Lotyšsko – Finsko 1:6 (kon.) | USA – Německo 5:1 (kon.) | Švédsko – Švýcarsko 3:2 (kon.)
konec
Švédsko
3:2 (0:0, 1:0, 2:2)
Švýcarsko
Středa 10.08.2022, 20:10 • Rogers Place, Edmonton • Mistrovství světa do 20 let • Skupina B
Předzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:00.
     
    Hezký středeční večer přeji všem příznivcům hokeje. Odstartovalo mistrovství světa juniorů v ledním hokeji. Netradičně v létě, neboť v prosinci kvůli covidové pandemii bylo nakonec předčasně zrušeno. My se prostřednictvím tohoto textového online přenosu zaměříme na duel mezi týmy Švédska a Švýcarska ve skupině B.
     
    Švédsko

    Švédové stihli před zahájením světového šampionátu odehrát dva přátelské duely. Nejprve 1:2 padli po prodloužení v severském derby s Finskem, pak podlehli 3:4 Kanadě. Naposledy se švédská reprezentace neumístila na medailových pozicích, v roce 2020 ale získala bronzové medaile na MS, které se konalo v České republice. A Letos by se mladí Švédi chtěli opět vyšplhat co nejvýše a získat jakýkoli cenný kov.
     
    Švýcarsko

    To Švýcaři nelenili a před zahájením světového šampionátu této věkové kategorie stihli odehrát šest duelů. Dvakrát vyhráli a čtyřikrát pak z ledu odešli jako poražený tým. Postupně porazili 6:3 Česko, 3:2 pak srazili Slováky. Prohry přišly s týmy Česka, dvakrát padli s Finy a naposledy pak nestačili na Spojené státy americké. Američané Švýcary porazili vysoko 6:1. Uvidíme, jak si Švýcarsko povede dnes proti favorizovanému Švédsku. Každopádně nás čeká zajímavý duel, který ukáže, kdo bude mít velké ambice uspět.
     
    Vzájemná utkání

    Naposledy se obě reprezentace utkaly v roce 2019 na mistrovství světa, úspěšnější tehdy bylo Švédsko, které vyhrálo 5:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Wallstedt (Clang) – Grans, Edvinsson (A), Forsfjäll, Jansson, Andrae (C), Wallinder – Ljungman, Lysell, Rosén – Olausson, Lekkerimäki, Niederbach – Stakkestad (A), Öhgren, Torgersson – Sjödin, Stjernborg, Magnusson – Sjöberg.
    Trenér: Tomas Monten

    Švýcarsko: Patenaude (Pasche) – Zanetti, Sidler (A), Dionicio, Chanton, Despont, Streule, Meile, Nussbaumer – Knak (C), Allenspach, Fahrni – Henry, Biasca (A), Graf – Nicolet, Baechler, Ritzmann – Alge, Muggli, Taibel.
    Trenér: Marco Bayer

    Rozhodčí: Fernandez (USA), Hennessey (USA) – Huseby (CAN), Ray (USA).
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:40
    Švédský národní tým se hned v úvodu zápasu vrhl do útočení, Isak Rosén z pravé strany vyslal nepříjemnou střelu, kterou ale kryje švýcarský gólman.
     
    01:18
    Nyní se na druhé straně dostal ke střele Rodwin Dionicio a málem překvapil Jespera Wallstedta. Tomu prosvištěl puk okolo brankoviště, ovšem nakonec skončil jen vedle jeho klece.
     
    01:40
    Vhazovalo se po pravé ruce Walldstedta, puku se zmocnili Švédové a hned s ním zamířili na opačnou stranu. Po pokusu Simona Edvinssona pak kotouč končí na betonu Patenaudeho.
     
    02:50
    Fabian Ritzmann byl natlačen na mantinel soupeřem, nicméně i tak touš udržel. Hned ho nasměroval mezi kruhy, kde ale nenašel svého parťáka, který by mohl vystřelit.
     
    03:37
    Rychlý útok Švýcarů, Joshua Fahrni ale neměl už sílu převzít puk, který hned na to zase sebrali Švédové a spěchají před Patenaudeho.
     
    04:24
    Marlon Graf se ocitl mezi kruhy v blízkosti Wallstedta, ale z otočky ho nedokázal prostřelit, kotouč mu přeskočil hokejku a rázem bylo po slibné šanci.
     
    05:17
    Švýcaři zatím Švédům dobře sekundují a hrají s nimi vyrovnanou partii. Do vážnějšího zakončení se nedostal žádný celek.
     
    06:08
    Maxmilian Streule dostal nabito do jízdy a hned vyslal na Wallstedta nepříjemnou střelu, kterou švédský brankář srazil do bezpečí.
     
    07:12
    Simon Knak si sebral puk ve středním pásmu a sjel s ním do blízkosti Wallstedta, ovšem znovu nedokázal přesněji zakončit.
     
    07:51
    Oskar Magnusson zblízka zakončil a po jeho pokusu zaduněl beton Patenaudeho. Tohle už byla výraznější šance v podání Švédů.
     
    08:52
    Poté se Švédi ubránili dalšímu obléhání Švýcarů a otáčejí hru.
     
    09:49
    V polovině první třetiny nyní zakročil Jesper Wallstedt a nedopustil, aby Simon Knak vážněji ohrozil jeho branku.
     
    10:10
    Nyní následuje komerční přestávka a po ní se bude vhazovat před švédskou brankou, po levé ruce Jespera Wallstedta.
     
    10:31
    Švédové se na chvíli usadili v pásmu Švýcarů, zblízka pak zakončil Daniel Torgersson, ale trefil jen připravený beton Noaha Patenaudeho.
     
    11:21
    Houževnatí Švýcaři opět ohrozili Wallstedta, jenž musel k levé tyči, aby zastavil pokus rozjetého Rodwina Dionicia.
     
    11:54
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Victor Stjernborg – 2 min., držení.
     
    11:54
    Další komerční pauza, po ní si jako první vyzkoušejí přesilovou hru Švýcaři, neboť Victor Stjernborg byl vyloučen za držení a už sedí na trestné lavici.
     
    12:05
    Obrana Švédů se hned po buly v obranné třetině dostala na puk a okamžitě ho poslala až před Patenaudeho. Švýcaři tak do akce musejí jít z hloubi vlastního obranného pásma.
     
    12:53
    A soupeř Švédů znovu neudržel puk v útočném pásmu a ten hráči Tre Kronor poslali až před švýcarskou klec.
     
    13:54
    Švédi své první oslabení zvládli bez úhony a nyní jsou už v plném počtu.
     
    14:07
    Joel Henry clonil před Jesperem Wallstedtem, ale nakonec se k puku nedostal, aby ho nasměroval mezi tři tyče.
     
    14:11
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Ake Stakkestad – 2 min., zdržování hry / vystřelení nebo vyhození puku mimo hrací plochu.
     
    14:49
    Po vyhození puku do hlediště sedí další Švéd a z toho plyne, že Švýcarsko má k dispozici další početní výhodu.
     
    15:22
    Dario Sidler napřáhl na levém kruhu, kotouč vyrazil Jesper Wallstedt před sebe a záhy se ho ujala obrana, která ho poslala ven z obranné třetiny.
     
    16:11
    Švédsko je v plném počtu.
     
    16:20
    Simon Knak číhal na pravém kruhu a už se napřahoval ke střele, nakonec se k němu kotouč nedostal. Rázem Švýcaři čelí rychlému výpadu Švédů.
     
    16:52
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Theodor Niederbach – 2 min., vysoká hůl.
     
    16:52
    Třetí vyloučení pro Tre Kronor. Švýcaři mají další šanci na otevření skóre. Využijí do třetice svou početní výhodu?
     
    17:34
    Švédi se zatím velmi dobře brání a vyhazují puky do bezpečí. Švýcaři se tak zatím pořádně neusadili před švédskou brankou.
     
    18:11
    Simon Knak si chtěl puk přehodit na dobrou pozici, ale ten mu utekl. Toho využili Švédové, kteří opět vyhazují a šetří cenné vteřiny ze svého oslabení.
     
    18:52
    Švédsko je kompletní.
     
    19:00
    Hraje se poslední minuta první třetiny.
     
    19:10
    A Švýcaři si drze sjeli před Wallstedta, kde se snažili dotlačit puk za jeho záda, ale ten se nedal. Po jeho zákroku je hra zastavena, buly po jeho pravé ruce.
     
    19:25
    Theodor Niederbach nabral na levé straně rychlost a dostal se k bližší tyči, ale zakončil jen do kovové konstrukce.
     
    19:44
    Oskar Olausson to ještě zkusil z pravého kruhu, kdy jeho švih skončil na betonu Patenaudeho, následná dorážka Niederbacha se také neujala.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    První třetina je minulostí a nepřinesla ani jednu branku. Ač měli Švýcaři k dispozici tři přesilové hry, Švédi je ubránili a neinkasovali. Zatím se jim ale nedaří proti houževnatým Švýcarům dostat se do vedení, aby získali klid. Jediná největší šance se zrodila v osmé minutě, když zakončoval nebezpečně Oskar Magnusson, ale švýcarský brankář jeho pokus zastavil. Zatím je to tedy čekání na úvodní branku a uvidíme, zda ve druhém dějství už jeden z týmů rozvlní síť za gólmanem.
     
    Další třetina začne přibližně ve 20:55.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:10
    Švédsko se hned dostalo do útočné akce, ale vystavilo se zakázanému uvolnění. Hra se tedy stěhuje před Jespera Wallsttedta.
     
    20:42
    A hned musel zasahovat. U levé tyče zakročil proti nepříjemné střele Joela Henryho.
     
    21:13
    Fabian Lysell se marně natahoval po puku, který směřoval do útočného pásma. Rázem tak skončil náznak akce švýcarského celku.
     
    21:25
    Jesper Wallstedt byl opět v plné pohotovosti, zblízka na něho dotírali dva hráči soupeře, ale nakonec tuto situaci gólman Švédska zvládl a puk má ve své moci.
     
    21:44
    Helge Grans nahodil kotouč od modré čáry před švýcarskou klec, kde u bližší tyče dotíral Daniel Ljungman, ale na Patenaudeho si nepřišel.
     
    22:27
    Noah Patenaude zaklapl betony a připsal další zákrok proti Isaku Rosénovi.
     
    22:58
    Po dalším zákroku Patenaudeho byla hra přerušena a za jeho brankou se pak do sebe pustili dva hráči, vše se ale obešlo bez vyloučení, vhazuje se po pravé ruce švýcarského gólmana.
     
    23:31
    Obrana Tre Kronor získala kotouč, poté se s ním dostala do útočného pásma, střela Victora Stjernborga z pravého kruhu ale skončila opět na betonech Patenaudeho.
     
    23:55
    Po pravé straně podél mantinelu ujížděl Fabian Ritzmann, ale byl tísněn bekem Švédska, který jeho snahu zastavil. Následně pak raději ukryl puk k sobě Jesper Wallstedt a hra je zastavena.
     
    24:44
    Theodor Niederbach z úhlu nahodil puk před branku soupeře, tam ale neměl nikoho, kdo by mohl zakončit. Nicméně Švédi se nadále drží v útočné třetině.
     
    25:32
    Další útočnou akci Švédi nedotáhli do zdárného konce, puk si převzali Švýcaři a rychle otáčejí hru na opačnou stranu.
     
    25:56
    Emil Andrae se snažil dorážet střelu svého spoluhráče, ale po této situaci zaduněl jen beton Patenaudeho.
     
    26:30
    Simon Knak na pravém kruhu získal puk, ale po chvilce mu ho sebral soupeř. Nakonec se z vlastního pásma dostávali do další akce Švýcaři, ale Wallstedta neohrozili.
     
    27:05
    Zakázané uvolnění Švédů, hra se stěhuje před Patenaudeho, vhazovat se bude po jeho levé ruce.
     
    27:27
    Obrovská šance Švédů. Oskar Magnusson nabral rychlost, projel prakticky celým kluzištěm a dostal se až do zakončení, ale tváří v tvář Patenaudemu neuspěl!
    27:27 Magnusson se řítil na Patenaudeho, ale zblízka proti němu neuspěl
     
    28:13
    Ani po téhle šanci se skóre nemění a jsme tak stále svědky zatím bezbrankového duelu.
     
    28:41
    Fabian Lysell číhal v blízkosti soupeřovy brány, ale k puku se nakonec vůbec nedostal, takže o nějakém zakončení nemohla být ani řeč.
     
    30:01
    Jsme v polovině řádné hrací doby a stále na úvodní gól zápasu čekáme. Švýcaři nadále svého soka trápí a hrají s ním vyrovnanou partii.
     
    30:55
    Nyní následuje další komerční přestávka.
     
    31:27
    Vincent Despont se vystavil ofsajdové pasti, hra se stěhuje do středního pásma. Bude se vhazovat blíže brance Švédska.
     
    32:14
    Giancarlo Chanton z otočky napřáhl mezi kruhy, ale jeho pokus končí mimo. Na druhé straně zastavil pokus Švédů Noah Patenaude.
     
    32:57
    Rodwin Dionicio si drze najel na hranu levého kruhu, po zemi pak poslal pozdrav pro Jespera Wallstedta, ale ten natáhl svoji hůl a touš dostal do bezpečí.
     
    33:52
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Theodor Niederbach – 2 min., podrážení.
     
    34:30
    Další přesilovka Švýcarů, Švédi se v prvním útoku soupeře ubránili a puk vyhodili až před Patenaudeho.
     
    35:27
    Dario Allenspach nebyl daleko od využití přesilové hry. Jeho střela z pravé strany orazítkovala břevno Wallstedtovy klece!
    35:27 Dario Allenspach v přesilové hře orazítkoval břevno
     
    35:52
    Švédsko je v plném počtu.
     
    36:55
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Na konci sedmatřicáté minuty se poprvé mění skóre. Švédi zvládli oslabení a po chvilce pak udeřili. Nahození od modré čáry sklepl bekhendem zády k brance v mezikruží DANIEL TORGERSSON a zaskočil tak švýcarského brankáře, kterému touš zapadl za záda – 1:0. Asistence: Simon Edvinsson a Helge Grans.
    36:55 Daniel TORGERSSON - 1:0
     
    38:05
    Švédi pochopitelně ožili a znovu se natlačili před klec soupeře, ale Patenaude si nyní zapsal dobrý zákrok a svůj tým podržel.
     
    39:15
    Nyní se ještě dostali do akce Švýcaři, ale neuspěli. Na druhou stranu spěchal soupeř, který si počínal stejně.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Také druhá třetina je minulostí. V ní si oba celky vypracovaly velké šance, ale skóre se stále neměnilo. Změnila to až sedmatřicátá minuta, kde se střelecky prosadil Daniel Torgersson, jenž překonal Patenaudeho a poslal svůj tým do vedení. Uvidíme, co nám nabídne třetí dějství, které ještě bude hodně zajímavé. To začne přibližně ve 21:45.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:24
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Hned na začátku třetí třetiny udeřili Švédi podruhé. Zadovkou našel Niederbach DANIELA TORGERSSONA, který si sjel blíže brance a z pravé strany prostřelil Patenhauda – 2:0. Asistence: Theodor Niederbach.
    40:24 Daniel TORGERSSON - 2:0
     
    40:34
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Tak to se dějí věci. Po deseti vteřinách je to už 3:0! Hned po buly se do útočného pásma dostali znovu hráči Tre Kronor, Daniel Ljungman vyzval přihrávkou na levé straně je ISAKA ROSÉNA a ten dostal puk za brankovou čáru zvednutou střelou. Asistence: Isak Rosén a Fabian Lysell.
    40:34 Isak ROSÉN - 3:0
     
    42:12
    Švédsko tak udělalo dvěma slepenými góly důležitý krok k tomu, aby získalo první tři body na turnaji. Ještě je ale hodně času na to, aby Švýcaři zápas ještě zdramatizovali.
     
    44:09
    Švédsko ožilo a opět se dostalo do zakončení, ale hůl švýcarského brankáře byla připravena.
     
    45:03
    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Vincent Despont – 2 min., krosček.
     
    45:03
    Vůbec první přesilová hra pro Švédsko v tomto utkání.
     
    45:30
    Hráči Tre Kronor se uhnízdili v pásmu Švýcarska, ale to se ubránilo a hned poslalo puk až před klec Wallstedta.
     
    47:03
    Švýcarsko je v plném počtu.
     
    47:41
    Albert Sjöberg podél mantinelu nahodil puk do útočného pásma, ale tam neměl nikoho, kdo by mohl vystřelit. Místo toho puk berou Švýcaři a derou se do útoku.
     
    48:37
    Od vlastního brankáře se nyní dostávali Švýcaři do útoku a soupeř se musí bránit.
     
    48:47
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    No a je z toho možná branka, která vrátí Švýcary zpět do hry. Na pravém kruhu švihl do puku ATTILIO BIASCA a přesnou střelou tak bere čisté konto Walstedtovi – 3:1. Asistence: Joel Henry a Arno Nussbaumer.
    48:47 Attilio BIASCA - 3:1
     
    49:47
    Švýcarsko právě vstřelilo branku!
    A drama je na světě. Švýcaři vypíchli puk po špatné rozehrávce soupeře, šli dopředu a poté zakončil DARIO ALLENSPACH. Švýcarsko tak dává kontaktní branku a je definitivně zpět ve hře – 3:2. Asistence: Joshua Fahrni.
    49:47 Dario ALLENSPACH - 3:2
     
    51:55
    No Švédové nyní měli co dělat s dalším útokem Švýcarů. Ti vycítili šanci a tlačí se za vyrovnáním.
     
    53:02
    Vyloučení v týmu Švédsko:
    Theodor Niederbach – 5 min. + OK, vražení na hrazení, odpyká Albert Sjöberg.
     
    53:02
    Theodor Niederbach tvrdě narazil Allenspacha na mantinel a vyfasoval pětiminutový trest a trest do konce utkání. Zápas tak pro něho skončil.
     
    53:33
    Švýcaři tak mají mnoho času na to, aby se dostali k vyrovnání.
     
    54:15
    Jesper Wallstedt nyní připsal hodně důležitý zákrok, když sklapl betony proti střele Dionicia a zastavil hru. Bude se tak vhazovat před jeho brankou.
     
    54:46
    Obrana Švédska zastavila puk a hned ho poslala až před branku Švýcarů. Šetří tak cenné vteřiny z dlouhé početní nevýhody.
     
    55:41
    Nebezpečné obléhání švédské branky měli na svědomí Švýcaři, ale nakonec to Švédi zvládli a vyhazují puk přes celé kluziště a opět se osvobozují.
     
    56:25
    Další výhoz puku až před Patenaudeho a Švédi si na chvíli mohli zase vydechnout.
     
    56:29
    Vyloučení v týmu Švýcarsko:
    Simon Knak – 2 min., nedovolené bránění.
     
    56:48
    Švédsko má asi to nejhorší za sebou, nyní se hraje ve čtyřech hráčích na obou stranách a Tre Kronor jsou v pásmu soupeře.
     
    57:30
    Oskar Magnusson se vydal před soupeřovu branku, ale neměl už tolik rychlosti. Kotouč tak berou Švýcaři a Švédi jdou střídat.
     
    58:00
    Hrají se poslední dvě minuty třetí třetiny.
     
    58:02
    Švédsko je v plném počtu a začíná jeho zkrácená přesilová hra.
     
    58:29
    A také Švýcaři jsou už kompletní.
     
    59:08
    Švédsko je vysunuto až do útočného pásma a otravuje rozehrávku soupeře. Nyní už se Švýcaři derou dopředu.
     
    59:23
    Švýcarsko je v šesti a bez brankáře.
     
    59:50
    Od modré čáry vystřelil jeden ze Švýcarů a ještě před Wallstedtem se snažil někdo dorážet, ale nakonec kotouč za brankovou čárou neskončil.
     
    59:57
    Vhazuje se ještě před švédskou brankou, ale vypadá to, že se už nic nestane.
     
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno. Ve třetí třetině dali v úvodu dvě slepené branky Švédové a dostali se tak do tříbrankového trháku. Ovšem i Švýcaři dvakrát skórovali těsně po sobě a dostali se tak zpět do zápasu a na kontaktní branku. Navíc pak měli k dispozici pětiminutovou přesilovou hru, kterou ale nedokázali využít. Navíc během ní se sami nechali vyloučit a Švédi už vše zvládli a těsný náskok tak uhájili až do konce a berou první tři body do tabulky.
     
    Střely na branku: 19 – 15
     
    Díky za pozornost a u dalších online přenosů se budu těšit zase na shledanou. (22:31:43)
    Marken.cz

    Vendula Zdražilová

    Branky a nahrávky: 37. Torgersson (Edvinsson, Grans), 41. Torgersson (Niederbach), 41. Rosén (Ljungman, Lysell) – 49. Biasca (Henry, Nussbaumer), 50. Allenspach (Fahrni)


    Švédsko: Wallstedt (Clang) – Grans, Edvinsson (A), Forsfjäll, Jansson, Andrae (C), Wallinder – Ljungman, Lysell, Rosén – Olausson, Lekkerimäki, Niederbach – Stakkestad (A), Öhgren, Torgersson – Sjödin, Stjernborg, Magnusson – Sjöberg.
    Trenér: Tomas Monten

    Švýcarsko: Patenaude (Pasche) – Zanetti, Sidler (A), Dionicio, Chanton, Despont, Streule, Meile, Nussbaumer – Knak (C), Allenspach, Fahrni – Henry, Biasca (A), Graf – Nicolet, Baechler, Ritzmann – Alge, Muggli, Taibel.
    Trenér: Marco Bayer

    Rozhodčí: Fernandez (USA), Hennessey (USA) – Huseby (CAN), Ray (USA)

    Diváci: 453
    bahis siteleri