Sean O'Malley - Kris Moutinho Vítěz: O'Malley (kon.) | Irene Aldanaová - Jana Kunickajaová Vítěz: Aldanaová (kon.)
Tai Tuivasa - Greg Hardy Vítěz: Tuivasa (kon.) | Gilbert Burns - Stephen Thompson Vítěz: Burns (kon.)
Dustin Poirier - Conor McGregor Vítěz: Poirier (kon.)
konec
Gilbert Burns - Stephen Thompson

Vítěz: Burns

Neděle 11.07.2021, 05:41 • T-Mobile Arena, Las Vegas • UFC
     
    On-line přenos je u konce. Sledujte s námi i hlavní zápas večera. (06:04:52)
     
    Po třech zápasech ukončených na knockout jsme se dočkali také prvního bodového rozhodnutí na hlavní kartě. Gilbert Burns dnes nutně potřeboval zvítězit, nechtěl podcenit zkušeného Thompsona, proto předváděl profesorský výkon bez výraznějších momentů. Vítězství si pojistil třemi takedowny a dobrou obranou v postoji, kromě jednoho kopu z otočky jej Wonderboy vlastně ničím neohrozil. Jedno kolo mu rozhodčí dali, ale to bylo málo. Zápas tak končí výsledkem 29:28, pro který se zasadili všichni tři bodoví.
     
    Vítěz: Gilbert Burns (na body – jednomyslně)
     
    05:00
    Konec zápasu
     
    05:00
    Burns zkoušel zápas ukončit v posledních deseti vteřinách, to se ale nepovedlo. Spadly z něj emoce a okamžitě se jde předvést fanouškům, co na něj bučeli.
     
    04:30
    Posledních třicet vteřin. Na zázračný zvrat to nevypadá a Thompson zřejmě tentokrát odejde jako poražený.
     
    03:44
    Burns přidává jednoduché údery, které by nezastavily žádného zápasníka na světě. Jenže i ty stačí k tomu, aby Marc Goddard souboj nevrátil do postoje. A Burnsovi taková situace náramně svědčí.
     
    03:02
    Stephen Thompson ze zad poněkud bezradný. Je ovšem těžké najít Brazilce, který by neměl wrestling zmáknutý. Zvláště pak Burns.
     
    02:32
    Opět se Burnsovi daří hodit takedown. Dnešní zápas nejede na krásu, chce si zkrátka vysloužit místo titulového vyzyvatele, o které porážkou s Usmanem opět přišel.
     
    02:03
    Souboj se zastavuje u pletiva. Tam to momentálně více vyhovuje Brazilci, který si věří na vítězství po dvou kolech.
     
    01:25
    Aktivitu převzal Wonderboy. Z otočky trefil kop, který zřejmě Burnse lehce zasáhl, jenže ten pak z krytu vyrazil vpřed a Thompson na nic podobného nebyl připravený.
     
    00:54
    Snad poprvé v utkání prostřelil Thompson protivníkův kryt a Burns zůstal dlouho zabalený. Znovu si se svým soupeřem až zbytečně dlouho pohrává.
     
    00:14
    Tohle zřejmě nebude nejlepší představení obou mužů v oktagonu. Burns dostal instrukce, že díky takedownům vyhrál dva předchozí kola. Poněkud troufalé tvrzení, přesto zřejmě pravdivé.
     
    00:01
    Začátek 3. kola
     
    05:00
    Konec 2. kola
     
    04:57
    Závěr opět to nejzajímavější, oba muži si rozdali možná deset slabších úderů.
     
    04:28
    Burns získal poloviční takedown, záleží ovšem na oku rozhodčích. Thompson seděl více na zadku, než že by ležel na zádech.
     
    03:44
    Borci šli snad do první přestřelky v zápase, ani jeden z nich ovšem netrefil ideálně, takže o bodované akci nemůže být řeč.
     
    03:38
    Znovu vystartoval brazilský bijec, Wonderboy se ovšem ubránil jednoduchým kopem na tělo.
     
    03:13
    Lowkick zasáhl Thompson, opravdu je složité říci, kdo je v této rundě tím lepším zápasníkem.
     
    02:25
    Na další bučení reagoval Wonderboy přiskočeným kopem na hlavu, jenže Burns zatím všechno pozorně sleduje a vidí. Pak se sám soustředil na ofenzivu.
     
    01:54
    Více tlačí Burns, ale stále jeho snaha není taková, aby si zajistil vedení dva nula na kola. Zápas se v těchto chvílích může lámat.
     
    01:10
    Gilbert Burns si myslel, že Thompson povede útok na hlavu, jenže on zkušeně zasáhl žebra. V tomto takticky svázaném utkání může každý přesný úder znamenat zásadní zlom.
     
    00:35
    Ale ani brazilský zápasník nemá problém zapojit nohy. Z otočky hlavu protivníka netrefil, Thompson oplácel stejně neúspěšnou mincí.
     
    00:17
    Američan přispěchal okamžitě s kopy. Ty by fungovat mohly, protože Burns je přece jen kratší.
     
    00:01
    Začátek 2. kola
     
    05:00
    Konec 1. kola
     
    04:58
    V závěru ještě nějaká ta akce, žádný z borců ale netrefil zásadní úder.
     
    04:42
    O vítězi kola nebude pochyb. Burns se potřebuje po porážce vzpamatovat, takže se nedivme, pokud právě válení bude jeho taktikou.
     
    03:58
    Zatímco v předchozích třech zápasech jsme viděli zběsilý boj, tady je to nenápadná přetahovaná o každý centimetr. Burns konečně našel trochu prostoru k tomu, aby přidal rány, ale Thompson se šikovně staví.
     
    03:27
    Zdá se, že Burns si tímto takedownem pojistil kolo. Je v pozici, ze kterého by ho rozhodčí neměl postavit.
     
    02:55
    Teď už to ovšem neplatí. Wonderboy nevystihl ideální moment proto, aby se vysmýkl ze sevření Brazilce. Končí tak zády na podlaze.
     
    02:33
    Burns svázal Thompsona u pletiva a odmítá ho pustit, Američan se úspěšně brání.
     
    01:57
    Dvě minuty bez pořádné aktivity a fanoušci začínají být nespokojení. Ozývá se dokonce bučení, takhle si hlavní předzápas zřejmě nepředstavovali.
     
    01:29
    Když to nešlo v postoji, zkusil Burns bez větších příprav zachytit nohu. Thompson šikovně odskočil na pletivo a zatím se takedownu ubránil.
     
    00:55
    Tady zřejmě uvidíme přece jen více techniky než síly. Burns zkusil vyrazit do první akce, ovšem neortodoxní kop ze zadní nohy se mu nevyvedl.
     
    00:30
    Půl minuta bez úderů. Zatím sledujeme spíše stepování uprostřed oktagonu, ozývá se pokřik U-S-A.
     
    00:01
    Začátek 1. kola
     
    Oba muži už hrdě stojí v oktagonu. Uvidíme, kdo se na dnešek lépe vyspal.
     
    Příjemné ráno všem fanouškům bojových sportů. V rámci hlavní karty UFC 264 dnes uvidíme pět zápasů, pojďme si tedy představit všechny borce.

    Večer vykopnou vzájemným duelem Sean O'Malley a Kris Moutinho. Půjde nejen o souboj pěstí a kopů, ale také dvou poněkud bizarních účesů, protože ani jeden z těchto zápasníků se nebojí barvení. O'Malley měl původně vyzvat Louise Smolku, ale nakonec mu UFC přivedlo náhradníka, který prožije svůj debut ve slavném oktagonu. Naposledy O'Malley ukončil v prvním kole Thomase Almeidu a rychlý konec se čeká i dnes. Oba bojovníci se řídí stylem „zabij, nebo buď zabit.“

    Druhá partie bude ženského ražení, setkají se dvě zápasnice z první pětky bantamového žebříčku. Irene Aldanaová naposledy na body podlehla Holly Holmové a má tedy co napravovat. Jana Kunickajaová naopak drží sérii dvou vítězství a nyní může přidat třetí. Pak by si jistě zajistila pozornost neohrožené vládkyně divize Amandy Nunesové.

    Přesouváme se k třetímu boji, v němž poměří síly dva těžkooděnci. Tai Tuivasa je opravdu tvrdým bijcem, kterého zocelila rugbyová kariéra. V UFC startoval třikrát, pokaždé úspěšně. Dokonce nasbíral dva finiše v úvodním kole. Nečeká ho ovšem snadný soupeř. Greg Hardy dříve hrával profesionální ligu amerického fotbalu NFL, půjde tedy také o pomyslný souboj dvou zdánlivě podobných sportů, byť plavidlově mají společné pramálo. Oba borci ale mohou předvést, kde vyrůstají větší tvrďáci.

    Hlavní předzápas této našlapané karty bude také nesmírně zajímavý. Gilbert Burns se do oktagonu vrací poté, co v titulovém setkání nestačil na obávaného Kamaru Usmana. Tuší ovšem, že pokud dnes porazí Wonderboye, mohl by získat zpět ztracenou slávu a hlavně pozici titulového vyzyvatele. Před poslední porážkou vyhrál šest duelů v řadě. Stephen Thompson má ale obrovskou motivaci naposledy zkusit zabojovat o titul. V 38 letech už moc času nemá. Jeho kariéra byla hodně nahnutá, když nestačil na Darrena Tilla a Anthony Pettis jej ukončil knockoutem, ale Wonderboy ustálil svou pozici vítězstvími nad Luquem a Nealem.

    No a hlavní zápas večera? Dočkáme se dovršení trilogie mezi Dustinem Poirierem a Conorem McGregorem. Oba muži se potkali v letošním roce, když Poirier šokoval parádním výkonem, rozkopal svému protivníkovi nohu a pak jej ukončil na technické KO v postoji. Dvaatřicetiletý Ir je ovšem přesvědčený, že se v krátkém čase dokázal poučit z předchozích chyb a najde na Poiriera účinný recept. Změna byla jasně vidět už během vážení, kdy jsme opět viděli drzého Conora, který svým soupeřům rád leze pod kůži. Poprvé od roku 2016 se McGregor představí dvakrát v jednom roce, z posledních šesti zápasů má velice průměrnou až nelichotivou bilanci 3:3.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 05:41.

    Patrik Czepiec

    Marc Goddard