Jednotlivci - osmifinále (muži) (kon.) | Jednotlivci - ČF, SF a F (muži) Vítěz: M. Gazoz (TUR) (kon.)
konec
Jednotlivci - čtvrtfinále, semifinále a finále (muži)

Vítěz: M. Gazoz (TUR)

Sobota 31.07.2021, 07:45Olympijské hry - Lukostřelba
Sledujte:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 07:45.
     
    Všem sportovním fanynkám a fanouškům přeju krásné sobotní ráno. Vítám vás při sledování lukostřelby mužů, v níž se dnes rozhodne o medailistech. Ještě předtím se ale musí odehrát čtvrtfinálové a semifinálové souboje.
     
    Čtvrtfinálové duely

    Tang Chih-Chun (TPE) – Kim Woojin (KOR)
    Florian Unruh (GER) – Mauro Nespoli (ITA)
    Mete Gazoz (TUR) – Brady Elisson (USA)
    Takaharu Furukawa (JPN) – Li Ťia-lun (CHN)
     
    V souboji o zlato se očekává bitva hlavně mezi dvěma muži, a sice Jihokorejcem Kim Woojinem a Američanem Bradym Elissonem. Oba zatím procházejí soutěží bez většího zaváhání a bylo by překvapením, pokud by právě jeden z nich nakonec nebral zlato. Ale šanci na prvenství pochopitelně mohou živit všichni, neboť každý zápas začíná od stavu 0:0. Klidně i Ital Nespoli nebo Číňan Li Ťia-lun, s nimiž se počítá do bitvy „pouze“ o bronz.
     
    Čtvrtfinálové souboje začaly.
     
    1/4
    Obrovským soubojem prvního čtvrtfinále je jihokorejský lukostřelec Kim Woojin. Jeho soupeřem je Tang Chih-Chun z Tchaj-pej.
     
    1/4
    V každém setu se střílí tři rány. První set nabídl velmi zajímavou podívanou. Oba začali desítkou, pak přidali dvě devítky. Body se tak dělí.
     
    1/4
    Fantastický výkon reprezentanta Tchaj-pej! Ke dvěma desítkám přidal třetím výstřelem devítku, zatímco Jihokorejec začal osmičkou, pokračoval devítkou a až třetím pokusem trefil desítku. Favorit tak prohrává 1:3.
     
    1/4
    Pokud chtěl Tang Chih-Chun pomýšlet alespoň na srovnání soupeřova stavu, musel třetí šíp poslat do desítku. Ale protože trefil devítku, tak protivníkovi dovolil srovnat na 3:3.
     
    1/4
    Čtvrtý set a další drama. Stejně jako před malou chvílí potřeboval Tang Chih-Chun trefit pro zremizování stavu desítku, což se podařilo! Stav je tedy srovnaný 4:4 a vítěz následujícího setu postoupí do semifinále. V případě, že znovu dojde ke shodnému skóre, uvidíme tiebreak.
     
    1/4
    Kim Woojin trefil osmičku, zatímco jeho soupeř desítku! Obrovský favorit je ve velkých problémech!
     
    1/4
    Senzace dokonána! Velký favorit nejen na medaili, ale i na zlato Kim Woojin končí ve čtvrtfinále! Tang Chih-Chun si v posledním pátém setu vytvořil takový náskok, že i osmička mu stačila na vítězství, a právě tu trefil. Jižní Korea nejenže bude bez zlata, ale i bez medaile!
     
    2/4
    Za malý moment začne druhé čtvrtfinále mezi Němcem Florianem Unruhem a Italem Maurem Nespolim.
     
    2/4
    I druhé čtvrtfinále naznačuje, že by mohlo být vyrovnané a mohla by rozhodovat malá zaváhání. Ital byl blízko zisku prvního setu, jenže jeho německý konkurent třetím šípem trefil desítku a vyrovnal tak soupeřův součet 28.
     
    2/4
    Ve čtvrtfinále už si Nespoli sedmičky nemůže dovolit. Pak k ní sice přidal desítku a devítku, nicméně mu to nebylo nic platné, protože Unruh začal dvěma desítkami a vítězství ve druhé sadě pojistil devítkou. Německý lukostřelec vede 3:1.
     
    2/4
    Vyrovnáno! Fantastický nástřel Nespoliho hodnoty 29 bodů. Unruh vystřelil také dva skvělé terče, potopila jej ovšem osmička trefená prvním pokusem v setu.
     
    2/4
    Dramatická čtvrtá sada! Za stavu 18:18 trefil Nespoli desítku a čekal na odpověď soka. Ten neustál tíhu okamžiku, dal osmičku, a proto se dostává do ztráty 3:5. Italovi v následujícím setu stačí k postupu i vyrovnat součet konkurenta.
     
    2/4
    Florian Unruh začal fantasticky, když trefil dvě desítky, ježe pak selhal a šíp poslal do sedmičky. Nespolimu po dvou devítkách stačilo stejné číslo k potřebnému zisku pátého setu. Devítku zasáhl i napotřetí a může se radovat z postupu do semifinále.
     
    3/4
    Na řadu přichází třetí čtvrtfinále, a to mezi Turkem Metem Gazozem a po vypadnutí Jihokorejce Kima největším favoritem na zlato, Američanem Bradym Elissonem.
     
    3/4
    První dva body putují překvapivě na stranu Turka. Tomu stačili i tři devítky, neboť jeho americký soupeř začal vlažněji a ke dvěma devítkám přidal ještě osmičku.
     
    3/4
    Mete Gazoz je zase o krok blíže postupu. Oba lukostřelci zaznamenali ve druhém stu shodný součet 28 bodů, Turek tedy vede 3:1.
     
    3/4
    Turecký lukostřelec byl ohromně blízko odskočení do náskoku 5:1, pokud by však trefil devítku. I devítku by určitě bral alespoň na srovnání, jenže tlak neustál a trefil osmičku, takže Elisson vyrovnal stav na sety na 3:3.
     
    3/4
    Brady Elisson není ve vůbec dobrém rozpoložení. Po dvou osmičkách sice trefil desítku, jenže Gazoz zasáhl shodně třikrát devítku. Vede tak 5:3 a je blízko senzačnímu postupu!
     
    3/4
    Další obrovský šok! Po Kimovi totiž vypadává další obrovský favorit Brady Elisson! Vypadl na šípech Turka Meteho Gazoze, jenž v posledním setu korunoval svůj parádní výkon třemi desítkami, zatímco Elisson trefil jednu devítku. I třicítka by jej ovšem vzhledem ke stavu utkání poslala ze hry.
     
    4/4
    Začíná čtvrté čtvrtfinále mezi Furukawou a Ťia-lunem.
     
    4/4
    První set si podmanil Japonec Furukawa. Ke dvěma desítkám přidal desítku, zatímco jeho čínský protivník začal pomaleji, nástřelem průměrných 26 bodů.
     
    4/4
    Poslední čtvrtfinále se zatím vyvíjí jednoznačným soubojem. Číňan zopakoval 26 bodů a také Japonec měl stejný nástřel jako v prvním setu, zásluhou dalších 29 bodů vede už 4:0.
     
    4/4
    Je hotovo. Poslední čtvrtfinále mělo hladký průběh, japonský lukostřelec Takaharu Furukawa přejel svého čínského konkurenta Li Ťia-luna 6:0. Všechny tři sety skončily stejným výsledkem 29:26.
     
    Výsledky čtvrtfinálových duelů

    Tang Chih-Chun (TPE) – Kim Woojin (KOR) 6:4
    Florian Unruh (GER) – Mauro Nespoli (ITA) 4:6
    Mete Gazoz (TUR) – Brady Elisson (USA) 7:3
    Takaharu Furukawa (JPN) – Li Ťia-lun (CHN) 6:0
     
    Semifinálové duely

    Tang Chih-Chun (TPE) – Mauro Nespoli (ITA)
    Mete Gazoz (TUR) – Takaharu Furukawa (JPN)
     
    První semifinále odstartuje v 8:45.
     
    1/2
    Oba lukostřelci už se chystají, první semifinále za pár okamžiků začne.
     
    1/2
    První dva body míří za italským favoritem. Nespoli trefil dvě desítky, přičemž tou druhou trefil kameru umístěnou rovnou ve středu terče. Přidal i jednu devítky, ty trefil tři.
     
    1/2
    Fantastická třicítka v podání reprezentanta Tchaj-pej. Ten po prvním setu seřídil mířidla a srovnal na 2:2.
     
    1/2
    Velké nervy museli oba lukostřelci prožívat, když bylo skóre po dvou výstřelech ve třetím setu 18:18. Zatímco Chih-Chun přidal třetí devítku, tak Nespoli trefil desítku a vede tak 4:2!
     
    1/2
    Mauro Nespoli je ve finále a má jistou medaili! Ital potřeboval pro vítězství poslat poslední šíp alespoň do devítky a přesně tento cíl splnil. Tang Chih-Chun zabojuje alespoň o bronz.
     
    2/2
    Druhý semifinálový souboj mezi Metem Gazozem a Takaharu Furukawou začne za pár chvil.
     
    2/2
    První set nebyl ideální ani z jedné strany. Přece jej ho ale zvládl o něco lépe Gazoz, který zapsal 27 bodů, Japonec byl ještě o dva body horší.
     
    2/2
    Turecký reprezentant je jeden vyhraný set od vítězství. Před třetím šípem musel trefit desítku, což se mu podařilo s velkým přehledem. Furukawa musí přidat.
     
    2/2
    Souboj pokračuje! Japonec skutečně zabral a nástřelu 29 bodů Gazoz nedokázal konkurovat, byl o jeden bod horší.
     
    2/2
    Tak pozor! Rozhodčí po bližší kontrole vystřeleného tureckého šípu přehodnotili trefenou hodnotu, z osmičky je devítka! A to je i velký zásah do skóre, protože Furukawa místo snížení na 2:4 prohrává 1:5.
     
    2/2
    Mete Gazoz byl jeden šíp od vítězství, potřeboval trefit devítku. Podlehl však tlaku a těsně zasáhl jenom osmičku. Furukawa snižuje na 3:5.
     
    2/2
    Mete Gazoz je historicky prvním Turkem s olympijskou medailí z lukostřelby! Znovu potřeboval zasáhnout posledním pokusem devítku, což se mu tentokráte podařilo dokonale, neboť poslal šíp rovnou do desítky.
     
    Výsledky semifinálových duelů

    Tang Chih-Chun (TPE) – Mauro Nespoli (ITA) 2:6
    Mete Gazoz (TUR) – Takaharu Furukawa (JPN) 7:3
     
    Finále

    Mauro Nespoli (TUR) – Mete Gazoz (TUR)

    O 3. místo

    Tang Chih-Chun (TPE) – Takaharu Furukawa (JPN)
     
    Souboj o bronz začne v 9:30.
     
    Bronz
    Proběhlo uvítání lukostřelců usilujících o bronzovou medaili. Zaujmout místa a jde se na věc.
     
    Bronz
    Hodně dramatická první sada. Po dvou výstřelech měli oba lukostřelci po osmnácti bodech. Zatímco Tang Chih-Chun tím třetím trefil desítku, tak Furukawa desítku a bere tak první dva body pro sebe.
     
    Bronz
    Vyrovnáno! Stejná situace jako v prvním setu, akorát s opačným výsledkem. Zatímco reprezentant Tchaj-pej zasáhl desítku, tak Japonec pouze osmičku.
     
    Bronz
    V souboji o bronz je k vidění obrovská bitva. I do třetice měli lukostřelci po dvou šípech stejný součet osmnácti bodů. Ten zůstal i po zasažené devítce z obou stran, oba tak získávají po bodu.
     
    Bronz
    Takaharu Furukawa je jediný bod od bronzové medaile! Dvěma desítkami dostal soka pod tlak, ten k devatenáctce přidal devítku. Devítku pak trefil i Japonec, který se ujal vedení 5:3.
     
    Bronz
    Držitelem bronzu se stává Takaharu Furukawa! Pro srovnání skóre soupeře potřeboval zasáhnout třetím šípem desítku. Domácí reprezentant udržel nervy na uzdě a požadovaný počet zasáhl, byť těsně.
     
    Fin
    Zbývá vyřešit poslední otázka, kdo si vystřílí zlato? Bude to Mauro Nespoli, nebo Mete Gazoz?
     
    Fin
    Lépe začíná Ital Nespoli! A to poměrně výrazně, když ke dvěma desítkám přidal jednu devítku. To Turek měl kromě dvou devítek ještě osmičku.
     
    Fin
    Druhý set končí vyrovnaným výsledkem, oba zapsali shodně 28 bodů. K jedné desítce přidali dvě devítky. Skóre je tak 3:1 pro Itala.
     
    Fin
    Skóre je vyrovnané! Oba hráči si neodpustili jednu osmičku a byl to Nespoli, kdo musel trefit desítku pro srovnání skóre. Ale trefil devítku, takže je to 3:3.
     
    Fin
    Situace se opakovala! Nespoli musel trefit desítku, ale tentokráte uspěl! Finále nemohlo být vyrovnanější! Buď rozhodne čtvrtý set, v případě vyrovnaného součtu v něm půjdou lukostřelci do tiebreaku.
     
    Fin
    Olympijským šampiónem je Mete Gazoz z Turecka! V rozhodujícím dějství trefil dvě desítky a jednu devítku, zatímco Nespoli si výrazně zavařil osmičkou hned na úvod, jeho soupeř mu pak nedovolil ještě zabojovat.
     
    Turecko má historicky první olympijskou medaili v lukostřelbě, a to hned zlatou. Zasloužil se o ni Mete Gazoz, jenž na dnešní den nejlépe seřídil mířidla a zaslouženě si došel pro triumf. Už ve čtvrtfinále se postaral o senzaci, když vyřadil největšího favorita na zlato, Američana Bradyho Elissona. V semifinále nedal šanci ani Japonci Takaharu Furukawovi, načež ve finále svedl velkou bitvu s Italem Maurem Nespolim, kterou rozhodl až pátý set a v něm uspěl Turek, když využil zaváhání soupeře v podobě trefené osmičky, zatímco Gazoz zapsal celkový nástřel 29 (10,9,9).

    V souboji poražených semifinalistů se o bronz utkali Takaharu Furukawa a Tang Chih-Chun, domácí Japonec zvítězil poměrně hladce 7:3.
     
    Konečné pořadí

    1. Mete Gazoz (TUR)
    2. Mauro Nespoli (ITA)
    3. Takaharu Furukawa (JPN)
    4. Tang Chih-Chun (TPE)
    5. Kim Woo-jin (KOR)
    6. Florian Unruh (GER)
    7. Brady Elisson (USA)
    8. Li Ťia-lun (CHN)
     
    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších olympijských přenosů se budu těšit na počtenou. (10:11:49)

    Milan Huppert

    bahis siteleri