konec
VC Abú Dhabí

Vítěz: M. Verstappen (Red Bull)

Neděle 12.12.2021, 14:00 • Trať: Yas Marina, Abú Zabí • Formule 1
     
    Tým Mercedes po skončení závodu podal dva protesty. V tom prvním obvinil Maxe Verstappena, že se pod safety carem dopustil předjetí Lewise Hamiltona (pravidlo 48.8), ve druhém protestu se odvolával na to, že safety car zajel do boxů ve stejném kole, v němž pustil některé z jezdců o kolo zpět (pravidlo 48.12). Sportovní komisaři ovšem obě stížnosti zamítli:

    1.) Verstappen se na okamžik dostal před Hamiltona, nicméně pozici mu ihned přepustil zpět a v době, kdy byl závod restartován, byl za ním.

    2.) Podle stewardů má přednost článek 48.13, a tedy v moment, kdy byla zveřejněna informace o tom, že safety car zajede do boxů na konci kola, přestalo platit pravidlo, že safety car odkrouží jedno kolo poté, co před sebe pustil vozy o kolo zpět.

    Lze očekávat, že tým Mercedes ještě podá odvolání. (20:46:20)
     
    Končí seriál online přenosů z letošní sezony formule 1. Celým ročníkem vás provázel Michal Šandor. Poděkování ovšem patří i mým kolegům, kteří pomáhali s výrobou přenosů: Martina Nová, Marek Baloun, Jan Hochman, Jiří Michal, Lukáš Mihal, Martin Vavruša, Michal Chadim a Milan Huppert.


    Ode mě je to pro dnešek vše. Děkuji vám za pozornost a přízeň, kterou jste nám po celou sezonu věnovali a zachovali. Užijte si zbytek adventu, nadcházející vánoční svátky a na jaře příštího roku, kdy začne nový ročník, se znovu potkáme u textových online přenosů.


    Mějte se moc hezky a opatrujte se. Hezký zbytek neděle.

     
    Konečné pořadí

    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +2.256
    3. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +5.173
    4. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +5.692
    5. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +6.531
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +7.463
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +59.200
    8. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:01.708
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1:04.026
    10. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +1:06.057
    11. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +1 kolo
    12. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +1 kolo
    13. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +1 kolo
    14. Mick Schumacher (GER/Haas) +1 kolo
    15. Sergio Pérez (MEX/Red Bull)

    Neklasifikovali se
    Nicholas Latifi (CAN/Williams), George Russell (GBR/Williams), Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo), Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo)

    Nejrychlejší kolo:
    Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:26.103
     
    Máme za sebou poslední závod sezony 2021, Velkou cenu Abú Zabí, která vejde do dějin formule 1. Z pole position vyrazil Max Verstappen, ovšem hned po startu se před něj dostal Lewis Hamilton. Ten pak až skoro do konce držel všechny trumfy ve svých rukách a měl situaci pevně pod kontrolou. Jenomže pár kol před šachovnicovou vlajkou havaroval Nicholas Latifi, což znamenalo vyjetí safety caru.


    Už to vypadlo, že piloti dojedou za zpomalovacím vozem a tudíž Grand Prix Abú Zabí vyhraje Lewis Hamilton a zároveň získá osmý titul mistra světa. Jenomže ředitelství závodu se rozhodlo povolat bezpečnostní vůz zpět do boxů a v posledním kole nechalo jezdce zase závodit. Max Verstappen byl pochopitelně těsně za Lewisem Hamiltonem, na kterého zaútočil při nejbližší příležitosti, předjel ho a na prvním místě dorazil do cíle. Během pár sekund se tak situace úplně otočila.


    Max Verstappen tedy vyhrál Velkou cenu Abú Zabí a stal se poprvé v kariéře mistrem světa. Druhý skončil Lewis Hamilton a stupně vítězů uzavřel Carlos Sainz. Smutné loučení s formulí 1 zažili oba piloti Alfy Romeo, protože jak Kimi Räikkönen, tak i Antonio Giovinazzi byli nuceni předčasně odstoupit.


    Iceman dostal smyk, přestaly mu fungovat brzdy a po nárazu do bariéry si poškodil přední přítlačné křídlo. Giovinazziho postihly technické problémy.


    V Poháru konstruktérů vyhrála stáj Mercedes už poosmé za sebou. Druhý skončil Red Bull a třetí Ferrari.

     
    Všichni tři jezdci už jsou na stupních vítězů a my si poslechneme hymny vítěze a vítězné stáje. Následovat bude předání cen a tradiční šampaňské.
     
    Opakované záběry ještě ukázaly, kterak si Max Verstappen počínal při a po předjetí Lewise Hamiltona. Bylo vidět, že Nizozemec několikrát změnil směr jízdy, jako kdyby si zahříval pneumatiky. Uvidíme, zda toto bude nějaký problém. Ale tohle by mohla být jediná přítěž pro Maxe Verstappena, ostatní je plně v režii ředitelství závodu.
     
    Pohár konstruktérů sezóny 2021
    1. Mercedes – 613.5b
    2. Red Bull – 585.5b
    3. Ferrari – 323.5b
    4. McLaren – 275b
    5. Alpine – 155b
    6. AlphaTauri – 142b
    7. Aston Martin – 77b
    8. Williams – 23b
    9. Alfa Romeo – 13b
     
    Tabulka jezdců za sezónu 2021
    1. Max Verstappen – 395.5b
    2. Lewis Hamilton – 387.5b
    3. Valtteri Bottas – 226b
    4. Sergio Pérez – 190b
    5. Carlos Sainz – 164.5b
    6. Lando Norris – 160b
    7. Charles Leclerc – 159b
    8. Daniel Ricciardo – 115b
    9. Pierre Gasly – 110b
    10. Fernando Alonso – 81b
    11. Esteban Ocon – 74b
    12. Sebastian Vettel – 43b
    13. Lance Stroll – 34b
    14. Júki Cunoda – 32b
    15. George Russell – 16b
    16. Kimi Räikkönen – 10b
    17. Nicholas Latifi – 7b
    18. Antonio Giovinazzi – 3b
     
    O Velké ceně Abú Zabí 2021 se bude ještě hodně dlouho mluvit. Lewis Hamilton je zcela zdrcen a není se co divit. Prakticky od začátku měl vývoj závodu jasně pod kontrolou, ale pak přišel safety car a poslední šance pro Maxe Verstappena. Ten nabídnutou možnost využil beze zbytku, v závěrečném kole po zajetí zpomalovacího vozu do boxů předjel Hamiltona a dojel si nejen pro vítězství v Grand Prix Abú Zabí, ale i pro svůj první titul mistra světa v kariéře.
     
    Řekl bych, že na kardiologiích bude dneska dost narváno. Ať už jste fanoušky Maxe Verstappena nebo Lewise Hamiltona, dostalo vaše srdce určitě hodně zabrat. Jestli o tomto souboji o titul mistra světa nevznikne nějaký film, tak už nevím, co víc by filmaři chtěli.
     
    Lze očekávat, že Mercedes bude protestovat. Šéf stáje Toto Wolff jen nevěřícně kroutil hlavou. Snad do konečných výsledků nikterak nezasáhnou sportovní komisaři, protože to by byla jedna velká tragédie. Ředitelství závodu se rozhodlo pustit piloty z řetězu v posledním kole, což je čistě v kompetenci Michaela Masiho a na tohle nějaká pravidla ani neexistují.
     
    Konec závodu.
     
    58
    Je to tady! MAX VERSTAPPEN udržel vedení v posledním kole až do cíle, vítězí ve Velké ceně Abú Zabí a stává se mistrem světa! Tohle byl infarktový závěr! Dámy a pánové, už to vypadalo, že i díky safety caru udrží vedení a titul Lewis Hamilton, ale vše je jinak! Max Verstappen do toho dal všechno v posledním kole a bere titul mistra světa! Druhý tedy dojel Lewis Hamilton a třetí Carlos Sainz.
     
    58
    Jezdci najeli do posledního kola a safety car zamířil zpět do boxů! Max Verstappen jede hned za Lewisem Hamiltonem! Tak to je neuvěřitelné! Max Verstappen se dostal před Lewise Hamiltona a v tuto chvíli je mistrem světa! Dokáže to pohlídat až do cíle?
     
    57
    V garáži Red Bullu by se dala nervozita krájet, ale obávám se, že tady je hotovo. Jeřáb před malou chvílí odklidil monopost Nicholase Latifiho, ale na dráze určitě zůstaly nějaké úlomky, které budou muset být také uklizeny. Takový závěr posledního závodu sezony 2021 jsme vidět rozhodně nechtěli.
     
    56
    Sergio Pérez podruhé během krátké chvíle zamířil do boxů, ale tentokrát už je to konečná. S největší pravděpodobností se jedná o nějaký technický problém. Navzdory zvyklostem vozy, které jsou o kolo zpět, nedostanou pokyn k předjetí safety caru.
     
    55
    Do konce závodu schází tři kola! Podle záběrů na rozbitý vůz Nicholase Latifiho to vypadá, že zpomalovací vůz doveze celé startovní pole až do cíle. Pro nové pneumatiky si dojel rovněž Pierre Gasly. Zdá se, že Lewis Hamilton se stane osminásobným mistrem světa.
     
    54
    Max Verstappen využil nastalé situace a ihned zamířil do boxů, kde si nechal nasadit červenou sadu pneumatik! Nicméně na dráze je hodně úlomků z vozu Nicholase Latifiho, z kterého se navíc kouří, takže je otázka, zda závod nebude dokončen za safety carem!
     
    53
    Sportovní komisaři se během Grand Prix Abú Zabí musí nudit, protože dosud nebyli nuceni řešit jediný případ. Ovšem pozor! Nicholas Latifi havaroval a rozbil svůj monopost o bariéru! Ředitelství závodu okamžitě povolalo na dráhu safety car! Tohle je poslední šance pro Maxe Verstappena!
     
    52
    Max Verstappen se sice snaží dostat ze svého vozu naprosté maximum, ale stále ztrácí na lídra závodu Lewise Hamiltona jedenáct sekund. Už je odjeto 52 kol a zbývá jich ještě šest. Tohle nejspíš Nizozemec nestihne. I jeho fanoušci jsou na tribunách poněkud tišší.
     
    51
    Lando Norris má na svém voze čerstvé gumy, čehož využil k předjetí Estebana Ocona a posunutí na deváté místo. Ocon je tak na poslední bodované pozici, kterou bude hájit před Danielem Ricciardem. Norris pak nechal za sebou i Fernanda Alonsa.
     
    50
    Svoji první sezonu v královně motorsportu má za sebou i Mick Schumacher. Ačkoliv syn sedminásobného mistra světa nezískal za celý ročník ani bod, může být jeho otec Michael na svoji ratolest pyšný. Mick bude mít v dalších letech rozhodně na co navazovat.
     
    49
    Piloti se nachází ve 49. kole a Max Verstappen se přiblížil k Lewisi Hamiltonovi na dvanáct sekund. Brit se pak tázal do týmového rádia, jak to je možné. Odpovědí mu byla věta, že měl před sebou celkem hustý provoz. Do boxů zajel Lando Norris.
     
    48
    Na okruhu Yas Marina se v minulosti už třikrát rozhodovalo o titulu mistra světa. V roce 2010 zvládl souboj s Fernandem Alonsem Sebastian Vettel, který tím zahájil své čtyřleté panování. V roce 2014 pro změnu slavil Lewis Hamilton a v roce 2016 jeho tehdejší týmový kolega Nico Rosberg, který záhy ukončil kariéru.
     
    47
    Lewis Hamilton má na druhého Maxe Verstappena k dobru 13,5 sekundy. To je hodně velký rozdíl. Do konce Velké ceny Abú Zabí zbývá jedenáct kol a pakliže chce Verstappen ještě promluvit do boje o titul, bude mít před sebou setsakra těžký úkol.
     
    46
    Ať už tento závod dopadne jakkoliv, můžeme konstatovat, že nám jezdci, hlavně tedy Lewis Hamilton a Max Verstappen, připravili nezapomenutelnou sezonu, která se zapíše do dějin královny motorsportu. Teprve podruhé v historii se totiž stalo, že by měli dva piloti před závěrečným závodem stejný počet bodů.
     
    45
    Pořadí po 45. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +13.764
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +41.914
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +1:03.633
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +1:06.512
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1:07.430
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +1:14.443
    8. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +1:17.975
    9. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:22.222
    10. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1:23.504
     
    45
    Na samotném chvostu startovního pole krouží Nicholas Latifi, zatímco jeho týmový kolega George Russell musel kvůli technickým problémům předčasně odstoupit. Jejich počínání sleduje z formulového nebe zakladatel stáje Frank Williams, který nás v předchozích dnech navždy opustil.
     
    44
    Lewis Hamilton stále vede Velkou cenu Abú Zabí. Druhý Max Verstappen se sice nadále přibližuje, ale jde to pomalu. Vše teď hraje do karet Hamiltonovi a pokud toto pořadí bude i v cíli, stane se Lewis Hamilton nejúspěšnějším jezdcem v historii formule 1, protože získá už osmý titul.
     
    43
    Před tímto závodním víkendem se vedení formule 1 domluvilo s pořadateli Grand Prix Abú Zabí na prodloužení smluvy do roku 2030. Na okruhu Yas Marina se tak bude závodit i v dalších letech, ovšem Kimi už u toho nebude.
     
    42
    Můžeme si připomenout, že v závodě už nepokračují Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), George Russell (Williams) a Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo). Je možné, že si někteří fanoušci Icemana pobrečeli, protože takový konec svého miláčka určitě vidět nechtěli. Jak ale známe Kimiho, ten nad tím mávne rukou.
     
    41
    Do konce závodu zbývá sedmnáct kol a Verstappen stále ukrajuje ze své ztráty na Lewise Hamiltona. Ovšem jeho tempo ještě není úplně dostačující. Pokud chce pomýšlet na titul mistra světa, musel by o něco zvýšit svoji rychlost a jít svým způsobem do rizika.
     
    40
    Pořadí po 40. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +15.217
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +41.752
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +57.625
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +59.584
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1:00.398
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +1:07.887
    8. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:09.642
    9. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +1:10.572
    10. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1:12.375
     
    40
    Pokud jsou mezi čtenáři tohoto online přenosu nějací kardiaci, tak vám přeji hodně štěstí, protože závěr Velké ceny Abú Zabí může být ještě pořádně dramatický. Fernando Alonso svedl zajímavý souboj s Pierrem Gaslym a situace byla trochu divočejší.
     
    39
    Max Verstappen po zastávce v boxech sice ztrácel na Lewise Hamiltona něco kolem dvaceti sekund, ale teď už je manko jen šestnáct vteřin. Díky novým gumám může zajíždět jedno nejrychlejší kolo za druhým. Lze čekat, že bude svůj deficit s dalšími koly stahovat čím dál víc.
     
    38
    Virtuální safety car končí a bude se tedy moct znovu závodit. Lewis Hamilton se dotazoval, zda je všechno pod kontrolou, ale odpověď překvapivě nedostal. Zřejmě ani neví, že byl Max Verstappen před malou chvílí v boxech.
     
    37
    Red Bull to risknul a povolal Maxe Verstappena do boxů! Ten má na svém monopostu nasazou zcela čerstvou sadu pneumatik a ačkoliv se propadl na třetí místo za Sergia Péreze, bude nahánět Lewise Hamiltona. Pérez navíc jede také do boxů, takže Verstappen je zase druhý. Alonso a Gasly rovněž u svých mechaniků.
     
    36
    Ředitelství závodu po krátkém váhání aktivovalo režim virtuálního safety caru! Tohle by mohla být ještě šance pro Maxe Verstappena, který by se mohl dotáhnout na Lewise Hamiltona. V boxech byl Charles Leclerc, zatímco Hamilton zůstává na trati!
     
    35
    Pořadí po 35. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +5.705
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +30.977
    4. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +49.099
    5. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +50.512
    6. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +52.770
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +54.417
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +56.715
    9. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +58.740
    10. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +1:00.470
     
    35
    Druhý pokus už byl úspěšný. Bottas se přeci jen natlačil před Charlese Leclerca, jehož defenzivní stopa nepřinesla očekávané ovoce. Bottas je v tuto chvíli osmý a Leclerc devátý. Tak ani jeden z pilotů Alfy Romeo nedokončí závod. Antonio Giovinazzi odstavil svůj vůz vedle trati a odstupuje!
     
    34
    Valtteri Bottas se dotáhl na Charlese Leclerca, na kterého si chystal útok, ale Monačan byl přeci jen ještě trochu daleko, a tak zůstalo ze strany finského pilota Mercedesu jen u pokusu. Bottas jede svůj poslední závod v barvách Mercedesu, od příště bude závodit za Alfu Romeo.
     
    33
    Lewis Hamilton byl dotázán, že pokud by na trať vyjel safety car, tak jakou pneumatiku by chtěl mít na svém voze. Brit odvětil, že je mu to prakticky jedno, protože všechny specifikace gum vypadají hodně dobře.
     
    32
    Na čtvrté místo se nenápadně posunul Fernando Alonso. Před ním krouží Sergio Pérez a za ním Pierre Gasly. V předchozích závodech Alonso jednoznačně ukázal, že ještě nepatří do starého železa. I v dalším ročníku se tak máme na co těšit. Dvojnásobný světový šampion s Renaultem má stále co nabídnout.
     
    31
    V Abú Zabí se začalo závodit v roce 2009, ale před letošním podnikem doznal okruh řady změn, díky kterým se stal rychlejším a kratším. Jezdci si proto museli zvykat na zcela novou konfiguraci a veškerá nasbíraná data z předchozích let nehrála roli.
     
    30
    Pořadí po 30. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +4.223
    3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +28.417
    4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +29.688
    5. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +40.986
    6. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +42.562
    7. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +44.843
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +47.189
    9. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +49.659
    10. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +51.508
     
    30
    Lewis Hamilton na čele zase zrychlil a nyní má na druhého Maxe Verstappena náskok přes čtyři sekundy. Zdá se, že má sedminásobný mistr světa průběh Grand Prix Abú Zabí pevně pod kontrolou. Do boxů odbočil Valtteri Bottas, který si jede pro nové pneumatiky.
     
    29
    Do boxů míří také Russellův týmový kolega Nicholas Latifi. Pokud si dobře vzpomínám, podobný konec postihl i Felipeho Massu. Ten před domácím publikem v posledním brazilském závodě v kariéře taky nedojel a loučil se s tribunami v době, kdy vrcholil boj o vítězství.
     
    28
    Kimi Räikkönen není sám, kdo neuvidí šachovnicový praporek. Technické problémy na svém voze má i George Russell, který se s Williamsem rozloučí tím nejhorším možným způsobem. Tohle je taky velká škoda. Oba si zasloužili vytěžit z tohoto závodu mnohem víc.
     
    27
    Tak to je velká smůla a škoda! Kimi Räikkönen dostal smyk, přičemž mu přestaly fungovat brzdy a přední stranou vozu narazil do bariéry. Zároveň si poškodil přední přítlačné křídlo a musí do boxů! Tam svůj monopost definitivně odstavil a rekordman v počtu startů ve formuli 1 ve svém posledním závodě v kariéře předčasně končí! To je hořký závěr.
     
    26
    Když už byla řeč o Georgovi Russellovi, je nasnadě zmínit skutečnost, že se v zákulisí vyrojily spekulace, zda by v závěru sezony nenahradil Valtteriho Bottase ve stáji Mercedes. Za tento tým stejně bude Russell od příští sezony závodit a mohl by tak teoreticky více pomoci Lewisi Hamiltonovi v boji o titul než právě Bottas. Tuto myšlenku ale zavrhl sám šéf Mercedesu Toto Wolff.
     
    25
    Pořadí po 25. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +2.917
    3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +21.806
    4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +28.291
    5. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +33.648
    6. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +35.166
    7. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +36.866
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +40.562
    9. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +42.814
    10. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +44.603
     
    25
    S povděkem můžeme kvitovat, že dosud nikdo z jezdců nebyl nucen předčasně odstoupit. Ani safety car nemusel vyjet na trať. Většina pilotů má nazutou nejtvrdší sadu pneumatik, jen Bottas, Russell a Latifi mají střední směs gum.
     
    24
    Lewis Hamilton nicméně začíná znovu poodjíždět, protože nyní má k dobru na Maxe Verstappena 2,5 sekundy. Své mechaniky přijel pozdravit Júki Cunoda, který během letošní sezony nasbíral velmi cenné zkušenosti a do dalšího ročníku vstoupí erudovanější. Dalším pánem na holení, respektive na výměnu pneumatik byl Sebastian Vettel.
     
    23
    Na vedoucí pozici je tedy Lewis Hamilton a na druhém místě Max Verstappen. Za tohoto stavu je mistrem světa Hamilton. Díky dobré práci Sergia Péreze ale dostal Verstappen ještě jednu šanci, aby předjel Lewise Hamiltona a mohl nadále bojovat o titul mistra světa. Tohle byly nádherné momenty z obou stran.
     
    22
    Teď už to Lewisi Hamiltonovi vyšlo! Brit aktivoval systém DRS a definitivně se dostal před Sergia Péreze! Ovšem Pérez zaslouží obrovskou pochvalu, protože těmito manévry Hamiltona zdržel a dal šanci Verstappenovi, aby se přiblížil. Jakmile svoji práci dokončil, pustil před sebe rychlejšího Verstappena a sám zamířil do boxů.
     
    21
    Lewis Hamilton dojel Sergia Péreze, kterého rychle předjel a dostal se do vedení! Ovšem Mexičan nechtěl prodat svoji kůži lacino a okamžitě si vzal ztracenou pozici zpět. Celá procedura se pak ještě opakovala. Lídrem tedy zůstal Sergio Pérez, ale Lewis Hamilton je stále dotěrnější!
     
    20
    Pořadí po 20. kole
    1. Sergio Pérez (MEX/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +0.339
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +3.217
    4. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +15.681
    5. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +17.008
    6. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +29.184
    7. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +31.224
    8. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +33.277
    9. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +33.907
    10. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +36.413
     
    20
    Slunce nad Abú Zabí pomalu zapadá a ke slovu se tak dostane umělé osvětlení. Při leteckém pohledu je to opravdu krásná podívaná na osvětlený okruh. Tento trend začal v Singapuru, což byla první Grand Prix v historii, která se právě jela za tmy pod umělým osvětlením.
     
    19
    Max Verstappen po vnitřní straně předjel Carlose Sainze a dostal se na třetí pozici. Nyní má před sebou Lewise Hamiltona. Oba mají zhruba stejně čerstvé pneumatiky. Jakmile Sergio Pérez zajede do boxů, bude v čele Hamilton a za ním Verstappen. V boxech Daniel Ricciardo, který vypadne z bodované desítky.
     
    18
    Max Verstappen udělal další chybu, vyjel mimo trať a zase ztratil drahocenný čas. Nizozemec se snaží své zaváhání napravit a doslova se přilepil zezadu na Carlose Sainze. Nejspíš uvidíme souboj o třetí místo mezi jezdcem Ferrari a Red Bullu. Lewis Hamilton má na svém kontě další nejrychlejší kolo závodu a stahuje ztrátu na lídra Sergia Péreze.
     
    17
    První regulérní pit stopy začínají. Pro nové gumy si dojeli Esteban Ocon a Charles Leclerc. Monačan je šestnáctý a Francouz osmnáctý. Poslední místo stále patří Micku Schumacherovi, jehož týmový kolega Nikita Mazepin ani neodstartoval, protože mu vyšel pozitivní test na covid.
     
    16
    Opakovaný záběr ukázal, že Charles Leclerc měl co dělat, aby zkrotil svůj monopost a nestala se větší tragédie. Při návratu na dráhu navíc málem trefil kolem projíždějícího Júkiho Cunodu. Ke kontaktu nakonec nedošlo a oba pokračují v závodě.
     
    15
    Pořadí po 15. kole
    1. Sergio Pérez (MEX/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +10.733
    3. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +13.947
    4. Max Verstappen (NED/Red Bull) +15.810
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +19.254
    6. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +22.199
    7. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +22.943
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +23.375
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +28.183
    10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +29.611
     
    15
    K mechanikům odbočil také Lewis Hamilton, jehož pit stop proběhl bez komplikací. Do vedení se tak dostal Sergio Pérez. Lewis Hamilton se po návratu na okruh zařadil na druhé místo. Bronzový stupínek momentálně zaujímá Carlos Sainz. Verstappen je aktuálně čtvrtý.
     
    14
    Lewis Hamilton využívá opotřebovaných pneumatik Maxe Verstappena a v tuto chvíli vede už o šest sekund. To je opravdu hodně velký rozdíl. Red Bullu a Maxi Verstappenovi by pomohl safety car nebo zastavení závodu. Verstappen míří do boxů a nazul nejtvrdší sadu pneumatik! Trať opustil Charles Leclerc, který se propadl na sedmou pozici.
     
    13
    Lewis Hamilton zajíždí jedno nejrychlejší kolo za druhým. Nyní má na druhého Maxe Verstappena náskok téměř pět sekund. Nizozemec má nazutou červenou sadu pneumatik, zatímco Hamilton žlutou. Je evidentní, že pilot Red Bullu bude muset co nevidět do boxů, protože gumy dostávají zabrat.
     
    12
    Režie přímého přenosu se ještě vrátila ke startu a nabídla záběr z monopostu Maxe Verstappena. Bylo jasně vidět, že Verstappen trošičku zaspal a nezvládl úvodní proceduru. Tohle by mohl být rozhodující moment celé sezony.
     
    11
    Na samotném chvostu startovního pole krouží překvapivě George Russell, před kterého se dostal i Mick Schumacher. Poslední bodovanou, tedy desátou pozici drží Daniel Ricciardo, na kterého dotírá Fernando Alonso.
     
    10
    Pořadí po 10. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +3.419
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +7.042
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +18.274
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +20.426
    6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +21.532
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +22.714
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +24.091
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +26.742
    10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +28.023
     
    10
    Ještě před Velkou cenou Saúdské Arábie se poradce Red Bullu Helmut Marko nechal slyšet, že je ve hře nasazení nového motoru Maxe Verstappena. Pokud by k tomu došlo, stalo by se tak právě tady v Abú Zabí. Nakonec se ale k tomuto kroku v Red Bullu neodhodlali.
     
    9
    Na tribunách se nachází mnoho fanoušků Maxe Verstappena, jejichž tepová frekvence se bude nejspíš pohybovat v hodně velkých číslech. To samé platí i pro příznivce pilota Red Bullu u nás v České republice. Snad nemají na kardiologiích narváno.
     
    8
    Lewis Hamilton už má na čele závodu náskok přes dvě vteřiny na druhého Maxe Verstappena. Za této konstelace by byl mistrem světa Lewis Hamilton. S napětím sleduje počínání svého syna i bývalý jezdec formule 1 Jos Verstappen.
     
    7
    Sebastian Vettel zaútočil na Lance Strolla, který sice zaujal defenzivní stopu, ale stejně se neubránil. Němec poskočil na 14. místo, Kanaďan je patnáctý. Byl to ale těsný souboj mezi dvěma týmovými kolegy. Pakliže by došlo ke kontaktu, šéf stáje Aston Martin by jim asi nepoděkoval.
     
    6
    Po startu si pohoršil také Valtteri Bottas, který je až osmý. Lewis Hamilton si tedy bude muset v boji o mistrovský vavřín poradit sám a na pomoc týmového kolegy nebude moct úplně spoléhat. Uvidíme, jaká bude situace po prvních zastávkách v boxech.
     
    5
    Pořadí po 5. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +2.014
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +4.246
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +9.559
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +11.674
    6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +12.664
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +13.499
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +14.560
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +15.924
    10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +16.911
     
    5
    Opakované záběry ukázaly, že Max Verstappen na startu trochu zaspal. Aby jej tento moment nepřipravil o první titul mistra světa ve formuli 1. V podobných bitvách rozhodují právě takové detaily. Před námi je ale ještě celý závod, takže Verstappen bude mít čas odpovědět.
     
    4
    Start se moc nepovedl ani Landu Norrisovi, který se z třetí pozice propadl až na pátou. Před něj se dostali Sergio Pérez a Carlos Sainz. Lewis Hamilton už má k dobru na Maxe Verstappena téměř dvě sekundy. Ještě proběhla rádiová komunikace mezi Red Bullem a ředitelstvím závodu. Žádné pikle se ale nekují.
     
    3
    Sportovní komisaři se na celou situaci podívali, ale uvedli, že tady není co vyšetřovat, natož trestat. Jezdci od tohoto momentu mohou používat systém DRS. Nejrychlejší kolo závodu má na svém kontě Lewis Hamilton.
     
    2
    Lewis Hamilton začíná na první příčce poodjíždět, protože na druhého Maxe Verstappena má náskok 1,3 sekundy. Poté, co Max Verstappen vytlačil Lewise Hamiltona mimo dráhu, si Brit zkrátil cestu, a tak je otázka, zda nebude muset Hamilton pozici přenechat.
     
    1
    Lewis Hamilton výborně odstartoval a ihned se dostal před Maxe Verstappena na první místo! Ovšem hned vzápětí Verstappen zaútočil na Lewise Hamiltona, kterého dostal mimo trať a vzal si vedoucí pozici zpátky. Avšak Verstappen pro jistotu svůj flek Hamiltonovi znovu přenechal, takže aktuálním lídrem je Lewis Hamilton! To jsou věci hned po startu!
     
    Závod právě odstartoval.
     
    Piloti se pomalu seřazují na startovním roštu a Velká cena Abú Zabí, poslední závod sezony 2021, po kterém poznáme mistra světa, za malou chvíli začne.
     
    Jezdci právě vyrazili do zaváděcího kola.
     
    LOUČENÍ


    Vedle souboje o titul uvidíme také některá loučení. Po dvaceti letech opouští královnu motorsportu Kimi Räikkönen, pro kterého je Velká cena Abú Dhabí poslední v kariéře pilota formule 1. Odchází také jeho týmový kolega Antonio Giovinazzi, který přechází do formule E.


    V roli prezidenta FIA končí Jean Todt, který by měl odejít do Ferrari, kde má vykonávat podobnou funkci, kterou zastával Niki Lauda u Mercedesu, čili jakéhosi poradce a konzultanta.


    Končí také dodavatel motorů Honda a od příští sezony si bude Red Bull vyrábět pohonnou jednotku sám, nicméně Japonci budou i nadále k dispozici coby poradci.


    Naposledy uvidíme i současnou generaci monopostů a třináctipalcové pneumatiky. Nová pravidla a vozy jsme měli vidět už letos, ale kvůli koronaviru byly novinky odloženy o rok.

     
    Ať už se stane mistrem světa Max Verstappen, nebo Lewis Hamilton, je jistá jedna věc. Tak jako tak budeme svědky dalšího zápisu do historie. Pokud získá titul Lewis Hamilton, bude to jeho osmý mistrovský vavřín, čímž se osamostatní na čele historické tabulky v počtu triumfů. Dosud se dělil o první místo s Michaelem Schumacherem.


    Pakliže vyhraje Max Verstappen, bude to pro něj vůbec první titul světového šampiona a zařadí se po bok těch, kteří slavili alespoň jednou.

     
    POHLED DO HISTORIE


    Jak už bylo zmíněno, Maxi Verstappenovi k titulu mistra světa stačí, aby on i Lewis Hamilton nedojeli. V průběhu tohoto týdne se tak vyrojily spekulace, zda se Verstappen nepokusí Hamiltona sestřelit a tím pádem by vavřín připadl jemu. Mistr světa z roku 1996 Damon Hill proto apeloval na Mezinárodní automobilovou federaci (FIA), aby se postarala o férový souboj a dopředu vyhlásila, jaké tresty v případě nefér hry hrozí. Podle ředitele závodů Michaela Masiho by mohlo dojít i k odečtení bodů.


    Podobné případy už historie pamatuje. V závěru sezony 1989 bojovali o celkový triumf Ayrton Senna a Alain Prost. Při Velké ceně Japonska na okruhu v Suzuce potřeboval Senna vyhrát a zdolat Prosta. Mezi oběma piloty došlo ke kontaktu, přičemž Prost odstoupil a Senna pokračoval. Nakonec i vyhrál, ale po skončení závodu byl diskvalifikován a titul bral Prost.


    Přesně o rok později se celá situace opakovala a znovu to bylo na trati v Suzuce. Tentokrát ale byl v lepší výchozí pozici Senna, který Prosta sestřelil hned v první zatáčce po startu. Oba předčasně odstoupili a titul tak připadl Sennovi.


    Fanoušci formule 1 mají dodnes v paměti incident mezi Michaelem Schumacherem a Damonem Hillem z roku 1994. Schumacher, který měl před poslední Velkou cenou jednobodový náskok, narazil do svého soupeře a jak sám sebe, tak i Hilla ze závodu vyřadil. Titul si tak připsal právě Schumacher.


    V roce 1997 byli diváci svědky takového déja vu. Opět se jednalo o poslední závod, znovu měl Michael Schumacher náskok jednoho bodu a pronásledoval ho tentokrát Jacques Villeneuve. Když se Kanaďan chystal předjet Schumachera, ten se pokusil vyvolat havárii, ale Villeneuve unikl katastrofě, skončil třetí a získal titul. Schumacher pak byl navíc diskvalifikován z celého šampionátu.

     
    KDO BUDE MISTREM SVĚTA?


    O titul světového šampiona bojují jen dva jezdci – Max Verstappen (Red Bull) a Lewis Hamilton (Mercedes). Oba mají před posledním závodem sezony stejný počet bodů – 369,5.


    Pokud Verstappen s Hamiltonem skončí mezi prvními devíti, tak se mistrem světa stane ten, kdo se v závodě umístí na vyšší pozici bez ohledu na případný bonusový bod za nejrychlejší kolo.


    Může dojít i k situaci, kdy budou mít oba piloti stejný počet bodů i po závěrečném podniku. Pakliže Max Verstappen dojede devátý (2 body) a Lewis Hamilton desátý (1 bod) a přidá k tomu i extra bod za nejrychlejší kolo v závodě, tak by byli bodově znovu srovnaní, ale titul by bral Verstappen díky většímu počtu vítězství.


    Nebo může nastat případ, kdy Lewis Hamilton bude devátý a Max Verstappen desátý a získá bod za nejrychlejší kolo, pak budou mít oba kohouti opět stejně, ale mistrovský vavřín by připadl Verstappenovi díky vyššímu počtu výher.


    Pakliže by ani jeden z jezdců nebodoval nebo případně vůbec nedojel, pak titul náleží Maxi Verstappenovi opět díky více výhrám.


    Lewis Hamilton tedy potřebuje každopádně bodovat a získat alespoň o bod víc než Verstappen.

     
    Startovní rošt Velké ceny Abú Dhabí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Norris (McLaren), 4. Pérez (Red Bull), 5. Sainz (Ferrari), 6. Bottas (Mercedes), 7. Leclerc (Ferrari), 8. Cunoda (AlphaTauri), 9. Ocon (Alpine), 10. Ricciardo (McLaren), 11. Alonso (Alpine), 12. Gasly (AlphaTauri), 13. Stroll (Aston Martin), 14. Giovinazzi (Alfa Romeo), 15. Vettel (Aston Martin), 16. Latifi (Williams), 17. Russell (Williams), 18. Räikkönen (Alfa Romeo), 19. Schumacher (Haas).


    Do závodu zasáhne pouze 19 jezdců, protože Nikita Mazepin (Haas) měl pozitivní test na koronavirus. Prapor americké stáje tak bude hájit jen Mick Schumacher.

     
    TRAŤ


    Okruh Yas Marina prošel před letošní Velkou cenu výraznými úpravami, kvůli kterým je trať kratší a rychlejší. Dráha nově měří 5 281 metrů a závod je vypsán na 58 kol. Vzhledem k nové specifikaci bude muset být traťový rekord teprve stanoven, ale vítězství z roku 2020 bude obhajovat Max Verstappen.


    První Grand Prix se zde jela v roce 2009 a jezdci tady ujedou dohromady 306,183 kilometrů. Základní kámen tohoto okruhu byl položen v květnu 2007. Zajímavostí je, že závod začíná za světla a končí za tmy. Okruh je dílem světoznámého architekta Hermanna Tilkeho.


    Původně měla trať jednadvacet zatáček, ale po úpravách už jich má jen šestnáct. Dobré vzpomínky na Abú Zabí nemá Fernando Alonso, který tady v roce 2010 přišel o titul mistra světa, který měl nadosah. Jezdí se proti směru hodinových ručiček.

     
    KVALIFIKACE


    První část kvalifikace musela být na malou chvíli přerušena červenými vlajkami, protože se vedle trati nacházel nějaký předmět, který tam neměl co dělat. Pokračovalo se ale hned záhy a dál nepostoupili Nicholas Latifi (Williams), George Russell (Williams), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Mick Schumacher (Haas) a Nikita Mazepin (Haas).


    Mezi desítku nejrychlejších neproklouzli Fernando Alonso (Alpine), Pierre Gasly (AlphaTauri), Lance Stroll (Aston Martin), Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) a Sebastian Vettel (Aston Martin). Daniel Ricciardo to nakonec dokázal a porazil Fernanda Alonsa. Ten však doplatil na to, že Sebastian Vettel zastavil na trati a Alonsa tím zpomalil. Tohle bude asi zajímat sportovní komisaře.


    MAX VERSTAPPEN se ve svém posledním kole sice nezlepšil, ovšem svůj čas neposunul ani Lewis Hamilton, takže pole position na okruhu Yas Marina patří pilotovi Red Bullu! V první řadě bude Max Verstappen stát s Lewisem Hamiltonem.


    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí: 1. Verstappen (Red Bull), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Norris (McLaren), 4. Pérez (Red Bull), 5. Sainz (Ferrari), 6. Bottas (Mercedes), 7. Leclerc (Ferrari), 8. Cunoda (AlphaTauri), 9. Ocon (Alpine), 10. Ricciardo (McLaren), 11. Alonso (Alpine), 12. Gasly (AlphaTauri), 13. Stroll (Aston Martin), 14. Giovinazzi (Alfa Romeo), 15. Vettel (Aston Martin), 16. Latifi (Williams), 17. Russell (Williams), 18. Räikkönen (Alfa Romeo), 19. Schumacher (Haas), 20. Mazepin (Haas).

     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl na okruhu Yas Marina nejrychlejší Max Verstappen z Red Bullu, který zapsal čas 1:25.009. Druhý Valtteri Bottas z Mercedesu na něj ztratil 196 tisícin a třetí Lewis Hamilton, Bottasův týmový kolega, 346 tisícin sekundy. Do prvních jízd v týmu Williams zasáhl místo George Russella Jack Aitken. Lewisi Hamiltonovi byl odebrán nejrychlejší čas kvůli překročení traťových limitů.


    Druhý trénink pro sebe ukořistil Lewis Hamilton časem 1:23.691. Na stříbrný stupínek se překvapivě dostal Esteban Ocon z Alpinu s mankem 343 tisícin a třetí pozice připadla Valtterimu Bottasovi se ztrátou 392 tisícin sekundy. Max Verstappen dojel až čtvrtý. O první větší vzrušení se postaral Nicholas Latifi, který dostal hodiny a havaroval. Po krátké úpravě na voze pokračoval. V samotném závěru boural Kimi Räikkönen.


    Závěrečný trénink letošního ročníku si podmanil Lewis Hamilton časem 1:23.274. Druhý dojel Max Verstappen se ztrátou 214 tisícin a třetí příčku zaujal Valtteri Bottas, jenž byl pomalejší o 751 tisícin sekundy. Šéf Red Bullu Christian Horner se nechal slyšet, že v tréninku bylo vyměněno zadní křídlo Maxe Verstappena kvůli spolehlivosti.

     
    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ MS JEZDCŮ PO GP SAÚDSKÉ ARÁBIE


    Před závěrečným závodem tohoto ročníku se nacházíme v situaci, která tady nebyla od roku 1974. Teprve podruhé v historii se stalo, že by dva jezdci měli před poslední Grand Prix stejný počet bodů. První Max Verstappen z Red Bullu má na svém kontě 369,5 bodu stejně tak i druhý Lewis Hamilton z Mercedesu. Třetí místo patří Valtterimu Bottasovi se ziskem 218 bodů.


    PRŮBĚŽNÉ POŘADÍ POHÁRU KONSTRUKTÉRŮ PO GP SAÚDSKÉ ARÁBIE


    Mezi týmy stále vládne stáj Mercedes, který dosud nasbíral 587,5 bodu. Druhý Red Bull disponuje 559,5 bodem a třetí Ferrari se může pochlubit 307,5 bodem. Nadále bez bodu je poslední Haas.

     
    Příjemné nedělní odpoledne při sledování textového online přenosu z posledního 22. závodu letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velké ceny Abú Zabí.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 14:00.

    Michal Šandor

    Konečné pořadí VC Abú Dhabí
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +2.256
    3. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +5.173
    4. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +5.692
    5. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +6.531
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +7.463
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +59.200
    8. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:01.708
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1:04.026
    10. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +1:06.057
    11. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +1 kolo
    12. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +1 kolo
    13. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +1 kolo
    14. Mick Schumacher (GER/Haas) +1 kolo
    15. Sergio Pérez (MEX/Red Bull)

    Neklasifikovali se
    Nicholas Latifi (CAN/Williams), George Russell (GBR/Williams), Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo), Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo)

    Nejrychlejší kolo:
    Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:26.103
    Pohár konstruktérů sezóny 2021
    1. Mercedes - 613.5b
    2. Red Bull - 585.5b
    3. Ferrari - 323.5b
    4. McLaren - 275b
    5. Alpine - 155b
    6. AlphaTauri - 142b
    7. Aston Martin - 77b
    8. Williams - 23b
    9. Alfa Romeo - 13b
    Tabulka jezdců za sezónu 2021
    1. Max Verstappen - 395.5b
    2. Lewis Hamilton - 387.5b
    3. Valtteri Bottas - 226b
    4. Sergio Pérez - 190b
    5. Carlos Sainz - 164.5b
    6. Lando Norris - 160b
    7. Charles Leclerc - 159b
    8. Daniel Ricciardo - 115b
    9. Pierre Gasly - 110b
    10. Fernando Alonso - 81b
    11. Esteban Ocon - 74b
    12. Sebastian Vettel - 43b
    13. Lance Stroll - 34b
    14. Júki Cunoda - 32b
    15. George Russell - 16b
    16. Kimi Räikkönen - 10b
    17. Nicholas Latifi - 7b
    18. Antonio Giovinazzi - 3b
    Pořadí po 45. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +13.764
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +41.914
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +1:03.633
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +1:06.512
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1:07.430
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +1:14.443
    8. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +1:17.975
    9. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:22.222
    10. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1:23.504
    Pořadí po 40. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +15.217
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +41.752
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +57.625
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +59.584
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +1:00.398
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +1:07.887
    8. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +1:09.642
    9. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +1:10.572
    10. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +1:12.375
    Pořadí po 35. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +5.705
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +30.977
    4. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +49.099
    5. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +50.512
    6. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +52.770
    7. Lando Norris (GBR/McLaren) +54.417
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +56.715
    9. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +58.740
    10. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +1:00.470
    Pořadí po 30. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +4.223
    3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +28.417
    4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +29.688
    5. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +40.986
    6. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +42.562
    7. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +44.843
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +47.189
    9. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +49.659
    10. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +51.508
    Pořadí po 25. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +2.917
    3. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +21.806
    4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +28.291
    5. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +33.648
    6. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +35.166
    7. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +36.866
    8. Lando Norris (GBR/McLaren) +40.562
    9. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +42.814
    10. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +44.603
    Pořadí po 20. kole
    1. Sergio Pérez (MEX/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +0.339
    3. Max Verstappen (NED/Red Bull) +3.217
    4. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +15.681
    5. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +17.008
    6. Fernando Alonso (ESP/Alpine) +29.184
    7. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) +31.224
    8. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +33.277
    9. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) +33.907
    10. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) +36.413
    Pořadí po 15. kole
    1. Sergio Pérez (MEX/Red Bull)
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) +10.733
    3. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +13.947
    4. Max Verstappen (NED/Red Bull) +15.810
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +19.254
    6. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +22.199
    7. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +22.943
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +23.375
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +28.183
    10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +29.611
    Pořadí po 10. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +3.419
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +7.042
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +18.274
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +20.426
    6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +21.532
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +22.714
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +24.091
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +26.742
    10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +28.023
    Pořadí po 5. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +2.014
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +4.246
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +9.559
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +11.674
    6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +12.664
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +13.499
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +14.560
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +15.924
    10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +16.911
    Pořadí po 1. kole
    1. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)
    2. Max Verstappen (NED/Red Bull) +1.188
    3. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) +2.088
    4. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) +3.157
    5. Lando Norris (GBR/McLaren) +3.979
    6. Charles Leclerc (MON/Ferrari) +4.457
    7. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) +4.914
    8. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) +5.594
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) +6.086
    10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) +6.425
    Startovní rošt pro VC Abú Dhabí

    1. řada: Max Verstappen (NED/Red Bull), Lewis Hamilton (GBR/Mercedes)

    2. řada: Lando Norris (GBR/McLaren), Sergio Pérez (MEX/Red Bull)

    3. řada: Carlos Sainz (ESP/Ferrari), Valtteri Bottas (FIN/Mercedes)

    4. řada: Charles Leclerc (MON/Ferrari), Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri)

    5. řada: Esteban Ocon (FRA/Alpine), Daniel Ricciardo (AUS/McLaren)

    6. řada: Fernando Alonso (ESP/Alpine), Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri)

    7. řada: Lance Stroll (CAN/Aston Martin), Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo)

    8. řada: Sebastian Vettel (GER/Aston Martin), Nicholas Latifi (CAN/Williams)

    9. řada: George Russell (GBR/Williams), Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo)

    10. řada: Mick Schumacher (GER/Haas)

    *Nikita Mazepin do závodu neodstartuje kvůli pozitivnímu testu na Covid-19.
    Výsledky kvalifikace na VC Abú Dhabí
    1. Max Verstappen (NED/Red Bull) 1:22.109
    2. Lewis Hamilton (GBR/Mercedes) 1:22.480
    3. Lando Norris (GBR/McLaren) 1:22.931
    4. Sergio Pérez (MEX/Red Bull) 1:22.947
    5. Carlos Sainz (ESP/Ferrari) 1:22.992
    6. Valtteri Bottas (FIN/Mercedes) 1:23.036
    7. Charles Leclerc (MON/Ferrari) 1:23.122
    8. Júki Cunoda (JAP/AlphaTauri) 1:23.220
    9. Esteban Ocon (FRA/Alpine) 1:23.389
    10. Daniel Ricciardo (AUS/McLaren) 1:23.409
    ---
    11. Fernando Alonso (ESP/Alpine) 1:23.460
    12. Pierre Gasly (FRA/AlphaTauri) 1:24.043
    13. Lance Stroll (CAN/Aston Martin) 1:24.066
    14. Antonio Giovinazzi (ITA/Alfa Romeo) 1:24.251
    15. Sebastian Vettel (GER/Aston Martin) 1:24.305
    ---
    16. Nicholas Latifi (CAN/Williams) 1:24.338
    17. George Russell (GBR/Williams) 1:24.423
    18. Kimi Räikkönen (FIN/Alfa Romeo) 1:24.779
    19. Mick Schumacher (GER/Haas) 1:24.906
    20. Nikita Mazepin (RUS/Haas) 1:25.685
    Pohár konstruktérů po VC Saúdské Arábie (21. závod):
    1. Mercedes - 587.5b
    2. Red Bull - 559.5b
    3. Ferrari - 307.5b
    4. McLaren - 269b
    5. Alpine - 149b
    6. AlphaTauri - 120b
    7. Aston Martin - 77b
    8. Williams - 23b
    9. Alfa Romeo - 13b
    Tabulka jezdců po VC Saúdské Arábie (21. závod):
    1. Max Verstappen - 369.5b
    1. Lewis Hamilton - 369.5b
    3. Valtteri Bottas - 218b
    4. Sergio Pérez - 190b
    5. Charles Leclerc - 158b
    6. Lando Norris - 154b
    7. Carlos Sainz - 149.5b
    8. Daniel Ricciardo - 115b
    9. Pierre Gasly - 100b
    10. Fernando Alonso - 77b
    11. Esteban Ocon - 72b
    12. Sebastian Vettel - 43b
    13. Lance Stroll - 34b
    14. Júki Cunoda - 20b
    15. George Russell - 16b
    16. Kimi Räikkönen - 10b
    17. Nicholas Latifi - 7b
    18. Antonio Giovinazzi - 3b
    Trať
    Počet kol: 58
    Délka okruhu: 5.281 km
    bahis siteleri