CZECHTEAM.TV (probíhá) | Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 15. den (kon.)
konec
Přehled událostí na LOH Tokio 2020 - 15. den

Sobota 07.08.2021, 02:00Olympijské hry
Sledujte:
     
    Z předposledního dne soutěží je to vše, děkuji za pozornost. (17:47:54)
    Medailové pořadí zemí po 15. dni soutěží
     
    V celosvětovém hledisku se najde mnoho vrcholů. Prakticky každé finále v kolektivních sportech, které se dnes hrálo, bylo něčím historicky zajímavé, dějově zajímavé a často i s překvapivým výsledkem. Vitězi dne jsou Francouzi, kteří sice podruhé výběr amerických basketbalistů podruhé neporazili, ale házenkáři překazili obhajobu Dánsku a volejbalisté překvapivě porazili Rusko. V individuálních sportech se dnes překvapiví vítězové příliš nenašli, výjimkou je senzační vítězka nejtěžší váhové kategorie v karate z Egypta a debakl ruských moderních gymnastek, které místo očekávaného zlata a stříbra v individuálním víceboji mají pouze jedno stříbro.
     
    Slovensko se také dočkalo medaile v úplně posledním možném okamžiku. Dnes závodil už pouze čtyřkajak a v dramatickém závodě na 500 metrů vyjel bronzovou medaili. Slovenskou bilanci tím doplnil na 1 zlatou, 2 stříbrné a 1 bronzovou medaili.
     
    Předposlední den soutěží byl pro Čechy hodně nadějný, ale dlouho to vypadalo, že nakonec medaile nepřijdou. Martin Fuksa ve finále kilometru na singlkanoi už neměl síly na to, aby se udržel v kontaktu s medailovými pozicemi a dojel pátý, skvěle rozjetou soutěž moderních pětibojařů, kdy bojoval dokonce o zlato, na poslední střelbě úplně zazdil Jan Kuf, kterého pak ještě předstihl i Martin Vlach. Páté a osmé místo je výborné, ale vzhledem k průběhu závodu to mrzí. Vyšlo to až v naprostém závěru dne a to dokonce hned dvakrát! 38letý Vítězslav Veselý hodem za 85 metrů vyburcoval také Jakuba Vadlejcha, který poté hodil ještě dál a v poslední možné soutěži zařídili, aby česká atletika ani z těchto her neodjela z prázdnou. Sebrali stříbro a bronz, čímž se česká bilance zastavila na konečném počtu 11 medailí, z toho 4 zlatých, 4 stříbrných a 3 bronzových. V tomto ohledu se jedná o nejúspěšnější olympijské hry v historii samostatného Česka!
     
    Konec 15. dne soutěží.
     
    17:13
    Zápas

    Zápasnické soutěže zakončily poslední tři váhové kategorie ve volném stylu. Mezi muži do 65 kg po nesmírně těsném a dramatickém finále triumfoval favorizovaný Japonec Takuto Otoguro, mistr světa z roku 2018, nad Ázerbajdžáncem Hajim Alijevem, který sbíral zlata na MS v kategorii do 61 kg, která na OH není. Bronzové medaile mají Ind Bajrang Bajrang a Rus Gadžimurad Rašidov.
    Mezi muži do 97 kg došlo ke kuriózní situaci, ve finále se potkali dva obhájci zlata. Vyhrál Rus Abdulrašid Sadulajev, neohrožený vládce této váhy, který na velké akci neprohrál od roku 2013 a v Riu ještě soutěžil ve váze do 86 kg, nad Američanem Kylem Frederickem Snyderem. Bronzové medaile vyhráli Ital Abraham de Jesus Conyedo Ruano a velmi těsně také Kubánec Reineris Salas Perez.
    Poslední bojovaly ženy do 50 kg a finále bylo jednoznačnou záležitostí Japonky Jui Susakiové, která dosud neprohrála žádný mezinárodní turnaj, na který přijela. Ve 22 letech má olympijské zlato, 2x mistryně světa, 1x mistryně Asie, 2x juniorská mistryně světa. Stříbrem vylepšila bronz z Ria Číňanka Sun Ja-nan, bronzové medaile berou Američanka Sarah Ann Hildebrandtová a Ázerbajdžánka Marija Stadniková.
     
    17:05
    Karate

    Závěrečný den karatistických soutěží byla na programu obě kumite nejtěžších váhových kategorií. Mezi ženami nad 61 kg senzačně triumfovala Egypťanka Feryal Abdelazízová, která dosud sbírala medaile pouze na mistrovstvích Afriky! Pouze stříbro zbylo na poslední mistryni světa Irynu Zareckou z Ázerbajdžánu, bronzové medaile berou teprve 20letá Sofija Berlucevová z Kazachsttánu a Číňanka Kung Li, jedna z favoritek.
    V mužích nad 75 kg pak vybojoval zlatou medaili favorizovaný Íránec Sajíd Gandžádí, zlatý a dvakrát stříbrný z posledních tří světových šampionátů. Ve finále hladce porazil Tarega Hamediho ze Saudské Arábie, překvapení celého turnaje, které v semifinále vyřadilo Japonce Rjutara Aragu, taktéž bývalého mistra světa. Druhý bronz bral Turek Ugur Aktas.
    Ruská smeč mimo hřiště a francouzská radost, kterou nezastavilo ani video
     
    16:45
    Volejbal

    Francie bude za 3 roky na domácí půdě obhajovat zlatou medaili nejen v házené mužů, ale senzačně také ve volejbale mužů! Tým, který ve čtvrtém utkání ve skupině musel porazit Rusy, aby vůbec měl šanci na postup do čtvrtfinále, našel v play-off neskutečnou pohodu a v pěti setech vyřadil obrovské favority z Polska, přejel Argentinu a nyní ve finále v další obrovské pětisetové bitvě udolal Rusy i podruhé na turnaji! První set dokázali otočit ze stavu 18:22 a po poměrně hladcě vyhraném druhém se zdaálo, že by to ani žádná velká bitva být nemusela. Jenže Rusové, kteří chyběli ve finále 21 let, nechtěli dopadnout jako v Sydney (porážka 3:0 s Jugoslávií), vyrovnali na 2:2 a v tiebreaku začali vedením 3:0, avšak Francie se dokázala z této psychické rány vylízat a klíčové dva body za sebou získala za stavu 11:11! Francie má historicky první olympijskou volejbalovou medaili a hned zlatou! Rusové čekají na volejbalové zlat už od domácí olympiády v Moskv 1980.

    finále mužů:
    Francie – ROV 3:2 (23, 17, -21, -21, 12)
     
    16:42
    Synchronizované plavání

    Konečné pořadí družstev:
    1. Rusko 196,0979 b.
    2. Čína 193,5310
    3. Ukrajina 190,3018
    4. Japonsko 188,3106
    5. Itálie 184,1372
    6. Kanada 184,0325
    7. Španělsko 181,9113
    8. Egypt 157,9147
    9. Austrálie 153,0018
     
    16:35
    Synchronizované plavání

    Ve volných sestavách neudělala žádná ze zemí na nejvyšších příčkách chybu, pořadí po technických sestavách se tak nezměnilo a je stejné jako na posledním mistrovství světa v roce 2019! Rusky tím pádem splnily úkol a vyhrály soutěž družstev na šesté olympiádě v řadě! Potřetí za sebou je stříbrná Čína a historický bronz slaví Ukrajina!
     
    16:32
    Ohlasy české výpravy

    Vítězslav Veselý prožíval ve finále neplánovanou pohádku:

    „Nemám slov. Tohle jsem si fakt nepředstavoval, přiznám se. Byl jsem na tom dobře, cítil jsem se dobře. Ale šel jsem si finále prostě užít, nedávat na sebe tlak. Snažil jsem se to jen házet to jako na tréninku. Musel jsem něco hodit, abych šel do užšího finále. To mě asi vybičovalo. Říkal jsem si, že takhle nechci, aby to skončilo. Mrzelo by mě to. Objevila se ve mně nějaká energie, která mě nakopla. Bojoval jsem trochu s rozběhem, ale vyšlo to. Pak jsem se to snažil zopakovat. Věřil jsem, že je možné hodit ještě trochu dál, ale snažil jsem se to moc neprožívat, protože jsem věděl, že to je pohádka. I když to bylo hodně otevřený a já se snažil koncentrovat na to, že to ještě může jít dál. Nedopadlo to, ale to nevadí. I tak, hodit 85 ve finále olympiády, to se mi ještě nikdy nepodařilo. Byl jsem naměkko. Nevěděl jsem, jestli to bude medaile. Jen jsem věděl, že to bude vysoko a že mám ještě tři hody. Když jsem to hodil, tak se mi chtělo hned brečet. Když byla medaile, tak to byl bonus. Já byl spokojený už jen s tím hodem.“
     
    16:27
    Ohlasy české výpravy

    Jakub Vadlejch za svoji medaili poděkoval hlavně parťákovi ve finále:

    „Už před závodem jsem si říkal, že si to můžu pokazit jenom sám a že medaile je hodně blízko. Člověk nikdy neví, ale musí věřit. Rozhodující moment byl, když Víťa hodil. Vlilo mi to obrovskou energii do žil. Říkal jsem si: Víťa hodil, hodím taky. Rozhodující pokus byl špatnej, ale dalekej, což je základ. Nebyl to žádný extra hod. Pak mi říkal trenér: Hele, máš na zlato. To já sám cítil. Věděl jsem, že je to devadesát centimetrů. Člověk ví, že má v kapse stříbrnou a je hrozně těžké soustředit se na další hody. Ale i stříbrná je úplně skvělá, hlavně po té sezoně. Odjížděl jsem na olympiádu a hozeno 82, nakonec beru stříbrnou za 86,67, jsem prostě moc rád. Sezona? Bylo to strašný. Před Tretrou jsem se cítil skvěle, měl jsem životní formu, pak jsem si natrhnul tříslo. Tam jsem hodil 82 z chůze. Když mi řekli na sonu, že jsem natržený, tak jsem koukal. Olympiáda za dva a půl měsíce. Na jednu stranu dlouhá doba, na druhou člověk nikdy neví, jak se tělo zachová. Nikdy jsem ale nepřestal věřit.“
     
    16:16
    Fotbal

    Brazílie obhájila zlatou olympijskou medaili ve fotbale mužů! Měla k tomu blíž už v základní hrací době, jenže v prvním poločase nedala penaltu, až v samotném závěru se prosadili po hrubce soupeře, kdy tři hráči neubránili jednoho nabíhajícího střelce. Španělsko ale nebylo horší a po změně stran dokázalo taktéž po centru ze strany vyrovnat. V samotném závěru druhého poločasu mohlo doknce vyhrát, ale dvakrát trefilo břevno a v prodloužení za to pykalo, když Malcom vyhrál sprinterský souboj s obráncem a z úhlu prostřelil gólmana. Zbytek zápasu si Brazilci pohlídali a mohli začít stavit! Španělsko čeká na zlatou medaili z OH od domácí olympiády v Barceloně 1992.

    finále mužů:
    Brazílie – Španělsko 2:1 p (1:0)
     
    16:00
    Házená

    Úřadující mistři světa olympijské zlato neobhájili! Dánové nevstoupili ve finále do prvního poločasu nejlépe a postupně začali na Francouze ztrácet. Pomalu a nenápadně náskok Francouzů vyrostl před přestávkou na čtyři góly, krátce po příchodu ze šaten to bylo dokonce šest, jenže pak přišel francouzský výpadek, desetiminutový úsek, který Dánsko vyhrálo 5:1, a najednou to bylo jen o gól. Jenže blíž už se Dánsko nedostalo, i proto, že jeden z nejlepších hráčů dějin Mikkel Hansen jedinkrát v zápase nedal sedmičku. Francouzi v hektickém závěru ubránili těsné vedení a ve čtvrtém finále OH za sebou vyhrávají třetí zlatou medaili! Zařadili se tak mezi nejúspěšnější mužské házenkářské země olympijské historie.

    finále mužů:
    Francie – Dánsko 25:23 (14:10)
     
    15:45
    Atletika

    Konečné pořadí výšky žen:
    1. Marija Lasickeneová (ROC) 204 cm
    2. Nicola McDermottová (AUS) 202 (AR)
    3. Jaroslava Mahučichová (UKR) 200
    4. Iryna Geraščenková (UKR) 198
    5. Eleanor Pattersonová (AUS) 196
    6. Vashti Cunningghamová (USA) 196
    6. Safina Sadullayevová (UZB) 196
    8. Julija Levčenková (UKR) 196
    9. Marija Vukovićová (MNE) 196
    10. Marie-Laurence Jungfleischová (GER) 193
    11. Kamila Licwinková (POL) 193
    12. Mirela Demirevová (BUL) 193

    Libor Štěpán

    bahis siteleri