Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens (*02:15) | Dallas Cowboys - San Francisco 49ers 17:23 (kon.)
Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers 42:21 (kon.) | Tampa Bay Buccaneers - Dallas Cowboys (02:15)
konec
Kansas City Chiefs - Pittsburgh Steelers

42:21

(0:0, 21:7, 14:7, 7:7)

Pondělí 17.01.2022, 02:15 • Arrowhead Stadium, Kansas City • Americký fotbal • NFL: Wild Card Round
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 02:15.
     
    Vítám všechny příznivce amerického fotbalu! Základní část sezóny 2021, která se poprvé hrála na 17 zápasů, je minulostí a posledních 14 celků zbývá ve hře o Lombardiho trofej. Play off NFL startuje Wild Card víkendem, ve kterém se o postup do divizního kola utkají týmy nasazené na druhých až sedmých místech jednotlivých konferencí. V posledním nedělním zápase rozluštíme poslední tajenku v konferenci AFC a čeká nás papírově nejjednoznačnější souboj celého prvního kola. Na Arrowhead Stadium, nejhlučnějším stadionu celé ligy, se střetnou druhý nasazený tým a vítěz divize AFC West Kansas City Chiefs a šestý nasazený tým Pittsburgh Steelers, který skončil v divizi AFC North na druhém místě. Souboj jednoho z favoritů na celkové vítězství s týmem, který ani moc nepočítal, že se do play-off vůbec dostane. Souboj quarterbacků, kteří mají dohromady 3 prsteny pro vítěze Super Bowlu, ale každý je z úplně jiné generace. Bude končící a zdravotně dobitý veterán stačit na svého mnohem mladšího a zdravého soupeře?
     
    Systém play off v NFL

    V NFL postupuje od sezóny 2020 z každé konference do play-off již 7 týmů. 4 vítězové divizí a 3 další celky s nejlepší zápasovou bilancí. Nasazení týmů je následující: vítězové divizí obsadí pozice 1–4, základním kritériem je co nejlepší zápasová bilance ze základní části. Zbylé tři postupující kluby se zařadí na pozice 5–7 podle stejných kritérií. Může se tak stát, a běžně se stává, že některý vítěz divize má horší zápasovou bilanci než postupující tzv. na divokou kartu, avšak je nasazen výše. Vítěz konference po základní části má v 1. kole volno. V tzv. Wild Card Round se utkají 2. se 7., 3. se 6. a 4. s 5. nasazeným. Vítězové postupují do 2. kola, tzv. Divisional Round. Zde se utká odpočatý vítěz základní části s nejníže nasazeným postupujícím z 1. kola, zbylí dva postupující se střetnou spolu. Vítězové 2. kola postupují do finále konferencí, jejich vítězové si to poté rozdají v Super Bowlu o Lombardiho trofej. Všechny "série" v play off rozhoduje jediný zápas.
     
    Kansas City Chiefs

    Chiefs byli založeni v roce 1960 jako Dallas Texans a ihned se zapojili do nově vzniklé AFL. Avšak již po třech sezónách byli přestěhováni do současného působiště. Po sloučení lig v roce 1970 byli zařazeni do divize AFC West, ve které jsou dodnes. Své největší úspěchy koncentrují do dvou období. První přišlo již v 60. letech, druhé prožívají v současnosti. V sezónách 1962, 1966 a 1969 vyhráli AFL. V prvním případě to neznamenalo nic víc, druhá dvě vítězství již posouvaly tým do Super Bowlu proti vítězi NFL. V sezóně 1966 se Chiefs účastnili vůbec prvního Super Bowlu historie (10:35 s Green Bay Packers), v sezóně 1969 ho dokonce dokázali vyhrát (23:7 s Minnesotou Vikings). Od té doby ale čekali dlouhých 50 let na další postup do finále, dočkali se až v posledních 2 letech. Svoji parádní jízdu ročníkem 2019 zakončili skvělým obratem v poslední čtvrtině proti San Franciscu 49ers (31:20) a získali druhý titul. Ten loni nedokázali obhájit, ve finále vůbec nestačili na Tampu Bay Buccaneers (9:31). Letos budou útočit na třetí postup do Super Bowlu v řadě, což se dosud podařilo pouhým 3 klubům. Chiefs mají našlápnuto zamířit do skupiny těch nejslavnějších celků a zapomenout na nevýrazná léta v minulosti. Během 18 let v rozmezí sezón 1972–1989 se pouze jednou probojovali do play-off. Poté přišlo druhé silnější období, 7 účastí ve vyřazovacích bojích během 8 let, ale bez většího úspěchu a Kansas City opět zapadlo do ligového podpalubí. Situace se znovu zlepšila až po roce 2010, v posledních 9 letech postoupil tým do play-off poosmé, poosmé také dokázal v tomto století vyhrát svoji divizi, z toho pošesté za sebou, což dokázalo jen málo klubů. Celkově Chiefs dosáhli na 24. účast v play-off a 14. vítězství v divizi. Domácí zápasy hrají na podle měření nejhlučnějším stadionu v lize, je jím Arrowhead Stadium na jihovýchodním předměstí Kansasu City se současnou kapacitou 76 416 diváků.

    Chiefs vstupovali do deváté sezóny pod vedením jednoho z nejlepších trenérů historie NFL Andyho Reida s nejvyššími ambicemi, jiné ani po dvou účastech v Super Bowlu a při udržení kostry týmu pohromadě mít nemohli. Quarterback Patrick Mahomes, v současnosti nejlépe placený hráč soutěže, receiver Tyreek Hill a tight end Travis Kelce, nesmírně účinné útočné trio, zůstali pohromadě a otazníkem, jako každý rok, byla forma obrany. Do té z jinak chudého draftu, ve kterém neměli výběr v prvním kole, skvěle zapracovali linebackera Nicka Boltona. Příprava sice vyšla velmi dobře, ale ostrý start sezóny ukázal, že práce obrany bude kamenem úrazu. V prvních 5 zápasech inkasovali Chiefs pokaždé minimálně 29 bodů a protože ani útok, hlavně kvůli prakticky neviditelnému Kelcemu, nezářil jako obvykle, nastaly komplikace. Těsné porážky v Baltimoru a doma s Los Angeles Chargers srazily Kansas do záporné zápasové bilance a nevýrazné výkony pokračovaly až do konce října, kdy po jasných prohrách s Buffalem a v Tennessee byli na bilanci 3-4 a začaly se ozývat hlasy, zda se neprojevuje tzv. syndrom prohraného Super Bowlu. Jenže zadrhnutá mašina se v listopadu konečně rozjela na plné obrátky a přes nesmírně silný los porazila postupně Green Bay, Las Vegas a Dallas. Šňůra vítězství se zastavila až na čísle 8, Chiefs nepoznali hořkost porážky od konce října až do začátku ledna a s výjimkou jednoho případu v této době inkasovali maximálně 17 bodů. Vzhledem ke ztrátám soupeřů se dokonce vyhoupli do čela celé konference AFC. V jednom z nejlepších zápasů celého ročníku však v předposledním kole těsně prohráli v Cincinnati a aby měli v prvním kole play-off volno, museli na závěr vyhrát v Denveru a doufat, že Tennessee senzačně prohraje v Houstonu. Vlastní zápas sice zvládli, ale druhá podmínka se podle očekávání nesplnila a právě říjnová porážka v Tennessee rozhodla při shodné bilanci 12-5 o tom, že Chiefs skončí za Titans v pořadí konference AFC na 2. místě. Vítězství v divizi AFC si zajistili už po vysoké výhře nad Pittsburghem 2 kola před koncem. A právě Pittsburgh Steelers se po 3 týdnech představí v Kansasu znovu, tentokrát v prvním kole play-off. Všichni čekají podobně jasný průběh jako o Vánocích. Bude tomu tak?
     
    Pittsburgh Steelers

    Steelers byli založeni v roce 1933 a patří k nejstarším a nejúspěšnějším týmům historie. Ač tomu tak dlouho nebylo. Až do roku 1971 byli převážně do počtu, dalších 50 sezón však proměnili ve 32 postupů do play-off, což je výborné číslo. Čím se však chlubí nejvíc, je 6 vítězství v Super Bowlu, čímž drží společně s New Englandem Patriots jeden z nejcennějších primátů v NFL. Ligové tituly posbírali v ročnících 1974 (16:6, Minnesota Vikings), 1975 (21:17, Dallas Cowboys), 1978 (35:31, Dallas Cowboys), 1979 (31:19, Los Angeles Rams), 2005 (21:10, Seattle Seahawks) a 2008 (27:23, Arizona Cardinals). Jako jediný tým v historii dokázali Steelers obhájit Lombardiho trofej dvakrát. Z dalších dvou finálových zápasů odešli poraženi, stalo se tak v sezónách 1995 (17:27, Dallas Cowboys) a 2011 (25:31, Green Bay Packers). Při sloučení NFL s AFL v roce 1970 byli Steelers jedním z 3 týmů, které souhlasily s přesunem z konference NFC do AFC za účelem vyrovnání počtu klubů v konferencích a byli zařazeni od divize AFC Central. Po reorganizaci v roce 2002 hrají v divizi AFC North, kterou vyhráli celkem 9x, naposledy loni, v součtu s divizí AFC Central mají na kontě již 24 divizních titulů. Domácí zápasy hrají v samotném centru Pittsburghu u soutoku řek Monongahela a Allegheny (čímž vzniká řeka Ohio) na slavném Heinz Field s kapacitou 68 400 diváků. Tento stadion můžete znát třeba z filmu „Temný rytíř povstal“, kde „hrál“ stadion v Gothamu.

    Hlavní trenér Mike Tomlin je u týmu už 15 let a o jeho kvalitách nejlépe svědčí skutečnost, že s týmem, který v posledních letech patří spíš mezi ty průměrné, neustále dokáže bojovat o play-off. Za oněch 15 let s Pittsburghem ani jednou nezakončil sezónu se zápornou zápasovou bilancí, což je unikátní rekord celé ligy! Dokázal to i letos, kdy se v silné divizi AFC North se Steelers příliš nepočítalo. I proto, že hvězdný quarterback Ben Roethlisberger je ve svých 39 letech, po 18 sezónách v černožlutém dresu, na konci sil a v průběhu ročníku potvrdil očekávanou skutečnost, že končí a odchází do sportovního důchodu. Zdravotní stav ho výrazně limituje ve hře, hodit delší či vyloženě prudkou přihrávku je problém, pohyb po svých také. Přesto bojuje a dokázal se svým týmem to, čemu nikdo nevěřil. I díky velmi dobré práci obrany, které šéfuje outside linebacker T. J. Watt, hlavní favorit na zisk ceny pro nejlepšího defenzivního hráče roku. Ačkoliv 2 zápasy vynechal úplně a v dalších 3 odehrál jen poločas, zaznamenal ohromujících 22,5 sacku a vyrovnal tím rekord celé NFL. Parádní úlovek se navíc podařil Pittsburghu na draftu, z 24. pozice si vybrali running backa Najeeho Harrise a ten se stal jedním ze základních stavebních kamenů útoku. Také další nováčkové se úspěšně zapracovali do útočných i obranných rotací v kádru a podceňovaný tým všechny překvapil už v prvním zápase sezóny, kdy si díky perfektní práci obrany vyšlápl na Buffalo na jeho hřišti. Jenže pak se začaly ukazovat problémy v útočné fázi a na další silné soupeře Las Vegas, Cincinnati a Green Bay při docela vražedném losu nestačil. Jenže poté využil série utkání s ne tak silnými soupeři a vyhrál 4x v řadě, velmi důležité vítězství bylo hlavně to z hřiště divizního rivala Clevelandu. V polovině listopadu však Steelers utržili posměch zbytku ligy, když se stali prvním týmem v ročníku, který nedokázal porazit Detroit, pouze s ním remizovali. Jako by je to poněkud demoralizovalo, následovaly totiž 2 duely, ve kterých inkasovali přes 40 bodů. I přes to byli na konci listopadu na zcela vyrovnané bilanci 5-5-1 a prali se v nesmírně vyrovnané konferenci AFC o postup. Ten jim zajistila hlavně vítězství ve všech třech zbývajících divizních soubojích, 2x s Baltimorem a v odvetě s Clevelandem. A také příznivý výsledek nesmírného dramatu v úplně posledním zápase základní části mezi Los Angeles Chargers a Las Vegas Raiders. Situace se vyvinula tak, že remíza by poslala do play-off oba týmy a vyřadila právě Pittsburgh. A přes nesmírně dramatický průběh a několik útěků Chargers z hrobníkovy lopaty skutečně vše směřovalo k remíze i po prosloužení, těsně před jeho koncem však udělali právě Chargers tu poslední osudovou chybu a Steelers na poslední chvíli pronikli do vyřazovacích bojů s bilancí 9-7-1 ze 2. místa divize AFC North a hlavně ze 7. pozice v celé konferenci AFC. Big Ben, který tak v posledních dvou zápasech základní části vedl dva vítězné drivy, o kterých si myslel, že budou poslední v kariéře a loučil se po nich s fanoušky, dostává ještě jednu šanci na senzaci. Pojede o ni bojovat do Kansasu City proti Chiefs a i vzhledem k tři týdny starému výprasku právě na tomto hřišti s jeho týmem znovu vůbec nikdo nepočítá. Překvapí?
     
    Vzájemné zápasy

    Kansas City s Pittsburghem nikdy nepatřili do stejné divize, takže ač spolu poprvé hráli již v roce 1970, nepotkávali se každým rokem. Přesto frekvence jejich střetů výrazně přesahuje základní dvouletou (před rokem 2002) a tříletou (od roku 2002) divizní rotaci. Dosud bylo odehráno celkem 36 zápasů a celková bilance je výrazně nakloněna pro Steelers, kteří vyhrálí 23x, Chiefs 13x. 2 z těchto soubojů se uskutečnily v play-off, oba se hrály v Kansas City a oba vyhrál Pittsburgh. V sezóně 1993 v prvním kole a před 5 lety v kole divizním.

    Od té doby se však změnil poměr sil a Chiefs ovládli poslední dva duely, již s Patrickem Mahomesem na quarterbacku. Ten úplně poslední se uskutečnil před pouhými 3 týdny, o Vánocích. Favorizovaní Chiefs měli za sebou dlouhou šňůru vítězství a do zápasu na domácím hřišti vládli jako velká voda, o poločase vedli 23:0 a bylo hotovo. Zápas se pak už jen dohrál do výsledného skóre 36:10. Ben Roethlisberger tak má poslední, byť malou, šanci, aby dokázal porazit Patricka Mahomese na hřišti.

    Posledních 5 zápasů:
    KC-PIT 36:10 (26. 12. 2021)
    PIT-KC 37:42 (16. 9. 2018)
    KC-PIT 13:19 (15. 10. 2017)
    KC-PIT 16:18 (15. 1. 2017, divizní kolo play-off)
    PIT-KC 43:14 (2. 10. 2016)
    2 hodiny před zápasem je na Arrowhead Stadium naprostý klid.
     
    Začátek utkání.
     
    15:00
    Butker poslal výkop do end zóny, touchback. Steelers začnou na 25 yardech.
     
    15:00
    PIT, 1&10, PIT 25
    Harris hledal prostor na pravé straně, 2 yardy.
     
    14:22
    PIT, 2&8, PIT 27
    Opět Harris dostal míč, ale Hitchens ho složil ještě před line of scrimmage.
     
    13:36
    PIT, 3&10, PIT 25
    Roethlisberger nehodil přesný dlouhý míč Johnsonovi a hosté jdou rychle ze hřiště.
     
    13:32
    PIT, 4&10, PIT 25
    Harvin kopl dobrý 54yardový punt, ale Hardman se nadechl f nádhernému returnu, ustál několik tacklů a probojoval se o 21 yardů zpět, Chiefs začnou jen kousek před polovinou!
     
    13:17
    KC, 1&10, KC 42
    McKinnon se vrhl do středu pro 6 yardů.
     
    12:48
    KC, 2&4, KC 48
    Screen na Hardmana, ale toho okamžitě sundal Sutton, ztráta 4 yardů.
     
    12:12
    KC, 3&8, KC 44
    Norwood perfektně ubránil Kelceho a také domácí nezvládli ani jeden první down a budou pountovat.
     
    12:07
    KC, 4&8, KC 44
    Townsend poslal punt na linii 15 yardů před end zónu, McCloud se rozhodl returnovat a vylepšil hostům pozici o 8 yardů.
     
    11:57
    PIT, 1&10, PIT 23
    Oblouček na Watta přečetl Sneed a málem zachytil interception.
     
    11:54
    PIT, 2&10, PIT 23
    Snap možná proběhl už po vypršení odpočítávání,ale hrálo se a Harris urval pouze 2 yardy.
     
    11:10
    PIT, 3&8, PIT 25
    Freiermuth si neporozuměl s Big Benem a běžel jinam, než kam mířila přihrávka.
     
    11:05
    PIT, 4&8, PIT 25
    Harvin kopl dobrý 56yardový punt, Hardman tentokrát k returnu nedostal prostor a domácí začnou z vlastních 20 yardů.
     
    10:51
    KC, 1&10, KC 20
    McKinnon zachytil screen a využil výborných bloků k běhu pro 20 yardů!
     
    10:10
    KC, 1&10, KC 40
    McKinnon se snažil protlačit středem a má 4 yardy.
     
    9:38
    KC, 2&6, KC 44
    Mahomes pod tlakem házel míč o něco dřív, než chtěl, a to bylo důvodem, proč se do rukou Kelceho nedostal.
     
    9:34
    KC, 3&6, KC 44
    Pringle sice na středu zachytil míč, ale Fitzpatrick ho okamžitě sundal a nepustil ho do prvního downu.
     
    8:53
    KC, 4&1, KC 49
    Townsend kopl hodně opatrný punt a McCloud si na linii 18 yardů mávl fair catch.
     
    8:45
    PIT, 1&10, PIT 18
    Ballage dostal důvěru pro běh a středem vybojoval 5 yardů.
     
    8:02
    PIT, 2&5, PIT 23
    Roethlisberger hodil míč doleva Freiermuthovi, kterému dal co proto Gay. 3 yardy.
     
    7:19
    PIT, 3&2, PIT 26
    O-line se úplně rozpadla a Big Ben čelil červené zdi! Ta ho nakonec dostihla a Wharton zapisuje sack pro ztrátu 11 yardů.
     
    6:46
    PIT, 4&13, PIT 15
    Harvin sice kopl další dobrý 55yardový punt, ale Hardman si našel další cestičku a po levé straně se probil hluboko na polovinu soupeře, 48yardový return! Mahomes půjde rozehrávat na 22yardové linii před end zónou!
     
    6:30
    KC, 1&10, PIT 22 – INTERCEPTION
    To jsou zvraty! Místo útoku na body je tu okamžitá ztráta míče! Mahomes hledal na pravé straně Robinsona, ale na to čekal linebacker Devin Bush, zachytil míč a ještě s ním ostoupil o 10 yardů vpřed! Steelers znovu útočí!
    Interception Devina Bushe
     
    6:22
    PIT, 1&10, PIT 30
    Big Ben shazuje míč na střed Johnsonovi, 4 yardy.
     
    5:39
    PIT, 2&6, PIT 34
    Smith-Schuster chytá na pravé straně přihrávku a vybíhá ze hřiště se 7 yardy.
     
    4:59
    PIT, 1&10, PIT 41
    Harris se zatím nedokáže po zemi prosadit. 2 yardy.
     
    4:17
    PIT, 2&8, PIT 43
    Nepřesný míč na Johnsona.
     
    4:15
    PIT, 3&8, PIT 43
    Johnson se pohnul, špatný start a další komplikace pro útok.
     
    4:15
    PIT, 3&13, PIT 38
    Smith-Schuster byl dobře bráněný, navíc ho Roethlisberger přehodil.
     
    4:12
    PIT, 4&13, PIT 38
    Harvin kopl příliš opatrný punt, který ale domácí nechytali a Kuntz uzemnil míč na 20 yardech, kde začne útok Kansasu.
     
    3:58
    KC, 1&10, KC 20
    Mahomes hází míč Robinsonovi pro 5 yardů.
     
    3:22
    KC, 2&5, KC 25
    Williams se probíjel středem, 4 yardy.
     
    2:46
    KC, 3&1, KC 29
    Mahomes minul ruce bránícího Watta a míč skončil ve správné náruči Hardmana, který vybíhá ven se 4 yardy.
     
    2:21
    KC, 1&10, KC 33
    McKinnon obíhal obranu zleva, 4 yardy.
     
    1:48
    KC, 2&6, KC 37
    Mahomes dlouho hledal, komu hodit míč, ale nakonec ho musel jen zahodit.
     
    1:38
    KC, 3&6, KC 37
    Další komplikace pro útok, špatný start Smitha.
     
    1:38
    KC, 3&11, KC 32
    Robinson si naběhl do volného místa a dostal míč přesně na číslo, 15 yardů a domácí pokračují.
     
    1:01
    KC, 1&10, KC 47
    Nepřesný míč na Graye.
     
    0:57
    KC, 2&10, KC 47
    Mahomes několikrát naznačoval přihrávku, až si sbalil míč pro sebe, ale ani běžet nebylo kudy. 1 yard.
     
    0:17
    KC, 3&9, KC 48
    Mahomes házel míč daleko do levého pole Pringlovi, který ho nedokázal zachytit jen kvůli velmi dobré obraně Norwooda.
     
    0:07
    KC, 4&9, KC 48
    Townsendovi se nedaří umísťovat punty víc před end zónu, na 19 yardech si mávl fair catch McCloud.
     
    Konec 1. čtvrtiny.
     
    Začátek 2. čtvrtiny.
     
    15:00
    PIT, 1&10, PIT 19
    Harris se konečně aspoň trošku prosazuje, prostorem pravého tackla pro 4 yardy.
     
    14:16
    PIT, 2&6, PIT 23
    Opět Harris, s několika hráči na sobě se svalil k zemi až po 3 yardech.
     
    13:34
    PIT, 3&3, PIT 26
    Přesný míč do rukou sbíhajícího Johnsona a 5 yardů.
     
    12:52
    PIT, 1&10, PIT 31
    Harris si počkal na skulinu a proskočil jí pro 4 yardy.
     
    12:07
    PIT, 2&6, PIT 35
    Harris byl sice podražen už na line of scrimmage, přesto upadl až po 4 yardech.
     
    11:27
    PIT, 3&2, PIT 39
    Johnson se zastavil v běhu, což neměl, míč ho tím pádem přeletěl.
     
    11:22
    PIT, 4&2, PIT 39
    Harvin kopl slušně umístěný punt na linii 14 yardů, kde míč nebyl chytán a vykulil se ze hřiště.
     
    11:13
    KC, 1&10, KC 14
    Gore se sice neprodral dál než pro 2 yardy, ale T. J. Wattovi je pískán face mask.
     
    10:51
    KC, 1&10, KC 31 – FUMBLE RECOVERY & TOUCHDOWN STEELERS
    Přímý snap na Hardmana, který předal míč Williamsovi, jenže tomu vypadl míč z rukou a hvězdný linebacker T. J. WATT ho dokázal sebrat první, zbavit se jediného hráče kolem sebe a doběhnout do end zóny! Druhá obrovská chyba Chiefs je potrestána a Steelers se ujímají vedení 6:0!
    T. J. WATT, 0:6
     
    10:41
    EXTRA POINT – GOOD
    CHRIS BOSWELL proměňuje extra point, 7:0!
     
    10:41
    Boswell poslal výkop těsně před end zónu a Pringle musel returnovat. Zvládl to solidně a domácí začnou na 24 yardech.
     
    10:35
    KC, 1&10, KC 24
    Mahomes si všiml, že Hill není zdvojen, takže mu hned hodil míč a Hill z toho svým typickým způsobem vykouzlil 20 yardů!
     
    10:01
    Mahomes znovu nachází Hilla, ale toho teď okamžitě skládá Whiterspoon.
     
    9:22
    KC, 2&8, KC 46
    McKinnon chytá míč na levé straně a vybíhá ze hřiště se 14 yardy.
     
    8:35
    KC, 1&10, PIT 40
    Špatný start Bella.
     
    8:20
    KC, 1&15, PIT 45
    Mahomes si ponechal míč sám a ukázal, v čem je strašně nebezpečný! Našel si prostor na levé straně a doběhl si sám pro 23 yardů!
     
    7:46
    KC, 1&10, PIT 22
    McKinnon byl ihned zastaven Wattem.
     
    7:10
    KC, 2&12, PIT 24
    Mahomes nachází na pravé straně Kelceho, ke kterému přiběhl Sutton pozdě. 15 yardů.
     
    6:29
    KC, 1&GOAL, PIT 9
    Mahomes hází míč doprava McKinnonovi, ten ale místo k průniku neměl. 5 yardů.
     
    5:50
    KC, 2&GOAL, PIT 4 – TOUCHDOWN CHIEFS
    Mahomes si počkal, až se otevře správný prostor a svým typickým hodem spodem přihrál kousek před sebe JERICKU MCKINNONOVI, pro něhož nebyl vůbec žádný problém zvládnout zbývající yardy do end zóny! Útok domácích se prosazuje po nezvykle dlouhé době, 6:7!
    JERICK MCKINNON, 6:7
     
    5:45
    EXTRA POINT – GOOD
    HARRISON BUTKER pohodlně proměňuje exta point, 7:7!
     
    5:45
    Butker posla výkop těsně před end zónu, ale McCloud zvládl return dobře a Steelers začnou na 25 yardech.
     
    5:40
    PIT, 1&10, PIT 25
    Pokus o dlouhý hod na střed Claypoolovi nevyšel.
     
    5:33
    PIT, 2&10, PIT 25
    Zaváhání obrany využil Harris s průniku pro 8 yardů.
     
    4:51
    PIT, 3&2, PIT 33
    Velká chyba Johnsona, který dropl výbornou přihrávku Roethlisbergera.
     
    4:46
    PIT, 4&2, PIT 33
    Harvin teď nezvládl punt dobře, pouze 41yardový kop a Hughes si na linii 26 yardů mávl fair catch.
     
    4:38
    KC, 1&10, KC 26
    Nekompletní míč doprava na Pringla.
     
    4:34
    KC, 2&10, KC 26
    Kelce si seběhl z levé strany na střed, dostal přihrávku přímo do náruče a plně rozběhnutý zamířil do pravého pole a složen Hadenem byl až po 31 yardech!
    Kelceho akce pro 31 yardů
     
    4:04
    KC, 1&10, PIT 43
    McKinnon našel cestu středem pro skvělých 15 yardů!
     
    3:18
    KC, 1&10, PIT 28
    McKinnon opět úřaduje, tentokrát se levou stranou prokličkoval pro 13 yardů, než byl zastaven Highsmithem!
     
    2:41
    KC, 1&10, PIT 15
    Hill sice na pravé straně zachytil screen, ale Haden ho hned vytlačil ven.
     
    2:12
    KC, 2&10, PIT 15
    Mahomes hodil míč Bellovi, ale ten se nemohl přes Spilanea dostat dál než pro 3 yardy.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    KC, 3&7, PIT 12 – TOUCHDOWN CHIEFS
    BYRON PRINGLE si naběhl do pravé části end zóny, utekl svému cornerbackovi a byl pro Mahomese úplně volný, takže tento hod byl hodně snadný! Chiefs otáčí vývoj prvního poločasu a jdou poprvé do vedení, 13:7! Navíc je pískán roughing the passer Highsmithovi, tento trest bude odečten až v další akci.
    BYRON PRINGLE, 13:7
     
    1:55
    EXTRA POINT – GOOD
    HARRISON BUTKER posílá do branky i druhý extra point a upravuje na 14:7!
     
    1:55
    Butker kopal výkop z poloviny hřiště jako výsledek předchozího trestu pro soupeře a poslal ho přesně na goal line. McCloud se rozhodl vracet a nebylo to šťastné, jen 14 yardů.
     
    1:51
    PIT, 1&10, PIT 14
    Harris ve středu neměl místo.
     
    1:17
    PIT, 2&10, PIT 14
    Freiermuth chytá míč na levé straně a vybíhá ze hřiště, 5 yardů.
     
    1:12
    PIT, 3&5, PIT 19
    Big Ben chtěl hodit dlouhý míč Claypoolovi, jenže než tam pomalu letící šiška doletěla, byl u něj obránce natěsno a Claypool tohle nemohl chytit.
     
    1:05
    PIT, 4&5, PIT 19
    Harvin kopl slušný 53yardový punt, Hill se rozhodl vracet, ale vůbec to nezvládl a byl zatlačen ještě víc zpět. Chiefs mají 52 sekund, 3 timeouty a 80 yardů před sebou.
     
    0:52
    KC, 1&10, KC 20
    Mahomes nezkompletoval přihrávku do levé strany.
     
    0:48
    KC, 2&10, KC 20
    McKinnon chytá míč u levé lajny a vybíhá ven s 15 yardy.
     
    0:41
    KC, 1&10, KC 35
    Robinson si výborně naběhl do pravého pole a tohle je posun o 27 yardů!
    Perfektní hod na volného Robinsona
     
    0:35
    KC, 1&10, PIT 38
    Teď svoji práci nezvládla O-line a Highsmith sackuje Mahomese! Chiefs si berou první timeout.
     
    0:29
    KC, 2&20, PIT 48
    Shozený míč na střed Grayovi se nepovedl.
     
    0:22
    KC, 3&20, PIT 48 – TOUCHDOWN CHIEFS
    TRAVIS KELCE si znovu seběhl zleva doprava, obránce mu trestuhodně nechal dvoumetrovou separaci a Mahomes toho dokonale využil! Kelce totiž měl čas na otočení se dopředu a po pravé lajně volnou cestu do end zóny! 20:7!
    TRAVIS KELCE, 20:7
     
    0:13
    EXTRA POINT – GOOD
    HARRISON BUTKER kope mezi tyče další extra point a zvyšuje na 21:7!
     
    0:13
    Butker poslal výkop di end zóny a nevrací se. Touchback.
     
    0:13
    PIT, 1&10, PIT 25
    Big Ben zaklekává, poločas je u konce.
     
    Konec 2. čtvrtiny.
     
    První poločas nabídl očekávaný výsledek, ale po neočekávaném průběhu. První čtvrtině totiž dominovaly obrany na obou stranách, skvělou formu také ukázal punt returner Mecole Hardman, který dvakrát výrazně posunul Chiefs dopředu, podruhé dokonce o 48 yardů a dal svému útoku skvělou výchozí pozici. Jenže Mahomes ji vzápětí zazdil hozenou interception, tu zachytil s přispěním T. J. Watta linebacker Devin Bush, jenže Steelers jsou v útoku úplně neškodní. Přesto se senzačně dostali do vedení, protože domácí se na začátku druhé čtvrtiny dopustili fumblu, míč dokázal sebrat ze země linebacker T. J. Watt a donesl ho do end zóny. Tím však jako by konečně odšpuntoval ofenzivní mašinu Chiefs, kteří ve zbývajcích 10 minutách do přestávky přešli hřiště hned 3x. Nejprve skóroval po 4yardovém catchi running back Jerick McKinnon, poté 12yardovým catchem receiver Byron Pringle a úplně na konci 48yardovým catchem tight end Travis Kelce. Kansasu to sice hodně dlouho trvalo, ale už nabral očekávaný směr do divizního kola, v čemž mu může Pittsburgh zabránit jen těžko.
     
    Do druhého poločasu budou vykopávat Steelers, jako první budou útočit Chiefs.
     
    Začátek 3. čtvrtiny.
     
    15:00
    Bosell poslal výkop před end zónu a Pringle předvedl velmi slušný return, takže domácí začnou útok na 32 yardech.
     
    14:53
    KC, 1&10, KC 32
    McKinnon oběhl obranu z levé strany a než byl vyhozen ze hřiště, zvládl 12 yardů.
     
    14:20
    KC, 1&10, KC 44
    Tentokrát hledal McKinnon místo ve středu, nebylo tam.
     
    13:38
    KC, 2&9, KC 45
    Mahomes našel ve slotu úplně volného Robinsona, který si mohl celkem v poklidu doběhnout pro 29 yardů a Chiefs znovu klepou na dveře!
     
    12:54
    KC, 1&10, PIT 26
    Adams sackuje Mahomese pro ztrátu 10 yardů, takže hosté odmítají pískaný trest útočného držení.
     
    12:32
    KC, 2&20, PIT 36
    Kelce chytá na levé straně pro 8 yardů.
     
    11:51
    KC, 3&12, PIT 28
    Screen na McKinnona, který se pravou stranou prokličkoval až téměř do end zóny! 5 yardů před ní byl zastaven poslední liníí obrany.
     
    11:12
    KC, 1&GOAL, PIT 5
    McKinnon neměl ve středu místo.
     
    10:32
    KC, 2&GOAL, PIT 5
    Mahomes naznačoval hod do pravé strany, nahonec jen tak lehce předhodil míč Hillovi, který byl těsně před end zónou atakován tak, že hodil salto. Zkoumá se video, zda jde o touchdown, nebo byl loket na zemi dříve než míč nad čárou!
     
    10:28
    O touchdown se nejedná, zbývá pár decimetrů.
     
    10:18
    KC, 3&GOAL, PIT 1 – TOUCHDOWN CHIEFS
    Na první pohled se zdálo, že půjde o play action na Kelceho, ale adresátem přihrávky se stal netradičně guard NICK ALLEGRETTI, který byl tentokrát způsobilý k chycení míče a mohutně slaví něco, co už možná nikdy nezažije, touchdown v play-off! 27:7 a v Kansasu je po zápase!
    NICK ALLEGRETTI, 27:7
     
    10:13
    EXTRA POINT – GOOD
    HARRISON BUTKER poslal do branky čtvrtý extra point a upravuje na 28:7!
     
    10:13
    Butker poslal výkop těsně před end zónu a McCloud zvládl velmi dobrý return, vyběhl ze hřiště na 30 yardech.
     
    10:07
    PIT, 1&10, PIT 30 – FUMBLE RECOVERY
    Screen na Harrise sice vyšel, ale Harrisovi následně perfektním manévrem vyrazil míč linebacker Willie Gay a míč zalehl jako první defenzivní end Frank Clark! CHiefs mají fantastickou pozici!
    Fumble recovery, obrana domácích získává míč
     
    9:56
    KC, 1&10, PIT 29
    Mckinnon byl sundán Schobertem ještě před line of scrimmage.
     
    9:19
    KC, 2&12, PIT 31 – TOUCHDOWN CHIEFS
    Velmi rychlé potrestání další ztráty míče! TYREEK HILL si naběhl do pravého pole, využil své rychlosti a také on slaví touchdown po Mahomesově přihrávce! Tohle už smrdí pořádným debaklem, 34:7!
    TYREEK HILL, 34:7
     
    9:14
    EXTRA POINT – GOOD
    HARRISON BUTKER posílá do branky další extra point, 35:7!
     
    9:14
    Butker poslal míč z výkopu do end zóny, touchback.
     
    9:14
    PIT, 1&10, PIT 25
    Harris je na to prakticky sám, ale to je pak těžké. Znovu je zastaven ještě před line of scrimmage.
     
    8:46
    První timeout Chiefs.
     
    8:46
    PIT, 2&12, PIT 23
    Big Ben hází přesně Claypoolovi do levé strany, který výbornou prací vybojoval 16 yardů.
     
    8:14
    PIT, 1&10, PIT 39
    Screen doleva na Harrise, který byl okamžitě vytlačen.
     
    7:48
    PIT, 2&10, PIT 39
    Shozený míč do slotu, Smith-Schuster má 6 yardů.
     
    7:08
    PIT, 3&4, PIT 45
    Skvělá práce Freiermutha, který po catchi získal celkem 8 yardů a posouvá hosty na útočnou polovinu.
     
    6:32
    PIT, 1&10, KC 47
    Claypool chytá na levé straně pro 5 yardů.
     
    6:01
    PIT, 2&5, KC 42
    Předávka na Ballage, ve středu ale nebylo moc místa.
     
    5:24
    PIT, 3&3, KC 40
    Smith-Schuster chytá na levé straně a vybíhá ze hřiště s 5 yardy.
     
    4:51
    PIT, 1&10, KC 35
    Big Ben se rozhodl pro dlouhý hod na Washingtona a vyšel mu! Obrana Chiefs zaspala a je z toho posun o 22 yardů!
     
    4:15
    PIT, 1&10, KC 13 – TOUCHDOWN STEELERS
    Ben Roethlisberger se v posledním zápase kariéry dočkal hozeného touchdownu! Středem si do end zóny výborně naběhl DIONTAE JOHNSON, nechal obránce dva kroky za sebou a mohl tak bez problémů zachytit přesný míč pod branku! První skórování útoku Pittsburghu znamená snížení na 13:35!
    DIONTAE JOHNSON, 35:13
     
    4:10
    EXTRA POINT – GOOD
    CHRIS BOSWELL kope extra point do branky, 14:35!
     
    4:10
    Boswell poslal výkop do end zóny, touchback.
     
    4:10
    KC, 1&10, KC 25
    Tuszka si výborně vyšlápl na Gorea a sundává ho pro ztrátu 4 yardů.
     
    3:32
    KC, 2&14, KC 21
    Kelce chytá na pravé straně, ale víc jak 6 yardů mu Edmunds nedovolil.
     
    2:49
    KC, 3&8, KC 27
    Mahomes si vybral Pringlea, ten chytá na pravé straně a vybíhá ze hřiště s 15 yardy. Tohle hosté nezvládli.
     
    2:14
    KC, 1&10, KC 42
    Pringle chytá screen, ale Haden povoluje jen 3 yardy.
     
    1:30
    KC, 2&7, KC 45
    Mahomes hodil přesný míč úplně volnému Hardmanovi, který se rozběhl do protipohybu přibíhajícího obránce a v poslední chvíli mu Spillane brnkl rukama o nohy, jinak by doběhl až do end zóny! Takhle má „jen“ 41 yardů.
     
    0:48
    KC, 1&10, PIT 14
    Gore se vrhl do středu, 5 yardů.
     
    0:07
    KC, 2&5, PIT 9
    Mahomes první down těsně nezískal.
     
    Konec 3. čtvrtiny.
     
    Začátek 4. čtvrtiny.
     
    15:00
    KC, 3&1, PIT 5
    Burton získal první down a zbývají 2 yardy.
     
    14:16
    KC, 1&GOAL, PIT 2 – TOUCHDOWN CHIEFS
    Obrana úplně rezignovala a jen koukala, co Travis Klece, který byl příjemce snapu, udělá s míčem! Mohl jít sám, hodit ho volnému Mahomesovi doleva, ale vybral si BYRONA PRINGLEA, který tak dnes slaví druhý touchdown! 41:14!
    BYRON PRINGLE, 41:14. Házející Travis Kelce dostal tuto akci jako dárek pro svoji matku v hledišti.
     
    14:13
    EXTRA POINT – GOOD
    HARRISON BUTKER je neomylný i ze šestého extra pointu a upravuje na 42:14!
     
    14:13
    Butker poslal výkop do end zóny, touchback.
     
    14:13
    PIT, 1&10, PIT 25
    Harris našel skulinu ve středu pro 4 yardy.
     
    13:42
    PIT, 2&6, PIT 29
    Smith-Schuster se sice uvolnil pro příjem přihrávky, ale pak byl ihned složen Boltonem.
     
    13:05
    PIT, 3&5, PIT 30
    Claypool se po zachycení míče rval o první down, proti přesile neměl šanci.
     
    12:17
    PIT, 4&0, PIT 34
    Snell se perfektně vyhnul protihráči a pronikl pravým polem pro 8 yardů.
     
    11:37
    PIT, 1&10, PIT 42
    Zablokovaná přihrávka na Washingtona, navíc se Moore dopustilofenzivního držení.
     
    11:33
    PIT, 1&20, PIT 32
    Big Ben zkoušel vysoký a dlouhý kopec k pravé lajně, ale tam nikdo nebyl.
     
    11:28
    PIT, 3&20, PIT 32
    Sneed sice slaví interception, ale tomu předcházelo zcela jasné roughing the passer od Okafora, rozhodčí to viděli a Steelers mají první down. Roethlisberger ale ani v posledních minutách kariéry nedostává nic zadarmo.
     
    11:22
    PIT, 1&10, PIT 47
    Snell probíhá pravou stranou pro 7 yardů.
     
    10:46
    PIT, 2&3, KC 46
    Smith-Schuster chytá na pravé straně dalších 7 yardů.
     
    10:11
    PIT, 1&10, KC 39
    Freiermuth si naběhl na střed, chytá míč a má 9 yardů.
     
    9:26
    PIT, 2&1, KC 30
    Big Ben hledal Claypoola a Wharton měl v rukou interception, což si teď hodně vyčítá.
     
    9:21
    PIT, 3&1, KC 30
    Ballage urval první down silou.
     
    8:50
    PIT, 1&10, KC 28
    Dlouhá přihrávka až do end zóny na nabíhajícího Johnsona trefila do helmy bránícího Warda.
     
    8:45
    PIT, 2&10, KC 28
    McCloud chytá ve slotu 8 yardů.
     
    8:15
    PIT, 3&2, KC 20
    Claypool byl pravděpodobně při snaze chytit míč faulován, ale rozhodčí už to dnes asi trochu pustí.
     
    8:10
    PIT, 4&2, KC 20
    Johnson udržel svým catchem hosty v útoku.
     
    7:41
    PIT, 1&10, KC 15 – TOUCHDOWN STEELERS
    JAMES WASHINGTON si naběhl na levý okraj end zóny, ve výskoku bezpečně zachytil přihrávku Roethlisbergera a kosmeticky upravuje skóre na 20:42!
    JAMES WASHINGTON, 42:20
     
    7:36
    EXTRA POINT – GOOD
    CHRIS BOSWELL posílá do branky extra point a je to 21:42.
     
    7:36
    A Pittsburgh se pokusil o onside kick, ale nevyšel mu. Míč zachytil Robinson a Chiefs budou útočit přesně z poloviny hřiště.
     
    7:35
    KC, 1&10, 50
    Mahomes shodil míč doleva Hardmanovi, který si trochu zatancoval a má z toho 6 yardů.
     
    6:51
    KC, 2&4, PIT 44
    McKinnon oběhl obranu zprava a zapisuje dalších 11 yardů.
     
    6:12
    KC, 1&10, PIT 33
    McKinnon se nedokázal vyhnout Wormleymu, ztráta yardu.
     
    5:27
    KC, 2&11, PIT 34
    Hardman se ze screenu zbavil jednoho obránce a udržel se ve hřišti, 2 yardy. Čas běží.
     
    4:41
    KC, 3&9, PIT 32
    T. J. Watt pronikl velmi rychle k Mahomesovi a složil ho pro velkou ztrátu 14 yardů. Jeho druhý sack v zápase.
     
    4:35
    První timeout Steelers.
     
    4:35
    KC, 4&22, PIT 46
    Townsend kopl solidní punt na linii 14 yardů, McCloud se pokusil returnovat, ale Gray mu povolil jen 5 yardů.
     
    4:24
    PIT, 1&10, PIT 19
    Big Ben měl problémy, upustil snap, ale Snell sebral míč a donesl ho téměř do prvního downu.
     
    Ben Roethlisberger se v průběhu druhého poločasu posunul na třetí místo historické tabulky play-off v počtu naházených yardů. Překonal Bretta Favrea.
     
    3:49
    PIT, 2&1, PIT 28
    Snell chytá míč na levé straně, 5 yardů.
     
    3:15
    PIT, 1&10, PIT 33
    Danna vyvinul tlak na Roethlisbergera, ten tak nehodil přesně míč Smithu-Schusterovi.
     
    3:11
    PIT, 2&10, PIT 33
    Gentry chytá míč ve slotu, 5 yardů.
     
    2:41
    PIT, 3&5, PIT 38
    Přesná přihrávka doprava a Johnson zařizuje první down.
     
    2:09
    PIT, 1&10, PIT 45
    Gentry znovu zachytává ve středu hřiště a posouvá se na útočnou polovinu.
     
    2:00
    Two-minute warning.
     
    2:00
    PIT, 2&3, KC 48
    Smith-Schuster upustil míč z rukou, chyba receivera.
     
    1:56
    PIT, 3&3, KC 48
    Ballage ale zařizuje první down po zemi.
     
    1:24
    PIT, 1&10, KC 44
    Bi Ben neměl nikoho volného a tentokrát ani nestihl míč zahodit, je sackován Dannou.
     
    0:49
    PIT, 2&13, KC 47
    Gentry se po catchi na pravé straně dobře porval o extra yardy, celkem jich má z této akce 10.
     
    0:41
    Druhý timeout Steelers.
     
    0:41
    PIT, 3&3, KC 37
    McCloud se musel pro přihrávku otáčet, ale zvládl ji zachytit a doběhl pro 12 yardů.
     
    0:19
    PIT, 1&10, KC 25
    Snell chytá míč ve středu pro 11 yardů.
     
    0:11
    Poslední timeout Steelers. Ti chtějí dopřát Big Benovi poslední radost.
     
    0:11
    PIT, 1&10, KC 14
    Gentry se uvolnil na pravé straně a mířil s chycenou přihrávkou do end zóny, před ní však narazil na zeď, o tu se otočil na záda a 3 yardy před cílem skončil. Ben Roethlisberger se tak ještě jednoho touchdownu nedočká a končí nejen tento zápas, ale i jeho skvělá kariéra.
     
    Konec utkání.
    Donna Kelceová, matka bratrů Jasona a Travise, měla dnes velmi těžkou misi. Chtěla navštívit zápasy obou svých synů. A podařilo se jí to.
     
    Po návratu z kabin Chiefs velmi rychle rozmetali veškeré spekulace, zda se náhodou podaří Pittsburghu zápas zdramatizovat. Již po necelých 5 minutách třetí čtvrtiny přidali další touchdown 1yardovým catchem guarda Nicka Allegrettiho a o minutu později po získaném fumblu se prosadil 31yardovým catchem také receiver Tyreek Hill. Od té doby se zápas už pouze dohrával a pouze se zaplňovaly statistiky. Steelers aspoň dopřáli Benu Roethlisbergerovi v posledním zápase skvělé kariéry dva hozené touchdowny, 13yardovým catchem se o první zasloužil receiver Diontae Johnson, o druhý pak 15yardovým catchem receiver James Washington. Mezi ně se vklínila ještě jedna speciální akce Kansasu, po přímém snapu na tight enda Travise Kelceho zachytil jeho přihrávku ze 2 yardů receiver Byron Pringle. Kickeři se dnes dostali na hřiště jen při výkopech a extra pointech, nekopal se ani jeden field goal.
     
    Kansas City Chiefs postupuje do divizního kola a v něm opět na vlastním hřišti přivítá v repríze loňského finále konference Buffalo Bills. Ve druhém utkání konference AFC se střetnou Tennessee Titans se Cincinnati Bengals.
     
    Patrick Mahomes zkompletoval 30 39 přihrávek pro 404 yardů, 5 touchdownů a 1 interception.
    Ben Roethlisberger ve svém úplně posledním zápase zkompletoval 29 ze 44 přihrávek pro 215 yardů a 2 touchdowny.
    V poli se přes 100 yardů dostal domácí tight end Travis Kelce, který chytil 5 přihrávek pro 108 yardů a 1 touchdown. Navíc také touchdown sám hodil.
    Patrick Mahomes jako první quarterback zvládl v kariéře už 4 zápasy se 400 naházenými yardy a 5 touchdowny. A to odehrál teprve 72 zápasů.
     
    Přímo na stadionu tyto výkony sledovalo 73 253 diváků.
     
    Z nedělního programu Wild Card víkendu je to vše. Zbývá už jen poslední zápas úvodního kola play-off mezi Los Angeles Rams a Arizonou Cardinals, který se odehraje v noci na úterý. Do té doby děkuji za pozornost. (05:41:16)

    Libor Štěpán

    73 253
    Vysvětlivky
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce, a také o aktuální poloze hry.

    Příklad KC, 3&5, PIT 42 – U míče je Kansas City, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Pittsburghu.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí (ne vždy) nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning). Zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření. Každý tým má tři oddechové časy na poločas, při kterých se také zastavuje čas.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů. Pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře, která začne útočit z místa, kde předchozí akce skončila. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-60 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne hlouběji do útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole na branku (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do end zóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před end zónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, nebo bránící, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (5, 10, 15 nebo posun na úroveň místa přestupku). Pokud se trenérům jednotlivých týmů nezdá rozhodnutí rozhodčích, mají možnost v některých případech vhodit na hřiště červenou vlajku před rozehráním další akce a využít challenge. Mají dvě tyto možnosti v zápase, přičemž v případě úspěchu té první získávají ještě jednu navíc, naopak jakýkoliv neúspěch znamená automaticky ztrátu jednoho oddechového času. Zároveň to znamená, že pro využití challenge musí mít tým k dispozici aspoň jeden timeout.

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí zároveň s kontaktem jakoukoliv částí těla s obráncem končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.
    bahis siteleri