Smíšená štafeta mužů a žen, Oberhof Vítěz: Norsko (kon.) | Smíšená štafeta jednotlivců, Oberhof Vítěz: Rusko (kon.)
konec
SP - Smíšená štafeta mužů a žen, Oberhof

Vítěz: Norsko

Sobota 08.01.2022, 12:15 • Oberhof • Biatlon
     
    Máme za sebou první letošní smíšenou štafetu v biatlonu, kterou si dle očekávání systémem start-cíl podmanil tým Norska. Seveřané jeli v nejsilnějším možném složení a prokázali, že v Pekingu budou jen těžko k poražení. Na posledním úseku se k nim ale Bělorusko přiblížilo díky skvělému běhu Hany Solaová až na 14 sekund! Nakonec ale Roiselandová zastřílela lépe, Běloruska třikrát dobíjela na svém úseku a dovezla Bělorusko do cíle na druhém místě.

    O třetí místo se strhla obrovská mela, ještě po sedmé střelbě jely týmy Francie, Itálie, Ruska, Česka i Německa pospolu a kdokoliv z nich měl na dosah pódium. Poslední položku i závěrečný okruh ale nejlépe zvládla Julia Simonová a zajistila bronz pro Francii. Jeden z největších favoritů Švédsko muselo od začátku dotahovat, protože Samuelsson šel hned na první položce na dva trestné okruhy, jeden k tomu přidala i Hana Öbergová. Její mladší sestra Elvira ale předvedla neskutečnou stíhací jízdu a dovezla nakonec svou štafetu do cíla na čtvrtém místě, kdy na posledním kole předběhla i pátou Rusku, šestou Němku a bohužel i Jessicu Jislovou, která naopak naprosto vytuhla a pustila před sebe i Finsko. Česko tedy v generálce na Olympijské hry obsadila devátou pozici. Slováci dokončili závod až jako 17. nejlepší tým s odstupem sedm a půl minuty.
     
    Cíl
    Sedmá je Itálie a bohužel osmou příčku neudržela Jessica Jislová, které tratě v Oberhofu letos vůbec nesedí. Na posledních metrech se přes ní přehnala Mari Ederová, který vybojovala pro Finsko parádní osmou příčku. Jessica bohužel úplně odpadla.
     
    28,7km
    První Röiselandová, za ní o 23,5 vteřiny Solová a třetí Simonová se ztrátou +1:56. Takové je pořadí na provizorním pódiu. Öbergová už je čtvrtá 12 vteřin za Simonovou, to už asi Elvira nedokáže, ale i tak předvedla fantastickou stíhací jízdu. Česko bude osmé, Jislová je za Italkou o půl minuty a za sebou má Ederovou dalších 15 sekund zpět, což by měla udržet.
     
    S8
    Hinzová s jednou chybou, Vittoziová i Vasněcovová dvakrát a Jislová bohužel třikrát. Jessica odvracela až poslední ranou trestné kolo, naopak Elvira Öbergová fantastickou položkou a celým svým úsekem posunula Švédsko před Česko na sedmé místo!
     
    26,2km
    Další sekunda a půl ve prospěch Bělorusky, ale stále má Röiselandová komfortní náskok 19 vteřin. Pětičlenná skupinka bojující o bronz je stále víceméně pohromadě, mezi třetí Vasněcovovou a sedmou Vittoziovou je sedm sekund. Jislová jede uprostřed této skupiny na šesté pozici. Elvira Öbergová už je jen 20 vteřin zpátky za ní, může se ještě Švédsko pokusit o zázrak?
     
    S7
    Naopak pomalejší závodnice na lyžích Jislová i Hinzová odstřílely čistě a obě se drží na dosah pódiu! Ruska dobíjela jednou a tak se nám zase všech pět závodnic na třetím místě srovnalo do šesti vteřin! To je biatlonové drama jak má být!
     
    23,7km
    Solová umazala další tři vteřinky a už Röiselandovou vidí na trati! Třetí je Valeria Vasněcovová, které se drží Simonová a Vittozziová. Hinzová a Jislová bohužel běžecky strádají a ztratily 7 sekund. Český úspěch závisí jedině na bezchybné střelbě, Jessica nemá v Oberhofu dobrou běžeckou formu.
     
    E3
    Souboj o bronz bude ale napjatý jako kšandy! Itálie, Německo, Rusko, Česko i Francie předaly v podstatě současně! To bude drama a Češi jsou ve hře o medaili! Vittozziová ani Hinzová nemá kdovíjakou formu, Ruska by se mohla rozklepat. Naopak skvělou finišmenkou je Simonová. Jak tohle dopadne?
     
    20,6km
    Ingrid Tandrevoldová si dobře rozvrhla síly a najíždí na Bělorusku pár vteřinek. Wiererová i Kazakevičová drží rozestup, naopak dle očekávání ztrácí Voigtová, přes kterou se přehnala Ruska a snad za chvíli i Češka! Markéra Davidová už je před Bescondovou!
     
    S6
    Naopak drama se strhne v souboji o bronz! Kazakevičová měla na střelbu dost klidu, ale pálila pomalu a navíc musela dvakrát opravovat. Přehnala se přes ní Wiererová a Itálie je třetí! Čistě odstřílela Němka a i ona odjela těsně před Ruskou. Markéta Davidová bohužel netrefila poslední pátou ránu a musela ji opravit. Česko je sedmé, 4 vteřiny za šestou Francii. Šesté místo je ve hře, protože Davidová se určitě vydá ze všech sil na posledním kole a Jislová má skvělou formu.
     
    S5
    Markéta Davidová si tradičně i ve štafetě dala se střelbou na čas, ale jelikož Bescondová musela dvakrát opravovat a Minkkinenová jednou, Češka se na své soupeřky dotáhla. V souboji o šesté místo spolu odjely Finsko, Francie, Rakousko, Česko a Ukrajina, na Wiererovou na páté příčce ztrácí tato skupina jen 9 sekund!
     
    16,2km
    Rozestup mezi Tandrevoldovou a Alibmekavovou se nemění, Kazakevičová za Voigtovou ztrácí už jen 4,5 vteřiny. 4 sekundy zpátky je Wiererová na páté příčce, o šest vteřin zpět jede šestá Minkkinenová. Bescondová už ztrácí celkově minutu a půl na Norsko. Markéta Davidová stahuje vteřinku po vteřince Schwaigerovou z Rakouska, ale nejde jí to tak rychle, jak bychom očekávali.
     
    E2
    Itálie předala skoro současně s Ruskem, další dvě vteřiny zpět je Francie, souboj o třetí místo je ještě ve hře pro tyto týmy. Sedmý tým Francie je dalších 15 vteřin zpět a předal současně s Finy, Michal Krčmář bohužel v závěrečných metrech a zatáčkách vytuhnul a předal devátý se ztrátou +1:38,5. Rakušan byl před ním o 14 vteřin.
     
    13,7km
    Povarnicyn vůbec nestíhá a Němec Doll mu ujel už o 5 vteřin, Smolski drží tempo Nora a je druhý o půl minuty za ním. Pátý je Windisch, Itálie ale už ztrácí víc jak minutu. Krčmář se snaží, co to dá, ale na Francouze ani Rakušana před sebou nic nenajel a je stále devátý.
     
    S4
    Michal Krčmář bohužel dvakrát minul, ale dokázal je alespoň velmi rychle dobít a opravit. Dostali se před něj ale jak Leitner, tak Desthieux, který mu po bezchybné položce ujel o 11 sekund. Češi jsou tedy devátí, na Leitnera má Krčmář devítisekundovou mezeru.
     
    11,2km
    Johannes Thingnes Bø už vede o půl minuty a klidně by si mohl dovolit trestné kolo. Napak Doll už dojel oba závodníky z Východu a skupinka na druhém místě již je čtyřčlenná. Hiidensalo se udržel Windische na pátém místě, ale už jen 6 sekund zpět je Michal Krčmář, který jede skvěle. Pokud to podpoří stejně rychlou střelbou ve stoje, mohl by jít až na páté místo!
     
    10,6km
    Windisch předjel Hiidensala a je pátý, k Finovi se začíná blížit dvojice Leitner-Krčmář, která je deset vteřin zpět za šestým místem. To vypadá pro český tým dobře. Naopak Švéd Ponsiluoma sice jen jednou opravoval na střelbě v leže, ale stále je až dvacátý se ztrátou téměř dvou minut. To je obrovské zklamání v generálce na olympijský závod v Pekingu.
     
    S3
    Doll opravoval jednou a na dvojici před sebou ztrácí necelých 8 sekund. Fantasticky střílí nadále i Finové, kteří ze třech položek jen jednou opravovali. S Finem Hiidensalem odjel Windisch, deset vteřin za ním sedmý Leitner a osmý Krčmář, který byl na střelbě třetí nejrychlejší a hlavně střílel čistě! Skvělá práce.
     
    8,7 km
    Rusko a Norsko nadále na čele spolupracuje, další desetinky nabrali Doll se Smolskim. O páté místo spolu na trati bojují momentálně Desthieux a Windisch, kteří jsou 15 sekund zpět za Němcem a Bělorusem. Naopak Jakub Krčmář začal pomaleji a ztratil oproti předávce na čelo nějakých 9 sekund. Snad si rozvrhnul síly tak dobře jako Štvrtecký, který by na svém posledním kole nejrychlejší ze všech!
     
    E1
    Protože Rumuni byli dojeti o kolo, Sebastian Samuelsson předal na úplně posledním místě! Ani na lyžích mu to nechutnalo, ztratil 20 vteřin na Tarjeie Bø na posledním okruhu a švédské akcie se propadly do mínusu. Slovensko jede na 22. místě s odstupem +1:16.
     
    E1
    Jakub Štvrtecký odjížděl ze střelby až dvaadvacátý, ale na posledním kole předvedl obdivuhodný výkon na lyžích, propracoval se až na parádní osmé místo a předal pomyslný kolík Krčmářovi. Skvělé poslední kolo.
     
    6,2 km
    Tarjei Bø stupňuje tempo, Labastau už odpadl a Cvetkov mu ujel o dalších pět vteřin. 4 sekundy za Bělorusem už je Rees, dalších 8 vteřin zpět jede Guigonnat. Všichni favorité vyjma Švédů tedy jedou na pěti předních příčkách. Jakub Štvrtecký naopak na střelbě přidal další dvě chyby a trápil se znovu i s dobíjením, lyže mu ale jedou dobře a dokáže na Tarjei Bø dokonce stahovat!
     
    S1
    Samuelsson rychle dobyl jednu ránu a odjel čtvrtý, Cvetkov se dvěma ranami mimo je šestý, i on si počínal při dobíjení rychle. Naopak Jakub Štvrtecký střílel pomalu a dobíjel ještě pomaleji a je až šestnáctý s odstupem 21 sekund.
     
    0,6 km
    Na prvním mezičase se drží na čele Tarjei Bø, těsně následovaný Cvetkovem, Samuelssonem a Guigonnatem. Jakub Štvrtecký se propracoval balíkem až na páté místo!
     
    Loňský triumf z Oberhofu obhajují překvapivě Rusové, kteří dnes ale nastoupí v naprosto odlišné sestavě než před rokem. Jejich obhajoba se tak příliš očekávat nedá. Naopak s číslem 1 jakožto vítězové loňského pořadí budou vstupovat do závodu Norové, úřadující mistři světa, kteří v Oberhofu nasadili v podstatě to nejlepší, co mají momentálně k dispozici – bratry Bøovi, Marte Olsbu Röiselandovou a Ingrid Landmark Tandrevoldovou.

    Ve startovní listině lze podle papírových předpokladů najít dva největší vyzyvatele Seveřanů. Nesmírně silný je švédský tým, který angažoval v ženské části sestry Öbergovy společně se Samuelssonem a Ponsiluomou. Velmi vyrovnaný je také francouzský tým, za který ale v mužské části nejedou dva jasní lídři, Jacquelin ani Fillon Maillet. Černým koněm by mohla být štafeta Běloruska, v top pětce totiž ve včerejším sprintu skončily jak Solaová, tak Alimbekavová. Pokud zajedou své dva úvodní úseky dobře jejich kolegové, může tento tým pomýšlet i na podium. V dnešním závodě totiž finišují ženy, což je pro Bělorusky rozhodně výhodnější rozestavení.

    Český tým nasadil do závodu také to nejlepší, čím momentálně disponuje. Smíšená štafeta bývala českou doménou, doby medailí z velkých akcí už jsou však dávno pryč. Kvarteto Štvrtecký, Krčmár, Davidová, Jislová bude na tyto krásné úspěchy chtít zavzpomínat. Slovensko pojede s číslem 15 ve složení Baloga, Bartko, Paulina Fialková, Mária Remeňová.

    Adam Kodet

    Konečné pořadí
    1. Norsko 1:28:51,4 (0+6)
    2. Bělorusko +23,1 (0+5)
    3. Francie +2:01,3 (0+11)
    4. Švédsko +2:08,4 (3+10)
    5. Rusko +2:08,9 (0+9)
    6. Německo +2:10,7 (0+6)
    7. Itálie +2:43,1 (0+13)
    8. Finsko +3:09,7 (0+9)
    9. Česko +3:18,3 (0+10)
    10. Ukrajina +4:00,9 (0+12)
    11. Rakousko +4:26,5 (0+10)
    12. Čína +4:54,7 (0+4)
    13. Polsko +5:07,6 (0+8)
    14. Estonsko +5:46,5 (0+14)
    15. Kazachstán +5:53,6 (1+12)
    16. Švýcarsko +6:19,2 (1+6)
    17. Slovensko +7:34,9 (1+11)
    18. Slovinsko +8:10,0 (2+13)
    19. Moldavsko +8:17,9 (2+11)
    20. Bulharsko +8:45,1 (2+10)
    Kanada, Korea, Rumunsko +1 kolo
    Japonsko DSQ
    Startovní listina
    1. Norsko (Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø, Ingrid Landmark Tandrevoldová, Marte Olsbu Röiselandová)
    2. Francie (Antonin Guigonnat, Simon Desthieux, Anais Bescondová, Julia Simonová)
    3. Rusko (Maxim Cvetkov, Alexandr Povarnicyn, Irina Kazakevičová, Valeria Vasněcovová)
    4. Itálie (Thomas Bormolini, Dominik Windisch, Dorothea Wiererová, Lisa Vittozziová)
    5. Švédsko (Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma, Hanna Öbergová, Elvira Öbergová)
    6. Rakousko (David Komatz, Felix Leitner, Julia Schwaigerová, Katharina Innerhoferová)
    7. Ukrajina (Artěm Pryma, Dmytro Pidručnyj, Valentina Semerenková, Julija Džimová)
    8. Německo (Roman Rees, Benedikt Doll, Vanessa Voigtová, Vanessa Hinzová)
    9. Bělorusko (Mikita Labastau, Anton Smolski, Dzinara Alimbekavová, Hanna Solaová)
    10. Švýcarsko (Sebastian Stalder, Serafin Wiestner, Elisa Gasparinová, Aita Gasparinová)
    11. Kanada (Jules Burnotte, Trevor Kiers, Sarah Beaudryová, Benita Peifferová)
    12. Česko (Jakub Štvrtecký, Michal Krčmář, Markéta Davidová, Jessica Jislová)
    13. Finsko (Tero Seppälä, Olli Hiidensalo, Suvi Minkkinenová, Mari Ederová)
    14. Japonsko (Cukasa Kobonoki, Kosuke Ozaki, Fujuko Tačizakiová, Sari Maedaová)
    15. Slovensko (Matej Baloga, Šimon Bartko, Paulina Fialková, Mária Remeňová)
    16. Polsko (Jan Gunka, Grzegorz Guzik, Monika Hojniszová-Staręgaová, Kamila Żuková)
    17. Slovinsko (Rok Tršan, Klemen Bauer, Polona Klemenčičová, Kaja Zorčová)
    18. Estonsko (Rene Zahkna, Kristo Siimer, Regina Ojaová, Tuuli Tomingasová)
    19. Kazachstán (Alexandr Muchin, Asset Djussenov, Darja Kliminová, Galina Višněvská-Šeporenková)
    20. Bulharsko (Vladimir Iliev, Dimitar Gerdžikov, Daniela Kadevová, Marija Zdravkovová)
    21. Rumunsko (Florin-Catalin Buta, Hunor Gego, Andreea Mezdreaová, Elena Chirkovová)
    22. Moldavsko (Maxim Makarov, Mihail Usov, Alina Stremousová, Alla Gilenková)
    23. Korea (Timofej Lapšin, Jong-kju Kim, Jekatěrina Avvakumovová, Či-hi Mun)
    24. Čína ( Fang-ming Čcheng, Čchun-jü Čang, Ťia-lin Tchang, Jüan-meng Čchu)
    bahis siteleri