Brazílie – Kazachstán 4:2 (kon.) | Argentina – Portugalsko 1:2 (kon.)
konec
Argentina
1:2 (0:1)
Portugalsko
Neděle 03.10.2021, 19:00 • Kaunas Arena • Mistrovství světa • Finále
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Hezký den, vítejte u textové reportáže z finále historicky devátého MS ve futsalu, ve kterém se střetnou Argentina a Portugalsko. Začínáme v 19:00.
     
    Argentinci postoupili na toto MS přes jihoamerickou kvalifikaci. V jejím finále porazili Brazílii. Argentina a Brazílie jsou mimochodem jediné dvě země, které nikdy nechyběly na MS. Brazílie je vůbec poslední reprezentací, která kdy zvítězila na světovém šampionátu v souboji s Argentinou. Před devíti lety v thajském Bangkoku vypadli Argentinci ve čtvrtfinále 2:3 po prodloužení.

    Co se týče výsledků na ještě stále probíhajícím mistrovství světa v jedné z patnácti postsovětských republik, tak na úvod deklasovala Argentina USA 11:0. Utkání pískala dlouhodobá česká rozhodcovská jednička Ondřej Černý. Argentinci tedy přivítali Američany na MS po třinácti letech pořádným nášupem. Jen v prvních dvanácti minutách skórovali šestkrát a bylo rozhodnuto. To proti Srbům se Argentina zapotila podstatně víc. Dvakrát prohrávala, ale nakonec dokázala otočit z 1:2 na 4:2 (zajímavostí je, že za Srbsko nastoupili tři hráči, které dobře známe z české ligy – Radovanovič, Kocič, Pršič). Následně v přímém střetnutí o první místo ve skupině vyhrála Argentina nad Íránem 2:1.

    Tím pádem šla Argentina v osmifinále na Paraguay, kterou vyřadila jasně 6:1. To ve čtvrtfinále už se Argentinci hodně nadřeli. Rusové srovnali pět minut před koncem normální hrací doby. Posléze v penaltovém rozstřelu stačilo, aby Ivan Čiškala proměnil a Argentinci na turnaji skončili. Jenže selhal a když naturalizovaný Brazilec Robinho neuspěl v závěru sedmé série, tak mohla Argentina slavit.

    Semifinále tak nabídlo opravdovou lahůdku, a sice jihoamerické derby mezi pětinásobnými mistry světa Brazilci a obhájcem zlata z Argentiny. Argentina vedla 2:0 a dvojnásobný nejlepší futsalista planety Ferrao už jenom snížil. Brazílie tak prohrála na MS v normální hrací době po 21 letech a 33 zápasech. Naposledy padla po 40 minutách ve finále MS 2000 proti Španělsku.

    Nutno podotknout, že vyhrocený zápas skvěle zvládla dvojice rozhodčích.
     
    Portugalci nejprve vyhráli ve Viseu svou domácí kvalifikační skupinu, když porazili Němce, Lotyše a Čechy. V rozhodujícím souboji o první místo zvítězili nad českým týmem poměrem 5:1, když se prosadil Michal Seidler. Nicméně oba celky už měly jistý postup do elitní fáze kvalifikace MS.

    V té zdolali Portugalci ve střetu dvou těžkých evropských futsalových vah Itálii a posléze nepřipustili senzaci s Běloruskem. I přes remízu s Finskem mohli rezervovat letenky do Litvy. Mimochodem Itálie překvapivě neskončila ani druhá a nedostala se ani do baráže. V Litvě tak momentálně nemůže usilovat o titul mistra světa.

    Portugalci si pak rok a půl počkali a na odloženém MS v jedné ze tří pobaltských republik vyhráli nad Thajskem 4:1, když museli otáčet. Ve druhém duelu roznesli Šalamounovy ostrovy 7:0 a vůbec poprvé skóroval na světovém šampionátu pětinásobný nejlepší futsalista světa Ricardinho. Bylo to doposud jediné utkání, které odchytal Vitor Hugo. Jinak se mezi třemi tyčemi objevuje Bebe.

    V přímém zápase o první místo ve skupině remizovali Portugalci s Maročany 3:3. V případě prohry by skončili druzí. Následovalo hodně interesantní play-off. Ve všech třech zápasech museli Portugalci absolvovat prodloužení. V osmifinále vyřadili Srby 4:3, ve čtvrtfinále prohrávali 0:2, ale pak je do zápasu dostala velká chyba španělského brankáře, jenž si srazil střelu směřující doprostřed brány k tyči. V prodloužení si Španělé vstřelili vlastní gól a po výsledku 4:2 porazili Portugalci přemožitele českého týmu z osmifinále. V semifinále s Kazachstánem jsme čekali na první branku do 23. minuty, kdy Pany zaznamenal o tyč svou šestou trefu na MS a potvrdil pozici nejlepšího portugalského střelce na turnaji. Nicméně Nurgožin si v poslední minutě normální hrací doby v dresu brankáře pro powerplay vynutil prodloužení a v něm Douglas, hráč se zkušenostmi z Chrudimi, z nařízeného volného přímého kopu otočil vývoj duelu. Kazaši měli Portugalce na lopatě, ale Bruno Coelho poslal v předposlední minutě po šťastném odrazu od nohy Panyho zápas do penalt. V nich vymetl kazašský brankář Higuita šibenici, ale Kazachům to bylo k ničemu. Pany sice neproměnil. Nicméně v páté sérii skončila penalta Knauba na pravé noze náhradního brankáře Huga (ve futsale se mohou střídat brankáři stejně jako například při sedmičkách v házené) a Brito, jenž celé semifinále proseděl na lavičce, rozhodl.
     
    Šestinásobný nejlepší futsalista světa Ricardinho má před sebou svou derniéru na MS. Před jeho startem prohlásil, že další MS netypicky již za tři roky se jej týkat nebude. Ricardinho se může rozloučit diametrálně odlišným způsobem než Falcao, jenž před pěti lety musel skousnout vyřazení Brazílie na penalty v osmifinále proti Íránu. Jelikož pro Portugalce, čtvrtý tým z Kolumbie 2016, to je historicky první finále MS, tak Ricardinha čeká premiéra v souboji o zlato ze světového šampionátu. To je snad jediný milník, na který ve své fantastické kariéře nedosáhl.
     
    Už je jisté, že Argentina získá svou druhou medaili v historii na MS. Před pěti lety triumfovala proti Rusku 5:4 poté, co vyřadila v semifinále svého dnešního soupeře 5.2. Web FIFA zmiňuje, že všech pět střelců z tehdejšího finále (Cristian Borruto, Damian Stazone, Constantino Vaporaki, Alan Brandi, Leandro Cuzzolino) jsou i součástí aktuálního argentinského kádru. Ten je s průměrným věkem 32 let vůbec nejstarším na turnaji.
     
    Portugalci jsou blízko k tomu, aby disponovali v jeden moment vítězem Ligy mistrů a reprezentací, která vyhrála poslední ME i MS. Vůbec naposledy prohráli Portugalci na velké akci v souboji o třetí místo na MS v Kolumbii, kde nestačili na penalty na Írán. Jelikož brankáři Bebemu je 38 let, hvězda Sportingu Lisabon Bruno Coelho oslavil 34. narozeniny, stejně jako jeho spoluhráč z dresu mužstva, které v osmifinále Champions League zdolalo Chrudim, tak to může být poslední velký turnaj pro současnou portugalskou generaci, která si podmanila před třemi lety evropský šampionát ve Slovinsku. Tam ve finále poprvé v historii porazila Španělsko 3:2 po prodloužení, když v 50. minutě proměnilo Portugalsko desetimetrový kop. Zápas tehdy pískala česká rozhodcovská jednička Ondřej Černý.
     
    Nejlepší brankář posledního MS Nico Sarmiento sdělil v rozhovoru pro web FIFA, že si ohromně vážil gratulace od Lionela Messiho po čtvrtfinálovém vítězství proti RFU. Sarmiento obratem adresoval slova uznání k Messimu a alespoň podle něj, kdo nemá rád Messiho, nemá rád fotbal.
     
    Úvodní sestavy:

    Argentina: Sarmiento (Farach) – Claudino, Basile, Brandi, Taborda – Stazzone, Bolo Alemany, Rescia, Cuzzolino (C), Borruto, Vaporaki, Santos, Edelstein.

    Portugalsko: Bebe (Hugo) – Cecilio, B. Coelho, Matos, Ricardinho (C) – Paco, Afonso, Zicky, Erick, Pany, Brito, Castro.

    Rozhodčí: Bukujev (KGZ), Hassan (EGY) – Sinclair (NZL).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:02
    Argentina rozehrála v modrobílém, Portugalsko hraje v červeném a zelených trenýrkách.
     
    00:43
    Brandiho nahrávku z prvního doteku srazil bek do autu.
     
    01:12
    Cecilio vystřelil z otočky na pravé straně do rukou Sarmienta.
     
    01:35
    Ricardinho odvedl výbornou práci na útočné polovině Portugalska a Taborda střílel na vlastního brankáře Sarmienta!
     
    02:14
    Cecilio si nedobře zpracoval zpětnou nahrávku Ricardinha na pravé straně, jinak by měl v brankovišti obrovskou šanci.
     
    02:24
    Basile se nedostal na pravé straně přes Ricardinha a málem si při tom vyzul sálovku.
     
    02:35
    Zicky utekl, házel si míč zprava na střed proti poslednímu obránci, ale ten jej dobře stínoval.
     
    03:01
    Pany vyhnal z levé strany Basileho ze hřiště a získal tak aut, ten rozehrál pod sebe na Andreho Coelha.
     
    03:39
    Portugalsko zatím praktikuje hodně vysoký presink.
     
    03:53
    Sarmiento vyhodil míč na levou stranu a Rescia zakončoval nůžkama vedle bližší tyče.
     
    04:23
    Bebe namazal při rozehrávce Cuzzolinovi, potom vyrazil střelu argentinského kapitána a skočil k přední tyči proti okamžité dorážce Vaporakiho.
     
    04:50
    Andre Coelho byl na levé straně podražený Cuzzolinem a na světě je první akumovaný faul duelu.
     
    05:01
    Zicky postrčil rukama Stazzoneho na pravé straně přímo před zraky asistenta rozhodčího Hassana.
     
    05:26
    Cuzzolino neměl postavený míč přesně na levé lajně při rozehrávce autu.
     
    05:36
    Pany si obhodil prvního hráče, ale pak mu na zasekávačku na pravou nohu neskočil Borruto.
     
    05:43
    Pany rozehrál aut na hranici čtyř sekund pod sebe na Bebeho a jeho nákop stáhl do koše Sarmiento.
     
    06:11
    Pany běžel do brejku dva na jednoho, ale při nahrávce trefil patu bránícího Cuzzolina.
     
    06:22
    Presující Brandi zasáhl z pravé strany patu Castra. Na fauly 2:1.
     
    06:43
    Andre Coelho se podle všeho domníval, že bude kopat aut, jenže to samé si myslel Brandi a hráči si vjeli do vlasů. Začali se postrkávat. Rozhodčí byl na straně Brandiho a udělil Coelhovi kartu za nedodržení vzdálenosti.
     
    07:13
    Erick poslal až moc dlouhou nahrávku křížem zprava za obranu.
     
    07:29
    Castro fauloval v hlavičkovém souboji Basileho u středového kruhu, na fauly 2:2.
     
    07:31
    Cuzzolinova levačka doprostřed branky skončila zákrokem rukama v podání Bebeho.
     
    07:55
    Po rohu zleva pod sebe vystřelil Basile a Pany tečoval balón do vzdálenější tyče.
     
    08:04
    Matos posunul proti noze Brita na levou stranu a jeho střela z první skončila na levé noze Sarmienta.
     
    08:05
    Matos si našel při autu zleva zase Brita a jeho střelu přes otáčejícího hráče vytahoval Sarmiento rukou v kratší šibenici.
     
    08:29
    Při narážečce Basileho se spoluhráčem na pravé straně byl už míč v prostoru mimo hrací plochu.
     
    08:56
    Bebe trefil při rozehrávce z levé strany Borruta a od něj se odrazil balón přímo do náruče portugalského brankáře.
     
    09:02
    Ricardinho kopl aut zleva na střed na volej Bruna Coelha a jeho střela proskákala vedle pravé tyče Sarmienta.
     
    09:42
    Ricardinho nezvládl nahrávku na pravou stranu na Brita a balón si tak bere Sarmiento.
     
    10:11
    Bolo Alemany dostal nahrávku patou na levé straně a jeho pokus směřoval vedle přední tyče.
     
    11:00
    Portugalci nyní kombinují a Argentinci běhají bez míče.
     
    11:26
    Vaporaki táhl kontr přes levou stranu a posunul do druhé vlny na Brandiho, ten si nezpracoval ideálně balón, jenž skončil v náruči Bebeho.
     
    12:20
    Andre Coelho srážel nohou pokus Basileho z levé strany.
     
    12:38
    Velký řev Ricardinha, který svíjí na zemi poté, co dostal pěstí od Borruta z levé strany u lajny. Není se čemu divit. Ricardinho je ošetřovaný. Snad bude v pořádku.
     
    12:38
    Portugalsko bere výzvu a ve vzduchu visí přímá červená karta pro Borruta! Tohle je obrovský zkrat a pěstí do břicha soupeře ještě člověk nikdy ve futsalu za šest let neviděl.
     
    12:38
    Před zraky italského fotbalového rozhodčího Coliny vidí Borruto přímou červenou kartu za naprosto bezprecedentní prasárnu. Je až k neuvěření, že s tím nesouhlasí a dovolí si protestovat.
     
    12:38
    Argentinci si ještě vzali výzvu a chtěli červenou kartu za zákrok rukou Andreho Coelha z pravé strany na Cuzzolina, ale sudí rozpažil.
     
    12:40
    Portugalsko hraje přesilovku čtyři na tři.
     
    13:05
    Brito a Pany vykombinovali obranu a připravili míč zleva do pravé poloviny brankoviště, kde se ukázalo, že i taková ikona jako Ricardinho může poslat míč z takové vzdálenosti (cca z metru) do tyče naprosto prázdné brány.
     
    13:41
    Bruno Coelho pokazil centr zleva na Ricardinha. Portugalci de facto jen odevzdala.
     
    14:15
    Portugalci rozhýbali tři Argentince až hrdina semifinále Brito minul levačkou z pravé strany protější šibenici.
     
    14:31
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Šest sekund už byli Argentinci kompletní. Basile naskočil jako čtvrtý hráč do pole na plac! Jenže Brito sklepl pod sebe, PANY si naznačením hráče položil prvního hráče a pak vyslal z pravé strany přes Resciu utaženou střelu na zadní tyč. Asistence: Tiago Brito.
    14:31 PANY - 0:1
     
    14:58
    Timeout pro Argentince.
     
    15:29
    Ricardinho nahrál na levou stranu Afonsovi, tomu se nepovedlo obhodit si bránícího futsalistu.
     
    16:00
    Díky Zickymu na pravé straně kopou Portugalci roh.
     
    16:02
    Afonso nečistou střelou z pravé strany překopl bránu.
     
    16:17
    Afonso udělal krásnou akci na levé straně, posadil na palubovku Edelsteina a sklepával pod sebe na Zickyho, který minul zadní tyč, za Sarmienta už byl připravený zaskakovat spoluhráč z pole!
     
    16:55
    Edelstein nahrál přes tři hráče na pravou stranu a Taborda centroval na zadní tyč, kde se nadvakrát odrazil míč od Brandiho křížem vedle brány.
     
    17:06
    Zickyho střelu z jedničky a levé straně poslal Taborda na roh.
     
    17:21
    Po obdržené brance a červené kartě pro Borruta argentinský kapitán Cuzzolino hodně často debatuje s rozhodčími.
     
    17:25
    A právě on pálil z levé strany nad branku.
     
    17:52
    Zicky neměl komu z pivota a střelu z pravé strany zablokoval Rescia.
     
    17:57
    Nečistá střela Castra z levé strany přes Claudina končí vedle bližší tyče.
     
    18:20
    Argentinský kouč nemůže uvěřit tomu, že Andre Coelho trkl do míče hlavou na pravé straně ještě na hřišti a Vaporaki tím pádem srážel na roh.
     
    18:23
    Pokus nůžkama Castra z levé strany dopadl vedle zadní tyče.
     
    18:57
    Andre Coelho vystál útočícího hráče z pravé strany a pak přišel do souboje jako třetí hráč Castro.
     
    19:23
    Claudino se pustil na levé straně do souboje s Brunem Coelhem a jeho centr tečoval Bebe levou rukou u přední tyče.
     
    19:35
    Bruno Coelho na předposledním obránci odhlavičkoval nahrávku na Resciu. Pak zablokoval argentinské zakončení.
     
    19:47
    Cuzzolino vystřelil z levé strany na bližší tyč, Bebe vyrazil jen ke Claudinovi a jeho dorážku do poloodkryté brány zneškodnil bránící Matos!
     
    20:00
    První poločas skončil.
     
    Statistiky prvního poločasu
    Držení míče v procentech – 48:52
    Střely – 24:18
    Střely na branku – 6:4
    Rohy – 6:5
    Akumované fauly – 3:3
     
    Portugalsko vede po poločase 1:0. Zhruba do 13. minuty jsme sledovali hodně opatrný, nudný a takticky svázaný duel. Největší příležitost měli Argentinci, když střelu Basileho srazil nejlepší portugalský střelec na turnaji Pany do vzdálenější tyče. Nicméně v čase 12:38 přišel obrovský zkrat Borruta, který zasáhl pěstí do břicha Ricardinha při souboji u lajny. Ricardinho se začal svíjet na zemi a řvát. Byl ošetřovaný. Následně odešel na střídačku a signalizoval směrem ke kouči Brazovi, že si má vzít výzvu. Ten tak učinil a sudí ukázali přímou červenou kartu Borrutovi, jenž absolutně nesouhlasil. Argentinci reagovali stejným způsobem a dožadovali se přímé červené karty pro Andreho Coelha, avšak bylo to za souboj, kterých je během zápasu nespočet.

    Portugalci tím pádem hráli přesilovku čtyři na tři a největší šanci spálil Ricardinho, kdy v závěru kombinace až do kuchyně trefil z metru tyč naprosto prázdné brány. Šest sekund poté, co naskočil Basile jako čtvrtý hráč do pole, sklepl Brita na Panyho, ten si položil dva hráče a zakončil z pravé strany utaženou střelu na zadní tyč.

    Od té doby jsou na hřišti vidět velké emoce. Argentinci hodně debatují s rozhodčími a začíná být veselo. Každopádně po dvaceti minutách mají Portugalci blíže k zisku titulu mistra světa.
     
    20:01
    Začal druhý poločas.
     
    20:46
    Matos fauloval pivota Brandiho zezadu do nohy.
     
    20:47
    Cuzzolino nahrál Edelsteinovi na levou stranu a ten nečistou střelou vypálil vedle protější šibenice.
     
    21:17
    Nepřesnou rozehrávku Tabordy vrací Portugalci k Sarmientovi.
     
    21:57
    Tabordovu střelu z levé strany vyrazil Bebe před sebe, ale v brankovišti nebyl tou dobou jediný Argentinec.
     
    22:47
    Argentinci reklamovali zákrok Ricardinha, nepískalo se. Pak útočil přes levou stranu Vaporaki a jeho centr odvrátil Bruno Coelho hlavou.
     
    23:20
    Erick si povodil Resciu a Claudina a potom přehodil Sarmienta z pravé strany, ale míč skončil na horní tyči.
     
    24:18
    Erick strčil šikovně tělo na levé straně před Claudina a donutil jej k faulu.
     
    24:20
    Erick měl další obrovskou šanci, po pasu od exekutora standardní situace do pravé poloviny brankoviště vypálil z jedničky levačkou do přesouvajícího se Sarmienta!
     
    25:01
    Jeden z Argentinců na sebe natáhl Panyho a Stazzone poslal střelu z pravé strany do Brita.
     
    25:08
    Andre Coelho střílel z pravé strany přes obránce na bližší tyč, ale pokus z prostoru u lavičky soupeře vytahoval Sarmiento.
     
    25:31
    Erick trefil patu Brandiho z levé strany. Na fauly 1:2.
     
    25:32
    Cuzzolino levačkou obstřelil Matose a Bebe si poradil rukama.
     
    25:54
    Britovi se nepovedl aut z pravé strany ani v nejmenším a Bolo Alemany rozehrává u portugalského brankoviště.
     
    25:55
    Tvrdá střela Stazzoneho z pravé strany prosvištěla kolem kratší tyče, ke které skákal Bebe.
     
    26:27
    Brito se hodně zlobí, ale v součtu s postaveným stromem z levé strany proti Stazzonemu a zasažení rukou do obličeje dostává od egyptského rozhodčího žlutou kartu.
     
    26:29
    Taborda trefil jeden ze dvou hráčů postavených u přední tyče, pak Portugalci zablokovali i dorážku zhruba ze šesti metrů.
     
    26:45
    Ricardinho rozehrál aut z pravé strany do běhu na Paca a jeho centr propadl vedle vzdálenější tyče.
     
    27:02
    Ricardinho posunul na levou stranu, kde se otočil Zicky, ale do střely se vložil Rescia.
     
    27:12
    Panyho aut zleva přeletěl hlavu Zickyho na pivotu.
     
    27:34
    Portugalsko právě vstřelilo branku!
    Ricardinho rozehrál roh zprava na levou stranu a PANY se položil do zakončení z voleje k bližší tyči. Asistence: Ricardinho.
    27:34 PANY - 0:2
     
    27:46
    Argentina právě vstřelila branku!
    ANGEL CLAUDINO prošel přes tři hráče a při svém výletě se dostal zleva na pravou stranu, načež jeho zakončení přizvedl Paco nohou ke vzdálenější tyči a skákající Bebe byl krátký.
    27:46 CLAUDINO - 1:2
     
    28:08
    Portugalsko odvrátilo roh Vaporakiho z levé strany.
     
    28:29
    Brandi nahrál mezi dvěma hráči na levou stranu a Vaporaki měl hodně prostoru, hodi si míč na levačku a trefil levou ruku Bebeho.
     
    28:57
    Vaporaki posunul míč lobem zleva na pravou stranu, ale Resciuv pokus kryl brankář Bebe.
     
    29:10
    Vaporaki podrazil Ricardinha zhruba na polovině hřiště, na fauly 3:3.
     
    29:35
    Po zakončení ze střední vzdálenosti do těla Bebeho dorážel Rescia vedle pravé tyče.
     
    30:03
    Po hození míče zprava do druhé vlny na Basileho na dlouhou nohu vyrážel Bebe jen do levé poloviny brankoviště a Edelstein v tisíciprocentní šanci minul zcela prázdnou branku!
     
    30:53
    Bebe odkopl míč z levé strany až k Sarmientovi.
     
    31:30
    Zajímavý konflikt Taborda s Castrem na hranici argentinského brankoviště dokázal egyptský rozhodčí včas uhasit.
     
    32:00
    Claudino vybojoval na levé straně proti Erickovi roh.
     
    32:01
    Taborda vyplaval na přední tyči a hlavičkoval křížem vedle brány.
     
    32:19
    Bolo Alemany poslal na levou stranu dlouhou nahrávku na Claudina za obranu.
     
    33:09
    Bolo Alemany tečoval centr Panyho z levé strany vedle přední tyče.
     
    33:21
    Erick se pustil do konfliktu s Tabordou po souboji na levé straně z pohledu Portugalce. Oba hráči se začali postrkávat. Zicky přiběhl bránit Ericka. Všichni tři zmiňovaní vyfasovali kartu.
     
    33:49
    Sarmiento si musel dávat pozor, aby chytil výhoz Bebeho v brankovišti, pak zasáhl Edelstein balón na levé straně nečistě.
     
    33:59
    Brito porušil pravidlo o čtyřech sekundách při rozehrávce autu z levé strany.
     
    34:11
    Bruno Coelho se opřel do míče ze střední vzdálenosti a ten skončil vedle levé tyče.
     
    34:27
    Basile nahrál z otočky přes Andreho Coelha a Brita na levou stranu do běhu, ale Claudina vychytal Bebe.
     
    34:30
    Bruno Coelho se raduje poté, co zablokoval střelu Cuzzolina z pravé strany.
     
    34:57
    Tři hráči nezastavili Ricardinha na pravé straně, ten posunul na levou stranu na Bruna Coelha. po jeho zakončení dorážel Cecilio patou do obránce v brankovišti.
     
    35:09
    V krátkém sledu udělali Portugalci dva fauly a kvůli zákroku Ricardinha z levé strany a zezadu na Brandiho mají pět faulů, budou hrát tak pod hrozbou desítky. Fauly se přenášejí i do prodloužení.
     
    35:11
    Cuzzolino nastřeloval míč levačkou na zadní tyč, Bebe podržel Portugalsko.
     
    35:31
    Claudino udělal kličku Ricardinhovi na levé straně a jeho pokus na opačnou tyč škrtal Bebe levou rukou.
     
    35:43
    Pany se při rozehrávce z pravé strany dostal s balónem již mimo hřiště.
     
    35:45
    Cuzzolno nastřelil aut zleva na vzdálenější tyč, kde nechybělo mnoho, aby Brandi uklízel do sítě.
     
    36:04
    Zase to samé v podání argentinského kapitána, Erick ovšem odkopává.
     
    36:17
    Taborda přes sebe přehodil dres brankáře a Argentina hraje powerplay!
     
    36:41
    Matos nepustil centr z pravé strany na zadní tyč. Pak se vrhl na palubovku proti Edelsteinovi.
     
    36:56
    Edelstein zůstal schovaný na levé straně, ale Bebe zasáhl.
     
    37:21
    Argentina si bere výzvu, po centru z pravé strany z nohy Brandiho hrál Matos při pádu na palubovku levou rukou. Ta rozhodně nebyla v přirozeném pohybu. Matos ale byl zády ke hře a těch výkladů o ruce v brankovišti je asi milion.
     
    37:21
    Penalta to není a Argentinci jsou pořádně vytočení.
     
    37:35
    Navíc nyní chtěli desítku za zákrok Bruna Coelha z pravé strany.
     
    38:03
    Edelstein centruje z levé strany do boční sítě přes Matose. Edelsteinovi připravil míč Taborda v dresu brankáře.
     
    38:21
    Edelstein v dresu brankáře nahradil Tabordu.
     
    38:56
    Po pasu zprava na střed vápna nezpracoval Claudino balón ve stoprocentní šanci. Pak přišel ještě faul na Bebeho.
     
    39:10
    Argentinci si berou timeout.
     
    39:35
    Na konci delší kombinace nacentroval Basile křížem zprava na levou stranu, ale Claudino selhal sám před Bebem!
     
    39:59
    Argentinci měli neskutečnou kliku, střela levačkou Cuzzolina z pravé strany skončila na přední tyči rovnou sekund před koncem!
     
    Konec zápasu.
     
    Gianni Infantino přichází a za malou chvíli začne závěrečný ceremoniál.
     
    Cenu FIFA fair play dostává Kazachstán, přebírá ji kapitán Kazachstánu a brankářská jednička Leo Higuita.
     
    Rozhodčí dostávají zlatou medaili a už jim nikdy nikdo nevezme, že pískali finále světového šammpionátu.
     
    Portugalci se poprvé v historii stávají futsalovými mistry světa a jsou tak aktuálními evropskými i světovými šampiony. Navíc disponují díky Sportingu Lisabon vítězem Ligy mistrů. Šestinásobný nejlepší futsalista planety Ricardinho tak ve svém posledním zápase na MS získává jediné zlato, které mu až dodnes chybělo.
     
    Argentinci urvali druhou medaili v historii na MS. Byli hodně blízko k tomu, aby si vynutili prodloužení. Hodně se bude mluvit o tom, jestli se zhruba 2,5 minuty před koncem měla kopat penalta za ruku Matose, která nebyla v přirozené poloze, na druhou stranu – Matos byl tou dobou zády k bráně. Argentinci si vzali výzvu a k jejich překvapení kyrgyzský hlavní rozhodčí rozpažil.
     
    Portugalci ani úplně nesouhlasili s přímou červenou kartou pro Borruta poté, co Borruto udeřil pěstí Ricardinha do břicha ve 13. minutě. Ricardinho začal řvát a svíjet se na zemi. Posléze v doprovodu členů realizačního týmu odešel z placu a ukazoval trenéru Brazovi, že si má vzít výzvu. Rozhodčí měli jasno, že Borruto nedohraje. Portugalci pak nevyužili přesilovku i kvůli tomu, že Ricardinho netrefil z metru prázdnou branku. Vadit jim to nemuselo, protože šest sekund po vypršení trestu skóroval Pany z pravé strany na zadní tyč. Nejlepší portugalský střelec na MS se stal hrdinou tohoto finále, když ve druhém poločase přetavil roh Ricardinha ve volej k bližší tyči. Každopádně Argentinci se za 12 vteřin dostali na kontakt Claudinem. V závěru hráli skvěle powerplay a hlavně tyč nastřelená kapitánem Cuzzolinem v poslední sekundě je bude ještě hodně dlouho mrzet.
     
    Za necelé čtyři měsíce čeká Portugalce obhajoba titulu mistrů Evropy. Český tým bude bohužel chybět v Nizozemsku. To pro Slováky to bude historicky první účast na velké akci i s nejlepším střelcem posledního ročníku španělské ligy Tomášem Drahovským.
     
    Až ve finále si vůbec poprvé ve vyřazovací fázi MS nezahráli Portugalci prodloužení a dokonale si tak vynahradili zklamání z Kolumbie 2016, kde skončili čtvrtí po prohře na penalty s Íránem. Oplatili Argentincům porážku ze semifinále posledního MS. Argentina na vytouženou obhajobu zlata nedosáhla.
     
    Děkujeme za pozornost, hezký zbytek dne. (21:31:41)

    Vít Muzikář

    Branky: 28. Claudino – 15. Pany (Brito), 28. Pany (Ricardinho)

    Karty:   34. Taborda (ARG) – 7. A. Coelho (POR), 27. Brito (POR), 34. Zicky (POR), 34. Erick (POR)   13. Borruto (ARG)


    Argentina: Sarmiento (Farach) – Claudino, Basile, Brandi, Taborda – Stazzone, Bolo Alemany, Rescia, Cuzzolino (C), Borruto, Vaporaki, Santos, Edelstein.
    Portugalsko: Bebe (Hugo) – Cecilio, B. Coelho, Matos, Ricardinho (C) – A. Coelho, Paco, Afonso, Zicky, Erick, Pany, Brito, Castro.

    Rozhodčí: Bukujev (KGZ), Hassan (EGY) – Sinclair (NZL)
    bahis siteleri