Sprinty mužů a žen, volně, Drážďany Vítěz: M. Dahlqvistová (SWE) a H. S. Taugbøl (NOR) (kon.)
konec
SP - Sprinty mužů a žen, volně, Drážďany

Vítěz: M. Dahlqvistová (SWE) a H. S. Taugbøl (NOR)

Sobota 18.12.2021, 11:30 • Königsufer • Běh na lyžích
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:30.
     
    Světový pohár v Běhu na lyžích se přesunul již do čtvrtého střediska a v každém z předchozích tří byly na pořadu dne sprinty. Nejinak je tomu i o tomto víkendu, protože se konají tradiční městské závody na nejkratší trati v Drážďanech. V sobotu budeme sledovat závod jednotlivců, v neděli jsou na pořadu dne poprvé sprinty týmové.
     
    Ženská polovina startovního pole má letos jednu absolutní suverénku. Maja Dahlqvistová zatím opanovala všechny tři dosavadní sprinterská klání a bylo jí jedno, zda se jede klasicky nebo volným stylem. Na tratích podél Labe bude chtít jistě navléci na svůj vítězný náhrdelník čtvrtý korálek.

    Konkurentek má ale celou řadu, protože zbylých šest umístění na stupních vítězek obsadilo šest různých závodnic. V Ruce se v klasickém stylu vedlo dobře druhé Johanně Hagströmové a třetí veteránce Maiken Caspersen Fallaové. Protože se ale v Drážďanech pojede volnou technikou, pro odhad favoritech jsou relevantní zejména poslední dva sprinty. Do finále postoupila v obou případech stejná pětice závodnic ve složení Tiril Udnes Wengová, Emma Ribomová, Anamarija Lampičová a Rosie Brennanová. Tuto pětku doplnila v Lillehammeru Jessie Digginsová a v Davosu Nadine Fähndrichová a v obou případech z toho bylo druhé místo za vítěznou Dahlqvistovou. A právě Fähndrichová opanovala závod v saské metropoli i loni. To je tedy okruh hlavních favoritek, třeba Švédky ale mají tak silný tým, že do finále může klidně proklouznout i některá další sprinterka.
     
    Mezi muži nebylo třeba letos očekávat výraznější překvapení. Johannes Høsflot Klæbo svým typickým způsobem a nepřekonatelným finišem ovládl oba volné sprity. Jenže – hned v prvním kole v Ruce našel překvapivého přemožitele. Alexandr Terenťjev Nora vypekl, utekl mu ještě před posledním stoupáním a náskok si dovezl až do cíle.

    Významným vyzyvatelem bude v Drážďanech i Francouz Richard Jouve, který byl v obou volných sprintech třetí a s jeho rameny tohoto siláka rozhodně nemůžete v cílovém spurtu podcenit. Norové byly v každém ze tří sprintů ve finále ve třech, v městském závodě tedy lze čekat podobnou dominanci této velmoci. Naopak na nejkratší trati zatím strádá jak nejlepší sprinter loňské sezóny a vítěz z Drážďan Federico Pellegrino, který ani jednou nepostoupil do finále, a loňský vítěz celkového pořadí Alexandr Bolšunov, který v minulosti neměl problémy i ve sprintu vystoupat na pódium.
     
    Kvalifikační jízdy jsou na pořadu dne od devíti ráno, poté bude známa třicítka postupujících žen i mužů.
     
    Kvalifikace přinesla několik důležitých a zajímavých poznatků. Závod vynechává Johannes Høsflot Klæbo, Alexander Bolšunov o jednu pozici nepostoupil ani z kvalifikace a v první jízdě pojedou lyžaři s čísly 1, 2 a 3, tedy Håvard Solås Taugbøl Richard Jouve a James Clinton Schoonmaker.

    Mezi ženami nevidíme ve startovním poli favoritky Rosie Brennanovou, Nadine Fähndrichovou či Emmu Ribomovou a třeba Natalja Něprjajevová skončila v kvalifikaci až šestatřicátá. Kvalifikaci ovládla po návratu po zranění Jonna Sundlingová.
     
    Z Češek pronikla do závodu pouze třináctá Kateřina Janatová, mužský peloton byl mnohem úspěšnější. S pětkou bude startovat Ondřej Černý, se čtrnáctkou Jan Pechoušek, se sedmnáctkou Michal Novák a s dvacítkou Luděk Šeller. Hned tři z nich se představí spolu v posledním čtvrtfinále a budou si tak moci vzájemně pomoci k postupu.
     
    Startovní listina 1. čtvrtfinále žen:

    1. Anamarija Lampičová (SLO)
    2. Hailey Swirbulová (USA)
    3. Kristine Skistadová (NOR)
    4. Anne Winklerová (GER)
    5. Alina Meierová (SUI)
    6. Christina Macokinová (RUS)
     
    Závod právě začal.
     
    ČF1
    Poměrně složitou a opravdu znatelně změněnou trať v Drážďanech jsme si mohli prohlédnout v rámci první čtvrtfinálové jízdy a zjistili jsme, že se dnes velmi těžko bude předjíždět.
     
    ČF1
    Anamarija Lampičová si takticky pohlídala celý průběh jízdy dvěma okruhy a dojela první, jízda byla poněkud pomalá a dost takticky laděná. Cílová rovinka není dlouhá, je třeba tedy rozhodnout ještě dříve. Spolu se SLovinkou postupuje Skistadová.
     
    ČF1
    Výsledky 1. čtvrtfinále žen:

    1. Anamarija Lampičová (SLO) 2:37,79
    2. Kristine Skistadová (NOR) +0,01
    3. Anne Winklerová (GER) +0,26
    4. Hailey Swirbulová (USA) +0,39
    5. Alina Meierová (SUI) +0,56
    6. Christina Macokinová (RUS) +0,62
     
    ČF2
    Startovní listina 2. čtvrtfinále žen:

    1. Julia Kernová (USA)
    2. Maja Dahlqvistová (SWE)
    3. Greta Laurentová (ITA)
    4. Julie Myhreová (NOR)
    5. Alexandra Dannerová (GER)
    6. Lea Fischerová (SUI)
     
    ČF2
    Druhá jízda začala o dost ostřejším tempem než ta první, první místo si hlídá suverénka letošní sezóny Majou Dahlqvistovou. Všechny soupeřky se jí ale drží, nejblíže Švédce jsou Kernová a Laurentová.
     
    ČF2
    Zatáčky na okruhu jsou hodně ostré, utažené a poměrně zledovatělé. Je třeba si dát pozor na případné kontakty a pády, ale celá šestice se toho vyvarovala a zdárně dojela do cíle. Dahlqvistová si vytvořila znatelný náskok a nedala soupeřkám šanci, o druhé místo se strhnul velký boj, který nakonec obětavým pádem a vytyčením nohy dopředu po vzoru svého partnera Pellegrina vyhrála Greta Laurentová, což posvětila cílová fotografie.
     
    ČF2
    Výsledky 2. čtvrtfinále žen:

    1. Maja Dahlqvistová (SWE) 2:36,25
    2. Greta Laurentová (ITA) +0,83
    3. Julie Myhreová (NOR) +0,86
    4. Lea Fischerová (SUI) +1,09
    5. Julia Kernová (USA) +1,20
    6. Alexandra Dannerová (GER) +1,98
     
    ČF3
    Startovní listina 3. čtvrtfinále žen:

    1. Jonna Sundlingová (SWE)
    2. Magni Smedåsová (NOR)
    3. Laurien van der Graaffová (SUI)
    4. Jasmin Kähäräová (FIN)
    5. Hannah Halvorsenová (USA)
    6. Sofie Krehlová (GER)
     
    ČF3
    Jonna Sundlingová se s číslem 1 okamžitě posunula do čela a jak je jejím dobrým zvykem určuje tempo. Vypadá to na rychlý čas, Magni Smedåsová je Švédce nejblíže.
     
    ČF3
    A máme tady první pád! Sundlingová před zatáčkou přibrzdila a hned za ní se srazily a zaklesly favoritky na postup Van Der Graafová a Smedåsová! Na rovinaté pasáži tohle nedotáhnou.
     
    ČF3
    Sundlingová neměla problémy uhájit první místo a v cíli ušetřila pár sil, navíc jízda byla jasně nejrychlejší. O druhou příčku si to rozdaly Jasmin Kähäräová a Hannah Halvorsenová. Stále ještě nebyla vyřešena cílová fotografie.
     
    ČF3
    Výsledky 3. čtvrtfinále žen:

    1. Jonna Sundlingová (SWE) 2:33,96
    2. Hannah Halvorsenová (USA) +0,8
    3. Jasmin Kähäräová (FIN) +0,8
    4. Sofie Krehlová (GER) +3,9
    5. Laurien van der Graaffová (SUI) +3,87
    6. Magni Smedåsová (NOR) +3,90
     
    ČF4
    Startovní listina 4. čtvrtfinále žen:

    1. Eva Urevcová (SLO)
    2. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
    3. Victoria Carlová (GER)
    4. Jasmi Joensuuová (FIN)
    5. Lisa Unterwegerová (AUT)
    6. Laura Gimmlerová (GER)
     
    ČF4
    Urevcová začala rychle, ale pak takticky přepustila místo Joensuuové a Carlové, to by se na trati, kde se velmi těžko předjíždí nemuselo vyplatit!
     
    ČF4
    Jasmi Joensuuová natáhla krok ve druhém okruhu a to se jí málem vyplatilo! Eva Urevcová se musela hodně otáčet, aby se na krátké cílové rovince posunula do čela a i když se jí to povedlo, ztratila hodně sil. Finku navíc ještě v samém závěru předčila Myhrvoldová a Joensuuová musí čekat na čas. Zatím jí to na postup stačí, ale je tu ještě poslední čtvrtfinále.
     
    ČF4
    Výsledky 4. čtvrtfinále žen:

    1. Eva Urevcová (SLO) 2:35,70
    2. Mathilde Myhrvoldová (NOR) +0,04
    4. Jasmi Joensuuová (FIN) +0,28
    3. Victoria Carlová (GER) +0,32
    6. Laura Gimmlerová (GER) +0,99
    5. Lisa Unterwegerová (AUT) +2,11
     
    Startovní listina 5. čtvrtfinále žen:

    1. Lena Quintinová (FRA)
    2. Moa Lundgrenová (SWE)
    3. Kateřina Janatová (CZE)
    4. Coletta Rydzeková (GER)
    5. Jessie Digginsová (USA)
    6. Monika Skinderová (POL)
     
    ČF5
    Bude třináctka šťastným číslem pro Kateřinu Janatovou? Zatím Češka vražedné tempo Lundgrenové moc nestíhá a vlaje na konci pole, Švédka rozjela jízdu hodně rychle.
     
    ČF5
    Na konci prvního okruhu se tempo lehce zvolnilo, ale na čele se nic nemění a vláček táhne Lundgrenová. Opticky vypadá jízda nejrychleji a mohl by být ve hře i postup na čas!
     
    ČF5
    Bohužel, Katka Janatová po celý průběh jízdy nestíhala vysoké tempo Lundgrenové a Quintinové a končí pátá. Obě zmíněné sprinterky postupují, což platí i o Jessie Digginsové, která vyválčila třetí příčku a jde do semifinále jako šťastná poražená.
     
    ČF5
    Výsledky 5. čtvrtfinále žen:

    1. Lena Quintinová (FRA) 2:33,98
    2. Moa Lundgrenová (SWE) +0,23
    3. Jessie Digginsová (USA) +0,32
    4. Coletta Rydzeková (GER) +0,97
    5. Kateřina Janatová (CZE) +2,05
    6. Monika Skinderová (POL) +2,41
     
    ČF1
    Startovní listina 1. čtvrtfinále mužů:

    1. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    2. Richard Jouve (FRA)
    3. James Clinton Schoonmaker (USA)
    4. Even Northug (NOR)
    5. Johan Häggström (SWE)
    6. Logan Hanneman (USA)
     
    ČF1
    Hodně nabušená sestava hned v první mužské jízdě, tady klidně mohou postoupit čtyři sprinteři. Musí jet ale rychle, o což se snaží momentálně hlavně Even Northug.
     
    ČF1
    První místo si hlídal také Håvard Solås Taugbøl, oba Norové najeli do cílové rovinky za sebou, ale na poslední chvíli se mezi ně vklínil Jouve. Francouz si společně s Taugbølem zajistili postup, Northug zaostal o dvě desetiny a bude čekat na čas.
     
    ČF1
    Výsledky 1. čtvrtfinále mužů:

    1. Håvard Solås Taugbøl (NOR) 2:15,88
    2. Richard Jouve (FRA) +0,04
    3. Even Northug (NOR) +0,19
    4. James Clinton Schoonmaker (USA) +1,15
    5. Johan Häggström (SWE) +1,83
    6. Logan Hanneman (USA) +1,88
     
    ČF2
    Startovní listina 2. čtvrtfinále mužů:

    1. Federico Pellegrino (ITA)
    2. Andrew Young (GBR)
    3. Marcus Grate (SWE)
    4. Thomas Helland Larsen (NOR)
    5. Vili Crv (SLO)
    6. Juuso Haarala (FIN)
     
    ČF2
    Druhá rozjížďka vypadá opticky pomaleji a taktičtěji, Pellegrino je schovaný v balíku a nechává pole táhnout Grateho a Larsena.
     
    ČF2
    Ve druhém kole se konečně začalo závodit, tempa se na chvíli ujal Young, ale jako lišák už číhá na třetí pozici Pellegrino. Dobře to má rozjeté i Larsen.
     
    ČF2
    Federico Pellegrino konečně zvládl postoupit a dnes si závěr pohlídal opravdu zkušeně. Na vnitřní stopě se za ním k postupu vyvezl i Larsen, naopak Young, který měl na začátku cílové rovinky nejlepší pozici, trochu zaváhal, zavrávoral a ztratil cenné desetinky.
     
    ČF2
    Výsledky 2. čtvrtfinále mužů:

    1. Federico Pellegrino (ITA) 2:18,85
    2. Thomas Helland Larsen (NOR) +0,44
    3. Marcus Grate (SWE) +0,79
    4. Andrew Young (GBR) +0,83
    5. Vili Crv (SLO) +1,12
    6. Juuso Haarala (FIN) +2,16
     
    ČF3
    Startovní listina 3. čtvrtfinále mužů:

    1. Lucas Chanavat (FRA)
    2. Gleb Retivych (RUS)
    3. Renaud Jay (FRA)
    4. Lauri Vuorinen (FIN)
    5. James Clugnet (GBR)
    6. Michael Hellweger (ITA)
     
    ČF3
    V polovině prvního kola se na konci oddělil Clugnet, který po chybě v zatáčce a pádu nechal ujet pětici závodníků hodně daleko. Tohle už na postup nebude.
     
    ČF3
    Největší favorit jízdy se nenechal zaskočit, najel do poslední zákruty a do cílové rovinky jako první a jako první taky protnul cílovou pásku. Za ním postupuje Retivych, který se letos zatím hledá, ale v Drážďanech se popere o finále. Jay a Vuorinen mají pomalejší časy než aktuální šťastní poražení a pro dnešek mají dozávoděno.
     
    ČF3
    Výsledky 3. čtvrtfinále mužů:

    1. Lucas Chanavat (FRA) 2:18,70
    2. Gleb Retivych (RUS) +0,15
    3. Renaud Jay (FRA) +0,45
    4. Lauri Vuorinen (FIN) +0,53
    5. Michael Hellweger (ITA) +1,85
    6. James Clugnet (GBR) +3,31
     
    ČF4
    Startovní listina 4. čtvrtfinále mužů:

    1. Alexandr Terenťjev (RUS)
    2. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
    3. Valerio Grond (SUI)
    4. Michal Novák (CZE)
    5. Niilo Moilanen (FIN)
    6. Gustaf Berglund (SWE)
     
    ČF4
    Michal Novák dobře ví, že na této trati není záhodno jet příliš vzadu, a tak si hlídá třetí pozici za Grondem a Skarem.
     
    ČF4
    Je to opravdu hodně natěsno, své si chce říci i mladý Rus a překvapení sezóny Alexandr Terenťjev, který se vysunul na druhé místo za Skara. Nor drží ďábelské tempo, Grond se ho drží, Novák je čtvrtý.
     
    ČF4
    Poslední dvě zatáčky už jsou hodně rozježďené a vyšlapané, Skar nemá problémy s postupem a Terenťjev chytře zavřel Gronda, najel do cílové roviny jako druhý a pohlídal si postup. Novák ještě zabojoval o třetí místo, to ale nakonec Grond přeci jen uhájil.
     
    ČF4
    Startovní listina 4. čtvrtfinále mužů:

    1. Alexandr Terenťjev (RUS) 2:18,58
    2. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) +0,09
    3. Valerio Grond (SUI) +0,68
    4. Michal Novák (CZE) +0,77
    5. Gustaf Berglund (SWE) +1,25
    6. Niilo Moilanen (FIN) +2,70
     
    ČF5
    Startovní listina 5. čtvrtfinále mužů:

    1. Ondřej Černý (CZE)
    2. Jan Pechoušek (CZE)
    3. Finn Hågen Krogh (NOR)
    4. Graham Ritchie (CAN)
    5. Jovian Hediger (SUI)
    6. Luděk Šeller (CZE)
     
    ČF5
    Museli bychom hodně hledat v historii sprintů, kdy naposled a zda vůbec se někdy sešli tři čeští sprinteři v jedné jízdě. To by v tom byl čert, aby jeden z nich nepostoupil! Krogh a Hediger budou kousat.
     
    ČF5
    Do čela po prvních dvou zatáčkách jde Ritchie, za ním velmi pomalu klouže Hediger a Šeller. Jede se velmi pomalu a je to taktický boj.
     
    ČF5
    Nikdo se nechce ujmout tempa ani ve druhém okruhu. Hediger to nevydržel a posunul se do čela, naopak Graham Ritchie upadl, zlomil lyži a bohužel se pád týkal i Ondřeje Černého. Ten se poroučel v zatáčce k zemi jako první a strhnul s sebou oi Kanaďana!
     
    ČF5
    Ne, Česko je zase bez postupu! Pechoušek před nájezdem do cílové rovinky zaváhal, nechal odjet Hedigera s Kroghem a i když se je ještě snažil stíhat, pár centimetrů mu chybělo. Šeller už byl hodně vzadu.
     
    ČF5
    Výsledky 5. čtvrtfinále mužů:

    1. Jovian Hediger (SUI) 2:20,53
    2. Finn Hågen Krogh (NOR) +0,32
    3. Jan Pechoušek (CZE) +0,54
    4. Luděk Šeller (CZE) +1,29
    5. Ondřej Černý (CZE) +12,95
    6. Graham Ritchie (CAN) +46,10
     
    SF1
    Startovní listina 1. semifinále žen:

    1. Jonna Sundlingová (SWE)
    2. Anamarija Lampičová (SLO)
    3. Maja Dahlqvistová (SWE)
    4. Kristine Skistadová (NOR)
    5. Greta Laurentová (ITA)
    6. Jasmin Kähäräová (FIN)
     
    SF1
    Švédky nenechávají nic náhodě a tempo opět tradičně táhne Sundlingová a snaží se pole i na takto krátké trati natáhnout. Za ní zkušeně Dahlqvistová.
     
    SF1
    Lampičová ani Laurentová to nechtějí dát Švédkám zadarmo a jsou těsně za nimi, Sundlingová ve druhém kole trochu povolila a dala soupeřkám šanci. Lampičová se chce po pravé straně prodrat do čela, ale na úzké trati se jí to nedaří.
     
    SF1
    Sundlingová přeci jen dnes poprvé zaváhala a v zájezdu do cílové rovinky trochu škobrtla a na chvíli před sebe pustila Lampičovou a Skistadovou. V posledních tempech to ale dohnala, předkopla lyži a zajistila si druhé místo. To první si bez problémů pohlídala Dahlqvistová v červeném dresu, jízda ale byla rychlá. Naděje Lampičové a Skistadové by mohly být velké.
     
    SF1
    Výsledky 1. semifinále žen:

    1. Maja Dahlqvistová (SWE) 2:33,86
    2. Jonna Sundlingová (SWE) +0,23
    3. Anamarija Lampičová (SLO) +0,35
    4. Kristine Skistadová (NOR) +0,36
    5. Jasmin Kähäräová (FIN) +1,36
    6. Greta Laurentová (ITA) +3,14
     
    SF2
    Startovní listina 2. semifinále žen:

    1. Lena Quintinová (FRA)
    2. Eva Urevcová (SLO)
    3. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
    4. Moa Lundgrenová (SWE)
    5. Hannah Halvorsenová (USA)
    6. Jessie Digginsová (USA)
     
    SF2
    Do první zatáčky najela jako první Myhrvoldová, která po prvních tempech lehce odskočila všem ostatním. Na konci pole naopak od začátku trochu vlaje Halvorsenová.
     
    SF2
    Myhrvoldová zůstává na čele a snaží se jet, co to dá. Jejího tempa se v klidu a v závěsu na druhém místě drží Quintinová, druhá z kvalifikace. Francouzka pak ale přišla o konec hole, který jí někdo ukopl a najednou se propadla až na samý konec vláčku. Škoda pro mladou Francouzku.
     
    SF2
    Norka stále v čele, za ní Lundgrenová a Digginsová, Urevcová zase bude útočit zezadu, stejně jako ve čtvrtfinále.
     
    SF2
    Jako první zatočila Myhrvoldová a i když těsně, uhájila první místo. Famózní finiš opět předvedla Urevcová, našla v sobě ještě zbytky sil a předjela v závěrečné rovince obě Američanky. Na ty postup nezbyl, jízda byla o chlup pomalejší, Ve finále tedy uvidíme i Lampičovou a Skistadovou.
     
    SF2
    Výsledky 2. semifinále žen:

    1. Mathilde Myhrvoldová (NOR) 2:35,00
    2. Eva Urevcová (SLO) +0,11
    3. Hannah Halvorsenová (USA) +0,38
    4. Jessie Digginsová (USA) +0,73
    5. Moa Lundgrenová (SWE) +0,99
    6. Lena Quintinová (FRA) +1,26
     
    SF1
    Startovní listina 1. semifinále mužů:

    1. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    2. Lucas Chanavat (FRA)
    3. Federico Pellegrino (ITA)
    4. Richard Jouve (FRA)
    5. Thomas Helland Larsen (NOR)
    6. James Clinton Schoonmaker (USA)
     
    SF1
    Hned první jízda svedla dohromady velká jména a favority nejen na postup, ale i na dnešní triumf. Taugbøl, Pellegrino Jouve i Chanavat jistě před dnešním kláním nemysleli na nic menšího než na finále, ale zlobit budou i mladíci Larsen a Schoonmaker, který byl v kvalifikaci třetí.
     
    SF1
    Pole táhne od začátku Chanavat, těsně za ním Taugbøl a Jouve, Pellegrino jak je jeho zvykem čeká vzadu.
     
    SF1
    Ve druhém okruhu se Pellegrino chytře propracoval před Jouva, před ním ale stále ještě Taugbøl s jedničkou a Chanavat se čtyřkou. Ital to nebude mít jednoduché.
     
    SF1
    Taugbøl najel do cílové roviny jako první a i když Chanavat dělal, co mohl, neudržel za zády Pellegrina, který se prodral na druhou postupovou pozici. Oba Francouzi budou čekat na postup s časem, mladíci Larsen a Schoonmaker dnes dostali na frak od matadorů.
     
    SF1
    Výsledky 1. semifinále mužů:

    1. Håvard Solås Taugbøl (NOR) 2:17,67
    2. Federico Pellegrino (ITA) +0,31
    3. Lucas Chanavat (FRA) +0,50
    4. Richard Jouve (FRA) +0,86
    5. James Clinton Schoonmaker (USA) +1,51
    6. Thomas Helland Larsen (NOR) +2,38
     
    SF2
    Startovní listina 2. semifinále mužů:

    1. Alexandr Terenťjev (RUS)
    2. Jovian Hediger (SUI)
    3. Gleb Retivych (RUS)
    4. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
    5. Finn Hågen Krogh (NOR)
    6. Even Northug (NOR)
     
    SF2
    Hodně agresivně odstartoval Skar a i když to měl do první zatáčky dál než Terenťjev a Hediger, nacpal se do čela podobně jako ve čtvrtfinále. Za ním se srovnali Retivych a Northug.
     
    SF2
    Nic se nemění ani v nájezdu do druhého kola, i když Terenťjev předčil Retivicha a Northuga a prosmýkl se na druhou pozici za Skara.
     
    SF2
    V Drážďanech není nějaké výraznější stoupání a tak není kde nastoupit, i proto si Sindre Skar podržel první místo až do cílové roviny. Naopak jeho krajan Krogh upadl a do finále nepronikne.
     
    SF2
    Tak to byl ohromně vyrovnaný a napínavý dojezd! Skar, Northug i Retivych protli pásku téměr současně a je třeba prozkoumat cílovou fotografii. Terenťjev přeci jen lehce zaostal a protože jízda byla pomalejší, o pár setin to Rusovi na postup stačit nebude.
     
    SF2
    Jízdu nakonec vyhrál Northug před Skarem, Retivych ale přeci jen letos poprvé pojede finále, protože jeho čas byl rychlejší než Richard Jouve z první jízdy.
     
    SF2
    Výsledky 2. semifinále mužů:

    1. Even Northug (NOR) 2:18,36
    2. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) +0,00
    3. Gleb Retivych (RUS) +0,00
    4. Alexandr Terenťjev (RUS) +0,29
    5. Jovian Hediger (SUI) +1,65
    6. Finn Hågen Krogh (NOR) +27,47
     
    F
    Startovní listina finále žen:

    1. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
    2. Maja Dahlqvistová (SWE)
    3. Jonna Sundlingová (SWE)
    4. Eva Urevcová (SLO)
    5. Anamarija Lampičová (SLO)
    6. Kristine Skistadová (NOR)
     
    F
    Tři světové sprinterské velmoci si to rozdají o drážďanský triumf, Norsko, Švédsko a Slovinsko mají v poslední jízdě po dvou zástupkyních. Připíše si Dahlqvistová fantastické páté vítězství v řadě? To se povedlo pouze Marit Bjørgenové, která vyhrála v dobách své největší slávy dokonce 11 sprintů v řadě.
     
    F
    Na startu žádné komplikace, jako první točí opět Sundlingová, která má začátky závodů opravdu jedinečné. Kolegyni Dahlqvistové rozhodně pátou výhru v řadě nebude chtít darovat.
     
    F
    Do čela se rychle posunula Dahlqvistová, za Švédkami obě Norky. Urevcová stejně jako v obou předchozích jízdách čeká, její silné závěry ji ale musely stát obrovské penzum sil. Zvládne to i potřetí?
     
    F
    Myhrvoldovou jedna ze zatáček hodně vynesla a málem upadla, Norka hodně ztratila a o první příčky bojovat nebude.
     
    F
    Urevcová už nemá energii a skončí asi poslední, předjela ji i Myhrvoldová, která se dotáhla zpátky k hlavnímu balíku.
     
    F
    Je to znovu Maja Dahlqvistová! V průběhu závodu se posunula do čela a nikdo už ji nedokázal první pozici uzmout až do cíle! Obrovsky suverénní výkon a dominance Dahlqvistové, která si pro finále nechala úplně nejrychlejší jízdu celého dne! Vítězku podpořila po zranění a návratu její krajanka Sundlingová, obě Švédky doplní na stupních vítězek Lampičová.
     
    F
    Výsledky finále žen:

    1. Maja Dahlqvistová (SWE) 2:33,36
    2. Jonna Sundlingová (SWE) +0,43
    3. Anamarija Lampičová (SLO) +0,64
    4. Kristine Skistadová (NOR) +1,64
    5. Mathilde Myhrvoldová (NOR) +3,03
    6. Eva Urevcová (SLO) +6,15
     
    F
    Startovní listina finále mužů:

    1. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    2. Even Northug (NOR)
    3. Federico Pellegrino (ITA)
    4. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
    5. Lucas Chanavat (FRA)
    6. Gleb Retivych (RUS)
     
    F
    Do finále mezi muži poprvé v sezóně pronikli skvělí sprinteři Pellegrino a Retivych, radost jim ale budou chtít zkazit hned tři Norové, Skar, Northug a Taugbøl, který obě své dnešní jízdy jel systémem start cíl v čele. Jediným Francouzem ve finále je Chanavat, který dnes překvapivě předčil svého krajana Jouva, jenž pohrdnul sesazením Klæba z čela sprinterského pořadí SP. Zopakuje Pellegrino loňský triumf a přetaví svůj první povedený závod v sezóně hned ve vítězství? Nebo po delší době uvidíme čistě norské pódium? Dozvíme se za chvíli.
     
    F
    Pellegrino zase sleduje vše zpovzdálí, Taugbøl naopak vlétl jako první do první zatáčky a čelo si drží po celý první okruh. Za ním Chanavat a Northug.
     
    F
    Pellegrino nastoupil a posunul se na třetí místo, Chanavat ho chtěl zavřít a zablokovat, ale Ital ho zkušeně předskočil a nacpal se na druhé místo. Tento souboj ale dal Taugbølovi prostor kousek poodjet a bude mít nejlepší pozici do cíle!
     
    F
    Taugbøl je silný, ale Pellegrino to ještě zkusí a mocným finišem se dotahuje na čelo!
     
    F
    Nakonec to Nor Håvard Solås Taugbøl udržel, po celý den si téměř nenechal vzít první místo ani v jedné z jízd včetně kvalifikace a zaslouženě vítězí. Pellegrino dotahoval jako mohl a nevzdal se, ale v nájezdu do cíle měl lehkou ztrátu a i když ji snížil, 15 setin sekundy mu na obhajobu prvenství chybělo. Chanavat už neměl dost sil a byl rád, že uhájil třetí pozici, Northug se Skarem už to na konci lehce vzdali.
     
    F
    Výsledky finále mužů:

    1. Håvard Solås Taugbøl (NOR) 2:15,02
    2. Federico Pellegrino (ITA) +0,15
    3. Lucas Chanavat (FRA) +0,68
    4. Even Northug (NOR) +1,22
    5. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) +2,01
    6. Gleb Retivych (RUS) +4,86
     
    Závod právě skončil.
     
    Máme za sebou velmi zajímavý městský závod v Drážďanech ve sprintu v běhu na lyžích. Úzkými tratěmi v saské metropoli se nejlépe propletla Maja Dahlqvistová, která suverénním výkonem a nejrychlejším časem dne ve finále zapsala pátou sprinterskou výhru v řadě a povedlo se jí to teprve jako druhé ženě v historii po fenomenální Norce Marit Bjørgenové. Navíc se Dahlqvistová tímto triumfem posunula do čela celkového pořadí Světového poháru. Povedený návrat po zranění předvedla Jonna Sundlingová, která ovládla kvalifikaci a vedla po většinu času i ve čtvrtfinále a semifinále. Pódium doplnila nejlepší sprinterka loňské sezóny Anamarija Lampičová.

    Mezi muži naprosto kraloval a dominoval Håvard Solås Taugbøl, který si připíše 115 bodů, protože ovládl i kvalifikaci. Všechny tři své jízdy jel prakticky systémem start-cíl, nechtěl přepustit první místo v závodě ani na vteřinu protože moc dobře věděl, že podél Labe se velmi těžko předjíždí. Konstantě vysokým a strojově přesným tempem si dokráčel pro své první vítězství v kariéře. Ital Federico Pellegrino se ve své první letošní finálové účasti procpal na stupně vítězů, ale Nora v cíli stíhal marně, i když se o to snažil a být cílová rovinka v Drážďanech delší, asi by vyhrál. Třetí místo uhájil Lucas Chanavat, který se postavil na pódium poprvé v sezóně.
     
    Čeští zástupci bohužel do semifinálových bojů nepronikli. Kateřina Janatová vůbec nestíhala vražedné tempo svých soupeřek a ve své jízdě skončila pátá. Michal Novák se rval do posledních metrů, ale jeho čas ze čtvrtého místa na postup těsně nestačil. V posledním čtvrtfinále se pak představila hned trojice Čechů, ale pátý z kvalifikace Ondřej Černý bohužel upadl a smetl s sebou i Kanaďana Ritchieho, který navíc v tomto karambolu zlomil lyži. Jan Pechoušek a Luděk Šeller si nevytvořili dobrou pozici do cílové rovinky a i když skončili na třetím a čtvrtém místě, postup se jich taky netýkal.
     
    S těmito slovy se s Vámi z Drážďan můžu rozloučit, ale srdečně Vás zvu ke sledování zítřejších prvních týmových sprintů v sezóně, které budou jistě neméně zajímavé a napínavé. (13:16:54)

    Adam Kodet

    Výsledky finále mužů
    1. Håvard Solås Taugbøl (NOR) 2:15,02
    2. Federico Pellegrino (ITA) +0,15
    3. Lucas Chanavat (FRA) +0,68
    4. Even Northug (NOR) +1,22
    5. Sindre Bjørnestad Skar (NOR) +2,01
    6. Gleb Retivych (RUS) +4,86
    Výsledky finále žen
    1. Maja Dahlqvistová (SWE) 2:33,36
    2. Jonna Sundlingová (SWE) +0,43
    3. Anamarija Lampičová (SLO) +0,64
    4. Kristine Skistadová (NOR) +1,64
    5. Mathilde Myhrvoldová (NOR) +3,03
    6. Eva Urevcová (SLO) +6,15
    Startovní listina 5. čtvrtfinále mužů
    1. Ondřej Černý (CZE)
    2. Jan Pechoušek (CZE)
    3. Finn Hågen Krogh (NOR)
    4. Graham Ritchie (CAN)
    5. Jovian Hediger (SUI)
    6. Luděk Šeller (CZE)

    Startovní listina 4. čtvrtfinále mužů
    1. Alexandr Terenťjev (RUS)
    2. Sindre Bjørnestad Skar (NOR)
    3. Valerio Grond (SUI)
    4. Michal Novák (CZE)
    5. Niilo Moilanen (FIN)
    6. Gustaf Berglund (SWE)

    Startovní listina 3. čtvrtfinále mužů
    1. Lucas Chanavat (FRA)
    2. Gleb Retivych (RUS)
    3. Renaud Jay (FRA)
    4. Lauri Vuorinen (FIN)
    5. James Clugnet (GBR)
    6. Michael Hellweger (ITA)

    Startovní listina 2. čtvrtfinále mužů
    1. Federico Pellegrino (ITA)
    2. Andrew Young (GBR)
    3. Marcus Grate (SWE)
    4. Thomas Helland Larsen (NOR)
    5. Vili Crv (SLO)
    6. Juuso Haarala (FIN)

    Startovní listina 1. čtvrtfinále mužů
    1. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    2. Richard Jouve (FRA)
    3. James Clinton Schoonmaker (USA)
    4. Even Northug (NOR)
    5. Johan Häggström (SWE)
    6. Logan Hanneman (USA)

    Startovní listina 5. čtvrtfinále žen
    1. Lena Quintinová (FRA)
    2. Moa Lundgrenová (SWE)
    3. Kateřina Janatová (CZE)
    4. Coletta Rydzeková (GER)
    5. Jessie Digginsová (USA)
    6. Monika Skinderová (POL)

    Startovní listina 4. čtvrtfinále žen
    1. Eva Urevcová (SLO)
    2. Mathilde Myhrvoldová (NOR)
    3. Victoria Carlová (GER)
    4. Jasmi Joensuuová (FIN)
    5. Lisa Unterwegerová (AUT)
    6. Laura Gimmlerová (GER)

    Startovní listina 3. čtvrtfinále žen
    1. Jonna Sundlingová (SWE)
    2. Magni Smedåsová (NOR)
    3. Laurien van der Graaffová (SUI)
    4. Jasmin Kähäräová (FIN)
    5. Hannah Halvorsenová (USA)
    6. Sofie Krehlová (GER)

    Startovní listina 2. čtvrtfinále žen
    1. Julia Kernová (USA)
    2. Maja Dahlqvistová (SWE)
    3. Greta Laurentová (ITA)
    4. Julie Myhreová (NOR)
    5. Alexandra Dannerová (GER)
    6. Lea Fischerová (SUI)

    Startovní listina 1. čtvrtfinále žen
    1. Anamarija Lampičová (SLO)
    2. Hailey Swirbulová (USA)
    3. Kristine Skistadová (NOR)
    4. Anne Winklerová (GER)
    5. Alina Meierová (SUI)
    6. Christina Macokinová (RUS)

    Pořadí SP ve sprintu mužů (3/12)
    1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR)
    2. Richard Jouve (FRA)
    3. Alexandr Terenťjev (RUS)
    4. Erik Valnes (NOR)
    5. Håvard Solås Taugbøl (NOR)
    6. Sergej Usťugov (RUS)
    7. Lucas Chanavat (FRA)
    8. Thomas Helland Larsen (NOR)
    9. Even Northug (NOR)
    10. Marcus Grate (SWE)
    11. James Clinton Schoonmaker (USA)
    12. Gleb Retivych (RUS)
    13. Lauri Vuorinen (FIN)
    14. Anton Persson (SWE)
    15. Pål Golberg (NOR)
    ------------------------------
    20. Michal Novák (CZE) 36
    34. Ondřej Černý (CZE) 13
    42. Luděk Šeller (CZE) 10
    43. Tomáš Kalivoda (CZE) 7

    Celkové pořadí SP mužů (8/32)
    1. Johannes Høsflot Klæbo (NOR) 476 b
    2. Sergej Usťugov (RUS) 315
    3. Alexandr Bolšunov (RUS) 267
    4. Erik Valnes (NOR) 241
    5. Simen Hegstad Krüger (NOR) 225
    6. Richard Jouve (FRA) 210
    7. Alexandr Terenťjev (RUS) 197
    8. Alexej Červotkin (RUS) 188
    9. Hans Christer Holund (NOR) 162
    10. Ivan Jakimuškin (RUS) 151
    11. Arťom Malcev (RUS) 147
    12. Michal Novák (CZE) 141
    13. Håvard Solås Taugbøl (NOR) 129
    14. Pål Golberg (NOR) 122
    15. Iivo Niskanen (FIN) 105
    ------------------------------------
    76. Ondřej Černý (CZE) 13
    86. Luděk Šeller (CZE) 10
    91. Tomáš Kalivoda (CZE) 7

    Pořadí SP ve sprintu žen (3/12)
    1. Maja Dahlqvistová (SWE) 332 b
    2. Nadine Fähndrichová (SUI) 156
    3. Anamarija Lampičová (SLO) 142
    4. Johanna Hagströmová (SWE) 137
    5. Tiril Udnes Wengová (NOR) 129
    6. Jessie Digginsová (USA) 125
    7. Rosie Brennanová (USA) 121
    8. Maiken Caspersen Fallaová (NOR) 96
    9. Emma Ribomová (SWE) 95
    10. Lotta Udnes Wengová (NOR) 76
    11. Natalja Něprjajevová (RUS) 75
    12. Greta Laurentová (ITA) 59
    13. Katri Lylynperäová (FIN) 56
    14. Johanna Matintalová (FIN) 55
    15. Jasmi Joensuuová (FIN) 55
    ------------------------------------------------
    25. Kateřina Janatová (CZE) 26
    35. Tereza Beranová (CZE) 11


    Celkové pořadí SP žen (8/32)
    1. Frida Karlssonová (SWE) 400 b
    2. Therese Johaugová (NOR) 375
    3. Maja Dahlqvistová (SWE) 339
    4. Rosie Brennanová (USA) 328
    5. Jessie Digginsová (USA) 267
    6. Natalja Něprjajevová (RUS) 197
    7. Nadine Fähndrichová (SUI) 195
    8. Tiril Udnes Wengová (NOR) 184
    9. Heidi Wengová (NOR) 175
    10. Katharina Hennigová (GER) 157
    11. Ebba Anderssonová (SWE) 156
    12. Anamarija Lampičová (SLO) 156
    13. Krista Pärmäkoskiová (FIN) 150
    14. Johanna Hagströmová (SWE) 137
    15. Taťjana Sorinová (RUS) 123
    ---------------------------------------------------
    45. Kateřina Janatová (CZE) 28
    62. Tereza Beranová (CZE) 13
    83. Petra Hynčicová (CZE) 2
    84. Petra Nováková (CZE) 2