Arménie – Finsko 1:11 (kon.) | Itálie – Česko cz 3:4 (po pr.)
po prodl.
Itálie
3:4 (0:2, 3:0, 0:1 - 0:1)
Česko
Úterý 21.06.2022, 20:40 • Place Bell 1, Laval, Kanada • Mistrovství světa mužů
Předzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:40.
     
    Příjemný podvečer u zápasu z hokejbalového mistrovství světa v Kanadě. Od 20:40 započne česká reprezentace svou pouť na šampionátu v Lavalu, který je vůbec prvním od roku 2019.

    Úvodním soupeřem mužů bude celek Itálie. Češi se budou snažit potvrdit roli favoritů, neboť v minulosti ukořistili už 11 medailí, z toho tři zlaté. Italové mají v dosavadní sbírce jeden bronz z roku 2005, v nejvyšší divizi zápolili v osmi ze 13 případů.

    Hokejbalové měření národů na mezinárodním poli se koná od roku 1996, povětšinou jednotlivé turnaje dělila dvouletá pauza. Vůbec první šampionát hostila slovenská Bratislava. Slovensko je dokonce nejčastějším sběratelem cenných kovů, když si dokázalo odvést medaili ze všech dosavadních mistrovství. Česko zůstává za Kanadou, která k pěti triumfům přidala tři stříbra. Tyto tři státy znovu tvoří úzký okruh favoritů.

    Alespoň jednu medaili v minulosti vybojovaly reprezentace Finska, Indie, Spojených států amerických a právě Itálie.
     
    INFORMACE K ČESKÉ REPREZENTACI

    Čeští hokejbalisté budou chtít na mistrovství světa v Lavalu opět útočit na triumf. Svěřenci trenéra Jiřího Mašíka v roce 2019 z Košic neodvezli medaili, přesto opět budou mezi týmy, které se budou snažit sesadit z trůnu po čtyřech triumfech za sebou Slovensko. Před nimi slavili vítězství Češi v roce 2009 v Plzni a o dva roky později v Bratislavě. Předtím získali titul v roce 1998 v Litoměřicích.

    "Chceme v Kanadě ukázat, že jsme se dokázali připravit nejlépe ze všech. Největší síla týmu je v provázanosti zkušeností a přehledu s dravostí a rychlostí. Každý hráč má týmu co nabídnout. Věřím, že dohromady nám to bude fungovat a vytvoříme opravdu silný tým," řekl útočník Lukáš Lhota webu hokejbal.cz.

    Do kádru se dostal i Adam Kubík z HBC Kladno, který je oporou hokejových Rytířů Kladno. V uplynulé extraligové sezoně byl třiadvacetiletý útočník s 22 góly z 52 utkání nejlepším střelcem Rytířů. Oproti původní nominaci doplnil tým a nahradil Jaromíra Martykána z Prachatic.

    "Jarda Markytán se bohužel zranil. Moc nás to mrzí, protože jsme přišli nejen o výborného hráče, ale i super kluka do kabiny. Musím říct, že to tým hodně zasáhlo a věřím, že v Kanadě budeme hrát i za něj," řekl trenér Mašík před dvěma týdny po změně v nominaci.

    Češi vstoupí do turnaje v úterý ve 20:40 SELČ proti Itálii, o den později narazí ve skupině A v 19:40 SELČ na Velkou Británii. Ve čtvrtek od 19:40 budou hrát s Haiti a v pátek od 15:00 SELČ se Slovenskem.

    Nominace českých hokejbalistů na mistrovství světa v Lavalu:

    Brankáři: Leoš Gerlich (Most), Petr Mikl (Kert Park Praha), David Stárek (Pardubice),

    obránci: Tomáš Chyba, Jan Pospíšil (oba Most), Filip Petr, Tomáš Zajíček (oba Pardubice), Vítek Fanderlík (Hradec Králové), Tomáš Kudela (Kladno), Václav Šlehofer (Dobřany),

    útočníci: Tomáš Fejfar, Lukáš Lhota, Martin Kruček, Radomír Vaněk, Tomáš Wróbel, Dalimil Zvonek (všichni Kert Park Praha), Jan Bílý, Nicolas Langr (oba Pardubice), Adam Kubík, Ondřej Pražák (oba Kladno), Zdeněk Král, Jan Müller (oba Most), Jan Čejka (Hostivař).

    Zdroj: ČTK
     
    Zahajovací formace:

    Itálie: Cipparrone (Flores) – Alonzi, Lagozzo – Setacci, Ponce, Giustini
    Trenér: Michael Iustini

    Česko: Gerlich (Mikl) – Šlehofer, Kudela – Wrobel, Fejfar, Lhota
    Trenér: Jiří Mašík

    Rozhodčí: Robertson, Hozák.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:30
    Češi vyrazili k prvnímu útoku a od červené čáry zkusil zakončit obránce Václav Šlehofer, nicméně jeho střela skončila až v rohu hřiště.
     
    01:00
    V souboji za brankou úspěšnější Italové, ale výtečně napadal Pospíšil, takže D'Ettore neměl snadnou cestu z vlastní poloviny.
     
    01:30
    Češi prozatím získávají ponechanou výhodu, jeden střet za bránou byl mimo rámec pravidel.
     
    02:19
    Vyloučení v týmu Itálie:
    D'Ettore – 2 min., podražení.
     
    02:20
    Češi se potýkají s problémy při přechodu červené čáry, zatím se tak neusadili v útočném pásmu. To se daří až Petru Filipovi, který vede přesilovku ze středu.
     
    02:30
    Hodně nepovedenou přihrávku vyslal nahoru Jan Bílý, takže Itálie se snadno osvobodila. Zatím zvládá oslabení dobře.
     
    02:50
    Míček se přikutálel pod lapačku Cipparroneho, který tak raději přeruší hru a dopustí vhazování po svém boku.
     
    04:19
    Itálie je zpátky v plném počtu, navíc Češi si neodpustili ofsajd. Vhazování zkusí zvládnout Bílý.
     
    05:40
    Výborně se na poslední chvíli natáhnul Šlehofer, čímž zabránil rýsující se šanci Italů.
     
    06:16
    V rohu hřiště sváděl tuhý boj Wrobel. Češi jsou jasně aktivnější, zatím se jim ovšem převahu nepodařilo přetavit v gól.
     
    07:36
    Česko právě vstřelilo branku!
    Nedáš – dostaneš. Klasické rčení se znovu ukázalo v akci, naštěstí pro Česko. První vážnější útok Itálie smrděl brankou, ale výborně se přemístil gólman Gerlich. Češi pak mohli zamířit do protiútoku, osamocený ADAM KUBÍK dostal od Dalimila Zvonka přesnou přihrávku a poradil si se zakončením proti brankáři Cipparronemu, kterému vůbec nepomohli spoluhráči. Asistence: Dalimil Zvonek.
     
    08:23
    Česko právě vstřelilo branku!
    Rázem už reprezentační výběr vede o dvě branky. To je důležité uklidnění pro svěřence Jiřího Mašíka. Přihrávka přes osu hřiště si našla připraveného PETRA FILIPA, který dokázal zasáhnout míček příklepem z první a rozvlnil síť. Asistence: Nicolas Langr
     
    09:32
    Vyloučení v týmu Česko:
    Chyba – 2 min., krosček.
     
    11:30
    Češi si výtečně poradili s oslabení, Itálie se nedostala do vážnějšího závaru a vypadá to, že utkání pomalu ztrácí.
     
    12:00
    Marně čekal v neutrální zoně na přihrávku Anthony Novielli. Čeští hokejbalisté znovu výborně dostoupili a získali míček.
     
    12:30
    Dlouhovlasý Marc Falzoi se včas vrátil do slotu, kde zabránil finální přihrávce v tom, aby prošla. Jistý zákrok pak ukázal Cipparrone.
     
    14:00
    V závěru úvodní periody ještě přesilová hra pro hostující výběr. Daniel Vernace si neodpustil podrážení.
     
    14:30
    Pro míček se musí vracet Martin Kruček, protože Češi se k ničemu zajímavéu neprokombinovali. Itálie pak dokonce hrozí z rychlého kontru.
     
    14:45
    Naslepo přihrával za sebe Šlehofer, třetina záhy končí vyhozením Italů do bezpečí.
     
    15:00
    První třetina skončila.
     
    V úvodní periodě nejprve udeřil kladenský hokejista Adam Kubík, který využil rychlého protiútoku a v nájezdu si poradil s gólmanem Cipparronem. Italové měli své ojedinělé momenty, ale Češi se pak uklidnili druhým gólem, který po pasu Bílého dokázal příklepem vstřelit nachystaný Petr Filip. Stav je proto 0:2.
     
    15:01
    Začala druhá třetina.
     
    15:01
    Ještě minuta přesilovky zbývá Česku, které si převahu přeneslo z předchozí části.
     
    15:25
    Zpracování nezvládl Kruček a musel se vracet svižným krokem. Češi byli ovšem obratem zpět a nahození do brankoviště s těžkostmi zpracovával brankář Cipparrone.
     
    16:00
    Vyhození na chvíli odvrátil Petr Filip, pak už ho ovšem Italové přelstili a brzy se vrátí do pěti.
     
    16:27
    Z křídla velmi prudce vypálil Massimo D'Ettore a po delší odmlce musel do akce i Leoš Gerlich. Jeho vyrážečka zafungovala na výbornou.
     
    17:00
    Češi získali i díky přesilovky ustavičný tlak, ze kterého se Itálie nedokáže jen tak vymanit. Dobrý výkon českého týmu v úvodních minutách druhé části.
     
    18:00
    Další náročný zákrok předvedl v brankovišti Cipparrone, když se musel natahovat za letícím míčkem. Zásobuje ho také Václav Šlehofer, branku napodruhé netrefil.
     
    19:00
    Hra hodně ožila a u levé tyče číhal připravený Falzoi. Češi měli tentokrát štěstí, že k němu míček vůbec nedoputoval.
     
    19:30
    Itálie může děkovat svému muži s maskou, který zastavuje další solidní možnost. Češi mohli duel dávno rozhodnout, ale zatím se jim definitivní pojistku přidat nepodařilo.
     
    19:47
    Itálie právě vstřelila branku!
    A přichází zákonitý trest. Na pravé straně získal trochu volného prostoru JONATHAN MANDRACCHIA, dostal perfektní pas z hole Giuseppeho D'Amica a zakončením do horních pater branky dokázal překvapit Leoše Gerlicha. Český gólman už balonek nevytěsnil mimo dosah tří tyčí, takže Italové snižují na rozdíl jediného gólu. Česko bude muset znovu zabrat. Asistence: Giuseppe D'Amico.
     
    21:00
    Hra se po icingu Česka přesouvá zpátky před Gerlicha. Italy vstřelený gól nabil pozitivní energií.
     
    22:00
    Na hřišti zůstal zraněný český hráč, při náporu Itálie se ovšem sudí rozhodli nepřerušovat. To byly perné chvíle pro českou obranu.
     
    22:00
    Byl to zřejmě Tomáš Wrobel, kdo zůstal ležet na zádech. Nyní už se zvedá a vyčítá rozhodčím, že nepřerušili dříve.
     
    23:00
    Adam Kubík vyhlížel střelu a nakonec se k ní dostal. Ze středu pálil tvrdě, ale zato nepřesně, takže Cipparrone se obešel bez práce.
     
    24:00
    Italové se vehementně hlásili o české zakázané uvolnění, rozhodčí jim nakonec vyhověli. Hokejbalisté z Apeninského poloostrova cítí šanci na srovnání.
     
    25:00
    Tentokrát naopak zakázané uvolnění Itálie, která se těsně předtím ubránila závaru, který podporoval i obránce Chyba.
     
    26:00
    Pěknou přihrávku do křídla vymyslel Stefan Pittiglio a Italové tak mohli znovu zatlačil na Gerlicha. Ten si na přední tyči poradil.
     
    27:00
    Nahození z hole Tomáše Kudely neprošel až k bráně, protože předtím zasáhla italská obrana. S dalším ohrožením si poradil Cipparrone a přerušuje lapačkou.
     
    27:15
    Přihrávku na střed si žádal Dalimil Zvonek, ale ke střele nakonec nesáhnul. Na druhé straně hrozil D'Ettore, jeho příklep těsně minul horní růžek.
     
    27:26
    Itálie právě vstřelila branku!
    Pohroma je na světě. Češi si neefektivním zakončením bohužel o podobný scénář koledovali. Dostatek prostoru na pravé straně měl DANIEL VERNACE, dokázal přesně zakončit k tyči a Italové srovnávají krok. Nyní je řada na českých hokejbalistech. Asistence. Massimo D'Ettore a Giuseppe D'Amico.
     
    27:43
    Itálie právě vstřelila branku!
    A horor druhé části pro Česko ještě nekončí. Itálie dokázala vytvořit nápor na brankáře Leoše Gerlicha, který nezvládl míček udržet ve výstroji a několikátou dorážku z hokejky MICHAELA LASTORIY už propustil za svá záda. Itálie je rázem ve vedení, přestože značnou část zápasu herně na Čechy ztrácí. Důležitá zkouška pro Jiřího Mašíka a jeho tým hned na úvod turnaje. Dva góly v brance Gerlicha dělilo 17 sekund. Asistence: Giuseppe D'Amico a William Bartolini.
     
    29:00
    Zakázané uvolnění Itálie před koncem prostřední části ještě dodává Čechům na ději na nějaký úspěch.
     
    29:30
    Teď asi nejvážnější možnosti českého mužstva, jenže příklep Martina Kručeka z pravé strany přizvedl jeden z obránců až na tribunu. To byla velká škoda, gólman Cipparrone byl v tu chvíli dezorientovaný.
     
    30:00
    Vyloučení v týmu Itálie:
    Musto – 2 min., sekání.
     
    30:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Šokující stav po druhé třetině, kdy Itálie dokázala zcela obrátit výsledek zápasu a vede 3:2. Po gólu Mandracchia měli Češi utkání stále ve svých rukou, ale vedení nenavýšili, a tak v průběhu pouhých sedmnácti vteřin udeřila dvojice Daniel Vernace a Michael Lastoria. Česko má ještě 15 minut na podobný obrat.
     
    30:01
    Začala třetí třetina.
     
    30:10
    Obrovský kiks české obrany málem otevřel prostor unikajícímu Michaelu Vernacemu, ale ten zatím naštěstí druhý zásah nepřidá, když mu míček utekl do rohu.
     
    30:58
    Za držení hole na trestnou lavici poputuje jeden z českých hráčů, vypadá to na Zdeňka Krále. Další nepříjemná komplikace.
     
    31:35
    Vyhození Čechů dobře zastavil Cerone, naštěstí se mu nepodařilo pokračovat v útočném výpadu. Pak se hosté drží na míčku.
     
    32:38
    S ničím se nerozpakoval Frank Giustini, jeho příklep bez přípravy ovšem Gerlich dobře viděl a se zásahem tentokrát neměl problém.
     
    32:45
    Ve chvíli, kdy končí trest Krále, odhodlal se k ráně Tomáš Kudela. Protáhnul Cipparroneho, který ale stále drží pozitivní skóre pro Itálii.
     
    33:37
    Vyloučení v týmu Itálie:
    Giustini – 2 min., sekání.
     
    34:16
    Česko právě vstřelilo branku!
    Velký tlak do brankoviště dokázali Češi přetavit ve vedoucí gól, brankář Cipparrone se betonem ke své vzdálenější tyči natahoval marně a na zakončení ADAMA KUBÍKA špičkou nohy nedosáhnul. Navíc se zdá, že se při zákroku nepříjemně zranil, dlouhé vteřiny se totiž vůbec nezvedá. Flores už se rozcvičuje a vypadá to na změnu v italském brankovišti. Takový osud si Cipparrone při svém dnešním výkonu určitě nezasloužil. Asistence: Jan Bílý.
     
    34:16
    Bohužel Cipparrone nebyl schopen odejít po svých a je odnášen na nosítkách. Italové teď musí spoléhat na služby náhradníka Anthonyho Florese, který se ale v dlouhé pauze stihl rozehřát.
     
    35:00
    Jako první zaměstnal Florese Chyba, ale italský brankář dokázal zastavit střelu, na kterou v pohodě viděl.
     
    35:25
    Teď se dokonce za Floresem ozvalo po ráně Tomáše Kudely břevno. Češi cítí šanci.
     
    36:00
    Italský záskok sklízí ohlasy tribun poté, co na něj vypálil tvrdě také Jan Pospíšil. Střelu českého kapitána zpracoval Flores lapačkou na hrudi.
     
    36:30
    Ostřelování pokračuje a Flores se musí otáčet. Tentokrát pálil Pospíšil vedle, byť jen o několik málo centimetrů.
     
    37:00
    Nahození Fejfara za branku dostává Čechny do útočného pásma. Střela od modré čáry pak znovu končí v rukavici brankáře.
     
    37:15
    Gerlich zariskoval výletem za branku a byl rád, že Morilla při podpoře útoku nezakončil příklepem lépe.
     
    38:58
    Bude se znovu vylučovat na italské straně. Giustini se výroku hodně diví, ale v rohu skutečně předvedl nedovolené bránění.
     
    39:25
    Češi zakončují z velké vzdálenosti, Flores nehodlá chybovat. Tuzemští hokejbalisté by si potřebovali vytvořit lepší zámek.
     
    40:57
    Přesilovou hru Češi bohužel nezvládli, vše vyvrcholilo ofsajdem v závěrečné fázi založení útoku. Kubík se hodně zlobí.
     
    41:38
    S míčkem se vydal na střed Mandracchia a útočil na svůj druhý gól v zápase. Gerlich, který se po velkou část periody nudil, tentokrát bezchybně.
     
    42:03
    Český celek bude pykat za sekání, Italové si tak vybírají oddechový čas. Šance na vítězství se pomalu rozplývá.
     
    42:58
    Tvrdě se do míčku opřel Giustini, ovšem nedokázal trefit branku a balonek pouze projel kolem levé tyče.
     
    43:30
    S přechodem modré čáry otálel Cerone a brzy Italové nabídli Česku kontr. Ten ovšem nevyšel.
     
    44:03
    Méně než minuta zbývá ze základní hrací doby. Češi v plném počtu zkouší rozhodnout.
     
    44:58
    Poslední ránu namířil Bílý jen do bloku, týmy se rozejdou smírně.
     
    45:00
    Třetí třetina skončila.
     
    Adam Kubík svým gólem na 3:3 zařídil prodloužení. Bude se hrát ve čtyřech na obou stranách, gólmani si ještě před úvodním buly vyměnili branky.
     
    45:01
    Začalo prodloužení.
     
    45:16
    Balonek poslal za českou bránu Alonzi a Italové ihned upozorňují, že budou kousat i nadále.
     
    45:44
    Střílel Giustini, ale Gerlicha neprocvičil. Češi ovšem nadstavbovou část nezačali ideálně a musí vyhodit na zakázané uvolnění.
     
    46:01
    Česko právě vstřelilo branku!
    Ozývá se hlasitá radost několika českých fanoušků. Národní tým nepotřeboval mnoho, aby v prodloužení rozhodl o svém vítězství. Stačila jediná šance, náhradní brankář Flores se nezvládl sladit s rychlým blafákem LUKÁŠE LHOTY a míček skončil za jeho zády. Češi vítězí po komplikovaném průběhu 4:3. Asistence: Tomáš Kudela.
     
    Konec zápasu.
     
    Česko si po dobrém vstupu do úvodního zápasu na mistrovství světa přece jen zkomplikovalo život a nakonec se musí s výsledkem 4:3 po prodloužení spokojit. Až v závěrečné periodě srovnával krok Adam Kubík, nadstavbovou část Češi rozřešili po jediném úniku a berou bod navíc.
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (22:35:30)

    Patrik Czepiec

    Branky a nahrávky: 20. Mandracchia (D'Amico), 28. D. Vernace (D'Ettore, D'Amico), 28. Lastoria (D'Amico, Bartolini) – 8. Kubík (Zvonek), 9. Filip (Langr), 35. Kubík (Bílý), 47. Lhota (Kudela)


    Itálie: Cipparrone (35. Flores) – Alonzi, Lagozzo, Pittiglio, Granitto, Musto, Cerone, D'Amico, Falzoi – Setacci, Ponce, Giustini, Bartolini, Gagnon, Lastoria, Novielli, Mirolla, Pulicicchio, D. Vernace, M. Vernace, Fazzari, D'Ettore
    Trenér: Michael Iustini

    Česko: Gerlich (Mikl) – Šlehofer, Kudela, Filip, Fanderlík, Chyba, Pospíšil – Wrobel, Fejfar, Lhota, Král, Vaněk, Zvonek, Pražák, Kubík, Müller, Zajíček, Kruček, Bílý, Čejka, Langr
    Trenér: Jiří Mašík

    Rozhodčí: Robertson, Hozák
    bahis siteleri