dlouhý 141 metrů, fantastický styl mu vynesl 56,5 bodu od rozhodčích a Němec míří za zlatým hattrickem. Jeho náskok na Johanssona je více než desetibodový a při jeho formě nevěřím, že si nechá vedení vzít!
     
    50
    Piotr Żyła ztratil výšku, konec letu tahal na sílu a dopadl jen na hranici 121 metrů. Sice postoupí, ale ke včerejšímu druhému místu další podium rozhodně nepřidá a bude zklamaný.
     
    49
    Karl Geiger doletěl až na hranici 135 metrů, ale při dopadu se mu rozjely lyže a málem ho ani neustál. Rozhodčí mu ale neupřeli až tolik bodů, a tak je Geiger v kontaktu na čtvrtém místě s odstupem necelých 7 bodů na čelo.
     
    48
    Jeden z hlavních favoritů Halvor Egner Granerud. Ještě se mu nepovedlo předvést dva kvalitní skoky v závodě, ale dnes založil parádně. 137 metrů a krásný telemark odměněný devatenáctkami. Nor je třetí, ale na Johanssona ztrácí pouhý bod a půl!
     
    47
    Dawid Kubacki kvalifikační skok zpackal, tentokrát to ale napravil! Jak je jeho zvykem, přistál hodně vpravo, ale technicky skvěle zvládnutý skok a délka 132 metrů stačí na čtvrté místo se ztrátou 7 bodů na vedoucího Johanssona.
     
    46
    I Jukija Sato skočil slušně ke stotřicetimetrové hranici. Telemark nebyl výrazný, naopak odpočet za vítr ano. Proto je Sato momentálně až devátý.
     
    45
    Pius Paschke dokáže neskutečně ulétnout v kvalifikacích a zkušebních kolech, dnes ji před závodem dokonce vyhrál. V závodech ale ještě nemá tolik zkušeností, i proto je teď za skok 130,5 metru s problémy na dopadu odměněn až osmým místem.
     
    44
    Bor Pavlovčič je překvapivě Slovinec s nejlepší letošní formou. Momentálně ji ale příliš nepotvrdil. 130 metrů je kvalitním základem, ale v pořadí jde Pavlovčič až na deváté místo.
    Robert Johansson
     
    43
    I Robert Johansson předvedl extratřídu a měl dokonce ještě lepší body a čtyři devatenáctky! Let o délce 138,5 metru, ale lepší známky vynesly Nora na první příčku a hned sesazuje Laniška z křesla.
     
    42
    Anže Lanišek včera nebyl spokojen s prvním kolem, dnes je to ale jiná písnička! Nádherný ladný let zakončený telemarkem a délka 138,5 metru znamená nejdelší skok dne a průběžné vedení o 5,6 bodu! Parádní práce!
     
    41
    Čekání bylo nepříjemné, ale zelená nakonec na semaforu přeci jen blikla. Bylo vidět, tak to s Polákem hází a 123 metrů Andrzeji Stękałovi stačí až na 23. místo. Jistotu postupu tedy zatím nemá a doplatil na nepříznivé podmínky.
     
    40
    Andrzej Stękała patří k nastupující polské generaci a dokazuje, že i mladší Poláci už jsou schopni předvádět výkony znamenající posun do elitní desítky. Vítr se ale momentálně šplhá k pěti metrům za sekundu a s dalšími skoky to vypadá bídně.
     
    39
    Džunširo Kobajaši vystoupal hodně vysoko, ale na konci letu mu chyběla rychlost a ve spodní části můstku ho srazil vítr k zemi. Japonec je 13. za pokus o délce 124,5 metru. Na body to stačí, moc jich ale nebude.
     
    38
    S těžšími podmínkami se nevypořádal ani MacKenzie Boyd-Clowes, který famózně skákal v kvalifikacích a tréninzích. Do závodu formu nepřenesl a končí momentálně na 26. příčce. To na postup stačit nebude.
     
    37
    Do bodované třicítky asi nepronikne ani Martin Hamann. 119 metrů je pouze průměrným výkonem a je očividné, že ve spodní části můstku už vítr pro závodníky rozhodně není příznivý a hodně rychle je sráží k zemi.
     
    36
    Anders Haare bojoval s nepřízní větru a hodně se v letové fázi musel hýbat. Nakonec jeho let skončil na hranici 122 metrů, což znamená aktuálně až 20. místo. Do druhého kola tedy postoupí i Rjoju Kobajaši.
     
    35
    Kamil Stoch má na kontě olympijské medaile a 38 vítězství ve světovém poháru. Letos ho zatím předčili jeho reprezentační kolegové, ale Stoch předvedl kvalitní výkon! Krásný styl a dobrá korekce letové fáze mu stačí na třetí místo, i se skokem dlouhým "jen" 130 metrů.
     
    34
    Gregor Deschwanden dosedl přesně na konstrukční bod můstku, což mu zatím na posun do druhého kola nestačí. Je osmnáctý a bude čekat na své konkurenty.
    Artti Aigro
     
    33
    Fantastická forma Arttiho Aigra z Estonska! 134 metrů a parádní styl zaplacený rozhodčími vynáší Aigrovi průběžbé vedení! Tomu by mohli čeští nebo finští skokani závidět, snový začátek sezóny.
     
    32
    Naopak Žiga Jelar drží prapor Slovinska vysoko. Jelar skočil slušně i včera, dnes mu 129 metrů zatím stačí na pátou příčku. Celkově by to mohlo stačit na top 15, pokud pokus zopakuje i ve druhém kole.
     
    31
    Sander Vossan Eriksen včera těsně nepostoupil a nestálou formu ukázal i dnes. 121 metrů zatím nestačí a nejspíš zase stačit nebude. Před ním čeká ještě pět závodníku pod čarou a Eriksen rozhodně spokojený není.
     
    30
    Zato Němci začali letos parádně a to podtrhl svým skokem Constantin Schmid. Slušný let o délce 128,5 metru mu vynáší jistotu postupu a průběžné osmé místo. Čeká nás elitní dvacítka skokanů.
     
    29
    Keiči Sato jen potvrdil, že Japoncům vstup do sezóny hrubě nevychází. Slabých 113 metrů ho posílá až na 20. pozici a posílá do druhého kola Markuse Schiffnera.
     
    28
    Severin Freund potvrdil vysoký standard, ale i když býval v určité momenty své kariéry na vyšší umístění, i se 126,5 metry a šestým místem je spokojen. Zařazuje se na šesté místo společně s Peterem Prevcem.
     
    27
    Rakušan Clemens Leitner předvedl slušný skok v kvalifikaci, tady musel bojovat s bočními poryvy větru, ale i díky slušnému stylu a délce 128 metrů si zajistil postup do druhého kola. Aktuálně je pátý a rakouské béčko se prezentuje slušnými výkony.
     
    26
    Antti Aalto předvedl jen 115 metrů a měl v porovnání s ostatními trochu horší podmínky. Domácí skokané se dnes do druhého kola nepodívají.
     
    25
    Marius Lindvik marně hledá jistotu ve svých skocích. Vítr s ním hodně zamával a nestačilo to na víc než 112 metrů. Bídné stylové známky posílají Nora až na třetí místo od konce.
     
    24
    Daiki Ito, legenda a stálice japonského skoku na lyžích. Včera postoupil do druhého kola, dnešních 124 metrů by mu stačit nemuselo. Mimo to už mají jistý postup Tande, Bresadola, Nakamura a Forfang.
     
    23
    První z Poláků Pawel Wąsek si včera připsal kariérní maximum a polské reprezentaci se závod mimořádně vydařil. 128 metrů pro něj znamená momentálně 8. místo a slušné body. Postup ještě nemá v kapse, ale mohlo by mu to vyjít.
     
    22
    Timi Zajc, jeho krajan, ho téměř napodobil. Skočil ještě o půl metru méně, za vítr odepsal deset bodu a zařazuje se na 13. místo právě za Semeniče. Ani tady z toho postup nebude.
     
    21
    Anže Semenič se zatím také nemůže sžít s místním můstkem. 115,5 metru není zrovna to, co by od sebe Slovinec očekával. Se smutným výrazem a sklopenou hlavou rychle zajíždí do útrob sportoviště v Ruce, Semenič už si dnes nezaskáče.
     
    20
    Manuel Fettner také v minulosti předváděl mnohem lepší výkony. Nakonec je na tom ještě hůře než Kobajaši a 118 metrů znamená spíše podprůměrný skok.
     
    19
    Dalším trápícím se skokanem je šampion Rjoju Kobajaši. Jeho skoky nemají šťávu, kdeže jsou ty sezóny, kdy nebyl k poražení a blížil se k rekordům můstků. Japonec je devátý a se skokem 121,5 metru asi nepostoupí.
     
    18
    S Markusem Schiffnerem to ve vzduchu dlouho cloumalo, ale i on jako člen rakouského béčka předvedl v daných podmínkách slušný skok. Znamená to pro něj sedmé místo, těsně před kolegou Kahoferem.
     
    17
    Peter Prevc se zatím letos trápí a i když se každým skokem trochu zlepšuje, progres je opravdu pouze velmi pozvolný a krůčky hodně malinké. 126,5 metru v podání Prevce je na hranici postupu, s víc než třetí desítkou dnes počítat nemůže.
     
    16
    Dominik Peter se zařadil těsně za Kahofera na sedmou příčku. Sympatický výkon a skok dlouhý 121,5 metru.
     
    15
    Timon-Pascal Kahofer na druhý pokus už mohl předvést své umění a předvedl ho. 125,5 metrů dlouhý skok udělal jemu i jeho trenérům radost, možná by mu mohl tento výkon dnes stačit i na body.
     
    Andrew Urlaub byl diskvalifikovaný za problémy s kombinézou, příliš ho to ale mrzet nemusí, na body by stejně nedosáhl.
     
    15
    Člen rakouského béčka Timon-Pascal Kahofer si při absenci některých rakouských hvězd zkouší atmosféru světového poháru, na první dnešní skok si ale musí počkat.
     
    14
    Slovinec Tilen Bartol také nabral dobrou výšku, ale ani on v závěru letové fáze nedokázal skok natáhnout dále než na 122 metrů. Šestá pozice pro Bartola.
     
    13
    Druhý z Italů Davide Bresadola dostal zelenou úplně na poslední chvíli a dostal se za hranou hodně vysoko! Na dopadu sice klesal hodně rychle, ale 130 metrů je velmi slušným výkonem, navíc Bresadola neodepisuje tolik bodů za vítr. Třetí místo pro Itala, 0,8 bodu za Nakamurou a čtyři body za lídrem Forfangem.
     
    12
    Velké problémy ve vzduchu v podání Andreasa Wellingera, který také hledá svou formu dávno minulou. V silném německém týmu je jediným slabým článkem a kdo ví, jestli ho Stefan Horngacher pro další kolo nenahradí někým jiným. 114 metrů stačí Wellingerovi na 5. místo, k postupu mu ale asi stačit nebude.
     
    11
    Daniel-André Tande vyhrál na stejném můstku loni jediný závod, který se v Ruce nakonec doskákal. Letos to asi na podium stačit nebude, Tande ale za slušných 129,5 metru putuje na průběžné třetí místo a zřejmě míří za postupem.
     
    10
    Napodruhé už na semaforu blikla zelená a Soukup se spustil z můstku. Podmínky k němu ale nebyly moc milosrdné, nevystoupal tak vysoko a předčasně raději přistál. 104 metrů stačí jen na předposlední pozici.
     
    10
    Kanaďan Matthew Soukup už letos jednou bodoval, v minulém kole v polské Wisle. Teď si na svůj první dnešní soutěžní skok počká, vítr ho do stopy nepustil.
     
    9
    Američan Casey Larson předvedl úctyhodný výkon, což jeho trenér přivítal se širokým úsměvem ve tváři. Protivítr Larsona donesl až na 129,5 metru a to by mohl být i postup a premiérové body. Teď je Američan zatím třetí, 12 bodů za Forfangem.
     
    8
    Niko Kytösaho natahoval svůj pokus jak mohl, nakonec dosedl na svah ve vzdálenosti 113 metrů. Vítr neměl tak dobrý, jako jeho kolegové, i proto mu tento výkon stačí zatím na třetí místo.
     
    7
    První ze zámořských závodníků Andrew Urlaub se nepopasoval s podmínkami, nepovedl se mu odraz a hned za hranou ho vítr uzemnil. 88 metrů je jasné poslední místo v průběžném pořadí.
    Johann Andre Forfang
     
    6
    Johann André Forfang byl včera diskvalifikovaný, dnes by si mohl spravit chuť. V kvalifikaci byl čtvrtý, tady přeletěl Nakamuru ještě o metr a půl a 136 metrů dlouhý pokus mu vynáší poměrně jasné vedení.
     
    5
    Čtyřnásobný olympijský vítěz Simon Amman už svou ztracenou formu asi nenajde, ale skok na lyžích ho stále baví. Tady mu 113 metrů sice úsměv na tváři vykouzlilo, postup mu to ale nepřinese.
     
    4
    Japonec Naoki Nakamura naplno využil skvělých podmínek a vystřihl pokus dlouhý 134,5 metrů! Opdočet je masivní, ale postup by měl mít Nakamura zajištěn, pokud se tedy bude skákat.
     
    3
    Zelené světlo svítí, kouč dává pokyn a Insam se rozjel do stopy. Dopad nebyl moc jistý, ale délka 115 metrů mu stačí na druhé místo, bod a jednu desetinu za Jarkka Määttä.
     
    3
    Vítr dále zlobí, Ital Alex Insam byl koučem Sebastianem Colloredem odvolán z nájezdové lavičky.
     
    2
    Andreas Alamommo se snažil využít protivětru, ale v polovině letové fáze ho sfouknul boční poryv a dopadl tak jen na hranici 110 metrů.
     
    1
    Jarkko Määttä na třetí pokus vpuštěn do stopy, za vítr odečítá skoro 18 bodů a doletěl na 114 metrů. Moc spokojený dle výrazu není.
     
    Vítr je poměrně silný, ale není to ještě tak tragické jako ráno, kdy musela být zrušena skokanská část závodu sdruženářů. tam se hodnoty šplhaly až přes 7 m/s, teď je to něco kolem 5 m/s. Čeká nás asi hodně dlouhé skokanské odpoledne a kdoví, zda se vůbec budou skákat obě kola.
     
    1
    Skákat se bude z okna číslo 9, tedy o jedno vyšší než při kvalifikaci. Kouč Vätäinen ale musel odvolat svého svěřence z lavičky a Jarkko Määttä si musí na svůj pokus počkat.
     
    Závod právě začal!
     
    Kvalifikační kolo proběhlo s lehkými průtahy, ale nakonec kompletní. Skákalo se z okna č. 8 a nejdelší let předvedl Pius Paschke, který přistál na hranici 139 metrů! V pořadí ho následoval prozatímní suverén Markus Eisenbichler, třetí skončil objev sezóny Halvor Egner Granerud Hned za ním najdeme v pořadí jeho krajana Johanna André Forfanga, který tak alespoň lehce odčinil rozpačitý start do sezóny. Šestý byl ve velké formě skákající Kanaďan Boyd-Clowes, naopak skok zpackal třeba Dawis Kubacki nebo Karl Geiger, který dokonce "dolétl" jen na stometrovou hranici.
     
    Starotvní listina:

    1. Jarkko Määttä (FIN)
    2. Andreas Alamommo (FIN)
    3. Alex Insam (ITA)
    4. Naoki Nakamura (JPN)
    5. Simon Ammann (SUI)
    6. Johann André Forfang (NOR)
    7. Andrew Urlaub (USA)
    8. Niko Kytösaho (FIN)
    9. Casey Larson (USA)
    10. Matthew Soukup (CAN)
    11. Daniel-André Tande (NOR)
    12. Andreas Wellinger (GER)
    13. Davide Bresadola (ITA)
    14. Tilen Bartol (SLO)
    15. Timon-Pascal Kahofer (AUT)
    16. Dominik Peter (SUI)
    17. Peter Prevc (SLO)
    18. Markus Schiffner (AUT)
    19. Rjoju Kobajaši (JPN)
    20. Manuel Fettner (AUT)
    21. Anže Semenič (SLO)
    22. Timi Zajc (SLO)
    23. Pawel Wąsek (POL)
    24. Daiki Ito (JPN)
    25. Marius Lindvik (NOR)
    26. Antti Aalto (FIN)
    27. Clemens Leitner (AUT)
    28. Severin Freund (GER)
    29. Keiči Sato (JPN)
    30. Constantin Schmid (GER)
    31. Sander Vossan Eriksen (NOR)
    32. Žiga Jelar (SLO)
    33. Artti Aigro (EST)
    34. Gregor Deschwanden (SUI)
    35. Kamil Stoch (POL)
    36. Anders Haare (NOR)
    37. Martin Hamann (GER)
    38. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    39. Džunširo Kobajaši (JPN)
    40. Andrzej Stękała (POL)
    41. Anže Lanišek (SLO)
    42. Robert Johansson (NOR)
    43. Bor Pavlovčič (SLO)
    44. Pius Paschke (GER)
    45. Jukija Sato (JPN)
    46. Dawid Kubacki (POL)
    47. Halvor Egner Granerud (NOR)
    48. Karl Geiger (GER)
    49. Piotr Żyła (POL)
    50. Markus Eisenbichler (GER)
     
    Kromě českých skokanů nezasáhne do dnešního závodu ani Bulhar Vladimir Zografski. Oba jeho trenéři byli pozitivně testováni na Covid-19 a i Zogravski tak musel preventivně do karantény.
     
    Čerstvá zpráva. Dnes minutu před polednem dostala česká výprava zprávu, že Filip Sakala byl pozitivně testován na koronavirus a přestože všichni ostatní členové české výpravy měli negativní testy, do nedělního závodu nesmí dle pravidel nastoupit žádný český skokan. Aktuálně se řeší délka karantény a to, kdy se čeští skokané budou opět moci vrátit do závodů Světového poháru.
     
    Ranní skokanská část závodu v severské kombinaci byla v Ruce pro silný vítr zrušena. Doufejme, že stejný osud nestihne tento závod skokanů specialistů.
     
    Čeští skokané se po výbuchu ve Wisle v minulém závodě alespoň podívali do prvního kola, ani Čestmír Kožíšek ani Vojtěch Štursa a ani Viktor Polášek do toho druhého ale nepronikli. Poslednímu jmenovanému na postup chybělo 10,5 bodu, ostatním ještě mnohem víc. Uvidíme, zda to Čechům na body bude stačit tentokrát.
     
    Vládcem letošní sezóny je zatím Němec Markus Eisenbichler. Ten poměrně suverénně ovládl úvodní kolo v polské Wisle a včera si doletěl pro druhé zlato i zde v Ruce. V prvním díle finského dvojboje natáhl oba své skoky za 140 metrů, v tom prvním zaostal jen 2,5 metru za rekordem můstku. Zkrátka forma jako hrom. Jeho největšími vyzyvateli budou Poláci Piotr Żyła a Dawid Kubacki. Ti ho včera doplnili na stupních vítězů a ve Finsku skáčí ve velkém stylu. Zajímavou postavou je i včera čtvrtý Halvor Egner Granerud, jenž předvádí neskutečné veleskoky v trénincích a kvalifikacích, zatím je ale nedokáže plně předvést i v ostrých závodech. Prolomí to dnes? Nebo se proberou Japonci, kteří jsou zatím poměrně za očekáváním? A nebo bude pódium ryze německé? Parádní formu mají totiž i Pius Paschke a Karl Geiger. Nechme se překvapit. Startovní listinu určí odpolední kvalifikace.

    O stupně vítězů určitě nezabojují někteří závodníci, kteří se kvůli onemocnění Covid-19 ocitli v karanténě. V problémech je rakouský tým, dle dostupných informací tato situace postihla minimálně hvězdy Stefana Krafta a Michaela Hayböcka.
     
    1. Mico Ahonen (FIN)
    2. Jonne Vetelainen (FIN)
    3. Jarkko Määttä (FIN)
    4. Andreas Alamommo (FIN)
    5. Arttu Pohjola (FIN)
    6. Čestmír Kožíšek (CZE)
    7. Kevin Malcev (EST)
    8. Alex Insam (ITA)
    9. Marco Wörgötter (AUT)
    10. Naoki Nakamura (JPN)
    11. Simon Ammann (SUI)
    12. Johann André Forfang (NOR)
    13. Andrew Urlaub (USA)
    14. Niko Kytösaho (FIN)
    15. Sandro Hauswirth (SUI)
    16. Casey Larson (USA)
    17. Matthew Soukup (CAN)
    18. Viktor Polášek (CZE)
    19. Daniel-André Tande (NOR)
    20. Eetu Nousiainen (FIN)
    21. Vladimir Zografski (BUL)
    22. Andreas Wellinger (GER)
    23. David Haagen (AUT)
    24. Filip Sakala (CZE)
    25. Davide Bresadola (ITA)
    26. Tilen Bartol (SLO)
    27. Timon-Pascal Kahofer (AUT)
    28. Vojtěch Štursa (CZE)
    29. Dominik Peter (SUI)
    30. Peter Prevc (SLO)
    31. Markus Schiffner (AUT)
    32. Rjoju Kobajaši (JPN)
    33. Manuel Fettner (AUT)
    34. Anže Semenič (SLO)
    35. Timi Zajc (SLO)
    36. Pawel Wąsek (POL)
    37. Daiki Ito (JPN)
    38. Marius Lindvik (NOR)
    39. Antti Aalto (FIN)
    40. Clemens Leitner (AUT)
    41. Severin Freund (GER)
    42. Keiči Sato (JPN)
    43. Constantin Schmid (GER)
    44. Sander Vossan Eriksen (NOR)
    45. Žiga Jelar (SLO)
    46. Artti Aigro (EST)
    47. Gregor Deschwanden (SUI)
    48. Kamil Stoch (POL)
    49. Anders Haare (NOR)
    50. Martin Hamann (GER)
    51. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    52. Džunširo Kobajaši (JPN)
    53. Andrzej Stękała (POL)
    54. Klemens Murańka (POL)
    55. Anže Lanišek (SLO)
    56. Robert Johansson (NOR)
    57. Bor Pavlovčič (SLO)
    58. Pius Paschke (GER)
    59. Jukija Sato (JPN)
    60. Dawid Kubacki (POL)
    61. Halvor Egner Granerud (NOR)
    62. Karl Geiger (GER)
    63. Piotr Żyła (POL)
    64. Markus Eisenbichler (GER)
     
    Vítejte naposledy ve finském Kuusamu, sportovním středisku jménem Ruka. Na zdejších můstcích proběhne po velmi nahuštěném víkendu plném klasického lyžování poslední klání. Tečku napíšou skokané na lyžích, kteří se utkají o třetí stupně vítězů v letošní sezóně.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 15:30.

    Adam Kodet

    Konečné pořadí
    1. Halvor Egner Granerud (NOR) 282,0 b
    2. Markus Eisenbichler (GER) 272,1 b
    3. Dawid Kubacki (POL) 265,6 b
    4. Jukija Sato (JPN) 260,3 b
    5. Johann André Forfang (NOR) 255,8 b
    6. Robert Johansson (NOR) 249,9 b
    7. Kamil Stoch (POL) 246,5 b
    8. Karl Geiger (GER) 242,5 b
    9. Severin Freund (GER) 229,0 b
    10. Anže Lanišek (SLO) 228,4 b
    11. Markus Schiffner (AUT) 227,8 b
    12. Constantin Schmid (GER) 220,7 b
    13. Žiga Jelar (SLO) 220,6 b
    14. Daniel-André Tande (NOR) 216,9
    15. Rjoju Kobajaši (JPN) 214,5 b
    16. Naoki Nakamura (JPN) 213,3 b
    17. Bor Pavlovčič (SLO) 212,7 b
    18. Peter Prevc (SLO) 206,8 b
    19. Clemens Leitner (AUT) 203,5 b
    20. Gregor Deschwanden (SUI) 202,4 b
    21. Pius Paschke (GER) 202,3 b
    22. Timon-Pascal Kaho,er (AUT) 201,9 b
    23. Piotr Żyła (POL) 198,2 b
    23. Davide Bresadola (ITA) 198,2 b
    25. Pawel Wąsek (POL) 197,3 b
    26. Dominik Peter (SUI) 193,4 b
    27. Džunširo Kobajaši (JPN) 191,4 b
    28. Casey Larson (USA) 184,7 b
    29. Daiki Ito (JPN) 168,7 b
    30. Artti Aigro (EST) 165,7 b

    Startovní listina 2. kola
    1. Gregor Deschwanden (SUI)
    2. Dominik Peter (SUI)
    3. Daiki Ito (JPN)
    4. Piotr Żyła (POL)
    5. Rjoju Kobajaši (JPN)
    6. Timon-Pascal Kahofer (AUT)
    7. Pawel Wąsek (POL)
    8. Markus Schiffner (AUT)
    9. Džunširo Kobajaši (JPN)
    10. Casey Larson (USA)
    11. Constantin Schmid (GER)
    12. Peter Prevc (SLO)
    13. Severin Freund (GER)
    14. Clemens Leitner (AUT)
    15. Žiga Jelar (SLO)
    16. Bor Pavlovčič (SLO)
    17. Daniel-André Tande (NOR)
    18. Jukija Sato (JPN)
    19. Pius Paschke (GER)
    20. Davide Bresadola (ITA)
    21. Naoki Nakamura (JPN)
    22. Kamil Stoch (POL)
    23. Johann André Forfang (NOR)
    24. Dawid Kubacki (POL)
    25. Artti Aigro (EST)
    26. Karl Geiger (GER)
    27. Halvor Egner Granerud (NOR)
    28. Anže Lanišek (SLO)
    29. Robert Johansson (NOR)
    30. Markus Eisenbichler (GER)

    Startovní listina
    1. Jarkko Määttä (FIN)
    2. Andreas Alamommo (FIN)
    3. Alex Insam (ITA)
    4. Naoki Nakamura (JPN)
    5. Simon Ammann (SUI)
    6. Johann André Forfang (NOR)
    7. Andrew Urlaub (USA)
    8. Niko Kytösaho (FIN)
    9. Casey Larson (USA)
    10. Matthew Soukup (CAN)
    11. Daniel-André Tande (NOR)
    12. Andreas Wellinger (GER)
    13. Davide Bresadola (ITA)
    14. Tilen Bartol (SLO)
    15. Timon-Pascal Kahofer (AUT)
    16. Dominik Peter (SUI)
    17. Peter Prevc (SLO)
    18. Markus Schiffner (AUT)
    19. Rjoju Kobajaši (JPN)
    20. Manuel Fettner (AUT)
    21. Anže Semenič (SLO)
    22. Timi Zajc (SLO)
    23. Pawel Wąsek (POL)
    24. Daiki Ito (JPN)
    25. Marius Lindvik (NOR)
    26. Antti Aalto (FIN)
    27. Clemens Leitner (AUT)
    28. Severin Freund (GER)
    29. Keiči Sato (JPN)
    30. Constantin Schmid (GER)
    31. Sander Vossan Eriksen (NOR)
    32. Žiga Jelar (SLO)
    33. Artti Aigro (EST)
    34. Gregor Deschwanden (SUI)
    35. Kamil Stoch (POL)
    36. Anders Haare (NOR)
    37. Martin Hamann (GER)
    38. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN)
    39. Džunširo Kobajaši (JPN)
    40. Andrzej Stękała (POL)
    41. Anže Lanišek (SLO)
    42. Robert Johansson (NOR)
    43. Bor Pavlovčič (SLO)
    44. Pius Paschke (GER)
    45. Jukija Sato (JPN)
    46. Dawid Kubacki (POL)
    47. Halvor Egner Granerud (NOR)
    48. Karl Geiger (GER)
    49. Piotr Żyła (POL)
    50. Markus Eisenbichler (GER)

    Průběžné pořadí SP po 2 závodech
    1. Markus Eisenbichler (GER) 200 b
    2. Piotr Żyła (POL) 125 b
    3. Karl Geiger (GER) 109 b
    4. Halvor Egner Granerud (NOR) 100 b
    5. Dawid Kubacki (POL) 84 b
    6. Jukija Sato (JPN) 81 b
    7. Daniel Huber (AUT) 60 b
    8. Pius Paschke (GER) 54 b
    9. Bor Pavlovčič (SLO) 47 b
    10. Anže Lanišek (SLO) 40 b
    11. Robert Johansson (NOR) 40 b
    12. Klemens Murańka (POL) 38 b
    13. Andrzej Stękała (POL) 36 b
    14. Philipp Aschenwald (AUT) 32 b
    15. Džunširo Kobajaši (JPN) 30 b
    16. MacKenzie Boyd-Clowes (CAN) 29 b
    17. Martin Hamann (GER) 29 b
    18. Anders Haare (NOR) 28 b
    19. Michael Hayböck (AUT) 26 b
    20. Kamil Stoch (POL) 26 b
    21. Gregor Deschwanden (SUI) 23 b
    22. Artti Aigro (EST) 23 b
    23. Sander Vossan Eriksen (NOR) 20 b
    24. Žiga Jelar (SLO) 20 b
    25. Constantin Schmid (GER) 15 b
    26. Keiči Sato (JPN) 14 b
    27. Severin Freund (GER) 14 b
    28. Clemens Leitner (AUT) 12 b
    29. Maciej Kot (POL) 11 b
    30. Marius Lindvik (NOR) 11 b
    bahis siteleri