Nový Zéland – Švédsko 0:2 (kon.) | USA – Austrálie 0:0 (kon.) | Chile – Japonsko 0:1 (kon.)
Kanada – V. Británie 1:1 (kon.) | Nizozemsko – Čína 8:2 (kon.) | Brazílie – Zambie 1:0 (kon.)
konec
Kanada
1:1 (0:0)
Velká Británie
Úterý 27.07.2021, 13:00 • Kašima Stadium, Kašima • Olympijské hry - ženy • Skupina E
Předzápasové kurzy
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 13:00.
     
    Vítám všechny fanoušky ženského fotbalu u skupinové fáze na olympijských hrách. Od 13 hodin budeme sledovat souboj mezi Kanadou a Velkou Británií.
     
    Oba celky se nacházejí ve skupině E, a tak si pojďme oba týmy trochu přiblížit. Začneme Kanadou, která ve dvou soubojích zaznamenala čtyři body. Nejprve si totiž připsala remízu s Japonskem a následně si zámořský celek poradil s Chile. Aktuálně Kanadě patří druhá pozici a k postupu ji stačí jediný bod. Na vedoucí pozici se pak nachází Velká Británie, která zdolala Chile a následně ji stačila jediná branka s Japonskem.

    Obě reprezentace se pak setkaly na olympijských hrách v roce 2012, kdy se z postupu ze čtvrtfinále radovala Kanada. Ve zmíněném střetnutí nasázela Velké Británii dva góly a neinkasovala.
     
    Ještě jednou vítám všechny fanoušky ženského fotbalu, který jde do koncovky skupinové fáze. Duelem, jenž startuje ve 13 hodin, vás provede Michal Luxa. Již jsou známy sestavy, a tak si je za pár okamžiků představíme.
     
    Úvodní sestavy:

    Kanada: Labbéová – Riviereová, Buchananová (C), Gillesová, Lawrencová – Schmidtová, Quinnová, Roseová – Viensová – Beckieová, Leonová.
    Náhradníci: Sheridanová – Carleová, Flemingová, Grossová, Huitemaová, Princeová, Zadorskyová.

    Velká Británie: Roebucková – Bronzeová, Brightová, Williamsonová, Stokesová – Scottová, Ingleová (C) – Weirová, Stanwayová, Dalyová – Parrisová.
    Náhradníci: MacIverová – Houghtonová, Kirbyová, Littleová, Tooneová, Whiteová, Wubbenová-Moyová.

    Rozhodčí: Monzulová (UKR) – Ratajová (CZE), Střilecká (UKR).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Za hustého deště začalo začalo třetí kolo skupinové fáze olympijského turnaje! Jako první se míče chopily hráčky Velké Británie, ovšem nákop na pravou stranu Kanada poslala mimo hrací plochu. Jenže po vhazování hostující celek pokračoval v akci, avšak Rachel Dalyová nezvládla centr, jenž mířil mimo hrací plochu.
     
    2
    Do dnešního střetnutí Kanada nastoupila v červených dresech, naopak Velká Británie hraje v tmavě modré sadě. Jinak jsou ale karty rozdány, Kanada potřebuje bodovat, Britky už půjdou určitě dál.
     
    3
    Asi pět metrů zá vápnem se napřáhla Évelyne Viensová, jejíž pokus skočil před brankářkou, ale zamířil jen vedle levé tyče. Tohle byla první podařená akce zápasu, Kanada potřebuje být aktivní.
     
    4
    Na druhé straně se o střelecký pokus pokusila Georgia Stanwayová, která mířila do horní části branky. Jenomže zakončení zastavila hlavou Vanessa Gillesová.
     
    5
    Dlouhý nákop Kanady mířil za obranu soupeřek, jenomže Deanne Roseová v rozhodujícím momentu podklouzla. Balon doskákal k hostující brankářce, která ihned otočila hru. Ovšem na druhé straně neudržela míč na hrací ploše Lucy Bronzeová, odkop od domácí branky.
     
    7
    Domácí hráčky uklidňovaly hru, až se do situaci zapojila brankářka Stephanie Labbéová, která vymyslela dlouhý nákop. Míč se k hráčkám Kanady vrátil, avšak Deanne Roseová následně nezvládl osobní souboj.
     
    8
    V úvodu zápasu je vidět, kdo potřebuje bodovat. Hráčky v červených dresech více drží balon a snaží se něco vymyslet proti připravené obraně Velké Británie.
     
    9
    Deanne Roseová se obtočila kolem soupeřky a vnikla po pravé straně do šestnáctky. Její přihrávka mířila pod sebe, což si obrana evropského týmu pohlídala a míč poslala za vápna. Odtud to nepovedeným pokusem zkoušela Sophie Schmidtová, jejíž slabá střela byla zablokovaná.
     
    10
    Deset minut hry je minulostí, ale my jsme se vstřelené branky zatím nedočkali. Ovšem sledujeme velmi zajímavé utkání, které se často přelévá ze strany na stranu, o trochu lépe ale působí Kanada.
     
    12
    Britky roztáhly hru na levou stranu, kde se pohybovala pouze Georgia Stanwayová, která ale míč vrátila zpátky na střed. Zde Kanada zahustila prostor a donutila soupeřky k přenesení hry na pravou stranu, kde míč ve skluzu nezastavila Lucy Bronzeová.
     
    14
    Evropský celek je stále na útočné polovině, kde kombinuje. Avšak obrana Kanady se velmi dobře přesouvá. Uvidíme, jak dlouho budou hráčky v červených dresech odolávat.
     
    15
    Z pravé strany se o přihrávku před branku pokusila Lucy Bronzeová, který viděl náběh spoluhráčky. Ovšem přihrávka byla velmi nepřesná, což si Stephanie Labbéová v klidu pohlídala.
     
    16
    Rebecca Quinnová se velmi zlobí po výroku ukrajinské rozhodčí. Ta kanadské hráčce odpískala nedovolený zákrok, Velká Británie může myslet na další útočnou akci.
     
    17
    V posledních minutách aktivita evropského celku roste, naopak Kanada je v hlubokém bloku. Při další akci hráčky v tmavě modrých dresech poslali přenesení hry až za postranní lajnu.
     
    19
    Kanada pohlídala další akci soupeřek, ovšem míče se pouze zbavila. Velká Británie na nic nečekala a hnala se do další útočné akce, která ale skončila před šestnáctkou zámořského týmu. Na druhou stranu se pak vydala Adriana Leonová, jíž podrazila Millie Brightová.
     
    20
    Zámořskému celku se v posledních minutách moc nedaří, což se potvrzuje také na držení míče. Kanadský tým potřebuje hru uklidnit a trochu si zvýšit sebevědomí. I po dvaceti minutách se hraje bez vstřelených gólů.
     
    21
    Právě probíhá také utkání mezi Chile a Japonskem, kde zatím branka také napadla. V tuto chvíli by postupovaly oba hrající týmy z našeho střetnutí.
     
    22
    Kanada se na malou chvíli usadila na útočné polovině, ovšem přihrávka směrem dopředu byla nepřesná. Domácí tým potřebuje zlepšit kvalitu hry na polovině soupeřek.
     
    23
    Kolmou přihrávku do vápna dostala Georgia Stanwayová, avšak Jayde Riviereová byl šikovnější. Kanadská hráčka míč soupeřce ukopla na roh. Po centru od praporku první správně mířené zakončení nepřišlo.
     
    24
    Ukrajinská rozhodčí poprvé vytahuje také žlutou kartu, kterou si prohlédla Jayde Riviereová (Kanada). Kanadská hráčka šla do nebezpečného skluzu, kterým trefila nohu britské soupeřky.
     
    26
    Georgia Stanwayová zkoušela vysokou přihrávku na střed, kterou pokryla Sophie Schmidtová. Následně dopředu postupovala Janine Beckieová, jíž po kličce utekl míč za postranní lajnu.
     
    27
    Za odraženým míčem se na pravé straně vydala znovu Janine Beckieová, tentokrát se pokusila o centr, kterým trefila první soupeřku. Kanada bude alespoň vhazovat.
     
    28
    Autové vhazování mířilo do vápna, kde situaci nezvládla Caroline Weirová. Míč se pak odrazil před Janine Beckieovou, která v dobré pozici netrefila skákající míč. Velká Británie pak urvala hru daleko od vlastní brány.
     
    30
    Náběhem za obranu si o míč řekla Rachel Dalyová, která okamžitě odcentrovala. Míč se od první obránkyně odrazil do vzduchu a před brankou se o zbytek práce postarala Kadeisha Buchananová.
     
    31
    Kanada v obranné činnosti znovu obstála, od branky znovu rozehrála jen na krátko. Po chvíli se přesunula na útočnou polovinu a z pravé strany odcentrovala Jayde Riviereová. Míč si našla Évelyne Viensová, která si neporozuměla s Adrianou Leonovou.
     
    33
    Jill Scottová měla ve středu hodně času a všimla si na pravé straně nabíhající spoluhráčky. Rachel Dalyová vystřelila ze strany šestnáctky, ovšem pod nohy se ji vrhla brankářka Stephanie Labbéová i vracející se Ashley Lawrencová. Míč byl jednou z nich přizvednut nad branky, stav je stále bez branek.
    33. Rachel Dalyová (GBR)
     
    34
    Ani po rohovém kopu se nic velkého neudálo, Kanada totiž odvrátila hru za velké vápno, odkud se slabým pokusem prezentovala Caroline Weirová. Její zakončení mířilo jen doprostřed branky, kde byla připravená Stephanie Labbéová.
     
    36
    Kanada se s míčem na kopačkách přesunula na útočnou polovinu. Ovšem na pravé straně neuspěla Jayde Riviereová ani Adriana Leonová. Především druhá jmenovaná se zlobí, že její tým nevhazuje.
     
    37
    Sophie Ingleová se pokusila o dlouhý nákop na levou stranu, který rozhodně nebyl vydařený. Míč totiž zamířil za postranní lajnu a útočné plány může střádat znovu zámořský celek.
     
    38
    Další akci táhl hostující celek po pravé straně, odkud odcentrovala Rachel Dalyová. Ovšem její snažení bylo znovu nepřesné a zamířilo jen mimo hrací plochu.
     
    39
    Demi Stokesová přihrávala do pokutového území, kde se nacházela Nikita Parrisová, která posunula balon do lepší pozice. Ovšem v jednoznačné šanci selhala Caroline Weirová, která nezvládla zpracování a následně se dopustila také faulu.
     
    40
    Za bezbrankového stavu jdeme do poslední pětiminutovky prvního poločasu. Zhruba od dvacáté minutě je Velká Británie mnohem nebezpečnější, ale rozhodně nepotřebuje někam spěchat.
     
    42
    Další akce hostujícího týmu skončila po nepřesné přihrávce, kterou pokazila Georgia Stanwayová. Jenomže ani Kanada toho směrem dopředu moc nepředvedla.
     
    43
    Do obrany se vrátila Janine Beckieová, která ale nedovoleně atakovala Demiu Stokesovou. Velká Británie rychle rozehrála a následně poslala míč před branku. Ovšem Caroline Weirová se míče nedočkala, jelikož míč byl před ní přizvednut.
     
    44
    Další přihrávka mířila do pokutového území, kde se pohybovala Jill Scottová. Britská útočnice na míč nedosáhla, a tak celou situaci zažehnala Kadeisha Buchananová.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Sledovali jsme velmi opatrný poločas, ve kterém se hrálo spíše od vápna k vápnu. O něco lepší byla Velká Británie, ale gólově svou převahu nepotvrdila. O jedinou velkou šanci zápasu se postarala Rachel Dalyová, avšak i její zakončení bylo zablokované. Doufejme, že se dočkáme alespoň jedné trefy do černého v druhé části hry.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Janine Beckieová, přichází Jessie Flemingová.
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Deanne Roseová, přichází Jordyn Huitemaová.
     
    46
    Pokračujeme druhým poločasem, Kanada měla právo první akce, avšak byla to právě ona, kdo se musel jako první bránit.
     
    47
    Na pravé straně pokračovala útočná akce zámořského týmu, ovšem Adriana Leonová se dopustila faulu, když nedovoleně atakovala Demiu Stokesovou.
     
    48
    Také Velká Británie se nám předvedla akcí na levé straně hrací plochy, ovšem přihrávku na střed zachytila Sophie Schmidtová. Po chvíli Kanada ztratila míč a faulem se provinila Évelyne Viensová.
     
    50
    Pas za obranu mířil na levou stranu, kde se v náběhu nacházela Adriana Leonová. Ta si před vápnem míč zasekla a odcentrovala. Ovšem obrana Velké Británie byla úspěšná a balon odehrála do bezpečného místa.
     
    51
    Na pravou stranu šestnáctky si naběhla Évelyne Viensová, která se pokusila o přihrávku před branku. Ovšem míč zastavila dobře postavená Millie Brightová, o zbytek práce se pak postarala brankářka Ellie Roebucková.
     
    52
    Při další akci hostujícího týmu sice Kanada obstála, ale následnou přihrávku poslala za postranní lajnu. Zámořský celek se musí dál bránit.
     
    54
    Zleva postupovala do pokutového území Georgia Stanwayová, která pak míč prostrčila pod sebe. Ovšem spoluhráčka s tím nepočítala a balon opustil hrací plochu.
     
    54
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Vanessa Gillesová, přichází Nichelle Princeová.
     
    55
    Kanada právě vstřelila branku!
    Krásná akce Kanady končí první brankou zápasu! Sophie Schmidtová získala míč, který následně posunula na nabíhající Ashley Lawrencovou. Ta se od půlící čáry dostala až k šestnáctce, kde vymyslela přihrávku před branku. Ovšem její myšlenku přeběhly Évelyne Viensová i Jessie Flemingová. Jenže v zadní části vápna čekala ADRIANA LEONOVÁ, která zamířila do bližší šibenice branky. Asistence: Ashley Lawrencová.
    55. Adriana LEONOVÁ - 1:0
     
    56
    Na druhé straně byl k vidění centr z pravé strany, po kterém se na zadní tyči natahovala Jill Scottová. Její zakončení ale bylo nepřesná, takže hráčka schovala jen hlavu do dlaní.
     
    58
    Velká Británie se znovu snadno dostala na útočnou polovinu, kde se dočkala faulu. Caroline Weirová tak pošle centr do vápna ze standardní situace.
     
    59
    Opravdu centr letěl k penaltovému puntíku, kde ve vzduchu vládla Kadeisha Buchananová. Následně si na hranici vápna chystala míč ke střele Sophie Ingleová, avšak byla obtěžována a balonu zbavena.
     
    60
    Další míč mířil do pokutového území zámořského týmu, kde nepovedenou hlavičkou zahrála Kadeisha Buchananová. Za balonem se pak hnala Sophie Ingleová, avšak z branky vyrazila také Stephanie Labbéová, která situaci zvládla na jedničku.
     
    62
    Střídání v týmu Velká Británie: ze hřiště odchází Jill Scottová, přichází Kim Littleová.
    Střídání v týmu Velká Británie: ze hřiště odchází Rachel Dalyová, přichází Ellen Whiteová.
     
    63
    Střídající Ellen Whiteová okamžitě hecuje spoluhráčky. V tuto chvíli se totiž Kanada posouvá do čela tabulky, právě před Velkou Británii.
     
    65
    Právě hráčky v tmavě modrých dresech se usadili na útočné polovině. Pas mířil na hranici šestnáctky, kde zpracování úplně nezvládla Ellen Whiteová, ale stihla přihrát alespoň na spoluhráčky pod sebou.
     
    66
    Kanada se snaží rozbít nápor soupeřek tak, že drží míč na vlastní polovině. Zámořský celek je aktuálně ve vedení a už nikam nemusí spěchat.
     
    67
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Rebecca Quinnová, přichází Julia Grossová.
     
    68
    Velká šance Velké Británie gólovou radostí neskončila! Na levé straně se pohybovala Caroline Weirová, která si dala míč kolem obránkyně a poté z úhlu zamířila. Míč z její kopačky zamířil do břevna, následně do tyče a poté ven. Před brankou si jej našla kanadská kapitánka Kadeisha Buchananová, která jej odehrála velmi daleko!
    68. Caroline Weirová (GBR)
     
    71
    Jdeme do závěrečná dvacetiminutovky normální hrací doby. Kanada je v těsném vedení a rozhodně spěchat nebude. Naopak očekáváme aktivitu ze strany Velké Británie.
     
    72
    Lucy Bronzeová předvedla povedenou přihrávku na střed, kterou se snažila Sophie Ingleová okamžitě vrátit na lépe postavenou spoluhráčku. Ovšem Nikita Parrisová na balon nedosáhla a musela podstoupit osobní souboj s kanadskou kapitánkou.
     
    74
    Aktivita hostujícího celku vzrostla, další pas propadl do zadní části vápna, odkud míč před branku chtěla vrátit Nikita Parrisová, avšak trefila jen první soupeřku. Následně drsným způsobem byla poslaná na hrací plochu Kim Littleová, ale rozhodčí je v klidu.
     
    75
    Kanada se zmocnila míče a okamžitě putovala na útočnou polovinu, ovšem balon ztratila na pravé straně a navíc se dopustila nedovoleného zákroku.
     
    76
    Ashley Lawrencová si dala míč kolem soupeřky, která ji následně faulovala. Kanadská hráčka se vstáváním rozhodně spěchat nebude.
     
    77
    Střídání v týmu Velká Británie: ze hřiště odchází Sophie Ingleová, přichází Fran Kirbyová.
     
    77
    Sophie Ingleová předala kapitánskou pásku Kim Littleové!
     
    78
    Do levé části šestnáctky si naběhla Fran Kirbyová, která okamžitě směřovala míč před branku. Jenže skvělým skluzem zasáhl Vanessa Gillesová, od níž míč zamířil na roh.
     
    79
    Ovšem ani centr od rohového praporku nepřinesl ohrožení kanadské branky. Po chvíli z dálky vystřelila Ellen Whiteová, která mířila jen doprostřed brány.
     
    80
    Střídání v týmu Kanada: ze hřiště odchází Ashley Lawrencová, přichází Gabrielle Carleová.
     
    82
    Velká Británie vybojovala rohový kop, který rozehrála Caroline Weirová. Její pas našel na penaltovém puntíku Lucy Bronzeovou, jejíž hlavička byla velmi nevydařená. Následně situaci tělem pokryla Nikita Parrisová a proto se bude kopat od kanadské brány.
     
    83
    Kanadský celek se nacházel na útočné polovině, kde se jedna z hráček ochotně sesunula k zemi. Rozhodčí hru pustila a Velká Británie mířila do útočné akce.
     
    84
    Přihrávku na hranici velkého vápna převzala Ellen Whiteová, která se rychle otočila, ale cestu ji překazila Kadeisha Buchananová. Hráčkám v tmavě modrých dresech už moc času nezbývá.
     
    85
    Velká Británie právě vstřelila branku!
    Už to vypadalo, že toho hostující celek moc nevymyslí, tak přišla šťastná branka! Z velké dálky se napřáhla CAROLINE WEIROVÁ, jejíž pokus trefil Nichelleu Princeovou. Právě od ní zamířil k pravé tyči, kam se nestihla dostat brankářka Stephanie Labbéová – 1:1.
    85. Caroline WEIROVÁ - 1:1
     
    88
    Velká Británie je znovu na balonu, ale tentokrát už nikam nespěchá. Hostující tým se vrátil zpátky na čelo své skupiny, také Kanadě stačí bod na postup do další fáze.
     
    89
    Vypadá to, že souboj se už bude pouze dohrávat. Možná Kanada by chtěla stav ještě upravit, jenomže dlouhou dobu je u balonu Velká Británie.
     
    90
    Hráčky v tmavě modrých dresech stále drží míč na vlastní polovině. Jenomže po několika sekundách přišla nepřesnost, a tak mohla Kanada odcentroval. Avšak Nichelle Princeová se k hlavičce neprobojovala.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Velká Británie i Kanada postupují do další části olympijského turnaje! Sledovali jsme souboj, v němž byl hostující tým lepší, ale jako první inkasoval, jelikož se Kanadě podařila akce na levé straně. Už to vypadalo, že zámořský celek dokráčí k vítězství, avšak evropský tým se dočkal velmi šťastné trefy. Ve zbytku zápasu pak Velká Británie kontrolovala míč a nikam nespěchala. Vždyť věděla, že skupinu ovládne.
     
    S konstatováním, že Velká Británie i Kanada postoupily do další fáze turnaje, se loučím a přeji vám příjemný zbytek dne. (14:56:05)

    Michal Luxa

    Branky: 55. Leonová (Lawrencová) – 85. Weirová

    Karty:   24. Riviereová (CAN)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 3:3. Rohy: 0:5. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 6:4.
    Kanada: Labbéová – Riviereová, Buchananová (C), Gillesová, Lawrencová (80. Carleová) – Schmidtová, Quinnová (67. Grossová), Roseová (46. Huitemaová) – Viensová (54. Princeová) – Beckieová (46. Flemingová), Leonová.
    Náhradníci: Sheridanová – Carleová, Flemingová, Grossová, Huitemaová, Princeová, Zadorskyová.

    Velká Británie: Roebucková – Bronzeová, Brightová, Williamsonová, Stokesová – Scottová (62. Littleová), Ingleová (C) (77. Kirbyová) – Weirová, Stanwayová, Dalyová (62. Whiteová) – Parrisová.
    Náhradníci: MacIverová – Houghtonová, Kirbyová, Littleová, Tooneová, Whiteová, Wubbenová-Moyová.

    Rozhodčí: Monzulová (UKR) – Ratajová (CZE), Střilecká (UKR)
    bahis siteleri