Lotyšsko – Polsko 0:2 (kon.) | Malta – Sev. Irsko 4:1 (kon.) | Bosna – Irsko 0:2 (kon.)
Slovensko – Litva 3:1 (kon.) | Itálie – Lucembursko 3:0 (kon.) | Estonsko – Finsko 0:3 (kon.)
Norsko – Rakousko 3:1 (kon.) | Lichtenštejnsko – Kypr 0:6 (kon.) | Srbsko – Ukrajina 0:1 (kon.)
Moldavsko – Bulharsko 0:2 (kon.) | Švýcarsko – Gibraltar 4:0 (kon.) | Turecko – Belgie 0:3 (kon.)
Černá Hora – Švédsko 1:3 (kon.) | Španělsko – Rusko 4:1 (kon.)
konec
Estonsko
0:3 (0:1)
Finsko
Pátek 03.09.2021, 18:00 • Pärnu Rannastaadion, Pärnu • Kvalifikace ME U21 • Skupina A
Předzápasové kurzy
     
    Vítejte u on-line přenosu ze zápasu Estonsko – Finsko. Utkání skupiny A kvalifikace ME U21 začíná v 18:00.
     


    Estonsko

    Estonsko bylo do této skupiny vylosováno z nejnižšího koše a papírově by mělo být nejslabším týmem. Estonci patří dlouhodobě mezi nejslabší reprezentace v této věkové kategorii a v posledních třech kvalifikacích vyhráli z 30 zápasů jen dva. V předchozí kvalifikaci z 10 zápasů prohráli 7, remizovali 2 a vyhráli jen jednou, když zdolali Lotyšsko. Tato výhra přišla ještě v říjnu 2019 a od té doby tahají Estonci sérii 9 zápasů bez výhry, ve kterých uhráli jen dvě remízy a vstřelili jedinou branku. Posledním zápasem této série byl úvodní zápas této kvalifikace, ve kterém Estonsko podlehlo domácímu Rakousku 0:2.
     


    Finsko

    Finsko obsadilo v posledních třech kvalifikacích ve svých skupinách postupně 3., 4. a 4. příčku. Na evropský šampionát v této věkové kategorii se Finové dostali jen jednou, a to v roce 2009, kdy skončili ve své skupině poslední. Aktuální ročník finské reprezentace do 21 let není považován ani zdaleka za tak kvalitní, co potvrzují i její poslední výsledky. Finové od října 2019 prohráli z 9 utkání až sedm a ve dvou zápasech v roce 2021 nevstřelili ani jednu branku, když v přípravných zápasech podlehli Švédsku (0:2) a Slovensku (0:4). Pro Finsko je dnešní souboj s Estonskem prvním zápasem v této kvalifikaci.
     
    Úvodní sestavy:

    Estonsko: Sapp – Šarnin, Pelt, Miil – Hussar, Shein, Soomets (C), Saar – Tunjov – Männilaan, Tamm

    Náhradníci: Lapa – Grauberg Lepik, Järviste, Komissarov, Aer, Palumets, Allast, Pevtsov, Tammik

    Finsko: Sinisalo (C) – Hämäläinen, Tihi, Koski, Tauriainen, Mömmö – Antman, Suhonen, Marhiev, Skyttä – Olusanya

    Náhradníci: Bergström – Vainionpää, Walta, Kallinen, Hannola, Håkans, Peltola, Pyyhtiä, Rale

    Rozhodčí: Kikačeišvili – Gabisonia, Elikašvili (GEO).
     
    Oba týmy už jsou na hrací ploše, zápas se tak o malou chvíli začne.
     
    Estonci budou hrát v modrých dresech, Finové v bílých.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Výkop utkání měli Finové, kteří začínají svůj první postupný útok rozehrávkou od obránců.
     
    2
    Estonci vysoko napadají finskou rozehrávku, k míči se ale zatím nedostali. Hrací předmět ale musel po malé domů rozehrát brankář a kapitán finské reprezentace Sinisalo.
     
    3
    Právě po jeho odkopu se míče zmocnili domácí. Ti se poprvé nastěhovali se svým postupným útokem na polovinu Finska.
     
    4
    Kolmici na Männilaana chytil finský gólman Sinisalo. Ten hned vykopl míč na polovinu Estonska, kde ho vybojovali jeho spoluhráči.
     
    5
    Estonci vytlačili Finy na jejich polovinu, o míč je ale nepřipravili. Od obránců tak může začít další „vlna“ finského postupného útoku.
     
    6
    Olusanya si naběhl na kolmici na pravé křídlo a v souboji s Miilem vybojoval první rohový kop pro Finsko.
     
    7
    Antmanův centr proletěl estonským pokutovým územím bez toho, aby míč někdo zasáhl. Na opačné straně pak kulatý nesmysl vybojovali Finové, kteří pokračují v obléhání estonské šestnáctky.
     
    8
    Finové začínají dostávat Estonce pod tlak. Ti srazili centr z levého křídla na další rohový kop, po kterém vystřelil z voleje mimo domácí branku Suhonen.
     
    9
    Estonci po zisku míče otočili hru na opačnou stranu a jejich akci zakončil střelou ze střední vzdálenosti kapitán Soomets. I jeho pokus skončil mimo branku soupeře.
     
    10
    První žlutou kartu zápasu dostává za podražení Mömmöa Artur Šarnin (Estonsko). Finsko získává přímý kop z levého křídla.
     
    11
    Jeho rozehrávka se Suhonenovi vůbec nepovedla a míč skončil až v zámezí na opačné straně hřiště.
     
    13
    Estonci se zatím nedostali k dlouhým útokům na útočné polovině. I teď přišel z jejich strany po několika přihrávkách ve středu pole jen nákop do šestnáctky, který snadno chytil finský gólman Sinisalo.
     
    14
    Finové pak rozehráli svůj další postupný útok, který ale tentokrát skončil už ve středu hřiště. Estonci míč získali, jako kdyby ale zatím moc nevěděli, co s ním.
     
    15
    Proto si ho domácí obránci přihrávají kolem presujících Finů na vlastní polovině a do své rozehrávky zapojili i brankáře Sappa.
     
    16
    Estonci získali po faulu Hämäläinena na Saara standardku na útočné polovině. Tunjov ale míč nacentroval jen k finským obráncům a ti ho snadno získali.
     
    17
    Okamžitě pak přišel ze strany Finů nákop na rozběhnutého Olusanyu, jako první ale byl u míče domácí brankář Sapp.
     
    18
    Finové postupně opět přebírají iniciativu. Antman pronikl po pravém křídle k estonské šestnáctce a přihrávkou do druhé vlny našel Tauriainena, jenž vypálil přímo do středu branky na gólmana Sappa.
     
    20
    Finský tým pokračuje v aktivitě. Nadále kombinuje kolem estonské obrany, která je zatažená hluboko u vlastní šestnáctky.
     
    21
    Estonci se pokusili o rychlý protiútok, po nepřesné přihrávce ale o míč u středového kruhu přišli a znovu se musí bránit.
     
    22
    Finové se tedy mohli opět nastěhovat na polovinu Estonska, opět ale narazili na zatím disciplinovanou estonskou obranu.
     
    24
    Žlutou kartu za podražení pronikajícího Mömmöa těsně před vlastní šestnáctkou dostává Kristo Hussar (Estonsko). Finsko bude mít přímý kop ze skvělé střelecké pozice.
     
    25
    Rozehrávku standardní situace vzal na sebe Suhonen, velmi nepovedenou střelou ale poslal míč vysoko nad Sappovu branku.
     
    26
    Estonci se snaží o rozehrávku, po několika přihrávkách mezi obránci to ale vzdali a míč nepřesným nákopem na Tamma poslali k finským obráncům.
     
    27
    Olusanya se rozběhl za odkopem z vlastní poloviny a téměř se dostal do samostatného úniku, ten mu ale nedovolil skvělým obranným skluzem Pelt.
     
    28
    Finové dostali rozehrávající protihráče pod tlak a po malé domů musel domácí brankář Sapp odkopnout míč alespoň do středu pole. Tam ho získali Finové.
     
    29
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Hosté otevírají skóre! Tauriainen dostal hromadu času na centr z levé strany, kterým nakopl míč do šestnáctky a tam vyskakoval mezi domácími obránci neobsazený ANTHONY OLUSANYA. Ten hlavou nasměroval míč k levé tyči Sappovy branky.
    29. Anthony OLUSANYA (FIN) - 0:1
     
    31
    Žlutou kartu za podražení Soometse dostává Taneli Hämäläinen (Finsko).
     
    32
    Tunjov rozehrál přímý kop z levé strany nákopem do finské šestnáctky, obrana hostů si ale poradila a míč odhlavičkovala do zámezí.
     
    33
    Estonci po inkasované brance přidali a najednou jsou všude. Finové se museli zatáhnout do obranného postavení.
     
    34
    Shein se hezky uvolnil před finskou šestnáctkou a technickou střelou trefil břevno Sinisalovy branky.
    34. Sheinova krásná střela do břevna
     
    35
    Žlutou kartu za držení pronikajícího Tamma dostává Adam Marhiev (Finsko). Další standardka na útočné polovině pro Estonsko.
     
    36
    Tunjovovi se ale standardky dnes vůbec nedaří a i teď se finské obraně povedlo jeho nákop vyřešit. Hned poté ale přišel další faul hostů těsně před vlastní šestnáctkou a Estonci budou mít další přímý kop.
     
    37
    Tunjov zakroutil míč technickou střelou mimo branku finského týmu.
     
    38
    Finům vstřelená branka spíše uškodila a v této chvíli jsou pod velkým tlakem útočících Estonců. Ti posílají do jejich šestnáctky jeden centr za druhým.
     
    39
    Hned po zisku míče ale přišel velmi nebezpečný finský protiútok. Antman si obhodil estonského obránce a mohl běžet sám na domácí branku, proti němu ale včas vyběhl gólman Sapp, jenž mu míč vyrazil.
     
    40
    Finové postupně vyrovnali hru a teď se jim povedlo zaútočit. Nákop na Olusanyu do estonské šestnáctky musel odkopnout do bezpečí Pelt.
     
    41
    Finský tým pak ztratil míč na levém křídle a Antman raději taktickým faulem ve středu pole zastavil hrozící estonský protiútok.
     
    42
    Estonský gólman Sapp nakopl míč na finskou polovinu, kde ho ale jeho spoluhráči vybojovat nedokázali. Jejich snahu nakonec ukončil faulem na Suhonena Tunjov.
     
    43
    Hosté se dostali postupným útokem na útočnou polovinu, odkud jich ale po několika přihrávkách vytlačili napadající Estonci. Po malé domů si s míčem zahrál i brankář Finska Sinisalo.
     
    44
    Definitivní tečkou za tímto finským útokem byl nákop na levé křídlo na Mömmöa, jenž byl v ofsajdovém postavení.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První poločas by se dal rozdělit na dvě části. Do vstřelené branky měli Finové územní převahu, přes disciplinovanou estonskou obranu se ale navzdory velkému tlaku nedostali téměř k ničemu. Nakonec se ale odměny dočkali, když ve 29. minutě vstřelil první a zatím jediný gól zápasu hlavou Anthony Olusanya. Estonci poté převzali iniciativu a dostali soupeře pod tlak, také oni si ale vytvořili jen jednu velkou gólovou možnost, ve které trefil Shein břevno finské branky. Doufejme tedy, že ve druhém poločase uvidíme více zajímavých momentů před oběma brankami.

    Statistiky po 1. poločase:

    Držení míče: 51 % : 49 %
    Střely na branku: 0:4
    Střely mimo: 3:3
    Rohy: 0:3
    Ofsajdy: 0:1
    Fauly: 7:8
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:01.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Estonsko: ze hřiště odchází Mattias Männilaan, přichází Kristoffer Grauberg Lepik.
     
    47
    Úvod druhého poločasu zatím probíhá výhradně ve středu pole, kde si oba týmy rychle střídají kontrolu nad míčem.
     
    49
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Finové díky velké chybě domácího brankáře vedou už o dvě branky! Antman nacentroval z pravého křídla před estonskou branku, kde byl připraven domácí brankář MATTIAS SAPP. Ten ale předvedl naprosto nepochopitelný zákrok, při kterém si srazil míč do branky bez toho, aby u něj byl některý z finských hráčů.
    49. Mattias SAPP (vla.) (FIN) - 0:2
     
    50
    Estonci se snaží hru trochu zklidnit a získat jistotu na kopačky, míč si proto přihrávají na vlastní polovině hrací plochy.
     
    51
    Nákop na hrot útoku ale Finové získali a míč odkopli. V souboji ve středu pole pak došlápl Marhiev velmi nepříjemně na nohu Šarninovi, který zůstává ležet na trávníku.
     
    52
    Hra je přerušena, domácí obránce Šarnin je v péči lékařů.
     
    53
    Finové se po obnovení hry dostali na útočnou polovinu, jejich postupný útok ale skončil na seřazené obraně estonského týmu.
     
    54
    Jenže Estonce dnes brzdí nepřesnosti a po další z nich skončil jejich nadějný rychlý protiútok. Finové otáčejí hru na opačnou stranu.
     
    55
    Žlutou kartu za šlápnutí na nohu Marhieva ve středu pole dostává střídající Kristoffer Grauberg Lepik (Estonsko).
     
    56
    Dlouhé autové vhazování estonského týmu prodlužoval hlavou za sebe Grauberg Lepik, Koski ale odkopl míč na rohový kop.
     
    57
    A finská obrana následně vyřešila i centr z rohového kopu. Hosté získali míč, tentokrát ale s rozehrávkou příliš nepospíchají.
     
    58
    Estonci se sice tlačí dopředu, jejich tlak je ale zatím vysloveně platonický. Finové nechávají protihráče kombinovat a všechny centry do své šestnáctky s přehledem řeší.
     
    59
    Olusanya vybojoval míč po odkopu od obránců a poté zkoušel najít obloučkem za estonskou obranu svého spoluhráče Marhieva. Ze své branky však včas vyběhl domácí brankář Sapp, jenž byl u míče jako první.
     
    61
    Finové se dostali se svou kombinací na útočnou polovinu a zatlačili Estonce do obrany. Ti se nejsou schopni vůbec dostat k míči.
     
    62
    Mömmö vysunul hezkou přihrávkou na levou stranu estonské šestnáctky Tauriainena, jeho střelu z ostrého úhlu ale domácí brankář Sapp vyrazil.
    62. Tauriainenovu střelu vyrazil domácí brankář Sapp
     
    63
    Estonci odpovídají svým postupným útokem, kterým se na polovinu soupeře teď dostali pro změnu oni.
     
    64
    Na rozdíl od Finů ale jejich kombinace k ničemu nevedla. Hráči v bílých dresech hned nakopávají míč na opačnou stranu hřiště.
     
    65
    Finská kombinace sice ohrožení estonské branky také nepřinesla, po faulu Šarnina na Skyttäho ale získali hosté alespoň přímý kop z levé strany.
     
    66
    Centr Suhonena odhlavičkoval Pelt do autu. Po autovém vhazování se Finové vrátili k šestnáctce estonské reprezentace.
     
    67
    Domácí obránci odhlavičkovali Skyttäho centr z rohu za vlastní šestnáctku, odkud vypálil Suhonen. Jeho pokus byl sražen na další roh Finska.
     
    68
    Další centr Skyttäho od rohového praporku už dokázala estonská obrana vyřešit. Tauriainen následně v souboji o míč ve středu pole fauloval.
     
    69
    Střídání v týmu Estonsko: ze hřiště odchází Georgi Tunjov, přichází Gleb Pevtsov.
     
    69
    Střídání v týmu Estonsko: ze hřiště odchází Markus Soomets, přichází Mikhel Järviste.
     
    71
    Finové mají dění na trávníku pod kontrolou a zatím se nezdá, že by měl přijít velký estonský obrat. Hosté drží míč na útočné polovině.
     
    72
    Sražený centr Skyttäho se dostal na hranici estonské šestnáctky k Mömmöovi, jenž z první vypálil přímo do rukou připraveného domácího brankáře Sappa.
     
    73
    Do podobné střelecké pozice se také po sraženém centru z křídla dostal Järviste, i on ale namířil jen do brankáře soupeře.
     
    75
    Finsko právě vstřelilo branku!
    Hosté navyšují svůj náskok a zřejmě definitivně rozhodují o svém dnešním vítězství! Suhonen vysunul na levou stranu estonské šestnáctky EETUA MÖMMÖA, jenž si potáhl míč do poměrně ostrého úhlu. Z něj vystřelil po zemi k bližší tyči a jelikož domácí brankář Sapp opět nepředvedl dobrý zákrok, tak míč skončil v síti.
    75. Eetu MÖMMÖ (FIN) - 0:3
     
    77
    Střídání v týmu Estonsko: ze hřiště odchází Alex Matthias Tamm, přichází Nikita Komissarov.
     
    78
    Estonci se ještě přece jen snaží alespoň o čestný gól a postupnou rozehrávkou založili útok, kterým se dostali na útočnou polovinu.
     
    79
    Po ztrátě míče se ale nestihli vrátit dozadu a po hezké přihrávce se ocitl sám před domácím brankářem Mömmö. Jeho střelu k levé tyči brankář Sapp vyrazil.
     
    80
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Oliver Antman, přichází Daniel Håkans.
     
    80
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Adam Marhiev, přichází Leo Walta.
     
    81
    Mömmö si před estonskou šestnáctkou navedl míč na pravačku a technickou střelou těsně minul domácí branku.
     
    82
    Finové se už fotbalem baví. Výborně hrající Mömmö dostal přihrávku do běhu na levé křídlo, jeho nabídku před odkrytou branku ale nezasáhl žádný z jeho spoluhráčů.
     
    84
    Estonci už navíc vypadají rezignovaně. Finové s přehledem kombinují na jejich polovině a už více než tři minuty jim vůbec nepůjčili míč.
     
    85
    Estoncům se povedlo hosty vytlačit alespoň za středovou čáru, míč mají na kopačkách ale nadále bílí.
     
    86
    Střídání v týmu Estonsko: ze hřiště odchází Rocco Robert Shein, přichází Kevor Palumets.
     
    86
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Naatan Skyttä, přichází Niklas Pyyhtiä.
     
    86
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Anssi Suhonen, přichází Pyry Hannola.
     
    86
    Střídání v týmu Finsko: ze hřiště odchází Taneli Hämäläinen, přichází Matti Peltola.
     
    88
    Estonci nadále napadají rozehrávku Finů, míč ale pořád nejsou schopni získat. Tento zápas už Finové neztratí.
     
    89
    Až teď se hráči v bílém konečně dostali na útočnou polovinu, nákop na Olusanyu ale chytil připravený domácí brankář Sapp.
     
    90
    Bude se hrát ještě tři minuty.
     
    90+1
    Grauberg Lepik si nabíhal za nákopem za finskou obranu, v okamžiku přihrávky ale byl v ofsajdu.
     
    90+2
    Úplný závěr zápasu se odehrává tam, kde jeho většina – na polovině Estonska. Finové už si míč jen přihrávají ze strany na stranu bez snahy o přímočarost.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Finové předvedli ve druhém poločase výborný výkon, svého soupeře nepustili absolutně k ničemu a zaslouženě dnes získávají všechny tři body. K nim jim ale výrazně pomohl domácí brankář Sapp, jenž si hned na začátku druhého dějství nepochopitelně srazil do branky centr z křídla a pak v 75. minutě pustil za svá záda snadnou střelu Mömmöa z poměrně ostrého úhlu. Finové mohli svůj náskok ještě vylepšit, další branku už ale nepřidali. Estonci tak prohráli i ve svém druhém kvalifikačním utkání bez vstřelené branky.
     
    Statistiky zápasu:

    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 1:8.
    Střely mimo: 4:7.
    Rohy: 3:7.
    Ofsajdy: 3:2.
    Fauly: 19:9.
     
    To je ode mě z tohoto utkání všechno. Děkuji vám za pozornost a přeji hezký zbytek večera. (19:52:46)

    Michal Sadlek

    Branky: 29. Olusanya, 49. Sapp (vla.), 75. Mömmö

    Karty:   10. Šarnin (EST), 24. Hussar (EST), 55. Grauberg Lepik (EST) – 31. Hämäläinen (FIN), 35. Marhiev (FIN)


    Držení míče: 46 % : 54 %.
    Střely na branku: 1:8. Střely mimo: 4:7. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 19:9.
    Estonsko: Sapp – Šarnin, Pelt, Miil – Hussar, Shein (86. Palumets), Soomets (C) (69. Järviste), Saar – Tunjov (69. Pevtsov) – Männilaan (46. Grauberg Lepik), Tamm (77. Komissarov)
    Náhradníci: Lapa – Grauberg Lepik, Järviste, Komissarov, Aer, Palumets, Allast, Pevtsov, Tammik

    Finsko: Sinisalo (C) – Hämäläinen (86. Peltola), Tihi, Koski, Tauriainen, Mömmö – Antman (80. Håkans), Suhonen (86. Hannola), Marhiev (80. Walta), Skyttä (86. Pyyhtiä) – Olusanya
    Náhradníci: Bergström – Vainionpää, Walta, Kallinen, Hannola, Håkans, Peltola, Pyyhtiä, Rale

    Rozhodčí: Kikačeišvili – Gabisonia, Elikašvili (GEO)
    bahis siteleri