Portugalsko – Španělsko 0:1 (kon.) | Švýcarsko – Česko 2:1 (kon.)
konec
Švýcarsko
2:1 (2:1)
Česko
Úterý 27.09.2022, 20:45 • Kybunpark (St. Gallen) • Liga národů UEFA - Liga A • Skupina 2
Předzápasové kurzy
     
    Ode mne je to pro dnešek již vše. Děkuji za vaši pozornost a někdy příště se budu opět těšit, na počtenou. (23:18:28)
     
    Jaroslav Šilhavý: Myslím, že takhle se hraje o Ligu národů. Po nepovedeném zápase s Portugalskem jsme ukázali, že to byl jen zápas blbec. Tady se hrálo o udržení, které nám těsně uniklo. Kluky za dnešní zápas musím pochválit.
    Do utkání jsme šli se změněným rozestavením, křídla skvěle fungovala.
    Po dvou obdržených brankách nám dobře nebylo, do půli jsme snížili a mohli se rvát o výhru. Bohužel jsme neproměnili penaltu, kterou jsme mohli srovnat na 2:2, nepovedlo se. Ale to se stává. Potom jsme ještě tlačili, otevřeli jsme to, soupeř měl taky šance, ale je vlastně už jedno, že nerpoměnil.
    Jinak myslím, že jsme s těmito týmy odehráli skvělé zápasy, až na ten s Portugalskem. Čtyři body z takových utkáních beru. Dá se to přirovnat k Lize mistrů. Je škoda, že se nám dnes nepodařilo udržet se.
     
    Tomáš Souček: Od první minuty jsme plnili vše, co jsme si řekli. Šli jsme pro vítězství. O to víc mě mrzí, že jsme to nezvládli, ale zápas jsme odehráli tak, jak jsme měli. Chtěli jsme být aktivní, presovat Švýcary, což se povedlo, měli jsme pak šance. Tým musím pochválit za to, co jsme předvedli.
    Na penaltu jsem si věřil, chtěl jsem týmu pomoct. O to víc mě mrzí, že jsem ji nedal. Mohli jsme srovnat na 2:2, dostat soupeře pod tlak a rvát se o vítězství. Obě penalty byly v tomto srazu důležité. Dnes to byla moje chyba, beru na sebe, že jsme na konci neměli šanci vyhrát.
     
    David Zima: V prvním poločase jsme udělali několik chyb v přesunech na hřišti, z toho pramenily i góly soupeře. V naší gólové situaci jsem si všiml kapsy pod sebou, kam jsem přihrál, Schicky to pak trefil parádně. Samozřejmě nás mrzí, že sestupujeme. Na tomto sraze jsme vždy dostali první gól, který často bývá klíčový.
     
    Statistiky utkání:

    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 3:4.
    Střely mimo: 6:7.
    Rohy: 6:4.
    Ofsajdy: 2:1.
    Fauly: 8:13.
     
    Patrik Schick: Jsem rád za gól, ale důležitější pro mě bylo vyhrát, což se bohužel nepovedlo. Asi jsme dnes byli víc v zápase než proti Portugalsku. V první půli jsme měli několik šancí, ve druhé i penaltu, ale tyto situace jsme neproměnili. Tomáš Souček si na penaltu věřil, ptal jsem se i Tondy Baráka, ale Tomáš řekl, že si ji bere. Sestup nás samozřejmě mrzí, soupeři jsou tu atraktivní, ale herně to od nás nebylo ono.
     
    Řekli po zápase:
    Adam Vlkanova: Strašná škoda výsledku, měli jsme první dvě šance, pak jsme dostali gól z centru. Určitě jsme dnes měli na víc.
     
    Český národní tým tak ve svém posledním vystoupení v Lize národů divize "A" prohrává v St. Gallenu se Švýcarskem 1:2. Výkon reprezentačního výběru ale nebyl špatný, svěřenci Jaroslava Šilhavého však neměli potřebné fotbalové štěstí. Třikrát trefili tyč svatyně Sommera, Tomáš Souček fatálně selhal při zahrání pokutového kopu.

    Celek helvétského kříže skvěle využil krátkou pasáž na přelomu 29. a 30. minuty. Vstřelil dvě branky a následně svůj náskok bránil. Patrik Schick sice na konci první půle snížil na rozdíl jediné trefy, jenže v druhém poločase Češi neproměnili penaltu, která dodala Švýcarům další sebevědomí a následně už se mužstvo ze srdce Evropy do šancí dostávalo méně. V závěru měl sice ještě příležitost Kuchta, jenže tomu se vysmála branková konstrukce, která si dnes plácla s Yannem Sommerem, kterého podpořila hned třikrát.

    Nutno také uznat, že svěřenci Murata Yakina měli v druhé půli také šance, Embolovu hlavičku však fantasticky zlikvidoval Staněk a gól Vargase správně neplatil pro ofsajd. Rozdíl ve skóre tak zůstal pouze jednobrankový.

    Na každý pád Češi sestupují z Ligy národů "A", ve skupině 2 končí na poslední 4. příčce. Švýcarsko končí ve skupině 2 nakonec na 3. místě, protože v souběžně hraném utkání porazili Španělé v pyrenejském derby Portugalce 1:0.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    90+5
    Standardní situaci z půlícího kruhu zahrává Fabian Schär, jenž posílá míč k pravému rohovému praporku, kde chtějí Švýcaři zápas dohrát.
     
    90+5
    Lukáš Provod posílá vysoký balon k půlící lajně, tam je však Ricardo Rodríguez, který vrací mičudu až ke Staňkovi.
     
    90+4
    Švýcaři se nyní hnali do dvou šancí. Haris Seferović ale nepropálil český blok před sebou. Celek helvétského kříže ale zůstává na půli českého týmu.
     
    90+4
    Vysoký balon z pravé strany poslali Češi na zadní tyč. Yann Sommer se však pověsil do vzduchu a míč lapil do svých rukavic.
     
    90+3
    Střídání v týmu Švýcarsko:
    ze hřiště odchází Remo Freuler, přichází Ardon Jashari.
     
    90+3
    Denis Zakaria vidí za svůj zákrok na Provoda žlutou kartu.
     
    90+2
    Yann Sommer poslal dlouhý výkop od vlastní svatyně na polovinu českého celku. Lukáš Provod byl v půlícím kruhu sražen k zemi Zakariou.
     
    90+2
    Tomáš Souček a Fabian Schär se skutečně střetli hlavami, stoper Švýcarů je už ale na nohách a spěchá do zámezí. Určitě bude schopen pokračovat.
     
    90+1
    Sudí z Bosny a Hercegoviny nastavuje čtyři minuty nad rámec základní hrací plochy. Hrát se ale chvilku nebude, protože se Fabian Schär poroučel po hlavičkovém souboji se Součkem k zemi a žádá si ošetření, které rychlé nebude.
     
    90
    Nico Elvedi nyní naznačuje sudímu, že dostal v hlavičkovém souboji od Havla loktem do nosu, rozhodčí ale nechává hru plynout. Balon má neúnavný David Zima.

    Petr Šatalík

    Branky: 29. Freuler (Shaqiri), 30. Embolo – 45. Schick (Zima)

    Karty:   59. Elvedi (SUI), 90+3. Zakaria (SUI)

    Neproměněná penalta: 60. Souček (CZE), brankář Sommer zneškodnil


    Držení míče: 53 % : 47 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:7. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 2:1. Fauly: 8:13.
    Švýcarsko: Sommer – Widmer, Elvedi, Schär, Rodríguez – Freuler (90+3. Jashari), Xhaka (C) – Shaqiri (65. Steffen), Sow (79. Zakaria), Vargas (79. Amdouni) – Embolo (65. Seferović).
    Náhradníci: Mvogo, von Ballmoos – Mbabu, Itten, Ndoye, Cömert, Frei.

    Trenér: Murat Yakin.

    Česko: Vaclík (46. Staněk) – Coufal, Kúdela (46. Havel), Zima, Jemelka – Souček (C), Kalvach (64. Kuchta) – Černý (79. Ševčík), Barák (64. Provod), Vlkanova – Schick.
    Náhradníci: Pavlenka – Zelený, Hložek, Lingr, Tecl, Král, Stronati.

    Trenér: Jaroslav Šilhavý.

    Rozhodčí: Peljto – Macić, Beljo (všichni BIH).
    bahis siteleri