SP - stíhačka žen, 30 km volně, Engadin Vítěz: H. Wengová (NOR) (kon.) | SP - stíhačka mužů, 50 km volně, Engadin Vítěz: S. H. Krüger (NOR) (kon.)
konec
SP - stíhačka žen, 30 km volně, Engadin

Vítěz: H. Wengová (NOR)

Neděle 14.03.2021, 08:20Běh na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 08:15.
     
    Světový pohár v klasickém lyžování pokračuje v neděli svými vůbec posledními závody v této sezoně. Ve švýcarském Engadinu se bude brzy ráno konat stíhací závod na 30 kilometrů žen, který bude vycházet z výsledků sobotního závodu na 10 kilometrů s hromadným startem.
     
    Předposlední ženský běžecký závod na 10 kilometrů klasicky se stal kořistí Rusky Julije Stupakové, která se prakticky od úvodních metrů pohybovala na čele startovního pole a na posledním mezičasu, tedy 1500 metrů před cílem, si vytvořila rozhodující náskok na druhou Heidi Wengovou. Norka naopak na stejné metě urvala Ebbu Anderssonovou a rozhodla tak o její třetí pozici.
     
    Pořadí závodu na 10 kilometrů a startovní listina stíhačky
    1. Julija Stupaková (RUS) 25:15,3
    2. Heidi Wengová (NOR) +7,1
    3. Ebba Anderssonová (SWE) +8,5
    4. Laura Gimmlerová (GER) +16,4
    5. Jessie Digginsová (USA) +20,7
    6. Katharina Hennigová (GER) +28,2
    7. Helene Marie Fossesholmová (NOR) +29,7
    8. Emma Ribomová (SWE) +31,9
    9. Tatjana Sorinová (RUS) +36,4
    10. Victoria Carlová (GER) +42,4
    11. Anamarija Lampičová (SLO) +43,6
    12. Hailey Swirbulová (USA) +49,1
    13. Tiril Udnes Wengová (NOR) +50,7
    14. Rosie Brennanová (USA) +58,0
    15. Lotta Udnes Wengová (NOR) +1:08,8
    16. Pia Finková (GER) +1:08,9
    17. Teresa Stadloberová (AUT) +1:09,5
    18. Anne Kjersti Kalvåová (NOR) +1:09,5
    19. Nadine Fähndrichová (SUI) +1:10,3
    20. Anna Comarellaová (ITA) +1:10,6
    21. Jonna Sundlingová (SWE) +1:10,7
    22. Laura Mononenová (FIN) +1:11,6
    23. Dahria Beattyová (CAN) +1:15,9
    24. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:18,5
    25. Natalja Něprjajevová (RUS) +1:21,9
    26. Johanna Hagströmová (SWE) +1:22,5
    27. Kateřina Razýmová (CZE) +1:25,6
    28. Johanna Matintalová (FIN) +1:27,2
    29. Delphine Claudelová (FRA) +1:33,3
    30. Linn Svahnová (SWE) +1:33,7
    ...
    42. Petra Nováková (CZE) +2:03,0
    53. Kateřina Janatová (CZE) +2:44,5
     
    Závod odstartoval.
     
    Julija Stupaková vyrazila do závodu z prvního místa, těsně následována Heidi Wengovou a Ebbou Anderssonovou.
     
    Do čelní skupinky se dotáhly také Laura Gimmlerová a Jessie Digginsová. V popředí se tak jede v pětici. Následuje tříčlenná skupinka s Hennigovou, Fossesholmovou a Ribomovou.
     
    Na třicetikilometrové trati v Engadinu schází oficiální mezičasy, jediný je veden na metě 20. kilometrů. Do té doby se pravděpodobně nedozvíme, jak jsou na tom české závodnice.
     
    Na prvních kilometrech se nedá očekávat, že by se z čelní skupiny někdo pokusil utrhnout do úniku. Naopak, je více než pravděpodobné, že by se pole mohlo trochu sjet.
     
    Tempo čelní skupiny nyní diktuje Norka Wengová před Ebbou Anderssonovou. Závodnice mají za sebou zhruba tři kilometry.
     
    Wengová se do toho opřela a vůbec své sokyně nešetří. Náskok vedoucí skupinky na první stíhací smečku činí v tuto chvíli kolem 30 vteřin podle oficiální grafiky. A vskutku, zatímco zhruba před kilometrem to vypadalo na sjetí dvou skupin dohromady, náročnější stoupání využila Wengová k navýšení vedení vedoucí skupiny. Ale půl minuty se mi přesto zdá až příliš.
     
    Registrujeme prvního odpadlíka z vedoucí skupiny. Ze hry by měla být Němka Gimmlerová, která neustála tempo Wengové. Norku nyní na čele střídá Digginsová.
     
    Ano, předchozí odhad grafiky byl mylný. Nyní ukazuje náskok vedoucí skupiny před šestičlennou stíhací smečkou ve výši 20 vteřin. A to by rozhodně odpovídalo mnohem více.
     
    Za vedoucí skupinou se snaží vydat Fossesholmová, která se urvala od stíhací skupiny a bere to ryze jen na sebe. Odvážný krok, který ovšem Norku bude stát spoustu sil. A bez jistého výsledku.
     
    7km
    Do cíle zbývá 23 kilometrů. Na čele stále pospolu běží Wengová, Stupaková, Anderssonová a Digginsová.
     
    Stupaková zatím takticky vlaje na chvostu čelní skupiny, netlačí se do popředí, nechce diktovat tempo a šetří síly.
     
    Fossesholmová, která se statečně bije s tratí osamocená, ztrácí na vedoucí skupiny zhruba 20 sekund. Na pátém místě má zároveň výrazný náskok na skupinu za ní, která se rozrostla na 7 lyžařek. Tato skupina ztrácí na Norku minutu.
     
    Lyžařky mají za sebou půl hodiny závodu a zhruba 10 kilometrů. Na čele se nic nemění, spolu jsou Digginsová, Anderssonová, Wengova a Stupaková, která nadále drží poslední příčku této skupiny a s ostatními nestřídá.
     
    13km
    Závod ubíhá poměrně rychle, blíží se polovina připravené trati. Čelní skupina mírně zpomalila, jelikož stíhací skupina, v níž jsou například Sorinová, Brennanová či Lotta Wengová, stáhla své manko na méně než minutu.
     
    Kvůli absenci mezičasů prozatím nelze nikterak určit, jak jsou na tom české závodnice. Oficiální mezičas by měl být na metě 20. kilometrů.
     
    Vypadá to, že snaha Fossesholmové o dostihnutí vedoucí čtveřice vzala za své a Norka byla pohlcena stíhacím balíkem.
     
    Za osmičlennou stíhací skupinou, která ztrácí odhadem přes minutu na vedoucí čtveřici, je další desetičlenná skupinka, která nyní má manko kolem půl minuty na soupeřky před sebou. Tuto skupinu vede Finka Parmakoskiová. Doufejme, že v této skupině je i Kateřina Razýmová.
     
    Vedoucí skupina už se dostala za polovinu závodu. A snad poprvé během celého závodu šla do popředí Stupaková, která diktuje nyní tempo.
     
    Nyní se do toho znovu opřela Wengová. Ta byla trochu zklamaná po včerejší desítce, v níž prohrála jen se Stupakovou. A v dnešní třicítce má jediný cíl – zvítězit.
     
    19km
    Blíží se oficiální mezičas. Vedoucí kvartet dál buduje nedostižitelný náskok před poslední třetinou závěrečného závodu sezony.
     
    Tempo vedoucí skupiny nyní určuje znovu Wengová. Za sebou má Anderssonovou, Stupakovou a na posledním místě Digginsovou, která se už dlouho nedostala do čela. Možná ji trochu dochází síly.
     
    Anderssonová nyní měla diktovat tempo, ale dlouze se ohlížela a nakonec zpomalila, aby do čela pustila Stupakovou. Ta chtě nechtě musela jít na první místo.
     
    A už přepustila místo Digginsové, jejíž tempo je pomalejší. Buď se šetří, nebo skutečně nemá dostatek sil.
     
    20km
    Posledních 10 kilometrů do cíle. Anderssonová vede před Wengovou, Stupakovou a Digginsovou.
     
    20km
    Za mezičasem se projíždí městečkem. Je zajímavou změnou v rámci Světového poháru, aby trať procházela ulicemi, byť menšího, města.
     
    20km
    Stíhací skupina ztrácí na vedoucí kvartet minutu a půl. A pohromadě je hned 18 lyžařek!
     
    20km
    České příznivce může těšit, že součástí této skupiny je Kateřina Razýmová, která jede na 18. místě a prozatím si tedy polepšila oproti desítce o 9 příček!
     
    Vedoucí skupina navyšuje podle oficiální grafiky svůj náskok na stíhací skupinu. Ta již není ani tak stíhací jako spíše balík bojující o konečné páté místo.
     
    Teď došlo k úsměvné situaci. Parmakoskiová, která vede tuto skupinu, téměř zastavila, nevěřícně se dívala do kamery a rukama začala hnát skůtr s kamerou pryč z cesty.
     
    Trať se začíná mnohem více vlnit, vrací se táhlejší stoupání, sjezdy, už to není pouze nekonečná rovinka s mírnými kopečky.
     
    Na čele stále registrujeme čtyřku statečných. Stupaková má pět kilometrů před cílem na zádech Anderssonovou, Wengovou a Digginsovou.
     
    Digginsová se v dalším ze stoupání snaží udržet vedoucí skupiny, ale z projevu těla to vypadá, že ji závod v této fázi hodně bolí a jede se sebezapřením.
     
    Anderssonová s Wengovou si vypracovaly drouboučký náskok, který Digginsová se Stupakovou sjely. Ale švédsko-norský tandem si vyzkoušel, že únik by mohl být úspěšný. A dá se očekávat útok.
     
    Wengová něco pokřikuje směrem k Anderssonové. Necelé tři kilometry před cílem se možná chystá onen útok.
     
    Wengová útočí!
     
    Heidi Wengová si v jednom ze stoupání převzala čelo závodu a opřela se do tempa. A nejen, že urvala Digginsovou se Stupakovou, ale její tempo nedokázala akceptovat ani Anderssonová, která bezradně hledí Norce na záda.
     
    Wengová ale mírně zvolňuje a Anderssonová se své soupeřce přibližuje. Ztrácí zhruba čtyři vteřinky.
     
    Digginsová se Stupakovou jsou ze hry o vítězství.
     
    Wengová ale nechce dát Švédce šanci, nenechává ji docvaknout a stále drží slušný náskok před cílem, který se blíží.
     
    Cíl
    Heidi Wengová v cílové rovince uhájila první místo a s náskokem 4,5 sekundy poráží Anderssonovou, která se tak musí smířit s druhou příčkou.
     
    Cíl
    V souboji o třetí místo se Stupakové povedlo dostat před Digginsovou. Se ztrátou 33 sekund tedy bere bronz, Američanka je čtvrtá.
     
    Cíl
    Helle Fossesholmová uspěla v boji o páté místo a poráží Rusku Sorinovou i Němku Finkovou. Osmá je Lotta Wengová, devátá Tiril Wengová a elitní desítku uzavírá Nadine Fahndrichová.
     
    Cíl
    Kateřina Razýmová je v cíli se ztrátou 2 minut na 16. místě a polepšila si tak oproti sobotě o 11 pozic! Výborný výsledek.
     
    Cíl
    Velmi slušný výsledek i pro Petru Novákovou! Česká reprezentantka se posunula ze 42. příčky na konečné 26. místo a v závěrečném závodě sezony bere body.
     
    Cíl
    A Kateřina Janatová končí na 48. místě, i ona si tak polepšila a to o pět pozic.
     
    Závod skončil.
     
    Poslední závod sezony Světového poháru v klasickém lyžování žen je za námi. Vítězkou stíhacího závodu na 30 kilometrů se stala Norka Heidi Wengová, která vyrazila do úniku 2 kilometry před cílem a žádná ze soupeřek jejímu tempu nestačila. V závěru se sice trochu přiblížila Ebba Anderssonová, ale i tato Švédka se musela smířit s druhou příčkou a tedy porážkou s Wengovou.

    V souboji o třetí místo uspěla Ruska Julija Stupaková, vítězka závodu na 10 kilometrů, která porazila v pořadí čtvrtou Jessie Digginsovou.
     
    Posun o 11 míst zaznamenala Kateřina Razýmová, která sezonu zakončila 16. příčkou. O 16 pozic si polepšila Petra Nováková, která bere body za 26. místo.
     
    Konečné pořadí
    1. Heidi Wengová (NOR) 1:28:11,6
    2. Ebba Anderssonová (SWE) +4,5
    3. Julija Stupaková (RUS) +33,7
    4. Jessie Digginsová (USA) +37,3
    5. Helene Marie Fossesholmová (NOR) +1:40,8
    6. Tatjana Sorinová (RUS) +1:43,5
    7. Pia Finková (GER) +1:45,7
    8. Lotta Udnes Wengová (NOR) +1:46,5
    9. Tiril Udnes Wengová (NOR) +1:46,9
    10. Nadine Fähndrichová (SUI) +1:47,4
    11. Anne Kjersti Kalvåová (NOR) +1:48,4
    12. Rosie Brennanová (USA) +1:49,6
    13. Katharina Hennigová (GER) +1:53,1
    14. Emma Ribomová (SWE) +2:02,6
    15. Dahria Beattyová (CAN) +2:03,6
    16. Kateřina Razýmová (CZE) +2:04,4
    17. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +2:08,1
    18. Teresa Stadloberová (AUT) +2:10,6
    19. Laura Mononenová (FIN) +2:14,7
    20. Laura Gimmlerová (GER) +2:27,5
    21. Anna Comarellaová (ITA) +2:41,1
    22. Victoria Carlová (GER) +3:36,9
    23. Ragnhild Hagaová (NOR) +4:16,9
    24. Katherine Stewartová-Jonesová (CAN) +4:17,5
    25. Linn Svahnová (SWE) +4:17,7
    26. Petra Nováková (CZE) +4:18,1
    27. Veronika Stěpanovová (RUS) +4:18,3
    28. Marte Skånesová (NOR) +4:19,2
    29. Hedda Østberg Amundsenová (NOR) +4:20,2
    30. Charlotte Kallaová (SWE) +4:20,7
    48. Kateřina Janatová (CZE) +7:17,9
     
    Konečné pořadí Světového poháru
    1. Jessie Digginsová (USA) 1347
    2. Julija Stupaková (RUS) 1079
    3. Ebba Anderssonová (SWE) 1011
    4. Rosie Brennanová (USA) 919
    5. Tatjana Sorinová (RUS) 851
    6. Natalja Něprjajevová (RUS) 733
    7. Linn Svahnová (SWE) 688
    8. Anamarija Lampičová (SLO) 643
    9. Therese Johaugová (NOR) 611
    10. Nadine Fähndrichová (SUI) 597
    ...
    19. Kateřina Razýmová (CZE) 381
    41. Kateřina Janatová (CZE) 116
    48. Tereza Beranová (CZE) 87
    72. Petra Hynčicová (CZE) 29
    85. Petra Nováková (CZE) 17
     
    Z tohoto přenosu je to vše, díky za pozornost. (09:56:30)

    Jan Vojkůvka

    Konečné pořadí Světového poháru
    1. Jessie Digginsová (USA) 1347
    2. Julija Stupaková (RUS) 1079
    3. Ebba Anderssonová (SWE) 1011
    4. Rosie Brennanová (USA) 919
    5. Tatjana Sorinová (RUS) 851
    6. Natalja Něprjajevová (RUS) 733
    7. Linn Svahnová (SWE) 688
    8. Anamarija Lampičová (SLO) 643
    9. Therese Johaugová (NOR) 611
    10. Nadine Fähndrichová (SUI) 597
    ...
    19. Kateřina Razýmová (CZE) 381
    41. Kateřina Janatová (CZE) 116
    48. Tereza Beranová (CZE) 87
    72. Petra Hynčicová (CZE) 29
    85. Petra Nováková (CZE) 17

    Konečné pořadí
    1. Heidi Wengová (NOR) 1:28:11,6
    2. Ebba Anderssonová (SWE) +4,5
    3. Julija Stupaková (RUS) +33,7
    4. Jessie Digginsová (USA) +37,3
    5. Helene Marie Fossesholmová (NOR) +1:40,8
    6. Tatjana Sorinová (RUS) +1:43,5
    7. Pia Finková (GER) +1:45,7
    8. Lotta Udnes Wengová (NOR) +1:46,5
    9. Tiril Udnes Wengová (NOR) +1:46,9
    10. Nadine Fähndrichová (SUI) +1:47,4
    11. Anne Kjersti Kalvåová (NOR) +1:48,4
    12. Rosie Brennanová (USA) +1:49,6
    13. Katharina Hennigová (GER) +1:53,1
    14. Emma Ribomová (SWE) +2:02,6
    15. Dahria Beattyová (CAN) +2:03,6
    16. Kateřina Razýmová (CZE) +2:04,4
    17. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +2:08,1
    18. Teresa Stadloberová (AUT) +2:10,6
    19. Laura Mononenová (FIN) +2:14,7
    20. Laura Gimmlerová (GER) +2:27,5
    21. Anna Comarellaová (ITA) +2:41,1
    22. Victoria Carlová (GER) +3:36,9
    23. Ragnhild Hagaová (NOR) +4:16,9
    24. Katherine Stewartová-Jonesová (CAN) +4:17,5
    25. Linn Svahnová (SWE) +4:17,7
    26. Petra Nováková (CZE) +4:18,1
    27. Veronika Stěpanovová (RUS) +4:18,3
    28. Marte Skånesová (NOR) +4:19,2
    29. Hedda Østberg Amundsenová (NOR) +4:20,2
    30. Charlotte Kallaová (SWE) +4:20,7
    48. Kateřina Janatová (CZE) +7:17,9

    Pořadí závodu na 10 kilometrů a startovní listina stíhačky
    1. Julija Stupaková (RUS) 25:15,3
    2. Heidi Wengová (NOR) +7,1
    3. Ebba Anderssonová (SWE) +8,5
    4. Laura Gimmlerová (GER) +16,4
    5. Jessie Digginsová (USA) +20,7
    6. Katharina Hennigová (GER) +28,2
    7. Helene Marie Fossesholmová (NOR) +29,7
    8. Emma Ribomová (SWE) +31,9
    9. Tatjana Sorinová (RUS) +36,4
    10. Victoria Carlová (GER) +42,4
    11. Anamarija Lampičová (SLO) +43,6
    12. Hailey Swirbulová (USA) +49,1
    13. Tiril Udnes Wengová (NOR) +50,7
    14. Rosie Brennanová (USA) +58,0
    15. Lotta Udnes Wengová (NOR) +1:08,8
    16. Pia Finková (GER) +1:08,9
    17. Teresa Stadloberová (AUT) +1:09,5
    18. Anne Kjersti Kalvåová (NOR) +1:09,5
    19. Nadine Fähndrichová (SUI) +1:10,3
    20. Anna Comarellaová (ITA) +1:10,6
    21. Jonna Sundlingová (SWE) +1:10,7
    22. Laura Mononenová (FIN) +1:11,6
    23. Dahria Beattyová (CAN) +1:15,9
    24. Krista Pärmäkoskiová (FIN) +1:18,5
    25. Natalja Něprjajevová (RUS) +1:21,9
    26. Johanna Hagströmová (SWE) +1:22,5
    27. Kateřina Razýmová (CZE) +1:25,6
    28. Johanna Matintalová (FIN) +1:27,2
    29. Delphine Claudelová (FRA) +1:33,3
    30. Linn Svahnová (SWE) +1:33,7
    ...
    42. Petra Nováková (CZE) +2:03,0
    53. Kateřina Janatová (CZE) +2:44,5
    bahis siteleri