Německo – Švýcarsko 3:4 (0:2 po s.n.) | Švédsko – Lotyšsko 1:0 (kon.) | Slovensko – Dánsko 7:1 (kon.)
USA – Norsko 4:2 (kon.) | Kanada – Francie 7:1 (kon.) | Finsko – Česko cz 3:0 (kon.)
konec
Švédsko
1:0 (0:0, 1:0, 0:0)
Lotyšsko
Úterý 24.05.2022, 11:20 • Nokia aréna, Tampere • Mistrovství světa • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 11:20.
     
    Srdečně vítám všechny fanoušky světového hokeje! Společně dnes budeme sledovat vývoj utkání mezi celky Švédska a Lotyšska. Zápas startuje v 11:20. Přejeme příjemnou zábavu!
     
    Nominace Švédska na MS 2022

    Brankáři: Marcus Högberg (Linköping), Linus Ullmark (Boston/NHL), Magnus Hellberg (Detroit/NHL).

    Obránci: Jonathan Pudas (Skelleftea AIK), Rasmus Dahlin (Buffalo/NHL), Erik Gustafsson (Chicago/NHL), Adam Larsson (Seattle/NHL), Oliver Ekman Larsson (Vancouver/NHL), Anton Lindholm (Dinamo Minsk/KHL), Henrik Tömmernes (Ženeva/Švýcarsko), Marcus Petterson (Pittsburgh/NHL).

    Útočníci: William Nylander (Toronto/NHL), Nils Aman, Oskar Lang (oba Leksand), Max Friberg (Frölunda), Joakim Nordström, Lucas Wallmark (oba CSKA Moskva/KHL), Anton Bengtsson (Rögle), Joel Kellman (Växjö), Rasmus Asplund (Buffalo/NHL), Emil Bemström (Columbus/NHL), Mathias Bromé (Davos/Švýcarsko), Carl Klingberg (Zug/Švýcarsko), Carl Grundström (Los Angeles/NHL), Jacob Peterson (Dallas/NHL).
     
    Nominace Lotyšska na MS 2022

    Brankáři: Gustavs Davis Grigals (Univrsity of Alaska-Fairbanks/NCAA), Elvis Merzlikins (Columbus/NHL), Arturs Šilovs (Abbotsford/AHL),

    Obránci: Arvils Bergmanis (University of Alaska-Fairbanks/NCAA), Karlis Čukste (Pelicans Lahti/Fin.), Janis Jaks (Soči/KHL), Arturs Kulda (Krefeld/Něm.), Roberts Mamčics (Linköping/Švéd.), Sandis Smons (Ženeva/Švýc.), Kristaps Sotnieks (Dinamo Riga/KHL), Kristaps Zile (Örebro/Švéd.), Kristians Rubins (Toronto/NHL).

    Útočníci: Rodrigo Abols (Örebro/Švéd.), Rudolfs Balcers (San Jose/NHL), Oskars Batna (Jukurit Mikkeli/Fin.), Rihards Bukarts (Vladivostok/KHL), Roberts Bukarts (Vítkovice/ČR), Martinš Dzierkals (Plzeň/ČR), Andris Džerinš (Linec/ICEHL), Nikolajs Jelisejevs (MoDo Hockey/Švéd.), Ronalds Keninš (Lausanne/Švýc.), Renars Krastenbergs (Villach/ICEHL), Oskars Lapinskis (Langnau/Švýc.), Rihards Marenis (Vita Hästen/Švéd.), Deniss Smirnovs (Ženeva/Švýc.), Klavs Veinbergs (Zemgale).
     
    Švédsko na MS 2022

    Švédům se na letošním světovém šampionátu prozatím daří. Z šesti utkání prohráli pouze jednou, když nestačili na výběr Spojených států po prodloužení. Jinak zvládli svěřenci Johana Garpenloeva porazit Rakousko, Českou republiku, Velkou Británii, Finsko a naposledy s přehledem Norsko.

    Švédsko doplnilo v průběhu mistrovství světa hned několik hráčů. Hvězdnou posilou je William Nylander, který se v utkání s Norskem uvedl třemi body. Velmi povedený turnaj zažívá Ramus Asplund, který vstřelil šest branek, a vede tak střelecké statistiky celého mistrovství.

    Obrana Švédska je nabita několika známými jmény, z nichž největší má kapitán mužstva Oliver Ekman-Larsson. Nejproduktivnější je ale kmenový hráč Buffala Sabres Rasmus Dahlin. Ten přispěl svému celku šesti kanadskými body.

    Brankoviště posílil bostonský Linus Ullmark, který pro vyřazovací boje vytvoří brankářské duo s Magnusem Hellbergem.

    Sestava Švédska v posledním utkání:

    Hellberg – Dahlin, Larsson (A), Gustafsson, Pettersson, Lindholm, Tömmernes, Pudas – Nylander, Nordström (C), Wallmark (A) – Asplund, Bemström, Kellman – Grundström, Klingberg, Peterson – Aman, Bengtsson, Lang – Friberg.
     
    Lotyšsko na MS 2022

    Lotyšsko je dva body od vyřazovacích bojů, ale jeho účast v play off je spíše nereálná. V posledním utkání by museli Lotyši vyhrát za tři body a USA by musely prohrát s Norskem. Lotyši momentálně obsazují pátou pozici skupiny B díky osmi bodům, které získali za dvě výhry v základní hrací době a jednu výhru po samostatných nájezdech.

    Kapitánem mužstva je Rodrigo Abols, který letos zaznamenal pouze dva body. Nejproduktivnějším hráčem mužstva je hráč z NHL Rudolfs Balcers, jenž si na letošním mistrovství světa připsal pět bodů. Stejný počet bodů má na svém kontě i Rihards Bukarts. V bráně by byl za normálních okolností Elvis Merzlikins, jenže letos se mu na turnaje příliš nedaří. Jeho úspěšnost zákroků je 86,67 %. Dá se tedy očekávat, že nastoupí Arturs Silovs.

    Sestava Lotyšska v posledním utkání:
    Merzlikins – Zile, Jaks, Rubins, Kulda (A), Sotnieks, Čukste, Mamčics – Keninš, Abols (C), Balcers (A) – Ri. Bukarts, Džerinš, Dzierkals – Jelisejevs, Batna, Ro. Bukarts – Smirnovs, Marenis, Veinbergs – Krastenbergs.
     
    Vzájemné souboje na MS:

    MS 2019 Švédsko – Lotyšsko 5:4
    MS 2018 Švédsko – Lotyšsko 3:2
    MS 2017 Švédsko – Lotyšsko 2:0
    MS 2016 Švédsko – Lotyšsko 2:1pr
    MS 2015 Švédsko – Lotyšsko 8:1
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Ullmark (Hellberg) – Dahlin, Larsson (A), Pettersson, Gustafsson, Tömmernes, Lindholm, Pudas – Nordström (C), Wallmark (A), Nylander – Asplund, Kellman, Bemström – Grundström, Peterson, Klingberg – Bengtsson, Lang, Aman – Friberg.
    Trenér: Johan Garpenlöv

    Lotyšsko: Šilovs (Grigals) – Zile, Jaks, Rubins, Kulda (A), Sotnieks, Čukste, Mamčics, Bergmanis – Keninš, Abols (C), Balcers (A) – Ri. Bukarts, Džerinš, Dzierkals – Jelisejevs, Batna, Ro. Bukarts – Marenis, Smirnovs, Veinbergs.
    Trenér: Harijs Vitolins

    Rozhodčí: Mads Fransen (DEN), Roy Stian Hansen (NOR) – Andreas Weise Kroyer (DEN), Jonas Merten (GER).
     
    Na kostce již běží tradiční předzápasová projekce, utkání může za pár okamžiků začít.
     
    Týmy již nastupují na led. Švédové dnes obléknou žluté dresy, Lotyši nastoupí ve vínově červených.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    O založení prvního útoku se pokusili Švédové. Lucas Wallmark protečoval puk do pásma ale jen k lotyšské obraně.
     
    00:20
    Martinš Dzierkals nepřesně rozehrál na Ronaldse Keninše. Puk Lotyšům utíká z hokejek.
     
    00:53
    Martinš Dzierkals se ladně protáhl středním pásmem a zavezl touš až do pásma útočného, tam ale Lotyši narazili na tvrdý odpor Tre Kronor.
     
    01:01
    Švédové vystihli přihrávku Lotyšů a ujeli do protiakce. Od pravého kruhu střílel Joel Kellman, jeho pokus vyrazil lotyšský gólman před sebe. Následně se puk dostal na hokejku Erika Gustafssona.
     
    01:39
    Lotyši se na malou chvíli usadili před Ullmarkem. Arvils Bergmanis ale místo střely jen nahodil puk za branku na švédské hole.
     
    02:00
    Oskars Batna nabral na levém křídle obrovskou rychlost a dostal se až na levý kruh. Odtamtud vyslal dělovku příklepem, kterou Linus Ullmark vyrazil.
     
    02:44
    Hráči Tre Kronor se nyní sami vyhodili z pásma, avšak hru mají pod kontrolou a zakládají nový útok.
     
    03:18
    Lucas Wallmark dostal puk na levý kruhu do jízdy a dostal se až před branku. Nebezpečně vyhlížející střela ale byla z příliš ostrého úhlu a Arturs Šilovs si s ní tak dokázal poradit.
     
    03:30
    Rihards Bukarts nahodil puk do útočného pásma, kde se k puku dostali jeho spoluhráči. Následně od modré pálil Robert Mamčics.
     
    03:57
    Adresátem dlouhého pasu na útočnou modrou čáru byl Roberts Bukarts, k úniku mu ale chybělo pár čísel a na touš se nenatáhl.
     
    04:24
    Nyní slibná šance Švédů! Jonathan Pudas poslal puk od modré na levý kruh, odkud z první vypálil Emil Bemström.
     
    04:50
    Nahození od modré čáry tečoval před brankou Joel Kellman, přičemž ale střelu dost zpomalil a Arturs Šilovs tak neměl problém zasáhnout.
     
    05:06
    Carl Grundström se snažil zpoza branky vytočit do slotu, tam mu ale puk ujel a Šilovs jej přikryl. Vhazuje se po levé ruce lotyšského brankáře.
     
    05:26
    Za brankou se blýskl Robert Mamčics, když zlikvidoval nahození a s napadajícími hráči na zádech dokázal i otočit hru.
     
    05:37
    V předbrankovém prostoru číhal Jacob Peterson, který tečí upravil trajektorii nabídky střely Rasmus Dahlin od modré. Puk se za záda lotyšského gólmana nedostal.
     
    06:18
    Marcus Pettersson dostal z pravého mantinelu křižný pas před branku, kde mu ale puk přeskočil čepel. Švédský forvard by býval zakončoval prakticky do prázdné branky.
     
    07:01
    Po nahození Henrika Tömmernese od modré vznikl před Artursem Šilovsem závar. Lotyšský brankář neměl vůbec situaci pod kontrolou a následné dorážky hráčů Tre Kronor poskakovaly kolem něj.
     
    07:38
    Tre Kronor dlouho kroužili před lotyšskou brankou. Henrik Tömmernes dostal skvělý pas přes k tyči. Nezafungovalo mu ale zakončení a Arturs Šilovs si na odraženém puku s klidem smlsnul.
     
    07:46
    Probíhá první komerční pauza. Po ní se bude vhazovat po Šilovsově levé ruce.
     
    07:56
    Ihned po buly v obranném pásmu vyhodil Karlis Čukste puk kopcem do středního pásma, kde se jej zmocnili Tre Kronor a vycouvali až k vlastní brance.
     
    08:10
    Švédové si nahodili puk do útočného pásma a kombinují. Poté se ale kotouče chopil Janis Jaks, který ho vyváží z obrany pryč.
     
    08:43
    Kristians Rubins měl na pravém mantinelu trochu místa a využil ho ke střele, ta mířila mimo. Následný pokus Abolse zase zastavil Linus Ullmark.
     
    09:10
    Robert Mamčics krouží kolem švédské svatyně a snaží se najít vhodnou pozici pro Ronaldse Keninše, aby jeho parťák z útoku mohl s klidem zakončit.
     
    09:15
    Rodrigo Abols dostal zpoza branky přenádherný pas do slotu, odkud ale napálil touš přímo do Ullmarka.
    09:15 Rodrigo Abols v obrovské šanci
     
    09:39
    I další střelu velmi aktivního Abolse zlikvidoval Ullmark, vhazovat se bude po jeho pravé ruce.
     
    09:55
    Tvrdá střela Oskara Langa od modré těsně před klecí byla tečována. Puk neposlušně poskakoval kolem brankové čáry, avšak za záda lotyšského gólmana nedoskákal.
     
    10:10
    Janis Jaks v nouzi v obranném pásmu nabral puk na lopatu a vyhodil jej na zakázané uvolnění. Vhazovat se bude po pravé ruce Arturse Šilovse.
     
    10:30
    Tre Kronor opět zavřeli Lotyše v obranném pásmu. Z pravého kruhu se vytočil na osu Lucas Wallmark a jeho následná střela jen o pár čísel minula bližší tyč.
     
    10:49
    Švédové se nyní vrací s pukem zpět do obranné části a zakládají novou akci.
     
    11:25
    Přihrávka Marcuse Petterssona na Emila Bemströma byla nepřesná, útočník ji u mantinelu před modrou čárou nedokázal zpracovat. Puk se tak ocitá na opačné straně kluziště.
     
    11:46
    Rihards Marenis vystihl špatnou švédskou rozehrávku, sám před gólmanem ale zazmatkoval a váhal se zakončením. Nakonec trefil Ullmarka přímo do břicha.
     
    11:46
    Probíhá další komerční pauza. Po jejím konci se bude vhazovat po levé ruce Linuse Ullmarka.
     
    12:00
    Jonathan Pudas hledal z pravého mantinelu spoluhráče najíždějícího do slotu. Trefil ale jen nohy jednoho z bránících Lotyšů.
     
    12:11
    Nahození Jonathana Pudase těsně před Šilovsem tečoval Carl Klingberg. Snaha dostat kotouč za záda gólmana ale úspěšná nebyla, Švédové jsou nadále v pásmu.
     
    12:56
    Kristians Rubins si ve středním pásmu obhodil protihráče a spěchal za vlastním nahozením. Ani jeho srdnaté bruslení a boj za brankou ale nestačily, Tre Kronor otáčejí hru.
     
    13:20
    Adam Larsson kroužil s pukem v útočném pásmu tak dlouho, až se hráči Tre Kronor ocitli mimo palební prostor.
     
    14:02
    Erik Gustafsson dostal nabito na modrou čáru, kde se z jedničky opřel do puku. Arturs Šilovs jeho ránu sice jen vyrazil, nikdo ale nedorážel, a tak se lotyšský maskovaný muž stihl pro puk natáhnout.
     
    14:02
    Probíhá další komerční pauza, při níž jsou slyšet hlavně lotyšští příznivci.
     
    14:19
    Lotyši znovu vysoko napadají, což dělá rozehrávce Tre Kronor velké potíže. Ronalds Keninš se teď málem dostal k puku na pravém kruhu, švédský obrana ale tento nájezd lotyšských korzárů zvládla.
     
    14:39
    Emil Bemström tvrdě vypálil od modré, Erik Gustafsson si najížděl před bránu a dělovka jeho parťáka nasměrovala puk od jeho brusle směrem k bráně. Šilovs následnou švédskou šanci zastavil. Vhazování po pravici lotyšského maskovaného muže.
    14:39 Pohledná akce Švédů v útočném pásmu
     
    14:54
    Uvidíme první přesilovou hru. Za sekání si na trestné lavici pobude Erik Gustafsson.
     
    15:10
    Tři korunky se osvobozují a šetří cenný čas.
     
    15:38
    Janis Jaks šikovně zavezl kotouč do útočného pásma a vypadá to, že se Lotyši poprvé v přesilové hře usadí v pásmu.
     
    15:50
    Lotyši nyní kombinují, ale žádná z akcí zatím nevede ke střele.
     
    15:59
    Hra je zastavena. vhazuje se po pravé straně Linuse Ullmarka.
     
    16:24
    Vypadnuvší puk na levém kruhu napálil na branku Roberts Bukarts, těsně před ní ale projektil změnil směr a Ullmarka nakonec neohrozil.
     
    16:35
    Švédové se znovu osvobozují, tým z Pobaltí musí začínat od svého gólmana.
     
    16:56
    Lotyši se v přesilovce nedokázali prosadit. Švédové již hrají v plném počtu.
     
    17:16
    Hráči Tre Kronor nahodili puk, Arturs Šilovs ho pro jistotu zastavil přikrytím lapačkou.
     
    17:27
    Rasmus Dahlin natáhl na modré čáře a vypálil. Jeho projektil prosvištěl jen těsně kolem levé tyče.
     
    18:08
    Ronalds Keninš a Rudolfs Balcers měli k dispozici přečíslení dvou proti jednomu. Druhý jmenovaný dostal na brankoviště perfektní pas, který ale nedokázal zasunout za přesouvajícího se Ullmarka.
     
    18:28
    Lotyši se nyní usídlili v útočném pásmu a zkouší se prosadit ze všech stran. Rudolfs Balcers neměl ke gólu daleko, Linus Ullmark aleproti jeho pokusu zakročil.
     
    18:36
    Roberts Bukarts se zpoza branky protáhl na brankoviště a zakončil Linus Ullmark ale stihl ucpat všechny skulinky ve své brance.
     
    19:03
    Martinš Dzierkals zpoza brány nabil na Andrise Džerinše, který byl zablokován a puk v dobré střelecké pozici minul.
     
    19:32
    Švédové ke konci třetiny s rozehrávkou nikam nespěchají a čekají na ideální moment pro útok.
     
    19:47
    Ofsajd vyhání švédské hokejisty před modrou čáru.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    Úvodní třetina je minulostí.

    Od počátku nebezpečněji působili hráči Tre Kronor, kteří v průběhu dějství Lotyše přestříleli. Závěr ale patřil celku z Pobaltí, který dokázal Švédy v útočném pásmu uzamknout a vypracoval si několik slibných šancí.

    Skóre zůstává bezbrankové, Švédsko – Lotyšsko 0:0.
     
    Další třetina začne přibližně ve 12:08.
     
    Statistiky po první třetině:

    Střely na branku:
    14 – 9.
    Zásahy gólmanů: 9 – 14
    Trestné minuty: 2 – 0.
     
    Oba týmy už znovu krouží po ledové ploše, zápas může za pár okamžiků pokračovat.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:14
    Rodrigo Abols dobruslil nahozený puk a předložil jej do druhé vlny na Balcerse. Ten ale modrou čáru neudržel a pobaltská pětice musel ven z útočné třetiny.
     
    20:31
    Puk se dostal na hokejku Rudolfse Balcerse, který klouzající se kotouč zpracovával na modré. Jenže přihrávka byla moc dlouhá.
     
    21:10
    Dahlin se z vlastního obranného pásma snažil poslat pas až na útočnou modrou, kde se však puku zmocnili Lotyši.
     
    21:32
    To byl velmi nepěkný pohled. Oskars Batna přijížděl k mantinelu pro puk, ale ztratil balanc a upadl. Rozhodčí přerušili hru. Lotyšský útočník se naštěstí za pomoci ostatních dopravil na střídačku. vhazování ve středovém kruhu.
     
    21:55
    Carl Grundström ze středního pásma nahodil puk za branku, kde jej však nikdo ve žlutém neměl nejmenší šanci dobruslit.
     
    22:28
    Lotyšům se podařilo vymanit se ze švédského sevření, následně ale se hráči Tre Kronor vrátili zpět před Šilovse.
     
    22:55
    Rodrigo Abols tečoval nenápadnou střelu z levého mantinelu, která se nakonec zastavila v brankovišti. Ullmark ale vůbec nic neviděl.
     
    23:30
    Teď zkoušel projít skrz švédské beky Rudolfs Balcers, jeho tažení ale bylo na modré čáře zastaveno.
     
    24:00
    Oskar Lang narýsoval z levé strany křížný pas na Friberga, ten ale nedokázal poslat puk do poloodkryté klece!
     
    24:23
    Max Friberg nahazoval na teč od modré čáry, před bránou číhal Linus Ullmark, ale nedokázal letící touš zpracovat.
     
    25:06
    Roberts Bukarts se ve slotu natahoval po puku, kterého se nakonec zmocnili Švédové. Ti ale vyhazují jen na zakázané uvolnění.
     
    25:23
    Carl Grundström si nabruslil na pravý kruh, kde měl excelentní pozici pro střelu. Tu sice vyslal, vzdálenější tyč ale o pár čísel minul.
     
    25:38
    Po slibné šanci ztratili Švédové pásmo. Po následné rychlé akci ale vyhazují na zakázané uvolnění.
     
    25:50
    Marcus Pettersson nahodil puk za lotyšskou branku, kde jej sebral Karlis Čukste a otočil hru na druhou stranu.
     
    26:09
    Zajímavá souhra Carla Grundströma a Erika Gustafssona. Druhý zmíněný přenechal na pravém kruhu Grundströmovi, který vzápětí vypálil. Gustafsson najížděl před bránu a snažil se letící puk sklepnout za záda lotyšského gólmana.
     
    26:18
    Uvidíme druhou přesilovku v dnešním zápase. Znovu to bude přesilovka lotyšská. Na trestnou lavici míří za krosček Carl Klingberg.
     
    26:18
    Probíhá první komerční pauza ve druhé třetině.
     
    26:22
    Ihned po buly se puk dostal na modrou, kde měl před sebou Karlis Čukste dálnici. Linus Ullmark ale dobře viděl a se střelou si poradil.
     
    26:24
    Buly vyhráli Tre Kronor a Adam Larsson bez větších rozpaků vyhodil přes všechny čáry.
     
    26:39
    Švédové se snaží kazit rozehrávku Lotyšů a zatím jim to vychází.
     
    27:12
    Švédové se ve vlastním oslabení dostali i do útoku. Max Friberg ale nepochopil záměr svého spoluhráče a Tre Kronor o puk přišli.
     
    27:34
    Ronalds Keninš po souboji s Maxem Fribergem padá, tři korunky se chopily puku a vyvezly ho mimo obrannou třetinu.
     
    28:05
    Rodrigo Abols vypálil jedovatou střelu z levého kruhu, kterou Ullmark jen vyrazil. Švédský gólman si ale dokázal poradit i s následnou dorážkou.
     
    28:18
    Švédové s klidem oslabení ubránili, Carl Klingberg je zpět ve hře.
     
    29:11
    Z mlaty za švédskou brankou vytáhli puk útočící Lotyši. Touš se pak kombinací dostal až na modrou, odkud pálil Robert Mamčics, ten ale minul prostor mezi třemi tyčemi.
     
    29:24
    Carl Grundström ujel společně s Jacobem Petersononem k lotyšské svatyni. Na pravém kruhu vzal celou situaci Grundström na sebe a vypálil. Odražený kotouč ještě před bránou zkoušel procpat za záda Šilovse Peterson, ale neuspěl.
     
    30:01
    Na modrou dostal nabito Erik Gustafsson, jehož pumelici ale Šilovs dobře viděl a schoval ji ve výstroji.
     
    30:01
    Probíhá komerční přestávka.
     
    30:14
    Rihards Bukarts se snažil protáhnout středním pásmem, ale schytal při tom tvrdý hit, který jej seslal nemilosrdně k zemi.
     
    30:29
    Navrch nyní mají Švédové, kteří se znovu snaží zabydlet v útočném pásmu.
     
    31:12
    Joakim Nordström dostal zpoza branky nabito na levý kruh, kde byl v ideální střelecké pozici. Chtěl pálit z první, ale promáchl.
     
    31:27
    Rasmus Asplund po souboji s lotyšským bekem padá, Švédové přesto dokázali udržet pásmo. Avšak pouze na chvíli.
     
    31:51
    Rasmus Dahlin strhl směr bruslení na osu, kde měl volnou cestu až brance. Jeho ránu ale zlikvidoval zatím výborný Arturs Šilovs.
     
    32:03
    Buly ovládli Lotyši, Robert Mamčics posílá puk na opačnou stranu kluziště.
     
    32:21
    Marcus Pettersson z levého mantinelu posílal střílený pas do brankoviště, tam jej ale nikdo nedokázal usměrnit za Ullmarka.
     
    32:54
    Deniss Smirnovs přihrál na Klavse Veinbergse, který v prostoru u modré čáry vystřelil. Trefil pouze bránícího Švéda.
     
    33:25
    Švédové vystihli špatnou rozehrávku a prokombinovali se na levý kruh, odkud střílel Lucas Wallmark, ten ale napálil Šilovsovy betony.
     
    33:51
    Lotyši nyní kombinovali před Linusem Ullmarkem. Švédský gólman ale zasahovat nemusel, pobaltský výběr se ke střele vůbec nedostal.
     
    34:13
    Uvidíme první přesilovku Tre Kronor. Arturs Kulda míří na trestnou lavici za podrážení.
     
    34:13
    Probíhá další komerční pauza.
     
    34:16
    Lotyši ihned vyhazují přes všechny čáry.
     
    34:41
    Rasmus Dahlin vystřelil od modré jedovici, kterou Šilovs vyrazil přesně na švédskou hokejku. Následná dorážka ale nepochopitelně v brance neskončila.
     
    34:54
    Švédsko právě vstřelilo branku! Hráči Tre Kronor využívají přesilovou hru a ujímají se vedení. Dahlin přihrál puk na pravý kruh, kam si sjel WILLIAM NYLANDER, který pohotově vystřelil. Před bránou výborně clonil Rasmus Asplund, lotyšský gólman letící touš, která zasvištěla pod víko, vůbec neviděl. Asistence: Rasmus Dahlin a Lucas Wallmark.
    34:54 William NYLANDER - 1:0
     
    35:18
    Lotyši neotálejí. Janis Jaks na pravém kruhu zamíchal s pukem a vypálil. Byl už ale v příliš ostrém úhlu a Linus Ullmark zvládl jeho střelu pokrýt.
     
    35:50
    Rihards Bukarts napálil puk skrumáže před brankou, kde se pohybovali i chlapíci v červeném. Žádný z nich ale neusměrnil kotouč na branku.
     
    36:12
    Lotyši nyní za podpory fanoušků kombinují v útočném pásmu. Zatím ale vůbec nestřílí, hraje se hlavně podél mantinelu.
     
    36:29
    V tvrdé potyčce u mantinelu předvedl tvrdý krosček Adam Larsson, který si za něj po právu odpočine na trestné lavici.
     
    36:59
    Rodrigo Abols nahrával k modré čáře, jeho nabídku ale vypíchl Henrik Tömmernes. Lotyši přesto udrželi pásmo a po přihrávce se puk dostal na levý kruh, odkud nebezpečně na vzdálenější tyč pálil Nikolajs Jelisejevs. Jeho pokus zasvištěl mimo tři tyče.
     
    37:10
    Henrik Tömmernes se za brankou zmocnil puku a vyhodil přes čáry.
     
    37:46
    Lotyši se nemohou do pásma zatím ani dostat, natož se v něm usadit.
     
    38:24
    Založení lotyšského útoku brzdí ofsajd. Za tuhle přesilovku trenér Vitolinš chválit určitě nebude.
     
    38:30
    Švédové i nyní oslabení přečkali, Adam Larsson je zpět mezi spoluhráči.
     
    38:50
    Po střele od modré se před Ullmarkem snažil dorážet Oskars Batna, blokovalo ho ale několik švédských holí.
     
    39:01
    Ohlášena poslední minuta druhé třetiny.
     
    39:27
    Gólman Šilovs podrazil za brankou Wallmarka a dostal dvouminutový trest za podrážení. Odpyká jej za něj Ronalds Keninš.
     
    39:56
    Švédové drží puk v útočném pásmu, ale do konce třetiny už zřejmě nic nestihnou.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Čtyřicet minut je minulostí.

    V prostřední třetině se diváci konečně dočkali první branky utkání. Skóre otevřel ve 35. minutě po využité početní výhody přesně mířenou střelou William Nylander.

    Švédové tak vedou nad Lotyšskem 1:0.
     
    Závěrečná dvacetiminutovka začne přibližně ve 13:00.

    Podaří se Lotyšům zápas zdramatizovat a překvapit favorita?
     
    Statistiky po druhé třetině:

    Střely na branku: 26 – 13
    Zásahy gólmanů: 13 – 26
    Trestné minuty: 6 – 4.
     
    Oba celky již krouží po ledové ploše. Třetí dějství začne za pár okamžiků.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:25
    Švédové se dostali do útočného pásma, kde startují svoji přesilovkovou kombinaci.
     
    40:33
    Martinš Dzierkals nerozehrál dobře, o kotouč ho v mezikruží připravil William Nylander. Lotyši teď měli opravdovou dávku štěstí, že střela švédské osmaosmdesátky letěla mimo.
    40:33 Střela Williama Nylandera
     
    41:02
    Rasmus Dahlin už chtěl od modré pálit, při pokusu o střelu mu ale puk sjel z čepele.
     
    41:09
    Následnou střelu z pravého kruhu kryje Arturs Šilovs, po jehož levici se bude vhazovat.
     
    41:27
    Lotyši oslabení přežili, už hrají v plném počtu.
     
    41:37
    Lotyši vybojovali puk u mantinelu, ale dostat se přes střední pásmo nedokázali. Švédi pokračují ve větší síle.
     
    42:01
    Henrik Tömmernes nahodil od modré čáry a nenápadná střela těsně před brankou změnila směr. Arturs Šilovs měl štěstí, že nakonec minula prostor mezi třemi tyčemi.
     
    42:44
    Oba týmy nyní střídají. Švédové se usazují v pásmu, tvrdě od modré pálí William Nylander. Lotyšský gólman střelu vytěsňujě betonem mimo.
     
    43:02
    Robert Mamčics dostal na modrou čáru až příliš prudkou přihrávku. Lotyši se tak připravili o nadějnou pozici v útočné třetině.
     
    43:16
    Marcus Pettersson chtěl z obranného pásma najít spoluhráče na útočné modré čáře. Nakonec je z toho jen icing.
     
    43:44
    Oskar Lang zavezl puk do útočného pásma a našel na modré čáře nachystaného Gustafssona. Jeho střela i přes několik tečí za Šilovse nedoputovala.
     
    43:56
    Švédové rozehrávají z obranného pásma. Lotyši ale po dobré práci Denisse Smirnovse zastavují švédský útok.
     
    44:39
    Carl Grundström spadl na obranné modré čáře a zkomplikoval tak rozehrávku Tre Kronor. Zadáci ale dobře odcouvali a se severským klidem celou situaci zvládli.
     
    45:10
    Rodrigo Abols teď pozdržel kotouč ve středním pásmu, ale neúspěšně. Švédové jsou znovu před Artursem Šilovsem.
     
    45:25
    Adresátem pasu přes osu hřiště na levý kruh byl Joel Kellman, tomu ale chyběl dobrý metr, aby se na touš natáhl.
     
    46:01
    Probíhá další komerční pauza.
     
    46:01
    Vhazovat se bude po pravé ruce Ullmarka.
     
    46:03
    Ihned po buly vypadl touš na hůl Rihardse Bukartse, jehož pohotový rána byla sražena do ochranné sítě.
     
    46:16
    Max Friberg najížděl od levého kruhu a těsně před lotyšským strážcem zakončil. Arturs Šilovs přivítal puk v náruči. Následně se kotouč snažili dostat z jeho sevření švédští hráči, avšak neuspěli. Vhazování po pravici lotyšského gólmana.
     
    46:39
    Joakim Nordström se snažil usměrnit tvrdý pas z levého mantinelu. Nechybělo mnoho a našel by škvírku mezi betony lotyšského gólmana.
     
    47:27
    Kristians Rubins odstavil v rohu kluziště Carla Grundströma od kotouče, Lotyši se tak vrhli na opačnou stranu kluziště.
     
    47:40
    Ronalds Keninš se vytočil na pravý kruh, odkud střílel ze záklonu, tomu však odpovídala i přesnost střely.
     
    47:45
    Dnešní utkání sleduje 5560 diváků.
     
    47:47
    Carl Grundström se po levém mantinelu protáhl až k lotyšské brance, na jeho střelu z ostrého úhlu si ale Arturs Šilovs dobře počkal a nadvakrát ji zkrotil. Vhazovat se bude po pravé ruce lotyšského gólmana.
     
    47:56
    Lotyši se nedohodli a jejich nahození letí přes všechny čáry. Zakázané uvolnění, buly proběhne po pravici Arturse Šilovse.
     
    48:30
    Kristians Rubins měl problémy s udržením modré čáry a puk od ní jen naslepo odpálil. Toho využili Tre Kronor, kteří sbírají puk.
     
    48:45
    Nyní nepřesnost na švédské straně. Poskakující kotouč sice Seveřané zkrotili, ale při přechodu pásma se nedohodli. Rozhodčí píská ofsajd.
     
    49:10
    Ronalds Keninš zpracoval vysoký puk ve středním pásmu a prosmýkl se až na levý kruh. Tam ale promarnil správný moment pro zakončení a zaplul až branku. A odtamtud góly většinou nepadají.
     
    49:44
    Jacob Peterson nahazoval puk na Carla Klingberga, který teď o něj bojuje v rohu kluziště.
     
    50:15
    Marcus Pettersson hledal zpoza branky naslepo někoho ve slotu. Puk jen napálil do skrumáže, ze které jej nikdo na branku neposlal.
     
    50:34
    Petersonovi nyní zaterasili cestu tři Lotyši, pobaltský výběr se snaží najít správný klíč ke švédské věži.
     
    51:22
    Rodrigo Abols dostal puk do druhé vlny a najel si až mezi kruhy. Ze skvělé střelecké pozice ale Ullmarka nepřekonal.
     
    51:40
    Lotyšům se vůbec nedaří projít skrz pásmo. Švédové velmi dobře brání a chrání si tak hubený náskok, který získali ve druhé periodě.
     
    52:33
    Joel Kellman se zpoza branky natlačil až na hranu brankoviště, kde byl ale blokován holemi soupeře, proto nedokázal dobře zakončit.
     
    52:46
    Martinš Dzierkals připravil nabídku do útočného pásma, za kterou se hnal Rihards Bukarts. Lotyši puk udrželi, avšak následně jim utekl k modré čáře. Sudí píská ofsajd, vhazování proběhne po komerční přestávce.
     
    52:55
    Před švédskou brankou se vytvořila hustá skrumáž, z níž ale nikdo nedokázal zakončit. Jen to zašumělo.
    52:55 Závar před švédskou brankou
     
    53:05
    Roberts Bukarts dostal nabito do mezikruží od Oskarse Batny, ale ve střelecké pozici zaváhal! Přihrávka mu moc nesedla a střelu z první nasměroval několik centimetrů vedle švédské klece.
     
    53:25
    Švédové vyhazují na zakázané uvolnění.
     
    53:39
    Ronalds Keninš se snažil zpracovat těžký puk do jízdy, ten mu ale uskočil a Pobalťané tak přišli o útočné pásmo.
     
    54:21
    Lotyši se slibně drželi v pásmu, avšak jedna nepřesná přihrávka je nakonec stála ztrátu puku. Švédové posílají puk do střední části kluziště.
     
    54:47
    Puk dostal do druhé vlny na levý kruh Andris Džerinš, Ullmark si ale poradil s jeho střelou i následnou nebezpečnou dorážkou.
     
    55:15
    Zpoza brány si Max Friberg nabruslil před Arturse Šilovse a zakončení mezi nohy se ho pokusil překvapit. Lotyšská opora udržela chladnou hlavu a šanci Tre Kronor pokryla.
     
    55:29
    Rihards Bukarts přejel přes osu hřiště a z dobré pozice střílel, branku ale trestuhodně minul.
     
    55:51
    Probíhá komerční pauza.
     
    56:12
    Rodrigo Abols si ukousl příliš velké sousto, když se snažil protáhnout přes zahuštěné střední pásmo úplně sám. Pochopitelně při tom o puk přišel.
     
    56:27
    Rodrigo Abols nepřesně poslal křižnou přihrávku na Rudolfs Balcers, tomu puk utekl. Přesto se Lotyši na chvíli v útočném pásmu udrželi.
     
    57:21
    Anton Bengtsson dostal puk do slotu, kde i přes hustou obranu dokázal nakonec vystřelit. Jeho projektil rozvlnil síť z vnější strany.
     
    57:34
    Lotyši se stále nevzdávají! Roberts Bukarts vystihl švédské nahození a ujel za podpory spoluhráčů do útoku.
     
    57:40
    Linus Ullmark si připisuje devatenáctý zákrok, vhazování proběhne po jeho pravé ruce.
     
    57:45
    Hned po buly se ke střele z levého kruh probil Rodrigo Abols, který ale trefil jen Ullmarka.
     
    57:45
    Oddechový čas pro tým Lotyšsko.
     
    57:45
    Lotyši už hrají se šesti hráči v poli!
     
    58:01
    Ohlášeny poslední dvě minuty základní hrací doby, Lotyši jsou v pásmu.
     
    58:29
    Nikolajs Jelisejevs mohl z levého kruhu nahrávat. Nakonec ale sám střílel, mířil mezi betony, tam ale škvírku Ullmark dobře ucpal.
     
    58:41
    Ronalds Keninš teď udržel puk před modrou čárou, tým z Pobaltí nadále kombinuje.
     
    59:20
    Rihards Bukarts neudržel modrou čáru, Lotyši musejí ven z pásma.
     
    59:25
    Rodrigo Abols bojuje za bránou o kotouč, čas se pomalu krátí.
     
    59:54
    Joakim Nordström netrefil od modré čáry prázdnou klec!
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno!

    Švédové udrželi hubený náskok, který si vybudovali v prostřední periodě a jsou momentálně první ve skupině B. Pro Lotyše turnaj tímto zápasem končí.

    Švédsko – Lotyšsko 1:0.

    Nejlepší hráči utkání:
    Roberts Bukarts (LAT)
    Linus Ullmark (SWE)
     
    Statistiky po třetí třetině:

    Střely na branku: 35 – 21
    Zásahy gólmanů: 21 – 34
    Trestné minuty: 6 – 4
     
    Jelikož Lotyši na turnaji končí, jsou vyhlášeni tři nejlepší hráči pobaltského výběru.
     
    Cenu za nejlepší hráče lotyšského týmu získávají útočnci Rudolfs Balcers, Rihards Bukarts a obránce Janis Jaks.
     
    Švédové si za výhru 1:0 vychutnávají národní hymnu a mohou se začít připravovat na čtvrtfinále. První místo ve skupině zatím nemají jisté, o konečném pořadí na vrchních příčkách skupiny B se rozhodne až v zápase Finsko – Česko, který startuje v 19:20.
     
    To je od nás pro tuto chvíli vše, děkujeme za pozornost. Odpoledne hostí Nokia aréna od 15:20 souboj výběrů Norska a USA, večer si pak nezapomeňte naladit od 19:20 duel mezi Finskem a Českem.

    Těšíme se zase příště, hezký zbytek dne, na počtenou! (13:43:23)
    Cestu našich mladých reprezentantů U18 šampionátem ve Finsku si můžete připomínat originálním dresem. Ten nyní můžete získat v této aukci.

    Adéla Kvapilová

    Jakub Ruč

    Branky a nahrávky: 35. Nylander (Dahlin, Wallmark)


    Švédsko: Ullmark (Hellberg) – Dahlin, Larsson (A), Pettersson, Gustafsson, Tömmernes, Lindholm, Pudas – Nordström (C), Wallmark (A), Nylander – Asplund, Kellman, Bemström – Grundström, Peterson, Klingberg – Bengtsson, Lang, Aman – Friberg.
    Trenér: Johan Garpenlöv

    Lotyšsko: Šilovs (Grigals) – Zile, Jaks, Rubins, Kulda (A), Sotnieks, Čukste, Mamčics, Bergmanis – Keninš, Abols (C), Balcers (A) – Ri. Bukarts, Džerinš, Dzierkals – Jelisejevs, Batna, Ro. Bukarts – Marenis, Smirnovs, Veinbergs.
    Trenér: Harijs Vitolins

    Rozhodčí: Mads Fransen (DEN), Roy Stian Hansen (NOR) – Andreas Weise Kroyer (DEN), Jonas Merten (GER)

    Diváci: 5560
    bahis siteleri