USA – J. Korea 9:0 (kon.) | Kanada – Ruský paralympijský tým 2:1 (kon.) | Česko – Norsko 2:1 (kon.)
konec
Kanada
2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Ruský paralympijský tým
Pátek 25.06.2021, 17:00 • Ostravar Arena, Ostrava • MS v para hokeji • Semifinále
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům hokeje přeju krásné páteční odpoledne. Vítám vás při sledování semifinále mistrovství světa v para hokejistů, u zápasu mezi Kanadou a Ruským paralympijským týmem.
     
    Kanada

    Para hokejisté Kanady mají ty nejvyšší ambice, v cestě za zlatem jim chybí zvládnout poslední dva zápasy. Ve skupině A nepoznali hořkost porážky. Ameriku porazili 2:1, Jižní Koreu 8:0 a Česku nadělili dokonce dvojciferný počet gólů, zvítězili 10:0. Čtvrtfinále se Kanaďanů netýkalo, první dva celky skupiny A totiž postoupili přímo do semifinále.
     
    Ruský paralympijský tým

    Rusové jsou jediným týmem, který postoupil do semifinále ze skupiny B. Avšak potvrdili, že kvalitou jsou někde jinde, než týmy jako Norsko, Slovensko nebo Itálie. Slováky na úvod porazili 7:0, Italy 9:0 a největší vítězství si připsali proti Norům, ty deklasovali 18:1. Ve čtvrtfinále jim nevystavil stopku ani domácí český výběr, ten se s turnajem rozloučil porážkou 0:7.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Larocque (Kingsmill) – Henry, Westlake (A), Sison, Hickey (A), Crane – Lavin, McGregor (C), Bridges, Smith, Cozzolino, Halbert, Jacobs-Webb, Lehoux.

    Ruský paralympijský tým: Kasatkin (Plotnikov) – Galkin, Kuzněcov, Volkov (A), Miačin – Lisov (C), Chamzin, Petrov (A), Šichov, Sokolov, Terenťjev, Maleckij, Popov, Ryčkov.

    Rozhodčí: Grumsen (DEN) – Hermansen Oswold (NOR), Vaněk (CZE).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Začalo druhé semifinále mistrovství světa para hokejisté, v němž účinkují Kanaďané a Rusové. Favoritem je Kanada, ale Rusko určitě může překvapit.
     
    00:37
    A svěřenci kouče Batyršina mají možnost získat rychlé vedení, protože si už v první minutě zahrají přesilovku. Za držení protihráče je vyloučen Billy Bridges.
     
    01:15
    Úvod přesilové hry hokejistům v červených dresech vůbec nevyšel. Kanaďané vyhodili, a to hned dvakrát, pošetřili tak cenné vteřiny.
     
    01:51
    Rusko má k dispozici sedmačtyřicet sekund dlouhou přesilovou hru! Rozjetého Petrova zastavil těsně před zakončením Greg Westlake jen za cenu faulu.
     
    02:04
    Ale stejně jako ve čtyřech, tak i ve třech dokázala Kanada okamžitě vyhodit. Kapitán Tyler McGregor vyhrál buly na Henryho, jenž poslal touš přes všechny čáry.
     
    02:49
    Kanada právě vstřelila branku!
    Tak to je hodně krutá rána pro Rusy. Kanaďané nejenže ubránili oslabení ve třech, ale ve čtyřech dokonce skórovali! Fantastickou individuální akci předvedl LIAM HICKEY, jenž se protáhl mezi třemi protihráči a z pravého kruhu vypálil nechytatelnou dělovku pod břevno. Bez asistence.
    02:49 Liam HICKEY - 1:0
     
    03:17
    Bude zajímavé sledovat, jak Batyršinova družina na tento vývoj zareaguje. Pokračuje jejich klasická početní převaha, v níž mohou napravit selhání z před malé chvíle.
     
    04:15
    To se ovšem nepovedlo. Greg Westlake je na ledě a Rusko tak nedokázala využít ani přesilovku pěti proti čtyřem. Navíc Petrov zavinil zakázané uvolnění.
     
    04:36
    Corbyn Smith neustál tvrdý střet s Kuzněcovem, který se stal novým držitelem puku. Pod tlakem Hickeyho pouze vyhodil do střední třetiny.
     
    05:11
    Od druhého gólu Rusy zachránil Andrej Kasatkin. Výborně se překulil na záda a vyrazil nebezpečný projektil vypálený z hole Zacha Lavina.
     
    05:40
    Antoine Lehoux si udělal dvě kolečka kolem Popova, jenž soka nedokázal zastavit. Následovala střela z velkého úhlu, tu kryl gólman.
     
    06:07
    Rusko má velké štěstí, že á v bráně Kasatkina. Ten zapsal další zákrok z kategorie výborných, vleže zastavil pokus Hickeyho.
     
    06:33
    Před forčekujícím Šichovem ujel Smith do obranného pásma, kde měl více prostoru pro rozehrávku. Zvolil Cranea.
     
    07:01
    Právě Rod Crane získal pro Kanadu alespoň na pár vteřin útočné pásmo. Také ji o něj ovšem připravil, a to nepřesnou nahrávkou Bridgesovi.
     
    07:47
    Po dlouhé době zaútočili i hokejisté v červených dresech. Objet bránu zkusil Dmitrij Lisov. S touto technikou uspěl, jenže pak si dal kotouč moc před sebe.
     
    08:02
    Zbytečný zákrok Jevgenije Petrova znamená premiérovou přesilovou hru po Kanadu. Útočník v útočném pásmu podrazil rychlost nabírajícího Sisona.
     
    08:22
    Volný puk dojel Ajrat Chamzin, avšak místo očekávaného zakončení ještě nesmyslně hledal Maleckého, jehož zradilo zpracování.
     
    09:12
    Obránce Tyrone Henry naznačil střelu, aby nakonec ještě vylepšil palebnou pozici pro Liama Hickeyho, forvard si na svůj druhý úspěch ještě bude muset počkat.
     
    09:44
    Kanada soupeři ukazuje, jak se hraje přesilovka. Za minutu a půl ještě neopustila útočné pásmo, na druhou stranu však vůbec nestřílí.
     
    10:06
    Andrej Kasatkin už byl překonán, gólu Zacha Lavina ale zabránil Ivan Kuzněcov! na hraně brankoviště výborně zblokoval tvrdou střelu konkurenta.
     
    10:43
    Hra pokračuje ve vysokém tempu, utkání má výrazně lepší náboj než mezi Amerikou a Jižní Koreou. Rusové nedávají favoritovi nic zadarmo.
     
    11:19
    Přihrávka Nikolaje Terenťjeva naslepo vyšla, na modré získal puk Dmitij Galkin. Po zpracování vypálil tvrdou dělovku o centimetry nad horní tyč.
     
    11:37
    Dění hry se přesunulo do středního pásma. Michail Miačin navázal na záda Billyho Bridgese, Kanaďan soka ve finále donutil k zaváhání.
     
    12:20
    Středem zkusil projet až před bránu kapitán Dmitrij Lisov. Dvojice obránců skvěle zareagovala a konkurenta skřípla do kleští.
     
    12:59
    Nejaktivnějším hráčem dosavadního průběhu je bezesporu Liam Hickey. Tento forvard již jeden gól vstřelil, ale nemá dost, chce další.
     
    13:17
    Dominic Cozzolino vyzrál na ofsajdovou past, mohl pokračovat v útočení. Ještě vylepšil palebnou pozici pro Halberta, ten přestřelil.
     
    13:35
    Rychle na druhou stranu. Do brejku vystartoval Ilja Volkov, avšak daleko se nedostal, stopku mu vystavil Branden Sison.
     
    14:00
    Probíhá poslední minuta první třetiny.
     
    14:20
    Hráči v červeném usilují o vyrovnání, které by jim před odjezdem do šatny výrazně zlepšilo sebevědomí. Ale Dominic Larocque zatím drží čisté konto.
     
    14:53
    A to bude držet i po uplynutí první vteřiny. V rohu kluziště totiž Greg Westlake přetlačil Sokolova a touš poslal mimo nebezpečí.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina semifinálového zápasu mezi Kanadou a Ruským paralympijským týmem rozhodně nenudila. K vidění byl jediný gól, který vstřelil ve 3. minutě při vlastním oslabení Liam Hickey, a to jen chvíli poté, co se Kanada ubránila dokonce ve třech. Prezentoval se skvělou individuální akcí, kterou zakončil tvrdou střelou pod břevno. Zbylé dvě třetiny slibují velké drama, rozhodně nikam neodcházejte!
     
    Další třetina začne přibližně v 17:35.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:10
    Prostřední dějství mezi Kanadou a Ruskem odstartovalo. Dmitrij Galkin jej zahájil zakázaným uvolněním, v permanenci tak musí být gólman Kasatkin.
     
    15:34
    Dominic Cozzolino sice vyhrál buly, ale Halbertovi nahrál nepřesně. Forvard puk zpracoval až mimo střeleckou pozici, přesto z úhlu zkusil štěstí a výrazně minul.
     
    16:21
    Liam Hickey odvedl výbornou práci. Nejprve obral Miačina, načež si udělal prostor pro rozehrávku. Napříč obranným pásmem našel Lehouxe.
     
    16:44
    Ještě ze středního pásma vypálil Vladimir Ryčkov. Pro Ruský paralympijský tým vybojoval vhazování v útočném pásmu, protože blokující Crane touš srazil do ochranné sítě.
     
    17:04
    Zakázané uvolnění, opět v podání Rusů. Anton Jacobs-Webb tak dlouho napadal Šichova, až jej přiměl k osvobozujícímu odpalu.
     
    17:41
    Hokejisté ze zámoří si zahrají svou druhou přesilovou hru. Na trestnou lavici je poslán Ajrat Chamzin za podrážení.
     
    18:17
    Z vrcholku levého kruhu pokusil štěstí Corbyn Smith. Ani on nedokázal posunout Kanaďany do komfortnější pozice, protože minul.
     
    18:56
    Kdo si nepočínal čistě, to byl Nikolaj Terenťjev. Jeho nájezd do soka ohodnotili rozhodčí dvěma minutami, Kanaďané si také zahrají přesilovku pěti proti třem.
     
    19:15
    Ve čtyřech mohl zahrozit Michail Miačin, ale nenabral dostatečnou rychlost. Proto jej dohnal Branden Sion s čistým způsobem jej ostavil od puku.
     
    19:45
    Kanada právě vstřelila branku!
    Favorit přesilovou hru využívá a odskakuje do dvoubrankového náskoku! Westlake si v levém kruhu přehodil puk na levou hokejku, čímž vyřadil ze hry jednoho ze tří bránících hráčů, načež přihrál před bránu volnému kapitánovi TYLERU MCGREGOROVI a ten při zakončení do prázdné svatyně nezaváhal. Asistence: Billy Bridges a Liam Hickey.
    19:45 Tyler MCGREGOR - 2:0
     
    20:19
    Útok "javorových listů" zastavilo postavení mimo hru. Proti pravidlům hrál Dominic Cozzolino, který útočnou modrou přejel dříve než s pukem jedoucí spoluhráč Crane.
     
    20:58
    Greg Westlake viděl před brankou volného Hickeyho, jenže přes dva protihráče mu nedokázal nahrát. Na druhou stranu otáčí hru sborná.
     
    21:17
    Nikolaj Terenťjev ovšem daleko nedojel. Vydal se dopředu na vlastní pěst, avšak nevyšla mu klička proti Tyroneovi Henrymu.
     
    21:44
    Druhé semifinále zatím nabízí velmi dramatickou podívanou. Ruský paralympijský tým sice ztrácí dva góly, ale ještě má dostatek času s nepříznivým vývojem něco udělat.
     
    22:22
    V rozmezí pár minut druhé postavení mimo hru v podání Kanady. Branden Sison ještě zabral, přesto zpracoval puk až za modrou čárou.
     
    22:55
    Do akce musel Andrej Kasatkin. Z levého kruhu prověřil jeho pozornost Anton Jacobs-Webb, jenž narazil na připravenou lapačku.
     
    23:06
    V útočném pásmu srdnatě bojoval Nikolaj Terenťjev. Dokázal posunout černou gumu na Volkova, hráči v červeném drží útočnou třetinu.
     
    23:20
    A ve finále akce přinutili brankáře Larocquea hned ke dvěma zákrokům. Nejprve vyrazil pokus Sokolova, ránu Šichova již udržel.
     
    24:03
    Volnější prostor měl po pravém mantinelu ruský kapitán Dmitrij Lisov. Střílel pravou hokejkou a forhendem, ani on nedokázal zrušit Larocqueovi čisté konto.
     
    24:16
    Hokejisté v červených dresech v posledních minutách převzali iniciativu do svých rukou, jsou to oni, kteří udávají tempo hry. Kanada delší dobu pouze brání.
     
    24:27
    Výsledkem ruské snahy je vyloučení Tyronea Henryho, jenž si pomohl přidržením protihráče. Tato skutečnost mužům v pruhovaném neunikla.
     
    24:43
    Ruský paralympijský tým právě vstřelil branku! Máme zaděláno na drama! Minimálně padesát procent kontaktního gólu jde za Terenťjevem. Tento forvard podržel kotouč na hokejce, dokud nedojel do pravého kruhu. Odtud přihrál před branku MICHAILOVI MIAČINOVI, jenž poslal kotouč Larocqueovi nad pravé rameno. Asistence: Nikolaj Terenťjev a Ilja Volkov.
    24:43 Michail MIAČIN - 2:1
     
    25:30
    Kanada je rázem pod tlakem. Sice stále drží vedení, ale stačí drobné zaváhání a vše může být jinak. Psychická výhoda je navíc na straně soupeře.
     
    26:13
    No a k vyrovnání moc nechybělo! Z vrcholku pravého kruhu Konstantin Šichov ještě nabízel puk Maleckému a Kanaďané měli velké štěstí, že se Larocque natáhl a pas zastavil.
     
    26:44
    Antoine Lehoux vyrazil společně s Halbertem do protiútoku. Po vzájemné výměně puku střílel první jmenovaný pouze do boční sítě.
     
    27:16
    Obránce Dmitrij Galkin neváhal a pod tlakem vyhodil kotouč přes všechny čáry na zakázané uvolnění. Vhazování proběhne po levici Kasatkina.
     
    27:27
    Svěřenci kouče Babeyho si mohou vzít ztracené dvoubrankové vedení zpět v přesilové hře. Dvě minuty za hrubost vyfasoval Ilja Volkov.
     
    28:16
    V rámci oslabení musel Andrej Kasatkin zasahovat až po téměř minutě jeho trvání. Poradil si na jedničku, střelu Smithe lehce lapil do lapačky.
     
    28:39
    Kontr "javorových listů" přerušil hvizd čárového rozhodčího. Postavení mimo hru, které zastavilo v útoku za třetím gólem Liama Hickeyho.
     
    29:00
    Probíhá poslední minuta druhé třetiny.
     
    29:15
    V souboji jeden na jednoho zapracoval Dmitrij Lisov výborně. Zachytil pohyb McGregora a ve střetu kapitánů jej vytlačil z palebné pozice.
     
    29:31
    Ruský paralympijský tým ubránil oslabení, ale ještě zůstal pod tlakem. Hlavní slovo si vzal Zach Lavin, z mezikruží napálil gólmana do výstroje.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Střely na bránu po 2. třetině: 11 – 7
     
    Prostřední patnáctiminutovka přinesla dva góly, po jednom na každé straně. Nejprve svěřenci kouče Babeyho odskočili do dvoubrankového vedení zásluhou kapitána Tylera McGregora, avšak Ruský paralympijský tým na tento zásah dokázal odpovědět, ve 25. minutě proměnil přesilovou hru Michail Miačin. O druhém finalistovi není rozhodnuto ani zdaleka, ve třetí třetině se můžeme těšit na velký boj.
     
    Další třetina začne přibližně v 18:18.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:10
    Je před námi posledních patnáct minut nebo Ruský paralympijský tým dokáže vyrovnat a poslat utkání do prodloužení?
     
    30:33
    Aktivnější začala Kanada. Jmenovitě Liam Hickey, který je dnes hodně vidět. Od modré čáry na připraveného Kasatkina nevyzrál.
     
    31:09
    Ivan Kuzněcov vyřešil komplikace při rozehrávce odpalem na zakázané uvolnění. Pod tlakem Bridgese si netroufl na nahrávku.
     
    31:47
    Útočník Konstantin Šichov převzal černou gumu v momentu, kdy neměl rychlost. Zkusil ji nabrat, mezitím ho však o hrací předmět připravil Smith.
     
    32:20
    Druhý icing ruské reprezentace v krátkém časovém sledu. Způsobil jej Nikolaj Terenťjev, jenž přecenil rychlostní schopnosti Volkova.
     
    32:50
    Batyršinova družina má velkou příležitost posunout stav utkání do vyrovnané podoby. Bude hrát přesilovku poté, co Hickey zastavil Miačina nedovoleným způsobem.
     
    33:18
    Ruský kapitán Dmitrij Lisov na sebe navázal dva protihráče, aby následně posunul puk za sebe na Galkina. Toho těsně před zakončením čistým hitem odzbrojil McGregor.
     
    33:43
    O přesilovou hru spoluhráče připravil zbytečným zákrokem v útočném pásmu Nikolaj Terenťjev, ten dnes navštívil trestnou lavici podruhé.
     
    34:07
    Hra probíhá ve čtyřech na obou stranách. A to ještě půl minuty, pak se vrátí Liam Hickey a začne téměř minutová početní převaha Kanaďanů.
     
    34:50
    Přesilovka hokejistů v bílých dresech už je v plném počtu. Zatím ale nemohou útočit, v útočném pásmu totiž šetří čas Dmitrij Lisov.
     
    35:02
    Ruský kapitán dokonce zkusil překvapit Larocquea nečekanou střelou z velkého úhlu. Možná by i uspěl, pokud by trefil bránu.
     
    35:46
    Ani Kanada nedokázala přesilovku využít, kompletní jsou i Rusové. Mohou tak znovu začít usilovat o kýžené vyrovnání.
     
    35:57
    S dvouminutovými tresty se teď roztrhl pytel. Přesilová hra čeká po komerční přestávce na Rusko, Antoine Lehoux si jede odpočinout za vražení na hrazení.
     
    36:29
    Dominic Larocque měl co dělat, aby stihl vystrčit vyrážečku a tou vyrazil tvrdý projektil vypálený z hole Dmitrije Galkina do ochranné sítě.
     
    36:44
    Zakázané uvolnění na pár vteřin zbrzdí ruské útočné naděje. Terenťjev se nepochopil se Sokolovem, výsledkem byla nepřesná rozehrávka.
     
    37:25
    Kanaďané zatím zvládají hru ve čtyřech s velkým přehledem. Tyrone Henry v osobním souboji obral o touš Miačina a poslal hru pryč z obranného pásma.
     
    37:51
    Když ne icing, tak postavení mimo hru zastavilo kontr Ruského paralympijského týmu. Způsobil jej Vladimir Ryčkov nečekanou kličkou těsně před modrou.
     
    38:15
    Hokejisté "javorového listu" jsou kompletní a necelých sedm minut je dělí od postupu do zámořského finále. Rusko ale bojuje statečně.
     
    38:54
    Do defenzivy příkladně zabojoval Branden Sison. Zrychlil o poznání více než Chamzin, jenž neměl šanci soka v souboji porazit.
     
    39:24
    Hrubost a dvě minuty pro Zacha Lavina. Kanadský favorit si zahrává s ohněm. Už jednou v oslabení inkasoval a říká si o další trest.
     
    39:44
    Ten zatím nepřichází. Ilja Volkov poslal puk do předbrankového prostoru, kde se nejlépe zorientoval Greg Westlake, Kanadu osvobodil.
     
    40:05
    Rozběhla se závěrečná pětiminutovka základní hrací doby. Ruský paralympijský tým usiluje o vyrovnání, soupeř s již pochopitelně více soustředí na defenzivu.
     
    40:36
    Vypadá to, že i další dvouminutoví oslabení ve čtyřech hráči v bílém přežijí bez úhony. Po zblokovaném pokusu Galkina sebral kotouč Tyrone Henry.
     
    41:18
    Ideální přihrávku obdržel mezi kruhy Igor Maleckij. Než stihl vystřelit, tak jej zákrokem na hraně atakoval Tyler McGregor, rozhodčí nevylučují.
     
    41:46
    Zápas pokračuje v pěti na obou stranách. Hokejisté v červeném ovšem pokračují ve vytrvalém útočení, ještě cítí šanci na postup.
     
    42:23
    Greg Westlake projel mezi dvěma protihráči, jenže třetí byl na jeho možnosti. Kličkou na levou ruku Kuzněcova neobelstil.
     
    42:57
    Nebezpečný projektil přes obránce vyprodukoval Andrej Sokolov. Dominic Larocque si našel místo, odkud na kotouč viděl, schoval ho pod tělem.
     
    43:29
    Skrytá rána Ilji Popova pořádně vystrašila kanadského gólmana, ten neviděl vůbec nic. Kotouč spatřil, až když narazil do zadního mantinelu.
     
    43:45
    Kanaďané drží hru v útočném pásmu, to jim za současné situace stačí. Rusové tak nemají ani příležitost odvolat gólmana.
     
    44:00
    Probíhá poslední minuta třetí třetiny.
     
    44:07
    Ajrat Chamzin projel s pukem na holi do útočného pásma, avšak pas naslepo mu nevyšel. Našel pouze protihráče Lavina, který vrátil hru do střední třetiny.
     
    44:55
    Je to jasné, Kanada zvítězí a postoupí do semifinále. Závěr střetnutí zvládla ve velkém stylu. Kombinovala v útočné třetině a soupeře k ničemu nepustila.
     
    Konec zápasu.
     
    Mistrovství světa v para hokeji uvidí zámořské finále. Spojeným státům americkým se postaví Kanada, která těsně porazila Ruský paralympijský tým 2:1.

    Důležitým momentem byla situace už ze 3. minuty, kdy ve vlastním oslabení otevřel skóre kanadský obránce Liam Hickey. Ve druhé třetině nejprve navýšil náskok javorových listů kapitán Tyler McGregor, ale na tuto trefu Rusové dokázali odpovědět Michailem Miačinem. Další trefy již k vidění nebyly, svěřenci kouče Babeyho udrželi těsné jednobrankové vítězství až do závěrečné sirény.

    Finále mezi Kanadou a USA je na programu v sobotu ve 21 hodin, zápas o třetí místo mezi Ruským paralympijským týmem a Jižní Koreou proběhne tentýž den v 16 hodin.
     
    Páteční program světového šampionátu ještě nekončí, ve 20:30 jej uzavře souboj Česka s Norskem, kdy si vítěz zajistí vstupenku na paralympijské hry. I ke sledování tohoto utkání jste srdečně zváni. (18:47:03)

    Milan Huppert

    Branky a nahrávky: 3. Hickey, 20. McGregor (Bridges, Hickey) – 25. Miačin (Terenťjev, Volkov)


    Kanada: Larocque (Kingsmill) – Henry, Westlake (A), Sison, Hickey (A), Crane – Lavin, McGregor (C), Bridges, Smith, Cozzolino, Halbert, Jacobs-Webb, Lehoux.
    Ruský paralympijský tým: Kasatkin (Plotnikov) – Galkin, Kuzněcov, Volkov (A), Miačin – Lisov (C), Chamzin, Petrov (A), Šichov, Sokolov, Terenťjev, Maleckij, Popov, Ryčkov.

    Rozhodčí: Grumsen (DEN) – Hermansen Oswold (NOR), Vaněk (CZE)

    Diváci: 293
    bahis siteleri