Jihlava – Vyšehrad 1:1 (kon.)
konec
FC Vysočina Jihlava
1:1 (1:0)
FC Slavoj Vyšehrad
Pátek 05.03.2021, 14:00 • Stadion v Jiráskově ulici, Jihlava • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA • 13. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Krásné páteční odpoledne z krajského města kraje Vysočina! Jarní část FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY se rozbíhá předehrávkou 13. kola a Jihlava přivítá na svém stadionu Vyšehrad, jehož jméno v poslední době létalo mediálním éterem, avšak nikoliv v dobrém světle.

    Do jarní části sezóny jdou oba celky z přípravy, kterou měl Vyšehrad zápasově bohatší. Jihlava musela hned tři souboje – lidově řečeno – odpískat a papírově tak vstupuje do prvního kola po pauze méně rozehraná. Stále však bude v pátečním odpoledni favoritem. Zápas začíná ve 14:00, příjemnou zábavu!
     
    FC SLAVOJ VYŠEHRAD
    14. místo, 4 body, skóre 6:27, bilance 1-1-10

    Vyšehrad bude na jaře čekat jasná mise, a to zachránit příslušnost ve druhé lize i na příští ročník. Pomohla mu k tomu výhra v posledním podzimním kole, když na svém stadionu otočil zápas s taktéž trápícím se Blanskem a nakonec slavil tři body po výhře 2:1. V přípravné fázi odehráli rovnou sedm zápasů, ve kterých vyzvali i béčka slavnějších pražských soupeřů. Celková bilance činí 1-1-5, jediná výhra přišla proti rezervě Sparty (2:1), remíza pak na hřišti Líšně, kde sice Slavoj dvakrát vedl, ale nakonec z toho byl výsledek 2:2.
     
    FC VYSOČINA JIHLAVA
    10. místo, 15 bodů, skóre 20:20, bilance 4-3-5

    Jihlava má pořádnou ofenzivu a nastřílela už 20 branek, což je druhý největší počet ligy. Jenže také 20 dostala, a to moc slavné není. Navíc přišla o kreativního Tomáše Smejkala, kterého si vybral Jablonec. Doplnění kádru přišlo tak opět z velmi mladých zdrojů a na Vysočinu zamířila hned čtveřice mladých hráčů. Přáteláků odehráli domácí šest a bilance se rozdělila rovným dílem, dvě porážky, dvě remízy a dvě výhry. Poslední přátelák sehrála Jihlava doma s Duklou a zremizovala 2:2.
     
    -5
    Úvodní sestavy:

    FC Vysočina Jihlava: Číž – Křišťál, Štefánek, T. Vlček, Horák – Červ, Lacko – Ritter, Ševčík, Selnar – Klobása.
    Náhradníci: Jágrik – Vedral, Peřina, Shudeiwa, Chocholatý, Patrák, Arroyo.

    FC Slavoj Vyšehrad: Babka – Stropek, Egert, Košút, Schneider – Šandera, Kulig – Hezoučký, D. Procházka, M. Černý – Králíček.
    Náhradníci: Kafka – Burda, Vandas, Vaněk, Hampl, Jakab, Zaradny.

    Rozhodčí: Cieslar – Mikeska, Bureš.
     
    -4
    Přeji vám krásné, ačkoliv v Jihlavě chladné, páteční odpoledne! Za pár minutek sudí Cieslar vyvede 22 hráčů na hřiště, které je v relativně dobrém stavu a Jihlava na něj vstupuje v roli jasného favorita. Vyšehrad však nechce dát nic zadarmo, necháme se tak překvapit, jaký bude mít souboj průběh.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop má v chladném odpoledni domácí tým, hrající ve slušivých žlutých dresech. Ihned zakládá kombinaci nakrátko a snaží se dostat na útočnou polovinu.
     
    1
    Tomáš Košút zblokoval nahrávku po lajně a šel do kontru, který museli hasit hned dva obránci Vysočiny. To se jim nakonec povedlo, ale hosté budou mít první roh v tomto zápase.
     
    2
    A hned to byl závar, kdy se Egert tlačil ve skluzu k míči na malém vápně, před ním však dobře stál Štefánek a zahrál na další roh pro Vyšehrad!
     
    3
    Překopávaná na levé straně toho moc pro hosty nepřinesla, Horák si dobře vykryl Procházku a odkopem zapojuje do hry i brankáře Babku na straně Vyšehradu.
     
    4
    Klobása po rozehrávce vhazování ihned dlouhým pasem po zemi na protější křídlo otevřel obranu Vyšehradu, Křišťál od něj míč převzal a chystal se na průnik do vápna, máme tu však další roh, tentokrát ale pro Jihlavu.
     
    4
    Klobása šel do vzdušného souboje v šestnáctce s brankářem Babkou, kterému dal jakousi modifikovanou verzi stoličky. Rozhodčí Cieslar sice chvíli čekal, ale následně píská faul domácímu střelci.
     
    5
    Po faulu u lajny před tribunami měl Vyšehrad trestňák a rozehrál ho nejprve nakrátko, následně však přišel oblouček za obranu na Králíčka. Jeho zakončení hlavou ale bylo slabé a Číž bez problémů bere do teplých.
     
    6
    Červ měl před sebou hodně prostoru a chtěl jej využít, jenže jej někde na 25 metrech od kasy Pražanů zboural Kulig. I Jihlava tak zahraje přímák, konkrétně Selnar.
     
    7
    Selnar točil centr na zadní tyč, kde byl ale nejlépe postaven Babka a nedovolil nikomu z útočníků za ním zabíhajícím, aby mohl hrát dále.
     
    8
    Procházka byl na míčí dříve než Klobása, který se jej snažil zastavit. Náběh ale zachytil pozdě a přichází další faul, těch je v úvodu utkání mnoho.
     
    9
    Křišťál byl pod tlakem dvou hráčů Vyšehradu a z otočky poslal odkopem míč opět na vhazování pro hosty. Ti působí v úvodních minutách mnohem živěji a hra se odehrává spíše na jejich útočné půlce.
     
    10
    Jihlava po rozehrávce faulu stáhla svoji kombinaci směrem k vlastní brance a chystá si prostor na centry po křídlech, kde disponuje velmi dobrou kvalitou po stránce rychlosti.
     
    11
    První pokus nevyšel, Klobása se nabízel z osy na pravé křídlo, ale tam jej dobře dostoupil Košút. Oproti očekávání domácí střídačky z toho nebyl faul, hra tak jede dále.
     
    12
    Po rychlé výměně pozic na levém křídle následovala přihrávka do vápna na Ševčíka, jehož otočka jej ale vystavila do těžké pozice. I tak se ale jednalo o střelu na kasu a Babka musel vyrazit na roh!
     
    13
    Z rohového kopu se ale neurodilo a hosté rychle letěli na druhou stranu, kde si dle vlastního názoru došli pro roh, karvinský rozhodčí Cieslar však nařizuje jenom odkop od branky Vysočiny.
     
    15
    Ševčík převzal na levém křídle přihrávku a poslal do šestnáctky centr na protější tyč, kde zavíral prostor Křišťál. V pádu ale nedokázal domácí hráč přesně zacílit mezi tři tyče a trefil jenom reklamní bannery za brankou!
     
    17
    Lacko šel u lajny do skluzu proti Stropkovi a čistým zákrokem odpravil míč na vhazování. Vysočina však možnosti rychlé rozehrávky nevyužila, ba co více, o pár chvil později přišla ztráta.
     
    19
    Domácí zvýšili aktivitu, mnohem častěji napadají rozehrávku Slavoje u jejich vlastní branky a těm to činí velké problémy. V posledních minutách začínají mít Jihlavští znatelnou převahu.
     
    20
    Penalta pro Jihlavu! Ševčíkovi se otevřel v šestnáctce prostor a Košút do něj nalétl zboku, rozhodčí Cieslar neváhal ani vteřinu a ukázal na puntík!
     
    22
    Jihlava právě vstřelila branku!
    Na penaltu šel i faulovaný, a to MICHAL ŠEVČÍK! Penaltu kopl ideálně, zamířil přesně k pravé tyči, kam sice Babka skákal, ale na míč umístěný do vrchní části branky už nedosáhl – 1:0!
     
    23
    Selnar přeskočil ve vzdušném souboji Stropka, jenže si pomohl faulem, což znamená přerušení hry a nutnost předat míč hostujícímu týmu.
     
    25
    Vyšehrad zahrával vybojovaný rohový kop na malé vápno, kde se opět míč domácím nebezpečně motal, nakonec se ale před Procházku o krok dostal Ritter a odkopem dostal hrací předmět mimo nebezpečnou zónu.
     
    26
    Ševčík přetočil hru na pravou stranu, kde si dlouhou kličkou obešel obránce Křišťál a pokračoval v kombinaci dále. Vysočina hraje rychle od nohy, první centr do šestnáctky ale odvrací hosté na aut.
     
    28
    Vlček se dostal před sprintujícího Procházku a dokázal jej čistým způsobem zbavit míče. Číž se tak po dlouhé době polaská s balonem a bude provádět od vlastní branky odkop.
     
    29
    Horák chtěl vytáhnout hru opět dopředu, na útočnou půlku Jihlavy, jenže dal nepřesný centr, který sbírá bez problémů Šandera.
     
    30
    Vlček šel do souboje jako na saních a sundal Černého na půlící čáře. Přichází tak první žlutá karta v dnešním souboji a Vyšehrad může pokračovat ve hře dopředu.
     
    31
    Černý byl na půlce pod tlakem hned dvou obránců Jihlavy, proto musel hrát zpátky na gólmana.
     
    32
    Štefánek nedovoleně zastavil pronikajícího hráče okolo něj, přichází tak další přímák Slavoje, který rozehraje Šandera. Na přímou střelu to nevypadá, je to zhruba z 25 metrů, navíc z úhlu.
     
    33
    Jenže Stropek si pomohl ve vzduchu k míči loktem a po krátkém ošetření Horáka budou domácí rozehrávat. K vidění je zatím velmi soubojový a bojovný fotbal.
     
    34
    Selner šel po levé straně do brejku, nakonec však hru stáhl a dal prostor Červovi, který za něj zabíhal. Domácí záložník ale míč ukopl, přesto bude Vysočina hrát vepředu i nadále, neboť si došla pro roh.
     
    35
    Zahrávaný míč na bližší tyč propadl až do malého vápna, kde si nabíhal Křišťál, ale zblízka trefil jenom blokujícího obránce Vyšehradu! Tlak Jihlavy ještě posléze pokračoval, hosté to již ubránili.
     
    37
    Košút si udělal prostor ke střele, kterou ještě hlavou přizvedl Křišťál. K ohrožení branky by ale stejně nedošlo, nicméně hosté mají takto rohový kop.
     
    38
    Ritter vytlačil Egerta až na obrannou půlku Slavoje, navíc donutil hostujícího beka odehrát míč za postranní čáru. Jihlava tak má další vhazování.
     
    39
    Co vypadalo jako zdánlivě jasný zákrok Babky, se změnilo v komplikaci, neboť došlo k nedorozumění a Králíček ještě před gólmanem hostí míč zahrával. Takto vznikl prostor pro Klobásu ke střele, měl ale příliš málo času na to, aby nějakým způsobem pokořil Babku!
     
    40
    Do Vlčka při hlavičce zezadu naskočil hostující kapitán Černý, rozhodčí sice chvilku ještě dal prostor hře plynout, k přestupku se ale pak vrátil a přerušil.
     
    42
    Klobása chtěl udělat kličku na střed proti Egertovi, který mu ale podrazil stojnou nohu. Pro Jihlavu se nabízí další standardka z velmi podobné pozice, jako tomu bylo zhruba před 20 minutami.
     
    43
    Na hlavičku se nabídl Vlček, který v záklonu i zakončoval, Babka musel padající míč pod břevno vytáhnout nad kasu!
     
    44
    Rohový kop se domácím ale nepovedl a nedokázali nějakým způsobem ohrozit branku Vyšehradu, Babka se tak rychle tlačí do rozehrávky.
     
    44
    Držení míče ale hostům skončilo po pár sekundách. Králíček trefil Červa kopačkou do hlavy v souboji, i když byl Červ v lehkém předklonu. Zpětně přichází udělení žluté karty pro hostujícího hráče.
     
    45
    Nastavovat se bude ještě 60 sekund.
     
    45+1
    Jeden z posledních útoků poločasu hostům nevyšel, Stropek se nedostal ani do přihrávky pod sebe a Číž provede poslední odkop v této půli.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Po první půli je spokojenější Jihlava, která se ve 22. minutě ujmula vedení po penaltě proměněné Michalem Ševčíkem, jehož v souboji před desítkou fauloval obránce Košút. Aktivnější je domácí celek, který měl i další zajímavé herní situace, ale další branku již přidat nedokázal. Hosté sice měli velmi nadějný úvod, kdy Jihlavu dokázali přehrávat, následně se jim již ale tolik nedařilo a Číž neměl vyloženě těžkou práci.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Slavoj Vyšehrad: ze hřiště odchází Tomáš Egert, přichází Konrad Zaradny.
     
    46
    Milan Králíček dohrál po necelé minutě druhé půle! Za nešikovný faul ve vzdušném souboji kasíruje ihned druhou žlutou a Vyšehrad jde do deseti hráčů!
     
    47
    Vyšehrad tak hraje v desíti, což je pro jeho plány velká komplikace. Jihlava má rozehrávku a nikam nespěchá, snaží se obranu Vyšehradu rozhýbat a hledat cestu dopředu.
     
    48
    Schneider se tlačil mezi dva hráče na levém křídle v průniku, byl zastaven na hranici pravidel. Rozhodčí ale nechává hru plynout dál a je z toho vhazování pro Vyšehrad prakticky na stejném místě.
     
    50
    Stropek čekal na přihrávku spoluhráčům, nikdo se mu ale nenabídl, a tak musel stahovat hru zpátky k brance Babky, který je dnes nejmladším hráčem Vyšehradu.
     
    51
    Jihlava ale dokázala na půlce získat míč a nadále s ním trpělivě hraje. Lacko se průnikovou přihrávku pokusil vyzvat Klobásu, který ale jenom ťuknul na rozběhnutého Selnara. Jeho zakončení po zemi vyráží Babka na roh.
     
    52
    Další rohový kop přichází hned záhy, Klobásova střela z oblasti penalty byla sražena vedle pravé tyče.
     
    53
    Zaradny nešťastně trefil do zad Štefánka, který zůstal ležet na trávníku a míří k němu lékařská pomoc. Nejedná se naštěstí o vyražený dech, i tak je ale vidět, že to byl bolestivý zásah.
     
    55
    Lacko šel šlapákem proti Schneiderovi, který stihl ještě v poslední chvíli uskočit. Rozhodčí ale i tak píská faul a domácí záložník může být rád, že je stále bez karty.
     
    56
    Vyšehrad je však i v desíti nebezpečný. Po levém křídle sprintoval Schneider, cestu mu před šestnáctkou zatarasil Křišťál a odesílá míč do zámezí.
     
    57
    Ševčík využil nepovedeného křížení záložníků šemíků a míč se ocitl rázem na jeho kopačkách. Proto ihned pasem za obranu vyslal dopředu Klobásu, který sice hrábl, Košút byl ale na balonu dříve a do úniku jihlavského hroťáka nepustil!
     
    59
    Košút si při obranném zákroku míčem fakticky nafackoval a dal prostor Klobásovi, který z pravé strany poslal parádní centr po zemi zcela volnému Ševčíkovi. Střelec první branky ale v tutovce promáchl!
     
    60
    Hosté se ale snaží jít za srovnáním. Zejména levá strana dělá domácí obraně problémy, po odvážném průniku Schneidera přišlo zablokování jeho nákopu na roh.
     
    61
    Jihlava jej však odvrátila a snaží se dostat hru alespoň přes půlku, což se jí v prvním vhazování nepovedlo.
     
    62
    Na pravém křídle se potkali hned tři hráči Vysočiny, kteří ve zmatku o míč přišli a hosté se snažili opět kontrovat – jak jinak – přes levou stranu. Ritter se ale dobře vrátil a nepustil Zaradného dále.
     
    64
    Ševčík se otočil po přijmutí těžké přihrávky a dával centr prakticky z nulového úhlu do vápna do prostoru, kde si nabíhal Křišťál. V pohybu dále však nepokračoval, i tak má ale Vysočina roh.
     
    65
    Dva rychlé výpady, po jednom na každé straně. Ani v jednom ale nedošlo k ohrožení branky, zatímco na straně domácích si nezpracoval přihrávku ideálně Procházka, na té druhé Ševčíkovu střelu zastavil Stropek.
     
    67
    Střídání v týmu FC Slavoj Vyšehrad: ze hřiště odchází Daniel Procházka, přichází Pavel Vandas.
    Střídání v týmu FC Slavoj Vyšehrad: ze hřiště odchází Samuel Kulig, přichází Josef Jakab.
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava: ze hřiště odchází Jakub Selnar, přichází Vojtěch Patrák.
     
    68
    Obrana Jihlavy je velmi otevřená a hostům vůbec nevadí, že jich je o jednoho méně. Zaradny ukázal podél lajny velmi solidní rychlost, Vedral jej ale dokázal zastavit.
     
    70
    Ritter dal nepřesnou přihrávku a hosté opět valí do dalšího útoku. Do hry se zapojil Hezoučký, jehož následná přihrávka na osu ale byla nepřesná a Jihlava dostává hru až k brance Babky.
     
    71
    Číž bere nepovedený centr do teplých a rozehrává na levou stranu, kde Jihlavští podnikají další útok.
     
    71
    Zakončení měl na starosti Ritter, klička na hranici vápna však byla již nadbytečná a ke střele tak ani nedošlo, neboť dobře zasáhl Černý.
     
    72
    Klobása se tlačil k přihrávce na malé vápno, o pár sekund dříve tam byl ale Babka a zdálo se, že je vše v pohodě. Hostující brankář ale míč neudržel a propadl mu za záda, Klobása byl však již v takové pozici, že hrát dále nedokázal.
     
    73
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava: ze hřiště odchází Michal Ševčík, přichází Luis Arroyo.
     
    74
    Arroyo se ihned po střídání zapojil do hry a v brejku chtěl poslat střelu zpoza šestnáctky, jenže nastřelil jenom bránícího Stropka. Přitom stačilo dát pod sebe na levé křídlo, kde měl zcela volný prostor Klobása.
     
    75
    Centr od Rittera na Klobásu dobře pokryl Košút a poslal dlouhý nákop dopředu na Zaradného. Ten sice daleko nedošel, vybojoval pro vyšehradské barvy ale vhazování.
     
    76
    Hezoučký měl dobrou rychlost a Lacko jej musel zatáhnout zezadu, přichází tak logicky odpískaný faul. Šandera bude zahrávat přímák ze slušné pozice.
     
    77
    Zahrával jej opět na zadní tyč, kde se do hlavičky tlačil Vandas, v tísni ale zamířil mimo tři tyče.
     
    78
    I přesto, že hraje Jihlava hraje přesilovku, poznat to prakticky není. Šemíci hrají velmi dobře a dokáží několikrát domácí nepříjemně zatlačit. Tentokrát se však budou bránit oni, a to rohovému kopu.
     
    79
    Smluvený signál zakončoval Arroyo střelou z 18 metrů, pokus mu ale vůbec nesedl a skončil někde v osmé řadě té největší tribuny, kterou v Jihlavě mají.
     
    80
    Křišťálovi se nabídl míč po Arroyově přihrávce a vypadalo to na ideální centr Klobásovi křížem na protější straně. Jenže Křišťál si dal s centrem na čas a zahrál jej až v momentě, kdy měl Babka přehled o pohybu domácího útočníka. Proto i míč zachytil.
     
    83
    Snažení Slavoje přerušuje faul Šandery na půlce. Jihlava zatím směřuje ke třem bodům, herně to ale vypadá, že se k bodům spíše protrápí.
     
    84
    Po neúspěšném útoku musel Jakab zatáhnout za brzdu a přizastavil rozběhnutého Patráka. Domácí hrají však závěr zápasu takticky dobře.
     
    85
    Další čas naspoří poté, co byl pro ně nařízen rohový kop. K rozehrávce se Vysočina příliš nemá.
     
    85
    Ritter si udělal prostor a prostřelil obranný blok, Babka reagoval v poslední chvíli, musel jít na zem a vyrazil míč na roh!
     
    86
    Obrana hostí je již v této fázi utkání hodně otevřená a Arroyo šel po pravém křídle s žádným obráncem okolo sebe, centr se mu ale nepovedl a Babka zasahuje.
     
    87
    Střídání v týmu FC Vysočina Jihlava: ze hřiště odchází Stanislav Klobása, přichází Fares Shudeiwa.
     
    88
    Penalta i pro Vyšehrad! Arroyo nezachytil náběh pronikajícího Černého, podrazil ho prakticky stejně, jako Košút při první penaltě a i tentokrát rozhodčí ukazuje na puntík!
     
    89
    Vyšehrad právě vstřelil branku!
    PAVEL VANDAS těžký moment ustál, pustil míč prudkou střelou doprostřed branky a v samotném závěru tak Vyšehrad srovnává – 1:1!
     
    90
    Domácí se snažili následně velmi rychle reagovat, centr na Křišťála za obranu byl ale příliš dlouhý a Babka s odkopem od branky rozhodně nespěchá.
     
    90+1
    Ještě to budou tři nastavené minuty v závěru zápasu!
     
    90+1
    Arroya došlápl u střídačky hostí Vandas, domácí rychle rozehrávají, tlačí je totiž čas.
     
    90+2
    Červ dával centr do vápna, ani jeden ze dvou hráčů ve vzduchu ale nedokázali míč zahrát. Enormní tlak Vysočiny ale pokračuje.
     
    90+3
    Jihlava dosáhla druhé branky v samotném závěru! Křišťál dal parádní centr do vápna, kde si na něj naskočil Patrák a poslal jej do branky. Radost ale po pěti sekundách ukončil rozhodčí, který píská útočný faul domácím!
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    V závěru ještě došlo na menší strkanici, do které se pustil Hezoučký s Patrákem, zůstalo však spíše jenom u (H)hezoučkých slov, které neskončily ničím zásadním. Vyšehrad nakonec slaví cenný zisk jednoho bodu, i když ve druhé půli měl zásadní problém. Po půlminutě hry totiž dostal druhou žlutou kartu Milan Králíček a musel se pakovat ze hřiště. I v deseti však hosté předvedli solidní výkon, což se o domácím týmu tak úplně říci nedá. Vysočina nedokázala vyjma samotného závěru zmáčknout svého soupeře a přidat pojišťovací branku, Vyšehrad naopak i nadále hrál dopředu. Nakonec se dočkal i kýženého srovnání v 89. minutě po penaltovém faulu na Černého, následnou desítku proměnil Pavel Vandas. Ačkoliv v závěru nastavení dal druhou branku Jihlavy Patrák, kvůli útočnému faulu uznána nebyla, a tak je výsledek na Vysočině 1:1!
     
    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 9:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 18:16.
     
    Pohledem na statistiky se s vámi z chladné Jihlavy loučím a přeji vám hezký zbytek pracovního týdne a klidný víkend. (16:37:57)

    Tomáš Kalas

    Branky: 22. Ševčík (pen.) – 89. Vandas (pen.)

    Karty:   30. T. Vlček (JIH) – 44. Králíček (VYS)   46. Králíček (VYS)


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 9:3. Střely mimo: 7:1. Rohy: 18:16.
    FC Vysočina Jihlava: Číž – Křišťál, Vedral, T. Vlček, Horák – Červ, Lacko – Ritter, Ševčík (73. Arroyo), Selnar (67. Patrák) – Klobása (87. Shudeiwa).
    Náhradníci: Jágrik – Peřina, Shudeiwa, Chocholatý, Patrák, Arroyo.

    FC Slavoj Vyšehrad: Babka – Stropek, Egert (46. Zaradny), Košút, Schneider – Šandera, Kulig (67. Jakab) – Hezoučký, D. Procházka (67. Vandas), M. Černý – Králíček.
    Náhradníci: Kafka – Burda, Vandas, Vaněk, Hampl, Jakab, Zaradny.

    Rozhodčí: Cieslar – Mikeska, Bureš
    bahis siteleri