Olomouc – Zlín 1:1 (kon.) | Liberec – Č. Budějovice 0:0 (kon.) | Teplice – Mladá Boleslav 0:1 (kon.)
Ostrava – Slavia 3:3 (kon.)
konec
SK Sigma Olomouc
1:1 (1:0)
FC Zlín
Neděle 19.12.2021, 15:00 • Andrův stadion, Olomouc • FORTUNA:LIGA • 19. kolo
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu z posledního ligového utkání z Androva stadionu v tomto roce. Utkání začíná v 15:00.
     
    Zlínští dorazí k nedělnímu utkání na Hané v roli jedenáctého celku tabulky, které již nezaručuje boje o evropské poháry. V tomto ohledu bude duel proti Sigmě důležitý, neboť je to právě Olomouc, která má o tři body více a je momentálně desátá.
     
    FC Fastav Zlín

    Ševci na rozdíl od svého soupeře měli napilno i během týdne, neboť je ve středu čekal osmifinálový duel národního poháru na hřišti Slavie Praha. Duel, který doprovázely kontroverzní momenty, nakonec zvládlo lépe domácí mužstvo. Pro tým trenéra Kalivody tak putování letošním ročníkem poháru skončilo, soustředit se může pouze na ligu.

    V té naposledy ševci brali všechny tři body, doma se jim podařilo udolat Karvinou. Dvěma brankami se blýskl Poznar, který je tak s šesti zásahy nejlepším střelcem svého mužstva.
     
    SK Sigma Olomouc

    Poslední zápasy olomouckému celku nevyšly podle jejich představ. Před dvěma týdny Olomoučtí podlehli doma Slavii Praha 0:1, minulý týden pak padli v Českých Budějovicích. V tabulce tak svěřencům trenéra Jílka patří až desátá pozice, tedy poslední zaručující boj o evropské poháry. Aby Sigma udržela tuto pozici i přes zimní pauzu, musí v neděli proti Zlínu bodovat.

    V posledním letošním utkání budou Hanáci postrádat téměř celou svou útočnou sílu. Do utkání jistě nenastoupí vykartovaný González, který je autorem pěti letošních branek. V posledních zápasech skrz zranění nenastupuje ani nejpřesnější "sigmák" Hála (6). Zranění do hry nejspíše nepustí ani Zifčáka (3) s Vaněčkem (2), takže se domácí budou muset spoléhat na výkon ostatních. Důvěru dostane nejspíše Růsek (3), který se v posledních třech zápasech trefil dvakrát.
     
    První letošní vzájemný souboj se odehrál v srpnu letošního roku. Na zlínské Letné si Olomoučtí s chutí zastříleli a domů odvezli vítězství 4:1. V té době se Sigmě ofenzivně velmi dařilo, nicméně v posledních týdnech se Sigma v útoku spíše trápí. Výjimkou byl duel s Pardubicemi (5:1).
     
    Oba celky se v historii nejvyšší soutěže potkaly už třiatřicetkrát. Lepším týmem z tohoto pohledu jsou Olomoučtí, kteří 17x brali všechny body, ševci slavili sedmkrát.

    V duelech na Andrově stadionu pravidelně sbírají body Hanáci, jen dvakrát svému soupeři podlehli. Poprvé se tomu událo v roce 2008 (0:1), podruhé pak letos v únoru. Poslední vzájemný zápas na hřišti Sigmy skončil tříbodovým ziskem ševců, kteří díky proměněné penaltě vyhráli 1:0.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: Stejskal – Vepřek, R. Hubník (C), Chvátal – Zmrzlý, Spáčil, Greššák, Breite, Zahradníček – Daněk, Růsek.
    Náhradníci: Macík – Uriča, J. Sedlák, Látal, Poulolo, Jakub Matoušek, Beneš.
    Trenér: Václav Jílek

    FC Fastav Zlín: Rakovan – Fantiš, Simerský, Vraštil, Procházka – Conde, Tkáč – Poznar (C), Hlinka, Reiter – Čanturišvili.
    Náhradníci: Šiška – Fillo, Matejov, Hrdlička, Nečas, J. Kolář, Bobčík.
    Trenér: Marek Kalivoda

    Rozhodčí: Orel – Kříž, Váňa.
     
    1
    Utkání právě začalo. Výkop mělo domácí mužstvo.
     
    1
    Reiter prošel po pravém křídle přes Zmrzlého a vzápětí se mu podařilo odcentrovat. V šestnáctce Sigmy byl připravený Vepřek, který odehrál na roh.
     
    2
    Z rohového kopu hosté nezahrozili. Naopak dopředu šli domácí, přičemž Breite utržil ránu do obličeje kopačkou soupeře. Hra je přerušena.
     
    3
    Olomoučtí se dostali před branku soupeře a Vepřek vybojoval rohový kop.
     
    3
    Chvátalův centr od rohového praporku mířil na malé vápno, domácí ale zakončit nedokázali. Vzápětí se ještě k jednomu centru dostal Greššák, ale přetažený míč skončil mimo dosah olomouckých hráčů.
     
    5
    Zlínští byli nastěhování před domácí šestnáctkou, ale o míč přišli. Hubník chtěl založit rychlou akci svého týmu, ovšem pouze míč odevzdal.
     
    6
    Růsek posunul obloukem míč na Daňka, který ale neměl k míči blíže. Zlínský obránce nakonec dokázal míč ubránit, Daněk se navíc provinil faulem.
     
    7
    Olomoučtí už se řítili do rychlého brejku, Růsek ale nedokázal adresovat přihrávku na své spoluhráče.
     
    8
    Breite zbrkle přihrával na Zahradníčka, který byl sice v pohybu, na pas od spoluhráče ale neměl.
     
    9
    Růsek zleva našel volného Breiteho, který než si stihl nachystat míč, už byl blokován soupeřem. Následně se míče ujal Conde, kterého domácí hráč fauloval.
     
    10
    Fantiš poslal míč do vápna Sigmy, kde jej odehrál Hubník. Domácí pak ale zbytečně chybovali a nabídli soupeři rohový kop.
     
    10
    Centr Čanturišviliho poslal hlavou do zámezí Hubník. Hosté budou znovu rozehrávat od praporku.
     
    11
    Tentokrát centr na přední tyč uklidil do bezpečí Zmrzlý. Pokračuje se ve středu pole.
     
    12
    Vepřek rozehrál standardku z poloviny hřiště na Růska, který jen prodloužil za sebe. Míč tak ve svém území sebral Rakovan.
     
    13
    Zmrzlý chtěl posunout míč po lajně, ovšem přihrávka z první mu nesedla. Aut pro hosty.
     
    14
    Dlouhý centr do šestnáctky mířil na Reitera. Ani on ani domácí Zmrzlý ale míč nezasáhli.
     
    15
    Přestože měl Spáčil kolem sebe volné spoluhráče, zkusil na polovině hřiště projít sám mezi dvěma soupeři. Ke smůle domácích se mu to nepodařilo.
     
    16
    Míč teď poletoval okolo branky Zlína, kde se domácí snažili jakkoli zakončit. Bohužel pro ně byly jejich pokusy nepřesné a cestu za brankovou čáru nenašly.
    16. V první šanci domácí, Breite s Růskem ale míč do brány neprocpali
     
    18
    Obrovská šance domácích skončila nevyužita. Daněk vystihl na polovině hřiště přihrávku soupeře a s míčem na kopačce unikal vpřed. Přestože byl následně faulován, dokázal ještě posunout na Růska, který byl sám před Rakovanem. Přestože domácí útočník obstřelil gólmana, prostor mezi tyčemi těsně minul.
     
    20
    Daněk sice ztratil míč, Hlinka si ale cestu k olomoucké brance nenašel. Obrana Sigmy dokázala dobře zareagovat a soupeře pár metrů za polovinou o míč obrala.
     
    22
    Daněk odcentroval do šestnáctky, kde se do rány položil Breite. Jeho pokus z voleje skončil mimo zlínskou branku.
     
    23
    Neskutečná zeď v podání hostujícího týmu. Domácí s míčem na malém vápně snad třikrát nebo čtyřikrát vystřelili, ale ani jednou míč nedoletěl za brankovou čáru. Dvakrát zasáhl Rakovan, ve zbytku případů mu pomohli obránci na brankové čáře.
    23. Obrovský závar před bránou hostů v úvodní gól nevyústil
     
    25
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Nyní už to domácím vyšlo a ujímají se vedení. Rohový kop rozehrála Sigma signálem na Spáčila, který z rohu šestnáctky poslal křížný centr k zadní tyči. Zde už číhal připravený ANTONÍN RŮSEK, který hlavou z těžké pozice zamířil přesně.
    25. Antonín RŮSEK - 1:0
     
    27
    Na polovině Sigmy zůstal ležet Hubník, který má problém kolenem. Sudí hru raději přerušil.
     
    27
    Olomoucký kapitán nakonec nepotřeboval ošetření a po chvilce sám vstal a zapojí se zpět do hry .
     
    28
    Olomoučtí předvedli další pěknou akci, na jejímž konci byl na pravé straně šestnáctky osamocený Zahradníček. Ten si ale míč nedokázal ideálně zpracovat a o příležitost lépe zakončit přišel.
     
    29
    Po delší době se hrálo i před Stejskalem. Centr z levého křídla ale skončil na horní síti domácí branky.
     
    31
    Hlinkova rána z pětadvaceti metrů byla zblokována Vepřkem a skončila v zámezí. Hosté budou mít roh.
     
    31
    Mohlo být srovnáno. Na centr od rohového praporku nejvýše vyskočil Vraštil, který nikým neatakován těsně minul domácí branku.
     
    33
    Olomoučtí přestali hrát a hosté začínají vystrkovat růžky. Naštěstí pro domácí se teď Zlínským nepodařilo v šestnáctce Sigmy cokoli vymyslet. Následně sice vystřelil z dálku Conde, jehož ránu ale zablokoval Vepřek.
     
    36
    Hrají především hosté, ke střele se ale dostali až teď. Čantarušvili zavezl míč do vápna, z jehož hranice pak pálil Poznar. Defenziva Sigmy tuto ránu zablokovala.
     
    38
    Reiter dokázal odcentrovat z pravé strany a přestože v domácí šestnáctce byli snad tři hráči Sigmy, Poznara zastavit nedokázali. Naštěstí pro Sigmu chyběl hostujícímu hráči k míči asi metr.
    38. Reiter hledal Poznara, tomu ale půlkrok scházel
     
    39
    Stejskalův dlouhý odkop chtěl zpracovat Hlinka. Míč mu ale utekl a hostující hráč jej již na hřišti nestihl. Sigma se tak lacino dostala k míči na polovině soupeře.
     
    40
    Olomoučtí nyní hrají s míčem na kopačkách a soupeři jej nepůjčují. Sami ale mají problémy něco zajímavého vymyslet.
     
    42
    Spáčil hledal na druhé straně vápna Zahradníčka, míč před ním ale ukopl jeden z hostů na roh.
     
    43
    Zmrzlý posadil míč na hlavu Spáčila, který mířil na přední tyč. Rakovan parádním zákrokem vytáhl míč na roh!
    43. Spáčilovu jedovatou hlavičku reflexivně zlikvidoval Rakovan
     
    43
    Z druhé standardku už domácí nezahrozili. Naopak se museli rychle vracet, neboť hosté podnikli rychlý výpad.
     
    45
    Hanáci kombinovali na pravé straně, ale k centru se nedostali. Nepřesnostmi o míč přišli.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    První půle moravského souboje nabídla jen jednu branku, o kterou se postaral po pětadvaceti minutách hry domácí Růsek. Hanáci byli aktivnější a mohli přidat více branek, Rakovan ale zatím drží jednobrankové manko svého týmu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    49
    Druhá půle zatím nic zajímavého nepřinesla. S míčem hrají především hráči v modrých dresech, tedy domácí. Bojuje se ale hlavně na polovině hřiště.
     
    50
    Conde ztratil míč a příležitost se nabídla pro Růska, který se pokusil poslat míč na Zahradníčka. Nepřesný pas ale skončil na kopačkách hostů.
     
    51
    Hosté šli v rychlém brejku tří proti třem. Poznar se rozhodl posunout na Čanturišviliho, ale přihrávka mu nevyšla. Svého spoluhráče minul a míč skončil v zámezí.
     
    52
    Poznar byl znovu u míče a dopadlo to podobně. Z levé strany zkusil centr, nebo možná střelu. Nicméně míč letěl daleko od jeho spoluhráčů a skončil v autu.
     
    54
    Domácí mířili do zajímavé pozice, nicméně Růsek přihrál svému spoluhráči na paty, a tak akce domácích skončila.
     
    54
    Hlinka potáhl za dres Spáčila, který skončil na trávníku. Olomoučtí budou mít standardku,
     
    55
    Centrovaný míč zády k brance hlavou trefil Vepřek, klec soupeře ovšem přestřelil.
     
    56
    Vepřek zaváhal v souboji s Tkáčem, který si nakonec proti svému soupeři pomohl rukama. Míč pro Sigmu.
     
    57
    Parádní akce v podání domácích brankou nekončí. Růsek se protáhl s míčem po pravé straně až k centru na Zahradníčka, který se trefil přesně. Proti byl ale Rakovan, který se vrhl k pravé tyči a střelecký pokus Sigmy zlikvidoval.
    57. Náskok Sigmy mohl zvýšit Zahradníček, na Rakovana ale nevyzrál
     
    59
    Zahradníček tentokrát v roli asistenta nabídl míč před šestnáctku soupeře, kde jej poslal na bránu Breite. Střela po zemi se pomalu kutálela, Rakovan zasáhnout nedokázal. Naštěstí pro hosty míč jen orazítkoval tyč a skončil u brankáře Zlína.
    59. Breiteho tečovaný pokus rozezvučel tyčku
     
    60
    Hra je přerušena, na trávníku skončil Zmrzlý, ke kterému musí klubový lékař.
     
    61
    Olomoučtí si sami zadělávají na problémy. Hubník byl pod tlakem a odehrál míč jen na soupeře. Zasáhnout pak musel Spáčil, který čistým způsobem navrátil míč na kopačky Sigmy.
     
    62
    Nejprve dokázali hosté přerušit akci, v níž mířil míč na volného Breiteho. Vzápětí se ale i tak dokázali domácí prosadit, v šestnáctce si místo ke střele našel Daněk. Rakovan byl připraven.
     
    63
    Zlín právě vstřelil branku!
    První zakončení hostů mezi tyče končí brankou. Centr z levého křídla poslal Čanturišvili a v šestnáctce uklízel ANTONÍN FANTIŠ. Stejskal se natahoval marně.
    63. Antonín FANTIŠ - 1:1
     
    64
    Zlínští jsou v útoku a domácí se pouze brání faulem. Žlutá karta pro Zmrzlého.
     
    65
    Hosté měli standardku, ihned po ní ale dopředu vyrazili domácí. Rychlý brejk nakonec skončil v autu, domácí dále neprošli.
     
    67
    Procházka na lajně zastavil nedovoleným způsobem Daňka. Žlutá karta také pro hráče Zlína.
     
    68
    Čanturišvili sice přes Chvátala neprošel, vybojoval ale rohový kop.
     
    68
    Po rohovém kopu sice míč vypadl Stejskalovi z rukavic, obránci mu ale ihned pomohli a zakopli do bezpečí.
     
    69
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Tomáš Zahradníček, přichází Jakub Matoušek.
     
    69
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Ondřej Zmrzlý, přichází Vít Beneš.
     
    70
    Hraje se na polovině domácích, Olomoučtí jsou pod mírným tlakem soupeře, který dobře presuje a nenechává domácí rozehrát.
     
    72
    Velmi aktivní hosté vybojovali rohový kop, Matoušek byl tísněný a byl tak nucen zakopnout míč do zámezí.
     
    73
    Centr, který se kroutil směrem do branky Olomouce, odhlavičkoval Beneš. Pokračuje Sigma.
     
    74
    Ke střele se dostal Hlinka, jehož pokus z osmnácti metrů zablokoval Beneš.
     
    76
    Olomoučtí moc míč nyní nemívají a pokud už ano, tak je lacino ztrácí. Zlínští jsou všude.
     
    77
    Tkáč posunul na Procházku, který měl ale k míči daleko. Olomoučtí se tak na chvíli dostali do hry, ale brzy opět odevzdali soupeři.
     
    78
    Tkáč získal míč a postupoval do domácí šestnáctky. Před ní posunul na Reitera, který sice ztratil, ale hosté budou mít aut.
     
    79
    Kombinace na pravé straně ševcům nevyšla. Rozehrávat bude Stejskal.
     
    80
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Kryštof Daněk, přichází Filip Uriča.
     
    81
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází David Tkáč, přichází Martin Fillo.
     
    81
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Rudolf Reiter, přichází Róbert Matejov.
     
    82
    Procházka při obranném zákroku odpálil míč přímo do hlavy Hlinky, který zůstal otřesen na trávníku. Sudí se raději sám šel přesvědčit, že je hráč Zlína v pořádku.
     
    83
    Hlinka se řítil proti domácí brance, když jej zezadu zboural Greššák. Sudí nařizuje standardku pro Zlín z dvaceti metrů.
     
    84
    Sám faulovaný se postavil k exekuci standardky. Hlinkovi se podařilo poslat míč přes zeď, Stejskal ale byl proti a rychlým přesunem dokázal ránu soupeře vyrazit.
    84. Hlinkou krásnou střelu z přímáku zlikvidoval hbitý Stejskal
     
    87
    Po srážce zůstali na trávníku ležet hráči Zlína i Olomouce. Sudí rychle volá lékaře.
     
    88
    Jednalo se o Greššáka s Fillem. Oba hráči jsou již připraveni hrát.
     
    88
    Procházka hledal přetaženým centrem Matějova, ovšem centr byl příliš dlouhý a skončil v autu.
     
    89
    Conde si pomohl šlapákem proti Matouškovi. Sudí hru přerušil a Sigma bude mít standardku.
     
    90
    Odražený míč si před vápnem soupeře našel Matoušek, jehož rána branku Zlína minula.
     
    90
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Vachtang Čanturišvili, přichází Martin Nečas.
     
    90+1
    Ve druhé půli se budou hrát tři minuty nad standard.
     
    90+2
    Uriča mířil za přihrávkou za obranu, ale Rakovan byl u míče jako první.
     
    90+3
    Střídání v týmu FC Fastav Zlín: ze hřiště odchází Marek Hlinka, přichází Jakub Kolář.
     
    90+4
    Olomoučtí ještě zkouší něco vymyslet, ale již se hraje přes čas.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Fotbalový rok 2021 je u konce, tedy alespoň ten na Andrově stadionu. Olomoučtí fotbalisté navázali na nelichotivé výkony z posledních týdnů a se Zlínem pouze remizovali 1:1. Znamená to, že Olomoučtí zůstanou před svým soupeřem v tabulce o tři body. (17:04:27)

    Miroslav Fantal

    Branky: 25. Růsek (Spáčil) – 63. Fantiš (Čanturišvili)

    Karty:   64. Zmrzlý (OLO) – 67. Procházka (ZLN)


    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 5:2. Rohy: 4:6. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 8:9.
    SK Sigma Olomouc: Stejskal – Vepřek, R. Hubník (C), Chvátal – Zmrzlý (69. Beneš), Spáčil, Greššák, Breite, Zahradníček (69. Jakub Matoušek) – Daněk (80. Uriča), Růsek.
    Náhradníci: Macík – Uriča, J. Sedlák, Látal, Poulolo, Jakub Matoušek, Beneš.

    Trenér: Václav Jílek

    FC Zlín: Rakovan – Fantiš, Simerský, Vraštil, Procházka – Conde, Tkáč (81. Fillo) – Poznar (C), Hlinka (90+3. J. Kolář), Reiter (81. Matejov) – Čanturišvili (90. Nečas).
    Náhradníci: Šiška – Fillo, Matejov, Hrdlička, Nečas, J. Kolář, Bobčík.

    Trenér: Marek Kalivoda

    Rozhodčí: Orel – Kříž, Váňa

    Diváci: 1000
    bahis siteleri